НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:23


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: Правителството на Германия не знае за случаи на издаване на визи на жители на Донбас с руски паспорти

ТАСС: Правителството на Германия не знае за случаи на издаване на визи на жители на Донбас с руски паспорти

25 Септември 2019 | 16:21 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германското правителство не знае за случаи, в които жители на самопровъзгласените Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР) - притежатели на руски паспорти, издадени съгласно указа на руския президент Владимир Путин, са получили германски визи. Това съобщи в сряда на брифинг представител на външното министерство на Германия Райнер Бройл, цитиран от TACC
"Ние осъждаме указите на президента на Руската федерация за опростено предоставяне на руско гражданство на жители на Донецк и Луганск. Те противоречат на буквата и духа на Минските споразумения и представляват нарушение на суверенитета на Украйна", каза той.
"Изявленията, според които правителството на ФРГ не прави разлика между руските паспорти и тези, издадени в Донецк и Луганск, не са верни. Правителството на ФРГ не е запознато с случаи, при които виза би била издадена въз основа на този указ" - твърди Броил.
От 14 юни 2019 г. гражданите на ДНР започнаха да получават руски паспорти, издадени по опростен начин. Документите се издават на територията на област Ростов. От 1 юли в републиката стартира електронна опашка за подаване на документи. Такава услуга се предлага в 47 пощенски станции, коментира ТАСС.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

BILD: Германските власти признаха руските паспорти на живущите в Източна Украйна

BILD: Германските власти признаха руските паспорти на живущите в Източна Украйна

25 Септември 2019 | 10:08 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германските власти признават паспортите, които Руската федерация издаде на живущите в Източна Украйна, съобщава вестник BILD.
Както следва от отговора на Рената Алт от Свободната демократическа партия (СвДП), федералното правителство в Берлин не прави разлика между обикновените руски паспорти и тези, които държавният глава на страната Владимир Путин разпореди да се издадат на жителите на източните части на Украйна. Това се случи през месец април тази година, припомнят от редакцията.
Оттогава германските власти са издали близо 100 000 визи на притежатели на руски паспорти. И не е ясно колко от тях принадлежат на жители на оспорваните между Киев и Москва области на Донецк и Луганск.
BILD разполага с писмен отговор от федералното правителство, от което става ясно, че официален Берлин критикува постановлението на Путин за паспортите и подчертава, че решението нарушава суверенитета на Украйна и противоречи на целите на Минските споразумения.
Очевидно обаче германските власти не са си направили изводи. И ако Естония не признава паспортите на Путин, то в Германия поясняват: „Чакаме общоевропейско решение“.
„Федералният канцлер и министърът на външните работи в изказванията си подчертава подкрепата за украинското правителство. Но в същото време изглежда, че без проблеми може да залепи виза в руски паспорт, издаден на жител на Източна Украйна. По този начин федералното правителство подкопава всички усилия за деескалация и постигане на мир в Украйна“, коментира Алт.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: УАПЦ прекрати съществуването си

ТАСС: УАПЦ прекрати съществуването си

14 Август 2019 | 12:04 | Агенция "Фокус"
Киев. Украинската автокефална православна църква (УАПЦ) официално прекрати съществуването си, като се вля в новата „Православна църква на Украйна“ (ПЦУ), пише в сряда парламентарният вестник „Голос Украини“, предава ТАСС.
Във връзка с ликвидацията на УАПЦ са отменени всички пълномощни на нейно име.
Както припомня ТАСС, През декември 2018 г. две неканонични (разколнически) църкви - УАПЦ и така наречената Киевска патриаршия (УПЦ КП) обявиха обединението си и създаването на Православната църква в Украйна, която получи томос за автокефалия от Вселенския патриарх на 6 януари 2019 г. По-късно ръководството на ПЦУ реши във вътрешни документи да нарече църковната им организация „Украинска православна църква“, игнорирайки факта, че това име е на единствената канонична църква в Украйна - Украинската православна църква (Московска патриаршия).
Няколко месеца след създаването на ПЦУ, бившият глава на Киевската патриаршия Филарет, който получи титлата почетен патриарх в новата структура, започна да критикува томоса и продължава да работи от името на УПЦ КП, въпреки факта, че Министерството на правосъдието на Украйна вече обяви ликвидацията на тази организация.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Владимир Путин опрости получаването на руско гражданство от жители на украинските части на Луганска и Донецка области

ТАСС: Владимир Путин опрости получаването на руско гражданство от жители на украинските части на Луганска и Донецка области

17 Юли 2019 | 19:14 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на Русия Владимир Путин увеличи броя на украинските граждани, които могат да получат руско гражданство с опростена процедура. Съответстващият указ на държавния глава е публикуван на официалния портал за правова информация, съобщава ТАСС.
Според документа, на получаване на гражданство чрез опростена процедура могат да разчитат украинците, живеещи не само в „отделните райони на Донецка и Луганска области на Украйна“ (т.е. ДНР и ЛНР), но и жителите на тези области, като цяло.
На 24 април Путин подписа указ, който позволява на жителите на непризнатите Донецка и Луганска народни републики да получат руско гражданство по опростен начин. В документа се отбелязва, че това решение е взето с цел защита на правата и свободите награжданите и въз основа на общоприети принципи и норми на международното право. След това на териториите на републиките в Донбас бяха открити пунктове за приемане на документи за получаване на руски паспорти. Първите паспорти, издадени по новите правила, бяха предадени на 14 юни в пунктовете в Ростовска област.
На 20 юни държавният глава по време на директната линия обеща да либерализира процеса на получаване на руско гражданство за гражданите на Украйна във възможно най-голяма степен. Той припомни, че указът, подписан в края на април, и редица други нормативни актове позволяват на гражданите на Украйна, които са в Русия, да получат руско гражданство по опростен начин. В същото време, Путин призна, че има проблеми, свързани с факта, че от гражданите на Украйна се изискват документи, които те могат да получат само в Украйна.
Президентът обеща да види какви корекции трябва да се правят в регулаторната рамка, така че въпросът да бъде решен по същество, а „не според листчета хартия, които не могат да бъдат изпълнени”. По-късно той инструктира Министерството на вътрешните работи на Русия да подготви предложения за предоставяне на допълнителни преференции на гражданите на Украйна, които желаят да получат руско гражданство.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Филарет заяви, че не признава томоса от Константинополския патриарх

ТАСС: Филарет заяви, че не признава томоса от Константинополския патриарх

11 Юни 2019 | 16:05 | Агенция "Фокус"
Киев. Почетният патриарх на т.нар. Православна църква на Украйна (ПЦУ) Филарет заяви, че не признава томоса, получен от новата църковна структура от Константинополския патриарх в началото на тази година, предава ТАСС.
„Ние не приемаме този томос, защото не знаехме неговото съдържание“, обясни той в рамките на изказване в Киев на Форума на украинската интелигенция. „Ако знаехме съдържанието му, то на 15 декември не бихме гласували за автокефалия, тъй като не ни трябва да преминаваме от една зависимост в друга“.
По неговите думи, действащата в Украйна Украинска православна църква – Московска патриаршия служи на интересите на Русия, а ПЦУ – на Гърция. „Докато по същото време никой не служи на Украйна“, добави Филарет.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: Русия е готова за среща в „нормандски формат", като вземе предвид условията на контактната група

Сергей Лавров: Русия е готова за среща в „нормандски формат", като вземе предвид условията на контактната група

11 Юни 2019 | 11:01 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия има готовност да обсъди уреждането на ситуацията в Източна Украйна в рамките на среща на „нормандския формат", но е важно да се спазват договореностите, постигнати от контактната група. Това заяви министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров в реч на V Международен форум „Примаковски четения", предава TACC.
„Готови сме да се срещнем във всякакви конфигурации, но не трябва да забравяме, че основният механизъм за изпълнение на Минските споразумения е контактната група - единствената платформа, на която Киев, Донецк и Луганск работят заедно с помощта на Русия и ОССЕ", подчерта Лавров.
Руският външен министър отбеляза, че без постигане на споразумения въз основа на контактната група, напредъкът в решаването на ситуацията в Източна Украйна няма да работи. „Нормандският формат не може да наложи решението си, ако самите страни не са съгласни с него", припомни първият дипломат на Москва.
Съгласно думите му, Москва очаква, че ще бъде информирана за резултатите от неотдавнашните срещи на президента на Украйна Владимир Зеленски с ръководството на Германия и Франция.
Според него Европа трябва да изпрати на Киев необходимите сигнали за необходимостта от изпълнение на Минските споразумения. „Надявам се, че такива сигнали ще бъдат изпратени, особено след контактите между президента Зеленски и ръководството на Франция и Германия, а външните министри на Франция и Германия посетиха Киев", посочи Лавров.
Той допълни още, че Москва очаква момента, в който новото правителство в Киев ще представи политиките си по всички международни въпроси. „Засега, както знаете, цялото внимание е насочено към подготовката за парламентарните избори, а екипът като такъв все още не е сформиран", обясни Лавров.
Министрите на външните работи на Германия Хайко Маас и Франция Жан-Ив Ле Дриан посетиха Украйна с работна визита на 30 май, припомня агенцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Получени са хиляди заявления за руско гражданство от жители на Донбас

ТАСС: Получени са хиляди заявления за руско гражданство от жители на Донбас

7 Юни 2019 | 20:36 | Агенция "Фокус"
Москва. Миграционната служба на самопровъзгласената Донецка народна република (ДНР) е изпратила в Русия около 6 000 пакета от документи на граждани, желаещи да получат руско гражданство. Това заяви в петък главата на ДНР Денис Пушилин, цититра думите му TACC.
"Миграционната служба на ДНР е получила 6448 пакета от документи, 5982 пакета са изпратени в Руската федерация". Той отбеляза, че издаването на първите паспорти на Руската федерация на жителите на ДНР се очаква това лято.
На 3 юни Министерството на вътрешните работи на Русия съобщи, че е получило няколко хиляди молби за гражданство на Руската федерация от жителите на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни република. Министерството отбелязва също, че са разкрити четири временни пункта за обработка на документи в съседната Ростовска област.
Руският президент Владимир Путин подписа на 24 април указ, който опростява процедурата за получаване на руски паспорти от жители на Донбас.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Московский комсомолец“ : Във Върховната Рада внесоха законопроект за конфискация на имуществото на жители на Донбас, получили руско гражданство

„Московский комсомолец“ : Във Върховната Рада внесоха законопроект за конфискация на имуществото на жители на Донбас, получили руско гражданство

5 Юни 2019 | 01:35 | Агенция "Фокус"
Киев/Донецк. Във Върховната Рада на Украйна е регистриран законопроект на депутата Олег Мусия, в съответствие с който предвижда конфискация на имуществото на жителите на Донбас, които са получи паспорт на Руската федерация, пише “Московский Комсомолец“
Според омбудсмана по правата на човека в самопровъзгласената Донецка народна република Даря Морозова, законопроектът няма да допринесе за конструктивен диалог и мирно разрешаване на конфликта.
Омбудсманът на ДНР припомни на депутатите в парламента, че Конституцията на Украйна гарантира правото на всеки да притежава, използва и да разполага с имуществото си. В този случай субект на правото на частна собственост може да бъде всеки, което означава всяко лице, физическо лице, което включва граждани на Украйна, граждани на чужда държава, лица без гражданство.
„Като регистрират такива законопроекти, украинските депутати нарушават основните права на жителите на Донбас. Позицията на украинските власти е да дискриминират хората въз основа на политически възгледи, произход, националност, език, религия и да доведат до гражданска война в страната. И сега към този списък може да се добави и незаконното отнемане на частна собственост ”, обясни Морозова.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН: Преговорите в Минск се възобновяват, Кучма ще представлява Украйна

УНИАН: Преговорите в Минск се възобновяват, Кучма ще представлява Украйна

3 Юни 2019 | 14:02 | Агенция "Фокус"
Киев. Бившият президент на Украйна Леонид Кучма се връща в Тристранната контактна група (ТКГ) за уреждане на ситуацията в Донбас, предава информационната агенция УНИАН, като допълва, че предстои възобновяване на преговорите в беларуската столица Минск.
Припомня се, че Кучма стана официален представител на Украйна в преговорите на 2 февруари 2015 г., но в началото на октомври 2017 г. се оттегли от ТКГ. Агенцията подчертава, че новият държавен глава на страната Владимир Зеленски е споделил на съвместен брифинг с Кучма, че в Донбас се подготвят за „великденско примирие“. Съгласно думите му, заседание на ТКГ ще се проведе на 5 юни. То ще бъде водено от Кучма.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Коммерсант“: САЩ предложиха на новия украински президент да се придържа към стария курс в Донбас

