НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:52


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Младен Маринов: Отчита се спад на регистрираните телефонни измами

Министър Младен Маринов: Отчита се спад на регистрираните телефонни измами

17 Май 2019 | 11:29 | Агенция "Фокус"
София. През април регистрираните телефонни измами са 48 спрямо 71 за същия месец на 2018 г. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на петъчния парламентарен контрол в отговор на въпрос за телефонните измами, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „От края на 2012 г. МВР провежда активна превантивна кампания, насочена към повишаване на информираността на населението за това престъпление и даване на съвети за начините, по които могат да се предпазят. Независимо от това много хора продължават да стават жертви на телефонни измами. Това наложи прилагането на така наречения мултидисциплинарен подход и ангажирането на други субекти от държавния и частния сектор“, каза той. По думите му пример за доброто сътрудничество е партньорството с банките. „Със съдействие на Асоциацията на банките в България са проведени няколко срещи с представители на банки, опериращи на територията на страната“, уточни министърът. Той допълни, че са определени банкови и полицейски служители за пряк контакт при съмнение за телефонна измама. „От МВР са предоставени критерии за идентификация на потенциални жертви на телефонни измами“, коментира министърът. Той отчете дългогодишното партньорство на МВР с мобилните оператори. „Вследствие на предприетите активни мерки по данни на оператора проведените телефонни разговори с цел измама от 81 025 през февруари тази година са намелели до 18 792 през март. През месец април са сведени до 1581 опита за измама. Набелязани са и се прилагат идентични мерки с другите два телекома“, уточни министърът. По думите му регистрираните телефонни измами през месец март 2019 г. са 56, спрямо 137 през месец март 2018 г. „Тенденцията се запазва и през месец април - регистрираните телефонни измами са 48 спрямо 71 за същия месец на 2018 г. Тук са включени опити и престъпления от предходни периоди, но досъдебните производства по тях са образувани през месец април 2019 г. Обобщена статистика посочва, че през последните три години: 2016 до 2018 г. се отчита намаление на регистрираните телефонни измами“, каза още министърът. По думите му за посочения период по неофициална информация причинената имотна вреда е на стойност между 22 и 23 млн. лв. „За период 1 януари 2019 – 30 април 2019 г. са регистрирани 343 телефонни измами спрямо 404 за същия период на 2018 г., като намалението е с повече от 15 %“, допълни още той. Министърът подчерта, че МВР прилага системен подход в противодействие на този вид престъпления и постоянно подобрява способите на работа и уменията и компетенциите на своите служители.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Задържаните в Румъния „ало“ измамници остават за постоянно в ареста

Задържаните в Румъния „ало“ измамници остават за постоянно в ареста

11 Май 2019 | 20:47 | Агенция "Фокус"
София. Задържаните в Румъния „ало“ измамници остават за постоянно в ареста, предаде Нова телевизия. Те бяха екстрадирани от северната ни съседка на 8 май. В мотивите си съдията посочи, че има реална опасност от извършване на ново престъпление, както и достатъчно доказателства за извършените престъпления. Сред тях са показанията на защитени свидетели и гласови експертизи. В залата стана ясно, че при задържането им обвиняемите са носили в себе си множество телефони и сим карти от румънски оператори. И петимата задържани са безработни, с основно образование, а четирима от тях с предишни криминални регистрации. Пребиваването си в Румъния обясниха с амбулантна търговия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираната прокуратура поиска задържане под стража на петимата екстрадирани от Румъния за участие в група за телефонни измами

Специализираната прокуратура поиска задържане под стража на петимата екстрадирани от Румъния за участие в група за телефонни измами

11 Май 2019 | 12:35 | Агенция "Фокус"
София. Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на петимата български граждани, задържани на 18 април 2019 г. в Румъния с Европейска заповед за арест по обвинение за участие в организирана престъпна група за телефонни измами. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България. Те бяха предадени на българските власти на 8 май 2019 г., предявени им бяха обвинения, наложено им бе и прокурорско задържане до 72 часа.
Останалите петима участници в престъпната група бяха задържани в София и в Горна Оряховица по време на едновременните действия по разследването на българска и румънска земя. Те са в следствения арест, след като Специализираният наказателен съд (на 22 април 2019 г.) и Апелативният специализиран наказателен съд (на 30 април 2019 г.) им определиха най-тежката мярка за неотклонение.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румъния предаде на българските власти петима „ало“ измамници (ОБЗОР)

Румъния предаде на българските власти петима „ало“ измамници (ОБЗОР)

