НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:16


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Илир Мета: Делириумът за Велика Албания е с цел отклоняване на вниманието от вътрешни проблеми

Илир Мета: Делириумът за Велика Албания е с цел отклоняване на вниманието от вътрешни проблеми

22 Май 2019 | 22:37 | Агенция "Фокус"
Тирана. Държавният глава на Албания Илир Мета вярва, че истерията около Велика Албания цели да отклони вниманието на хората от вътрешните проблеми, отбелязва електронното издание на македонския вестник "Независен".
В текст, публикуван на официалната интернет страницата на президента се подчертава, че според Мета единственото решение за Балканите е съвместното съществуване и зачитането на европейските стандарти за малцинствата. Президентът на Албания подчертава, че в миналото са убити стотици хора, но това не е довело до промяна на границите в региона.
"На Балканите всяка нация някъде е мнозинството и някъде малцинството. Единственото решение е съвместното съществуване и спазването на европейските стандарти за малцинствата. Много добре знаем какво се случи на Балканите. Стотици хиляди хора бяха убити и дори един сантиметър от границите не беше променен", се казва в съобщението.
Според него въпросът защо да не се обединят албанци, сърби или хървати е жив диаболизъм.
"Често чуваме: защо да не обединим албанците? Но защо всички сърби да не могат да се обединят? Да се обединят всички хървати или всички бошняци? Този делириум, предполагаемо патриотичен, е много повече от фолклоризъм, това е жив диаболизъм. Това е опит на авторитарни политици, често по координиран начин, да отклонят вниманието от вътрешните въпроси и да провокират теми, които да потискат обществеността, за да избягат от собствената си отговорност", се подчертава още в текста.
Пояснява се, че съответното Мета е подчертал в реч на конференция на тема "Предизвикателствата пред сигурността на Балканите и ролята на външните участници в евроатлантическия преход", организирана от компанията "Джордж В. Маршал-Албания".


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Леонид Слуцки: Русия винаги ще подкрепя Сърбия, особено за Косово

Леонид Слуцки: Русия винаги ще подкрепя Сърбия, особено за Косово

22 Май 2019 | 12:33 | Агенция "Фокус"
Белград. Ситуацията в Косово, както и действията на ръководството в Прищина са били основните теми на срещата между президента на Сърбия Александър Вучич и председателя на комисията по международните работи на Държавната дума на Русия Леонид Слуцки, който е подчертал, че Москва винаги ще подкрепя Белград, особно по въпроса за Косово, предава ТАСС, като се позовава на съобщение от пресслужбата на кабинета на държавния глава на балканската страна.
Събеседниците са обсъдили „бъдещото развитие на руско-сръбското сътрудничество във всички сфери“. Вучич е отбелязал голямото значение на своята неотдавнашна среща с руския президент Владимир Путин в Пекин и е благодарил на Русия за „твърдата подкрепа и защита за целостта и независимостта на Сърбия и нейните държавни и национални интереси“.
„Вучич запозна Слуцки с развитието на ситуацията в Косово и Метохия и конкретно за мерките на прищинските власти, които, освен застоя в диалога, са предизвикали влошаването на условията на живот на сърбите в Косово. Президентът Вучич е казал, че диалогът може да бъде продължен само ако Прищина отмени неразумните мита върху сръбските стоки“, се казва в съобщението. В същото време сръбският лидер е отбелязал, че „Сърбия винаги ще изповядва политика на мира и стабилността.
Слуцки е заяви, че „в Москва се гордеят с много близките отношения между нашите две страни“ и имат намерение „винаги да подкрепят позицията на Сърбия, особено по въпроса за Косово и Метохия“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечерне новости“ (Сърбия): На 1 юли в Париж Хашим Тачи ще поиска Южна Сърбия

„Вечерне новости“ (Сърбия): На 1 юли в Париж Хашим Тачи ще поиска Южна Сърбия

22 Май 2019 | 11:17 | Агенция "Фокус"
Белград/Прищина. Обявявайки концепцията си за срещата със сръбската делегация на 1 юли в Париж, президентът на Косово Хашим Тачи още веднъж заявим че на разговорите, организирани от френския президент Еманюел Макрон, ще изрази подкрепата си за идеята Прешево, Медвежда и Буяновац да се присъединят към територията на Косово, пише белградският ежедневник „Вечерне новости“.
Според него това би било „коригиране на историческата несправедливост“:
„Виждам, че е необходимо да се коригира границата, без да се засяга един сантиметър от територията на "Република Косово". Аз съм за корекция, а не за размяна и ще представя тази идея в Париж“.
Подобен подход от страна на косовската страна едва ли ще допринесе за излизането на диалога от задънената улица, която е основната цел на обявената среща във френската столица, договорена на срещата в Берлин на 29 април, която приключи без конкретни резултати.
По отношение на плана на косовския държавен глава, министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин заяви пред „Новости“, че Сърбия е победена в Косово през 1999 година от стратегически бомбардировачи и ракети „Томахоук“, а не „от групата разбити шиптарски терористи“.
„Нито тогава, нито сега, шиптарите, с Тачи и без него, са решавали за себе си, или за Сърбия. Вучич решава в съответствие с интересите на Сърбия, а Тачи решава каквото му се каже. Затова и говори глупости и безсмислици, защото знае, че това, което говори, не задължава никого и нищо“.
Относно подготовката на Прищина за срещата на върха в Париж, Тачи разговаря с албанския премиер Еди Рама във вторник, а вечерта преди това президентът на тази страна Илир Мета и премиерът на Косово Рамуш Харадинай вечеряха в пристанището на Дуръс, където те също така обсъждаха отношения Белград и Прищина и „граничния въпрос между Сърбия и Косово“.
Коментирайки неотдавнашното изявление на кмета на Буяновац Шаиф Камбери, че сливането на Прешевската долина с Косово ще бъде най-доброто решение, сръбският президент Александър Вучич заяви във вторник, че това са само желанията на отделни лица, но реалността е много по-различна. Говорейки за среща, която ще има с представители на сърбите от Косово в петък, Вучич каза, че не би искал никой да има големи очаквания по въпроса за Косово, а да бъде „твърдо на земята“ и да се бори по никакъв начин за интересите на сръбския народ.
Два дни след срещата с косовските сърби, президентът ще представи пред Скупщината в Белград доклад за ситуацията в Косово.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Премиерът на Косово и президентът на Албания споделят общи политически възгледи

Gazeta Express (Косово): Премиерът на Косово и президентът на Албания споделят общи политически възгледи

22 Май 2019 | 09:55 | Агенция "Фокус"
Прищина. Премиерът на Косово Рамуш Харадинай и албанският президент Илир Мета са провели среща, предава прищинското издание Gazeta Express.
Харадинай сподели снимка от срещата във „Фейсбук“ и добави следния текст: „С президента Илир Мета споделяме едни и също политически позиции за важни теми за Косово и Албания“.
Албанският държавен глава също писа в социалните мрежи, за да потвърди срещата: „Беше удоволствие да обменя мнения с премиера Рамуш Харадинай за общите ни възгледи и предизвикателства, които засилват отношенията между двете страни и нашето общо европейско бъдеще“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Канцлерът на ФРГ ще приема Харадинай за среща в началото на следващия месец

Gazeta Express (Косово): Канцлерът на ФРГ ще приема Харадинай за среща в началото на следващия месец

21 Май 2019 | 16:04 | Агенция "Фокус"
Прищина. По данни на водещия прищински ежедневник Gazeta Express в началото на следващия месец канцлерът на ФРГ Ангела Меркел ще приеме за среща косовския министър-председател Рамуш Харадинай.
„Това е среща, която се очаква да се проведе в Берлин", заяви източник на изданието, уточнявайки, че тя ще се състои на 6 юни. Поканата към Харадинай да посети Берлин бе предшествана от специалната среща за Западните Балкани, проведена във федералната германска столица през април. Освен Меркел, неин домакин бе и държавният глава на Франция Еманюел Макрон.
След срещата медиите съобщиха, че Харадинай се е противопоставил на искането на Меркел и Макрон за отмяна на 100-процентовите мита върху сръбските и босненските стоки, за да бъде възобновен диалогът за нормализиране на двустранните отношения между Белград и Прищина.
В Берлин Харадинай се срещна и с германския вътрешен министър Хорст Зеехофер, който увери, че Германия подкрепя либерализирането на визовия режим за Косово. Съобщава се, че Харадинай по време на посещението си в Германия следващия месец ще обсъди с Меркел визите и възобновяването на диалога със Сърбия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: Бях шокиран от липсата на координация между европейските лидери и САЩ в Берлин

Хашим Тачи: Бях шокиран от липсата на координация между европейските лидери и САЩ в Берлин

21 Май 2019 | 14:35 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че е бил шокиран от липсата на координация между европейските лидери и САЩ на срещата на върха за Западните Балкани в Берлин относно плана за диалога Белград-Прищина, предава държавната „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
По неговите думи, кризите на Балканите и конкретно косовският въпрос, не могат да бъдат разрешени без участието на Вашингтон.
Помолен да коментира забележките на бившия главен преговарящ с Белград от страна на Косово Едита Тахири, че идеята за корекция на границите е погребана в Берлин, държавният глава заяви, че „всички, които коментират срещата на върха в Берлин, нямат абсолютно никаква информация за това, какво бе обсъждано там“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore: Сърбите в Северно Косово ще получават директиви от Вучич

Koha Ditore: Сърбите в Северно Косово ще получават директиви от Вучич

21 Май 2019 | 11:33 | Агенция "Фокус"
Прищина. Новоизбраните кметове на четирите общини в Северно Косово ще посетят Белград, където ще се срещнат със сръбския президент Александър Вучич и ще обсъдят с него бъдещите си действия преди клетвата, пише прищинският вестник Koha Ditore.
Изданието припомня, че преди изборите от партията на косовските сърби – „Сръбска листа“, обявиха, че техните кандидати ще подадат оставка веднага след като спечелят, ако правителството в Прищина не отмени 100-процентовите мита върху сръбските стоки.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Създаването на Велика Албания ще доведе и до поява на Велика Сърбия

