НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:13


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Кюстендил: Фотодокументалната изложба „Погромът в Босилеградско 15-16 май 1917 г.” беше открита в града

Кюстендил: Фотодокументалната изложба „Погромът в Босилеградско 15-16 май 1917 г.” беше открита в града

16 Май 2019 | 18:29 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Фотодокументалната изложба „Погромът в Босилеградско 15-16 май 1917 г.” беше открита в Кюстендил, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Изложбата е подредена във фоайето на Общински драматичен театър – Кюстендил. На откриването й присъстваха зам.-кметът на Община Кюстендил Светослав Василев, председателят на Културно-информационния център в Босилеград Иван Николов, директорът на Регионален исторически музей Валентин Дебочички, директорът на театъра Чавдар Ненов, директорът на Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора” Валентин Господинов, началникът на Държавен архив – Кюстендил Петър Шейков, представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Кюстендил, историци, ученици. Пред присъстващите авторът на изложбата доцент д-р Ангел Джонев описа събитията, случили се на 15 и 16 май 1917 година в Босилеградско.
„Тогава вдовоенните предели на Царство България, в Босилеградския български край прониква една чета в състав 200 -250 души, предвождана от войводата Коста Печанац и следствие на движението им в тези два дни в района остават димящи къщи, унищожено е имуществото на 317 домакинства, с живота си се прощават над 35 души, щетите са в размер от 2,5 милиона тогавашни лева. Изложбата проследява тези действия и тези събития с визуален материал”, каза Ангел Джонев. „Нашата цел беше да почетен паметта на жертвите, да създадем едно паметно място, на което на този ден представителите на сръбските и на българските власти да се събират в Босилеград, да си подадат ръка в знак на помирение и по този начин да започнем да изграждаме новото европейско бъдеще на Балканите. Давайки си сметка, че днес българското малцинство в Сърбия все още е жертва на лошите българо-сръбски отношения, нашата идея беше с отбелязването на това събитие и давайки началото на един процес на национално помирение между двете държави, първо да дадем своя принос за превъзмогване на трудното историческо минало и второ да направим възможен диалога между двете държави за подобряване на положението на българите в Сърбия”, каза Иван Николов.
По думите му сръбските управници все още говорят и разсъждават с риториката от 19-и и началото на 20-и век. Не е дадено разрешение в центъра на Босилеград да се поставят паметни плочи, не приемат и поканата тежките дати, тежките годишнини да се отбелязват заедно. Две години паметните плочи са били конфискувани, а през месец юни 2018 година са били освободени и сега се намират в Културно-информационния център в Босилеград. Отново е задействана процедурата за тяхното поставяне, но към момента няма отговор.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Фотодокументалната изложба „Погромът в Босилеградско 15 - 16 май 1917 г.“ ще бъде представена в общинския драматичен театър

Кюстендил: Фотодокументалната изложба „Погромът в Босилеградско 15 - 16 май 1917 г.“ ще бъде представена в общинския драматичен театър

16 Май 2019 | 08:36 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Фотодокументалната изложба „Погромът в Босилеградско 15 - 16 май 1917 г.“ ще бъде представена в Кюстендил. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил авторът на изложбата доцент д-р Ангел Джонев. Историкът е автор и на книга със същото заглавие. Изложбата ще бъде представена от 17.00 часа в общинския драматичен театър. Организатори на събитието са Македонски научен институт, Научноинформационна група „Кюстендил” и Културно-информационен център „Босилеград”.
На 15 и 16 май 1917 сръбската паравоенна чета на Коста Печанац нахлува на територията на Царство България и два дни мародерства в Босилеград и околните села. Убити са 35 души, опожарени са 317 жилищни постройки, нанесените вреди са оценени на 1.7 млн. лева. Снимките на опожарения град са направени от известния български учен от Босилеградското краище Йордан Захариев и се съхраняват в Регионалния исторически музей в Кюстендил.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Ентусиаст кара уейкборд пред Двореца на Дожите във Венеция след рекордното наводнение. 14 ноември 2019 г.
Ентусиаст кара уейкборд пред Двореца на Дожите във Венеция след рекордното навод...

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.