НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:26


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

София: Отстраняват се недобре извършени ремонтни работи по ул. „Граф Игнатиев“, площадите „Славейков“, „Гарибалди“ и градината на „Св. Седмочисленици“

София: Отстраняват се недобре извършени ремонтни работи по ул. „Граф Игнатиев“, площадите „Славейков“, „Гарибалди“ и градината на „Св. Седмочисленици“

27 Май 2019 | 16:08 | Агенция "Фокус"
София. По ул. „Граф Игнатиев“, площадите „Славейков“, „Гарибалди“ и градината при храм „Св. Седмочисленици“ в София се отстраняват недобре извършени работи, констатирани от надзора и възложителя. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. В рамките на утрешния ден представители на възложителя, надзора, проектанта и строителя ще проверят отстраняването на забележките, описани в подписания на 21 май акт 15“, каза директорът на дирекция „Транспортна инфраструктура“ Даниел Евлогиев. Ако недобре извършените дейности не бъдат отстранени до 28 май, ще бъде наложена санкция за качество.
По искане на кмета на София допълнително ще бъдат монтирани дървени скари за сядане на всички каменни пейки на пл. „Славейков“. Бронзовата пейка с Петко и Пенчо Славейкови ще бъде върната на мястото й веднага след приключване на реставрацията. Възстановен е фонтанът, който ще бъде пуснат след въвеждане в експлоатация от главния архитект на Столична община. Все още се чака решение на проектанта за чешмата и кафе-павилионите, които ще бъдат поставени в градината на „Свети Седмочисленици“. „В началото на април разширеният експертен съвет по устройство на територията възложи смяна на ограничителите на трамвайното трасе. Гранитните ограничители ще бъдат подменени с чугунени боларди. Демонтажът и монтажът ще бъдат извършени допълнително безплатно от изпълнителя“, поясни инж. Евлогиев.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният архитект на София отчете постигнатото за 3 години на поста (ОБЗОР)

Главният архитект на София отчете постигнатото за 3 години на поста (ОБЗОР)

16 Май 2019 | 12:59 | Агенция "Фокус"
София. Главният архитект на София Здравко Здравков отчете постигнатото през трите години, през които заема поста. Като успех архитектът определи промените в Закона за устройството и застрояването на Столична община. Измененията въведоха параметри в застрояването и допустима височина на сградите. Здравков обърна внимание, че в столицата вече не се издават разрешения за строеж без да са приключили процедурите по отчуждаване. Само миналата година издадените разрешителни за строеж са за 2 млн. кв. м. Увеличават се дарените терени- от над 50 хил. кв. м. през 2017 година, до 73 хил. през 2018 година и 15 хил. кв.м. от началото на тази година. Арх. Здравков изтъкна направеното за по- прозрачна администрация и повече облекчения за гражданите. Всички регистри на направлението „Архитектура и градоустройство“ са публични, а актовете на главния архитект се публикуват веднага след като влязат в сила. Откакто Здравко Здравков заема поста в София са премахнати над 500 незаконни рекламни елементи, като от началото на годината премахнатите вече са над 100. Здравков посочи, че сайтът на направлението, което ръководи, е един от най- посещаваните- 3300 са посещенията на ден, а 1 204 500 са посещенията за 2018 година.
Една от най-актуалните теми, по които се работи през последните 2 години, е Наредбата за градската среда. Архитектът съобщи, че документът ще се публикува за професионални консултации. Срокът за консултациите е 30-дневен, след това предстои евентуално нанасяне на корекции и внасяне на наредбата в Столичния общински съвет. Наредбата ще определя как да изглеждат фасадите в центъра на София, в какви цветове да бъдат, как и къде да се поставят реклами и климатици. Ще бъде уредено как да изглеждат партерите, какви да бъдат настилките по тротоарите, осветлението, летните градини и градската мебел. Фасадите на сградите са сканирани, като ще се поставя изискването те да си върнат първоначалния вид. Наредбата ще раздели града на зони, като за всяка зона ще има стандарти. Здравко Здравков поясни, че в наредбата са използвани примери от европейски градове като Лондон. Засега документът засяга само централната част, първоначално ул. „Граф Игнатиев“. Главният архитект коментира, че всяка година стандартите ще се надграждат и ще засягат повече улици и булеварди в града. Според него въпреки критиките към ремонта на ул. „Граф Игнатиев“ след време тази пешеходна улица ще привлече изключително много инвеститори в партерните си нива. Затова общината разработва стандартите, които да представи на инвеститорите.
За друг важен проект- обновяването на площад „Св. Неделя“ вече има 14 кандидати, 8 от чужбина и 6 български. В конкурса участват архитекти от Италия, Русия, Франция и др. Здравко Здравков посочи, че журито е добро и в него участват доказани професионалисти. Едно жури ще прегледа документацията и ще избере 7 от 14-те кандидати. Основното жури ще определели победителя. Очаква се проектирането да започне тази година.
Главният архитект обяви, че е изработен „шрифт на София“, наречен „София санс“, който ще се използва за всички рекламни и информационни елементи. Идеята е да е ясно разпознаваем като бранд на столицата.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. архитект Здравко Здравков: Въпреки критиките към ремонта на ул. „Граф Игнатиев“, очаквам много инвеститори