„Коммерсант“: САЩ предложиха на новия украински президент да се придържа към стария курс в Донбас

29 Май 2019 | 02:26 | Агенция "Фокус"
Киев. Специалният представител на Държавния департамент на САЩ за Украйна Кърт Волкер, разясни политиката на Вашингтон по отношение на Украйна, след президентските избори, както и американското виждане за урегулирането в Донбас, пише руското издание „Коммерсант“.
Изказванията на дипломата станаха най-подробното изложение на позицията на администрацията на САЩ за ситуацията в Украйна, след смяната на властта в Киев. В отговор на въпрос, готови ли са САЩ да подтикнат Киев към изпълнение на споразуменията от Минск, Волкер заяви, че „Украйна не може да направи повече, от това, което вече е направила“, и определи за причина за конфликта „руската окупация“. Междувременно в Москва продължават да смятат, че Киев трябва да направи стъпки за урегулиране на конфликта.
Волкер започна своята пресконференция с кратко изявление, в което сподели лични впечатления от инаугурацията на новия украински президент Владимир Зеленски и от личното си общуване с него.
Волкер на скри възхищението си.
„Ние бяхме потресени от качеството на украинските избори, които бяха свободни и справедливи, ние бяхме впечатлени от мирната смяна на властта и ще подкрепяме Украйна и занапред, нейната икономика, сигурност, суверенитет и териториална цялост“, заяви Волкер.
Той определи борбата с корупцията, като една от главните задачи пред новото украинско ръководство и не обвини в нищо предишната украинска администрация. Говорейки за предишния президент Петро Порошенко, Волкер предпочете да не се спира на причините за неговия изборен провал. Американският представител заяви, че Порошенко е „свършил огромна работа, насочена към реформирането на Украйна“.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Страна" (Украйна): Покана за разпускане: Какво означава датата на инаугурация на Владимир Зеленски?

"Страна" (Украйна): Покана за разпускане: Какво означава датата на инаугурация на Владимир Зеленски?

16 Май 2019 | 18:53 | Агенция "Фокус"
Киев. В понеделник, 20 май, ще се състои церемонията по встъпване в длъжност на новоизбрания президент на Украйна Владимир Зеленски, който ще разполага със седмица, за да вземе решение за разпускане на парламента, отбелязват в редакцията на киевското издание "Страна".
"На това събитие много неща ще се случат за първи път. Например, за първи път в историята на украинския парламентаризъм, човек без политически опит ще стане държавен глава.
За първи път две жени ще положат клетва пред президента - Татяна Слипачук, ръководител на ЦИК, и Наталия Шаптала, председател на Конституционния съд. И за първи път новият държавен глава ще има само една седмица, за да вземе решение за цялостна промяна в парламента, което ще доведе до рестартиране на цялата система на управление", пише украинският вестник.
Рубикон за възможното разпускане на Върховната рада е датата 27 май. След това започва шестмесечен период, през който сегашният парламент не може да бъде разпуснат, тъй като според Конституцията правомощията на депутатите не могат да бъдат прекратени шест месеца преди изтичането на мандата им.
Всъщност, депутатите се решиха за датата на встъпването в длъжност на новоизбрания президент толкова бавно, защото някои от тях категорично се противопоставят на предсрочните избори. Ето защо, обединяването им около датата 20 май породи слухове, че парламентът или е получил гаранции, че няма да бъде разпуснат, или е измислил схема за това как да избегне подобен сценарий в случай на такъв указ. Или - а това е основната версия, вече е постигнато съгласие за провеждането на предсрочни избори, твърдят от редакцията.
В подкрепа на тезата изданието цитира свои източници от "Народен фронт", които твърдят, че партията вече се готви за предсрочни избори. Министърът на вътрешните работи Авар "Аваков и други лидери на партията вече дадоха разпореждане за подготовка за избори след два месеца. По окръзите вече се работи. Изглежда, че разпускането (на Върховната рада) е неизбежно", твърди източникът на "Страна".


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН: Инаугурацията на Владимир Зеленски ще е на 20 май

УНИАН: Инаугурацията на Владимир Зеленски ще е на 20 май

16 Май 2019 | 12:14 | Агенция "Фокус"
Киев. Върховната Рада на Украйна подкрепи постановление за провеждане на инаугурацията на новоизбрания президент на страната Владимир Зеленски на 20 май, предава кореспондент на УНИАН.
Парламентът прие постановление „За датата, времето и мястото на провеждане на тържественото заседание на Върховната Рада на Украйна“, посветено на даването на клетва пред украинския народ на новоибрания президент на Украйна Владимир Зеленски“.
За това решение гласуваха 315 от присъстващите 390 депутати в парламента.
Указът предвижда тържествено заседание на 20 май в 10:00 часа в заседателната зала на Върховната Рада, посветено на полагането на клетва от новоизбрания президент на Украйна. Преди това парламентът отказа да определи дата за встъпването в длъжност на новоизбрания президент на 19 май, като за този вариант гласуваха 207 народни представители от необходими 226. Основанието инаугурацията да не се проведе на тази дата е, че тогава се отбелязва Деня на паметта на жертвите на политически репресии и депутатите сметнаха , че е неуместно тържествата по встъпването в длъжност да се състоят именно тогава.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Игор Коломойски се върна в Украйна

РИА Новости: Игор Коломойски се върна в Украйна

16 Май 2019 | 11:06 | Агенция "Фокус"
Москва. Бизнесменът Игор Коломойски се върна в Украйна, предава РИА Новости.
Както съобщава интернет изданието The Babel, първи за завръщането на бизнесмена е написал журналистът Михаил Ткач в сво канал в Telegram. По-късно самият Коломойски потвърди пред TheBabel, че през нощта е пристигнал на летището в Днепропетровск (вече град Днепър). При това той е заявил, че не знае с какво ще се захване първо.
Руската агенция припомня, че в края на 2016 година правителството на Украйна национализира най-голямата частна банка в страната – Приватбанк, чийто основен акционер е именно Коломойски. Притежател на 100% от акциите на банката стана Министерството на финансите.
През юни 2017 година бизнесменът напусна окончателно Украйна и първо отиде да живее в Швейцария, а след това отиде в Израел. По-рано Коломойски заяви, че се готви да се върне в страната след инаугурацията на новоизбрания президент Владимир Зеленски.
По-рано Коломойски увери, че не възнамерява да иска банката да му бъде върната, а иска да получи от съда справедливост и изплащане на два милиарда долара. Той изрази и своята готовност да вземе обратно компенсации с държавни облигации. В края на април съдът в Киев обяви, че национализацията на Приватбанк е незаконна, а договорът за неговата покупко-продажба е невалиден.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Страна“ (Украйна): „Вярвах на Порошенко и Епифаний, а те ни измамиха“. Главните заявления на Филарет за разкола в новата украинска църква

„Страна“ (Украйна): „Вярвах на Порошенко и Епифаний, а те ни измамиха“. Главните заявления на Филарет за разкола в новата украинска църква

15 Май 2019 | 20:10 | Агенция "Фокус"
Киев. В сряда почетният патриарх на Православната църква на Украйна (ПЦУ) Филарет, която обяви възстановяването на Киевската патриаршия, даде голяма пресконференция, пише украинското електронно издание „Страна“.
На нея той очерта плановете си за завръщането на „старата“ църква – Украиснка православна църква – Киевска патриаршия (УПЦ-КП) и говори за това, дали тя ще бъде призната от световното православие. А също така раздаде неприятни оценки за напускащия президент Петро Порошенко и главата на новата църква Епифаний.
„Страна“ предава основните тези от пресконференцията на Филарет.

Защо възникна идеята за излизане от ПЦУ

В началото на разговора си с журналистите Михаил Денисенко обясни, че глобално не го устройва ПЦУ, която не е призната от никого, освен Константинопол.
„Нито една от църквите не признава не само Киевската патриаршия, но и Украинската православна църква (става въпрос за ПЦУ – ред.)... Молитвено общение (с ПЦУ) няма нито Гръцката църква, нито Ерусалимската църква, нито Александрийската църква, а да не говорим за Сръбската. И за момента не виждаме пътища, които биха довели до признанието. Защо не признават? Има много причини. Но главната причина е Мосвква“, заяви Филарет.
Тук патриархът започна традиционно да критикува Руската православна църква, която другите православни църкви се страхуват да не обидят.
В същото време е очевидно, че принципно на другите патриарси не можеше да им хареса схемата на Константинопол, да влезе на чужда канонична територия и да открие там митрополия.
В края на краищата, самият Филарет не я харесва. На пресконференцията той каза, че в Украйна, която има повече православни църкви, отколкото всички непризнали ПЦУ страни, трябва да има независима патриаршия, а не филиал.
На логичния въпрос, защо в такъв случай той не е казал това на Обединителния събор, Филарет отговори, че това е било „ситуативно решение“, за да се получи канонично признание. Но днес не трябва да се отвлича вниманието от основната цел - възраждането на Киевската патриаршия.
В допълнение, църковният лидер каза, че той просто е бил измамен от Петро Порошенко.

„Зеленски каза, че няма да се намесва“

Филарет заяви, че е бил измамен не само от президента, но и от предстоятеля на ПЦУ Епифаний, както и архиереите.
Почетният патриарх описа договорките така: уж след създаването на ПЦУ той ще управлява Църквата вътре в страната, а Епифаний – в чужбина. Но него, както е известно, го отблъснаха напълно. Задграничните енории на УПЦ-КП преминаха под директното управление на Вартоломей.
Тези споразумения, каза Филарет, бяха вербални: „Ние не подписвахме, защото вярвах на Порошенко и Епифаний, но те ме излъгаха“.
По думите на почетния патриарх, ако той е знаел, че Епифаний ще постъпи така с него, нямаше да издигне кандидатурата му за поста глава на ПЦУ.
„За да имаме единство, трябва да спазвате споразумението“, каза Филарет и добави: „Не сме се разбирали да ме изпратят в почивка!“
В същото време йерархът направи предпазлив комплимент към новоизбрания президент.
„Зеленски ми каза, че няма да се намесва в църковните дела, църквата е отделена от държавата. Но той ще допринесе за нормалното развитие на църковния живот. Що се отнася до Порошенко, Порошенко обеща едно, но прави друго“, подчерта той.

Не сме съгласни с името ПЦУ

От думите на Филарет следва, че той има намерение не само отново да оглави църквата, но и да смени нейното име.
„Защо не сме съгласни с името на Православна църква на Украйна, или в Украйна. Защото всички автокефални църкви имат прилагателно име... Само нашата Църква бе наречена не по този начин, както другите – не УПЦ, а ПЦУ. Какво се крие зад това? Това означава, че православните украинци извън пределите на Украйна не се отнасят към УПЦ. И това се казва в Томоса“, каза Филарет.
Той твърди, че е необходимо да се върне старото име - Украинската православна църква, за да не се нарушават правата на емигриралите украинци.
„Всички автокефални православни църкви запазват емиграцията си, с изключение на гръцките църкви. Цялата гръцка диаспора се подчинява канонически на Вселенския патриарх. Затова трябва да се наричаме Украинската православна църква, а не православната църква в Украйна“, обобщи Филарет.
В същото време църковният йерарх вече има модел за това как да върне патриархата в Украйна и да не бъде оставен без Томос за автокефалия.

Как да не се загуби Томоса

Филарет предложи да се въведат две позиции в рамките на една църква. Първата е външна, втората е за вътрешно ползване. Отвън, църквата ще бъде митрополия на Константинопол, отвътре – на Киевската патриаршия.
„Нашата задача е да запазим Киевската патриаршия. Но само в Украйна, засега... За външния свят сега сме признати от Вселенския патриарх като Киевска метрополия. Но ние не сме доволни от това. За нас целта е признаване на Киевската патриаршия ... Сега тя външно е Киевска митрополия, а вътрешно – Киевска патриаршия... 30 години се борихме за създаване на Киевска патриаршия, а сега искаме да се откажем. Затова бъдещето е за Киевската патриаршия в Украйна. Защото това се налага от съществуването на независима украинска държава...“, заяви почетният патриарх.
Той също така заяви, че Томосът „е даден не за това, после да бъде взет обратно“.
Доколко тази идея ще се хареса на Константинопол – това е голям въпрос. Но Филарет не унива и вече иска да се свика Поместен събор. Вярно е, йерархът не прогнозира кога може да се случи това.
„Провеждането на събора зависи от Светия синод и Архиерейския събор. Когато решат – тогава ще бъде Съборът“, заяви Денисенко.
И тук, очевидно е време за църковно-бюрократични игри. Личи си, че почетният патриарх все още няма видимо предимство. На въпроса колко епископи го подкрепят, Филарет отговаря: „Това не ме интересува. Интересувам се от истината“.