8 Май 2019 | 16:53 | Агенция "Фокус"
София. Румъния предаде на българските власти петима „ало“ измамници. Те бяха обявени за международно издирване в Шенгенската информационна система на 18 април на основание на издадени от Специализираната прокуратура Европейски заповеди за арест за участие в организирана престъпна група за телефонни измами. Петимата бяха задържани от румънската полиция същия ден в рамките на проведената под надзора на прокуратурата операция. Предстои да им бъдат предявени обвинения.
Говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева заяви, че в хода на досъдебното производство на ДНСК е назначена проверка от наблюдаващия прокурор, в която са извършени проверки на място и по документи на строежите и жилищата, които обитават обвиняемите лица. „Към настоящия момент проверката все още не е приключила, но е установено, че не са представени одобрени строителни книжа. Ако до приключване на проверката не бъдат предоставени такива книжа, ще бъдат издадени съответните констативни актове и ще бъдат премахнати незаконните строежи“, обясни Милева.
Агенция „Фокус“ припомня: На 18 април беше разбита най-голямата досега група за „ало“ измами. Измамниците са действали в България и Румъния. В хода на разследването бяха претърсени 17 адреса и намерени 132 мобилни телефона и 137 сим карти. Над 25 българи бяха задържани в операцията, която полицията нарече „Ринг Ринг“. Сред тях са 5 лица от България, които са били така наречени „мулета“, още 6 души в Румъния от най-високото йерархично ниво на групата, включително и ръководителят, и над 23-ма „въртачи“, които постоянно са набирали различни телефонни номера на територията на България. Голяма част от задържаните са български граждани от ромски произход. Тогава от МВР отчетоха, че само за изминалата година вредите от телефонни измами са над 8 млн. лева. Румънските власти трябваше да приключат процедурата по екстрадиция на задържаните там с Европейска заповед за арест шестима български граждани и да определят дата на предаването им на българските съдебни органи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сийка Милева, Специализирана прокуратура: Ако при проверката на жилищата на ало-измамниците от Горна Оряховица не бъдат предоставени одобрени строителни книжа, незаконните строежи ще бъдат премахнати

Сийка Милева, Специализирана прокуратура: Ако при проверката на жилищата на ало-измамниците от Горна Оряховица не бъдат предоставени одобрени строителни книжа, незаконните строежи ще бъдат премахнати

8 Май 2019 | 14:03 | Агенция "Фокус"
София. Ако при проверката на жилищата на ало-измамниците от Горна Оряховица не бъдат предоставени одобрени строителни книжа, незаконните строежи ще бъдат премахнати. Това каза говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева по време на брифинг по повод предаването от румънските на българските власти на задържаните там телефонни измамници, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Милева обясни, че в 12.00 часа на ГКПП Дунав мост румънските власти са предали петима души на възраст от 24 до 36 години. Те бяха обявени за международно издирване в Шенгенската информационна система на 18 април т.г. на основание на издадени от Специализираната прокуратура Европейски заповеди за арест, за участие в организирана престъпна група за телефонни измами. Те са задържани от румънската полиция същия ден в рамките на проведената под надзора на прокуратурата операция.
„В хода на досъдебното производство на ДНСК е назначена проверка от наблюдаващия прокурор, в която са извършени проверки на място и по документи на строежите и жилищата, които обитават обвиняемите лица. Към настоящия момент проверката все още не е приключила, но е установено, че не са представени одобрени строителни книжа. Ако до приключване на проверката не бъдат предоставени такива книжа, ще бъдат издадени съответните констативни актове и ще бъдат премахнати незаконните строежи“, обясни Милева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева ще направи изявление по повод предаването от румънските власти на задържаните телефонни измамници

Говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева ще направи изявление по повод предаването от румънските власти на задържаните телефонни измамници

8 Май 2019 | 12:50 | Агенция "Фокус"
София. От 13.30 часа на ул. "Черковна" 90 говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева ще направи изявление по повод предаването от румънските на българските власти на задържаните там телефонни измамници. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румънските власти предадоха на българските петима участници в престъпната група за телефонни измами

Румънските власти предадоха на българските петима участници в престъпната група за телефонни измами

8 Май 2019 | 12:23 | Агенция "Фокус"
София. Днес на ГКПП „Дунав мост“ румънските власти осъществиха предаването на петима български граждани на българските власти. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Петимата – на възраст от 24 до 36 години, бяха обявени за международно издирване в Шенгенската информационна система на 18 април т.г. на основание на издадени от Специализираната прокуратура Европейски заповеди за арест, за участие в организирана престъпна група за телефонни измами. Те са задържани от румънската полиция същия ден в рамките на проведената под надзора на прокуратурата операция.
Една от най-големите организирани престъпни групи, занимавала се с телефонни измами, бе неутрализирана в хода на предприети действия на територията на София, Велико Търново и Румъния. В нея участваха служители на ГД „Национална полиция“ и ОДМВР-Велико Търново. Реализацията бе осъществена с помощта на румънските партньорски служби и на Евроджъст, съдействали за бързината на разследването. В рамките на действията бяха задържани пет лица от България – „мулета“, в Румъния – още шестима от най-високото йерархично ниво на групата, включително и ръководителят, както и над 23-ма „въртачи“, които постоянно набирали различни телефонни номера на територията на България. Разследването стартира през 2017 г. от Велико Търново. След като мащабите излязоха от територията на ОДМВР, случаят бе поет от ГДНП, на по-късен етап се включиха и Специализираната прокуратура и румънските служители. Според събраните до момента данни, измамите, извършени от задържаната група, са за над 2 милиона лева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румънските власти ще ни предадат задържаните за телефонни измами

Румънските власти ще ни предадат задържаните за телефонни измами

8 Май 2019 | 07:26 | Агенция "Фокус"
Русе. В 10.00 часа на ГКПП „Дунав мост“ румънските власти ще предадат на българските съдебни органи шестимата задържани в Румъния, обвинени от Специализираната прокуратура за участие в организирана престъпна група за телефонни измами. Предстои да им бъдат предявени обвинения, както и да им бъде наложено задържане до 72 часа.
„Фокус“ припомня: На 18 април беше разбита най-голямата досега група за „ало“ измами. Измамниците са действали в България и Румъния. В хода на разследването бяха претърсени 17 адреса и намерени 132 мобилни телефона и 137 сим карти. Над 25 българи бяха задържани в операцията, която полицията нарече „Ринг Ринг“. Сред тях са 5 лица от България, които са били така наречени „мулета“, още 6 души в Румъния от най-високото йерархично ниво на групата, включително и ръководителят, и над 23-ма „въртачи“, които постоянно са набирали различни телефонни номера на територията на България. Голяма част от задържаните са български граждани от ромски произход. Тогава от МВР отчетоха, че само за изминалата година вредите от телефонни измами са над 8 млн. лева. Румънските власти трябваше да приключат процедурата по екстрадиция на задържаните там с Европейска заповед за арест шестима български граждани и да определят дата на предаването им на българските съдебни органи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Апелативният специализиран наказателен съд потвърди задържането под стража на петима от участниците в група за телефонни измами

