НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:25


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Варна: В рамките на 2 месеца Апелативният съд ще обяви решението си за обжалваната присъда на Петър Здравков, блъснал балетиста Мартин Чиканов

Варна: В рамките на 2 месеца Апелативният съд ще обяви решението си за обжалваната присъда на Петър Здравков, блъснал балетиста Мартин Чиканов

17 Май 2019 | 13:48 | Агенция "Фокус"
Варна. В рамките на 2 месеца Апелативният съд във Варна ще обяви решението си за обжалваната присъда на Петър Здравков, блъснал и причинил смъртта на балетиста Мартин Чиканов. Това съобщават от пресцентъра на Апелативен съд – Варна. Варненският апелативен съд ще обяви в установения от закона двумесечен срок решението си по въззивното наказателно дело срещу Петър Здр., който обжалва 6 годишна присъда на Окръжен съд – Варна, произнесена по реда на съкратеното съдебно следствие, признаване на вината и фактите, посочени в обвинителния акт. Първата съдебна инстанция го призна за виновен затова, че на 10 септември 2018 година, във Варна при управление на лек автомобил, нарушил правилата за движение по пътищата, превишил разрешената скорост за движение в населено място и по непредпазливост причинил смъртта на Мартин Ч.. Подсъдимият управлявал автомобила без да има необходимата правоспособност, след употреба на кокаин и канабис. Неправоспособният Петър шофирал по бул. „Приморски“, със 114,6 км в час, а в момента на удара в тялото на балетиста скоростта на автомобила му е била 77 км в час. Смъртта на Мартин е следствие от тежка черепно-мозъчна травма. След пътно-транспортното произшествие Петър напуснал мястото и се укрил от органите на реда. Не е бил открит на адреса на родителите си. Веднага бил обявен за общодържавно издирване, а на следващия ден след разговор с адвокат се явил в ОД на МВР.
През декември миналата година Окръжен съд – Варна му присъди наказание 9 години лишаване от свобода, което редуцира с една трета до 6 години затвор при първоначален общ режим.
Днес защитата на Петър настоя пред апелативната инстанция да намали размера на присъденото наказание с аргумента, че присъдата му е неправилна, незаконосъобразна и явно несправедлива. Според тях първоинстанционният съд е трябвало да установи наличие на съпричиняване на сблъсъка, както и многобройните смегчаващи вината обстоятелства като младата възраст на Петър, изразеното съжаление и критично отношение, както и чистото му съдебно минало. „Изключително много съжалявам, че отнех човешки живот“, каза подсъдимият в последната си дума пред съда.
Съвсем различно бе становището на представителя на Апелативна прокуратура. Той се солидаризира със жалбата на майката на загиналия Мартин, която настоява Апелативният съд във Варна да присъди максимално предвидения от закона размер наказание за това престъпление. Според прокурора, в този казус превес имат изключително много на брой отегчаващи вината обстоятелства, сред които предходно административно наказание затова, че Петър управлявал автомобил без да има правоспособност. Независимо от това той продължил да кара автомобил, след употреба на забранени от закона вещества, без очила, въпреки, че имал проблеми със зрението и с несъобразена скорост. След сблъсъка тялото на Мартин е летяло 35 метра, припомни обвинението. Въпреки, че Окръжна прокуратура не е протестирала първоинстанционната присъда, днес представителя на Апелативна прокуратура подчерта в заключение, че с оглед на изключително многобройните отегчаващи вината обстоятелства намира, че искането на близките на загиналия балетен артист за определяне на максималния размер за наказание е справедливо.
Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в установения от закона 2-месечен срок.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам. окръжният прокурор на Варна Радослав Лазаров: Считаме, че институтът на съкратеното съдебно следствие при дела със смъртен резултат, е несправедливо уреден

Зам. окръжният прокурор на Варна Радослав Лазаров: Считаме, че институтът на съкратеното съдебно следствие при дела със смъртен резултат, е несправедливо уреден