Главните тезиси на Филарет накратко:

· Порошенко, Епифаний и ерхиереите не са спазили договорките за разпределение на пълномощията в ПЦУ.

· Споразуменията предполагат, че Филарет ще управлява църквата отвътре, а Епифаний я представлява навън.

· Филарет не е сметнал за необходимо да фиксира писмено споразуменията (те са устни), тъй като е вярвал на Порошенко и Епифаний, които „го измамиха”.

· Епифаний „е тръгнал по криви пътища“, той избягва да общува с Филарет. „Давах препоръки на Епифаний, но той прави обратното... И не ми звъни. Казва, че уважава Филарет, но това не е така, това са само думи“, заяви Филарет.

· Ако Филарет знаеше, че Епифаний ще направи това, той нямаше да издигне кандидатурата му за ръководител на ПЦУ.

· Епифаний не е независим, зад него стоят хора и той е намекнал за това на самия Филарет.

· „Ние не сме съгласни с името ПЦУ“, тъй като то не отразява принадлежността на православните украинци, живеещи в чужбина.

· Статутът на ПЦУ трябва да бъде преписан чрез свикване на събор възможно най-скоро. Действието на статута, подписан на 15 декември, е завършило с предоставянето на Томоса.

· „Защо си спомних Игор Валериевич Коломойски (в скорошно обръщение)? Защото той, намирайки се в чужбина, реагира на събитията в Цъкрвата. И оцени справедливо, че Киевската патриаршия е създадена от Филарет. Затова споменах, че дори и светски лица обърнаха внимание на това“, заяви Филарет.

· Сегашната ситуация няма да бъде основание за лишаване на Украйна от Томоса, който „е даден не за това, после да бъде взет обратно“.

· „Ние унищожаваме това, което сме строили 30 години“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Порошенко подписа закона за украинския език като единствен държавен

РИА Новости: Порошенко подписа закона за украинския език като единствен държавен

15 Май 2019 | 16:05 | Агенция "Фокус"
Киев. Действащият президент на Украйна Петро Порошенко заяви в ефира на телевизия „112 Украина“, че е подписал закона за изключително използване на украинския език във всички сфери на живота, предава РИА Новости.
Държавният глава отбеляза, че законът е балансиран внимателно.
„Той е дотолкова проверен, че нито една политическа сила, която стои на държавно патриотически позиции, не би имала основания да го преразгледа. Няма основания“, заяви Порошенко.
По-рано документът бе подписан в залата на парламента от председателя на Върховната Рада Андрей Парубий, след като законът бе приет на 24 април.
Депутатите от опозицията внесоха постановление в Радата за отмяна на закона, тъй като, според тяхното мнение, е нарушена процедурата за приемането му, а самият той не отговаря на Конституцията. По този начин председателят не можеше да подпише документа и да го предаде на президента, докато парламентът не разгледа това постановление.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Зеленски обяви депутатите от Върховната рада за лъжци, те не включиха в дневния ред въпроса за инаугурацията му

ТАСС: Зеленски обяви депутатите от Върховната рада за лъжци, те не включиха в дневния ред въпроса за инаугурацията му

14 Май 2019 | 18:17 | Агенция "Фокус"
Киев. Избраният за президент на Украйна Владимир Зеленски нарече депутатите от Върховната рада за лъжци, тъй като те са обещали да насрочат дата за инаугурацията му, но досега не са го направили, предава ТАСС.
„Върховната рада на Украйна – съкратено ВРУ (лъжа). ВРУ е девизът на живота им. Запомнете фамилиите на депутатите от този състав. И си правете изводите за следващите парламентарни избори“, написа той във вторник във „Фейсбук“.
ТАСС припомня, че във Върховната рада вече са регистрирани повече от шест проекта за дата на инаугурацията, които предлагат церемонията да се проведе в периода от 17 май до 1 юни. Както се очакваше. Във вторник депутатите трябваше да включат в дневния ред на пленарната сесия въпроса за заклеването на новия президент и да изпратят проектодокументите за експертиза в профилния комитет. Но на 14 май първият заместник-председател на комисията по въпросите на регламента и организацията на работата на Върховната рада Павел Пинзеник заяви, че парламентът ще разгледа проекта за датата на тържественото заседание на парламента по случай инаугурацията на избрания президент на страната Владимир Зеленски на 15 май.
Самият Зеленски настоява церемонията да се състои на 19 май.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Екипът на Владимир Зеленски публикува видеоанкета за разпускане на парламента на Украйна

ТАСС: Екипът на Владимир Зеленски публикува видеоанкета за разпускане на парламента на Украйна

12 Май 2019 | 16:40 | Агенция "Фокус"
Киев. Екипът на новоизбрания президент на Украйна Владимир Зеленски днес представи в YouTube анкета към украинците, с въпрос подкрепят ли разпускането на Върховната рада (парламента), предаде ТАСС. В случай, че видеоанкетата набере повече от един милион гледания, то Зеленски ще „обърне внимание“ на този въпрос. Това заявиха от екипа на новоизбрания президент в Telegram.
Мнозинството от запитаните във видеобръщението се обявяват в подкрепа на предсрочно прекратяване на пълномощията на парламента. От екипа на Зеленски заявиха, че равнището на доверие на гражданите към парламента „не надвишава 4%“.
Към момента броят на гледанията на видеоанкетата надвишава 66 хиляди, допълва агенцията.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EA Daily: Адвокатът на Тръмп отмени визитата си в Киев, където са се окопали „враговете на Тръмп и САЩ“

EA Daily: Адвокатът на Тръмп отмени визитата си в Киев, където са се окопали „враговете на Тръмп и САЩ“

11 Май 2019 | 22:37 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Рудолф Джулиани, който е доверено лице и личен адвокат на президента на САЩ Доналд Тръмп, отмени визитата си в Киев, предава руската агенция EA Daily.
Както пишат украинските медии, Джулиани е трябвало да пристигне в Украйна за среща с новоизбрания президент Владимир Зеленски. Причина за отмяната на полета са станали „тежките атаки“, на които е бил подложен адвокатът след анонсирането на посещението си.
По неговите думи, политическите противници на американския президент са го обвинили, че ще търси помощ за преизбирането на Тръмп през 2020 година зад граница.
Още един аргумент за отмяна на визитата е убеждението на Джулиани, че в Украйна той може да се окаже обкръжен от хора, които са „врагове на президента“, а в някои случаи и „врагове на САЩ“. И сред тях дори има едно лице, за което „е доказано, че е оказвал помощ на демократите в разследването за 2016 година“.
При това адвокатът на Тръмп е уверен, че самият Зеленски вече е обграден от „врагове на Тръмп“ и изрази опасения, че новият президент на Украйна в крайна сметка ще се окаже под тяхното влияние. Джулиани уточни, че той е получил тази информация от „двама много надеждни човека“.
Представителят на американския президент е изразил дълбокото си съжаление по този повод, тъй като в хода на срещата си със Зеленски се е надявал „да даде тласък“ за продължение на разследването за намесата в президентските избори на САЩ през 2016 година в полза на Хилари Клинтън.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Владимир Зеленски ще преразгледа „възмутителните решения“ на Петро Порошенко

ТАСС: Владимир Зеленски ще преразгледа „възмутителните решения“ на Петро Порошенко

11 Май 2019 | 12:58 | Агенция "Фокус"
Киев. Избраният президент на Украйна Владимир Зеленски след встъпване в длъжност ще разгледа "възмутителните решения" на сегашния държавен глава, Петър Порошенко, заяви съветникът на Зеленски, бившият финансов министър Александър Данилюк в интервю, публикувано в събота в изданието Liga.Net, цитирано от TACC
"Нашият екип следи всички назначения. Ще прегледаме възмутителните решения на Порошенко. Трябва да стане ясно, че хората, назначени от старата администрация през последните седмици на работа, получават по принцип по-малко доверие от обществото - как ще работят?“ – подчерта Данилюк.
Той каза, че екипът на новоизбрания президент си сътрудничи с обществени организации, например с Центъра за борба с корупцията. "Планираме да възобновим набирането и сертифицирането на съдиите. Произволното назначаване на съдии във Върховния съд от напускащия президент в последните дни от мандата му, чиято честност се постави под въпрос и назначаването на недобросъвестни съдии е недопустимо“ - каза Данилюк.
Преди да подаде оставка, Порошенко извърши ротация на редица важни служители, по-специално уволни командира на Националната гвардия на Украйна Юрий Алеров, като го замени с Николай Балан. В допълнение, на другия ден президентът назначи Александър Сирски, който замени Сергей Наев като командир на военната операция в Донбас.
Президентът назначи и бившия ръководител на Националния съвет за телевизия и радиоразпръскване Юрий Артеменко в Националната комисия, която упражнява държавно регулиране в областта на комуникациите и информационните средства.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Петро Порошенко призова Меркел да разшири санкциите срещу Русия

ТАСС: Петро Порошенко призова Меркел да разшири санкциите срещу Русия

10 Май 2019 | 21:37 | Агенция "Фокус"
Киев. Президентът на Украйна Петро Порошенко в хода на телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел призова Берлин да разшири санкциите срещу Русия във връзка с указа за опростяване на процедурата за получаване на руски паспорти от жителите на самопровъзгласените Донецка и Луганска народни републики. Това се казва в съобщение, публикувано в петък на сайта на украинския държавен глава, предава ТАСС.
„Състоя се телефонен разговор между президента на Украйна Петро Порошенко и федералния канцлер Ангела Меркел“, се казва в изявлението. „Петро Порошенко призова Берлин да подкрепи усилването на санкциите против Москва заради т.нар. паспортни укази“.
Освен това, както отбелязват от пресслужбата, страните са обсъдили ситуацията в Донбас. При това Порошенко е благодарил на немския лидер за подкрепата на териториалната цялост на Украйна. От своя страна, Меркел е отбелязала честния и конкурентен избирателен процес в Украйна и е изразила надежда, че новото украинско ръководство ще се придържа към принципа на приемствеността във външната политика, преди всичко за ЕС и развитието на украинско-германското стратегическо партньорство. Събеседниците са отделили внимание и на ситуацията около украинските моряци, задържани за нарушаване на руската граница.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Страна“ (Украйна): Филарет има намерение да възстанови УПЦ-КП и да я оглави

„Страна“ (Украйна): Филарет има намерение да възстанови УПЦ-КП и да я оглави

10 Май 2019 | 20:12 | Агенция "Фокус"
Киев. Киевската патриаршия все още съществува - смята бившият ръководител Филарет. Той каза това в ексклузивно интервю с ТСН, предава украинското електронно издание „Страна“.
Преди това бяха публикувани копия от поканите за среща с подпис на Филарет, които са направени на бланки на Киевската патриаршия, разпусната в края на миналата година преди обединителния събор.
Отбелязва се, че същите покани са получени от почти всички епископи на Православната църква на Украйна (ПЦУ), а някои са публикували копия на документите в социалните мрежи. Филарет кани църковните служители в т.нар. „братски разговор“.
Според информация на ТСН, той събира архиереите, за да обсъди с тях перспективите за възстановяване на Киевската патриаршия, коят самият Филарет да оглави.
На свой ред, ръководителят на ПЦУ, митрополит Епифаний, каза, че не е бил поканен на тази среща. В същото време владиката призна, че конфликтът с Филарет, който след разпадането на Киевската патриаршия е "почетен патриарх", съществува от създаването на поместната църква и че те никога не са изнасяли служба заедно.
Според Епифаний, дори самите разговори за завръщане към миналото са пагубни за църквата, защото я водят обратно в изолация.
„Не е уместно да се говори за завръщане сега. Трябва да говорим за нашето бъдеще, за нашето единство. Защото в бъдеще имаме още много да направим така, че тази църква да бъде призната от другите поместни православни църкви. Ако се връщаме в миналото: автоматично това е път на никъде, тоест път към изолация, завръщане към състоянието, в което бяхме до 11 октомври, преди съответните решения на Константинополската патриаршия“, подчерта той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Московский комсомолец“: Отзоваването на американския посланик от Киев е главният сигнал за Порошенко

„Московский комсомолец“: Отзоваването на американския посланик от Киев е главният сигнал за Порошенко