Гл. архитект Здравко Здравков: Въпреки критиките към ремонта на ул. „Граф Игнатиев“, очаквам много инвеститори

16 Май 2019 | 11:37 | Агенция "Фокус"
София. Въпреки критиките към ремонта на ул. „Граф Игнатиев“ очаквам след време тази пешеходна улица да привлече изключително много инвеститори в партерните си нива. Това каза главният архитект на София Здравко Здравков на отчет по повод 3 години от встъпването му в длъжност, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Искам по нов начин да си напишем домашното, да сме подготвени с изисквания за фасадите, за да може когато дойдат новите, наематели да сме отговорили къде да са рекламните послания и тентите, какъв цвят да бъдат“, коментира той. „Вникнали сме до най-малките детайли. Как да изглеждат тентите, сенниците. Предстои да одобрим летните градини за ул. „Граф Игнатиев“, които да не повторят лошия пример на бул. „Витоша“, обясни Здравков.
В отговор на въпрос от кого зависи качеството на ремонтите, гл. архитект коментира: „Аз и Йорданка Фандъкова се превърнахме в технически ръководители. Нещо, което не ни е присъщо. Ние трябва да сме в ролята на възложител и да търсим крайния резултат. Като вас да сме недоволни от проекта“. „Наистина има необходимост от отстраняване на дефекти, защото всички ги забелязвате. Мобилизацията е голяма, пренареждат се цели карета. Търсим забележки“, посочи Здравков.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. архитект Здравко Здравков: Наредбата за градската среда ще бъде публикувана за професионални консултации

Гл. архитект Здравко Здравков: Наредбата за градската среда ще бъде публикувана за професионални консултации

16 Май 2019 | 11:21 | Агенция "Фокус"
София. Наредбата за градската среда ще бъде публикувана на сайта за професионални консултации. Това каза главният архитект на София Здравко Здравков на отчет по повод 3 години от встъпването му в длъжност, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Срокът, който сме дали за професионалните консултации е 30-дневен“, съобщи той. Здравко Здравков обясни, че такава наредба досега не е правена в България. Той изрази желание след професионалните консултации и евентуалното нанасяне на корекции, да се премине към внасяне на наредбата в Столичния общински съвет. „Наредбата ще дава ограничение по отношение на фасадите, начина на разполагане на климатици, цветови решения, местата за поставяне на реклами“, изтъкна арх. Здравков. „Наредбата има претенция да подреди нещата в града. Търсихме примери как се прави по цял свят“, коментира той. „Софийският модел сме заимствали от няколко европейски града, включително Лондон“, поясни Здравков. „Наредбата стартира преди 2 години. Фасадите на сградите бяха сканирани с изключително модерни средства“, припомни той. „Крайната цел на наредбата е подреждането на града, с ясни цветови решения, оформяне на партери и осветление, като всяка сграда ще получи своето досие“, обяви Здравко Здравков и поясни, че ще се изисква сградите да се връщат към първоначалния си вид. „София като пионер в изработването на нормативни актове може да покаже и на другите градове как да се работи, да се ръководи и управлява администрация“, изтъкна той. В отговор на въпрос дали наредбата ще важи не само за центъра, а и за други квартали, глaвният архитект поясни: „Наредбата е разработена система от стандарти. Желанието ни е стандартите да са за целия град“. „Всяка година ще надграждаме стандартите“, коментира Здравков. „Поставям си като задача на база на бъдещите инвестиционни намерения да сме подготвени със стандарти“, посочи той. „Работим за стандарти за настилките. В наредбата има определено зониране. Наредбата ще зонира града и ще даде изисквания за градската мебел“, каза още Здравко Здравков.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. архитект Здравко Здравков: Изработихме „шрифт на София“, който ще се използва за всички рекламни и информационни елементи

