НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:59


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Десислава Танева: Не са установени нарушения при проверките на първите 14 къщи за гости, които бяха инспектирани

Министър Десислава Танева: Не са установени нарушения при проверките на първите 14 къщи за гости, които бяха инспектирани

17 Юни 2019 | 19:01 | Агенция "Фокус"
София. Не са установени нарушения при проверките на първите 14 къщи за гости, които бяха инспектирани от Министерството на земеделието и държавен фонд "Земеделие". Това заяви в предаването "Още от деня" по БНТ министърът на земеделието, горите и храните Десислава Танева.
От днес започват повсеместните проверки в останалите 288 къщи, които подлежат на такива. Те ще бъдат готови през първата седмица на юли, съобщи министърът. "В голямата си част проектите функционират като такива, за каквито са планирани, кандидатствали за финансиране и построени. Има обаче и изкривявания. Има и злоупотреби", отбеляза тя. Танева цитира къща в село Лиляково, чийто собственик не е отворил на проверяващите и е предоставил документи за къщата със закъснение. Тя увери, че нарушителите ще възстановят взетите за финансиране на проектите суми. Всички нарушители ще получат актове за административни нарушения.
През миналия програмен период 2007-2013 г. са построени общо 746 къщи за гости. От тях в момента на проверка подлежат 288. В настоящия финансов период, който изтича през 2020 г. мярката за финансиране на къщи на гости не е отваряна и такива не са финансирани, каза още министър Танева. Министърът на земеделието заяви, че процентът на грешките с използването на европейски средства за строителството на къщи на гости не е най-висок в България и увери, че няма сигнали от Брюксел за санкции заради тях. "Ние не сме най-черните. Повечето къщи за гости работят като такива", коментира още тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проверяват всички 288 къщи за гости по ПРСР 2007-2013 в период на мониторинг

Проверяват всички 288 къщи за гости по ПРСР 2007-2013 в период на мониторинг

14 Юни 2019 | 09:19 | Агенция "Фокус"
София. По заповед на министъра на земеделието, горите и храните Десислава Танева започват проверки на всички къщи за гости, финансирани по ПРСР 2007-2013 г., за които 5 годишния мониторингов период не е изтекъл. Това съобщиха от ДФ „Земеделие“. От всички платени 746 проекта, в период на наблюдение са 288 туристически обекта. Общата изплатена субсидия за тях от Европейския фонд за развитие на селските райони (ЕФРСР) е близо 82 млн. лева.
Проверките целят да се установи на място дали обектите, които са в период на наблюдение, работят по предназначение и развиват туристически дейности. Ще бъдат извършени ревизии на място на всички документи, доказващи реалното функциониране на съответния обект, като място за настаняване на гости.
Проверките ще бъдат извършени от експерти на ДФ „Земеделие“ и на МЗХГ. Изпълнителният директор на фонда Живко Живков е създал организация за провеждане на инспекциите, който трябва да приключат до 30 юни. ДФЗ – РА ще представи доклад с резултатите от проверките в едноседмичен срок след приключването им на министър Танева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МЗХГ: Експерти провериха проектно предложение за изграждане на къща за гости в град Нови пазар

МЗХГ: Експерти провериха проектно предложение за изграждане на къща за гости в град Нови пазар

13 Юни 2019 | 18:21 | Агенция "Фокус"
Нови пазар. Експерти на Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) и Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) извършиха проверка на проектно предложение в град Нови пазар. Това съобщиха от пресцентъра на министерството. Исканата финансова помощ е за преустройство на съществуваща сграда в къща за гости и ресторант, както и изграждане на детски кът. Общият размер на субсидията е 165 152 лв.
Проектът е одобрен от Местната инициативна група "Каспичан-Нови пазар" и предстои да се разгледа от Държавен фонд „Земеделие“. Съвместните проверки на експертите от двете институции имат за цел да удостоверят съответствието между подадения проект и инвестиционното намерение на кандидата.
Собственичката на обекта обясни, че къщата е построена със собствени средства и не се е използвала. Тя посочи, че на първия етаж е предвидено да има кухня, складово помещение, ресторант и остъклен детски кът на двора. На втория етаж е предвидено да има 5 стаи за настаняване с общ капацитет от 10 места.
В резултат от днешната проверка се установи, че на терена има съществуващ обект, който не се ползва от кандидата за лични нужди. Резултатът от проверката ще бъде предаден с доклад на ДФЗ, който ще разгледа проектното предложение за допустимост и одобрение.
Предстои да бъдат проверени още 2 от общо 14 проекта, кандидатствали за развитие на туристически дейности. Поредността им се определя от медиите. Проверките и резултатите от тях се излъчват на живо във „Фейсбук“ страницата на министър Танева и могат да бъдат гледани тук.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Продължават проверките на  МЗХГ и Държавен фонд „Земеделие“ на къщи за гости по ПРСР

Продължават проверките на МЗХГ и Държавен фонд „Земеделие“ на къщи за гости по ПРСР

11 Юни 2019 | 19:51 | Агенция "Фокус"
Хасково. Експерти на Министерство на земеделието, храните и горите и Държавен фонд „Земеделие“ извършиха три проверки на проектни предложения, подадени чрез МИГ „Минерални бани-Черноочене“. Това съобщиха от Министерството. Два от обектите са в с. Минерални бани, а другият е в с. Паничково. Проверките целят да се установи на място дали обектите, които кандидатстват за финансиране, работят по предназначение и дали съответстват на исканата от кандидата инвестиция по проекта. Резултатите от тези три проверки ще бъдат предадени с доклад на Държавен фонд „Земеделие“, след което ще бъдат разгледани и вероятно одобрени.
Първата проверка бе на кандидат, подал проектно предложение за преустройство и смяна на предназначение на съществуващ семеен хотел, в център за обучение за кадри в сферата на туризма. Обектът се намира в с. Минерални бани. Стойността на исканата субсидия е в размер на 142 666 лв. Собственичката на обекта изрази надежда, че сградата ще се превърне в център за професионално обучение по 20 професии за хора от региона. „Туризмът в с. Минерални бани се развива и има нужда от нови работници“, каза собственичката на обекта. В проекта са заложени инвестиции за изолация на къщата, смяна на покрива, обзавеждане на кабинетите и една голяма зала за обучение.
Вторият подаден и одобрен от Местната инициативна група проект е за интегрирано предоставяне на услуги в туризма и спорта - изграждане на басейн за възрастни хора и деца. Субсидията е на обща стойност от 193 894 лв. Двете къщи за гости са изградени по ПРСР 2007-2013г. и сградите се използват по предназначение. При проверката се установи, че двете къщи са посещавани от туристи. През последните три години има реализирани по около 2000 нощувки, за което по време на проверката бяха предоставени регистри и попълнени декларации. Проектът е в процес на мониторинг от ДФЗ. Проектното предложение за изграждане на басейн с прилежащи помещения е с цел подобряване на туристическите услуги, които се предоставят от двете къщи.
На територията на МИГ „Минерални бани-Черноочене” беше проверен и още един проект. Той е за изграждане на къща за гости - център за настаняване на възрастни хора. Предвидени по проекта са строително-монтажни дейности, като стойността на исканата от бенефициента субсидия е в размер на около 100 000 лв. Представител на архитектурно бюро, изготвил проектната документация за инвестиционния проект заяви, че на терена ще бъдат простроени три къщи за гости, като от страна на бенефициента се иска субсидия само за една от къщите.
Предстои да бъдат проверени още 7 от общо 14 проекта, кандидатствали за развитие на туристически дейности. Поредността им се определя от медиите. Проверените днес обекти бяха подадени от БНР.
Проверките и резултатите от тях се излъчват на живо във фейсбук страницата на министър Танева и могат да бъдат гледани тук: https://www.facebook.com/desitanevagerb/.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МЗХГ: Експерти провериха два обекта, подали проектни предложения чрез МИГ "Берковица и Годеч"

МЗХГ: Експерти провериха два обекта, подали проектни предложения чрез МИГ "Берковица и Годеч"

10 Юни 2019 | 19:24 | Агенция "Фокус"
София. Експерти на Министерство на земеделието, храните и горите и Държавен фонд „Земеделие“ провериха два обекта, подали проектни предложения чрез МИГ "Берковица и Годеч". Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите. Проверките целят да се установи на място дали обектите, които кандидатстват за финансиране работят по предназначение. Извършва се преглед на документи, доказващи реалното функциониране на обекта като място за настаняване. Резултатите от тези две проверки ще бъдат предадени с доклад на Държавен фонд „Земеделие“. От Фонда ще разгледат проектите за допустимост и ще извършват допълнителни проверки.
Вторият проверен обект днес е за проектното предложение на хотел в гр. Берковица. Кандидатът е подал проектно предложение чрез „МИГ Берковица и Годеч“ за финансиране на проект „Развитие на туристическия потенциал на хотел в гр. Берковица” – оборудване и ремонт по „Програма за развитие на селските райони“ (2014-2020 г.). Стойността на исканата субсидия е 179 157,00 лв.
Хотелът е построен през 2009 г. и до момента съществува като хотел за туристическо настаняване. Установено е, че през всяка от годините на съществуване има реализирани нощувки от български и чуждестранни граждани, водени в отделни регистри. Документите са изрядни и хотелът се използва за настаняване на туристи. До този момент обектът не е ползвал финансиране с европейски средства. Направените към момента проверки и заключения могат да се използват за становище, че хотелът ще използва предвидените в проектното предложение инвестиции по предназначение, а именно, за настаняване на туристи, а не за собствени нужди.
Експертите извършиха проверка и на друго проектно предложение подадено чрез „МИГ Берковица и Годеч“. То е за финансиране на проект „Създаване на център за деца скаути за нощуване на палатки”. Стойността на исканата субсидия е в размер на 197 626, 52 лв.
По думите на кандидата, проектът цели провеждане на тренировъчни лагери за деца от региона и е изцяло ангажиран за работа с тях. Кандидатстващият за финансова помощ заяви, че няма свързаност с местната власт, както и роднински или бизнес отношения с Местната инициативна група.
Собственичката на имота, която е кандидат за инвестицията, е член на българско скаутско сдружение. Тя посочи, че в България има 20 скаутски клуба и след извършване на инвестицията в с. Ягодово ще бъде открит 21-вия скаутски клуб в страната.
„На този етап не можем да направим заключение за използването на инвестицията, тъй като тя не е извършена“, съобщи Спасов след извършената проверка.
Трите обекта, които бяха проверени днес - два на територията на община Берковица и един в с. Гургулят, бяха избрани от бТВ. Първият проект бе избран от Нова телевизия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДФЗ: Къщата за гости на ЕТ „Столичани – Даниела Гергова” в село Гургулят  е 100% лошо вземане

ДФЗ: Къщата за гости на ЕТ „Столичани – Даниела Гергова” в село Гургулят е 100% лошо вземане

