НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:39


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Европейски избори 2019: Сергей Станишев: Само социалистите могат да променят България и Европа

Европейски избори 2019: Сергей Станишев: Само социалистите могат да променят България и Европа

16 Май 2019 | 10:59 | Агенция "Фокус"
София. "Мислете за вашето бъдеще и бъдещето на вашите деца. Гласувайте на европейските избори за БСП. БСП е силата на промяната в България, а европейските социалисти са силата на промяната в ЕС". Това заяви президентът на ПЕС и кандидат за евродепутат от "БСП за България" Сергей Станишев пред БТВ, съобщиха от пресцентъра на БСП. Той добави, че е забавно, когато ЕНП, които управляват Европейската комисия поне от 25 години, говорят за промяна. Лидерът на европейската левица коментира, че ако са искали промяна, ЕНП са можели да я реализират.
"Европа се нуждае от социална промяна, хората я очакват. Затова се стремим към прогресивно лявоцентристко, проевропейско мнозинство в ЕП около ПЕС, като най-голямата политическа сила", заяви Станишев.
"Европейският социален стълб тръгна от Гьотеборг по инициатива на шведския премиер социалдемократ Щефан Льовен. По настояване на социалистите, това се превърна в реална политика и позиция на ЕП", коментира още Сергей Станишев. Той посочи, че имаме новина, когато десницата се опитва да си го припише. Той се аргументира, че основният проблем на доминираната от ЕНП Европейска комисия е политиката на орязване и ограничения. Кандидатът за евродепутат, добави, че търсейки изход от икономическата криза, десницата се е фиксирала върху това, че целият проблем е в държавния дълг. "Истината е, че тази криза бе създадена от финансовия спекулативен капитализъм, който взриви финансовата система. Тогава ЕК, доминирана от ЕНП, каза, че всяка държава трябва да ореже максимално своите разходи, за да ги приведе в ред. Безспорно е, че трябва да има ред в бюджета, но бе направено толкова насилствено, че социалната тъкан на редица страни бе разкъсана", каза още президентът на ПЕС. Той заяви, че тази политика е нанесла огромни щети в доверието към ЕС, защото вместо да бъде съюз, който създава надежда и по-добър живот за всеки, се е превърнал в наказателен и от там идва ръстът на националистите.
Сергей Станишев добави, че преразпределението и насочването на ресурсите от ЕС трябва да бъде в подобряването на жизнения стандарт на хората и това е целта на социалистите. Той заяви, че Европа се нуждае не от пакта за стабилност, наложен от ЕНП, а от пакт за устойчиво развитие, който включва финансова стабилност и социално развитие, защото хората живеят бедно. Станишев припомни, че в края на мандата му като премиер държавният дълг на България е намалял от 30% на 14% от БВП. "Оставихме на първия кабинет Борисов 8 млрд. лв. резерв. Наред с това, пенсиите бяха увеличени с над 80%, увеличихме и минималната и средната заплата в България", припомни още кандидатът за евродепутат. Той добави, че след толкова години управление на Борисов, в България делът на работещите бедни е нараснал от 6,5% на 10%. Президентът на ПЕС коментира, че 42% от българите живеят или под прага на бедността или в тежки материални лишения, по данни на НСИ. "Темпът на догонване в доходите на българите трябва да се ускори, затова най-голямата опасност за България е Европа на няколко скорости. Българските евродепутати трябва да се стремят да бъдем в ядрото на ЕС, а не в неговата периферия. Механизмите за приемането ни в еврозоната, неприемането ни в Шенген също е двоен стандарт, какъвто има при храните. Това е пълно безобразие", заяви той.
Във връзка с оставките в правителството заради съмнения за корупция Сергей Станишев коментира, че корупция има навсякъде, но в България тя е много по-широкоразпространена и окопала се. "Трябват системни мерки за борба с корупцията и основно внимание към разходването на европейските, но и на всички публични средства. Европейските средства са израз на солидарност към новите страни, които са по-изостанали. Вече 12 години сме член на ЕС и при тези десетки милиарди левове, които се изляха в България, би трябвало сме много по-близо до стандарта на ЕС", коментира още той. Станишев заяви, че това не е така, защото много от тези средства се отклоняват в частни ръце и хората го усещат. Той добави, че Европейската прокуратура е добра стъпка за решаването на много проблеми и тя трябва да започне да функционира още от следващата година.
"Хората са отчаяни и обезверени по отношение на политиците, но виждат, че това, което се случва в ЕС, засяга техния живот, работните им места и стандарта на живот в България. Пример за това е битката ни по пакета "Мобилност", каза още Сергей Станишев. Той добави, че трябва да се научим да отстояваме интереса си последователно и със системна работа. "Най-голям интерес за най-бедната страна в ЕС, каквато за съжаление е България, е Европа да се обърне в социална посока. Това може да стане с Европейския социален стълб, превърнат от социалистите от прокламация в план за действие с Младежка и Детска гаранция и общоевропейска политика за увеличаване на доходите", посочи Станишев. Той добави, че когато десните обвиняват социалистите, че само харчат, трябва да припомним, че ПЕС е започнала няколко инициативи, които могат да донесат много постъпления в европейския и националните бюджети. "Инициирахме данък върху големите корпорации, които имат приход по-голям от БВП на България, а плащат данъци по-малки от една средна фирма. Доказали сме, че когато искаме да направим нещо социално, първо осигуряваме финансовия ресурс за него", добави Сергей Станишев. Той коментира, че над 850 млрд. евро годишно не влизат в бюджетите на страните членки заради избягване на данъчното облагане. "Огромните корпорации, които избягват да плащат данъци, трябва да ги плащат в страните, където работят", заяви още Сергей Станишев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Андрей Ковачев, ГЕРБ: Ляв завой за Европа няма как да се случи- ПЕС няма да имат повече депутати от ЕНП