25 Март 2019 | 12:34 | Агенция "Фокус"
Варна. Окръжната прокуратура във Варна предлага законодателни промени. Една от тях засяга съкратеното следствие след причинена смърт. Считаме, че институтът на съкратеното съдебно следствие при дела със смъртен резултат, е несправедливо уреден, коментира зам. окръжният прокурор Радослав Лазаров по време на отчетна пресконференция за 2018 година, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна. По думите му по-удачен е бил предложеният преди време законопроект за промяна в Наказателно-процесуални кодекс, преди допускането на съкратено следствие. Той е бил в обратната посока – за забрана на такова производство.
„Считаме, че предишният вариант е по-справедлив от гледна точка на обществото и сегашното положение трябва да бъде променено“, обясни той. Според прокурор Лазаров, позицията на Окръжната прокуратура във Варна е, че е необходимо или прецизиране на нормите на разпоредителното заседание, или тълкувателна практика на Върховния касационен съд. По думите му друга законодателна промяна трябва да въведе по-рестриктивен режим на инициирането на производство за условно предсрочно освобождаване на всеки един лишен от свобода. Според варненските прокурори, в момента този режим е твърде либерализиран. От държавното обвинение настояват за отмяна на институт на разпита пред съдия заради шиканирането с правото на защита.
Според отчет на прокуратурата по множество дела се наблюдават последователните опити на защитата да го постави под съмнение и обезсмисли на чисто формални основания. А възможността да бъдат приобщени чрез прочитането им към доказателствения материал в съдебна фаза на показания и обяснения, дадени на досъдебното производство, е крайно необходима за изпълнение на основната цел на наказателния процес – установяването на обективната истина. „Приобщаването на едни доказателства все още не означава приемането им за достоверни – т.е. то с нищо не накърнява правото на защита на подсъдимото лице. Тъкмо обратното – със създаването на формални пречки за това се обезсмисля, понякога до сто процента, работата на органите на досъдебното производство“, се посочва в становище на Окръжната прокуратура.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Петдесетина души се събраха на протеста “Поход за живот”

Варна: Петдесетина души се събраха на протеста “Поход за живот”

14 Декември 2018 | 19:01 | Агенция "Фокус"
Варна. Петдесетина души се събраха малко след 18.30 часа тази вечер на протест пред Община Варна с искане за по-висока присъда за шофьора, убил балетиста Мартин Чикалов, предаде репортер на Радио “Фокус” - Варна. Поради лошото време обаче демонстрацията под мотото “Поход за живот” се оказа с малобройно присъствие въпреки големия интерес в социалните мрежи. Въпреки това протестиращите се отправиха на мирен пешеходен поход до Областна администрация. Протестиращите настояват и за отмяна на съкратеното съдебно следствие при призната вина за тежки престъпления.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варненци излизат на протест под мотото „Поход за живот 2“, след като съдът постанови 6 години затвор за шофьора, убил балетиста Мартин Чикалов

Варненци излизат на протест под мотото „Поход за живот 2“, след като съдът постанови 6 години затвор за шофьора, убил балетиста Мартин Чикалов

14 Декември 2018 | 07:21 | Агенция "Фокус"
Варна. Варненци излизат на протест под мотото „Поход за живот 2“, след като съдът постанови 6 години затвор за шофьора, убил балетиста Мартин Чикалов. Инициативата се организира в 18.30 часа чрез социалните мрежи. Идеята е протестиращите да преминат в шествие от сградата на Общината до Областната администрация. Протестиращите ще настояват за по-голяма присъда за шофьора, причинил смъртта на 38-годишния балетист от Варненската опера, но и ще поискат промени в закона и лишаване от възможността за съкратени съдебни производства при случаи, в които има отежняващи вината обстоятелства.
След като призна вината си, 25-годишният шофьор Петър Здравков беше осъден на първа инстанция в условията на съкратено съдебно следствие. Той получи наказание от 9 години затвор, но след редукция присъдата беше намалена на 6 години. След фаталния инцидент, станал на 10 септември тази година, десетки граждани на Варна излязоха на протест под мотото „Поход за живот“ с искане за справедливо наказание и повече сигурност за пешеходците и велосипедистите по пътищата.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Протест ще се проведе в града на 14 декември, след като съдът постанови 6 години затвор за шофьора, убил балетиста Мартин Чикалов