10 Юни 2019 | 17:16 | Агенция "Фокус"
София. Къщата за гости на ЕТ „Столичани – Даниела Гергова” в село Гургулят е 100% лошо вземане. Това съобщиха от пресцентъра на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) във връзка с публикация във „Фейсбук“ страницата на „Биволь“, уведомяваме, че проверката на място на 10 юни 2019 г. в село Гургулят, направена от МЗХГ, е на „Алексиевата къща“. Обектът няма нищо общо с проекта на ЕТ „СТОЛИЧАНИ – Даниела Гергова”, зад който по информация на „Биволь“ стои секретарката на община Сливница Ани Иванова, Това
Проектът на ЕТ „СТОЛИЧАНИ – Даниела Гергова” по мярка 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности” от ПРСР 2007 – 2013 г., е за изграждане на къща в село Гургулят”. Одобрената субсидия е 391 160 лв., а заявените разходи - 559 904.45 лв. Проектът е с подписан договор на 3 октомври 2014 г.
Във връзка с възникнали съмнения за нередност по проекта на ЕТ „СТОЛИЧАНИ – Даниела Гергова”, е извършена проверка на място след плащане от ДФЗ-РА. Резултатите от нея, както и направените допълнителни административни проверки, са констатирали нередности. Въз основа на тях, Държавен фонд „Земеделие“ е издал акт за установяване на публично държавно вземане на ЕТ „Столичани – Даниела Гергова” от 9 май 2019 г. Бенефициентът следва да възстанови на 100% цялата получена по договор субсидия от ДФЗ – РА (391 160 лева). Актът е връчен на бенефициента на 23 май 2019 г.
Провереният днес проект от МЗХГ в с. Гургулят е на „Алексиевата къща“, кандидатствал чрез МИГ Сливница-Драгоман и е за „Оборудване за отопление на съществуващ хотел (водогреен котел на твърдо гориво 116 kW)” по ПРСР 2014-2020 г. Предстои ДФЗ да разгледа проектното предложение. Стойността на исканата субсидия е 58 157 лв. Този хотел е изграден със средства по Програма САПАРД. Проектът е одобрен през декември 2006 г. и е платен през 2008 г.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МЗХГ: Започнаха проверките на къщите за гости по ПРСР

МЗХГ: Започнаха проверките на къщите за гости по ПРСР

9 Юни 2019 | 15:53 | Агенция "Фокус"
Лясковец. Експерти на Държавен фонд „Земеделие“ и Министерство на земеделието, храните и горите извършиха проверка на къща за гости, съобщиха от пресцентъра на министерството. Кандидатът в подал проектно предложение чрез МИГ Лясковец-Стражица за финансиране на проект ,,Създаване и развитие на нови туристически услуги в къща за гости „ЕПОХИ ОТ 1871” по Програма за развитие на селските райони (2014-2020 г.). Стойността на исканата субсидия е в размер на 74 804 лв.
„Къщата за гости в Лясковец, която днес бе проверена, е напълно изрядна и отговаря на всички изисквания. Тя съществува от 2015 г. и се използва по предназначение, има регистър на нощувките и гостите“, обяви след извършената проверка Стефан Спасов, началник на отдел в Министерство на земеделието, храните и горите. Той добави, че къщата е посещавана от български и чуждестранни туристи - от Португалия, Франция и Румъния. На месец са регистрирани около 150 нощувки, което средно е около 5 нощувки на ден. При проверките са установени документи за нощувки от ноември 2015 г. до настоящия момент, което означава, че къщата функционира по предназначение. Представени са документи за платени данъци за всички години - от 2015 до 2018 г. Платени за 2019 г. са и туристическите такси към Община Лясковец.
„Къщата като разходи отговаря на Стратегията за местно развитие на МИГ Лясковец - Стражица, към която собствениците й са кандидатствали през миналия програмен период и към която са подали проектно предложение за настоящия”, каза още Стефан Спасов. „Изготвените от проверяващите протокол и доклад от проверката ще бъдат предоставени на ДФЗ. От Фонда ще разгледат проекта за допустимост и ще извършат допълнителни проверки“, допълни експертът.
Медии определиха къщата да бъде първата посетена, като предстои да бъдат проверени още 13 проекта кандидатствали за развитие на туристически дейности. Поредността на посещенията на останалите 13 проекта отново ще бъде определена от медиите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Десислава Танева: Започват проверки на 14 договора по ПРСР

Министър Десислава Танева: Започват проверки на 14 договора по ПРСР

7 Юни 2019 | 09:54 | Агенция "Фокус"
София. Започват проверки на 14 договора по ПРСР. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. "Заварвам 14 договора, който са за одобрение и предоставяне в Държавен фонд „Земеделие“ в края на миналата и началото на година от управителните органи на местните инициативни групи – за допълнителни дейности към къщи за гости за туристически атракции – това са потенциални бенефициенти “, обясни тя. „Всичко това е допустимо по Програмата за развитие на селските райони по плановете на местните инициативни групи. Големият въпрос е дали тези предоставени за одобрени инвестиции, които ще бъдат направени с европейски пари, ще бъдат ползвани по предназначение“, заяви тя. Танева посочи, че собственици на къщи са търсили финансиране за изграждане на басейни и джакузита. „На място ще се отиде. Още от неделя всички проекти ще бъдат проверени", обяви Десислава Танева. "Всеки ще има възможност на място да прецени бенефициента“ добави тя. Танева отбеляза, че за тези 14 обекта ще се проверяват дали функционират като къща за гости. „От неделя ние ще сме в готовност“, заяви Танева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Десислава Танева: Глобите по издадените актове за къщи за гости няма да се платят от българския данъкоплатец

Министър Десислава Танева: Глобите по издадените актове за къщи за гости няма да се платят от българския данъкоплатец

7 Юни 2019 | 09:13 | Агенция "Фокус"
София. Глобите по издадени актове за къщи за гости няма да се плащат от българския данъкоплатец. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия по повод глобите за къщите за гости. „Ще положим всички усилия те да се платят точно от лицата, които са нарушили правилата“, заяви Танева. „Има вече платени глоби по издадени актове и държавата си е събрала тези глоби. Другите са в процедура – или съдебна, или по събиране на тези глоби”, обяви министърът. Тя посочи, че проверките на къщите за гости показват, че по старата програма 2007- 2013 година са сключени 1030 договора, като 746 къщи за гости се изграждат. „И в предния мандат, когато бях министър, имаше индикации за възможни злоупотреби. Проверките при Държавен фонд „Земеделие” са 18% при изискване по европейския регламент от 1 до 5% . Очевидно за нас и това е бил малък процент”, коментира Танева. По думите й от 130 проверки са наложени 80 акта. По 65 от тях в момента са в процедура на вземане. По повод методиката за налагане на размера на санкциите за нарушения при къщите за гости, Танева посочи, че всеки може да претендира за големината за глобата, която ще плати. „Европейското законодателство е ясно и точно и по него са изградени и тези къщи за гости, то казва, че нарушителят плаща. Тя подчерта, че Върховният административен съд посочва, че има различна степен на нарушенията. „5 от къщите за гости, които са били по проверките не са по предназначение и сумата е изцяло изискана. Направени са постъпки за промяна в законодателството, не със задна дата, защото това няма как да стане“, каза още тя. Министърът изтъкна, че изпълнителният директор може да определи правила, с които да определи размера на тази санкциите, а актът ще бъде издаден наново.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДФ „Земеделие“: Решението на ВАС за определяне на санкциите по ПРСР ще бъде изпълнено

ДФ „Земеделие“: Решението на ВАС за определяне на санкциите по ПРСР ще бъде изпълнено

29 Май 2019 | 19:03 | Агенция "Фокус"
София. ДФ „Земеделие“ ще изпълни решението на ВАС, като приведе Методиката за определяне на санкциите след плащане по проекти по ПРСР 2007 – 2013г. съобразно окончателното решението на петчленния състав на съда. Това съобщиха от пресцентъра на ДФ „Земеделие“. По този начин ще бъдат избегнати бъдещи претенции от страна на бенефициенти, санкционирани съгласно отменената методика. Също така всички проекти по ПРСР 2007 – 2013г., намиращи се в етап на мониторинг на изпълнението, ще продължат да бъдат под контрол на методиката, която отговаря на разпоредбата на съда. ДФЗ ще предприеме всички необходими действия, за да гарантира и защити в максимална степен държавния интерес.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВАС обяви за нищожна методиката за определяне на санкциите по програмата за къщи за гости

ВАС обяви за нищожна методиката за определяне на санкциите по програмата за къщи за гости

29 Май 2019 | 16:44 | Агенция "Фокус"
София. Петчленен състав на Върховния административен съд окончателно обяви за нищожна Методиката за определяне на санкциите след плащане по проекти по Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013г., утвърдена от Изпълнителния директор на ДФ „Земеделие". Toва съобщиха от пресцентъра на ВАС.
Административно дело № 1757/2019 г. беше образувано по касационна жалба на ДФ „Земеделие“, след като през декември м. г. тричленен състав на ВАС също обяви за нищожна методиката за налагане на финансови корекции по проекти по ПРСР.
Касационната съдебна инстанция потвърждава изводите на тричленния състав, че са допуснати нарушения при издаването на методиката и поради това тя е нищожна. Съгласно чл. 76, ал. 1 и 2 от АПК нормативните административни актове се издават от изрично овластени от Конституцията или от закони органи и компетентността не може да бъде прехвърлена. Изпълнителният директор на фонд „Земеделие“ не е овластен нито то Конституцията, нито от друг орган да издава нормативни административни актове. Липсата на компетентност винаги води до нищожност на издадения акт. Установено е също, че нормативният акт не е публикуван в Държавен вестник, което само по себе си е тежко нарушение и води до неговата нищожност.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: Вината за злоупотребите за къщите за гости не трябва да се хвърля само върху Румен Порожанов

Министър Красимир Каракачанов: Вината за злоупотребите за къщите за гости не трябва да се хвърля само върху Румен Порожанов

14 Май 2019 | 13:40 | Агенция "Фокус"
София. Вината за злоупотребите за къщите за гости не трябва да се хвърля само върху Румен Порожанов. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов в предаването "12+3" на БНР. Попитан политически какво означава тази оставка, той отговори: „Каквото означава всяка една оставка. Вероятно г-н Порожанов е преценил, че трябва да я подаде. Аз също научих от медиите, буквално преди няколко часа, предварително не е обсъждана с мен и това е логично. Все пак той е от квота на друга партия“. На въпрос защо в държавата се очаква медиите да разкриват злоупотреби, а държавните институции не правят нищо по въпроса, той каза: „Аз не мога да се съглася с твърденията, че институциите не правят нищо, но в края на краищата медиите са доста по-активни и това е безспорен факт. Както виждате, като наближат изборите, някои от медиите стават особено активни в подобна посока". Попитан в случай, че Европейската комисия наложи глоби на България заради злоупотребите за къщите за гости, кой ще поеме щетите - данъкоплатците или Румен Порожанов, той отговори: „Първото нещо е, че подобни нарушения не са само от негово време, нека да не хвърляме цялата вина върху него. Така наречените къщи за гости - това е практика от 15 години най-вероятно, но за съжаление при всички подобни случаи сметката я плаща обществото“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов предложи Десислава Танева за нов министър на земеделието, храните и горите

Премиерът Бойко Борисов предложи Десислава Танева за нов министър на земеделието, храните и горите

14 Май 2019 | 13:24 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Бойко Борисов предложи народният представител от ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева за нов министър на земеделието, храните и горите. Предложението за персонални промени в Министерски съвет е внесено в деловодството на Народното събрание.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: Смятам, че положих всички усилия работата в едно от най-големите като обхват министерства да върви успешно

Министър Румен Порожанов: Смятам, че положих всички усилия работата в едно от най-големите като обхват министерства да върви успешно