9 Май 2019 | 03:57 | Агенция "Фокус"
Киев. Генералната прокуратура на Украйна се зае с президента Петро Порошенко, без да дочака официалното му слизане от длъжността. Прокурор Сергей Горбатюк го извика на разпит по делото за разстрела на „Небесната сотня“, но държавният глава не се яви на аудиенцията. Сега прокурорът обещава да наложи глоба на Порошенко, пише вестник „Московский комсомолец“ в материал, предаден без редакторска намеса.
Главният прокурор Юрий Луценко вече се застъпи за Порошенко, заявявайки, че той, като спазващ закона гражданин, със сигурност ще се яви на разпит, когато се договорят крайните срокове. Проблемът е, че прокурорите не успяха да се споразумеят за дата на явяване няколко седмици. Както каза Сергей Горбатюк, уведомлението за явяването в главната прокуратура е изпратено на президентската администрация преди две седмици. Но от там, няма никакви сигнали - нито за договаряне на датата, нито за невъзможността за идване на разпита ... Порошенко е свидетел в случая със смъртта на хората на Майдана. И през 2016 г. той вече свидетелства за него. Вярно, забрави да подпише показанията. И сега, две години по-късно, прокурорите не са успели да получат неговия автограф под документите. Ето защо, на 7 май, прокурорът се надяваше да получи дългоочакваното подписване под вече казаното от Порошенко. Освен това от този момент са се появили нови въпроси към президента.
Официално държавният глава не обясни причината за неявяването, но е известно, че в онзи момент напускащият президент е бързал да утвърждава съдии във Върховния съд. Представителите на главната прокуратура не бяха впечатлени от тази информация. Горбатюк смята отсъствието на президента за допълнителен разпит като демонстрация на неспазване на принципа на правовата държава и заяви, че той ще бъде глобен с голяма сума.
Но всички неприятности на Порошенко с местно правосъдие може да избледнеят на фона на ситуацията, която се развива в Съединените щати. Ранната подмяна на американския посланик в Украйна Мари Йованович стана първата камбана. Тя ще напусне позицията си няколко месеца преди очакваната дата. Ето защо, въпреки че Държавният департамент се опитва да го представи като планирана ротация, това е по-скоро въпрос на промяна на екипа. Както знаете, Йованович представлява лагера на Демократите, който доста обтегна нервите на Тръмп с разследване на руската намеса в президентските избори в САЩ. Сега, след като разследването стигна до заключението, че няма "руска следа" в победата на Тръмп, започва ново разследване - за украинската намеса в американските избори. И има доказателства - повече от достатъчно. Екипът на Порошенко работи открито с екипа на Хилари Клинтън.
Мари Йованович се оказа активен участник в украинската политическа сфера. Понякога твърде активен. Според главния прокурор Луценко целта е да се предотврати разследването на въпроса дали украинските сили за сигурност са извършили умишлено изтичане на информация през 2016 г., за да компрометират главата на избирателния щаб на Тръмп Пол Манафорт. Заради обвиненията на Демократите, Манафорт влезе в затвора за четири години. И тези, които имат пръст в това, включително и от украинска стърана, сега ще трябва да отговарят.. Между другото, има слухове, че Кърт Волкър ще загуби поста си на специален представител за Украйна и тогава изходящите власти на Украйна ще останат без покровителите си.
Експертът разказа как ще се развият наказателните дела срещу бившите представители на украинските власти.

Николай Капитоненко, украински политолог:

„Не бих свързал заявленията на правозащитните органи по адрес на Порошенко с дейността на Зеленски. Първо, новоизбраният президент все още няма никакви пълномощия, за да влияе на работата на прокуратурата или антикорупционните служби. Второ, Порошенко е свидетел от 2016 година и оттогава никой не го е заподозрял в нищо. Може би, по време на управлението на Зеленски ще вкарат в затвора някой корупционер от неговото обкръжение, но и това е възмжно само в случай, че той успее да назначи лоялен главен прокурор.
Що се касае до посланика... Луценко я обвиняваше в намеса в работата на антикорупционните органи. Възможно е по този начаин някой в Киев да се е опитвал да играе на конфликта между администрацията на Тръмп и екипа на бившия президент на САЩ Барак Обама... В Украйна вече има много спекулации по тази тема, но си мисля, че смяната на посланика би се случила при всички случаи“.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Украинският премиер Владимир Гройсман: Киев не приема руските паспорти на жителите на Донбас

Украинският премиер Владимир Гройсман: Киев не приема руските паспорти на жителите на Донбас

8 Май 2019 | 11:40 | Агенция "Фокус"
Киев. Правителството на Украйна ще приеме решение за признаването на незаконни паспортите на Руската федерация, издадени на жителите на Донбас. Това заяви на заседание на кабинета на министрите на Украйна министър-председателят Владимир Гройсман, предава TACC.
„Днес ще вземем правителствено решение да признаем всички паспорти, издадени на нашата територия, за незаконни", обяви Гройсман. Съгласно думите му, Киев ще се обърне пред други страни с искане да не признават руски паспорти, издадени на жителите на Донбас.
„Ще се обърнем към всички страни-партньори, така че след съответното решение на украинското правителство [за непризнаване на руски паспорти], да вземат подобни решения, за да може тези документи да не са валидни при преминаване на границите", допълни лидерът на кабинета в Киев.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Московский комсомолец“: Порошенко и Радата се обединиха, за да отложат инаугурацията на Зеленски

„Московский комсомолец“: Порошенко и Радата се обединиха, за да отложат инаугурацията на Зеленски

8 Май 2019 | 03:48 | Агенция "Фокус"
Москва. „Преди смъртта не можеш да се надишаш“ – тази поговорка отразява най-добре ситуацията около инаугурацията на новоизбрания президент на Украйна Владимир Зеленски. Бившето правителство прави всичко, за да забави, дори за седмица или две, неизбежното встъпване в длъжност на победителя от президентските избори. Блиц-посещението на Зеленски във Върховната Рада в опит да се постигне съгласие за назначаването на тържествена дата за 19 май не донесе никакви резултати. Фракциите "Блок Петро Порошенко" и "Народен фронт" предвидимо блокираха решението, пише руското издание „Московский комсомолец“ в материал, представен без редакторска намеса.
Ако напускащият държавен глава, Петър Порошенко, се нуждае от допълнителни седмици, за да почисти финансовите и персонални „опашки“ и да подготви по-добре резервни летища, тогава е важно депутатите от Върховната Рада да направят всичко, за да не може Зеленски да разпусне сегашния парламент. И тук седмицата играе не формална, но значителна роля. Съгласно действащото законодателство, Парламентът може да бъде разпуснат не по-късно от шест месеца преди изтичането на неговия мандат. Тъй като правомощията на сегашния парламент започнаха на 27 ноември 2014 г., то може да бъде прекратено само до 27 май. Ето защо, повечето експерти веднага след втория кръг заявиха, че депутатите ще определят встъпването в длъжност не по-рано от тази дата. Екипът на Зеленски е наясно с това, но на 4 май бе направен опит да се вземе Радата „на абордаж“.
Не се получи, но поне поговориха и се гледаха един друг в очите. Нещо повече, председателят Андрей Парубий не прикри, че възможността за разпускане на Рада е основният проблем. И той поиска от Зеленски директен отговор - дали възнамерява да я разпусне, или не. Зеленски отговори уклончиво: „Твърде рано е да се говори за това - все още нямам власт. Щом получа властта, ще получите отговор“. Ясно е, че тази позиция не задоволява народните представители.
В същото време и екипът на новия президент, и пропорошенковските фракции се опитаха да намерят "почти политически" обяснения за своята позиция. Владимир Зеленски оправдава бързането с встъпването в длъжност по този начин: „... Трябва да работим вече. Обясних, че трябва да вземем решение относно датата, има връзка с чуждестранни гости, които също трябва да направят своя график, защото всеки иска да дойде при нас, в Украйна, за да празнуваме този сериозен ден“. В отговор депутатите се позоваха на факта, че фракциите трябва да имат време да проведат консултации, но това не може да стане до 14 май. Имаше някои наистина лекомислени причини: те заявиха, че в неделя хората отиват в църквите сутрин и не им е до инаугурации. А скандално известният началник на Института за национална памет Владимир Вятрович в социална мрежа обвини Зеленски в „подигравка с паметта”. „Има предложения встъпването в длъжност на президента да се проведе на 19 май. Датата е изключително неудачна - това е Ден на възпоминание за жертвите на политически репресии, определена от Президентския указ от 2007 г. Това е ден на траур, по време на който се провеждат траурни събития в цяла Украйна, забавленията и развлеченията по телевизията са ограничени“, пише той.
Въпреки това, във Върховната Рада има достатъчно поддръжници на бързото встъпване в длъжност на новия президент. Фракциите "Батькивщина", "Самопомощ" и "Опозиционен блок" са готови да гласуват за датата 19 май. Но те не са достатъчни, за да се вземе решение. Ето защо, на 14 май - денят на началото на работата на Радата след почивните седмици - танцът около инаугурацията ще продължи.
Защо Зеленски реши да се спре на 19 май ни обясни експертът:
Ростислав ИЩЕНКО, политолог, президент на Центъра за системен анализ.
Тази дата му е необходима именно, за да има време да разпусне Радата. Всъщност украинското законодателство позволява инаугурация на деня след официалното решение на ЦИК за победителя в изборите. Законът гласи: „в рамките на 30 дни след обявяването на победителя от изборите“. ЦИК обяви, че Зеленски е избран за президент на 30 април. Инаугурацията може да се проведе на 1 май. Но същият закон предполага, че Върховната Рада назначава датата на встъпването в длъжност. Сега тя се опитва да направи всичко, за да отложи тази дата. Всъщност, ако президентът иска, той може да разпусне парламента през юли или дори през август. Защото законът може да се тълкува по различни начини. Там е написано, че Върховната Рада не може да бъде разпусната шест месеца преди изтичането на мандата, а не преди датата на новите избори. А правомощията на старата Рада изтичат едва когато са избрани нови депутати. И ако новият състав не влезе в длъжност, тогава правомощията на предишния състав не се прекратяват. Така че има много възможности. Но сега Върховната Рада се опитва да гарантира, че президентът ще има поне по-малко конституционни възможности за разпускане. В крайна сметка, самият Зеленски каза, че няма да нарушава закона“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Във Върховната рада е внесено предложение за инаугурацията на Зеленский на 19 май

ТАСС: Във Върховната рада е внесено предложение за инаугурацията на Зеленский на 19 май

7 Май 2019 | 09:26 | Агенция "Фокус"
Киев. В украинския парламент е внесено предложение за провеждане на тържествено заседание на 19 май, на което новоизбраният президент на страната Владимир Зеленски да положи клетва за встъпване в длъжност, предава TACC, като се позовава на съобщение, публикувано на официалната интернет страница на законодателния орган в Киев.
„Регистрирах във Върховната Рада проектопостановление за определяне на дата за тържествено заседание на парламента, на което новият президент трябва да положи клетва и да започне да изпълнява функциите си“, написа в социалната мрежа „Фейсбук“ Виктор Балога, автор на предложението.
Той подчерта, че документът не е изготвен по искане на Зеленски. „Това е моя лична инициатива. Мотивацията ми за нея е проста: ако нов екип иска да започне работа възможно най-рано, тогава няма нищо лошо в това. Дори ако Зеленски иска да направи това, за да има време да разпусне парламента, то лично аз не се страхувам от това", обясни Балога. В същото време той призова сегашния президент на Украйна, Петро Порошенко и неговия екип в парламента „да не се намесва в работата на младите".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: Украински депутат призова да бъде „обезлюден Донбас“

„Известия“: Украински депутат призова да бъде „обезлюден Донбас“

6 Май 2019 | 02:24 | Агенция "Фокус"
Киев. Депутатът от партия „Самопомощ“ Семен Семенченко призова властите в Украйна да „обезлюдят Донбас“, пише електронното издание на руският вестник „Известия“.
В интервю за изданието Politeka, Семенченко заяви, че в момента е необходимо да бъдат изтеглени всички трудови ресурси от този регион.
„Необходимо е ясно да помислим за амнистия за тези, които не са убивали украински военни. Както и какво ще правим с тези, които са замесени в убийства“, заяви Семенченко.
Той заяви, че в думите му няма никакъв геноцид и сравни своето предложение с действията на Русия, които тя осъществява на територията на самопровъзгласилите се републики.
Семенченко предложи да бъде показано на мирните жители напускащи Донбас, че те са „нужни на Украйна“, а тези, които са получили руски паспорти, да бъдат лишени от гражданство.
От 2014 година Украйна провежда военна операция в Донбас, като по данни на ООН, за този период са загинали няколко хиляди мирни жители, коментира руското издание.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Министърът на отбраната на Украйна е удивен от думите на Коломойски за гражданска война в Донбас