Kathimerini: Създаването на Велика Албания ще доведе и до поява на Велика Сърбия

20 Май 2019 | 12:31 | Агенция "Фокус"
Тирана. В Тирана не са много убедителни, когато осъждат публично коментарите за Велика Албания като пропаганда на руснаците и сърбите, предназначени да култитивират страх на Балканите, коментират в редакцията на електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
Фактите говорят сами за себе си. Неотдавнашен пост в социалната мрежа „Фейсбук“ от президента на Косово Хашим Тачи предизвиква сериозни противоречия. В него държавният глава на най-младата държава на Балканите разкри, че по време на неотдавнашна среща той и албанският премиер Еди Рама са обсъдили „необходимостта от пълното отваряне на косовско-албанската граница и създаването на албанска зона без граници под евроатлантическия чадър“. Тачи добави, че тази зона трябва да включва райони в Южна Сърбия с етническо албанско мнозинство.
От години албанците систематично провеждат политика на „национално обединение“ с цел да създадат това, което мнозина определят като „естествена Албания“ (по същество друг начин да се каже „Велика Албания“, за да се отслабят реакциите от съседни страни и силни геополитически играчи). Албания и Косово вече имат обща учебна програма, както и съвместни посолства и дипломатически мисии. През 2014 г. албанското правителство отмени разрешенията за работа за етнически албанци от Косово и Прешевската долина в Сърбия. Преди няколко дни мярката беше разширена за етническите албанци в Северна Македония и Черна гора.
Засега планът изглежда е създаването на албанско шенгенско пространство, с премахването на границите между двете страни. Но стъпка по стъпка те придвижват Тирана към отколешната й мечта, макар да рискува негативна реакция. Предложението на САЩ за размяна на територии между Косово и Сърбия улеснява нейните планове за обединяване на албанските земи, тъй като предвижда присъединяването на Прешевската долина, където населението е предимно етническо албанско. Това само по себе си е огромна стъпка към обединяване на етническите албанци на Балканския полуостров.
Сръбското ръководство реагира на изявлението на Тачи. Въпреки това - както демонстрират коментарите на президента Александър Вучич и външния министър Ивица Дачич - те не се противопоставят на идеята за размяна на територии. Причината е проста – подобен сценарий би улеснил процеса на обединение на босненските сърби със Сърбия, която междувременно ще възстанови контрола над населението в северната част на Косово, етнически сръбско.
Но така освен Велика Албания ще се появи и Велика Сърбия. Двата важни исторически спора на Балканите, албанският и сръбският въпрос, биха били уредени, но с риск от по-голям домино ефект, предупреждават от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK Live (Косово): Политически представители на Прешевската долина призовават за обединение с Косово

RTK Live (Косово): Политически представители на Прешевската долина призовават за обединение с Косово

20 Май 2019 | 10:13 | Агенция "Фокус"
Прешево. Говорейки пред редакцията на Voice of America по време на посещението си в САЩ, политическите представители на Прешевската долина заявиха, че отричането на техните права от Сърбия ги кара да търсят обединение с Косово като единствена алтернатива за развитието им, предава RTK Live.
„Албанците от Прешево, Медведжа, Буяновац без съмнение работят с изключителна ангажираност за интеграция с територията на Република Косово”, заяви Рагми Мустафа, лидер на Албанската демократична партия и бивш кмет на Прешево.
„Разбира се, най-добрият вариант би било Прешевската долина да се присъедини към Косово, но ние сме външни играчи, които не могат да се намесват в позицията на косоварите, защото не можем да се налагаме на Косово", подчерта кметът на Буяновац Шаип Камбери и лидер на Партията за демократично действие.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Версия-инфо“ (Русия): Евросъюзът предлага на Сърбия по-изгодно сътрудничество от Русия

„Версия-инфо“ (Русия): Евросъюзът предлага на Сърбия по-изгодно сътрудничество от Русия

19 Май 2019 | 12:12 | Агенция "Фокус"
Белград. Правителствата на водещите европейски страни са готови да признаят границата между Сърбия и Косово при условия, които не могат да бъдат гарантирани на Белград от Русия. Това означава загуба на дългогодишен съюзник на Москва на Балканите, пише руското електронно издание “Версия-инфо“.
Лидерите на Франция и Германия заявиха, че са готови да приемат сръбската страна в преговорите за териториалното разграничаване и определянето на границата с Косово. Тези стъпки са насочени към намиране на нов модел на международни отношения на Балканите, в рамките на който е възможно да се решат трайни междуетнически конфликти на Балканите и накрая да се умиротвори този регион.
Тази политика се осъществява с напълно разбираеми цели за максимално успокояване на региона, за да се интегрират всяка една от нейните страни в Европейския съюз, където Словения и Хърватия се намират вече. За Сърбия се споменава дори една конкретна дата на присъединяване към Европейския съюз - 2025 г. До тази година всички проблеми на Сърбия трябва да бъдат разрешени в максимална степен, за да се гарантира, че балканската страна ще влезе възможно най-безпроблемно в ЕС.
Естествено, включването на Сърбия в Европейския съюз се дължи не само на факта, че Европейският съюз предлага на Сърбия по-изгодно сътрудничество от Русия. ЕС активно инвестира в сръбската икономика, опростявайки правилата за пребиваване на сръбски граждани на нейна територия. Фактически гражданите на Сърбия вече използват много разпоредби на Шенгенското споразумение за свободно движение в Европа. Всичко това подтиква сърбите да симпатизират на Европейския съюз, въпреки убеждението, че Русия е основният инвеститор на сръбската икономика и вековният съюзник на Сърбия.
Образът на Русия, като основен съюзник на Сърбия, не е изчезнал никъде от масовото съзнание на сръбския народ, но в същото време трябва ясно да се осъзнае, че Русия не е в състояние да осигури редовна икономическа помощ на Белград. Москва само понякога дава на Белград безвъзмезни заеми, които не пречат на сръбските власти да се подготвят за влизането на страната в ЕС.
Протичащата в Сърбия братска раздяла е предизвикано не само от желанието за подобряване на социално-икономическата ситуация в страната, но и от факта, че Европейският съюз има реални механизми на влияние върху Косово и е в състояние да постигне демаркация на границите на двете държави при условия, които са благоприятни за Сърбия чрез прехвърляне на населените със сърби райони на Косово. Желанието на Франция и Германия за мир на Балканите се превръща от думи не само в заеми, но и в истински дела. Русия не може да си го позволи, което подтиква руските вековни съюзници към ЕС.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Днес се провеждат местни избори в Северно Косово

Gazeta Express: Днес се провеждат местни избори в Северно Косово

19 Май 2019 | 09:02 | Агенция "Фокус"
Митровица. Днес се провеждат извънредни местни избори в четирите северни общини в Косово, където ще гласуват 57 983 избиратели в 87 избирателни секции, или 970 избиратели повече в сравнение с местните избори на 22 октомври 2017 година, пише електронното издание на косовския вестник Gazeta Express.
Извънредни избори се провеждат в Лепосавич, Зубин Поток, Звечан и Северна Митровица, след оставката на кметовете там, избрани от най-голямата партия на сърбите в Косово – „Сръбска листа“, подадена след налагането на стопроцентови мита върху продуктите с произход от Сърбия и Босна и Херцеговина.
За изборите на север се състезават 12 кандидати от две албански партии -Демократическата партия на Косово и движението "Самоопределение" и „Сръбска листа“.
Централната избирателна комисия в тези четири общини е ангажирала около 670 членове на секционни избирателни комисии. Регистрирани са около 500 наблюдатели, акредитирани от ЦИК, които ще могат да следят гласуването. Тези наблюдатели представляват две политически партии, две международни мисии, две служби за връзка, 12 посолства, две международни неправителствени организации, четири местни неправителствени организации и 16 медии.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EA Daily: Председателят на косовския парламент претендира за Ниш

EA Daily: Председателят на косовския парламент претендира за Ниш

17 Май 2019 | 21:11 | Агенция "Фокус"
Прищина. Председателят на косовския парламент Кадри Весели отново изказа териториални претенции за сръбския Ниш, като заяви, че този древен град по-рано е бил населен от албанци, които, след като са били изгонени от сърбите, са се заселили в Прищина, предава руската агенция EA Daily.
По думите на Весели, всеки път, когато той споменава Ниш, сърбите го критикуват за това. Въпреки това, той твърдим че „в Ниш е имало поселения от албанци, които по-късно са изгонени“.
„Нашите стари жители на Прищина са дошли от околностите на Ниш, особено от местността Куршумлия“, заяви Весели пред прищинския портал Indeksonlajn на 16 май по време на оглед на място, където ще бъде построен мемориален център в памет на жертвите на сръбския геноцид по време на конфликта в Косово в края 90-те.
По-рано Весели заяви, че „Косово ще стигне до Ниш“ и че той не би имал нищо против към територията на страната да се присъединят три сръбски общини Прешево, Медведжа и Буяновац. „Повече от всичко искам Прешевската долина да се присъедини към Косово. С радост бихме сключили такъв договор, ако Сърбия е съгласна с това“, заяви Весели през март 2018 година

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Б92“ (Сърбия): Сръбският парламент ще проведе специална сесия за Косово

„Б92“ (Сърбия): Сръбският парламент ще проведе специална сесия за Косово

17 Май 2019 | 17:45 | Агенция "Фокус"
Белград. Председателят на сръбския парламент Мая Гойкович свика специална сесия за Косово на 27 май, предава белградската медия „Б92“.
Гойкович заяви пред журналистите в петък, че ще покани президента на Сърбия Александър Вучич да присъства на заседанието, да участва в дебатите и да представи доклад за Косово, като преди това държавният глава заяви пред РТС, че е готов да участва.
Премиерът Ана Бърнабич също е поканена, както и членовете на правителството и директорът на правителствената канцелария за Косово и Метохия Марко Джурич.
„Очакваме, че след доклада на президента ще има дебати и че всички депутати в Скупщината ще участват в тях, защото това е много важна тема“, заяви Гойкович.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечерне новости“ (Сърбия): „Сръбска листа“ предупреждава: Прищина изпраща 176 полицая за да сплаши избирателите в Северно Косово

„Вечерне новости“ (Сърбия): „Сръбска листа“ предупреждава: Прищина изпраща 176 полицая за да сплаши избирателите в Северно Косово

17 Май 2019 | 17:22 | Агенция "Фокус"
Косовска Митровица. „Сръбска листа“ (СЛ), партията на косовските сърби, съобщи в петък, че косовските власти имат намерение да изпратят 176 полицейски служители в неделя, за да, както твърди фракцията, демотивира и сплаши избирателите на изборите за кметове в четирите населени от сърби общини в Северно Косово, пише електронното издание на белградския ежедневник „Вечерне новости“.
СЛ заяви, че с това действие „става ясно, че на сърбите в Северно Косово е забранено да изразяват свободно политическата си воля“.
„А именно, намерението е на всяка избирателна секция да се изпрати двучленна стража, в която, освен местните, ще бъдат включени албански полицаи от Прищина“, се казва в съобщението и се добавя, че „сърбите възнамеряват да изкажат своята демократична воля в неделя по мирен и достоен начин“.
СЛ заяви, че „въоръжените албанци в избирателните секции са най-откровена заплаха и потенциален източник на инциденти“.
„Според споразумението, постигнато в Брюксел, полицаи от албанска националност не могат да идват на север от юга без одобрението на местното самоуправление на сърбите и по този повод „Сръбска листа“, която управлява в четири общини северно от река Ибър, казва, че те не са добре дошли“, се казва в заявлението , като се призовават гражданите да не позволяват да бъдат въвлечени в провокации.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: Решението на парламента сръбския геноцид е умен ход