14 Май 2019 | 09:52 | Агенция "Фокус"
София. Смятам, че положих всички усилия работата в едно от най-големите като обхват министерства да върви успешно. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Порожанов, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите. Министър Порожанов подаде оставката си пред премиера Бойко Борисов, тъй като не желае атаката срещу него да влияе върху правителството.
По думите му в сектора има много проблеми и със сигурност не всички са решени, но за всеки е направен опит за намиране на балансирано и справедливо решение. „Резултатите за развитието на земеделския отрасъл ясно показват възходящата тенденция, такава се отчита и по отношение на износа на селскостопански стоки. Министерството изнесе изключително успешно Председателство на Съвета на ЕС с организирането на десетки събития и напредък по най-важната тема за сектора - Общата селскостопанска политика след 2020 г. В този период активно беше поставена темата с борбата срещу двойните стандарти при храните, която намери решение в пакета директиви, приети от Европейската комисия и Европейския парламент", добави той.
Комуникацията със сектора винаги е била открита и прозрачна за поставянето, разглеждането и решаването на всички належащи въпроси. Министър Порожанов изказва своята благодарност за работата си със земеделските производители и браншовите организации.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов подаде оставка

Министър Румен Порожанов подаде оставка

14 Май 2019 | 09:25 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов подаде оставка пред премиера Бойко Борисов. Това съобщиха от правителствената информационна служба. В мотивите за решението си Порожанов посочва, че не желае атаката срещу него да влияе на работата на правителството. Оставката на министър Порожанов е приета от министър-председателя Бойко Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: Когато премиерът прецени, ще подам оставка

Министър Румен Порожанов: Когато премиерът прецени, ще подам оставка

9 Май 2019 | 13:11 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на земеделието Румен Порожанов е декларирал готовност пред премиера Борисов да подаде оставка, ако той му я поиска. Порожанов каза това след едночасов разпит в специализираната прокуратурата във връзка с разследването срещу бизнесмена Миню Стайков за злоупотреба с евросредства, когато той е оглавявал Държавен фонд „Земеделие“, предаде БНР:
„В момента, в който премиерът прецени, че по някакъв начин политически влияя, от гледна точка на един или друг казус, ще подам оставка. По отношение на проверките - всяко едно нещо, аз нямам никакви притеснения от гледна точка на това какво е правено“, заяви той.
Порожанов допълни, че не се притеснява и от публикациите, че преди години също е придобил жилища на ниски цени, защото не било вярно.
Спецпрокуратурата разпита Порожанов заради разследването срещу бизнесмена Миню Стайков за злоупотреба с евросредства. Разпитът на Порожанов беше в качеството му на шеф на Държавен фонд „Земеделие“, когато хората около Миню Стайков, според твърденията на прокуратурата, са кандидатствали за около 20 млн. лв. по две европейски програми - Програмата за развитие на селските райони и за компенсиране на лозя. Пред прокуратурата той трябваше да изясни дали е упражняван фактически контрол върху отпуснатите по тези проекти пари.
Както и когато коментираше скандала с парите за къщи за гости, и сега Порожанов обясни, че във Фонд „Земеделие“ съществува стриктна процедура, тя се спазва, проверяват се документите и по веригата има много служители на Държавен фонд „Земеделие“, които се грижат за тяхната достоверност. Отговорността, след като парите са получени, носят бенефициентите, добави той.
Възможно ли е обаче те да не са проверявали коректно документите на замесените в схемата около Стайков и заради това да се стигне до обвинение, Порожанов отказа да коментира, освен че ако има допуснати нарушения, всеки трябва да понесе своята отговорност.
За себе си каза еднозначно, че не се чувства отговорен за скандала, който в момента се вихри и около Миню Стайков, и около къщите за гости.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: При най-малката нередност, ще отстраня министър Порожанов - смятам, че той се справя много добре със задачите си в сектора

Премиерът Бойко Борисов: При най-малката нередност, ще отстраня министър Порожанов - смятам, че той се справя много добре със задачите си в сектора

8 Май 2019 | 17:50 | Агенция "Фокус"
София. При най-малката нередност, ще отстраня министър Порожанов - смятам, че той се справя много добре със задачите си в сектора. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в „Лице в лице“ по бТВ. Борисов отчете, че министър Порожанов е успял да се справи много добре със задачите. „Секторът е сравнително спокоен. Днес се среща с пчеларите, вчера бяха за градушките в Българене и на други места, задвижиха процедурите в Исперих, Дулово, които бяха завлечени от гърка, над 80 % от хората вече са обезвъзмездени“, допълни още министър-председателят Борисов.
Според него Програмата за къщите за гости е добра и не е насочена извън големите курорти. „Дяволът е в детайлите. Има много много места, където къщите за гости си работят и то много добре. Туристи ги посещават и те са именно за извън големите курорти за тези китни места. Това, че има хора, които са се възползвали и са направили нередни неща - в момента върви пълна проверка и на полицията и Прокуратурата. Караме отзад напред, сега през общините проверяваме колко туристическа такса е платена в общините“, допълни Борисов.
Той посочи, че много внимателно наблюдава ситуацията. „Сега явно Порожанов е на прицел. Всички се съсредоточават върху него. При най-малката нередност, ще го отстраня“, обясни Борисов и обърна внимание, че той през 2004 г. не е бил в каквато и да е управленска форма.
„Въпросът е, че понеже ние сме много щедри да отговаряме, виждате, че от другите партии и институции нито веднъж не отговориха на тези въпроси. Питате ги веднъж, те казват, това е било 2005 г. и вие го приемате за абсолютно нормално“, коментира Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сагата с къщите за гости продължава (ОБЗОР)

Сагата с къщите за гости продължава (ОБЗОР)

4 Май 2019 | 00:03 | Агенция "Фокус"
София. Проверката на къщите за гости, строени с евросредства, обхваща и работата на държавните органи по програмите, финансирани от Европейския съюз. Това стана ясно от прессъобщение на прокуратурата, в което се уточнява, че обект на проверка освен самите проекти са и действия на длъжностни лица от Министерството на земеделието, храните и горите и на служители от Държавен фонд "Земеделие". В рамките на прокурорската проверка ще бъде проверен и земеделският министър Румен Порожанов.
По повод изявления на министър Порожанов, свързани с „разпоредени 100-процентови проверки на къщите за гости“, от прокуратурата уточниха, че проверката, разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров на 23 април, е възложена на органите на МВР и не се осъществява съвместно с МЗХГ и ДФ „Земеделие“. Заместник главният прокурор Иван Гешев обясни, че и държавни служители ще бъдат обвинени, ако се установи, че са осъществили престъпления по програмата за къщи за гости. "Ние проверяваме абсолютно всички, които имат отношение към тези проекти, и в случай, че констатираме виновни длъжностни лица, няма пречка да бъде ангажирана наказателна отговорност и на държавни служители, независимо от техния ранг – дали са бивши или настоящи", каза още Гешев. Във връзка с проверката на министър Порожанов, зам. главният прокурор уточни, че той е бил ръководител на ДФ „Земеделие“ в периода 2014 – 2018 г. „Ще бъде проверено дали е осъществен необходимият контрол, защото той е принципал“, обясни Гешев.
По-рано в свое интервю министър Румен Порожанов заяви, че ДФ „Земеделие” си е свършил работата. По думите му към 2018 г. 32 къщи за гости са с искане за пълно възстановяване на парите, а 62 – с допълнителни констатации за непълно изпълнение на бизнес плана. „В момента сме в процедура по събиране на средства за неизползване по предназначение на обекти, финансирани по програмата”, обясни министърът. По думите му се искат около 10 млн. лв.
Агенция „Фокус“ припомня:Проверката на къщите за гости, построени с европейско финансиране, стартира, след като прокуратурата започна проверка и повдигна обвинение на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев за източване на еврофондове в размер на 391 160 лв. Във връзка със скандала на 1 май оставка подаде и зам.-изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Иванка Багдатова-Мизова. Причината е информация, че телефонът ѝ е обявен в сайт за резервации на къща за гости „Тара“ в с. Юндола. Междувременно държавата наложи санкции за над 10 млн. лв. седмица след началото на масовата проверка на къщи за гости, изградени с европейски средства. В рамките на седем дни са проверени над 110 обекта, което е около 18% от построените по Програмата за развитие на селски райони 746 къщи за гости. За 32 от проверените обекти има искане за пълно възстановяване на сумите, а за другите – частично възстановяване или финансова корекция.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Всичко хубаво в държавата в последните години е направено от ГЕРБ- БСП не могат да го боядисат

Премиерът Бойко Борисов: Всичко хубаво в държавата в последните години е направено от ГЕРБ- БСП не могат да го боядисат

3 Май 2019 | 21:46 | Агенция "Фокус"
София. Всичко хубаво, което се е случило в държавата последните години, сме го направили ние. Това каза премиерът Бойко Борисов в предаването „Панорама“ по БНТ. „БСП не могат да боядисат това, което сме построили“, заяви той. „Александър Манолев е с повдигнато обвинение и 100 хил. лева гаранция, а нашите опоненти с 3 къщи за гости в родата. Те обаче казват, че това не е нищо“, коментира той. „ГЕРБ досега винаги е побеждавала БСП, защото СДС навремето подцениха силата на комунистите и на ДС“, посочи Борисов. „Да ни сложат етикет заради няколко човека, които не са си преценили стъпките или са решили, че трябва да излязат богати от политиката и с по-хубави жилища, ГЕРБ, направила толкова много да носи отговорност- няма да го бъде“, изтъкна той. „При нас е една къща, при другите три, при нас асансьор, при другите сгради с асансьори- не ме касае и не ме интересува. Знаем ги, че са маскари“, посочи Бойко Борисов. „Колко пъти идват на власт - десетки. Всички национални катастрофи кога са станали? Когато БСП управлява, или БКП, защото те не са се отказали от всичко, което са правили“, заяви той. „За един апартамент с асансьор или за една къща в Сандански за гости на фона на милиардите приватизации, които са правили“, коментира Борисов. По думите му избирателите на ГЕРБ искат членовете й да бъдат чисти, оценили са и пак ще оценят направеното.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Премиерът Бойко Борисов: Няма да „хвърлям кърпата“, ако получа „жълт картон“ на изборите

Европейски избори 2019: Премиерът Бойко Борисов: Няма да „хвърлям кърпата“, ако получа „жълт картон“ на изборите

3 Май 2019 | 21:26 | Агенция "Фокус"
София. Няма да „хвърлям кърпата“, ако получа „жълт картон“ на изборите. Това каза премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос ще „хвърли“ ли кърпата, ако получи „жълт картон“ на изборите в предаването "Панорама" по БНТ. Премиерът попита какво ще правят БСП, ако трябва да сформират правителство, след като са се карали кой да им оглави листата. „С президента ще се изпоядат кои от неговите хора да стават министри“, посочи Борисов и изтъкна, че ГЕРБ трябва да подреди своята къщичка. „Нашите избиратели и членове искат от нас да бъдем чисти. Искат да бъдем нормални. Те са оценили, и пак ще оценят направеното“, подчерта той. „Сега казват: "Ей - вие не можете да бъдете като другите". Затова се разделям с толкова много хора", коментира Бойко Борисов. „ГЕРБ досега работеше перфектно. ГЕРБ трябва да съществува само като истинска, центристка, дясна, честна народна партия“, посочи той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Гарантирам, че няма да остане ненаказан човек за апартаментите и къщите за гости

Премиерът Бойко Борисов: Гарантирам, че няма да остане ненаказан човек за апартаментите и къщите за гости

