НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:10


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Държавата отпусна 7,5 млн. лв. за новия корпус на УНСС (ОБЗОР)

Държавата отпусна 7,5 млн. лв. за новия корпус на УНСС (ОБЗОР)

30 Април 2019 | 14:37 | Агенция "Фокус"
София. На днешното заседание на Министерски съвет правителството одобри отпускането на 7,5 млн. лв. за довършване на строителството на новия учебен корпус на УНСС. Договорът за проекта е подписан през 2016 г. и е на стойност над 11 млн. лв., като 4,5 млн. лв. от тях са европейско финансиране по ОП „Региони в растеж“, а остатъкът осигурява държавата. С отпуснатите средства ще се завърши изпълнението на проекта и ще се предотврати загубата на средства по линия на безвъзмездната финансова помощ, което би довело до загуба на европейско финансиране.
До отпускането на средствата на 30 април се стигна след среща на премиера Бойко Борисов с ръководството на университета преди Великден. Срещата беше по повод отворено писмо на УНСС от 23 април, в което се посочваше, че сметките на висшето училище могат да бъдат запорирани заради неразплатени суми с фирмата-изпълнител на проекта. Тогава от УНСС отбелязаха, че поради обещаното, но неполучено финансиране от страна на държавата, изпълнението на проекта е спряно през 2018 г. В същото време от Министерството на финансите обявиха, че няма да подкрепят искането на УНСС за допълнителни средства, докато не бъде усвоена отпуснатата по ОПРР сума. Заради този казус министър-председателят Бойко Борисов разговаря с ректора на УНСС проф. Стати Статев, като в срещата участваха и министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и регионалният министър Петя Аврамова. Тогава премиерът Бойко Борисов заяви, че финансирането ще бъде отпуснато, защото не може строежът да стои като „паметник на културата“, тъй като студентите трябва да учат.
Новият 5-етажен корпус ще бъде с площ 8518 кв. м., като е предвидено да има четири аули, всяка от които за 250 студенти, четири зали за по 120 студенти, четири зали за по 80 студенти и четири зали за по 40 студенти, както и 19 преподавателски кабинета, заведение за хранене за студенти със 100 места и подземен паркинг.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правителството отпусна 7,5 млн. лева за новия учебен корпус на УНСС

Правителството отпусна 7,5 млн. лева за новия учебен корпус на УНСС

30 Април 2019 | 10:13 | Агенция "Фокус"
София. По време на днешното заседание в Министерски съвет правителството отпусна 7,5 млн. лв. за довършването на новия учебен корпус на УНСС, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Договорът за проекта е подписан през 2016 г. и е на стойност над 11 млн. лв., като 4,5 млн. лв. от тях са европейско финансиране по ОП „Региони в растеж“, а остатъкът осигурява държавата.
До отпускането на средствата на днешното заседание се стигна след среща на премиера Бойко Борисов с ръководството на университета миналата седмица. Срещата беше по повод отворено писмо на УНСС, в което се посочваше, че сметките на висшето училище могат да бъдат запорирани заради неразплатени суми с фирмата-изпълнител на проекта.
Новият 5-етажен корпус ще бъде с площ 8518 кв. м., като е предвидено да има четири аули, всяка от които за 250 студенти, четири зали за по 120 студенти, четири зали за по 80 студенти и четири зали за по 40 студенти, както и 19 преподавателски кабинета, заведение за хранене за студенти със 100 места и подземен паркинг.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правителството ще отпусне 7,5 млн. лв. за довършването на новия учебен корпус на УНСС (ОБЗОР)

Правителството ще отпусне 7,5 млн. лв. за довършването на новия учебен корпус на УНСС (ОБЗОР)