Хашим Тачи: Решението на парламента сръбския геноцид е умен ход

17 Май 2019 | 11:26 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи подкрепи инициативата на председателя на парламента Кадри Весели да се създаде международен трибунал за разследване на сръбския "геноцид" в Косово, катоз заяви, че решението на законодателния орган е "умен ход", предадоха прищинските медии.
Тачи призова всички заинтересовани страни съвместно да осъдят сръбския геноцид в Косово, за да могат извършителите да бъдат изправени пред правосъдието. „Обсъждането в парламента за възможността за резолюция и създаване на съответната комисия са умен ход от страна на органа. Това е страхотна идея, идваща от председателя на парламента Весели и аз вярвам, че всеки ще обедини силите си в осъждането на геноцида и етническото прочистване, така че извършителите и хората от държавния апарат на Сърбия да бъдат изправени пред правосъдието", цитират косовските медии думите му.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Зери“ (Косово): „Сръбска листа“ заплаши, че ще изпълни инструкциите на Белград при победа на изборите през уикенда

„Зери“ (Косово): „Сръбска листа“ заплаши, че ще изпълни инструкциите на Белград при победа на изборите през уикенда

16 Май 2019 | 10:18 | Агенция "Фокус"
Косовска Митровица. Докато върви подготовката на предсрочните местни избори в сръбските-косовски общини Северна Косовска Митровица, Зубин Поток, Лепосавич и Звечан, представителите на партия „Сръбска листа“ дадоха ясно да се разбере, че ако спечелят, което е сигурно, ще действат според инструкциите на Белград, което според прищинския ежедневник „Зери“ означава против интересите на Косово.
Анализаторите смятат, че „Сръбска листа“ ще продължи да изнудва и саботира косовските институции. Хаки Абази каза пред вестника, че партията на косовските сърби и северът са „ахилесова пета“ за сегашното правителство на Косово, твърдейки, че президентската служба и правителството на Косово са установили „извънинституционални“ отношения със севера. Това, според него, може да бъде решено само когато Сърбия е изключена от упражняване на пряко влияние в Косово.
Анализаторите смятат, че сръбският списък ще продължи да изнудва и саботира косовските институции. Хаки Абази каза пред вестника, че сръбският списък и северът са „ахилесова пета“ за сегашното правителство на Косово, твърдейки, че президентската служба и правителството на Косово са установили „извънинституционални“ отношения със севера. Това, според него, може да бъде решено само когато Сърбия е изключена от упражняване на пряко влияние в Косово.
В същото време, ръководителят на парламентарната група на Алианса за бъдещето на Косово (ААК) Ахмет Исуфи заяви, че правителството ще предприеме всички необходими стъпки, за да гарантира, че кандидатите, които спечелят неделните избори, ще уважават конституционния и правен ред на Косово.

Агенция „Фокус“ припомня:

След като през ноември м.г. Прищина наложи 100-процентови мита върху стоките от Сърбия и Босна и Херцеговина, кметовете на четирите общини на север от река Ибър, Северна Косовска Митровица, Зубин Поток, Лепосавич и Звечан, които са населени от сърби, подадоха оставките си в знак на протест срещу мярката на правителството.
„Сръбска листа“ имаше намерение да бойкотира обявените предсрочни избори в четирите общини, но след консултации в Белград, от партията решиха да участват на вота и ако/като спечелят, отново да подадат оставка и така да държат района в безвластие.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“ (Македония): Доналд Тръмп ще посети Сърбия през 2020 година, има решение за Косово

„Вечер“ (Македония): Доналд Тръмп ще посети Сърбия през 2020 година, има решение за Косово

16 Май 2019 | 08:28 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще посети Сърбия през 2020 година, непосредствено след изборите в САЩ и ще предложи решение за косовската криза, твърди бившият министър на отбраната на Сърбия и отличен познавач на американската външна политика Православ Давинич, пише електронното издание на македонския вестник „Вечер“.
По неговите думи, американският лидер иска да реши косовския въпрос и по този начин да „удари шамар“ на Клинтънови, които обвинява, че са създали хаос на Балканите. Според Давинич, през следващата година Тръмп със сигурност ще посети Сърбия.
Той добавя, че американският президент има позитивно отношения към сръбския си колега Александър Вучич, което трябва да се използва.
„Тръмп, като бизнесмен, видя, че на това поле може да се направи нещо. Именно в това е шансът на Сърбия. Тръмп иска да реши проблема по свой начин, като бизнес, да получи нещо и да не загуби всичко“, твърди Давинич.
Според него, Тръмп има два проблема: вътрешните борби в Държавния департамент и желанието на Пентагона да затвори този регион за Русия.
„Все пак, решение за Косово, най-вероятно, няма да има, докато Тръмп не си осигури втори мандат, за което има големи шансове. Ако той победи отново, съм сигурен, че веднага ще дойде в Сърбия“, уверява Давинич.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Германия работи по нови идеи за споразумение между Косово и Сърбия

Gazeta Express (Косово): Германия работи по нови идеи за споразумение между Косово и Сърбия

15 Май 2019 | 19:03 | Агенция "Фокус"
Берлин/Прищина. Германия работи по представянето на нови идеи за диалога за нормализиране на двустранните отношения между Косово и Сърбия, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
След като Прищина и Белград се съгласиха да възобновят диалога по време на срещата на Западните Балкани, проведена миналия месец в Берлин, домакин на която бяха канцлерът Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон, правителството на ФРГ изпрати своите пратеници в Белград и Прищина като част от подготовката за следващата среща на високо равнище между Косово и Сърбия, която ще се проведе на 1 юли в Париж.
По данни на изданието, германският канцлер е заинтересована от възобновяването на преговорите между Косово и Сърбия. Тя се противопоставя на идеята за размяна на територии между двете страни, подкрепена от президентите на Косово и Сърбия и от Върховния представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност Федерика Могерини, която посредничи в диалога между двете балкански страни. Източник разкри пред изданието, че Меркел е решила да върне съседките на масата за преговори, като се координира с френския президент за подготовката на следващата среща в Париж.
Германска делегация, оглавявана от дипломата Томас Осовски, посети Белград във вторник и бе приета от сръбския премиер Ана Бърнабич. Източник съобщи, че същата делегация ще посети Прищина през следващите дни и ще представи нови идеи за възобновяване на диалога със Сърбия. Целта на делегацията също е да получи уверения, че идеята за корекция на границите е официално мъртва. "Германската делегация ще посети Белград и Прищина, за да представи нови идеи за диалог, и да потвърди, че идеята за корекция на границите е категорично погребана", твърди източникът на редакцията, пожелал анонимност. Съгласно думите му, Германия организира срещи на високо равнище, за да предотврати възобновяването на диалога, воден под егидата на ЕС и Могерини. "Идеята за организиране на срещи на високо равнище е да се отложи възобновяването на диалога под посредничеството на Могерини,", уверява източникът. Целта на Германия е възобновяване на техническия диалог, чрез пълно премахване на въпроса за границите.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK (Косово): Срещата в Париж е решаваща за диалога Белград – Прищина, смята косовски вицепремиер

RTK (Косово): Срещата в Париж е решаваща за диалога Белград – Прищина, смята косовски вицепремиер

15 Май 2019 | 16:14 | Агенция "Фокус"
Прищина. Вицепремиерът на Косово Енвер Ходжай заяви, че предстоящата среща между лидерите на Косово и Сърбия в Париж ще определи дали е възможно през тази година да бъде постигнато споразумение, предава държавната „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
Във „Фейсбук“ Ходжай написа: „2019 е добра възможност да се постигне споразумение със Сърбия, но също и изпуснат шанс, ако срещата на върха в Париж не отговори на принципите, очакванията и ясните параметри около диалога“.
Ходжай каза, че Косово е заинтересовано и готово да постигне споразумение със Сърбия и че това може да стане чрез съгласувани действия между САЩ. и ЕС. Той добави, че само една смислена програма може да направи 2019 година на договор за Косово и Сърбия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Zeri (Косово): Една година „словесна война“ между Тачи и Харадинай

Zeri (Косово): Една година „словесна война“ между Тачи и Харадинай

15 Май 2019 | 11:24 | Агенция "Фокус"
Прищина. Прищинският ежедневник Zeri отбелязва, че е изминала близо година от началото на своеобразна „словесна война“ между държавния глава Хашим Тачи и министър-председателя Рамуш Харадинай по повод идеята за корекция на границите на Косово като част от споразумението за нормализиране на двустранните отношения със Сърбия.
Макар че Тачи е категоричен по отношение на идеята за корекция на границите, Харадинай е се противопоставя на инициативата. Вестникът отбелязва, че „словесната война" между двамата лидери започна през юни миналата година, когато бе даден ход на финалната фаза на диалога, и когато президентът на най-младата държава на Балканите обяви за първи път в обществото идеята за корекция на границите. Премиерът се противопостави незабавно на предложението, отправяйки предупреждението, че реализирането на подобни намерения може да доведат до нови трагедии на Балканите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МКД (Македония): Тирана отмени работните визи за албанците от Македония и Черна гора

МКД (Македония): Тирана отмени работните визи за албанците от Македония и Черна гора

15 Май 2019 | 09:36 | Агенция "Фокус"
Тирана. Правителството в Тирана отмени работните визи за албанците от Македония и Черна гора, съобщава скопското електронно издание МКД, като се позовава на информация от Balkan Insight.
От кабинета на Еди Рама поясниха, че решението е част от правителствената политика за улесняване на връзките между албанците в региона. Това означава, че занапред всички албанци ще имат възможност свободно да търсят работа. Ограничения ще има само за онези длъжности, за които се изисква албанско гражданство.
По-рано правителството на Рама взе подобно решение и за албанците от Косово и тези от Прешевската долина в Сърбия.
В Черна гора живеят около 5% албанци, главно в югозападната част на страната. Равнището на безработица в държавата е 16%, но в районите, в които живеят албанци, този процент достига до 22.
Албанците в Македония са най-голямото етническо малцинство, което според последното преброяване на населението от 2002 г. съставлява почти една четвърт от населението на страната. Според някои оценки повече от 200 000 албанци, търсещи работа, вече са емигрирали в западноевропейски страни.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore (Косово): Все още има силно лобиране на Запад за корекция на границите, твърди косовски депутат

Koha Ditore (Косово): Все още има силно лобиране на Запад за корекция на границите, твърди косовски депутат

15 Май 2019 | 07:36 | Агенция "Фокус"
Прищина. Идеята за корекция на границите не е опция на масата за преговори между Косово и Сърбия, но все още не е мъртва. Това твърди депутатът от парламента в Прищина Илир Деда, отбелязва електронното издание на водещия косовски ежедневник Koha Ditore.
"Позицията на Германия потвърждава, че корекцияra на границите не се взема предвид като вариант за нормализиране на двустранните отношения. Но мисля, че на Запад все още има силно лобиране, за което се плаща", цитира изданието думите на Деда.
Според него, докато президентът на Косово Хашим Тачи води диалога със Сърбия, идеята няма да излезе от дневния ред.
"Темата за корекция на границите не е на масата, но тя не е мъртва. Тя ще бъде жива, докато Тачи остава в диалога", твърди Деда.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK (Косово): Косовското правителство прие правила за реорганизация на Министерството на отбраната