3 Май 2019 | 21:17 | Агенция "Фокус"
София. Единственият изход от ситуацията с апартаментите и къщите за гости е справедливост- подаването на оставки от всички държавни постове е само половината от работата. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в предаването „Панорама“ по БНТ във връзка със скандалите с апартаментите и къщите за гости. „Какво да ви кажа- като всички ме е яд. Изход от ситуацията има, той е категоричен и се прави в момента“, коментира той. „Всеки попаднал в такава ситуация, немислил с главата си или поддал се на манталитета си, или решил, че всичко му е позволено- ще си понесе най-тежки наказания и отговорности“, заяви премиерът. „Подаването на оставки и махането от всички държавни постове на десетки хора в момента е половината от работата. Мога да гарантирам на българските граждани, защото това сме го правили години напред, че няма да остане ненаказан човек“, обяви Борисов и уточни, че МВР и прокурорите също действат по случаите с апартаменти и къщи за гости, но не може да говори от тяхно имен. Според премиера някои тарикати, които са се възползвали, или ще върнат парите, или ще им бъдат конфискувани. „На тези, които са злоупотребили, им се търси вече наказателна отговорност. Яд ме е, срам ме е, грешката е моя, защото аз нито веднъж не отидох на гости на нито един мой министър, колега, кмет, областен управител - нито веднъж. Ако бях отишъл да видя, сигурно щях да взема много по-рано мерки“, коментира Бойко Борисов. „Искам да благодаря на свободните медии в България, защото те показаха, че са свободни и показаха много недъзи. Докрай ще бъде направено всичко, за да се възцари справедливостта и всяка една злоупотреба", допълни още министър-председателят. Той подчерта, че не приема, че ситуацията е диагноза за цялата власт.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сагата с къщите за гости продължава (ОБЗОР)

Сагата с къщите за гости продължава (ОБЗОР)

3 Май 2019 | 17:09 | Агенция "Фокус"
София. Проверката на къщите за гости, строени с евросредства, обхваща и работата на държавните органи по програмите, финансирани от Европейския съюз. Това стана ясно от прессъобщение на прокуратурата, в което се уточнява, че обект на проверка освен самите проекти са и действия на длъжностни лица от Министерството на земеделието, храните и горите и на служители от Държавен фонд "Земеделие". В рамките на прокурорската проверка ще бъде проверен и земеделският министър Румен Порожанов.
По повод изявления на министър Порожанов, свързани с „разпоредени 100-процентови проверки на къщите за гости“, от прокуратурата уточниха, че проверката, разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров на 23 април, е възложена на органите на МВР и не се осъществява съвместно с МЗХГ и ДФ „Земеделие“. Заместник главният прокурор Иван Гешев обясни, че и държавни служители ще бъдат обвинени, ако се установи, че са осъществили престъпления по програмата за къщи за гости. "Ние проверяваме абсолютно всички, които имат отношение към тези проекти, и в случай, че констатираме виновни длъжностни лица, няма пречка да бъде ангажирана наказателна отговорност и на държавни служители, независимо от техния ранг – дали са бивши или настоящи", каза още Гешев. Във връзка с проверката на министър Порожанов, зам. главният прокурор уточни, че той е бил ръководител на ДФ „Земеделие“ в периода 2014 – 2018 г. „Ще бъде проверено дали е осъществен необходимият контрол, защото той е принципал“, обясни Гешев.
По-рано в свое интервю министър Румен Порожанов заяви, че ДФ „Земеделие” си е свършил работата. По думите му към 2018 г. 32 къщи за гости са с искане за пълно възстановяване на парите, а 62 – с допълнителни констатации за непълно изпълнение на бизнес плана. „В момента сме в процедура по събиране на средства за неизползване по предназначение на обекти, финансирани по програмата”, обясни министърът. По думите му се искат около 10 млн. лв.
Агенция „Фокус“ припомня:Проверката на къщите за гости, построени с европейско финансиране, стартира, след като прокуратурата започна проверка и повдигна обвинение на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев за източване на еврофондове в размер на 391 160 лв. Във връзка със скандала на 1 май оставка подаде и зам.-изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Иванка Багдатова-Мизова. Причината е информация, че телефонът ѝ е обявен в сайт за резервации на къща за гости „Тара“ в с. Юндола. Междувременно държавата наложи санкции за над 10 млн. лв. седмица след началото на масовата проверка на къщи за гости, изградени с европейски средства. В рамките на седем дни са проверени над 110 обекта, което е около 18% от построените по Програмата за развитие на селски райони 746 къщи за гости. За 32 от проверените обекти има искане за пълно възстановяване на сумите, а за другите – частично възстановяване или финансова корекция.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам. главният прокурор Иван Гешев: И държавни служители ще бъдат обвинени, ако се установи, че са осъществили престъпления по програмата за къщи за гости

Зам. главният прокурор Иван Гешев: И държавни служители ще бъдат обвинени, ако се установи, че са осъществили престъпления по програмата за къщи за гости

3 Май 2019 | 14:29 | Агенция "Фокус"
София. И държавни служители ще бъдат обвинени, ако се установи, че са осъществили престъпления по програмата за къщи за гости. Това каза на брифинг заместник главният прокурор Иван Гешев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Няма пречка да бъде ангажирана наказателна отговорност и на държавни служители, ако се установи, че са осъществили престъпления по програмата за къщи за гости – независимо от техния ранг дали са бивши или настоящи“, заяви Гешев. Във връзка с проверките на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, Гешев уточни, че той е бил ръководител на ДФ „Земеделие“ в периода 2014 – 2018 г. „Ще бъде проверено дали е осъществен необходимият контрол, защото той е принципал“, обясни зам. главният прокурор.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокуратурата: Проверката на къщите за гости обхваща и работата на държавните органи по програмите, финансирани от Европейския съюз

Прокуратурата: Проверката на къщите за гости обхваща и работата на държавните органи по програмите, финансирани от Европейския съюз

3 Май 2019 | 10:43 | Агенция "Фокус"
София. Проверката на къщите за гости обхваща и работата на държавните органи по програмите, финансирани от Европейския съюз. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Р България по повод изявления на министър Румен Порожанов, свързани с „разпоредени 100%-ви проверки на къщите за гости“.
От прокуратурата посочват, че на 23 април 2019 г. по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров, на Главна дирекция „Национална полиция“ – МВР са възложени проверки на всички проекти по мярка 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности“ по Програма за развитие на селските райони /ПРСР/ 2007 г. – 2013 г., финансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, с предмет - изграждане/модернизиране на туристически обекти - жилищни сгради (къщи) за гости. Проверка е разпоредена и на всички проекти, по които са подпомагани разходи, свързани със закупуване на пътни превозни средства за неземеделски дейности, пряко свързани с дейността на бенефициентите.
„Проверките се извършват в рамките на правомощията на прокуратурата, възложени са на органите на МВР и не се осъществяват съвместно с Министерство на земеделието, храните и горите, нито с Държавен фонд „Земеделие“. Предметът на проверките обхваща и работата на тези държавни органи по програмите, финансирани от Европейския съюз“, съобщават от държавното обвинение.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов за къщите за гости: Фонд „Земеделие” си е свършил работата

Министър Румен Порожанов за къщите за гости: Фонд „Земеделие” си е свършил работата

3 Май 2019 | 08:54 | Агенция "Фокус"
София. „Фонд „Земеделие” си е свършил работата. Той е направил всички „чекове”, от гледна точка на изискванията за риск, анализ и проверка. Дори са завишени проверките по къщите за гости”. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия. „Няма сигнал, който да е подаден. А ние не случайно качихме всички къщи за гости на страницата на фонд „Земеделие”.
Земеделският министър обеща, че ако все пак публичният списък с всички къщи за гости не е на сайта, до края на деня ще бъде качен.
По думите му към 2018 г. 32 къщи за гости са с искане за пълно възстановяване на парите, а 62 – с допълнителни констатации за непълно изпълнение на бизнес плана.
„В момента сме в процедура по събиране на средства за неизползване по предназначение на обекти, финансирани по програмата”, обясни министърът. По думите му се искат около 10 милиона.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Корнелия Нинова, БСП: Ще бъде доказателство за политиката на ГЕРБ срещу корупцията, ако Борисов поиска оставката на министър Порожанов

Европейски избори 2019: Корнелия Нинова, БСП: Ще бъде доказателство за политиката на ГЕРБ срещу корупцията, ако Борисов поиска оставката на министър Порожанов

2 Май 2019 | 18:35 | Агенция "Фокус"
София. Ще бъде доказателство за политиката на ГЕРБ срещу корупцията, ако Борисов поиска оставката на министър Порожанов. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в „Лице в лице“ по бТВ. Според Нинова не е вярно, че ГЕРБ отстранява всеки, за когото се появят публични съобщения за нередности и корупционни сделки. „След „Хасковогейт“ не отстраниха Делян Добрев. Това е модел. Например ще бъде едно доказателство за такава политика, ако г-н Борисов поиска оставката на г-н Порожанов. През цялото време на изграждането на модела на къщи за гости той е или шеф на Фонд „Земеделие“, или министър на земеделието. Ако го направи, сигурно ще бъде последователен. Те искат оставки, дават се оставки, но си остават имотите. Когато тези имоти се конфискуват, когато тези пари се върнат на народа, откъдето са взети, тогава ще има наистина справедливост. Когато поне едно от тези дела приключи с осъдителна присъда и има справедливост в правораздаването, тогава ще кажем: „Да“. Но сега те ги отстраняват с оставки просто за да спасят положението, а не защото са осъзнали, че има проблем“, заяви Нинова. Според нея те не признават проблема. „Те казват: „Да, ние подаваме оставки“, за да заглушат проблема“, уточни лидерът на БСП. Нинова посочи, че проблемът е започнал от Министерски съвет, преминал е през областни администрации, местна власт. „Това е умишлено създаден модел. Корупцията при тях придоби вид на държавна политика. Тя вече е заложена в законите. Тя стана „законна корупция“, коментира още Нинова. Според нея задкулисието е станало законна политика. Тя даде пример, че опрощаването на дълговете на Мюфтийството е било абсолютно задкулисие между ГЕРБ и ДПС. „Вие ще опростите дълговете на мюфтийството – ние ще крепим правителството. Същото беше и по Изборния кодекс. Аз съм свидетел как цяла нощ се правеха совалки между стаите на парламентарните групи. Г-н Цветанов дори си го призна“, коментира още тя и изтъкна, че този модел е умишлено изграждан и поддържан. „Сега някак си г-н Борисов изведнъж разбира, че има такова нещо в България, след като е управлявал 10 години еднолично и започва, видите ли, да иска оставки. Това е абсурдно. Това е манипулация на общественото мнение“, допълни тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: До края на миналата година са наложени финансови корекции на 62 обекта, за 32 от тях е поискано пълно възстановяване на средствата

Министър Румен Порожанов: До края на миналата година са наложени финансови корекции на 62 обекта, за 32 от тях е поискано пълно възстановяване на средствата