РИА Новости: Министърът на отбраната на Украйна е удивен от думите на Коломойски за гражданска война в Донбас

5 Май 2019 | 14:11 | Агенция "Фокус"
Киев. Думите на украинския олигарх Игор Коломойски за войната в Донбас предизвикаха удивление в министъра на отбраната на Украйна Степан Полторак, който разкри това в рамките на интервю за телевизионния канал „Прямой“, предава РИА Новости.
По-рано Коломойски заяви, че конфликтът в Югоизточна Украйна е „вътрешна гражданска война“, в която украинци воюват с украинци.
По думите на Полторак, той не е очаквал такива думи от бизнесмена, който „много е помагал“ на въоръжените сили на страната. Той добави, че в Донбас има „руска агресия“.
„Казвам ви честно, удивен съм, защото си мислех, че в Украйна няма нито един човек, който мисли така. Смятах, че всички украинци разбират, кой именно воюва в Донбас, с чие оръжие и кой осъществи агресията и в Крим, и в Донецк, и в Луганск. Това е известно и в повечето страни по света. Бих искал да подчертая още веднъж, че през 2014 година Руската Федерация осъществи агресия срещу Украйна. И днес ние се защитаваме от агресора“, заяви Полторак.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Върховната рада иска инаугурацията на Зеленски да е на 28 май, за да не може да разпусне парламента, той настоява за 19 май

ТАСС: Върховната рада иска инаугурацията на Зеленски да е на 28 май, за да не може да разпусне парламента, той настоява за 19 май

4 Май 2019 | 21:16 | Агенция "Фокус"
Киев. Лидерите на фракциите и депутатските групи във Върховната рада считат, че инаугурацията на новия президент на Украйна трябва да се състои на 28 май, съобщи в събота пред журналистите председателят на депутатската група „Възраждане“ Виктор Бондар, предава ТАСС.
„Датата 28 май за инаугурацията на Владимир Зеленски е комфортна за мнозинството от депутатите“, заяви Бондар.
Той обясни, че много народни представители биха искали да отложат инаугурацията за след 27 май, за да не може новоизбраният държавен глава да има право да разпусне Радата. „Но все пак не изключвам, че на 14 май на заседанието на Радата може да бъде взето решение инаугурацията на новоизбрания президент да е на 19 май, за което настоява Владимир Зеленски“, отговори Бондар.
Той съобщи още, че на срещата са участвали председателят на депутатската група на „Блок Петро Порошенко“ Артур Герасимов, председателят на „Баткивщина“ Юлия Тимошенко и лидерът на Радикалната партия Олег Ляшко. „Бяха и техните заместници“, уточни Бондар.
По-рано Зеленски заяви, че би искал да има законното право да разпусне сегашния състав на парламента. Предвид това, че в неговия днешен състав няма нито един представител на партията на новия държавен глава „Слуга народа“, той предпочита да обяви предсрочни парламентарни избори. Но законът му забранява да го направи шест месеца преди изтичането на мандата на депутатите. Легитимността на сегашния парламент завършва на 27 ноември т.г. А това означава, че ако Зеленски встъпи в длъжност след 27 май, той няма да може да разпусне Радата.

Експертна прогноза

„Ако датата на инаугурацията бъде след 27 май, това означава, че екипът на Зеленски е съгласувал с ключовите политически играчи съдбата на парламента, преизбиране на президентската квота в парламента и приемане на първостепенни пакети от закони“, заяви кореспондентът на ТАСС и началник на Украинския институт за анализ и мениджмънт на политиката Руслан Бортник. Но готовността на Зеленски да се договаря с представители на предходната администрация може да повлияе негативно на неговия рейтинг в навечерието на парламентарните избори през есента, уверен е експертът.
Но в случай, че не успее да се договри, за новия президент отново би възникнал негативен сценарий на развитие на събитията. „Ако инаугурацията е след 27 май, Зеленски ще встъпи в своите пълномощия в условия на конфликт с ключови финансово-политически групи“, прогнозира Бортник.
Това означава, че до края на 2019 година на новият президент ще му е трудно да започне да реализира гръмките си предизборни обещания, което може да му донесе не толкова добри резултати на следващите избори за Върховна рада, които по план трябва да се състоят на последната неделя на октомври.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Игор Коломойски: Гражданската война в Украйна има гореща фаза в Донбас и студена фаза в останалата част на страната

Игор Коломойски: Гражданската война в Украйна има гореща фаза в Донбас и студена фаза в останалата част на страната

4 Май 2019 | 00:09 | Агенция "Фокус"
Киев. Конфликтът в Донбас представлява гражданска война, в която украинци воюват срещу украинци, заяви в интервю пред портала Bihus.info предприемачът Игор Коломойски, предава РИА Новости.
По неговите думи, събитията от последните години са стрували на Украйна 13 милиона население. „Минус Крим, минус Донбас, това е минус 13 милиона. Янукович, Русия и революцията, естествено (са ги предизвикали). Взаимна ненавист, вътрешен граждански конфликт, гражданска война“, заяви той.
„Слава Богу, че тя не се разпространи на цялата територия (на страната). Но тя има гореща фаза в Донбас и студена фаза на територията на останалата част от страната“, счита бизнесменът.

„Ненавист един към друг“

Коломойски поясни, че „студената фаза“ е ненавистта един към друг, която се проявява под вида на „горещи събития“. Той причисли към тях, конкретно, убийствата на обществени активисти и журналисти, привеждайки като пример, от едната страна, Олес Бузин, а от другата – Павел Шеремет.
На уточняващ въпрос, „Гражданска война ли е това в Донбас?“, Коломойски отвърна“ „А защо убиват журналисти, ако в страната е мирно и добре? Журналистите са като войниците. Когато в страната всичко е наред, не убиват журналисти“.
„Граждански конфликт, да кажем така. Можем да кажем и гражданска война, но война е по-глобален термин“, добави бизнесменът.
На въпрос, кой с кого воюва, Коломойски отговори, че украинци воюват с украинци, а на въпрос за ролята на Русия, той заяви, че тя „подкрепя една част от украинците“. „Ако нея я нямаше, всичко това щеше да е свършило отдавна. Украинците биха се помирили помежду си“, счита той.

„И двете страни са виновни“

Според мнението на Коломойски, войната, от една страна „бе провокирана и организирана“ от Русия. При това той добави, че „от другата страна също не всичко е благополучно“, привеждайки като пример ситуацията от 22 февруари 2014 година, когато при преминаването на властта към привържениците на Евромайдана във Върховната рада са призовали да се отменят Храковските споразумения (за пребиваването на Черноморския флот на Русия в Украйна, който загуби сила при обединението на Крим с Русия) и закона Колесниченко-Кивалов (за езиковата политика, отменен от Радата, но неутвърден от и.д. президент Александър Турчинов) и „това провокира тази ситуация“. Също така той спомена инцидентите, когато бойците от „Беркут“ „се завръщаха в базата си, а там ги обстрелваха“.

Убийствата на журналисти в Украйна

Известният украински журналист Олес Бузин бе застрелян на 16 април 2015 година в свой дом в Киев с четири куршума, един от които в главата. Разглеждаха се няколко версии за убийството, включително свързана с професионалната дейност на журналиста. Бяха предявени обвинения на Андрей Медведко и Денис Полищук.
Павел Шеремет, работил в руските медии и живял и работил през последните пет години в Киев, загина на 20 юли 2016 година в украинската столица, когато бе взривен автомобилът му. Следствието счита за главна версия отмъщение за професионалната му дейност.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Игор Коломойски: Гражданската война в Украйна има гореща фаза в Донбас и студена фаза в останалата част на страната

Игор Коломойски: Гражданската война в Украйна има гореща фаза в Донбас и студена фаза в останалата част на страната

3 Май 2019 | 13:07 | Агенция "Фокус"
Киев. Конфликтът в Донбас представлява гражданска война, в която украинци воюват срещу украинци, заяви в интервю пред портала Bihus.info предприемачът Игор Коломойски, предава РИА Новости.
По неговите думи, събитията от последните години са стрували на Украйна 13 милиона население. „Минус Крим, минус Донбас, това е минус 13 милиона. Янукович, Русия и революцията, естествено (са ги предизвикали). Взаимна ненавист, вътрешен граждански конфликт, гражданска война“, заяви той.
„Слава Богу, че тя не се разпространи на цялата територия (на страната). Но тя има гореща фаза в Донбас и студена фаза на територията на останалата част от страната“, счита бизнесменът.

„Ненавист един към друг“

Коломойски поясни, че „студената фаза“ е ненавистта един към друг, която се проявява под вида на „горещи събития“. Той причисли към тях, конкретно, убийствата на обществени активисти и журналисти, привеждайки като пример, от едната страна, Олес Бузин, а от другата – Павел Шеремет.
На уточняващ въпрос, „Гражданска война ли е това в Донбас?“, Коломойски отвърна“ „А защо убиват журналисти, ако в страната е мирно и добре? Журналистите са като войниците. Когато в страната всичко е наред, не убиват журналисти“.
„Граждански конфликт, да кажем така. Можем да кажем и гражданска война, но война е по-глобален термин“, добави бизнесменът.
На въпрос, кой с кого воюва, Коломойски отговори, че украинци воюват с украинци, а на въпрос за ролята на Русия, той заяви, че тя „подкрепя една част от украинците“. „Ако нея я нямаше, всичко това щеше да е свършило отдавна. Украинците биха се помирили помежду си“, счита той.

„И двете страни са виновни“

Според мнението на Коломойски, войната, от една страна „бе провокирана и организирана“ от Русия. При това той добави, че „от другата страна също не всичко е благополучно“, привеждайки като пример ситуацията от 22 февруари 2014 година, когато при преминаването на властта към привържениците на Евромайдана във Върховната рада са призовали да се отменят Храковските споразумения (за пребиваването на Черноморския флот на Русия в Украйна, който загуби сила при обединението на Крим с Русия) и закона Колесниченко-Кивалов (за езиковата политика, отменен от Радата, но неутвърден от и.д. президент Александър Турчинов) и „това провокира тази ситуация“. Също така той спомена инцидентите, когато бойците от „Беркут“ „се завръщаха в базата си, а там ги обстрелваха“.

Убийствата на журналисти в Украйна

Известният украински журналист Олес Бузин бе застрелян на 16 април 2015 година в свой дом в Киев с четири куршума, един от които в главата. Разглеждаха се няколко версии за убийството, включително свързана с професионалната дейност на журналиста. Бяха предявени обвинения на Андрей Медведко и Денис Полищук.
Павел Шеремет, работил в руските медии и живял и работил през последните пет години в Киев, загина на 20 юли 2016 година в украинската столица, когато бе взривен автомобилът му. Следствието счита за главна версия отмъщение за професионалната му дейност.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Коммерсант“: Владимир Зеленски заяви, че от „общото“ между Русия и Украйна е останала само границата

„Коммерсант“: Владимир Зеленски заяви, че от „общото“ между Русия и Украйна е останала само границата

3 Май 2019 | 01:48 | Агенция "Фокус"
Киев. Новоизбраният президент на Украйна Владимир Зеленски коментира думите на руския президент Владимир Путин за това, че двете страни имат много общо. Зеленски смята, че в момента Украйна и Русия имат единствено обща граница, пише на електронното си издание руският вестник „Коммерсант“.
„Реалността е такава, че днес, след анексията на Крим и агресията в Донбас, от „общото“ между нас остана само едно – това е държавната граница, 2295 км. „общо“. И Русия трябва да върне контрола от украинска страна върху всеки милиметър от границата. Само тогава ние ще можем да продължим да търсим „общото“, заяви Зеленски във Facebook.
По думите на Зеленски, въведената от Русия забрана за износ на петролни продукти в Украйна, отварянето на пунктове за издаване на руски паспорти на жители на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска републики, както и „задържането на украинци в плен“, не спомага за урегулирането на отношенията между двете страни.
„Подобни отношения не може да бъдат определени, като „братски“, подчерта Зеленски.
На 24 април президентът на Русия подписа указ за улесняване на процедурата за предоставяне на руско гражданство на жители на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска републики. По-късно Владимир Путин заяви, че Русия може да улесни получаването на гражданство за всички украинци. В отговор Владимир Зеленски обяви готовност за издаване на украински паспорти за всички руснаци. Путин определи инициативата на Зеленски като „много добра“. Руският държавен глава заяви, че между двете страни „има много общо“ и поясни, че има предвид общото между народите на Русия и Украйна, които според него са „по същество, един народ“.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Интерфакс: От 3 май жителите на Донбас ще могат да кандидатстват за руско гражданство

