НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:25


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„1 ТВ“ (Македония): СИРИЗА реагира на признаването на Хуан Гуайдо за президент на Венецуела

„1 ТВ“ (Македония): СИРИЗА реагира на признаването на Хуан Гуайдо за президент на Венецуела

12 Юли 2019 | 18:59 | Агенция "Фокус"
Атина. СИРИЗА реагира на признаването на Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела от новото правителство на „Нова демокрация“,информира македонският телевизионен канал ”1 TB”, като цитира кореспондентът на македонската информационна агенция (МИА) от Атина.
„Решението на правителството да признае Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела не само не допринася за мирното разрешаване на тази сериозна криза, но и показва липсата на познания за развитието в страната. То също така отслабва ролята на Гърция в ЕС като мост към диалога и посредничеството за разрешаване на такива кризи в трети страни“, реагират от гръцката опозиционна партия СИРИЗА след днешното изявление на гръцкото външно министерство относно решението за признаване на временния президент на Венецуела.
СИРИЗА заяви, че Гърция трябва да продължи да подкрепя изявленията на Федерика Могерини, преговорите в Осло и инициативите на ЕС чрез Международната контактна група за провеждане на демократични избори възможно най-скоро, но "да не жертва ролята си като стълб "на мира и стабилността“.
„СИРИЗА ще продължи да подкрепя твърдо и динамично тези позиции за международната роля на Гърция и инициативите на ЕС за мирното разрешаване на кризата“, предаде СИРИЗА.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Гърция призна Хуан Гуайдо за президент на Венецуела

Ekathimerini: Гърция призна Хуан Гуайдо за президент на Венецуела

12 Юли 2019 | 12:47 | Агенция "Фокус"
Атина. В свое изявление от петък, гръцкото външно министерство призна Хуан Гуайдо за президент на Венецуела с целта той „да проведе честни и демократични президентски избори“, предава Ekathimerini.

„Правителството на гръцката република, в съответствие с общата позиция на ЕС и изявлението на върховният представител на ЕС по въпросите за външната политика и политиката на сигурност Федерика Могерини, реши да признае Хуан Гуайдо за президент на Венецуела, за да може той да проведе чести и демократични президентски избори“. Това е заявил говорителят на ведомството.

Превод и редакция: Цанко Цолов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Хуан Гуайдо заяви, че уличните протести продължават след провала на преговорите в Норвегия

ТАСС: Хуан Гуайдо заяви, че уличните протести продължават след провала на преговорите в Норвегия

30 Май 2019 | 05:26 | Агенция "Фокус"
Каракас. Лидерът на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо каза, че народът на Боливарската република отново ще излязе по улиците на страната, след като преговорите между неговите поддръжници и представители на президента Николас Мадуро в Норвегия завършиха с неуспех. Той направи това изявление в сряда по време на интервю за канала Fox Business, цитиран от TACC.
"Не беше постигнато споразумение, така че единственият шанс, който имаме, е да останем на улицата", каза той. Политикът добави, че венецуелската опозиция "възнамерява да постигне решение на конфликта".
По-рано Гуайдо каза, че срещата между венецуелските власти и опозицията, която се проведе в Осло, "приключи без споразумение".
В изявление на норвежкото външно министерство в сряда заявиха, че представители на венецуелското правителство и опозиция "са показали желанието си да намерят координирано и конституционно решение" за Боливарианската република.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Николас Мадуро приветства разговорите в Норвегия с опозицията

AFP: Николас Мадуро приветства разговорите в Норвегия с опозицията

18 Май 2019 | 09:25 | Агенция "Фокус"
Каракас. Президентът Николас Мадуро приветства "началото на разговорите" с венецуелската опозиция в Норвегия след месеци на остро противопоставяне между двете страни, предава AFP.
"Разговорите започнаха добре да се движат към споразумения за мир, съгласие и хармония, и аз искам подкрепата на всички венецуелски хора за напредък по пътя на мира", каза Мадуро в декларация на церемония пред 6 500 войници в северния щат Арагуа.
Изправен пред най-тежката социално-икономическа криза в новата история на страната, произвеждаща петрол, лидерът на социалистическото правителство заяви, че "Венецуела трябва да се справи с вътрешните си проблеми" и да търси решения "по пътя на мира".
Той обяви "началото и проучването на възможността за разговори и диалози" с опозицията.
Изявлението на Мадуро за разговорите е в противоречие с лидера на опозицията Хуан Гуайдо, който в четвъртък отрече, че такива се провеждат.
"Няма никакви преговори", заяви Гуайдо в коментари на репортери. Вместо това, норвежките официални лица "се опитваха да посредничат" между двете страни, за да ги накарат да седнат на масата за преговори.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

TAСС: Властите във Венецуела са готови да преговарят със САЩ

TAСС: Властите във Венецуела са готови да преговарят със САЩ

18 Май 2019 | 08:08 | Агенция "Фокус"
Каракас. Венецуелските власти са готови да започнат преговори със САЩ, за да обсъдят двустранните отношения, заяви министърът на външните работи на Боливарската република Хорхе Ареаса в интервю за телевизионния канал TeleSUR, цитиран от TACC.
"Дойде време за дипломация, ние сме готови да седнем на масата за преговори", каза той, отговаряйки на въпроса за отношенията между страната му и САЩ.
Ръководителят на външното министерство също така отбеляза, че "САЩ са победени в действията си срещу Венецуела".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Представители на Мадуро и Гуайдо са провели преговори в Осло