2 Май 2019 | 13:31 | Агенция "Фокус"
София. До края на миналата година са наложени финансови корекции на 62 обекта, за 32 от тях е поискано пълно възстановяване на средствата след проверките по Програмата за развитие на селските райони. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. По думите му 746 са подписаните и разплатени договори за къщи за гости по тази програма. Първоначално бройката на проектите е била над 1000, но на повече от 300 от тях е било отказано или не са били разплатени сумите, обясни министър Порожанов. „Туристическият елемент е разписан ясно в Програмата за развитие на селските райони, одобрена през 2008 година от ЕК. Правилата, заложени в двете наредби по мерки 311 и 312, са одобрени през 2008 година и там ясно е казано в кои населени места с активен туризъм не може да се изграждат подобни къщи за гости или туристически обекти. Във всички останали селски райони те са допустими. И затова кандидатстването е съгласно правилата, разписани в наредбите. Имало е два приема - първият в началото на 2009-та година, а вторият - през 2013 година. Искам да подчертая, че по стечение на обстоятелствата и двата приема са договаряни в период, в който аз не съм бил директор. Не казвам, че има нарушение при договарянето“, заяви министър Румен Порожанов. Общата стойност на договорената субсидия е 200 милиона лв. или 265 хиляди лв. средна субсидия за къща за гости при таван от 398 хиляди лв. каза още министър Румен Порожанов. Той добави, че основните нарушения са свързани с неизползване по предназначение на обектите, предстои да стане ясно след проверките дали има нарушения и от друго естество.
Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: Предстои да се установи дали Иванка Багдатова- Мизова има съпричастност към казуса с къщата за гости

Министър Румен Порожанов: Предстои да се установи дали Иванка Багдатова- Мизова има съпричастност към казуса с къщата за гости

2 Май 2019 | 12:48 | Агенция "Фокус"
София. Предстои да се установи дали Иванка Багдатова- Мизова има съпричастност към казуса с къщата за гости. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по повод оставката на зам.-изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“ Иванка Багдатова- Мизова. По думите му Разплащателната агенция ще направи необходимата проверка, за да се установят детайлите около казуса с къщата за гости. Министър Порожанов добави, че самият обект е структуриран и функционира по предназначение, остава обаче да се изясни защо телефонният номер на Мизова е оставен като контакт в къщата за гости във велинградското село Юндола. „По самия проект се изговори доста. Той е реализиран от първия прием, предполагам, че е договорен през 2010 година, а искането за плащане е представено в началото на 2011 година. Видно е, че въпросният обект е типичен обект за къща за гости, така е структуриран и работи по предназначение. Единственият проблем е, че трябва да проверим дали има някаква свързаност, тъй като не е обичайно да има мобилен телефон на сайта“, обясни Порожанов.Министър Румен Порожанов коментира още, че Иванка Багдатова- Мизова по никакъв начин, дори и в предишните си функции и като зам.-директор не се е била ангажирана с Програмата за развитие на селските райони.
Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: 120 проверки на къщи за гости са направени до края на 2018 г., в момента те продължават

Министър Румен Порожанов: 120 проверки на къщи за гости са направени до края на 2018 г., в момента те продължават

2 Май 2019 | 08:30 | Агенция "Фокус"
София. 120 проверки на къщи за гости са направени до края на 2018 г., в момента те продължават. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов в „Тази сутрин“ по бТВ. „За 62 от тях има наложени финансови корекции за 10 млн. лв., от които за 32 са пълно възстановяване, което означава, че не се използват по предназначение“, каза Порожанов и уточни, че тези глоби са наложени докрая на миналата година. По думите му тези пари са в процес на възстановяване. Министър Порожанов коментира, че проблемът с къщите за гости е именно и най-вече с ползването по предназначение. На въпрос за колко къщи за гости е знаел, че някой е злоупотребил с парите, министърът уточни: „За къщи за гости, за които сме разплащали като функция на фонда, много от тях дори са и спрени. В тях са установени конфликт на интереси. Направих отново една справка. За периода 2011-2016 г. над 538 сигнала до прокуратурата сме изпратили не за къщи за гости, а въобще за цялото финансиране. Това е по директните плащания, но и за къщи за гости и за други“, каза Порожанов.
На въпрос дали до този момент страната дължи пари по допълнително споразумение с ЕК, министърът заяви, че има различни одити. „Те са публични санкциите, които се налагат“, каза още министърът. По думите му става въпрос за одит по частните мерки в размер на 11 млн. евро. Попитан кой ще плати тези пари, министърът посочи, че тези санкции са за сметка от финансирането, което получаваме от ЕС.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: Не ме притеснява дали ще бъде поискана оставката ми

Министър Румен Порожанов: Не ме притеснява дали ще бъде поискана оставката ми

1 Май 2019 | 15:09 | Агенция "Фокус"
София. Мен лично нищо не ме притеснява. Включително и дали ще ми бъде поискана оставка или не също не ме притеснява. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов в отговор на въпрос притесняват ли го оставките и ситуацията с къщата за гости в предаването „България следобед“ по Дарик радио. „На този пост съм, за да си върша работата. И смятам, че я върша, както трябва“, заяви той.
В отговор на въпрос кога да очакваме назначаването на петия зам.-министър и има ли вече спрягани имена, Румен Порожанов: „Безспорно има натрупани проблеми в плодове и зеленчуци, в биологичния сектор също. От министерството сме отворени да работим с асоциациите в тези сектори, и вчера имах среща. Очаквам предложенията в началото на другата седмица“. „Имам принципното съгласие на премиера да бъде назначен пети зам.-министър с тези ресори. Надявам се той да бъде излъчен от асоциациите, със съответната квалификация и да можем да работим съвместно. Един по един натрупаните проблеми да се преодоляват“, каза още земеделският министър.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: Иванка Багдатова- Мизова казва категорично, че няма нищо общо с къщата за гости

Министър Румен Порожанов: Иванка Багдатова- Мизова казва категорично, че няма нищо общо с къщата за гости

1 Май 2019 | 14:47 | Агенция "Фокус"
София. Взех обясненията на Иванка Багдатова- Мизова, няма да влизам в подробности. Тя категорично казва, че няма нищо общо с къщата за гости, а просто е съдействала да се направи сайт и по някаква причина е оставила телефона си. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по повод оставката на зам.-изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“ Иванка Багдатова- Мизова, защото телефонният й номер е оставен за контакт в къща за гости във велинградското село Юндола в предаването „България следобед“ по Дарик радио. „Важно е да бъде направена проверка за това дали тя има някаква съпричастност към къщата“, подчерта той. „Има малко печален опит от друга къща за гости, която наскоро бе дебатирана“, коментира Порожанов. „Къщата за гости е договорена през юни 2010 година в село Юндола в община Велинград с представител Емине Местан. Фирмата е „Тара 2008“. Одобрените разходи по къщата са 405 хил. лева, а субсидията е 283 хил. лева, дори не е на „тавана“, както регламентът позволява. Заявката за плащане е извършена през 2011 година. Преди плащането къщата е проверена с посещение на място. Има намаление с около 3 хил. лева, както на субсидията, така и на самите разходи. Извършен е мониторинг през 2012 година. Къщата е работила по предназначение на 17.07.2012 година. През 2015 година е излязла от мониторинг“, обясни земеделският министър. „Притеснителното в конкретния случай е наличието на телефона на зам.-директора на ДФ „Земеделие“. Искам все пак да отбележа, че Багдатова тогава е била редови експерт в този момент, никога пряко не се е занимавала с къща за гости“, посочи Румен Порожанов.
„Фокус“ припомня: Вчера зам.-изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Иванка Багдатова-Мизова подаде оставка заради скандала с къщите за гости. Оставката ѝ бе поискана от министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по разпореждане на премиера Бойко Борисов. Причината е информация, че телефонът на Иванка Багдатова-Мизова е обявен в сайт за резервации на къща за гости „Тара“ в с. Юндола. По случая предстои да бъде извършена проверка.
Междувременно държавата наложи санкции за над 10 млн. лв. седмица след началото на масовата проверка на къщи за гости, изградени с европейски средства. В рамките на седем дни са проверени над 110 обекта, което е около 18% от построените по Програмата за развитие на селски райони 746 къщи за гости. За 32 от проверените обекти има искане за пълно възстановяване на сумите, а за другите – частично възстановяване или финансова корекция. Акцията започна по заповед на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров, като ще бъдат проверени абсолютно всички къщи за гости, построени у нас с европейски средства. Това са над 700 проекта, като всеки от тях е финансиран с до 200 хил. евро.
Проверката на къщите за гости, построени с европейско финансиране, стартира, след като прокуратурата започна проверка и повдигна обвинение на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев за източване на еврофондове. Той е обвинен, че в периода от 2013 г. до 2015 г. заедно с 25-годишната Ана Димитрова са представили пред държавни институции неверни сведения за изграждане на къща за гости край Сандански. Александър Манолев подаде оставка като заместник- министър на икономиката на 17 април заради стартиралата проверка на Върховната касационна прокуратура за злоупотреба със средства на Европейския съюз. Разследването започна заради публикация в електронен сайт, в която се твърди, че той е изградил частна вила с минерален басейн чрез усвояване на средства от европейски проект. На 24 април главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на ГД „Национална полиция“ да извърши проверка и на всички проекти за изграждане или модернизиране на къщи за гости, финансирани от Европейския земеделски фонд. Сред проверяваните е и водачът на евролистата на „БСП за България“ Елена Йончева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Николай Радулов: От проверката на най-ниско ниво на къщите за гости ще има санкции, но не дълготраен успех

Проф. Николай Радулов: От проверката на най-ниско ниво на къщите за гости ще има санкции, но не дълготраен успех

30 Април 2019 | 20:37 | Агенция "Фокус"
София. От проверката на най-ниско ниво на къщите за гости ще има санкции, но не дълготраен успех. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ бившия секретар и зам. министър на вътрешните работи проф. Николай Радулов. Той обясни, че властта е заинтересована да намери максимален брой нарушения и да ги санкционира, защото от догодина ще започне да действа европейската прокуратура, която ще следи за неправилно изразходване на европейки средства. Според него разследването трябва да е в посока корупционна дейност. Радулов каза още, че не е оптимист за извършване на цялостно и ефективно разследване на изразходването на Европейски средства и неговия резултат. „Вие виждате, че всичко се прави постфактум. Изтекли са сроковете. Вероятно общините ще се стараят да не бъдат дискредитирани и да не бъдат засегнати интересите им свързани с туризма. Оттук – оттам ще изплува по нещо и ще бъде жертван този, който е с най малко връзки. Това ще продължи така до следващия скандал. Виждате, че скандали се случват всяка седмица. Както е ясно на всички, тези скандали са свързани предимно с корупция и злоупотреби. Не съм голям оптимист, че това ще приключи скоро“, коментира той. Проф. Николай Радулов обясни, че Програмата на ЕС за развитие на селските райони в частта й къщи за гости не прави изключение от другите европейски програми и парите от тях използвани не по предназначение. „Това бе обществена тайна, подобна на тази за апартаментите“, каза той. Според него проверките едва ли ще имат последствия за виновниците. Къщите за гости трябва да се проверяват от местните органи, общините, НАП и Министерството на земеделието. Полицията трябва да се използва само при съмнение за престъпление. „750 полицай ще загубят времето си за проверки на къщи за гости, вместо да обезпечат гражданската сигурност“, добави той.
Цоня СЪБЧЕВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Иванка Багдатова-Мизова подаде оставка

Зам.-изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Иванка Багдатова-Мизова подаде оставка

30 Април 2019 | 18:41 | Агенция "Фокус"
София. По разпореждане на премиера Бойко Борисов министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов поиска оставката на зам.-изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“ Иванка Багдатова-Мизова. Това съобщиха от пресцентъра на МЗХГ. Причината е информация, че телефонът ѝ е обявен в сайт за резервации ( www.hoteliinfo.com) на къща за гости „Тара“ в с. Юндола. Предстои да бъде извършена проверка.
Иванка Багдатова-Мизова подаде своята оставка и тя ще бъде приета.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Санкции за над 10 млн. лв. наложи държавата след масова проверка на къщи за гости, изградени с европейски средства (ОБЗОР)