Апелативният специализиран наказателен съд потвърди задържането под стража на петима от участниците в група за телефонни измами

30 Април 2019 | 12:22 | Агенция "Фокус"
София. Апелативният специализиран наказателен съд потвърди определението на първоинстанционния съд от 21 април 2019 г., с което бяха наложени мерки за неотклонение „Задържане под стража“ на петима от участниците в организирана престъпна група за телефонни измами, задържани в Горна Оряховица и София. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура.
Съдът отхвърли исканията на защитниците за изменение на мерките им в по-леки като прие, че са налице достатъчно доказателства за обосновано предположение обвинените да са извършили престъплението, за което са обвинени, както и че има реална опасност да извършат друго престъпление.
Съдебният състав прие тезата на Апелативна специализирана прокуратура, че е налице и опасност обвиняемите да се укрият. Изтъкна факта, че един от другите шестима участници в групата, задържани в Румъния, е имал наложена забрана да напуска страната по друго производство, но се е оказал в северната ни съседка.
Предстои румънските власти да приключат процедурата по екстрадиция на задържаните там с Европейска заповед за арест шестима български граждани и да определят дата на предаването им на българските съдебни органи.
Определението на Апелативния специализиран наказателен съд не подлежи на обжалване.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Калин Гайдаров, криминален психолог: При съмнение за телефонна измама жертвата трябва да сподели с близки и съседи, като задължително информира полицията

Проф. Калин Гайдаров, криминален психолог: При съмнение за телефонна измама жертвата трябва да сподели с близки и съседи, като задължително информира полицията

23 Април 2019 | 13:26 | Агенция "Фокус"
София. При съмнение за телефонна измама жертвата трябва да сподели с близки и съседи, като задължително информира полицията. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ криминалният психолог проф. Калин Гайдаров и бивш директор на Института по психология на МВР за телефонните измами. „Няма как да не отчетем приноса на медиите, които доста активно в последните месеци разработват тази тема. Все пак хората наистина следят дори и възрастните се интересуват от това, което става около тях. Не само информация, свързана с конкретните престъпления, а и такава, свързана с това какво да се прави, как да се прави, на кого да споделят, по какъв начин да се предпазят от подобен тип нашествие“, допълни проф. Гайдаров. Той посочи, че преди време е имало пилотен проект в Пазарджик, където е разработен интересен модел. „На хората, които отиват да си получават пенсиите в пощенските клонове им раздаваха специални дипляни. Бяха ангажирани търговците в малките квартални магазини, когато става дума за по-специфични покупки и разговори, свързани с придобиване на допълнителни приходи с оглед възрастните хора да бъдат подкрепяни в страховете и съмненията им, че могат да станат жертви на телефонна измама. Това е хубава стъпка“, обясни криминалният психолог.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Калин Гайдаров, криминален психолог: По- възрастните и самотни хора са уязвими към телефонни измами, но никой не е застрахован

Проф. Калин Гайдаров, криминален психолог: По- възрастните и самотни хора са уязвими към телефонни измами, но никой не е застрахован

23 Април 2019 | 13:12 | Агенция "Фокус"
София. По-възрастните и самотни хора са уязвими към телефонни измами, но никой не е застрахован. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ криминалният психолог проф. Калин Гайдаров и бивш директор на Института по психология на МВР за телефонните измами. По думите му един такъв епизод на криминално деяние е доста ситуативен. „Възможно е човек при специфично психологическо състояние, когато е много изморен, или когато е много притеснен или напрегнат да се поддаде на подобна манипулация“, коментира проф. Гайдаров и допълни, че действителността, която ни заобикаля, е достатъчно сложна. „Част от нея, за съжаление, са криминалните престъпления. Така че няма как да избягаме от това състояние на обществото“, посочи Гайдаров и подчерта, че са необходими системни мерки за противодействие и разкриване. „Това е едно от сериозните очаквания на хората към специализираните институции“, изтъкна криминалният психолог. Според него залавянето на организираната престъпна група за телефонни измами, действала в България и Румъния, е добра стъпка. „Нека обаче да продължат активно с все повече усилия в тази посока“, призова проф. Гайдаров.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Община Горна Оряховица проверява имотите на задържаните „ало измамници“

Велико Търново: Община Горна Оряховица проверява имотите на задържаните „ало измамници“

22 Април 2019 | 15:07 | Агенция "Фокус"
Горна Оряховица. Проверка за законността на имотите на задържаните „ало измамници“ в града започна Община Горна Оряховица. Дейностите са разпоредени от Специализирана прокуратура чрез ДНСК, съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново Мартин Борисов, главен специалист в Дирекция „ТСУОС“ в Община Горна Оряховица. Посочени са общо 9 адреса, които се намират в кварталите „Гарата“ и „Калтинец“. Те се обитават от ромски фамилии, които са сред арестуваните при специализираната акция за телефонни измами, провела се в края на миналата седмица в Горна Оряховица, София и Румъния.
„Проверени са и деветте адреса, като в три от тях получихме съдействие от собствениците. Те представиха изискваните документи, от които снехме нужните данни. В останалите имоти хората липсваха по обясними причини – задържани са. Резултатите показват, че там, където успяхме да влезем има незаконни проверки“, поясни още Мартин Борисов. Той допълни, че предстоят още проверки, за да се установи дали и какви нарушения има. Общината подготвя писма до собствениците, за да ги информира, че в най-кратки срокове трябва да предоставят исканата от тях информация – нотариални актове, разрешителни за строеж и други подобни. Към момента обстановката в града вече е спокойна.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Предстои да бъдат повдигнали обвинения на още 6 от участниците в престъпната група за телефонни измами