25 Април 2019 | 16:05 | Агенция "Фокус"
София. Правителството ще отпусне 7,5 млн. лв. за довършването на новия учебен корпус на УНСС. Средствата ще бъдат гласувани по време на заседанието в Министерски съвет следващия вторник – 30 април. Договорът за проекта е подписан през 2016 г. за стойност над 11 млн. лв., като 4,5 млн. лв. от тях са европейско финансиране по ОП „Региони в растеж“, а остатъкът осигурява държавата. Ангажиментът на държавата е за съфинансиране от Министерството на финансите чрез Министерството на образованието и науката – по 2.5 млн. лв. за всяка от трите години: 2017, 2018 и 2019 г.
Преди дни от УНСС отбелязаха, че поради обещаното, но неполучено финансиране от страна на държавата, изпълнението на проекта е спряно през 2018 г. От Министерството на финансите обявиха, че няма да подкрепят искането на УНСС за допълнителни средства, докато не бъде усвоена отпуснатата по ОПРР сума. Заради този казус министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с ректора на УНСС проф. Стати Статев, в която участваха и министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и регионалният министър Петя Аврамова.
Пред министър-председателя проф. Стати Статев обясни, че новият корпус ще обслужва 2000 студенти и призова за помощ от държавата, за да се изплатят на изпълнителя дължимите средства и така да бъде удължен срокът на договора, по който университетът ще усвои 4,5 млн. лв. безвъзмездна европейска финансова помощ. „Новият корпус на университета е национален обект, който е необходима придобивка за студентите“, заяви проф. Статев.
От своя страна, премиерът Бойко Борисов заяви, че не може строежът на новия корпус на УНСС да стои като „паметник на културата“, защото студентите трябва да учат. „Това, което правим за УНСС, не трябва да е правило, но в момента сме поставени пред свършен факт. Именно затова сме тук – за да вземем едно колективно решение, което да е в името на образованието и на студентите“, коментира Борисов. Попитан кой е сбъркал, за да се стигне до тази ситуация, той заяви, че има други органи, които трябва да направят тази констатация. „Рамката, в която аз искам само да се вместя, е да дам ход да продължи изграждането на този университет. Правя това с ясното съзнание за всички атаки, които ще има. Но имам и ясното съзнание, че тук ще учат 2000 студенти. И мога да го понеса това, отколкото да го замразим като проект“, посочи министър-председателят.
Министърът на финансите Владислав Горанов подчерта, че всички съмнения около строителството на корпуса трябва да бъдат изяснени, тъй като икономическият университет не може да допуска икономически грешки. Той посочи, че се е наложило допълнително възлагане на фирмата-изпълнител след първоначалния търг, тъй като част от инфраструктурата при проектирането не е била добре разчетена. Заради това ще бъде наложена финансова корекция в размер на 10%, което е около 450 000 лв. от общата стойност на договора. На въпрос за чия сметка ще са корекциите при изграждането на новия корпус, Горанов отговори, че за европейските средства има изградена система за управление и когато се констатира нередност, европейският бюджет е предпазен, но това не важи за българския. Финансовият министър посочи още, че има подозрения, че отпуснатите от държавата 7,5 млн. лв. няма да са достатъчни.
Регионалният министър Петя Аврамова коментира, че по случая с корпуса управляващият орган си върши коректно и отговорно работата. „Всички нарушения се следят стриктно и се налагат финансови корекции там, където има нарушения“, коментира тя. А зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройство Деница Николова заяви, че до момента договорът се изпълнява, съгласно условията, по които е сключен.
Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев посочи, че заради завишения интерес към икономиката през последните години, за 2019 г. държавата е намалила с 60% приема по специалността в сравнение с 2015 г., като най-малко е намалението за УНСС - с над 20%. Вълчев обясни, че за 6-7 висши училища приемът дори е нулиран.
Очаква се новият учебен корпус на УНСС да бъде готов до година-година и половина и да бъде официално открит на 100-годишнината на университета.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Mинистър Красимир Вълчев: Намалихме с 60% приема в специалност „Икономика“, като най-малко е намалението за УНСС  - с над 20%

Mинистър Красимир Вълчев: Намалихме с 60% приема в специалност „Икономика“, като най-малко е намалението за УНСС - с над 20%