Варна: Протест ще се проведе в града на 14 декември, след като съдът постанови 6 години затвор за шофьора, убил балетиста Мартин Чикалов

13 Декември 2018 | 13:50 | Агенция "Фокус"
Варна. Под мотото „Поход за живот 2“, жители на Варна отново организират протест, който ще се проведе 18.30 часа на 14 декември, след като Окръжният съд постанови 6-годишна ефективна присъда за шофьора Петър Здравков, блъснал и убил балетиста Мартин Чикалов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Инициативата се организира чрез социалните мрежи. Идеята е протестиращите да преминат в шествие от сградата на Общината до Областната администрация. Те ще настояват за по-голяма присъда за шофьора, причинил смъртта на 38-годишния балетист от Варненската опера, но и ще поискат промени в закона и лишаване от възможността за съкратени съдебни производства при случаи, в които има отежняващи вината обстоятелства.
Вчера, след като призна вината си, 25-годишният шофьор Петър Здравков беше осъден на първа инстанция в условията на съкратено съдебно следствие. Той получи наказание от 9 години затвор, но след редукция присъдата беше намалена на 6 години. След фаталния инцидент, станал на 10 септември тази година, десетки граждани на Варна излязоха на протест под мотото „Поход за живот“ с искане за справедливо наказание и повече сигурност за пешеходците и велосипедистите по пътищата.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радослав Лазаров, Окръжна прокуратура – Варна: Законодателят трябва да забрани съкратеното следствие при причинена смърт

Радослав Лазаров, Окръжна прокуратура – Варна: Законодателят трябва да забрани съкратеното следствие при причинена смърт

12 Декември 2018 | 18:01 | Агенция "Фокус"
Варна. В определени случаи, при причиняване на смърт, било то умишлено или по непредпазливост, законодателят би трябвало да преосмисли волята си и да забрани провеждането на съкратено съдебно следствие“. Това коментира за Радио „Фокус“ – Варна изпълняващият функциите на административен ръководител на Окръжната прокуратура във Варна Радослав Лазаров във връзка с постановената днес 6-годишна присъда за шофьора Петър Здравков, блъснал и убил балетиста Мартин Чикалов. Според прокурор Лазаров редукцията на наказанието с една трета в конкретния случай, а при по-тежки случаи и лишаването на съда от възможността за налагане на още по-тежки и справедливи наказания, каквото е доживотният затвор без замяна, водят до усещането у гражданите за една явна несправедливост. „За това усещане обаче съдът няма вина. Така че, според мен, ако търсим оптимизиране на наказателния процес, това е пътят. Когато има фатален и непоправим резултат да няма такова съкратено съдебно следствие“, коментира представителят на държавното обвинение. Той добави, че по делото Окръжната прокуратура е сторила необходимото и досъдебното производство е успяло да приключи в рамките на 2-месечния срок. „Това беше необходимо, тъй като за непредпазливи престъпления, след този срок обвиняемото лице трябваше да бъде освободено. В рамките на съдебната фаза беше поискано наказание над средния размер, предвиден от закона. Съдът определи средният размер. Редукцията с една трета е законова предпоставка на така регламентираното съкратено съдебно следствие. Наказанието лишаване от свобода за 6 години е определено по този начин“, добави прокурор Лазаров. На въпрос дали прокуратурата ще протестира решението на съда, той отговори, че ще прецени наблюдаващият прокурор. „Това, което установих в залата беше удовлетворението на представителя на частното обвинение от работата на прокуратурата, което считам за една справедлива и адекватна оценка на нашите усилия по това наказателно производство“, допълни административният ръководител на Окръжната прокуратура.
Прокурор Лазаров съобщи също, че Варненският окръжен съд е постановил 25-годишният Петър Здравков да получи обратно автомобила, с който е блъснал Мартин Чикалов. Колата ще бъде върната на собственика й, след влизането в сила на 6-годишната присъда на Здравков. По думи на Радослав Лазаров връщането на автомобила на осъденото лице е правилно, защото деянието е по непредпазливост и не съществуват законови предпоставки за отнемането на колата в полза на държавата.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вихрен Ангелов, адвокат на убития във Варна балетист Мартин Чикалов: Присъдата на шофьора Петър Здравков е малка