Предстои да бъдат повдигнали обвинения на още 6 от участниците в престъпната група за телефонни измами

22 Април 2019 | 10:18 | Агенция "Фокус"
София. Специализираният наказателен съд определи най-строгите мерки за неотклонение „Задържане под стража“ на петима от участниците в организирана престъпна група за телефонни измами, задържани в Горна Оряховица и София на 18 април 2019 г. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура. Други шестима от групата бяха задържани с Европейска заповед за арест в Румъния същия ден. Предстои те да бъдат предадени от румънските власти, да бъдат върнати в страната и да им бъдат предявени обвинения.
Специализираният наказателен съд прие тезата на прокуратурата, че събраните доказателства са достатъчни, за да се направи категорично обосновано предположение, че са съпричастни с деянията, за които са обвинени. Едновременно с това, налице е опасност всеки от тях да извърши друго престъпление и да влияе на свидетели по делото, определи съдът.
Мерките за неотклонение могат да бъдат обжалвани пред Апелативния специализиран наказателен съд.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираният наказателен съд остави в ареста петимата, задържани за  участие в организирана престъпна група за телефонни измами

Специализираният наказателен съд остави в ареста петимата, задържани за участие в организирана престъпна група за телефонни измами

21 Април 2019 | 20:40 | Агенция "Фокус"
София. Специализираният наказателен съд постанови постоянна мярка "задържане под стража" на петимата българи, задържани на 18 април 2019 г. на територията на България за участие в организирана престъпна група за телефонни измами. Това съобщиха за Агенция "Фокус" от Специализираната прокуратура. Мерките им са гледани днес. Решението може да се обжалва пред Апелативния съд.
Агенция "Фокус" припомня:
На 18 април 2019 г. се проведе операция под надзора на Специализираната прокуратура срещу организирана престъпна група за „ало измами“ на територията на София, Велико Търново и Румъния. В хода на действията бяха задържани 5 лица от България – „мулета“, в Румъния – още 6 човека от най-високото йерархично ниво на групата, включително и ръководителят, както и над 23-ма „въртачи“, които постоянно набират различни телефонни номера на територията на България. Зам.-главният прокурор Иван Гешев коментира, че те са от ниските нива на групата, за които ще е необходимо време, за да се съберат доказателства, след получаването на съответните веществени доказателства, иззети от Румъния. Голяма част от задържаните са български граждани от ромски произход. Те са добре интегрирани в обществото ни и това е видно от жилищата им и иззетите луксозни автомобили, с които разполагат. „Това е първата група задържани по цялото ниво на йерархията и се надявам, при добра работа с МВР, в което съм сигурен, проблемът да не е в тези потресаващи размери, както бе досега“, коментира Гешев.
Главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов коментира, че са предприели мащабна операция, в която са участвали над 150 служители - жандармеристи, оперативни работници, Бюрото по защита, групата за реагиране. По думите му освен задържаните в Горна Оряховица, много заловени има и в съседна Румъния. След анализ на иззетите огромен брой доказателства, прокуратурата ще прецени на кои да бъде повдигнато обвинение. Задържаният организатор е български гражданин. Разследването е стартирало през 2017 година и е започнало от Велико Търново. След като мащабите са излязли от територията на ОДМВР, случаят се е поел от ГДНП, после са се включили и Специализираната прокуратура и Румъния. Според данните досега, измамите, извършени от тази група са за над 2 млн. лв.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам. главният прокурор Иван Гешев за акцията срещу „ало-измамниците“: Вчера беше задържан едва ли не цял колцентър

Зам. главният прокурор Иван Гешев за акцията срещу „ало-измамниците“: Вчера беше задържан едва ли не цял колцентър

20 Април 2019 | 09:29 | Агенция "Фокус"
София. Вчера беше задържан едва ли не цял колцентър. Това каза заместник главният прокурор Иван Гешев в предаването „Нова телевизия“ във връзка с разкриването на група, занимаваща се с телефонни измами. Той припомни, че 11 от задържаните са с мярка задържане под стража за 72 часа. Гешев уточни, че 6 от лицата все още са в Румъния и за тях ще бъде изискана заповед за екстрадиция. „Вчера беше задържан едва ли не цял колцентър. Вътре бяха около 30 човека с сградата“, посочи той. „Държавата беше в дълг към възрастните, които страдат от този тип престъпност, на които им се прибират и крадат и последните спестявания“, добави Гешев и посочи, че тези средства може би са пестени цял живот.
„Подходихме по-различно към това престъпление, директно към организираната група и работихме с МВР по цялата структура. Имаме добро взаимодействие“, допълни Гешев. „Подходихме комплексно към този случай. Когато се свършиш работата някой винаги казва, защо не по-рано. Не можем да носим вини, към моменти, когато не са съществували тези структури. Трябва да бъдат поздравени служителите, че по някакъв начин ще има справедливост“, коментира още зам. главният прокурор и отбеляза, че думите му тези случаи са обвързани с големи суми пари.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Над 8 млн. лева са вредите от телефонни измами през 2018 година (ОБЗОР)