Санкции за над 10 млн. лв. наложи държавата след масова проверка на къщи за гости, изградени с европейски средства (ОБЗОР)

30 Април 2019 | 14:48 | Агенция "Фокус"
София. Санкции за над 10 млн. лв. наложи държавата след масова проверка на къщи за гости, изградени с европейски средства. В рамките на седмица са проверени над 110 обекта, което е около 18% от построените по Програмата за развитие на селски райони 746 къщи за гости. За 32 от проверените обекти има искане за пълно възстановяване на сумите, а за другите – частично възстановяване или финансова корекция. Акцията започна по заповед на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров, като ще бъдат проверени абсолютно всички къщи за гости, построени у нас с европейски средства. Това са над 700 проекта, като всеки от тях е финансиран с до 200 хил. евро.
Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов заяви, че основният проблем при къщите за гости е използването им по предназначение, заради което в новия програмен период след 2013 г. финансовата помощ е спряна. „Всички къщи ще бъдат проверени, независимо дали на някои от тях е изтекъл мониторинговият период. Проверката ще бъде правена именно в този мониторингов период”, коментира Порожанов.
Премиерът Бойко Борисов изтъкна, че целта на програмата е била да подпомага туризма и много от къщите се използват по предназначение, но винаги се намира някой, който да опорочи програмата, заради което тя сега е спряна. „Разпоредил съм и бизнес-плановете да им проверят, защото по бизнес-план те трябва да имат определен брой нощувки - дали са спазени или не”, добави Борисов.
Министърът на вътрешните работи Младен Маринов заяви, че ще се проверява и дали в къщите за гости са вписвани настанени лица и плащани ли са туристически данъци.
Агенция „Фокус“ припомня: Проверката на къщите за гости, построени с европейско финансиране, стартира, след като прокуратурата започна проверка и повдигна обвинение на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев за източване на еврофондове. Той е обвинен, че в периода от 2013 г. до 2015 г. заедно с 25-годишната Ана Димитрова са представили пред държавни институции неверни сведения за изграждане на къща за гости край Сандански. Фалшивите документи са представени, за да получи търговецът - ЕТ „Агротрейд - Ана Димитрова“, средства от фондове в размер на 391 160 лева.
Александър Манолев подаде оставка като заместник- министър на икономиката на 17 април заради стартиралата проверка на Върховната касационна прокуратура за злоупотреба със средства на Европейския съюз. Разследването започна заради публикация в електронен сайт, в която се твърди, че той е изградил частна вила с минерален басейн чрез усвояване на средства от европейски проект. На 24 април главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на ГД „Национална полиция“ да извърши проверка и на всички проекти за изграждане или модернизиране на къщи за гости, финансирани от Европейския земеделски фонд. Сред проверяваните е и водачът на евролистата на „БСП за България“ Елена Йончева.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Има ли виновни за къщите за гости, да се уволняват и да се дават на прокурор

Премиерът Бойко Борисов: Има ли виновни за къщите за гости, да се уволняват и да се дават на прокурор

30 Април 2019 | 12:16 | Агенция "Фокус"
София. Има ли виновни - да се уволняват и да се дават на прокурор веднага, безкомпромисно, заяви министър-председателят Бойко Борисов на днешното правителствено заседание по повод проверките на къщите за гости, изграждани по ПРСР в предходния програмен период 2007 – 2013 г. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Премиерът изтъкна, че целта на програмата е била да подпомага туризма и много от къщите се използват по предназначение. "За съжаление винаги се намира някой, който да опорочи програмата и затова към днешната дата ние новата програма не я отваряме", изтъкна Борисов. Министър-председателят отбеляза, че се проверяват всички къщи. "Разпоредил съм и бизнес-плановете да им проверят, защото по бизнес-план те трябва да имат определен брой нощувки, дали са спазени или не", добави премиерът Борисов.
Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов информира, че в стария Програмен период 2007-2013 г. има направени 746 къщи за гости, които са в населени места, определени в ПРСР, извън националните курорти. "До момента са проверени над 110 къщи за гости, или това са близо 18 процента от къщите за гости, като са наложени санкции за над 10 милиона лева за възстановяване, като над 9 милиона са за пълно възстановяване на субсидията за над 32 къщи. Останалите са финансови корекции за непълно изпълнение на бизнес-плана", каза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Mинистър Младен Маринов: Ще проверим дали в къщите за гости са вписвани настанени лица и плащани ли са туристически данъци

Mинистър Младен Маринов: Ще проверим дали в къщите за гости са вписвани настанени лица и плащани ли са туристически данъци

30 Април 2019 | 11:49 | Агенция "Фокус"
София. Проверките на къщите за гости вече са в ход, ще проверим абсолютно всички обекти. Това каза на брифинг министърът на вътрешните работи Младен Маринов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „По разпореждане на премиера и главния прокурор от миналата седмица работят екипи, които включват служители на МВР, НАП и ДФ „Земеделие“. Проверките вече са в ход, ще бъдат обхванати абсолютно всички къщи за гости в пълен обем“, коментира той. „Правят се срещи и проверки в общините дали там са плащани съответните туристически данъци, дали са вписвани в районните полицейски управления настанените лица“, заяви Маринов. Той посочи, че на обектите, които има изведен по-голям риск, ще бъдат направени спешни проверки и на изпълнителите и строителите на къщите за гости, за да се установи дали има използване на евросредства не по предназначение.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Румяна Арнаудова: Привлякохме Александър Манолев като обвиняем за представяне на документи с невярно съдържание за получаване на европейско финансиране

Прокурор Румяна Арнаудова: Привлякохме Александър Манолев като обвиняем за представяне на документи с невярно съдържание за получаване на европейско финансиране

25 Април 2019 | 16:25 | Агенция "Фокус"
София. Привлякохме Александър Манолев като обвиняем за представяне на документи с невярно съдържание пред ДФ „Земеделие“, вследствие на което е получил европейско финансиране. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова пред журналисти във връзка с повдигнатите обвинения на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев и Ана Димитрова, предаде репортер Агенция „Фокус“. „Днес бяха привлечени като обвиняеми за престъпление, което нарушава финансовите интереси на ЕС, това е престъпление по 248а от Наказателния кодекс, ал. 3, тъй като се касае за представяне на неверни сведения пред ДФ „Земеделие“ с цел да се получи и е било получено европейско финансиране“, каза Арнаудова. По думите й според доказателствата, които са събрали колегите ѝ от Окръжната прокуратура и всички документи, които са послужили и представени пред Фонда за отпускане на финансово подпомагане, са документи с невярно съдържание.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Окръжна прокуратура–Благоевград привлече като обвиняем Александър Манолев и Ана Димитрова за престъпление, засягащо финансовите интереси на ЕС

Окръжна прокуратура–Благоевград привлече като обвиняем Александър Манолев и Ана Димитрова за престъпление, засягащо финансовите интереси на ЕС

25 Април 2019 | 15:46 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Окръжна прокуратура – Благоевград привлече като обвиняеми бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев и Ана Димитрова за престъпление, засягащо финансовите интереси на Европейския съюз, извършено от двамата в съучастие и при условията на продължавано престъпление /по чл.248а, ал.3, вр. ал.2 вр. чл. 20, ал.3 и ал.4 вр. чл. 26, ал.1 от НК/. Това съобщиха от пресцентъра на Окръжна прокуратура.
Наказателната отговорност на Манолев и Димитрова е ангажирана за това, че в периода от началото на месец януари 2013 г. до 14 октомври 2015 г. в София, Сандански и Благоевград, в съучастие - Манолев като подбудител и помагач, а Ана Димитрова в качеството ѝ на търговец - ЕТ „Агротрейд - Ана Димитрова“ Сандански като извършител, са представили пред Държавен фонд „Земеделие“, Областна дирекция „Земеделие“ гр. Благоевград и Дирекция „Оторизация на плащанията по прилагане на мерките за развитие на селските райони“, Отдел „РРА“ гр. Благоевград неверни сведения в Заявление за подпомагане за изграждане на жилищна сграда за гости в местността „Чинар куши“, землището на гр. Сандански и приложени към него документи и в Заявка за плащане от 14.10.2015 г. и приложени към нея документи. Неверните сведения са представени, за да получи търговецът - ЕТ „Агротрейд - Ана Димитрова“ средства от фондове, принадлежащи на ЕС – „Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони – Европа инвестира в селските райони“ в размер на 391 160 лева.
На Ана Димитрова е взета мярка за неотклонение гаранция в пари в размер на 2 000 лева, а на Александър Манолев – гаранция в размер на 100 000 лева.
Продължават действията по събиране на доказателства, разпити на свидетели и назначаване на експертизи.
От ДФЗ са изискани и получени и всички други заявления за директни плащания от ЕТ „Агротрейд - Ана Димитрова“, финансирани със средства на Европейския съюз. Получените субсидии, както и декларираните данни по тях също са предмет на разследване.
От 16.15 часа във фоайето на Съдебната палата, говорителят на Главния прокурор Румяна Арнаудова ще направи изявление във връзка привличането като обвиняем на Александър Манолев и Ана Димитрова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започват проверки на всички къщи на гости, финансирани от Европейския земеделски фонд (ОБЗОР)

Започват проверки на всички къщи на гости, финансирани от Европейския земеделски фонд (ОБЗОР)

24 Април 2019 | 19:16 | Агенция "Фокус"
София. Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на ГД „Национална полиция“ да извърши проверка на всички проекти за изграждане или модернизиране на къщи за гости, финансирани от Европейския земеделски фонд. На място полицейските служители ще проверяват дали къщите за гости се ползват по предназначение, като за целта ще се изискат заверени копия от регистри за настанените туристи за български и чужди граждани, от документацията за регистриране и категоризиране на обекта, информация за заплатените туристически данъци за пренощували туристи. Ще се изискат от съответното РУ на МВР по местонахождение на къщата за гости справки за постъпилите регистрационни карти за нощували туристи. Ще се проверява и дали вписаните в регистрите гости действително са посетили проверяваната къща за гости. Проверка е възложена и за придобитите с финансова помощ от ЕС автомобили, защото има данни за купени яхти.
Назначената проверка обхваща общо 746 къщи, финансирани с общо 202 млн. лв. от 2011 г. до момента, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Средствата са отпуснати по мярка 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности“ по Програма за развитие на селските райони 2007 – 2013 г., финансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. Прокуратурата има съмнения, че в част от тези имоти не се извършва туристическа дейност, въпреки че бизнес плановете, които са послужили за отпускане на европейското финансиране, това е посочено като основна дейност. Тя отбеляза, че за част от къщите за гости бенефициентите са били изрядни по документи търговци, но реално след изтичане на 5-годишния мониторингов срок, къщите остават за ползване на бенефициентите. По димите ѝ има и информация, че част от къщите се намират в райони с развит туризъм и по закон не би трябвало да получат финансиране.
Поводът за активизацията на Прокуратурата е проверката на финансираната с европейски средства къща за гости, за която се твърди, че е на подалия оставка зам.-министър на икономиката Александър Манолев. По случая Окръжна прокуратура – Благоевград образува досъдебно производство за извършено престъпление, касаещо представени неверни сведения по проект, за финансиране с европейски средства. Антикорупционната комисия също се самосезира и извършва проверка. Пред медиите говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обяви, че Александър Манолев е открит и разпитан, но повече подробности ще бъдат оповестени в утрешния ден. Тя обясни, че в петък миналата седмица са извършени претърсвания на три адреса, свързани с Манолев. Арнаудова посочи жилищата, които е претърсвала прокуратурата, са били видимо почистени. Говорителят на главния прокурор отбеляза, че претърсването във въпросната къща за гости е станало с оригиналния ключ от имота и е осъществено с представител на Община Сандански. Арнаудова обясни, че на 17 някой е минал през Община Сандански, оставил е ключа и е помолил „моля ви не разбивайте“. Тя заяви, че Прокуратурата не получава съдействие от Община Сандански и не са предадени документите, които разследващите органи са искали по случая. „Служителите не желаят да свидетелстват за нас, и не си спомнят кой е оставил ключа и е донесъл декларацията“, отбеляза тя. По думите ѝ ако се потвърдят обвиненията срещу Манолев, санкциите са до 6 години лишаване от свобода.
Сред проверяваните е и водачът на евролистата на „БСП за България“ Елена Йончева. Проверката идва след публикации в медии, според които нейният свекър е построил къща за гости с европейски средства, която се ползва само от семейството на Йончева и от техни приятели. „Елена Йончева ще бъде разследвана за използване на къщи за гости не по предназначение, като всички останали“, каза Румяна Арнаудова пред медиите. Самата Йончева попита защо трябва да се прави кампанийна проверка на къщи за гости и коментира, че прокуратурата се самозесира по жълти публикации. Тя потвърди, че свекърът ѝ действително е управител на такава къща за гости, но обясни, че това е проект от 2009-2010 г., когато още не са се познавали. Тя посочи също че проектът е от времето, когато на власт е било правителството на ГЕРБ и отбеляза, че няма как тя да е упражнява влияние или да има конфликт на интереси идобави, че обектът е проверяван през 2015 г. „Очевидно всички тези атаки се правят, за да се отклони вниманието от големите корупционни схеми, в които ГЕРБ са затънали.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Станишев, ПЕС: Нелепо е управляващите да атакуват Елена Йончева за корупция, никой няма да им повярва

