НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:22


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Кюстендил: На територията на областта няма регистрирани случаи на коклюш

Кюстендил: На територията на областта няма регистрирани случаи на коклюш

16 Май 2019 | 13:26 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. На територията на областта няма регистрирани случаи на коклюш. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от Дирекция „Надзор на заразните болести” към Регионална здравна инспекция – Кюстендил. Данните сочат, че по един заболял е имало през 2018 г. и 2017 година, както и през 2015 година. Два случая на заболяването са установени за 2013 година. Самото заболяване представлява силно заразна бактериална инфекция, засягаща дихателните пътища и белите дробове. Наименованието произлиза от типичната кашлица, която съпровожда инфекцията. Инфекцията се разпространява по въздушно-капков път и може да засегне хора от всички възрасти. Най-застрашени са кърмачетата до 6-месечна възраст, както и децата с нередовен имунизационен календар и неимунизираните.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Петко Желязков, Съюз на общопрактикуващите лекари: Дори да са имунизирани, децата могат да прекарат по-лека форма на коклюш

Д-р Петко Желязков, Съюз на общопрактикуващите лекари: Дори да са имунизирани, децата могат да прекарат по-лека форма на коклюш

16 Май 2019 | 12:33 | Агенция "Фокус"
Бургас. Дори да са имунизирани, децата могат да прекарат по-лека форма на коклюш. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас д-р Петко Желязков, председател на Съюза на общопрактикуващите лекари в Бургас. По думите му болестта все пак не е опасна, ако децата са ваксинирани навреме. „Дори да има имунизация, понякога се наблюдават случаи на малки „взривове“ от коклюш. Характерно за тях е, че не се наблюдава висока температура, но децата страдат от мъчителна кашлица, която се засилва постепенно през първите 4 - 5 дни. После следва 15 - 20-дневен период, по време на който кашлицата е силно мъчителна. След това идва период на затихване“, отбеляза д-р Желязков. Той добави, че при коклюш кашлицата може да продължи от 1.5 - 2 месеца. „Ако кашлицата продължава дълго, липсва висока температура и белите дробове на детето са чисти, се правят микробиологични изследвания поради съмнения за тази болест“, каза още д-р Желязков. Той добави, че в миналото са се наблюдавали тежки случаи на заболяването, при които се е достигало и до задушаване на детето. Според него по тази причина ваксината е изключително важна, тъй като би могла да предотврати или намали тежките последствия от болестта.
Мария ПОПЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Веселка Мончева, РЗИ – Благоевград: Няма регистрирани случаи заболели от коклюш в областта

Д-р Веселка Мончева, РЗИ – Благоевград: Няма регистрирани случаи заболели от коклюш в областта

16 Май 2019 | 10:26 | Агенция "Фокус"
Благоевград. В областта няма нито един регистриран случай на пациенти, заболял от коклюш през 2019 година. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин д-р Веселка Мончева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионална здравна инспекция – Благоевград. По думите ѝ не такава е била ситуацията през 2018 година, когато е имало значителен брой на заболели от коклюш.
По думите ѝ болестта представлява инфекция на респираторния тракт, която се причинява от бактерий – Bordetella pertussis.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
"Белград на вода" ще бъде най-модерният квартал на Балканите. 19 ноември 2019 г....

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.