25 Април 2019 | 13:04 | Агенция "Фокус"
София. Намалихме с 60% приема в специалност „Икономика“ в сравнение с 2015 г., като най-малко е намалението за УНСС - с над 20%. Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев след среща с ръководството на УНСС, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос как ще коментира изказването на министъра на финансите Владислав Горанов, според когото не са нужни толкова много икономисти, Вълчев посочи, че е трудно да се каже, особено в хоризонт над 15 години, каква ще бъде структурата на професиите и необходимите специалисти. „Очакваме повсеместен недостиг на всички видове специалисти през следващите 10-15 години заради възрастовата структура на работната сила. Хората, които ще навлизат в пенсионна възраст, ще бъдат с 50% повече отколкото тези, които ще влизат на пазара на труда“, коментира образователният министър. Вълчев посочи, че през последните десетилетия приемът във висшето образование в социалните, стопанските и правните науки се е увеличил най-много. „И висшите училища отговориха с предлагане на това търсене на образователния пазар като наоткриха обучение в образователни направления Икономика, Администрация и управление“, коментира той. Вълчев посочи, че от 2016 г. е започнала политика на преструктуриране на приема и на финансирането. „Този прием, който приехме вчера на Министерски съвет, е да намалим с 60% приема в професионално направление Икономика в сравнение с 2015 г., като сме го нулирали в 6 или 7 държавни висши училища. Най-малко е намалението в УНСС, защото го правим въз основа на комплексна оценка от качеството на обучението, научните изследвания и реализация“, каза още Вълчев. Той обясни, че в УНСС приемът е намален с над 20% спрямо 2015 г.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: Финансовата корекция за строежа на новия корпус на УНСС е в размер на 450 хил. лв.

Министър Петя Аврамова: Финансовата корекция за строежа на новия корпус на УНСС е в размер на 450 хил. лв.

25 Април 2019 | 12:45 | Агенция "Фокус"
София. Финансовата корекция за строежа на новия корпус на УНСС е в размер на 450 хил. лв. Това каза пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова след среща с ръководството на УНСС, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
По отношение за наказателната процедура, която е финализирана по европейския проект, с който се изгражда новият корпус на УНСС, Аврамова заяви, че договорът е сключен през 2016 г. „До момента сградата е изградена в груб строеж. Има спиране на изпълнението на строителството с Акт 10. Финансовата корекция, която е направена от управляващия орган, е в размер на 10% и това от общата стойност на договора е около 450 хил. лв.“, каза още Аврамова и посочи, че управляващият орган си върши коректно и отговорно работата. „Всички нарушения се следят стриктно и се налагат финансови корекции там, където има нарушения“, коментира регионалният министър.
Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройство Деница Николова заяви, че до момента договорът се изпълнява, съгласно условията, по които е сключен. „Но това е, че 4,5 млн. лв. от общата стойност на договора, който е над 11 млн. лв., са предоставени от страна на ЕС, а останалата част е национален бюджет. И в тази посока корпусът е изграден на груб строеж. Продължи да бъдат изпълнени оставащите дейности, за да може проектът да бъде приключен и финално изплатен“, коментира Николова.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Това, което правим за УНСС, не трябва да е правило, но в момента сме поставени пред свършен факт

Премиерът Бойко Борисов: Това, което правим за УНСС, не трябва да е правило, но в момента сме поставени пред свършен факт

25 Април 2019 | 12:26 | Агенция "Фокус"
София. Това, което правим за УНСС, не трябва да е правило, но в момента сме поставени пред свършен факт. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов след среща с ръководството на УНСС, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Не ми се иска да оставим сградата на новия корпус на УНСС като паметник. Тук ще учат наши деца, българи. Толкова много инвестиции направихме в образованието, в образователна инфраструктура. Държавата работи добре и на базата на битката с контрабандата имаме по-добри приходи“, коментира Борисов. Той посочи, че това, което се прави за сградата на УНСС, не трябва да е правило. „Именно за това сме тук – за да вземем едно колективно решение, което да е в името на образованието и на студентите“, каза още той.
На въпрос дали работи държавата при положение, че един такъв проблем не може да бъде решен без личната намеса на премиера, Борисов заяви, че държавата работи перфектно. „И фактът, че сме тук показва, че всяка една от институциите поотделно – и възложителя, и МРРБ, и Министерството на финансите, са си свършили работата. А нещата идват до мен по простата причина, че трябва да се вземе решение дали да продължим да се „джанкаме“, както казваше Дянков, с университета и ще има ли полза от това, или да се мобилизираме и за година и няколко месеца да дадем на студентите и този корпус“, заяви Борисов. Той посочи, че се надява това да не се случва повече, но в момента държавата е поставена пред свършен факт.
Попитан кой е сбъркал, за да се стигне до тази ситуация, Борисов заяви, че има други органи, които трябва да направят тази констатация. „Рамката, в която аз искам само да се вместя, е да дам ход да продължи изграждането на този университет. Правя това с ясното съзнание за всички атаки, които ще има. Но имам и ясното съзнание, че тук ще учат 2000 студенти. И мога да го понеса това, отколкото да го замразим като проект“, посочи министър-председателят.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Владислав Горанов: Имам подозрения, че 7,5 млн. лв., които държавата ще отпусне, няма да са достатъчни за изграждането на новия корпус на УНСС