Интерфакс: От 3 май жителите на Донбас ще могат да кандидатстват за руско гражданство

2 Май 2019 | 18:42 | Агенция "Фокус"
Донецк/Москва. От 3 май миграционната служба на непризнатата Донецка народна република ще започне приемането на документи за получаването на руско гражданство, предава Интерфакс, като се позовава на информация от властите в Донецк.
От следващата седмица документи ще се приемат във всичките 33 подразделения на миграционната служба на ДНР.След проверка те ще бъдат предавани на Главното управление по миграционните въпроси на Руската федерация в Ростовската област. Срокът за разглеждане на заявленията на кандидатите е три месеца. При положително решение новите руски граждани ще взимат документите си от Ростов, докъдето ще бъдат транспортирани чрез специални автобуси.
Съответният указ на Владимир Путин за предоставяне на руско гражданство на жителите на Донбас бе подписан на 24 април, припомня агенцията.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Владимир Путин подписа указ за предоставяне на руско гражданство на украинци

ТАСС: Владимир Путин подписа указ за предоставяне на руско гражданство на украинци

1 Май 2019 | 13:56 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ за предоставяне на право за улеснено получаване на руско гражданство за отделни категории граждани на Украйна, предаде ТАСС.
В частност, право за улеснено получаване на руско гражданство получават украинци, родени и постоянно пребиваващи на територията на Крим и напуснали полуострова до 18 март 2014 година, както и техните семейства.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Московский комсомолец“: Около 86% от населението на Донбас иска руски паспорти

„Московский комсомолец“: Около 86% от населението на Донбас иска руски паспорти

30 Април 2019 | 19:53 | Агенция "Фокус"
Донецк/Луганск. Проведено в самопровъзгласените Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР) социологическо проучване е показало, че огромното мнозинство от жителите имат намерение да си изкарат руски паспорти, съобщи пред журналистите представителят на Министерството на вътрешните работи на Русия по въпросите на миграцията Кирил Адзинов, пише вестник „Московский комсомолец“.
В момента заявления от жителите на ДНР и ЛНР се приемат и разглеждат на територията на Ростовска област в Русия. По думите на Адзнов, наскоро в донбаските републики са провели анкета, която е показала, че 86% от населението има намерение да получи руско гражданство.
По-рано в ЛНР започнаха да издават собствени паспорти, които, както се очаква, ще опростят процеса на получаване на руско гражданство. По думите на очевидци, опашките за документи започват да се извиват от четири часа сутринта.
Указът, който даде правото на жителите на Донбас да получат руско гражданство по опростена процедура бе подписан от Путин на 24 април. В документа се отбелязва, че указът е приет с „хуманитарни цели“ и за защита на правата и свободите на човека и гражданина.
На 27 април руският държавен глава заяви, че властите разглеждат възможността за предоставяне на гражданство по опростена процедура за всички украинци. В отговор на това Владимир Зеленски заяви, че руските власти си губят времето напразно, „опитвайки се да съблазнят“ гражданите на Украйна със своите паспорти.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Какво може да загуби Путин в Украйна

Politico: Какво може да загуби Путин в Украйна

30 Април 2019 | 09:32 | Агенция "Фокус"
Киев. В най-четения материал за деня на европейската редакция на Politico, базираната в Брюксел медия продължава поредицата от анализи в европейските и американските медии, които се заеха с начертаване на печеливш сценарий (създаване на вътрешен смут в Русия, а в конкретния случай – чрез социалните мрежи и комуникационните си способности рускоезичният Зеленски се превръща в пример за младите и красивите руснаци на фона на президента Владимир Путин, политическата среда в Русия се променя и подобен на укаинския комедиант кандидат печели на следващите избори и се отказва от текущата "дестабилизираща" политика на Москва в полза на Запада, своего рода Елцин II) за Запада в Украйна след позорното поражение на тяхното протеже Петро Порошенко и социалната катастрофа и почти сигурната имплозия на страната, в резултат от икономическото самоубийство и войната, с които могат да се похвалят властите в Киев след 2014 година.
Материалът е представен без редакторска намеса.


Разгромната победа на Владимир Зеленски на президентските избори в Украйна бе интерпретирана от мнозина като голяма победа за руския президент Владимир Путин.
Комедиантът е рускоезичен и е живял и работил в Москва 6 години. Той също няма никакъв опит като държавник – единствено има стаж в политиката като измислен президент в комедийния сериал на Netflix – „Слуга народа“.
Реалността обаче е по-сложна. Зеленски може и да е зелен, когато става въпрос за управляване, но е ветеран в комуникацията, както може да се види от разоряването на напускащия украински президент Петро Порошенко. А познанията му по руски – и за руснаците – са и предимство и недостатък.
За разлика от Порошенко, който прегърна украинския национализъм и говореше само на украински, Зеленски е способен да говори на руснаците на техния собствен език и да достига до тях чрез своя Instagram и други социални медии. За Путин, наличието на рускоговорящ президент в демократична Украйна е като да яде жив октопод – вълнуващо, да, но също и ужасяващо.
Несъмнено Зеленски е по-приятелски настроен към Москва, отколкото Порошенко, както многократно е подчертавал опонентът му преди изборите. Един от билбордовете на кампанията на Порошенко показваше него, гледащ Путин. Подтекстът беше ясен: гласуването за Зеленски е гласуване за най-злия враг на Украйна.
След изборите, някои от най-крайните привърженици се опитаха да опишат 73-те процента от украинците, които гласуваха за Зеленски, като „малки руснаци“. Държавата, за която мечтаят, е загубила пътя си и сега се обръща отново към Москва.
Путин, изглежда, има различен подход. Руският президент не се обади на рускоговорящият комедиант, за да го поздрави за неговата победа. От Кремъл идва почти пълна тишина, с изключение на съобщението, че „признава“ изборите, като същевременно разкритикува Украйна за това, че не е позволила на 3,5 милиона свои граждани от Русия да гласуват.
Разбира се, Путин най-вероятно предпочита Зеленски на Порошенко, който се интересуваше повече от разпалване на конфликта с Путин, отколкото от управлението. Комикът обеща да отмени забраната за руските артисти и руските социални мрежи и най-вероятно ще насърчи културното размразяване между двете страни. Директните полети могат дори да бъдат възстановени в определен момент.
Разгромната победа на Зеленски е ясен сигнал, че украинците, въпреки гнева си от войната, по-скоро биха искали да живеят в мир с Русия, отколкото в постоянен конфликт. Но руският президент има паметта на слон. Малко вероятно е да е забравил, че олигархът Игор Коломойски - най-известният поддръжник на Зеленски - го наричаше „шизофренно джудже“ по време на войната в Източна Украйна.
Президентското алтер-его на Зеленски в телевизионния сериал също се отнася негативно към Путин, дори отказва да приеме разговор с него по време на запомняща се сцена и открито говори за промяна на режима в Русия. „Именно заради негативните коментари за Путин телевизионното шоу „Слуга народа“ не бе излъчено в Русия“, потвърди по време на неформален разговор служител от руското външно ведомство.
Победата на Зеленски поставя Путин в специална връзка. Той не може да приеме политик, който открито призова за уволнението му по телевизията. И все пак той е наясно, че комикът предоставя уникална възможност за връщане на отношенията с Русия след враждебността през последните пет години. Така че той е позволил на министър-председателя Дмитрий Медведев да свърши работата, като поздрави новоизбрания президент и изрази надежди за по-добри отношения. Междувременно Путин прави това, което прави най-добре: действа твърдо и да загражда противника си в ъгъла.
Видеото на Зеленски, който пада на колене по време на дебат с Порошенко, за да моли за прошка тези, чиито роднини са паднали по време конфликта в Украйна, стана хит по руската телевизия – усилие, комедиантът да бъде представен като слаб и неопитен.
Междувременно, миналата седмица Путин излезе с декрет, който гарантира руски паспорти на украинците от сепаратистките региони на страната. Това се сблъска със сериозни критики. Специалният представител на САЩ за Украйна Кърт Волкер характеризира решението като „силно провокативно“ и извадено „директно от учебниците по окупация на Русия“.
Истинската опасност за Путин е това, което се случва по-нататък. Зеленски изстреля първия залп в нощта на изборите, като извика към всички постсъветски държави с радост: „Погледнете ни - всичко е възможно“. Убедителната му победа на свободни избори озадачи руснаците, които са свикнали вотовете да се решават предварително. Това ги кара да се чудят дали Путин също може лесно да бъде отстранен на свободни избори. Театърът на демокрацията в Украйна вече е заразен: Някои политици призовават за дебати на футболните стадиони за руски избори.
Разбирането на Зеленски за медиите и естествената връзка с руския народ го правят опасен за Путин. Последното нещо, което руският президент иска, е повече приказки за демократична революция. Очаквайте Кремъл да продължи да играе твърдо и мръсно, докато Путин не разбере дали е по-добре да зашемети октопода, или да рискува да бъде ухапан, докато е жив и ритащ.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Владимир Путин смята, че ще се договори със Зеленски по въпроса за гражданството

ТАСС: Владимир Путин смята, че ще се договори със Зеленски по въпроса за гражданството

29 Април 2019 | 18:09 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на Русия Владимир Путин разчита, че ще успее да се договори с избрания за президент на Украйна Владимир Зеленски по въпроса за двойното гражданство, предава ТАСС.
„Много добре“, оцени руският държавен глава изказването на Зеленски, че е готов да даде украински паспорти на всички руснаци. „Това говори, че ще се договорим, навярно, защото между нас има много общо“, заяви Путин, като поясни следното:
„Много пъти съм казвал, че украинците и руснаците са братски народи. Нещо повече, аз въобще смятам, че това всъщност е един народ със свои културни, езикови и исторически особености, но по същество – един народ“, отбеляза руският президент. Според него, ако страните имат общо гражданство, то руснаците и украинците само ще спечелят от това. „Ще бъдем по-силни и по-успешни“, категоричен е той.
„Ако те започнат да дават гражданство на руснаците в Украйна, а ние на украинците в Русия, то ние доста бързо ще стигнем до общ знаменател и желания резултат“, заяви Путин. „Ще имаме общо гражданство“.
„Всичко е много просто: ако в Украйна дават паспорти на руснаците, а ние, в Русия, даваме паспорти и гражданство на украинците, то рано или късно ние неизбежно ще стигнем до очаквания резултат: всички ще имат единно гражданство“, още веднъж обърна внимание Путин.
„Не мога да не приветствам това“, добави руският президент.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: Путин и Зеленски си размениха сигнали

„Независимая газета“: Путин и Зеленски си размениха сигнали

29 Април 2019 | 00:50 | Агенция "Фокус"
Москва. Върховната рада (парламентът) на Украйна ще поиска от международни организации да „предприемат мерки“, във връзка с решението на Русия за издаване на паспорти на украински граждани, пише руският вестник „Независимая газета“. Новоизбраният украински президент Владимир Зеленски също реагира негативно на ситуацията, но изрази надежда за бъдещи преговори.
„Ние сме готови да обсъждаме нови условия за съществуването на Украйна и Русия“, заяви Зеленски.
Руският президент Владимир Путин също не изключи възможността за преговори.
„В случай, че някога има среща между нас, започнат някакви преговори, което аз не изключвам, то ние преди всичко трябва да говорим, как да приключим конфликта в Югоизточна Украйна“, заяви Путин. Руският държавен глава отбеляза, че най-прекия път за това е изпълнението на Минските споразумения.
Путин изрази съжаления за това, че Зеленски е обещал да не предоставя особен статут на района на Донбас и да подпише указ за пълна амнистия.
„И двата въпроса са ключова част от съдържанието на Минските споразумения. Как е възможно без изпълнение на тези споразумения да бъде решен проблема? Аз с удоволствие бих обсъдил тези теми“, заяви Путин.
„Аз смятам, че преди всичко хората очакват от бъдещото политическо ръководство на Украйна, решение именно на тези въпроси. Всички са изморени от този конфликт…Но ако бъдещият президент казва, че няма намерение да изпълни Минските споразумения, как тогава той смята да реши този проблем?“, допълни руският президент.
Владимир Зеленски до момента не е представил свой план за урегулиране на конфликта в Югоизточна Украйна. Като цяло е известно, че новоизбраният украински президент предлага да бъдат включени САЩ и Великобритания към работата на „нормандската четворка“ (Германия, Франция, Русия и Украйна), коментира изданието.Превод и редакция: Светлин Божков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Страна (Украйна): Владимир Зеленски отговори на Путин за намерението му да предостави руско гражданство на всички желаещи украинци

Страна (Украйна): Владимир Зеленски отговори на Путин за намерението му да предостави руско гражданство на всички желаещи украинци

28 Април 2019 | 15:57 | Агенция "Фокус"
Киев. Вчера, 27 април, Владимир Путин каза, че Русия планира да даде гражданство по опростена процедура не само на жителите на непризнатите републики, но и на всички украинци. Владимир Зеленски отговори на това в социалните мрежи, цитиран от украинското издание “Страна“.
Публикуваме текста без редакторски промени:

"Що се отнася до изявленията на президента на Руската федерация Владимир Путин, искам да отбележа следното.
Първо, не бих посъветвал руските власти да губят време, опитвайки се да изкушат гражданите на Украйна с руски паспорти. Може би ще има някой, който все още е под влиянието на пропагандата. Може би някой ще го направи в името на доходите или в опит да избяга от наказателно преследване. Можем дори да предоставим на Владимир Путин списък на гражданите на Украйна, които скоро ще станат много неудобни в страната, която цинично са ограбвали, злоупотребяващи с високи постове. Нека Русия отново да реши къде се нуждае най-вече от такива „професионалисти“ - в Ростов или в Магадан.
Но разликата в Украйна, по-специално, се крие във факта, че ние, украинците, имаме свобода на словото, свободни медии и интернет в нашата страна.
Ето защо, ние добре знаем какво всъщност осигурява руския паспорт.
Това е правото да бъдат арестувани за мирен протест. Правото да не се провеждат свободни и конкурентни избори. Това е правото да забравим за съществуването на естествени права и свободи. Ето защо не трябва да се очаква, че много украинци ще искат да се превърнат в „нов нефт“, в което руските власти се опитват да превърнат собствените си хора.