ТАСС: Представители на Мадуро и Гуайдо са провели преговори в Осло

16 Май 2019 | 10:54 | Агенция "Фокус"
Осло. Представители на президента на Венецуела Николас Мадуро и опозиционния лидер Хуан Гуайдо са провели преговори в Осло за разрешаване на острата политическа криза в страната, съобщава в четвъртък държавната медийна компания на Норвегия NRK, като се позовава на източници от дипломатическите кръгове, предава ТАСС.
Не се разкриват детайли за преговорите, а точното място на тяхното провеждане е засекретено. Източниците на NRK твърдят, че това е втора среща между страните в Осло. Досега не е имало инфорамция за първите такива контакти.
Според данните на медията, по време на визитата в четвъртък, представителите на Мадуро и Гуайдо са сядали на няколко пъти на масата за преговори. В състава на делегацията на действащия държавен глава са влезли министъра на връзките и комуникациите Хорхе Родригес и губернатора на щата Миранда Ектор Родригес. Опозицията е била представена втория заместник-председател на Националната асамблея (парламента) на Венецуела Сталин Гонзалес и опозиционерите Херардо Блайд и Фернандо Мартинес.
Норвежкото външно министерство отказа да потвърди факта на преговорите. "Не мисля, че мога да коментирам това", каза съветникът по комуникациите на норвежкото външно министерство Пер Вигген. Според NRK, норвежкото дипломатическо ведомство е организирало срещата в координация с американските власти.
Норвегия, за разлика от много други европейски страни, не призна Гуайдо за глава на Венецуела и днес поддържа неутрална позиция във венесуелската криза.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Представители на властите и опозицията на Венецуела ще се срещнат в Норвегия за преговори

Reuters: Представители на властите и опозицията на Венецуела ще се срещнат в Норвегия за преговори

16 Май 2019 | 04:59 | Агенция "Фокус"
Каракас. Представители на правителството и опозицията на Венецуела са се отправили към Норвегия, за да обсъдят възможността за преговори за разрешаване на кризата в страната, предава Reuters.
Според източниците му венецуелските власти в Осло са представени от министъра на комуникациите и информацията Хорхе Родригес и губернатора на щата Миранда Ектор Родригес. От техните опоненти в столицата на Норвегия e пристигнал втория заместник-председател на Националното събрание , контролирано от опозицията, Сталин Гонзалес и опозиционните депутати Херардо Блайд и Фернандо Мартинес.
Досега страните в конфликта са обсъждали възможността за преговори само с представители на норвежките власти, които предложиха помощ като посредници. Все още не са проведени съвместни срещи между привържениците на президента Николас Мадуро и опозицията.
Това са първите подобни разговори след неуспешния опит за преврат на 30 април, коментира агенцията, като припомня, че съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Джон Болтън твърдеше, че са водени разговори между представители на управляващите и опозицията, но повечето представители на властите са останали на страната на Мадуро, противно на обещанията, които са дали.
В реч, предавана по телевизията Николас Мадуро е потвърдил, че Хорхе Родригес „ е на важна мисия“.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Венецуелските опозиционни депутати са допуснати в сградата на парламента

AFP: Венецуелските опозиционни депутати са допуснати в сградата на парламента

16 Май 2019 | 01:00 | Агенция "Фокус"
Каракас. Депутатите влязоха в парламента в сряда, ден след като опозиционният лидер Хуан Гуайдо обвини правителството на президента на Венецуела Николас Мадуро, че се опитва да "задуши" законодателната власт, след като сградата на Националното събрание бе блокирана от силите за сигурност, предава AFP
"Ето ни в заседание, изправени пред хората", каза Гуайдо, като откри сесията в сградата на Федералния дворец, където се помещава Националното събрание - единственият правителствен клон под контрол на опозицията.
Агентите по сигурността на тайната полиция (SEBIN) и Националната гвардия, които осигуряват сигурността на сградата, бяха попречили на депутатите да влязат във вторник под претекст за бомбена заплаха.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Хуан Гуайдо обвини властите, че преследват около 100 депутати от опозицията

ТАСС: Хуан Гуайдо обвини властите, че преследват около 100 депутати от опозицията

15 Май 2019 | 23:40 | Агенция "Фокус"
Каракас. Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо обвини правителството на страната, водено от президента Николас Мадуро, за преследване на мнозинството от членовете на Националното събрание от опозицията, предава думите му вестник El Nacional, цитиран от TACC.
Опозицията заема 112 от 167 места в най-висшия законодателен орган на страната, който през последните години е практически изключен от процеса на вземане на решения.
По-рано Конституционното събрание, състоящо се единствено от поддръжници на Мадуро, лиши повече от 10 депутати от опозицията от имунитет заради участие в антиправителствените действия на 30 април.
Върховният съд на страната реши, че те могат да бъдат обвинени в държавна измяна и други тежки престъпления.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Венецуелските сили за сигурност блокираха контролирания от опозицията парламент

AFP: Венецуелските сили за сигурност блокираха контролирания от опозицията парламент

15 Май 2019 | 06:33 | Агенция "Фокус"
Каракас. Венецуелските сили за сигурност блокираха контролирания от опозицията парламент, предава AFP
Опозиционните депутати във Венецуела обвиниха правителството, че се опитва да ги сплаши, като ги държи извън сградата на законодателната власт преди планираната сесия за разследване на депутатите, подкрепили неуспешно въстание срещу президента Николас Мадуро.
Депутатите казаха, че членове на Националната гвардия, които осигуряват сигурността на сградата, заедно с полицията и разузнавателните агенти SEBIN, блокират достъпа до контролираното от опозицията Народно събрание.
"Агентите на SEBIN, използвайки извинението, че има взривно устройство в сградата, поеха контрола над федералния дворец. Ние сме заобиколени от разузнавателни агенти", заяви депутатът Мануела Боливар.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Париж полицията разпръсква демонстранти една година след началото на протестите на
В Париж полицията разпръсква демонстранти една година след началото на протестит...

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.