Гл. архитект Здравко Здравков: Изработихме „шрифт на София“, който ще се използва за всички рекламни и информационни елементи

16 Май 2019 | 11:12 | Агенция "Фокус"
София. Изработихме „шрифт на София“, наречен „София санс“, който ще се използва за всички рекламни и информационни елементи. Това каза главният архитект на София Здравко Здравков на отчет по повод 3 години от встъпването му в длъжност, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Идеята е да е ясно разпознаваем като бранд на София“, заяви той. „Шрифтът ще се използва и от Столична община“, посочи Здравков. „През юни предстои представянето на Наредбата за транспортните проучвания. Изключително напреднали сме в работата по наредбата“, съобщи главният архитект.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. архитект Здравко Здравков: Книжарите на пл. „Славейков“ ще бъдат значително по-малко

Гл. архитект Здравко Здравков: Книжарите на пл. „Славейков“ ще бъдат значително по-малко

16 Май 2019 | 11:02 | Агенция "Фокус"
София. Броят на книжарите на пл. „Славейков“ ще бъде значително намален. Това каза главният архитект на София Здравко Здравков на отчет по повод 3 години от встъпването му в длъжност, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Пазарът за книги на пл. „Славейков“ ще бъде силно редуциран“, заяви той. „Местата за кашони и навесите няма да се върнат“, коментира Здравков. „Моето разбиране е, че книги трябва да се купуват от книжарници, но волята на Столичния общинския съвет е част от книжарите да бъдат върнати“, посочи гл. архитект. „Първо ще направим прототип на визия и ще я покажем“, обяви Здравко Здравков и допълни, че ще бъде изработен и проект за щендер за книгите. „Няма да се допусне решение с павета или опъване на сезалови въженца“, каза още арх. Здравков.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. архитект Здравко Здравков: 14 са кандидатите за обновяването на пл. „Св. Неделя“, 8 са чуждестранни

Гл. архитект Здравко Здравков: 14 са кандидатите за обновяването на пл. „Св. Неделя“, 8 са чуждестранни

16 Май 2019 | 10:56 | Агенция "Фокус"
София. Има 14 кандидати за обновяването на площад „Св. Неделя“. Считам, че ще се получи добър архитектурен конкурс. Това каза главният архитект на София Здравко Здравков на отчет по повод 3 години от встъпването му в длъжност, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „8 са чуждестранните участници, 6 са българските кандидати“, съобщи той и допълни, че в конкурса участват архитекти от Италия, Русия, Франция и др. „Създадено е добро жури, с колеги от Италия, занимавали се с проекта на площада в Тирана, който спечели конкурс“, посочи Здравков. „От 14 кандидати 7 колектива ще бъдат отсяти за истинската работа и за проектирането. То ще стартира тази година“, заяви гл. архитект. „Имаме желанието до края на октомври или началото на ноември да се предадат документите за проекта за пл. „Св. Неделя“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. архитект Здравко Здравков: Над 100 незаконни рекламни елементи са премахнати от началото на годината

Гл. архитект Здравко Здравков: Над 100 незаконни рекламни елементи са премахнати от началото на годината

16 Май 2019 | 10:42 | Агенция "Фокус"
София. От началото на годината са премахнати над 100 незаконни рекламни елементи. Само миналата седмица са премахнати над 20 такива елементи. Това каза главният архитект на София Здравко Здравков на отчет по повод 3 години от встъпването му в длъжност, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „От началото на мандата ми са премахнати над 500 незаконни рекламни елементи“, обяви той. „Сайтът ни е един от най- посещаваните. Имаме 3300 посещения на ден. 1 204 500 са посещенията за 2018 година“, заяви главният архитект.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. архитект Здравко Здравков: През миналата година в Столична община са издадени разрешения за строеж за 2 млн. кв. м

Гл. архитект Здравко Здравков: През миналата година в Столична община са издадени разрешения за строеж за 2 млн. кв. м