RTK (Косово): Косовското правителство прие правила за реорганизация на Министерството на отбраната

14 Май 2019 | 13:08 | Агенция "Фокус"
Прищина. Според новите правила, приети от правителството на Косово, Министерството на отбраната на страната ще има също служби за разузнаване и органи за инспекции и разследвания, предава държавната „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
Според новите регулации, ведомството ще има 66 отдела, четири директории, 34 сектора, 7 отдела и девет офиса.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Bota Sot (Косово): Хашим Тачи настоява Прешевската долина да се присъедини към Косово

Bota Sot (Косово): Хашим Тачи настоява Прешевската долина да се присъедини към Косово

14 Май 2019 | 11:10 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи продължава да настоява Прешевската долина да се присъедини към Косово, като обяснява, че подобен акт е легитимен и поправя „историческа несправедливост“, пише прищинският ежедневник Bota Sot.
„Тези настоявания предотвратиха сложното прилагане на предаването на Северно Косово на Милан Радойчич (бивш лидер на партията на косовските сърби „Сръбска листа“ – бел. прев.), първоначално чрез предаването на активите на „Трепча“ на него, а впоследствие превръщането на тези държавни активи в общински (на четирите северни общини) и също така предотврати плановете за двоен суверенитет и Общност на сръбските общини с изпълни9телен мандат по модела на Република Сръбска, а именно – регионална автономия“, написа Тачи във „Фейсбук“.
„Продължавам да вярвам силно, че Прешевската долина ще се присъедини към Косово и за да постигнем тази цел, трябва да сме обединени. Вероятно пропускането на тази възможност би било непоправима историческа грешка“, заключи Тачи.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еди Рама: Албанците живеят в две различни страни и трябва да се обединят

Еди Рама: Албанците живеят в две различни страни и трябва да се обединят

13 Май 2019 | 14:29 | Агенция "Фокус"
Тирана. В интервю за белградската телевизия Pink лидерът на кабинета в Тирана Еди Рама подчерта, че „албанците са братя, които живеят в две различни страни и трябва да се обединят“, цитира думите му електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
Рама поясни, че вижда това обединение като част от процеса за членство в Европейския съюз. Албанският премиер заяви, че иска да има регион без граници. „Не искам граници с Косово, Черна гора, Северна Македония, Сърбия. Трябва да работим, за да се случи това“, подчерта Рама.
Съгласно думите му, Сърбия трябва да се изправи срещу реалността и да приеме Косово като независима и свободна страна. „Нуждата от помирение е неизбежна", категоричен бе лидерът на кабинета в Тирана.
Същевременно той увери, че никога не е говорил за Велика Албания – идея, която – съгласно думите му, е създадена, за да бъде използвана срещу самите албанци. Рама също така заяви, че сърбите и албанците могат да се помирят и направят на Балканите това, което е постигнато от Франция и Германия в Европейския съюз.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечернье Новости“ (Сърбия): Армията на Косово влиза в строя на НАТО за учения в Хърватия

„Вечернье Новости“ (Сърбия): Армията на Косово влиза в строя на НАТО за учения в Хърватия

13 Май 2019 | 10:18 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косовската армия ще участва в учение на НАТО, което ще се проведе следващия месец на територията на Хърватия, съобщава електронното издание на водещия белградски ежедневник „Вечернье Новости“, като пояснява, че Прищина е получила покана да се присъедини към обучението от Съвместното командване на Алианса в Европа.
Хърватската армия отказа да коментира информацията. Страната ще бъде домакин на три големи военни учения на НАТО през този и следващия месец, а първото от тях вече започна. Около 1600 войници от САЩ, Великобритания, Италия, Полша, Германия ще участват в юнските ученията, поканени са и военнослужещи от Албания, Черна гора, Северна Македония и Босна и Херцеговина. Командващ ученията ще бъде генерал-лейтенант Кристофър Кавали и неговият заместник, хърватският бригаден генерал Борис Серич. Целта е да се отрабори мобилността на многонационалните сили и военната им готовност в тази част на Европа.
От командването на силите на НАТО беше обявено, че подобни упражнения ще се провеждат на всеки две години, а на Хърватия е поверена организацията в чест на десетата годишнина от членството й във военния съюз. Маневрите ще са в ход в периода 3-6 юни. В него ще бъдат задействани ВВС на САЩ и европейските страни. Освен хърватските, обучението ще включва военновъздушните сили на Италия и Словения, които ще изпратят около петдесет самолета и тридесет хеликоптера.
Хърватия ще бъде домакин и на още едно учение през юни, в което ще участват войници от Румъния и България.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Влиятелният руски сенатор Константин Косачев: Косовският въпрос няма силово решение

Влиятелният руски сенатор Константин Косачев: Косовският въпрос няма силово решение

11 Май 2019 | 21:26 | Агенция "Фокус"
Белград. Косовският въпрос трябва да бъде разрешен чрез политически преговори между Белград и Прищина, този проблем няма силово решение. Това заяви в събота в ефира на сръбската национална телевизия РТС председателят на комисията по международни работи на Съвета на Федерацията на Русия Константин Косачев, предава ТАСС.
„Първото и най-важното: убеден съм, че за косовския въпрос няма и не може да има силово решение. То може да е само политическо. Решението трябва да бъде изработено между Белград и Прищина. Всички останали с страни трябва като минимум да не пречат, а като максимум – да помагат на процеса“, подчерта политикът.
Той отбеляза, че диалогът практически е спрян „по инициатива на Прищина, която престана да разговаря с Белград, която отново и отново излиза извън рамките на базовата резолюция на Съвета за сигурност на ООН 1244, създавайки собствени въоръжени сили и въвеждайки 100-процентови мита върху стоките от Сърбия“. „При това Прищина получава подкрепа от САЩ. Но не говоря за Запада, като цяло; според мен, позицията на Европейския съюз е по-отговорна: Европа е обезпокоена от това, че Прищина започва да решава сама косовския въпрос. Затова трябва всички да охладят главите си... преди всичко извън пределите на Косово, преди всичко във Вашингтон, онези, които се опитват да си играят с емоциите, да разрушават, а не да съдействат на политическия процес“, заяви сенаторът.
Що се отнася до евентуална смяна на формата на преговорите за Косово, Косачев отбеляза, че „Русия никога не е отказвала да участва в такива преговори и е готова да се включи в тях, ако бъде поканена“. Депутатът счита, че не е станал съвсем ясен смисъла на организирането на срещата в Берлин за Косово на 29 април и предстоящата в Париж през лятото. „Албанската страна призовава САЩ да се включат в процеса, като в този случай със сигурност трябва да се включи и руската страна, и страните от ЕС“, резюмира той. Оценявайки настоящото положение на нещата, Косачев изказа мнение, че позицията на Сърбия за Косово се е подобрила.

Сърбия е партньор на Русия

Русия смята Сърбия за един от основните й партньори както в Европа, така и в света като цяло, двете държави са обединени от общи идеологически възгледи и икономически интереси, подчерта Косачев.

„Имаме много общи интереси, гледаме абсолютно еднакво на необходимостта да се запази ролята на ООН и спазването на международното право. Имаме огромни проекти в газовия отрасъл, атомната енергетика, здравеопазването, образованието и селското стопанство. Ние сме много интересни партньори един за друг. Затова за нас Сърбия е един от главните и най-интересни партньори в Европа и в по-глобален контекст“, заяви Косачев.
Руският сенатор отбеляза специалното отношение в Сърбия към темата за Великата отечествена война: „Сърбия е един от главните, много близки и духовно, и политически, и икономически партньор на Русия в Европа. Няма никакво съмнение, че в миналото сме били и имаме всички шансове да останем в бъдеще заедно. В Белград се провежда шествието „Безсмъртния полк“, в Ниш – парад на Победата; а това се прави и в цяла Сърбия, а това не се случва никъде по света, освен в самата Русия. Ние ценим високо моралната и отговорна позиция на Сърбия и нейния народ“.
На 9 май около 10 хиляди души излязоха по улиците на сръбската столица в колоната на "Безсмъртния полк". Въпреки проливния дъжд, хората носеха портретите на предците си и знамената на Русия и Сърбия. Колоната бе ръководена от министъра на иновациите и технологиите на страната Ненад Попович, руските сенатори Константин Косачев, Валери Рязански и руския посланик в Белград Александър Чепурин.
Акцията "Безсмъртният полк" се проведе в Сърбия за четвърти път. Жителите на различни градове на страната, представители на ветерански организации, сдружения на руско-сръбското приятелство, дипломатически корпус на страните от ОНД, организации на руски сънародници, бизнес структури, излязоха по улиците на сръбските градове с портрети на роднини и приятели, като по този начин пресъздадоха картината на съдбата на войниците, участвали в двете Световни войни и отблъскването на агресията на НАТО срещу Югославия през 1999 година. Походите на Безсмъртния полк се проведоха в 12 града в страната, включително в Белград, Нови Сад и Ниш.
Руският дом в Белград действа като координатор в подготовката на тържествата за Деня на победата, организира срещи на организационния комитет с участието на кмета на сръбската столица, фондация "Безсмъртен полк на Сърбия", сръбския клон на Международната обществена фондация за единство на православните народи, Балканската казашка войска, сръбското отделение на всеруския мотоклуб „Нощни вълци“, координационния съвет на руските сънародници, руското национално малцинство, младежки и доброволчески организации. Основни партньори на събитията бяха компаниите "Нефтена индустрия на Сърбия" (НИС) и "Лукойл".