Вихрен Ангелов, адвокат на убития във Варна балетист Мартин Чикалов: Присъдата на шофьора Петър Здравков е малка

12 Декември 2018 | 14:50 | Агенция "Фокус"
Варна. Присъдата от 6 години лишаване от свобода, която получи неправоспособният водач Петър Здравков за убийството на балетиста от Варненската опера Мартин Чикалов, е малка. Това коментира след произнасянето на присъдата на Варненския окръжен съд адвокатът на майката на блъснатия млад мъж Вихрен Ангелов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Той благодари на държавното обвинение, че е успяло да приключи в кратки срокове досъдебното производство и призова навсякъде в страната да се работи толкова бързо, както във Варна. „Случаят е изключително тежък, с широк отзвук в цялата страна. Изходът беше ясен, няма друга възможност освен осъдителна присъда. Но считам, че е от тези случаи, в които трябва да се налага максимално наказание, предвид характера на лицето извършител“, коментира още Вихрен Ангелов. Той допълни, че тепърва с майката на Мартин Чикалов ще обсъдят евентуално обжалване на присъдата.
Диана СТОЕВАОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Присъда от 6 години затвор получи шофьорът, блъснал и убил балетиста Мартин Чиканов на пешеходна пътека

Варна: Присъда от 6 години затвор получи шофьорът, блъснал и убил балетиста Мартин Чиканов на пешеходна пътека

12 Декември 2018 | 12:24 | Агенция "Фокус"
Варна. 6 години лишаване от свобода е наказанието на 25-годишния неправоспособен водач, причинил с висока скорост смъртта на балетиста от варненската опера и избягал от местопроизшествието. Предаденият на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна 25-годишен Петър Здр. бе осъден на 6 години лишаване от свобода от Варненския окръжен съд. Това съобщиха от Апелативна прокуратура – Варна. До ефективното наказание се стигна, след като подсъдимият призна вината си и поиска делото срещу него да се гледа при условията на съкратено съдебно следствие. Така за причинената смърт на балетиста от варненската опера 38-годишния Мартин Ч. от неправоспособния водач Петър, шофирал с превишена скорост на оживен варненски булевард, съдът му определи наказание 9 години лишаване от свобода, но след редукция заради признатата вина наказанието му бе намалено с една трета и Петър Здр. ще търпи наказание от 6 години затвор.
В обвинителната си пледоария представителят на Окръжната прокуратура поиска съдът да определи наказание над средния размер за престъплението по член 343, ал. 3, буква „б“ от НК след редукцията. Това деяние се наказва с лишаване от свобода от 3 до 15 години. Прокурорът припомни, че неправоспособният водач е бил самонадеян, въпреки че никога не е имал шофьорска книжка, шофирал е с превишена скорост и след пътно-транспортното произшествие е избягал и се е укрил.
Неправоспособният Петър шофирал преди катастрофата с 114,6 км в час по бул. „Приморски“ на 10 септември вечерта, а в момента на удара в тялото на балетиста скоростта на автомобила му е била 77 км в час. Управлявал е автомобила си без очила, въпреки че от детската си възраст е бил с далекогледство и е трябвало да носи очила както за близко,така и за далечно разстояние.
След пътно-транспортното произшествие Петър напуска мястото и се укрива от органите на реда. Не е бил открит на адреса на родителите си на 10 септември тази година, където е бил адресно регистриран. Обявен за общодържавно издирване. Една на следващия ден след разговор с адвокат той се явил в ОД на МВР. Междувременно подал заявление за регистрация на друг адрес, на който живеел негов приятел, у когото оставал понякога да нощува. Живеещите там не познават подсъдимия Петър. Съседите от адреса на родителите му го описват като агресивен младеж, който след забележки за вдигане на шум отмъщавал чрез увреждане на автомобилите им, за което е бил заведен на отчет като непълнолетен. За шофиране без правоспособност подсъдимият е бил наказван с актове за административни нарушения.
Кокаин и канабис е открила съдебно-химическата експертиза в кръвните проби на Петър Здр. Наличието на метаболит на тетрахидроканабинол и на бензоилекгонин в кръвните му проби доказват вредната употреба на забранените от закона високорискови вещества. Смъртта на Мартин е настъпила от тежка черепно-мозъчна травма.
Присъдата на Варненския окръжен съд подлежи на протест и обжалване пред Апелативния съд.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Окръжният съд ще заседава по делото срещу шофьора, блъснал и убил балетиста Мартин Чиканов на пешеходна пътека