16 Май 2019 | 10:29 | Агенция "Фокус"
София. През миналата година са издадени разрешения за строеж за 2 млн. кв. м. в Столична община. Можете да си представите какъв е интересът. Това каза главният архитект на София Здравко Здравков на отчет по повод 3 години от встъпването му в длъжност, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Предстои да бъде приет стандарт за предаване на проекти в електронен вид в България“, съобщи той. „Всичките ни регистри са публични. Ще облекчим достъпа до регистрите, ще ги надградим с определени критерии“, посочи Здравков. „Всички издадени от мен актове се публикуват в момента, в който влязат в сила“, изтъкна той. „За тези 3 години се направи огромна стъпка за прозрачността на администрацията и облекчението на гражданите“, обърна внимание главният архитект. „През тези години има коренна промяна в направлението „Архитектура и градоустройство“ основно с неговата прозрачност и с обръщането на нещата в посока дигитализация“, обясни Здравко Здравков. „Считам за свой огромен успех и на ръководството промяната в Закона за устройството и застрояването на Столична община“, обяви той. „Бяха въведени ограничения по отношение надвишаването на параметрите на застрояване, както и регламентиране на височината на сградите“, припомни арх. Здравков.
„Голяма моя гордост е, че въведохме правилото да не се издават разрешения за строеж без да са приключили процедурите по отчуждаване“, изтъкна Здравков. „През 2017 година имаме над 50 хил. кв. м. дарени терени. През 2018 година дарените терени са 73 хил. кв.м. За 2019 година до момента дарените терени са 15 хил. кв. м.“, каза още главният архитект.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният архитект на Столична община арх. Здравко Здравков ще представи отчет по повод 3 години от встъпването си в длъжност

Главният архитект на Столична община арх. Здравко Здравков ще представи отчет по повод 3 години от встъпването си в длъжност

16 Май 2019 | 07:30 | Агенция "Фокус"
София. Главният архитект на Столична община арх. Здравко Здравков ще представи своя отчет за управление на системата и процеса на градско планиране и развитие на Столична община. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Събитието е по повод 3 години от встъпването му в длъжност като главен архитект на Общината. То ще се проведе от 10.00 часа в сградата на НАГ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Архитекти от Италия, Франция, Русия, Турция, Румъния и България са подали оферти за участие в конкурса за нов облик на пл. „Св. Неделя“

София: Архитекти от Италия, Франция, Русия, Турция, Румъния и България са подали оферти за участие в конкурса за нов облик на пл. „Св. Неделя“

15 Май 2019 | 16:34 | Агенция "Фокус"
София. 14 оферти от архитектурни колективи от България, Италия, Франция, Румъния, Русия и Турция са подадени в международния конкурс за идеен проект за обновяване на площад „Св. Неделя“ в историческия център на София. Най-много са българските и италианските екипи, има по едно предложение от френски, румънски, турски и руски архитекти. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.
Офертите бяха отворени в НАГ на 14 май, са само заявка за участие, в която архитектурните колективи представят единствено своя професионален опит до момента. На 20 и 21 юни тази година журито от 15 души ще проведе финално заседание, на което ще селектира 7 от тях и ще покани авторите да разработят проекти за обновлението на площада. След това предложенията ще бъдат класирани, като този, който ще получи първа награда ще получи и покана от Столичната община за реализация на проекта. Подобен конкурс с ограничено участие и на два етапа се провежда за първи път у нас през последните години, независимо, че е световна практика.
Самата реконструкция на „Св. Неделя“, според работния график, се предвижда да започне през 2020 година.
В международното жури участват специалисти от цял свят, които са безспорни авторитети в своите области. Съгласие да са част от него са дали и изявени българи, сред които арх. Георги Дойчинов, който работи в Германия и Австрия, арх. Адриана Начева, чието студио е в Лондон и тя е в Топ 8 на жените архитекти в света, председателят на Камарата на българските архитекти арх. Борислав Игнатов, който има 10 години опит в архитектурни проекти в САЩ, Галина Тачиева, която има множество реализирани проекти в САЩ, Русия и Латинска Америка и доц. Йорданка Кандулкова, международно признат специалист по опазване на културното наследство. Сред участниците от чужбина е Мартин Аарц, директор на отдела по градоустройство на общината в Ротердам, сред чиито проекти е реконструкцията на историческия център на Ротердам, главният архитект на Варшава Марлена Хапах, директорът на департамента по териториално планиране и градско развитие на Тирана Йони Бабоци, главният архитект на Москва Сергей Кузнецов. Член на журито е италианският архитект Паоло Дезидери, сред чиито работи са високоскоростната жп гара в Казабланка и новата опера във Флоренция, както и неговият колега Сотирис Цолус, архитект от Атина, който в момента ръководи RMJM Dubai. В журито е основателят и главен редактор на ArchDaily Дейвид Басулто, а от страна на Столичната община участва Малина Едрева, председател на постоянната комисия по образование, наука, култура и културно многообразие към СОС. Всички членове на журито са и преподаватели или гостуващи лектори в световно известни университети.