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Б92“ (Сърбия): Американският посланик в Белград реагира на присъствието на генерал Лазаревич на военен парад

„Б92“ (Сърбия): Американският посланик в Белград реагира на присъствието на генерал Лазаревич на военен парад

11 Май 2019 | 20:28 | Агенция "Фокус"
Белград. Посланикът на САЩ в Белград Кайл Скот смята, че присъствието на генерал Владимир Лазаревич начело на Безdмъртния полк в Ниш по повод Деня на победата за позорно, предава белградската медия „Б92“.
„Позорно е осъден военен престъпник да върви начело на тези, които искат да почетат съюзниците, загинали в борбата за справедливост и мир в Европа. Ден на Европа=Европейски ценности“, написа Скот на сръбски в „Туитър“.
Той добави линк към материал, публикуван от опозиционния вестник Danas, със снимка, показваща как генералният секретар на сръбското президентство Никола Селакович помага на Лазаревич да си облече палтото.
Генерал Лазаревич, бивш командващ на Прищинския корпус и Трета армия на югославската армия, бе осъден за престъпления срещу човечеството, нарушения на законите и обичаите на войната и други нехуманни действия на 14 години затвор от Хагския трибунал.
Той бе освободен на условно предсрочно освобождаване през декември 2015 г., след като прекара повече от 10 години в затвора на трибунала.Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Константин Косачов заяви, че косовският въпрос няма силово решение

ТАСС: Константин Косачов заяви, че косовският въпрос няма силово решение

11 Май 2019 | 16:00 | Агенция "Фокус"
Москва. Косовският въпрос трябваше да бъде решен чрез политически преговори между Белград и Прищина, този проблем няма военно решение, заяви в събота пред националната телевизия на Сърбия РТС председателят на Комисията по международните въпроси на Съвета на Федерацията Константин Косачов, цитиран от TACC.
"На първо място: убеден съм, че косовският проблем няма и не може да има военно решение. Решението може да бъде само политическо. Решението в крайна сметка трябва да бъде взето между Белград и Прищина. Всички други страни трябва да не се намесват, колкото е възможно в този процес, ” каза политикът.
Той отбеляза, че диалогът на практика е спрял "по инициатива на Прищина, която спря да говори с Белград, която отново и отново нарушава основната резолюция на Съвета за сигурност на ООН 1244, създавайки собствени въоръжени сили, налагайки 100% мита върху стоки от Сърбия". "В същото време Прищина получава подкрепа от САЩ. Няма да говоря за Запада като цяло; по мое мнение позицията на ЕС е по-отговорна: Европа е загрижена, че Прищина започва сама да решава косовския въпрос. Затова трябва да обвиняваме играчи извън Косово, преди всичко във Вашингтон, тези, които се опитват да се възползват от емоциите, разрушавайки, а не допринасяйки и за политическия процес, "каза сенаторът.
Говорейки за евентуална промяна във формата на преговорите за Косово, Косачов отбеляза, че "Русия никога не е отказвала да участва в такива преговори и е готова да участва в тях, ако бъде поканена". Той смята, че не е съвсем ясно свикването на срещи в Берлин за Косово на 29 април и предстоящата нова среща в Париж. "Албанската страна призовава САЩ да се присъединят към процеса, в този случай и руската страна, и страните от Европейския съюз трябва абсолютно да се обвържат", заключи той. Оценявайки настоящото състояние на нещата, Косачов изрази мнение, че позицията на Сърбия за Косово е станала по-силна.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евгени Кирилов, специалист по темата за Балканите: Евентуално премахване на границата между Косово и Албания буди безпокойство

Евгени Кирилов, специалист по темата за Балканите: Евентуално премахване на границата между Косово и Албания буди безпокойство

11 Май 2019 | 13:21 | Агенция "Фокус"
София. Евентуално премахване на границата между Косово и Албания буди безпокойство не само за страните на Балканите, но и в ЕС като цяло. Това каза за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ Евгени Кирилов, специалист по темата за Балканите. Той допълни, че не е бил оптимист по отношение на срещата в Тирана на държавите от Процеса "Бърдо-Бриони" за нов тласък в диалога между Белград – Прищина, тъй като проблемите са доста сериозни и трудни за преодоляване. „Красимир Узунов често напомняше за тези проблеми и изразяваше безпокойство. Очаквания има, тъй като става дума за процес, който трябва да води към стабилизация, говорим за интеграция на Западните Балкани в ЕС, но проблемите не са лесни. Безпокойството от някои действия в последно време расте, трябва да направим всичко възможно и да очакваме придвижване в положителна посока“, допълни той. Според Евгени Кирилов срещата в Тирана не е най-добрият формат, тъй като става дума за среща на бившата република на Югославия и Албания. „ Добре е, че е поканена Федерика Могерини, но нейната роля не беше особено ефективна. Прави впечатление специалната покана към Полша, което е странно и поради това къде остава приносът на нашето председателство за интеграцията на Западните Балкани“, коментира експертът. Според Евгени Кирилов основните въпроси трябва да се решават в директни и ускорени преговори между Косово и Белград. „Естествено, мнението на останалите балкански държави има значение и ние всички сме заинтересовани този процес да напредне, но ликвидиране на границата между Косово и Албания буди евентуално безпокойство не само на страните от Балканите, а и на ЕС като цяло“, заяви Евгени Кирилов.
Милослава АНГЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министърът на отбраната на Сърбия: Велика Албания е най-голямата заплаха за сигурността на Сърбия и Балканите

Министърът на отбраната на Сърбия: Велика Албания е най-голямата заплаха за сигурността на Сърбия и Балканите

11 Май 2019 | 00:02 | Агенция "Фокус"
Ниш. Най-голямата заплаха за сигурността на Сърбия и балканския регион е създаването на Велика Албания, заяви в петък сръбският министър на отбраната Александър Вулин на среща с гръцкия си колега Евангелос Апостолакис в Ниш, предава македонският портал „А1 Он“.
Както съобщи сръбското военно ведомство, Вулин е заявил, че той лично подкрепя политиката на Гърция, както и Преспанския договор.
Апостолакис, от своя страна, „похвалил мъдрата политика за разрешаване на косовския въпрос“ на сръбския президент Александър Вучич. Той е изразил надежда, че ще се намери компромисно решение и е изразил подкрепа за териториалната цялост на Сърбия.
В съобщението се казва още, че двамата са разговаряли са текущото сътрудничество в сферата на отбраната и са се съгласили, че има място за неговото разширяване, най-вече чрез провеждане на съвместни военни учения.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министърът на отбраната на Сърбия: Велика Албания е най-голямата заплаха за сигурността на Сърбия и Балканите

Министърът на отбраната на Сърбия: Велика Албания е най-голямата заплаха за сигурността на Сърбия и Балканите

10 Май 2019 | 23:10 | Агенция "Фокус"
Ниш. Най-голямата заплаха за сигурността на Сърбия и балканския регион е създаването на Велика Албания, заяви в петък сръбският министър на отбраната Александър Вулин на среща с гръцкия си колега Евангелос Апостолакис в Ниш, предава македонският портал „А1 Он“.
Както съобщи сръбското военно ведомство, Вулин е заявил, че той лично подкрепя политиката на Гърция, както и Преспанския договор.
Апостолакис, от своя страна, „похвалил мъдрата политика за разрешаване на косовския въпрос“ на сръбския президент Александър Вучич. Той е изразил надежда, че ще се намери компромисно решение и е изразил подкрепа за териториалната цялост на Сърбия.
В съобщението се казва още, че двамата са разговаряли са текущото сътрудничество в сферата на отбраната и са се съгласили, че има място за неговото разширяване, най-вече чрез провеждане на съвместни военни учения.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Б92“ (Сърбия): Американска агенция за военния парад в Ниш: Показване на мускули заради Косово и Русия

„Б92“ (Сърбия): Американска агенция за военния парад в Ниш: Показване на мускули заради Косово и Русия

10 Май 2019 | 20:37 | Агенция "Фокус"
Белград. Американската агенция AP коментира, че Сърбия е провела военен парад по случай Деня на победата над Нацистка Германия във втората световна война, за да покаже мускули пред Косово, предава белградската медия „Б92“.
В материала на медията се отбелязва, че в парада в петък в Ниш са участвали 4 хиляди войници, 300 бронирани машини и 40 самолета, включително два руски ударни хеликоптера с руски пилоти, което, според мнението на AP, е демонстрация на силното военно и политическо сътрудничество с Москва.
Агенцията посочва, че в района се увеличава напрежението, „тъй като Сърбия и Косово се обвиняват взаимно в подкопаването на усилията за нормализация на отношенията след войната от 1998-9 година, койято завърши с интервенция на НАТО“.
Припомня се, че Сърбия не признава независимостта на Косово.
Американската агенция смята, че всяка военна намеса на Сърбия в Косово би довела до пряк конфликт с ръководените от НАТО миротворци, разположени там.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СМИ: Тачи не е взел участие в официалния обяд в Тирана заради Додик

СМИ: Тачи не е взел участие в официалния обяд в Тирана заради Додик

10 Май 2019 | 11:01 | Агенция "Фокус"
Прищина/Тирана. Държавният глава на Косово Хашим Тачи е отказал участие в официалния обяд в Тирана, част от срещата на върха на страните от Процеса „Бърдо-Бриони“, организиран от президента на Албания Илир Мета. Информацията бе разпространена от повечето средства за масова информация в региона.
Твърди се, че Тачи е отказал участие заради присъствието на сръбския член на Тристранното председателство на Босна и Херцеговина Милорад Додик. Той е известен като яростен противник на косовската независимост.
Медиите съобщиха също, че по-рано през същия ден Тачи е отказал да се ръкува с Додик и е критикувал албанския президент за поканата, която е отправил на политика от Република Сръбска.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай: Федерика Могерини вече не отговаря за диалога между Косово и Сърбия

Рамуш Харадинай: Федерика Могерини вече не отговаря за диалога между Косово и Сърбия

10 Май 2019 | 09:06 | Агенция "Фокус"
Прищина. Върховният представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката за сигурност Федерика Могерини вече не отговаря за диалога между Косово и Сърбия. Това подчерта министър-председателят на най-младата държава на Балканите Рамуш Харадинай след срещата в Тирана на лидерите на страните от Процеса „Бърдо-Бриони“, отбелязва електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
Премиерът на Косово заяви, че срещата на върха за Западните Балкани, проведена миналия месец в Берлин, е от голямо значение, тъй като германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон решиха да улеснят диалога между Косово и Сърбия.
Обръщайки се към медиите, Харадинай обвини Могерини, че позволява обсъждането на въпроса за подялба на Косово. „Берлинската среща на върха беше много полезно събитие за Косово. Беше успешна, защото диалогът бе иззет от Могерини и поставен под отговорността на Меркел и Макрон“, заяви Харадинай. Съгласно думите му, Косово може бъде спокойно, но и предпазливо, „защото чуждестранните кухни може да продължат да готвят идеи за разделяне на Косово".
„Който и да е вярвал, че споразумението между Косово и Сърбия е възможно чрез разделяне на Косово, се провали, главата с този проект е затворена завинаги. След като Меркел пое процеса на диалог от Могерини, е ясно, че няма да има корекция на границата, така че сега можем да дишаме свободно”, заяви Харадинай.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Приключи срещата в Тирана с разногласия между Сърбия и Косово (ОБЗОР)

Приключи срещата в Тирана с разногласия между Сърбия и Косово (ОБЗОР)