Министър Владислав Горанов: Имам подозрения, че 7,5 млн. лв., които държавата ще отпусне, няма да са достатъчни за изграждането на новия корпус на УНСС

25 Април 2019 | 12:18 | Агенция "Фокус"
София. Имам подозрения, че 7,5 млн. лв., които държавата ще отпусне, няма да са достатъчни за изграждането на новия корпус на УНСС. Това каза пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов след среща с ръководството на УНСС, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос за чия сметка са корекциите при изграждането на новия корпус на УНСС, министър Горанов посочи, че това е смислен въпрос. „Защото виждате, че за европейските средства имаме изградена система за управление. И когато се констатира нередност, европейският бюджет е предпазен. Но кой ще предпази българския? Или искате да ми кажете, че сега аз трябва да платя с вашите пари тази финансова корекция и то при положение, че не съм възложител“, коментира той. „7,5 млн. лв. е ангажимента, който сме поели, но аз имам подозрения, че няма да са достатъчни“, заяви Горанов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Mинистър Владислав Горанов: Трябва да изясним съмненията около строежа на новия корпус на УНСС, защото икономическият университет не може да допуска икономически грешки

Mинистър Владислав Горанов: Трябва да изясним съмненията около строежа на новия корпус на УНСС, защото икономическият университет не може да допуска икономически грешки

25 Април 2019 | 12:13 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да изясним съмненията около строежа на новия корпус на УНСС, защото икономическият университет не може да допуска икономически грешки. Това каза пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов след среща с ръководството на УНСС, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Преценката да се изгради този корпус е взета през 2016 г. Дали икономическите специалности са приоритет и дали от това има нужда пазара на труда е друг въпрос. И това, че най-големият ни университет обучава по икономика, а не по инженерни специалности е въпрос на структура на висшето образование“, заяви Горанов и посочи, че това е второстепенна тема. „Позицията на Министерството на финансите, изразена през 2016 г., остава валидна и този ангажимент, който сме поели за 7,5 млн. лв., е валиден. Но има някои смущаващи обстоятелства в хода на проектирането и на изпълнението на поръчката, които доведоха до налагане на 10% финансова корекция от страна на управляващия орган. И тук леко ще коригирам с 10% очакванията на ректора на УНСС по отношение на европейското финансиране, защото вече има наложена от управляващия орган корекция заради обществената поръчка и начина, по който е проведена“, заяви финансовият министър. Той посочи, че се е наложило допълнително възлагане на фирмата-изпълнител след първоначалния търг, което буди съмнения по какъв начин се е стигнало до него. „Защото се оказа, че част от инфраструктурата при проектирането не е била добре разчетена и се е наложило допълнително възлагане. Всички тези въпроси ще бъдат изяснени и крайният резултат ще бъде, че ангажиментът, който сме поели, ще се случи“, обясни Горанов. Той посочи, че е важно тези факти и обстоятелства да бъдат изяснени, защото икономическият университет не може да допуска икономически грешки.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Стати Статев, УНСС: Новият корпус на университета е национален обект, който е необходима придобивка за студентите

Проф. Стати Статев, УНСС: Новият корпус на университета е национален обект, който е необходима придобивка за студентите