Европейски избори 2019: Андрей Ковачев, ГЕРБ: Ляв завой за Европа няма как да се случи- ПЕС няма да имат повече депутати от ЕНП

16 Май 2019 | 09:32 | Агенция "Фокус"
София. Няма как да се случи ляв завой за Европа. Няма възможност ПЕС да имат повече депутати от ЕНП в следващия парламент. Това каза кандидатът за евродепутат от листата на ГЕРБ и СДС Андрей Ковачев в отговор на въпрос възможно ли е Европа да направи завой наляво след предстоящия евровот в предаването „Тази сутрин“ по БТВ. „След европейските избори ЕНП ще има най-много представители. Убеден съм. Няма как да има такъв ляв завой. Едно са думите и хубавите фрази, реалността е съвсем друга“, заяви той. „Ние предлагаме най-реалната промяна за Европа. В гарантирането на физическата и социалната сигурност на гражданите, базирана на икономиката, на общите политики по сигурност и отбрана, и външна политика“, посочи Андрей Ковачев. „Когато имаме по-добри макроикономически показатели и събираме повече в бюджета, тогава можем да си позволим повече за социална закрила. През 2018 година 35,5% от разходите ни отиват за социална закрила. При Сергей Станишев през 2009 година са били 28.7%“, коментира той. „Ще цитирам Маргарет Тачър: „Проблемът на социализма е когато свършат чуждите пари“. Трябва да генерираме богатство от икономиката, за да можем да преразпределяме каквото и да било друго“, посочи Ковачев. Той опроверга твърдението на лидера на ПЕС и кандидат за евродепутат Сергей Станишев, че ЕНП прави политики на орязване. „Няма политики на орязване, има консолидация на макроикономическата рамка на ЕС и дисциплината в еврозоната“, изтъкна Андрей Ковачев. „Растежът не се получава с декларация на социалистите. Икономиката вдига заплатите“, посочи той. „Класика в жанра е когато социалистите искат да преразпределят нещо, което нямат“, коментира Ковачев. „В листата на БСП има големи специалисти по фалити. Те знаят как един долар се прави 3 хил. лева“, каза още той.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 година
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 го...

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.