Над 8 млн. лева са вредите от телефонни измами през 2018 година (ОБЗОР)

19 Април 2019 | 14:01 | Агенция "Фокус"
София. На национално съвещание на ръководството на МВР бяха представени резултатите от успешни акции срещу телефонните измами и трафика на наркотици. На 18 април беше разбита най-голямата досега група за „ало“ измами. Измамниците са действали в България и Румъния. Претърсени са 17 адреса, намерени са 132 мобилни телефона и 137 сим карти. Над 25 българи бяха задържани в операцията, която полицията нарече „Ринг Ринг“.
Службите представиха статистика, според която през 2017 година регистрираните телефонни измами са 1325, разкритите са 171. През 2018 година са регистрирани 1097 телефонни измами, разкрити са 201. Така през изминалата година регистрираните измами намаляват, а разкритите- се увеличават. През 2018 година най-голяма концентрация на телефонни измами има в София. Миналата година причинената вреда от „ало“ измамите е в размер на над 8,4 млн. лева. За първите три месеца на тази година вредите са над 2,2 млн. лева. От Агенция „Митници“ отчетоха разкриваемост на големи пратки наркотици, на „сложни“ тайници и схеми, както и разплитане на престъпни вериги. През 2018 година граничните власти са задържали над 1 тон хероин, 959 кг. марихуана, 349 кг. синтетични наркотици и 6088 таблетки, над 21 кг. кокаин. До 15 април тази година задържаният хероин е 342 кг., марихуаната- 1,7 тона, синтетичните наркотици- 81 кг., кокаинът- 217 кг.
„Рекордни са задържаните количества хероин, марихуана, кокаин и синтетична дрога“, заяви на националното съвещание премиерът Бойко Борисов. „Фактите и количествата задържани наркотици са налице“, подчерта той. За телефонните измами Борисов обърна внимание, че вече не се работи само с „мулетата“, а по цялата престъпна схема. Той изтъкна добрата работа на службите по разбиването на групата за „ало“ измами, действала в България и Румъния. Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че освен арести и системни операции, трябва да се полагат и усилия за превенция срещу телефонните измами. По думите му това се налага заради размера на щетите от тези измами, както и че жертвите са най- уязвимите групи от обществото. Зам. главният прокурор Иван Гешев обяви, че в борбата с телефонните измами е предприет различен подход на работа, с който се цели обхващане на цялата престъпна структура от най-ниското до най-високото ниво. С безвъзмездната помощ на трите национални телевизии са изготвени два клипа за превенция на „ало“ измамите.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Кучмов, ГД „Митническо разузнаване и разследване“: Разкритото голямо количество хероин е илюстрация за високия професионализъм на митническите служители

Иван Кучмов, ГД „Митническо разузнаване и разследване“: Разкритото голямо количество хероин е илюстрация за високия професионализъм на митническите служители

19 Април 2019 | 11:43 | Агенция "Фокус"
София. Случаят на задържания от Агенция „Митници“ на ГКПП „Капитан Андреево“ 288 кг хероин беше представен по време на Национално съвещание на ръководството на МВР, на което присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, главният прокурор на Република България Сотир Цацаров и директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Митници“. „Разкритото голямо количество хероин е илюстрация за високия професионализъм на митническите служители от ГД „Митническо разузнаване и разследване“ (ГДМРР) и на изключително доброто взаимодействие с МВР и органите на прокуратурата“, заяви обясни Иван Кучмов от ГДМРР, и допълни, че укритието е изработено много професионално, но въпреки това е разрито от митническите служители, а благодарение на експедитивната работа на Агенция „Митници“ и ГДБОП в условията дискретност е разкрита цялата схема.
На 14 април 2019 г., на Митнически пункт „Капитан Андреево“, пристига товарен автомобил с иранска регистрация, управляван от С.Р. ирански гражданин, който е и собственик на камиона. Превозваният товар представлявал машина за боядисване на стойност 16 000 евро, състояща се от две части, поставени в дървени каси. По документи товарът пътувал от Иран до Пловдив. По метода анализ на риска камионът е отклонен за щателна митническа проверка - рентгенов контрол. При сканирането е отбелязна зона с подозрение в тавана и пода на превозваната машина, поради което митническите служители от ГД „Митническо разузнаване и разследване“ (ГДМРР) пристъпват към физически контрол.
Проверка на камерата за боядисване установява, че в тавана и пода са залепени със силикон по 18 керамични плочи (общо 36), във вътрешността на които са открити 144 пакети с квадратна форма с приблизително тегло от 2 кг всеки и съдържащи общо 288 кг хероин.
Предприети са съвместни оперативно- издирвателни действия със служители на ГДБОП под надзора на Окръжна прокуратура Хасково. На 15.04.2019 г. камионът пристига в Пловдив под контрола на служители на ГДБОП и на ГДМРР и е извършено оформяне на стоката. На следващия ден водачът получава инструкции да тръгне с камиона към склад в пловдивско село.
Малко след пристигането на камиона в складовата база, в момента на разтоварване на машината, се пристъпва към задържане на съпричастните лица. Арестуван е 40-годишен турски гражданин с инициали С. И. за когото е установено, че е влязъл в България от Турция през ГКПП Лесово на 12 април, т. е. - 2 дни преди влизането на иранския камион през ГКПП „Капитан Андреево“.
Като обвиняеми са привлечени С.Р., на 36 г., ирански гражданин – за престъпление по чл.242 ал.4 предл.1, вр.ал.2, вр. чл.20 ал.2 от НК; и С.И., на 40 г,. турски гражданин – за престъпление чл.242 ал.4 предл.1, вр.ал.2, вр. чл.20 ал.4 от НК.
На заседанието бяха отчетени и някои от последните големи залавяния на наркотични вещества, както и бе обобщено, че през миналата година при самостоятелни и съвместни акции Агенция „Митници“ и МВР са задържали през 2018 г. - 1020,97 кг хероин, 959,25 кг марихуана, 14 618 кг и 685 148 табл. прекурсори, а от началото на 2019 г. вече са задържани 342,18 кг хероин, 1755,025 кг марихуана, над 217,74 кг кокаин, както и други наркотични вещества.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Рекордни са задържаните количества хероин, марихуана, кокаин и синтетична дрога