Сергей Станишев, ПЕС: Нелепо е управляващите да атакуват Елена Йончева за корупция, никой няма да им повярва

24 Април 2019 | 19:08 | Агенция "Фокус"
София. Нелепо е управляващите да атакуват Елена Йончева за корупция, все едно не знаем къде е тя в България. Това каза президентът на ПЕС и кандидат за евродепутат от листата на „БСП за България“ Сергей Станишев по време на представянето на листата в София, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тези дни имах възможност да отговоря на г-н Борисов, който плаши българите с Тройната коалиция и с Елена Йончева. Трябваше да му напомня, че Тройната коалиция, водена от БСП беше най-социалното правителство, когато се увеличиха с близо 100% пенсиите, доходите на хората. БВП нарасна с 25%, чуждите инвестиции бяха 24 млрд. евро за четири години и много други неща. Дай Боже всяко правителство в България да постига това“, посочи Станишев и изрази увереност, че следващото правителство на БСП ще може да постигне такива резултати. „Нелепо е управляващите от 10 години да атакуват Елена за корупцията, все едно ние не знаем къде е корупцията в България. Никой няма да им повярва. Колкото повече стъпват в тази посока, толкова повече грешат“, заяви президентът на ПЕС. По думите му левицата трябва да бъде алтернатива, която може да донесе на България предвидимост и развитие. Станишев посочи, че винаги силата на левицата е нейната идентичност. „Коя е нашата идентичност – социалното, защото всеки един човек има право на достоен живот“, допълни още Станишев.
Деница КИТАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Йончева за проверката на къщите за гости: Очевидно всички тези атаки се правят, за да се отклони вниманието от големите корупционни схеми, в които ГЕРБ са затънали

Елена Йончева за проверката на къщите за гости: Очевидно всички тези атаки се правят, за да се отклони вниманието от големите корупционни схеми, в които ГЕРБ са затънали

24 Април 2019 | 18:24 | Агенция "Фокус"
София. Очевидно всички тези атаки се правят, за да се отклони вниманието от големите корупционни схеми, в които ГЕРБ са затънали. Това каза водачът на листата на „БСП за България” Елена Йончева в предаването „Лице в лице” по бТВ във връзка със започналите проверки на къщи за гости, финансирани от Европейския земеделски фонд, сред които е и къща на нейния свекър.
„Моят свекър действително е управител на такава къща за гости. Но това е проект от 2009-2010 г., когато още не съм познавала моя свекър. Второ тази къща за гости е проверявана през 2015 г. и той ми каза, че няма никакво основание за притеснение. Очевидно всички тези атаки се правят, за да се отклони вниманието от големите корупционни схеми, в които ГЕРБ са затънали. Те искат да изпратят това послание, едва ли не, че има и други корупционни афери, които не са само при тях”, коментира Йончева. Тя посочи, че проектът е от времето, когато на власт е било правителството на ГЕРБ и отбеляза, че няма как тя да е могла да упражнява влияние или да има конфликт на интереси. Защо трябва да се прави кампанийна проверка на къщи за гости, попита Йончева и коментира, че прокуратурата се самозесира по жълти публикации.
Тя цитира последния доклад на ЕК от февруари, където се казва, че 2/3 от сигналите за корупция в България за видни личности не се разследват. По думите ѝ 11 млрд. евро всяка година ни струва корупцията.
„Това е вече петата бухалка, която ГЕРБ вади срещу мен”, обясни още Йончева. Първата, според нея е свързана със сигнали за корупция при санирането, втората със сигнала за нарушенията при изграждането на оградата по границата с Турция, третата – т. нар. афера „Кум гейт”, свързана с Делян Добрев, четвъртата е след сигнала на БСП за проверката на пътищата, а петата – тази с къщите за гости, след настояването за разследване за министъра на културата Боил Банов и проекта за столичното „Ларго”.
„Записът за Банов няма монтаж и външно влияние, но не може да се използва за доказателство, защото не е оригинален, така казват от прокуратурата”, припомни Йончева.
„Днес направихме констативен протокол при нотариус, където показахме какъв е телефонът, какъв е паспортът на телефона, записа и съдържанието, и запечатахме този плик, защото не искаме този оригинален запис на носителя на записа да изчезне”, съобщи още Елена Йончева. Тя беше категорична, че човекът, който е дал записа, се страхува да говори като свидетел.
Всички битки, които водим в България срещу корупцията са невъзможни, само ЕС ни предпазва от диктатура, посочи още кандидатът за евродепутат от БСП. По думите ѝ една от идеите на социалистите в европейския парламент е да се премахнат офшорните сметки и да има разследване на тези сметки и кой стои зад тях.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Румяна Арнаудова: Елена Йончева ще бъде разследвана за използване на къщи за гости не по предназначение, като всички останали

Прокурор Румяна Арнаудова: Елена Йончева ще бъде разследвана за използване на къщи за гости не по предназначение, като всички останали

24 Април 2019 | 15:56 | Агенция "Фокус"
София. Елена Йончева ще бъде разследвана за използване на къщи за гости не по предназначение, като всички останали. Това каза на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по повод възложени проверки от главния прокурор Сотир Цацаров относно ползвани не по предназначение къщи за гости, финансирани със средства на ЕС, от семейството на народния представител Елена Йончева, предаде репортер на Агенция „Фокус“.„За Eлена Йончева, така както за останалите проверки за всички 746 къщи, ще се извършват абсолютно аналогични действия. Изискване на документи, справки в община, районно управление, снемане на обяснение от лица, ако се наложи“, посочи тя. „Стартира тази сутрин проверката срещу г-жа Йончева, така че е много рано да кажем какъв ще бъде резултатът, от това което започваме“, добави Арнаудова.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Румяна Арнаудова: Имаме съмнения, че в част от къщите за гости, финансирани с европейски средства, не се извършва туристическа дейност

Прокурор Румяна Арнаудова: Имаме съмнения, че в част от къщите за гости, финансирани с европейски средства, не се извършва туристическа дейност

24 Април 2019 | 15:35 | Агенция "Фокус"
София. Прокуратурата има съмнения, че в част от къщите за гости, финансирани с европейски средства, не се извършва туристическа дейност. Това каза на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по повод възложени проверки от главния прокурор Сотир Цацаров относно ползвани не по предназначение къщи за гости, финансирани със средства на ЕС, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Първата проверка от прокуратурата е за къщите за гости, финансирани от държавен фонд „Земеделие“, те са 746. Общата стойност на финансирането е 202 млн. лв.“, обясни тя. „Втората проверка касае закупуване на моторни превозни средства, като те са били предназначени за неземеделски нужди, като в тях се включват джипове. Установени са финансирани атв-та и яхти“, посочи Арнаудова. По думите й главният прокурор Сотир Цацаров е назначил 3-ма прокурори за водещи разследването. Тя отбеляза, че в хода на проверката ще бъдат изисквани документи, ще се разследва на място и ще се преглежда регистърът за броя на настаняваните туристи. „Съмненията на прокуратурата са, че в част от тези къщи не се осъществява каквато и да е туристическа дейност, въпреки, че бизнес плановете, които са послужили за отпускане на европейското финансиране са посочили това като основна дейност“, добави Арнаудова. „За част от къщите за гости бенефициентите са били изрядни по документи търговци, но реално след като изтече 5-годишен мониторингов срок, къщите остават за ползване на бенефициентите“, изтъкна говорителят на главния прокурор. „Имаме основание да считаме, че част от тях не се ползват по предназначение. Има определени населени места, където не се допуска европейско финансиране, защото това са райони с развит туризъм. Имаме информация, че част от къщите се намират на забранени места“, уточни тя, като изтъкна, че част от тези сгради се намират по българското Черноморие.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Румян Арнаудова: Александър Манолев е открит и разпитан по случая с къщата за гости, не получаваме съдействие от Община Сандански

Прокурор Румян Арнаудова: Александър Манолев е открит и разпитан по случая с къщата за гости, не получаваме съдействие от Община Сандански

24 Април 2019 | 15:14 | Агенция "Фокус"
София. Александър Манолев е открит и разпитан, утре ще разберете и други неща. Това каза на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по повод възложени проверки от главния прокурор Сотир Цацаров относно изнесени в медиите твърдения за злоупотреби с евросредства от страна на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В началото на миналата седмица ВКП се самосезира и започна проверки. Прокуратурата обяви, че е самосезирала и КПКОНПИ. Предмет на разследването са злоупотреби с европейски средства“, припомни тя. Арнаудова обясни, че четвъртък до днес са извършено множество процесуално-следствени действия. Говорителят на главния прокурор посочи, че са изискани разрешения от община Благоевград и Сандански за строителство на къщата и басейна. „В петък се извършиха действия по претърсване на трите адреса, като единият беше на къщата за гости. Там не намерихме никой. Претърсването е осъществено с представител на общината“, посочи тя, като обясни, че жилищата, които е претърсвала прокуратурата са били видимо почистени.
„На 17 април някой е минал през Общината и е оставил ключ на къщата и е помолил „моля ви не разбивайте“, допълни тя. „Не получаваме съдействие от Община Сандански и не са предадени документите, които разследващите органи са искали. Служителите не желаят да свидетелстват за нас, и не си спомнят кой е оставил ключа и е донесъл декларацията. Това е затруднението ни там“, добави Арнаудова.
„Александър Манолев е открит, разпитан е, ще разберете други неща утре. Ще получите пълен обем за информация. Част от действията продължават и в момента“, заяви тя. По думите й ако се потвърдят обвиненията санкциите са до 6 години лишаване от свобода.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Съдебната палата ще се състои брифинг по повод проверките, наредени от главния прокурор Сотир Цацаров