25 Април 2019 | 12:04 | Агенция "Фокус"
София. Новият корпус на университета е национален обект, който е необходима придобивка за студентите. Това каза пред журналисти ректорът на УНСС проф. Стати Статев след среща с премиера Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Благодаря на премиера Бойко Борисов, че откликна на нашата молба да види докъде сме стигнали с проекта за изграждане на нов корпус на УНСС. Това е близо 11 хил. кв. м. и дава възможност за 2000 студенти. Обектът е изграден на груб строеж, остава да бъде завършен“, заяви проф. Статев. „Имаме проблем, че наближава краят на сключения договор, по който ползваме 4,5 млн. лв. безвъзмездна помощ европейски средства. И моля за съдействието на цялата държава, защото аз лично считам, че това е национален обект – строим такъв голям корпус, за да може да усвоим европейските средства и заедно с обещаната държавна подкрепа да го завършим. Да удължим срока на договора с година-година и половина, както казват специалистите, за да може догодина – за 100-годишнината на УНСС премиерът Борисов да може да открие тази необходима придобивка за нашите възпитаници“, посочи проф. Статев.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Не може строежът на новия корпус на УНСС да стои като “паметник на културата“, защото студентите трябва да учат

Премиерът Бойко Борисов: Не може строежът на новия корпус на УНСС да стои като “паметник на културата“, защото студентите трябва да учат

25 Април 2019 | 11:57 | Агенция "Фокус"
София. Не може строежът на новия корпус на УНСС да стои като „паметник на културата“, защото студентите трябва да учат. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов след среща с ръководството на УНСС, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Не може да се дават милиарди за образование – да не го повтарям, много път и съм го говорил. Не може да го оставим този строеж да стои като „паметник на културата“ в този му вид. Ако ги оставя да продължат да спорят – Министерството на финансите, МРРБ, УНСС, да си налагат санкции, корекции и всичко останало, това ще остане така“, заяви Борисов. „Не един, не два, не 20 обекта съм довършил. Водя се от това, че тук учат студенти, има преподаватели, има специалности, които се водят само на английски, чуждестранни студенти към 500… и този спор не ми е приятен. Така че във вторник на Министерски съвет ще дадем 7,5 млн. лв. Оттам нататък искам вече да седнете и да видите за корекциите“, заяви премиерът. Той посочи, че строежът трябва да бъде довършен, за да може студентите да учат.
На въпрос защо две години държавата на отговаря на УНСС, след като университетът констатира, че има проблем с отпускането на държавните средства, Борисов отговори: „Защото има финансови корекции и несъгласие на управляващия орган“.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: 7,5 млн. лева ще бъдат отпуснати във вторник за доизграждането на учебния корпус на УНСС

Премиерът Бойко Борисов: 7,5 млн. лева ще бъдат отпуснати във вторник за доизграждането на учебния корпус на УНСС

25 Април 2019 | 11:39 | Агенция "Фокус"
София. Във вторник на заседанието на Министерски съвет ще бъдат отпуснати 7,5 млн. лева за доизграждането на учебния корпус на УНСС, за да не остане сградата като паметник на културата. Това каза премиерът Бойко Борисов на среща с ръководството на УНСС по повод информацията, че университетът е заплашен от фалит, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Цветилена СИМЕОНОВА

Очаквайте подробности.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Очаква се премиерът Бойко Борисов да се срещне с ръководството на УНСС