Варна: Окръжният съд ще заседава по делото срещу шофьора, блъснал и убил балетиста Мартин Чиканов на пешеходна пътека

12 Декември 2018 | 08:45 | Агенция "Фокус"
Варна. Варненският окръжен съд ще заседава по делото срещу шофьора, блъснал и убил балетиста Мартин Чиканов на пешеходна пътека. Това съобщиха от пресцентъра на ВОС. Заседанието ще се проведе от 9.30 часа до 12.00 часа в Наказателна зала 1 на първия етаж. Разпоредителното заседание е срещу Петър Здравков, който е обвинен за причинено пътно-транспортно произшествие, отнело живота на балетиста от Варненската опера. От пресслужбата на съда припомнят, че тежкият пътен инцидент стана на 10 септември 2018 година на бул. „Приморски“ във Варна. Според обвинението, шофирайки с превишена скорост личния си автомобил, водачът блъска пресичащ велосипедист, след което напуска местопроизшествието. Вследствие на инцидента 39-годишният Мартин Чиканов загива. Автомобилът е намерен изоставен малко по-късно на бул. „Цар Освободител“, а водачът се укрива от органите на реда и е обявен за издирване. Ден по-късно след инцидента се предава сам в присъствието на адвоката си. Петър Здравков никога не е притежавал шофьорска книжка, за което е бил санкциониран. Според обвинението, при направената съдебно-химическата експертиза, в кръвните проби на шофьора са били открити наркотични вещества. Престъплението, за което е обвинен, е тежко по смисъла на закона и за него се предвижда наказание „лишаване от свобода“ до 3 години до 15 години.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: На 12 декември  Окръжният съд ще заседава по делото срещу шофьора, блъснал и убил балетиста Мартин Чиканов на пешеходна пътека

Варна: На 12 декември Окръжният съд ще заседава по делото срещу шофьора, блъснал и убил балетиста Мартин Чиканов на пешеходна пътека

10 Декември 2018 | 17:33 | Агенция "Фокус"
Варна. Варненският окръжен съд ще заседава на 12 декември по делото срещу шофьора, блъснал и убил балетиста Мартин Чиканов на пешеходна пътека. Това съобщиха от пресцентъра на ВОС. Заседанието ще се проведе от 9.30 часа до 12.00 часа в Наказателна зала 1 на първия етаж. Разпоредителното заседание е срещу Петър Здравков, който е обвинен за причинено пътно-транспортно произшествие, отнело живота на балетиста от Варненската опера. От пресслужбата на съда припомнят, че тежкият пътен инцидент стана на 10 септември 2018 година на бул. „Приморски“ във Варна. Според обвинението, шофирайки с превишена скорост личния си автомобил, водачът блъска пресичащ велосипедист, след което напуска местопроизшествието. Вследствие на инцидента 39-годишният Мартин Чиканов загива. Автомобилът е намерен изоставен малко по-късно на бул. „Цар Освободител“, а водачът се укрива от органите на реда и е обявен за издирване. Ден по-късно след инцидента се предава сам в присъствието на адвоката си. Петър Здравков никога не е притежавал шофьорска книжка, за което е бил санкциониран. Според обвинението, при направената съдебно-химическата експертиза, в кръвните проби на шофьора са били открити наркотични вещества. Престъплението, за което е обвинен, е тежко по смисъла на закона и за него се предвижда наказание „лишаване от свобода“ до 3 години до 15 години.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.