9 Май 2019 | 17:48 | Агенция "Фокус"
Тирана. Процесът Бърдо Бриони се провежда от 2010 г., по инициатива на Хърватия и Словения, с цел европейска интеграция в Западните Балкани.
След срещата на върха във федералната столица Берлин опитите за деблокиране на диалога за нормализиране на двустранните отношения между Сърбия и Косово получиха нов тласък – от срещата в Албания. Представители на страните от Западните Балкани се събраха в рамките на процеса „Бърдо-Бриони" в Тирана, където се очаква да бъде обсъден диалогът и възможностите за неговото възобновяване.
На срещата присъстваха хърватският президент Колинда Грабар-Китарович, словенският президент Борут Пахор, президентът на Сърбия Александър Вучич, президентът на Черна гора Мило Джуканович, президентът на Косово Хашим Тачи, албанския премиер Еди Рама и президентът на Албания Илир Мета ... Освен ангажимента за бърза интеграция в ЕС, срещата беше засенчена от напрегнатите отношения между Белград и Прищина, доказано с хладното ръкостискане между Вучич и Тачи, след като атмосферата предварително беше подгрята с информацията, че косовският президент и албанският премиер Рама са говорили за албанско пространство без граници и за присъединяване на долината на Прешево към Косово.
Президентът на Косово Хашим Тачи заяви пред репортери в Тирана днес, че има разногласия в диалога между него и сръбския президент Александър Вучич. Косовският лидер заяви, че разногласията са възникнали, защото Вучич отрича престъпленията в Косово и Метохия.
Условието за продължаване на диалога с Белград само след премахване на митата е несправедливо и решението за въвеждането им е справедливо, каза Тачи, цитиран от албанските медии.
Срещата на Вучич и Тачи в Тирана идва ден след като сръбският президент заяви, че никога няма да признае независимостта на Косово, а президентът на Косово заяви вчера, след като се срещна в албанската столица с премиера на Албания Еди Рама, че са обсъдили пълното премахване на границата между Косово и Албания и присъединяването на трите общини с предимно албанско население в Южна Сърбия към територията на Косово.
Председателят на председателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик заяви в Тирана, че изявленията на лидерите на Албания и Косово за националното обединение и отварянето на границите са неприемливи, защото застрашават преговорите и не допринасят за решаване на откритите въпроси. Отговаряйки на въпроси на журналисти, Додик каза, че сръбският президент Александър Вучич и той могат да проведат среща за национално обединение като албанския премиер Еди Рама и президента на Косово Хашим Тачи и попита как ще реагира международната общност.
Додик каза, че босненската Република Сръбска подкрепа Сърбия, когато става въпрос за Косово и не „долива масло в огъня“.
Президентът на Сърбия Вучич каза по-рано днес, че Белград и Прищина са се отдалечили на години от възможно решение на косовския проблем, а
в изказване по сръбската обществена телевизия РТС сръбският външен министър Дачич добави, че "Сърбия е малка, но не и глупава".
Албанският президент Илир Мета, който бе домакин на среща на лидерите на страните от Процеса „Бърдо-Бриони“ на съвместна пресконференция с неговите колеги от Хърватия, Словения и Полша, каза, че срещата е постигнала съгласие за по-тясно и взаимно сътрудничество и ангажиране с цел запазване на мира и сигурността в региона.
„Ние обещахме по-тясно сътрудничество. В Балканският регион има позитивно движение. Ясен е ангажиментът на всички за мира и сигурността в региона. Следващата среща на върха ще бъде в Словения и аз вярвам с присъствието на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, когото решихме да поканим. Бих искал да изразя удовлетворението си не само от участието и конструктивните послания, но и да изразя убеждението си, че присъствието на президента на Полша и на президентите на две страни-основателки е много важно, така че заключенията от тази среща на върха да бъдат чути още по-ясно в страните-членки на ЕС, каза Мета.

Редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макпрес“ (Македония):Препоръката от срещата в Тирана: Европа да остави вратата отворена

„Макпрес“ (Македония):Препоръката от срещата в Тирана: Европа да остави вратата отворена

9 Май 2019 | 17:28 | Агенция "Фокус"
Тирана. Основната препоръка от срещата в Тирана в рамките на процеса „Бърдо-Брион“ е : Европа да остави вратата отворена, пише македонската агенция “Макпрес“
Албанският президент Илир Мета, който бе домакин на среща на лидерите на страните от Процеса „Бърдо-Бриони“ на съвместна пресконференция с неговите колеги от Хърватия, Словения и Полша, каза, че срещата е постигнала съгласие за по-тясно и взаимно сътрудничество ангажиране с цел запазване на мира и сигурността в региона.
„Ние обещахме по-тясно сътрудничество. В Балканският регион има позитивно движение. Ясен е ангажиментът на всички за мира и сигурността в региона. Следващата среща на върха ще бъде в Словения и аз вярвам с присъствието на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, когото решихме да поканим. Бих искал да изразя удовлетворението си не само от участието и конструктивните послания, но и да изразя убеждението си, че присъствието на президента на Полша и на президентите на две страни-основателки е много важно, така че заключенията от тази среща на върха да бъдат чути още по-ясно в страните-членки на ЕС, каза Мета.
Той добави, че страните в района призовават Косово и Сърбия да постигнат изпълнимо споразумение.
„Всички бихме искали диалогът между Сърбия и Косово да е приключил вчера, а не днес или утре. Ние насърчихме и двете страни да се съсредоточат върху приложим и правно обвързващ договор възможно най-скоро чрез посредничеството на ЕК“, каза Мета.
Относно присъствието на председателя на председателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик, Мета заяви, че е той е бил надлежно поканен и приветстван.
Ръководителят на полската държава Анджей Дуда, който присъства като специален гост, отбеляза, че "ЕС трябва да остави вратата отворена за нови членове".
Хърватският президент Колинда Грабар-Китарович благодари на Мета за добре организираната среща и гостоприемството, подчертавайки подкрепата й за Албания и Северна Македония за членство в ЕС.
„Хърватия ще подкрепи започването на преговори със Северна Македония и Албания. Искаме либерализация на визовия режим за Косово. Подкрепяме процес, основан на заслуги, и всяка страна трябва да предприеме необходимите стъпки. Страхувам се от настоящата ситуация, защото създаваме вакуум за Балканите, който мисля, че трябва да бъде запълнен. Хърватия ще поеме председателството в средата на 2020 г. и по време на нашето председателство ще се опитаме да включим Югоизточна Европа в дневния ред. Тангото изисква двама. Ние ще ви подкрепим, но трябва да предприемете необходимите стъпки“, каза Китарович.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Срещата в Тирана се проведе без участието на македонски представител

„Канал 5“ (Македония): Срещата в Тирана се проведе без участието на македонски представител

9 Май 2019 | 16:52 | Агенция "Фокус"
Тирана. Срещата в Тирана се проведе без участието на македонски представител, пише македонският телевизионен “Канал 5“.
Президентът Георги Иванов, който трябваше да присъства на срещата на върха, заяви, че няма да присъства на тази среща, която се провежда тази година в Тирана и на която присъстват държавни глави от всички страни от Западните Балкани, включително ръководителят на европейската дипломация Могерини.
"Поради изключително краткия период преди края на президентския ми мандат и встъпването в длъжност на новия президент на Република Македония, за съжаление не мога да участвам в това много важно събитие", пише в писмото на Иванов пред лидерите на процеса Бърдо-Бриони.
Остава неясно дали Македония може и не е изпратила представител от по-ниско ниво в Тирана, където присъстваха хърватският президент Колинда Грабар-Китарович, словенският президент Борут Пахор, президентът на Сърбия Александър Вучич, президентът на Черна гора Мило Джуканович, президентът на Косово Хашим Тачи, албанския премиер Еди Рама и президентът на Албания Илир Мета ... Освен ангажимента за бърза интеграция в ЕС, срещата беше засенчена от напрегнатите отношения между Белград и Прищина, доказано с хладното ръкостискане между Вучич и Тачи, след като атмосферата предварително беше подгрята с информацията, че косовският президент и албанският премиер Рама са говорили албанско пространство без граници и за присъединяване на долината на Прешево към Косово.
„Когато дадете на една нация, втората по големина на Балканите след Сърбия, да говори за обединение, не отваряте кутията на Пандора, а нещо по-опасно“, каза Александър Вучич, президент на Сърбия.
Паралелно с Бърдо-Бриони, днес следобед се провежда срещата на върха на ЕС, където Могерини предаде посланието на страните от Западните Балкани.
"Искрено вярвам, че през следващите години лидерите ще вземат предвид бъдещето на Балканите в ЕС като основен приоритет за нашия просперитет и сигурността на региона," каза Федерика Могерини, ръководител на европейската дипломация.
Процесът Бърдо Бриони се провежда от 2010 г., по инициатива на Хърватия и Словения, с цел европейска интеграция в Западните Балкани.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: С Вучич имаме разногласия

Хашим Тачи: С Вучич имаме разногласия

9 Май 2019 | 16:19 | Агенция "Фокус"
Тирана. Президентът на Косово Хашим Тачи заяви пред репортери в Тирана днес, че има разногласия в диалога между него и сръбския президент Александър Вучич, цитира думите му македонското електронно издание “МКД“.
Той заяви, че разногласията са възникнали, защото Вучич отрича престъпленията в Косово и Метохия.
Условието за продължаване на диалога с Белград чрез премахване на митата е несправедливо и решението за въвеждането им е справедливо, каза Тачи, цитиран от албанските медии.
Албанският президент Илир Мета, попитан дали лидерите на Сърбия и Косово в Тирана са доближили позициите си в диалога и дали може да се очаква, че процесът ще продължи, той отговори:
"Не знам дали тази среща на върха доближи позициите на Косово и Сърбия, но знам, че атмосферата беше много положителна."
Мета добави, че би било добре диалогът да е приключил вчера, а не днес или утре.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Александър Вучич и Хашим Тачи се ръкуваха хладно в Тирана

„МКД“ (Македония): Александър Вучич и Хашим Тачи се ръкуваха хладно в Тирана

9 Май 2019 | 15:58 | Агенция "Фокус"
Тирана. Александър Вучич и Хашим Тачи се ръкуваха хладно в Тирана в присъствието на ръководителя на европейската дипломация Федерика Могерини, пише македонското електронно издание “МКД“
Срещата на Вучич и Тачи в Тирана идва ден след като сръбският президент заяви, че никога няма да признае независимостта на Косово, а президентът на Косово заяви вчера, след като се срещна в албанската столица с премиера на Албания Еди Рама, че са обсъди пълното премахване на границата между Косово и Албания и присъединяването на трите общини с предимно албанско население в Южна Сърбия към територията на Косово.
Вучич каза в сряда вечерта, че това са луди идеи, нереалистични, но със сигурност ще изтъкне това пред Тачи и други официални лица, макар че, както той посочи, албанците с постоянно повторение на такива неща създават впечатлението, че това е нещо нормално.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Милорад Додик: Изявленията за обединение на Косово и Албания са неприемливи