Столичната община обяви международния конкурс за обновяването на „Св. Неделя“ през миналата година. Основното изискване в него е запазване на историческия му характер, създаване на връзка между пешеходните пространства, съвременен градски дизайн, достъпна среда и икономическа целесъобразност.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Новите ограничители на ул. „Граф Игнатиев“ все още не са доставени

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Новите ограничители на ул. „Граф Игнатиев“ все още не са доставени

8 Май 2019 | 13:55 | Агенция "Фокус"
София. Имаме доста трудности и доста проблеми при проектите на ремонтите в София и тяхната реализация. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова относно ремонтите в София, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Аз не веднъж съм влизала в конфликти с проектантите на някои от проектите, за това разчитам и вярвам, че екипът и главният архитект Здравко Здравков ще направят всичко възможно, така че да съгласуват промени, които се налагат винаги във входа на изпълнение на даден проект. Продължава изпълнението на проекта за частичен ремонт на площада около храм-паметника „Св. Александър Невски“, посочи Фандъкова.
Столичният кмет коментира, че новите ограничители на ул. „Граф Игнатиев“ все още не са доставени.
Фандъкова заяви също, че са приключили проверките на Столична община и на Прокуратурата и всички неща са изяснени.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Част от бетоново парче е паднало на тротоара на пресечките на ул. „Граф Игнатиев“ и „6-и септември“, няма пострадали и нанесени материални щети

София: Част от бетоново парче е паднало на тротоара на пресечките на ул. „Граф Игнатиев“ и „6-и септември“, няма пострадали и нанесени материални щети

29 Април 2019 | 10:03 | Агенция "Фокус"
София. На пресечките на ул. „Граф Игнатиев“ и „6-и септември“ от частна сграда се е откъснало част от бетоново парче, което е паднало на тротоара. Това съобщи за Агенция „Фокус“ директорът на дирекция Обществен ред и сигурност към Столична община Красимир Димитров. Сигналът за инцидента е подаден в 09.10 часа тази сутрин. Няма пострадали и нанесени материални щети. Екипите на дирекция Обществен ред и сигурност към Столична община са обезопасили мястото и са дали предписания за отстраняване на проблема към собствениците, като те ще бъдат проверени от Столичен инспекторат и от Направление „Архитектура и градоустройство” (НАГ).
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Възложила съм да се премахнат старите ограничители на ул. „Граф Игнатиев“

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Възложила съм да се премахнат старите ограничители на ул. „Граф Игнатиев“

22 Април 2019 | 14:09 | Агенция "Фокус"
София. Възложила съм да се премахват старите ограничители на ул. „Граф Игнатиев“ и да се създаде организация това да се случи. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос на журналист, свързан с нов инцидент с жена, която се е спънала на ул. „Граф Игнатиев“, Йорданка Фандъкова коментира, че е поискала и вече има решение да бъдат премахнати ограничителите, които са в момента там. „Ограничителите ще бъдат заменени с познатите за всички чугунени колчета“, заяви кметът на София. Тя подчерта, че е било взето такова решение от експертния съвет и вече е подготвен проектът за смяната. „Утре на Комисията за безопасност на движението ще бъде разгледан проектът и ако бъде одобрен и съгласуван с "Пътна полиция", това означава, че ще може да започне неговата реализация. Възложила съм да се премахват старите ограничители и да се създаде организация това да се случи. Надявам се, че по този начин ще изпълним най-важната ни задача - опазването живота и здравето на хората“, каза още тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между полиция и протестиращи по време на демонстрациите за независимост в Барселона. 15 октомври 2019 г.
Сблъсъци между полиция и протестиращи по време на демонстрациите за независимост...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.