В Съдебната палата ще се състои брифинг по повод проверките, наредени от главния прокурор Сотир Цацаров

24 Април 2019 | 12:08 | Агенция "Фокус"
София. В Съдебната палата ще се състои брифинг по повод проверките, наредени от главния прокурор Сотир Цацаров. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България. Брифингът ще се проведе от 14.30 часа в зала 2 на 4 етаж на Съдебната палата. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова ще даде информация във връзка с възложените проверки.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров възложи проверка на всички къщи на гости, финансирани от Европейския земеделски фонд

Главният прокурор Сотир Цацаров възложи проверка на всички къщи на гости, финансирани от Европейския земеделски фонд

24 Април 2019 | 10:16 | Агенция "Фокус"
София. Върховна касационна прокуратура извърши проверка на изнесените в медиите твърдения за извършени от заместник-министър на икономиката Александър Манолев злоупотреби със средства, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз и сезира КПКОНПИ за извършаване на проверка и преценка за конфликт на интереси за Александър Манолев.
Окръжна прокуратура - Благоевград образува и досъдебно производство за извършено престъпление по чл.248а ал.3 от НК, касаещо представени неверни сведения по проект по мярка 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности“ по Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2007 – 2013 г., финансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.
На 23 април 2019 г. Върховна касационна прокуратура възложи на ГДНП и проверка по публикации в медиите за ползвани не по предназначение на къщи за гости, финансирани със средства на ЕС от семейството на народния представител Елена Йончева.
С оглед възложените от ВКП проверки и започналото досъдебно производство от ОП - Благоевград за престъпление, засягащо финансовите интереси на Европейския съюз, главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на ГДНП извършване на проверка на всички проекти, с предмет - изграждане/модернизиране на туристически обекти - жилищни сгради (къщи) за гости на територията на цялата страна.
Ще бъде извършена документална проверка на всички проекти, подавани по мярка 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности“ по Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2007 – 2013 г., финансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, с предмет - изграждане/модернизиране на туристически обекти - жилищни сгради (къщи) за гости.
На място служители на ГДНП ще извършат и проверка дали къщите за гости се ползват по предназначение.
За тази цел ще се изискат заверени копия от регистри за настанените туристи за български и чужди граждани, от документацията за регистриране и категоризиране на обекта, информация за заплатените туристически данъци за пренощували туристи. Ще се изискат от съответното РУ на МВР по местонахождение на къщата за гости справки за постъпилите регистрационни карти за нощували туристи. Ще се провери дали вписаните в регистрите гости действително са посетили проверяваната къща за гости.
Главният прокурор разпореди на ГДНП и извършване на проверка и на всички проекти, по които са подпомагани разходи, свързани със закупуване на пътни превозни средства за неземеделски дейности, пряко свързани с дейността на бенефициентите.
Главният прокурор възложи на екип от прокурори ръководството и подпомагането на проверките. Определен е двумесечен срок за извършването им.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВКП възложи на ГДНП проверка за ползвани не по предназначение къщи за гости, финансирани със средства на ЕС от семейството на народния представител Елена Йончева

ВКП възложи на ГДНП проверка за ползвани не по предназначение къщи за гости, финансирани със средства на ЕС от семейството на народния представител Елена Йончева

23 Април 2019 | 17:01 | Агенция "Фокус"
София. Върховна касационна прокуратура се самосезира по повод публикация в електронния сайт ПИК със заглавие „Сензационно разследване на ПИК: Семейството на Елена Йончева с три къщи на морето. Усвоени 400 000 лева европари“. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България.
Данните, съдържащи се в публикацията, сочат на евентуално извършено престъпление по чл. 248 а ал.3 от НК по повод изградени къщи за гости по проект по мярка 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности“ по Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2007 – 2013 г., финансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, но същите са недостатъчни, поради което се налага извършване на проверка от ГДНП.
Ще бъде извършена документална проверка на проекта, като на място служители на ГДНП ще извършат и проверка дали къщите за гости се ползват по предназначение. Ще се изискат заверени копия от регистри за настанените туристи за български и чужди граждани, от документацията за регистриране и категоризиране на обектите, информация за заплатените туристически данъци за пренощували туристи. Ще се изискат от съответното РУ на МВР по местонахождение на къщите за гости справки за постъпилите регистрационни карти за нощували туристи. Ще се провери дали вписаните в регистрите гости действително са посетили проверяваните къщи за гости.
Определен е едномесечен срок за извършване на проверката.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: Правена е проверка на къщата за гости на Александър Манолев от гледна точка на инвестицията

Министър Румен Порожанов: Правена е проверка на къщата за гости на Александър Манолев от гледна точка на инвестицията

22 Април 2019 | 09:49 | Агенция "Фокус"
София. Максималната отпускана сума за субсидия с евросредства за къщи за гости е до 200 хил. евро. Като една къща за гости може да бъде и на стойност до 800 хил. лв., но субсидията е не повече от тези пари. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по повод къщата за гости на вече бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев в сутрешния блок „Здравей, България“ по Нова телевизия. Министърът коментира, че има изискване за собственост или право на ползване за определен период, който е елемент на мониторинга по програмата. „Не случайно са направени тези проверки и в момента се извършва проверка на къщата на зам.- министърът Александър Манолев, а преди това е правена проверка при плащането, от гледна точка на това как е била направена инвестицията. След това не е правена проверка по ползване по предназначение. Сигналът по ползване по предназначение за къщата на Манолов е от тези дни“, изтъкна министърът на земеделието, храните и горите.
Румен Порожанов отбеляза още, че хората, кандидатствали по програмата, имат бизнесплан, който е заявен и трябва да бъде изпълняван. „Не случайно, при неизпълнение на плана, дори не говоря да няма въобще приходи, а неизпълнение за над 50% се налагат тези финансови корекции, които се плащат от бенефициентите“, каза още той. Министърът уточни, че обектът е проверяван и на място, като проверката е включвала абсолютно цялата документация, включително и замерване на проекта такъв, какъвто е и дали е изпълнен, както е по проект.
По думите му в случая има две теми, дали бенефициертът използва по предназначение къщата за гости и дали има наистина някакъв конфликт на интереси. „В конкретния случай не е публична тайна, че бенефициертът е една жена - Ана Димитрова. Другата тема, която трябва да бъде проверена е дали има наистина някакъв конфликт на интереси, но той формално не стои, защото зам.-министър Манолев не е бенефициер по фирмата и дали след като е бил назначен за заместник-министър на туризма, месец преди плащането, е имал конфликт на интереси“, каза Порожанов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: Проверени са над 17% от всички къщи за гости, закупени с евросредства

Министър Румен Порожанов: Проверени са над 17% от всички къщи за гости, закупени с евросредства

22 Април 2019 | 08:56 | Агенция "Фокус"
София. Проверени са над 17% от всички къщи за гости, закупени с евросредства. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов в сутрешния блок „Здравей, България“ по Нова телевизия.
На въпрос, свързан с проверката от прокуратурата на къщата на зам.-министъра Александър Манолев, закупена с евросредства и това дали останалите около 700 къщи, закупени по програмата за евросредства, няма да бъдат употребявани за лична собственост, след изтичането на срока за употреба като къщи за гости, Порожанов коментира, че не случайно през 2016 година са публикувани на страницата на сайта на Фонда „Разплащателна агенция“ всички къщи за гости - къде се намират, за да могат да бъдат посещавани от българските граждани. „Това е с ясното послание там, където те не се използват по предназначение, да получаваме сигнали“, заяви министър Порожанов.
По думите му контролът се извършва от „Разплащателна агенция“ и именно за това не случайно след 2016 година, когато е бил подаден анонс към всички потребители, са получени много сигнали и са извършени над 110 проверки. „Реално са проверени над 17% от всички къщи за гости. Десетки хиляди са бенефициентите на „Разплащателна агенция“ както по директни плащания, така и по програмата за „Развитие на селските райони“, за това се прави риск-анализ и проверка, но когато има сигнал той се проверява независимо от риск-анализа и т. н.“, отбеляза Румен Порожанов.
Той посочи, че теоретично ако няма сигнал, е възможно да има и кражби на европейски пари и да не бъдат хванати. „От 122 проверки, които са направени, на 63 имат финансови корекции, а 32 от тях са за възстановяване“, каза министърът.
По думите му за 580 къщи, за които няма сигнали и не са проверени, не се знае. „За тях неслучайно риск-анализът е много по-малък“, каза още той. Порожанов посочи, че проверките трябва да дойдат от обикновени граждани. „Разплащателна агенция“ по регламент трябва да прави на 1% извадка, понеже това са рискове на 5%, но реално е правено около 17% към момента. Те продължават да се правят тези, които са в мониторинг. Хипотезата за недобросъвестно поведение на бенефициери, които са направили къщи за гости стои, но не случайно в този програмен период 2014 - 2020 г. ние такъв прием не сме отворили. Въпреки, че имаше много голям интерес и много подготвени проекти, подобен прием не е подготвен“, каза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Румяна Арнаудова: Започва наказателно производство за нецелево разходване на европейски средства по случая с къщата за гости на Александър Манолев

Прокурор Румяна Арнаудова: Започва наказателно производство за нецелево разходване на европейски средства по случая с къщата за гости на Александър Манолев

18 Април 2019 | 16:43 | Агенция "Фокус"
София. По случая с къщата за гости на Александър Манолев започва наказателно производство за нецелевото разходване на средства, финансирани от ЕС. Това каза на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Александър Манолев е предоставил заем от 700 хил. лв. на ЕТ „Агротрейд - Ана Димитрова“. Установили сме, че той е бил вписан като лице за контакт при извършване на проверка от ДФ „Земеделие“ преди да се вземе решение за плащане на финансовата помощ в размер на около 400 хил. лв.“, обясни Арнаудова. „Установили сме също, че Александър Манолев е бил член на УС на ДФ „Земеделие“ в периода 19 юли 2017 г. до днес – днес е бил освободен. ДФ „Земеделие“ като разплащателна агенция следва да осъществява т.нар. мониторинг в продължение на 5 години за това, дали отпуснатите средства се ползват по предназначение. Този мониторинг приключва на 15 октомври 2019 г.“, посочи Румяна Арнаудова. „Установили сме, че като член на УС на ДФ „Земеделие“ Александър Манолев има функции по управление и контрол на средствата на фонда – осъществява контрол върху целевото разходване на средства“, каза още тя и уточни, че всички тези обстоятелства към този момент не могат да се оценят като престъпление, затова са изпратени на КПКОНПИ за извършване на проверка за това налице ли е конфликт на интереси.
„Днес бяха изпратени всички материали, които Върховна касационна прокуратура събра, на Окръжна прокуратура – Благоевград, където започна досъдебно производство за представяне на данни с невярно съдържание и получаване на средства от европейски фондове. Така че започва наказателно производство за нецелевото разходване на средства, финансирани от ЕС, и за представяне на документи и данни, които са послужили за отпускането на тази помощ“, посочи Арнаудова и подчерта, че прокуратурата ще продължи с разследването. „Има подозрение от страна на прокуратурата, че Ана Димитрова е подставено лице. Но за да бъдем сигурни, прокуратурата трябва да събере доказателства по надлежния ред“, обясни Румяна Арнаудова. Тя каза още, че ще проведе разследване и за данъчни престъпления.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 октомври 2019 г.
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 окт...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.