Милорад Додик: Изявленията за обединение на Косово и Албания са неприемливи

9 Май 2019 | 14:59 | Агенция "Фокус"
Тирана. Председателят на председателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик заяви в Тирана, където участва на срещата на високо равнище във формата "Бърдо-Бриони", че изявленията на лидерите на Албания и Косово за националното обединение и отварянето на границите са неприемливи, защото застрашават преговорите и не допринасят за решаване на откритите въпроси, цитира димите му македонската агенция “Макфакс“.
Отговаряйки на въпроси на журналисти, Додик каза, че сръбският президент Александър Вучич и той могат да проведат среща за национално обединение като албанския премиер Еди Рама и президента на Косово Хашим Тачи и попита как ще реагира международната общност.
Додик каза, че босненската Република Сръбска подкрепа Сърбия, когато става въпрос за Косово и не „долива масло в огъня“.
Президентът на Косово Хашим Тачи обяви вчера в социалната мрежа „Фейсбук“, че е разговарял с албанския премиер Еди Рама в Тирана за необходимостта от пълно отваряне на границите между Косово и Албания и за формиране на "албанско пространство без граници" под евроатлантически патронаж.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич: Сърбия е малка, но не и глупава страна

Ивица Дачич: Сърбия е малка, но не и глупава страна

9 Май 2019 | 14:12 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският външен министър Ивица Дачич заяви, че "Сърбия е малка, но не и глупава страна", съобщиха сръбските медии, цитиран от македонското електронно издание “МКД“.
Той отбеляза, че докато Сърбия говори за компромис и диалог, Прищина и Тирана се споразумяват за създаването на "Велика Албания" под масата.
Дачич, който говори пред сръбската обществена телевизия РТС, каза, че разговорът между президента на Косово Хашим Тачи и албанския премиер Еди Рама за "националното обединение" заслужава остър отговор.
"Сърбия не говори за това (за" Велика Албания "), а Тачи и Рама го правят. Те се изплюха в лицето на целия ЕС, на всички, които убеждават Сърбия, че трябва да бъдем конструктивни и мирни. Ние седим на масата, а те преговарят за създаването на „Велика Албания“ под същата маса, заяви ръководителят на сръбската дипломация.
Според него, преговорите на Рама и Тачи са голям позор за албанските политици, защото на среща на върха, която говори за регионално сътрудничество, те говорят за "поправяне на исторически несправедливости".
Дачич добави, че "Сърбия е малка, но не и глупава".
Външният министър смята, че сега въпросът е дали Сърбия трябва да участва в срещи като сегашната в Тирана, защото, както той каза, идеята за "Велика Албания" е „пробутана зад гърба ни“.
"Принципите на неизменността на границите изглеждат позволени само, когато човек трябва да атакува Сърбия," каза Дачич и попита какво ще стане, ако (сръбски президент Александър) Вучич и (сръбски член на председателството на Босна и Херцеговина Милорад) Додик се срещнат, за да обсъдят обединението на сърбите.
Дачич подчерта, че не става въпрос за отваряне на кутията на Пандора, тъй като според него тя е отворена с признаването на Косово и нарушаването на принципа за неизменност на границите.
"Това е представянето на "Велика Албания", на което никой не реагира. Къде са тези, които критикуват Сърбия за някаква престъпна идея? Казаха, че няма да има промяна в границите, къде са били вчера?“ - попита той.
Сърбия, както каза той, няма никакъв таен, а само публичен план - не признава едностранно обявената независимост на Косово.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: В този момент сме на години от решение за Косово

Александър Вучич: В този момент сме на години от решение за Косово

9 Май 2019 | 13:19 | Агенция "Фокус"
Тирана. Президентът на Сърбия Вучич каза днес, че Белград и Прищина са отдалечени на години от възможно решение на косовския проблем, съобщи сръбската агенция „Танюг“, цитирана от “Макфакс“.
В Тирана започна лидерската среща от процеса „Бърдо – Бриони“, на която присъства и сръбския президент Александър Вучич.
В обръщението си в Тирана Вучич заяви, че решението няма да бъде постигнато „ за кой знае колко години“.
"Това е лошо за сръбския и албанския народ, двата най-големи народа на Балканите. Всеки ни казва да не правим това, да не правим онова, да не променяме границите и т.н., всеки гледаше само своя интерес, макар че това е важен въпрос за нас, а не за някой друг ”, каза сръбският президент.
Вучич подчерта, че диалогът между Белград и Прищина е блокиран и той се надява, че няма да чака вечно намирането на решение. Според него определено ще отнеме много време, за да се намери решение на сръбско-албанските отношения.
Вучич пристигна в сряда вечер в Тирана в атмосфера на напрежение, предизвикана от изявлението на косовския президент Хашим Тачи, че с албанския премиер Еди Рама, който е домакин на регионалната среща, говорят за обединяване на албанците, пълно отваряне на границата между Албания и Косово и съединяване с Прешевската долина в южната част на централна Сърбия.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи пред албанския Top Channel: Никой не трябва да се страхува от обединение между Косово и Албания, ако Сърбия ни даде Прешевската долина, ще е по-близо до ЕС

Хашим Тачи пред албанския Top Channel: Никой не трябва да се страхува от обединение между Косово и Албания, ако Сърбия ни даде Прешевската долина, ще е по-близо до ЕС

9 Май 2019 | 05:20 | Агенция "Фокус"
Тирана. Президентът на Косово Хашим Тачи е в Тирана за срещата на върха на лидерите на страните от Западните Балкани в четвъртък, в чийто фокус ще е диалогът Белград Прищина. Той даде интервю пред най-големия телевизионен канал в Албания Top Channel.

Какво очаквате от тази среща на върха в Тирана?

Както обикновено, това е среща, инициирана от страните от Западните Балкани, като Словения и Хърватия. Чудесно е, че ще се проведе в Тирана. Всяка страна ще може да представи постиженията си, добросъседските отношения и обещанието за европейско бъдеще. Ще има и съвместна декларация на всички присъстващи държави.

Вярно ли е, че идеята за корекция на границите между Косово и Сърбия е погребана на срещата в Берлин?

Нямаше погребение или възкресяване, или представяне на нова идея. Срещата в Берлин беше рутинна, изслушване на декларациите от лидери от Западните Балкани. Във втората част имахме някои дискусии относно диалога между Косово и Сърбия и възможността за постигане на споразумение. Обсъдихме и позицията на Западните Балкани в подкрепа на този процес. Още веднъж подчертавам, че никаква идея не е била погребвана, не е въведена нова идея. Берлинският процес не доведе до никакъв резултат, не постигна това, за което беше планиран. Въпреки това оценявам добрата воля на канцлера Мекел и обещанието да има повече постижения на срещата в Париж.

Имаше разгорещени дебати и в Тирана, и Прищина. Идеята за коригиране на границите се радва на подкрепата на САЩ, или само Джон Болтън я подкрепя?

Предложих идеята за включване на Прешево, Медведжа и Буяновац (общини в Южна Сърбия – бел.ред.) в територията на Косово, без да се променя дори сантиметър от останалата част на страната. Това е наше историческо право и аз ще настоявам за него дори и утре, защото след 10 – 20 години там може да няма и един албанец. Позицията на САЩ е много ясна: няма червени линии. Посланието на САЩ може да се обобщи с двете писма, изпратени от президента Тръмп на мен и Вучич. Това е ясната позиция на САЩ по отношение на диалога между Косово и Сърбия и няма червени линии.

Ако един ден границите бъдат поправени, това ще проправи ли пътя за обединението между Албания и Косово? Това е страх, който съществува в европейските канцеларии.

Дори и днес обсъдих с премиера Рама отношенията между Албания и Косово и двамата се съгласихме, че по-нататъшното отваряне на границите ще помогне само на положението на албанците, така че те да могат да живеят в региона на Западните Балкани без граници, под европейския чадър. Ето защо моят ангажимент е Прешево, Медведжа и Буяновац да се присъединят към Косово. Никой не трябва да се страхува от Косово и Албания, които живеят без граници между тях.

Вашият колега Александър Вучич направи силна декларация. Той казва, че никога няма да признае Косово, дори това да означава смъртта му. Какво е вашето мнение?

Това е популистка декларация за вътрешна употреба. Вучич знае, че признаването на Косово е условие за европейското бъдеще. Като позволи на Прешево, Медведжа и Буяновц да се присъединят към Косово, Сърбия ще бъде по-близо до присъединяването към ЕС.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Косово и Албания се обявиха за премахване на границата и присъединяване на Прешевската долина, „под евроатлантическия чадър“

„Сител“ (Македония): Косово и Албания се обявиха за премахване на границата и присъединяване на Прешевската долина, „под евроатлантическия чадър“

9 Май 2019 | 00:15 | Агенция "Фокус"
Тирана. Президентът на Косово Хашим Тачи и премиерът на Албания Еди Рама са говорили са нуждата от цялостно отваряне на косовско-албанската граница и създаване на „единно албанско пространство без граници, под евроатлантическия чадър“. Освен това те са се съгласили, че „историческите несправедливости трябва да бъдат поправени“ и Прешевската долина да се присъедини към Косово, обяви на своя профил във Фейсбук Тачи, цитиран от скопският телевизионен канал „Сител“.
Косовският държавен глава е на визита в Тирана, където ще участва на срещата на лидерите от страните от Процеса Бърдо-Бриони, коята ще се състои в четвъртък в албанската столица. В хода на деня той проведе двустранна среща с домакина Еди Рама.
„Имах среща с премиера на Република Албания Еди Рама и разговаряхме, освен другото, за нуждата от цялостно отваряне на косовско-албанската граница и създаване на албаснко пространство без граници, под евроатлантическия чадър. На тази среща се съгласихме, че историческите несправедливости трябва да бъдат поправени с обединение на албанския фактор около сензибилизирането на правото да присъединим Прешево, Медведжа и Буяновац към територията на Република Косово“, пише Тачи.
Преди това косовският президент се срещна с албанския си колега Илир Мета, а според медиите ще разговаря и с върховния представител на Европейския съюз за политиката на сигурност и външните работи.