Премиерът Бойко Борисов: Рекордни са задържаните количества хероин, марихуана, кокаин и синтетична дрога

19 Април 2019 | 10:41 | Агенция "Фокус"
София. Рекордни са задържаните количества хероин, марихуана, кокаин и синтетична дрога. За контрабандата на цигари се знае, че я свалихме под 5%. Това каза премиерът Бойко Борисов на Национално съвещание на ръководството на МВР, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По повод разбитата група за телефонни измами в Румъния и България, премиерът посочи: „Вече не се работи само с мулетата, а с цялата престъпна схема. Надявам се да могат да се отнемат имоти на тези хора, за да бъдат овъзмездени жертвите, не знам дали го позволява законът“. „Сърцераздирателно е да виждаме как възрастни хора дават спестяванията си“, коментира Бойко Борисов. „Продължаваме да работим. Много колеги работиха добре. Тези, които бяха в Румъния и сега се прибират, свършиха изключително добра работа“, изтъкна Борисов. Според него количествата задържана дрога са най-достойният отговор на твърдения за работата на службите. „Фактите и количествата задържани наркотици са налице“, подчерта премиерът. „Искам да кажа на медиите, че този път, старата наша слабост да побързаме да се похвалим, вече я преодоляха колегите“, каза още Бойко Борисов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров: Освен арести и системни операции, трябва да се полагат усилия и за превенция на телефонните измами

Главният прокурор Сотир Цацаров: Освен арести и системни операции, трябва да се полагат усилия и за превенция на телефонните измами

19 Април 2019 | 10:25 | Агенция "Фокус"
София. Повтарящата се практика на телефонни измами и размера на щетите, както и това че жертвите са най-уязвимите групи, ни показва, че трябва освен арести и системни операции, да се полагат и усилия за превенция. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров във връзка с разбиването на най-голямата група за телефонни измами на територията на България и Румъния на Национално съвещание на ръководството на МВР, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Необходим е системен подход“, заяви той и допълни, че в операцията в България и Румъния е използван именно такъв. Сотир Цацаров обясни, че са направени видеоклипове за превенция на телефонните измами, които ще се излъчват по няколко телевизии. Той призова всички медии, които желаят, да се включат, като ги излъчват.
На националното съвещание присъстват премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров, вътрешният министър Младен Маринов, зам. главният прокурор Иван Гешев, директорът на ГД „Национална полиция“ гл. комисар Христо Терзийски, главния секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов, директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов, председателят на ДАНС Димитър Георгиев.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам. главният прокурор Иван Гешев: Вчера няма нито едно обаждане с цел измама на българска територия

Зам. главният прокурор Иван Гешев: Вчера няма нито едно обаждане с цел измама на българска територия

19 Април 2019 | 10:18 | Агенция "Фокус"
София. Вчера няма нито едно обаждане с цел измама на българска територия. Това каза зам. главният прокурор Иван Гешев във връзка с разбиването на най-голямата група за телефонни измами на територията на България и Румъния на Национално съвещание на ръководството на МВР, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Изключително доволен съм от доброто взаимодействие със всички служби на МВР. Благодаря на румънските колеги, които ни оказаха съдействие“, посочи той. „Всичко се случи в резултат на анализ, възложен от министър-председателя на МВР, а от главния прокурор на Специализираната прокуратура“, обясни Гешев. „Най-високото ниво, до което преди се стигаше е на ниво „мулета“. Предвид високата обществена опасност беше преценено, че трябва да се работи от най-ниското ниво до ръководителите“, заяви зам. главният прокурор. „Това е първата такава операция, надявам се да не е последната“, коментира той. „Надяваме се в близката една година ситуацията с телефонните измами да стои по-различно“, каза още Гешев.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Разбиха най-голямата престъпна група за „ало измами“ (ОБЗОР)

Разбиха най-голямата престъпна група за „ало измами“ (ОБЗОР)