Украинците са свободни хора в свободна страна. Независима, суверенна и неделима. Украинското гражданство е свобода, достойнство и чест. Такова, което сме защитили и ще защитим. Украйна няма да се откаже от мисията си да служи като пример за демокрация за постсъветските страни. И част от тази мисия ще бъде осигуряването на закрила, убежище и украинско гражданство на всички, които са готови да се борят за свобода. Ще осигурим подслон и помощ на всички - всеки, който е готов да се бори заедно с нас за нашата и вашата свобода.
Не трябва да се говори с Украйна и украинците на езика на заплахите, военния и икономически натиск. Това не е най-добрият начин за прекратяване на огъня и деблокиране на процеса от Минск.
Още веднъж подчертавам, че съм готов за преговори. Надявам се, че на следващата среща в нормандския формат Русия ще демонстрира готовност за деескалация. Конкретно потвърждение на тази готовност трябва да бъде взаимният обмен на нашите граждани във формат "всички за всички". Без изключения. От наша страна сме готови да обсъдим нови условия за съвместното съществуване на Украйна и Русия. С разбирането, че истинската нормализация ще се случи само след пълна деокупация на Донбас и Крим. Украйна не се отказва! Във всеки смисъл на думата.
Но се надявам, че в Русия все пак те са по-склонни да говорят, отколкото да стрелят.
Аз не съм бог, за да се изпълняват желанията ми. Но също така припомням, че е време всички служители да дадат честен отговор за своите действия точно пред Него. Никой няма да отиде направо в Рая. Първо ще има Съд.
За пълно и недвусмислено разбиране на моята позиция, аз предоставям този текст и на руски, така че всеки да ни чуе ”, каза Зеленски.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Украйна настоява Русия да отмени решението си за опростено предоставяне на руско гражданство на жителите на Донбас

ТАСС: Украйна настоява Русия да отмени решението си за опростено предоставяне на руско гражданство на жителите на Донбас

28 Април 2019 | 15:39 | Агенция "Фокус"
Киев. Първият заместник-председател на Върховната Рада, Ирина Геращенко, поиска Русия да отмени решението за опростена процедура за издаване на руско гражданство на жителите на Донбас, предава TACC.
"За да приложи политическия блок, (на Минските споразумения - бел. ред.) Путин трябва да отмени указите си за незаконна паспортизация на украинците", написа Геращенко в социалната мрежа „Фейсбук“.
В допълнение, Геращенко, която е и представител на Украйна в хуманитарната подгрупа на Контактната група за разрешаване на ситуацията в Донбас, заяви, че Украйна е изпълнила своята част от политическия блок на споразуменията в Минск, като е приела съответните закони, но тяхното неспазване се дължи на посредника на преговорите в Минск - Русия.
„Политическият блок, на който Путин постоянно набляга, Украйна, всъщност го е изпълнила. Приехме закон за амнистията (под чието действие не попадат терористите и убийците , а само „заблудените ”) и за характеристиките на местното самоуправление. Но тези закони не влязоха в сила заради Руската федерация ”, отбеляза заместник-председателят на Рада, без да обръща внимание на петата точка от набора от мерки за изпълнение на Минските споразумения от 12 февруари 2015 г., която се отнася до амнистията на всички участници в събитията в Донбас, коментира агенцията.
Сред другите условия от украинската страна към Руската федерация Геращенко призова за премахване на указа за признаване на изборите и документите от Донецката и Луганската народна република (ДНР и ЛНР). Тя отново заяви, че Киев не признава съществуващите власти на републиките и няма да влезе в преки преговори с Донецк и Луганск.
Мирното уреждане на конфликта в Донбас се основава на така наречените Мински споразумения, които предполагат не само прекратяване на огъня, изтегляне на оръжията, амнистия, обновяване на икономическите връзки, но и дълбока конституционна реформа в Украйна, която трябва да доведе до децентрализация на властта, като се вземе предвид специалният статут на отделните региони на Донецка и Луганска област. Този план обаче все още не е изпълнен. Украинската страна напълно се отказа от политическите точки на споразумението, цитирайки нерешените въпроси на сигурността, припомня агенцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Игор Коломойски е готов да консултира Владимир Зеленски

ТАСС: Игор Коломойски е готов да консултира Владимир Зеленски

27 Април 2019 | 16:08 | Агенция "Фокус"
Киев. Украинският предприемач Игор Коломойски е готов да съветва победителя в украинските избори Владимир Зеленски по време на неговото управление като държавен глава. Това заяви самият той в интервю за телевизионния канал НТВ, видеото от което бе публикувано на интернет страницата на телевизията в събота, предава TACC.
"Най-много да го посъветвам за нещо", каза Коломойски, отговаряйки на въпроса като какъв е готов да работи с екипа на Зеленски.
Предприемачът вярва, че бъдещият президент е поел голяма тежест и това е преди всичко негова отговорност. "Надяваме се, че той ще се справи," каза бизнесменът. "Готов съм да му помогна със съвети, понякога помагам, но това не е масово явление."
По-рано Коломойски заяви, че възнамерява да се върне в Украйна, ако Зеленски спечели след обявяването на официалните резултати от втория тур от украинската Централна избирателна комисия.
През 2015 г. Коломойски бе уволнен от поста на управител на Днепропетровска област поради конфликт с президента Петро Порошенко, след което той постоянно живее извън страната. В Украйна много хора го свързват с влизането в политиката на Зеленски, но самият шоумен, който спечели изборите, многократно е заявявал, че „не е проект на Коломойски“.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Путин: Първата възможна тема за преговори със Зеленски ще бъде урегулирането в Донбас

Владимир Путин: Първата възможна тема за преговори със Зеленски ще бъде урегулирането в Донбас

27 Април 2019 | 13:33 | Агенция "Фокус"
Пекин. Руският президент Владимир Путин заяви, че първата тема по време на неговите възможни преговори с избрания от Украйна президент Владимир Зеленски ще бъде урегулирането в Донбас, предава TACC
"Ако имаме среща, започнем преговори, които не изключвам, тогава първо трябва да кажем как да се сложи край на конфликта в югоизточна Украйна", каза Путин, отбелязвайки, че за уреждането има "само един начин - изпълнението на споразуменията от Минск".
Отговаряйки на въпроса колко скоро Путин е готов да "се яви пред Зеленски", руският лидер отбеляза: "Владимир Зеленски все още не е издигнат в ранг на светец, още по-малко Господ Бог, и едва ли трябва да застана пред пред него в каквото и да е качество."
Руският лидер обърна внимание на изявленията на Зеленски по време на предизборната кампания, че няма да подпише указ за амнистия за участниците в конфликта в Донбас и не се съгласи с предоставянето на специален статут на съответните територии, които са ключови точки от споразуменията в Минск от 2015 година. "И как е възможно без спазването на Минските споразумения за решаване на проблема с ЛНР/ДНР? Бих искал да му задам тези въпроси и да обсъдим тези теми", каза руският лидер.
Той подчерта, че голям брой украински граждани гласуваха за Зеленски. "Всички са уморени от този конфликт (в Донбас), всички са уморени от него. И всички очакват новото политическо ръководство, включително бъдещия президент, да разреши тези задачи. Но, макар да е вече на прага, бъдещият президент първоначално заявява, че той няма да изпълни споразуменията от Минск - и как тогава ще се реши този проблем? " - каза Путин, отбелязвайки, че би искал да разбере позицията на Зеленски.
Путин също каза, че би искал да изясни икономическите въпроси, по-специално дали ще бъде подписано ново споразумение за транзита на руски газ през Украйна.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Путин: Русия обмисля да опрости предоставянето на руско гражданство за всички украинци

Владимир Путин: Русия обмисля да опрости предоставянето на руско гражданство за всички украинци

27 Април 2019 | 12:12 | Агенция "Фокус"
Пекин. Руският президент Владимир Путин заяви, че Москва обмисля възможността за предоставяне на руско гражданство по опростен начин, не само за жителите на определени области на Донбас, но и за гражданите на цяла Украйна, предава TACC.
"Като цяло мислим да предоставим гражданството си по опростен начин на гражданите на Украйна", заяви държавният глава на пресконференция след посещението си в Китай.
Президентът също така увери, че всички социални задължения към руснаците ще бъдат изпълнени, въпреки решението за предоставяне на гражданство на Руската федерация по опростен начин на жителите на определени райони на Донбас.
„По отношение на изпълнението на социалните ни задължения към нашите граждани в Русия: няма съмнения - всички социални задължения, абсолютно всички социални плащания, пенсии, тяхното увеличаване - всичко ще се изпълни. Няма съмнение”, каза държавният глава.
Той подчерта, че "няма да има сериозна тежест за руския бюджет, свързан с евентуални смущения в бъдещето в самата социална система на Русия, това е абсолютно невъзможно."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Лидерът на ЛНР разказа за опашки за подаване на документи за руско гражданство

ТАСС: Лидерът на ЛНР разказа за опашки за подаване на документи за руско гражданство

26 Април 2019 | 13:35 | Агенция "Фокус"
Москва. Жителите на самопровъзгласената Луганска народна република (ЛНР) са образували опашки, за да подадат документи за получаване на руско гражданство, съобщи лидерът на републиката Леонид Пасенчик в ефира на канал „Россия 24“, предава ТАСС.
„Видях големи опашки на местата за подаване на документи, което свидетелства, че желаещите да получат руски паспорти са изключително много. От своя страна ръководството на републиката в момента прави всичко възможно, за да бъде процеса на подаване на документи максимално прост и удобен за нашите граждани“, заяви той, като отбеляза, че основната работа пада на вътрешното министерство, което ще се занимава с приема, проверката и изпращането на документите в Русия.
В сряда, 24 април, президентът на Русия Владимир Путин подписа указ за опростяване на процедурата за получаване на руско гражданство за ЛНР и ДНР.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: ЕС разкритикува Русия за „поредната атака срещу суверенитета на Украйна“

Politico: ЕС разкритикува Русия за „поредната атака срещу суверенитета на Украйна“

26 Април 2019 | 08:35 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз осъди решението на руския президент Владимир Путин да опрости процедурата за даване на руското гражданство за хора, живеещи в части от източна Украйна, пише европейската редакция на Politico.
"Подписването от президента Путин на указ, даващо право, наред с другото, на хора, които постоянно живеят в някои области на украинските региони Донецк и Луганск, да кандидатстват за руско гражданство по опростен начин, е още една атака срещу суверенитета на Украйна от Русия", заяви говорител на службата за външна дейност на ЕС.
„Моментът, в който идва това решение, след президентските избори в Украйна, които демонстрираха силната привързаност на Украйна към демокрацията и върховенството на закона, показва намеренията на Русия да продължи да дестабилизира Украйна и да изостри още повече конфликта“, заяви говорителят, като добави, че „ние очакваме Русия да се въздържа от действия, които противоречат на минските споразумения и възпрепятстват пълната реинтеграция на неконтролираните от правителството райони в Украйна“.
Публичното осъждане от ЕС идва един ден, след като Вашингтон също изрази загриженост относно указа.
"Русия, чрез това силно провокативно действие, интензифицира нападението си върху суверенитета и териториалната цялост на Украйна", заяви говорител на Държавния департамент.
Руското правителство твърди, че новият указ е предназначен да помогне на хората по хуманитарни причини.
"С оглед на защитата на правата и свободите на хората и гражданите и като се ръководи от общопризнатите принципи и норми на международното право ... президентът нареди постоянните жители на някои области на украинската Донецка и Луганска област да имат право на бърза процедура при кандидатстване за гражданство на Руската федерация“, пише в изявление на Кремъл.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мария Захарова: Опростяването на процедурите за издаване на руски паспорти в Донбас отчита ситуацията на терен