Агенция "Фокус" припомня

Интеграционните процеси между Косово и Албания вървят с пълна сила, а сред населението на двете страни има огромна подкрепа за съединение.
На 2 август 2018 г. съобщихме, че албанският министър на диаспората Пандели Майко, извести косоварите, че от 1 януари 2019 година между Косово и Албания няма да има граница.
Майко, на посещение в град Скендерай, Централно Косово, присъства на манифестация, посветена на косовската диаспора, заяви, че албанският премиер Еди Рама вече е взел решението.
„Границата между Албания и Косово трябва да се отвори и премиерът ми каза, че вече е взел решение от 1 януари да започне свободното движение между Албания и Косово“, подчерта Майко, а неговото изказване бе посрещнато от бурни овации и скандирания.
На манифестацията в Скендерай присъстваха и премиерът и президентът на Косово Рамуш Харадинай и Хашим Тачи, но, както съобщават прищинските медии.
На 1 януари 2019 г. Албания и Косово признаха взаимно шофьорските книжки и влезе в сила правилото, че за преминаването на границата да е достатъчна лична карта, издадена или в Албания, или в Косово.
Освен това двете страни подписаха споразумение, според което се въвежда съвместен контрол на границата между двете страни.
„Това, което някога беше граничен пункт на Косово, сега вече не съществува, изцяло е премахнато. Очакваме и развитието на останалата част от нужните договори и протоколи, за да не бъдат спирани превозните средства, така че тук ще бъдат спирани много малко автомобили, за да бъдат направени нужните рутинни процедури“, заяви Харадинай на граничния пункт Морина.
„Така че няма да има двоен контрол, а само единичен и аз вярвам, че до 2 април тази граница ще бъде точката, която ни обединява“, заяви Харадинай, като обяви, че през следващите месеци ще бъде интензифицирана работата за „цялостното премахване на границата между Косово и Албания, на шенгенския принцип“.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Б92“ (Сърбия): Западните посланици призоваха Вучич към „сдържаност“

„Б92“ (Сърбия): Западните посланици призоваха Вучич към „сдържаност“

8 Май 2019 | 23:29 | Агенция "Фокус"
Белград. В сряда сръбският президент Александър Вучич се срещна с посланиците на т.нар. „Квинта“ – САЩ, Великобритания, Франция, Италия и Германия и представители на делегацията на Европейския съюз, предава белградската медия „Б92“.
Сръбският държавен глава им е казал, че Белград е в трудна позиция не по своя вина и че той „не разбира нито налагането на митата, нито приемането на нови резолюции в Прищина срещу Сърбия и сръбския народ“.
В „открит, конструктивен и всеобхватен“ раговор, Вучич е обсъдил с посланиците срещата в Берлин от миналата седмица, срещата му с върховния представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини, както и спрелия диалог с Прищина, съобщават от пресслужбата на държавния глава.
Дипломатическите представители на „Квинтата“ са призовали Вучич към „сдържаност“ и са го насърчили да продължи да търси сериозно и отговорно решение на проблемите в региона за пълната стабилизация на политическата ситуация.
Вучич, на свой ред, е отговорил, че Белград ще действа рационално и сериозно и ще продължи участието си в диалога с Прищина с посредничеството на Брюксел, веднага щом Прищина отмени тарифите.
От пресофиса на сръбския президент отбелязват още, че в хода на разговора е засегната темата за върховенството на закона и медийната стратегия на Сърбия.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Протест срещу посещението на Вучич и Додик в Тирана, сблъсъци с полицията

„Сител“ (Македония): Протест срещу посещението на Вучич и Додик в Тирана, сблъсъци с полицията

8 Май 2019 | 22:52 | Агенция "Фокус"
Тирана. Албанското Движение „Самоопределение“ в сряда вечерта на площада на Народните герои, протестира срещу пристигането на сръбския президент Александър Вучич и босненския сръбски лидер Милорад Додик в Тирана, предава скопският телевизионен канал „Сител".
В опит да пробият полицейския кордон и да се преместят пред хотел Шератон, където пристигаха участници на среща на лидери на страните от Процеса Бърдо-Бриони, протестиращите влязоха в сблъсък с полицията, като според съобщенията на някои медии е имало леко ранени .
Демонстрантите обвиниха полицията, че „е на страната на сърбите“ и викаха „Вучич и Додик вън от Албания“.
Полицията отрича твърденията на представители на Движение „Самоопределение“, че им е било разрешено да проведат протеста.
Сръбският президент Вучич все още не е пристигнал в Тирана, докато Додик, малко след пристигането си, заяви, че „не съм впечатлен от протестите, на които ме обявяват за нежелана личност в Албания“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дачич за великоалбанската среща на Тачи и Рама: Няма за какво да говорим повече

Дачич за великоалбанската среща на Тачи и Рама: Няма за какво да говорим повече

8 Май 2019 | 22:19 | Агенция "Фокус"
Белград. Проведената в сряда среща между албанския премиер Еди Рама и косовския президент Хашим Тачи в Тирана е върхът на безобразието на албанските политици, заяви министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич, цитиран от сръбската редакция на „Спутник“.
Освен това първият дипломат на Белград отбеляза, че на тези идеи за промяна на границите не реагират и тези, които непрестанно говорят за „свещения принцип“ на неизменността на границите.
„Да съобщят желанието си за образуване на „Велика Албания“ непосредствено преди започването на срещата на върха, която има за цел развитие на регионалното сътрудничество, могат само тези, които по този начин искат да се изплюят в лицето на Европейския съюз и всички онези, които са дошли в Тирана“, заяви Дачич пред ТАНЮГ и попита:
„И сега за какво въобще може да говори президентът Александър Вучич с Федерика Могерини и другите световни представители, когато всички се правят на глухонеми пред такива открити провокации на великоалбанския фактор?“ – заяви той.
Къде са сега, пита се още сръбският външен министър, всички тези, които до вчера говориха за уж свещения принцип на неизменността на границите.
„Или това не важи, когато трябва да се удари по Сърбия. Сега нещата са повече от ясни: съвсем ясно бе казано, че се работи за обединение на албанския фактор, премахване на границите между Албания и Сърбия и великоалбанските претенции за три общини в Южна Сърбия... Няма какво да се говори на различни събирания по света, докато това споразумение на високо равнище между Тачи и Рама не е ясно осъдено“, добави още Дачич.
Според него, „Сърбия може да е малка, но не сме толкова глупави да не видим, че докато разговаряме за компромис, зад гърба ни се толерира създаването на „Велика Албания“.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Косово и Албания се обявиха за премахване на границата и присъединяване на Прешевската долина, „под евроатлантическия чадър“

„Сител“ (Македония): Косово и Албания се обявиха за премахване на границата и присъединяване на Прешевската долина, „под евроатлантическия чадър“

8 Май 2019 | 21:39 | Агенция "Фокус"
Тирана. Президентът на Косово Хашим Тачи и премиерът на Албания Еди Рама са говорили са нуждата от цялостно отваряне на косовско-албанската граница и създаване на „единно албанско пространство без граници, под евроатлантическия чадър“. Освен това те са се съгласили, че „историческите несправедливости трябва да бъдат поправени“ и Прешевската долина да се присъедини към Косово, обяви на своя профил във Фейсбук Тачи, цитиран от скопският телевизионен канал „Сител“.
Косовският държавен глава е на визита в Тирана, където ще участва на срещата на лидерите от страните от Процеса Бърдо-Бриони, коята ще се състои в четвъртък в албанската столица. В хода на деня той проведе двустранна среща с домакина Еди Рама.
„Имах среща с премиера на Република Албания Еди Рама и разговаряхме, освен другото, за нуждата от цялостно отваряне на косовско-албанската граница и създаване на албаснко пространство без граници, под евроатлантическия чадър. На тази среща се съгласихме, че историческите несправедливости трябва да бъдат поправени с обединение на албанския фактор около сензибилизирането на правото да присъединим Прешево, Медведжа и Буяновац към територията на Република Косово“, пише Тачи.
Преди това косовският президент се срещна с албанския си колега Илир Мета, а според медиите ще разговаря и с върховния представител на Европейския съюз за политиката на сигурност и външните работи.

Агенция "Фокус" припомня

Интеграционните процеси между Косово и Албания вървят с пълна сила, а сред населението на двете страни има огромна подкрепа за съединение.
На 2 август 2018 г. съобщихме, че албанският министър на диаспората Пандели Майко, извести косоварите, че от 1 януари 2019 година между Косово и Албания няма да има граница.
Майко, на посещение в град Скендерай, Централно Косово, присъства на манифестация, посветена на косовската диаспора, заяви, че албанският премиер Еди Рама вече е взел решението.
„Границата между Албания и Косово трябва да се отвори и премиерът ми каза, че вече е взел решение от 1 януари да започне свободното движение между Албания и Косово“, подчерта Майко, а неговото изказване бе посрещнато от бурни овации и скандирания.
На манифестацията в Скендерай присъстваха и премиерът и президентът на Косово Рамуш Харадинай и Хашим Тачи, но, както съобщават прищинските медии.
На 1 януари 2019 г. Албания и Косово признаха взаимно шофьорските книжки и влезе в сила правилото, че за преминаването на границата да е достатъчна лична карта, издадена или в Албания, или в Косово.
Освен това двете страни подписаха споразумение, според което се въвежда съвместен контрол на границата между двете страни.
„Това, което някога беше граничен пункт на Косово, сега вече не съществува, изцяло е премахнато. Очакваме и развитието на останалата част от нужните договори и протоколи, за да не бъдат спирани превозните средства, така че тук ще бъдат спирани много малко автомобили, за да бъдат направени нужните рутинни процедури“, заяви Харадинай на граничния пункт Морина.
„Така че няма да има двоен контрол, а само единичен и аз вярвам, че до 2 април тази граница ще бъде точката, която ни обединява“, заяви Харадинай, като обяви, че през следващите месеци ще бъде интензифицирана работата за „цялостното премахване на границата между Косово и Албания, на шенгенския принцип“.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кабинетът на Ангела Меркел: Искаме нов тласък на диалога между Белград и Прищина

Кабинетът на Ангела Меркел: Искаме нов тласък на диалога между Белград и Прищина

8 Май 2019 | 13:10 | Агенция "Фокус"
Берлин. Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел и държавният глава на Франция Еманюел Макрон искат да датат нов тласък в процеса за нормализиране на двустранните отношения между Белград и Прищина. Съответното обявиха от Канцлерството в Берлин в отговор на запитване на черногорския вестник „Побједа“, съобщава македонското електронно издание „Локално“.
На въпрос дали това, че Германия и Франция са пряко ангажирани в решаването на проблема с Косово, означава, че двете страни не са доволни от действията на Европейския съюз, говорител на германското федерално правителство заяви, че Париж и Берлин подкрепят продължаването на диалога.
Лидерите на двете страни изразиха пълната си подкрепа за нормализирането на диалога между Сърбия и Косово и заявиха желанието си да дадат нов тласък на процеса под егидата на ЕС, увериха от Берлин.
Македонското издание припомня, че държавният глава на Сърбия Александър Вучич увери, че „докато съм президент, няма да призная Косово в тези граници“, като същевременно допълни, че „можете да ме убиете, но няма да направя това“.
Съгласно думите му, Германия има негативно отношение от самото начало по отношение на идеята за корекция на границите. „Има замръзнал конфликт, който е евфемизъм за най-лошата ситуация за нас. Защо говоря толкова остро? Искам да събудя хората. Опитах нещо, което е трудно, но най-доброто за нас. Не успях, защото всички казваха, че това решение не е добро, без дори да го изслушат. Бях изложен на най-бруталната кампания и никой не я чу“, заяви президентът на Сърбия и повтори, че компромисната му идея е отхвърлена. По въпроса какво има предвид под границата, той поясни - да се установи справедлива граница между сърбите и албанците.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Жанин Аниес се обяви за и.д. президент на Боливия. 13 ноември 2019 г.
Жанин Аниес се обяви за и.д. президент на Боливия. 13 ноември 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.