18 Април 2019 | 20:09 | Агенция "Фокус"
Горна Оряховица. Проведе се операция под надзора на Специализираната прокуратура срещу може би най-голямата организирана престъпна група за „ало измами“ на територията на София, Велико Търново и Румъния. В хода на действията бяха задържани 5 лица от България – „мулета“, в Румъния – още 6 човека от най-високото йерархично ниво на групата, включително и ръководителят, както и над 23-ма „въртачи“, които постоянно набират различни телефонни номера на територията на България. Зам.-главният прокурор Иван Гешев коментира, че те са от ниските нива на групата, за които ще е необходимо време, за да се съберат доказателства, след получаването на съответните веществени доказателства, иззети от Румъния. Голяма част от задържаните са български граждани от ромски произход. Те са добре интегрирани в обществото ни и това е видно от жилищата им и иззетите луксозни автомобили, с които разполагат. „Това е първата група задържани по цялото ниво на йерархията и се надявам, при добра работа с МВР, в което съм сигурен, проблемът да не е в тези потресаващи размери, както бе досега“, коментира Гешев.
Главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов коментира, че са предприели мащабна операция, в която са участвали над 150 служители - жандармеристи, оперативни работници, Бюрото по защита, групата за реагиране. По думите му освен задържаните в Горна Оряховица, много заловени има и в съседна Румъния. След анализ на иззетите огромен брой доказателства, прокуратурата ще прецени на кои да бъде повдигнато обвинение. Задържаният организатор е български гражданин. Разследването е стартирало през 2017 година и е започнало от Велико Търново. След като мащабите са излязли от територията на ОДМВР, случаят се е поел от ГДНП, после са се включили и Специализираната прокуратура и Румъния. Според данните досега, измамите, извършени от тази група са за над 2 милиона лева.
Иван Гешев допълни, че сред арестуваните няма задържани в момент на извършване на измама, но има документирани доказателства за извършени измами назад във времето, дори през миналата седмица. „Сигурно е, че това не са единствените хора, които мамят по телефона, задържаните са само от една от групите. В процеса на разследване по досъдебното производство предстои проверка на имущественото им състояние и ако се съберат доказателства, предстои изясняване има ли състав на престъплението „пране на пари“, коментира Гешев.
Гл. комисар Ивайло Иванов подчерта, че МВР и прокуратурата не искат пари за съдействие при залавяне на извършители на телефонни измами.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов: Организаторът на групата за „ало“ измамите е българин

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов: Организаторът на групата за „ало“ измамите е българин

18 Април 2019 | 15:15 | Агенция "Фокус"
Горна Оряховица. Организаторът на групата за „ало“ измамите е български гражданин. Това заяви на брифинг в Горна Оряховица главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов по повод разследването срещу участници в група за телефонни измами, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Ивайло Иванов допълни, че в акцията са участвали Специализираната прокуратура, Главна дирекция „Национална полиция“, Областната дирекция на МВР-Велико Търново, както и румънските власти. „Такава операция по мащаб в нашата страна не е имало“, подчерта главен комисар Ивайло Иванов. Той обясни, че е изготвен анализ на всички досъдебни производства, след което е организирана работна среща с Главна дирекция „Национална полиция“ и Специализираната прокуратура. По думите на Ивайло Иванов в проведената акция са участвали над 150 служители. „Задържан е и ръководителят на групата, който е български гражданин“, каза още Иванов. Той добави, че разследването по случая е започнало от полицията във Велико Търново още през 2017 година. След като мащабите напускат територията на Областната дирекция на МВР във Велико Търново, в случая се включват Главна дирекция „Национална полиция“ и Специализираната прокуратура, както и властите в Румъния. „Имахме трудности при документирането на тези престъпления, тъй като „въртенето“ се осъществяваше от територията на съседна страна. Стойността тепърва ще се изчислява, измамите на тази група са над 2 млн. лева, но могат да станат много повече“, каза още Ивайло Иванов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам. главният прокурор Иван Гешев: Задържаните „ало“  измамници са нанесли щети в размер на над 2 млн. лева

Зам. главният прокурор Иван Гешев: Задържаните „ало“ измамници са нанесли щети в размер на над 2 млн. лева

18 Април 2019 | 14:49 | Агенция "Фокус"
Горна Оряховица. До момента има доказателства, че задържаните при специализираната акция „ало“ измамници са нанесли щети в размер над 2 млн. лв. Това заяви на брифинг в Горна Оряховица зам. главният прокурор Иван Гешев по повод разследването срещу участници в група за телефонни измами, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Гешев допълни, че при акцията днес са иззети шест луксозни автомобила. „Това е поминък за част от българското население. Задържаните български граждани от цигански произход са добре интегрирани в българското общество, видно от жилищата, които обитават, както и от луксозните коли, които ползват. Ако този стандарт се дължи на откраднатите спестени пари на българските възрастни хора и пенсионери, държавата, според мен, беше в немалка степен в дълг на тези хора. Време е да се направи нещо, а държавата може да направи много повече неща. Цялостно проблемът не можем да го решим, но се надявам при добра работа, която има на колегите от МВР, след година този проблем да не е с тези размери“, заяви Иван Гешев. По думите му в страната има още подобни организирани престъпни групи, които са основно пет-шест. При акцията са иззети румънски ваучери и карти, каза още Иван Гешев. Той подчерта, че румънското бюро на Евроджъст е оказало съдействие при реализиране на специализираната акция срещу телефонните измами. Иван Гешев допълни, че при операцията няма задържани чужди граждани. Сред арестуваните има жители на Горна Оряховица и София, като ръководното ниво, което организира и ръководи групата, е от района на Горна Оряховица.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам. главният прокурор Иван Гешев: Над 30 души са задържани при спецакция срещу „ало“ измамите в България и Румъния

Зам. главният прокурор Иван Гешев: Над 30 души са задържани при спецакция срещу „ало“ измамите в България и Румъния