Мария Захарова: Опростяването на процедурите за издаване на руски паспорти в Донбас отчита ситуацията на терен

25 Април 2019 | 18:37 | Агенция "Фокус"
Москва. Решението за опростяване на процедурите за издаване на руски паспорти на жителите в Донбас е свързано с отсъствието на перспективи за подобряване на ситуацията, в която са поставени, и отчита действителността „на терен“. Това заяви официалният представител на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова, предава TACC.
„Това решение не е взето за ден. По него е работено, и разбира се, при взимането му е взета предвид ситуацията на терен, реалното положение на нещата“, подчерта Захарова.
Съгласно думите й, предоставянето на руско гражданство на жителите на Донбас не нарушава Минските споразумения, както твърдят западните страни.
„Невъзможно е да се разбере откъде е тази липса на разбиране на процесите“, подчерта Захарова.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Los Angeles Times: Предоставянето на руски паспорти в Донбас се опростява, а отношенията със Запада се усложняват

Los Angeles Times: Предоставянето на руски паспорти в Донбас се опростява, а отношенията със Запада се усложняват

25 Април 2019 | 15:42 | Агенция "Фокус"
Москва. В сряда Русия обяви, че ще предложи гражданство на украинците, живеещи в източните територии на страната, които се отцепиха от централната власт в Киев. Това е провокативна стъпка, която президентът на Руската федерация Владимир Путин одобри на третия ден след президентските избори в Украйна. Това отново ще доведе до усложняване на отношенията със Запада, коментират в редакцията на американския вестник The Los Angelis Times.
Решението разгневи Киев, където въпросът за разрешаване на военния конфликт в източната част на страната заемаше централно място в неделните избори. Владимир Зеленски, 41-годишен комик без политически опит, спечели убедителна победа с 72 процента от гласовете.
Зеленски официално встъпва в длъжност през юни, но вече направи изявление, че решението на Путин да предостави гражданство „стана ясно потвърждение пред международната общност, че истинската цел на Русия като агресивна държава е да води война срещу Украйна".
„За съжаление, този указ не ни приближава до решаването на основната задача - на прекратяването на огъня", подчерта Зеленски.
Според постановлението, публикувано на официалната интернет страница на Кремъл, процесът на издаване на руски паспорти за онези, които живеят в непризнатите Донецка и Луганската народна република, занапред ще бъде опростен. Кремъл поясни, че решението е взето „за защита на правата и свободите на човека и гражданите".
„Това е дълг на Русия към хората, които говорят и мислят на руски, които сега са в много трудно положение поради репресивните действия на киевския режим", заяви Владислав Сурков, съветник на Кремъл за Украйна. „Украйна отказва да ги разглежда като свои граждани, налага икономическа блокада, не ги допуска до избори и използва военна сила срещу тях".
Украйна е двуезична страна, където почти всичките 43 милиона души говорят украински и руски. Руският традиционно преобладава в източната и югоизточната част на Украйна, а украинският преживява период на съживяване в цялата страна, въпреки че Путин през 2014 г. обеща да защити руско-говорящото население в Украйна и по света.
Издаването на руски паспорти ще усложни процеса на реинтеграция на районите на сепаратистите, които някога бяха индустриален център на Украйна. Сега Русия ще има повече причини да оправдае военната агресия с необходимостта да защитава гражданите си в чужбина.
Порошенко заяви, че решението на Русия е равносилно на подготовката за анексирането на Донбас или за създаването на руски анклав в рамките на Украйна. „Призовавам международните партньори да предотвратят най-лошия сценарий, рязко да осъдят разрушителните и престъпни действия на руските власти, както и да засилят режима на международни санкции", написа Порошенко в социалната мрежа „Туитър“.
При Порошенко украинската армия се засили благодарение на доброволчески формации и съвместни военни учения със САЩ и други западни страни. САЩ продадоха на Украйна противотанкови ракетни системи, и това помогна на Киев да се бори с проруските бунтовници.
Путин все още не е поздравил Зеленски за победата си на президентските избори. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви тази седмица, че е твърде рано за подобна стъпка. „Ще можем да съдим по неговите дела", цитира изданието думите му.
Конфликтът на изток от 2014 г. е в центъра на противоречията на Запада с Русия. Когато през февруари 2014 г. протестното движение в Киев свали любимецът на Кремъл Виктор Янукович, Москва изпрати войски на Кримския полуостров под претекст за защита на руско-говорящото население. Последва анексиране на Крим, което по-голямата част от световната общност не призна.
Веднага след присъединяването на Крим проруските бунтовници иззеха правителствени сгради в Донецк и Луганск и обявиха независимост от Киев. Бунтовниците осъдиха протестното движение в украинската столица, наричайки го фашистки преврат, пише американското издание.
Русия, която подкрепя контролираните от бойците територии и изпраща там пари и военни сили, многократно е наричала този конфликт гражданска война. През 2015 г. Украйна и Русия подписаха мирен план, известен като Минското споразумение, но не успяха да сложат край на конфликта. В резултат на военните действия повече от 13 000 души загинаха, а почти два милиона бяха принудени да напуснат домовете си.
Денис Пушилин, лидерът на Донецката народна република, заяви на официалния уебсайт на сепаратистите, че решението на Русия да позволи на жителите на тези територии да придобият руско гражданство е „важен момент в историята на нашите млади държави". „Дълго време чакаме тази стъпка и сме изключително щастливи, че този ден настъпи“, цитира изданието думите на Пушилин.
Американското посолство в Киев осъди решението на Путин.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Новое время“ (Украйна): Появи се „военната доктрина“ на Владимир Зеленски

„Новое время“ (Украйна): Появи се „военната доктрина“ на Владимир Зеленски

25 Април 2019 | 14:50 | Агенция "Фокус"
Киев. Редакцията на украинското издание „Новое время“ разполага с материали, които описват „военната доктрина“ на бъдещия президент на страната Владимир Зеленски. Уточнява се, че документът е предаден на списанието от Иван Апаршин, съветник на избрания държавен глава на Украйна по въпросите, засягащи сигурността и отбраната. Изданието публикува пълния текст на материала, а Агенция „Фокус“ – цялостния му превод.

„Въпросите, свързани със сигурността и отбраната, са отговорност на президента.
Ще осигурим единно ръководство на силите за отбрана в съответствие с принципите и стандартите, приети от страните-членки на НАТО.
В най-кратки срокове ще решим проблема за прехвърляне на системата от военни контролни органи към J, G и S структури.
Постът на началник на Генералния щаб ще бъде отделен от поста главнокомандващ на Въоръжените сили.
Планирането на отбраната и стратегическото използване на Въоръжените сили ще се осъществява от Генералния щаб, а формирането и обучението на войски и сили, както и командването на Въоръжените сили и отделни клонове на войските, използването на войски и сили – от съвместен оперативен щаб.
За да се противопоставим на противник, който ни превъзхожда числено и финансово, ще имаме професионална, доброволна и мотивирана армия, съвместима с армиите на страните от НАТО.
Армията ще бъде подсилена с резерв и система за териториална отбрана.
Ще осигурим участие в ръководството на армията на офицери, които се грижат за живота на всеки войник и са способни да спечелят победи.
Командирите, тактическите и оперативните органи ще получат максимална възможна независимост при вземането на решения за отблъскване на въоръжената агресия.
Нито един метър от нашата територия няма да предадем на врага.
Ще създадем модерна система за планиране и управление на финансовите и материалните ресурси на отбраната, базирана не на минимално необходимите изисквания за отбрана, както правим днес, а на регулаторните изисквания, както се прави във водещите армии по света.
Ще избавим Въоръжените сили от необичайните функции. Военното имущество, което не се използва по предназначение, ще бъде прехвърлено на ръководството на централни или местни органи, други органи, упълномощени да управляват държавна собственост.
Ще бъде осигурена открита финансова информация за функционирането на сектора за сигурност и отбрана ,и ще бъде осигурен публичен достъп за мониторинг на ефективността на използването на всяка стотинка от отпуснатите финансови ресурси.
Никой няма да печели от армията.
Не само на думи - наистина ще гарантираме прилагането на истинските стандарти на НАТО по отношение на разпределението на финансовите ресурси:
50% от финансовия ресурс ще бъде изразходван за поддръжката на Въоръжените сили, 30% - за тяхното преоборудване, 20% - за обучение на войски и сили;
Изпълнителите ще получат парична помощ на ниво държави-членки на НАТО, ще имат приоритетно право да се запишат в образователни институции, безплатно образование, медицинска застраховка и други подобни.
Държавата ще гарантира достойна сигурност за всеки войник, когато той служи и когато стане ветеран.
На военнослужещите ще бъде осигурено служебно настаняване. Тези, които имат служба повече от 20 години, ще получат апартаменти по целеви програми, както и чрез дългосрочно ипотечно кредитиране.
Ще осигурим прозрачност на националната отбрана и ще създадем конкурентни условия за частния бизнес и държавните предприятия.
Армията ще получи модерни високотехнологични оръжия.
„Укроборонпром“ ще бъде лишен от функциите за формиране на военно-техническа политика. Новият централен изпълнителен орган ще се занимава с формирането и изпълнението на военно-индустриалната политика“.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: ЕС критикува руската „атака" с паспортите за Източна Украйна

AFP: ЕС критикува руската „атака" с паспортите за Източна Украйна

25 Април 2019 | 13:36 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз осъди разкритикува Москва, че улеснява получаването на руски паспорти в районите на Източна Украйна, наричайки решението й „нова атака срещу разрушения от войната суверенитет на страната“, предава AFP.
Спорният указ, подписан от руския президент Владимир Путин „е още една атака срещу суверенитета на Украйна от страна на Русия", подчерта в изявление говорителят на Федерика Могерини.
„Времето на такова решение веднага след президентските избори в Украйна ... показва намерението на Русия да дестабилизира още повече Украйна и да изостри конфликта", добави говорителят на Върховния представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност.
По-рано Германия и Франция също разкритикуваха Москва за улесняването на процедурите за получаване на руски паспорти в Източна Украйна, като заявиха, че решението подкопава Минските споразумения.
„Заедно с Франция осъждаме руския указ, който би облекчил предоставянето на руско гражданство на хората в някои части на Източна Украйна", се казва в съобщение от Министерството на външните работи на ФРГ, публикувано на официалната му страница в социалната мрежа „Туитър“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Москва не цели да провокира Киев с указа за руските паспорти за Донбас, увери Владимир Путин

ТАСС: Москва не цели да провокира Киев с указа за руските паспорти за Донбас, увери Владимир Путин

25 Април 2019 | 13:03 | Агенция "Фокус"
Владивосток. Москва не цели да провокира Киев с указа за руските паспорти за Донбас. Това увери държавният глава на Руската федерация Владимир Путин след срещата на върха с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, предава TACC.
„Що се отнася до провокирането, ние сме далеч от подобно нещо. Въпросът, свързан с паспортите, има чисто хуманитарен характер“, подчерта лидерът на Кремъл.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Германия и Франция разкритикуваха Москва за улесняването на процедурите за получаване на гражданството на лица от Източна Украйна

AFP: Германия и Франция разкритикуваха Москва за улесняването на процедурите за получаване на гражданството на лица от Източна Украйна

25 Април 2019 | 12:45 | Агенция "Фокус"
Париж/Берлин. Германия и Франция разкритикуваха Москва за улесняването на процедурите за получаване на руски паспорти в Източна Украйна, като заявиха, че решението подкопава Минските споразумения, предава AFP.
„Заедно с Франция осъждаме руския указ, който би облекчил предоставянето на руско гражданство на хората в някои части на Източна Украйна", се казва в съобщение от Министерството на външните работи на ФРГ, публикувано на официалната му страница в социалната мрежа „Туитър“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 година
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 го...

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.