18 Април 2019 | 14:20 | Агенция "Фокус"
Горна Оряховица. Над 30 души са задържани при спецакция срещу „ало“ измамите, проведена на територията на България и Румъния. Това заяви на брифинг в Горна Оряховица зам. главният прокурор Иван Гешев по повод разследването срещу участници в група за телефонни измами, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Иван Гешев обясни, че специализираната операция и действията по разследването са проведени под надзора на Специализираната прокуратура, като това е най-голямата установена организирана престъпна група, занимаваща се с „ало“ измами. „Операцията е проведена на територията на София, Велико Търново и Румъния. В хода на акцията в България са задържани петима души, а в Румъния 28, като петима от тях са от най-високото йерархично ниво, включително и ръководителят на групата“, допълни Иван Гешев. Останалите 23-ма, задържани на територията на Румъния, са т.нар. "въртачи" - хората, които непрекъснато са набирали различни телефонни номера в България. Той поясни, че тъй като те са от най-ниското йерархично ниво, ще е необходимо повече време за събиране на доказателства след получаване на съответните веществени доказателства, иззети от румънските власти. Зам. главният прокурор поясни, че до специализираната операция се е стигнало след анализ, извършен от правителството, с участието на главния прокурор и МВР с цел повишаване ефективността на работата на „ало“ измамите. „Досега по една или друга причина работата беше сегментирана на отделни случаи на ниво „мулета“ - задържани на територията на цялата страна. Голяма част от задържаните са български граждани от цигански произход“, заяви Иван Гешев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасково: Окръжната прокуратура привлече като обвиняеми и задържа двама чужди граждани за контрабанда на 288 кг хероин

Хасково: Окръжната прокуратура привлече като обвиняеми и задържа двама чужди граждани за контрабанда на 288 кг хероин

18 Април 2019 | 13:51 | Агенция "Фокус"
Хасково. Под ръководството и наблюдението на Окръжна прокуратура - Хасково се води разследване за контрабанда на високорисково наркотично вещество хероин, като контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък. Това съобщиха от Апелативна прокуратура - Пловдив. Установеният и иззет по надлежния ред хероин е с общо брутно тегло 288,380 кг на обща стойност 17 744 700 лв. по цени за съдопроизводството.
Разследването се извършва от разследващ митнически инспектор при Агенция „Митници“ под прякото ръководство на наблюдаващ прокурор от Окръжна прокуратура - Хасково. Като обвиняеми са привлечени иранският гражданин с инициали С.Р., на 36 г., и турският гражданин с инициали С.Й., на 40 г.
В тези случаи Наказателния кодекс предвижда наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години и глоба от двеста хиляди до триста хиляди лева. Двамата обвиняеми са задържани за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.
До момента е установено, че на 14.04.2019 г., на ГКПП „Капитан Андреево“, при извършена от служители на Агенция „Митници“ щателна митническа проверка, включително и с рентгенова апаратура, в товара на товарен автомобил с иранска регистрация, управляван от С.Р. ирански гражданин, са открити общо 288,380 кг хероин. Превозваният товар представлявал камера (машина) за боядисване с оборудване, състояща се от две части, поставени в дървени каси. Товарът бил документално оформени като колети от Иран до България, гр. Пловдив. По-голямата дървена каса съдържала самата камера за боядисване. След демонтиране на метална ламарина в пода на камерата се наблюдавали множество квадратни керамични плочи, залепени върху цялата долна вътрешна част към металната конструкция на камерата. Същите керамични плочи били залепени и върху цялата горна вътрешна част към металната конструкция на камерата. При демонтиране на керамичните плочи покриващи пода и тавана на камерата, във всяка една от плочите са открити квадратни пакети (общо 144 броя), обвити в прозрачен полиетилен и съдържащи бежово прахообразно вещество, което при тестване с полеви наркотест реагира на хероин.
Хероинът е иззет с протокол за претърсване и изземване, одобрен от Окръжен съд-Хасково.
Наблюдаващият прокурор е възложил на служители от ГД „БОП“ при МВР и на други структурни звена от МВР, извършването на необходимите оперативно-издирвателни мероприятния. В резултат на това е установен и получателят на товара в страната ни – турският гражданин С.Й., който също е привлечен като обвиняем.
Извършени са неотложни действия по разследването –претърсване и изземване в помещения и МПС, намиращи се в различни населени места в страната, в изключително кратък срок са разпитани множество свидетели и др.
Днес, 18 април 2019 г., наблюдаващият прокурор внесе искане в Окръжен съд-Хасково за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо двамата обвиняеми.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Горна Оряховица: Зам. главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов ще дадат брифинг за акцията срещу участници в група за телефонни измами

Горна Оряховица: Зам. главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов ще дадат брифинг за акцията срещу участници в група за телефонни измами

18 Април 2019 | 11:52 | Агенция "Фокус"
Горна Оряховица. Зам. главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов ще дадат брифинг в Горна Оряховица по повод действията по разследването срещу участници в група за телефонни измами. Това съобщиха от пресцентъра на Специализираната прокуратура. Изявленията ще бъдат направени в 13.00 часа в района на ул. „Иван Момчилов“ № 2 (в северната част на града).
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В София и Горна Оряховица се извършва специализирана акция срещу група за телефонни измами

В София и Горна Оряховица се извършва специализирана акция срещу група за телефонни измами

18 Април 2019 | 08:26 | Агенция "Фокус"
София. Специализираната прокуратура, ГДНП и ОДМВР-Велико Търново, със съдействието на Дирекция „Жандармерия“ в МВР, извършват действия по разследване на участници в организирана престъпна група за телефонни измами в София и Горна Оряховица. Това съобщиха от Специализираната прокуратура.
Извършват се претърсвания и изземвания на адреси и в автомобили. Провеждат се разпити на свидетели.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 октомври 2019 г.
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 окт...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.