Очаква се премиерът Бойко Борисов да се срещне с ръководството на УНСС

25 Април 2019 | 07:17 | Агенция "Фокус"
София. Очаква се премиерът Бойко Борисов да проведе среща с ръководството на УНСС. В началото на вчерашното правителствено заседание премиерът обяви, че ще отиде в УНСС, за да обсъдят информацията, че университетът е заплашен от фалит. Той посочи, че въпросът ще бъде разгледан от регионалното министерство, както и от министерствата на финансите и на образованието.
Срещата идва след като УНСС призова правителството да осигури обещаните средства за нов учебен корпус, за да не се стигне до фактическа неплатежоспособност на университета. Договорът за новия корпус е сключен през 2016 година, като предвижда строителството да бъде завършено на 7 юни 2019 година. Основава се на спечелен конкурс, чрез който се осигуряват 4.5 млн. лв. европейско финансиране по Оперативна програма „Региони в растеж“. Има и потвърден ангажимент за осигуряване на 7.5 млн. лв. съфинансиране от Министерството на финансите чрез Министерството на образованието и науката – по 2.5 млн. лв. за всяка от трите години: 2017, 2018 и 2019 г. От УНСС отбелязват, че поради обещаното, но неполучено финансиране от страна на държавата, изпълнението на проекта е спряно през 2018 г.
От Министерството на финансите обявиха, че няма да подкрепят искането на УНСС за допълнителни средства, докато не бъде усвоена отпуснатата по ОПРР сума. От министерството потвърдиха ангажимента си за осигуряване на средства от държавния бюджет в размер до 7.5 млн. лв., но към момента предвидените в проекта средства в размер на 4.5 млн. лв. по ОПРР не са усвоени.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Утре ще проведем среща с ръководството на УНСС

Премиерът Бойко Борисов: Утре ще проведем среща с ръководството на УНСС

24 Април 2019 | 10:39 | Агенция "Фокус"
София. Ще проведем среща с УНСС утре в 11.00 часа. Това каза премиерът Бойко Борисов в началото на седмичното правителствено заседание по повод информацията, разпространена от ръководството на учебното заведение, че то е заплашено от фалит, предаде репортер на Агенция „Фокус“ . „Ще отидем там, за да разгледаме въпроса с МРРБ, Министерството на финансите и Министерството на образованието”, уточни премиерът.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министерство на финансите няма да подкрепи искането на УНСС за допълнителни средства докато не бъде усвоена отпуснатата по ОПРР сума

Министерство на финансите няма да подкрепи искането на УНСС за допълнителни средства докато не бъде усвоена отпуснатата по ОПРР сума

23 Април 2019 | 14:32 | Агенция "Фокус"
София. Министерство на финансите няма да подкрепи искането на УНСС за допълнителни средства докато не бъде усвоена отпуснатата по ОПРР сума. Това става ясно от позиция на Министерството на финансите относно отвореното писмо на ръководството на УНСС във връзка с осигуряване на средства за нов учебен корпус.
„Във връзка с разпространено по-рано днес отворено писмо на ръководството на УНСС за осигуряването на средства за нов учебен корпус Министерството на финансите изразява следната позиция:
Министерството на финансите потвърждава вече поетия ангажимент за осигуряване на средства от държавния бюджет в размер до 7.5 млн. лв., но едва след усвояване на ресурса по Оперативна програма „Региони в растеж“ и до размера на проекта съгласно основния договор.
Към настоящия момент предвидените в проекта средства в размер на 4.5 млн. лв. по ОПРР не са усвоени и считаме, че средства от държавния бюджет следва да бъдат предоставени след пълното усвояване на безвъзмездната финансова помощ", посочват от Министерството.
От позицията става ясно още, че Министерството на финансите не може да подкрепи направеното искане за допълнителни средства, които са вследствие от сключено допълнително споразумение към основния договор за 1.2 млн. лв. с фирмата-изпълнител „ГВ 2016“ ДЗЗД заради открит топлопровод под строителния парцел след приключване на процедурата, както и за 1.5 млн. лв. за обзавеждане и оборудване на учебните помещения.
Предвижда се възлагане на финансова инспекция от министъра на финансите по проведената от УНСС процедура по ЗОП.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНСС призовава правителството да осигури обещаните средства за нов учебен корпус, за да не се стигне до фактическа неплатежоспособност на университета

УНСС призовава правителството да осигури обещаните средства за нов учебен корпус, за да не се стигне до фактическа неплатежоспособност на университета

23 Април 2019 | 10:21 | Агенция "Фокус"
София. УНСС призовава правителството да осигури обещаните средства за нов учебен корпус, за да не се стигне до фактическа неплатежоспособност на университета. Това става ясно от отворено писмо от ръководството на УНСС. В него се посочва, че през 2016 г. е започнало изграждането на нов учебен корпус на УНСС. Договорът, който е подписан на 7 декември 2016 г., предвижда неговото строителство да бъде завършено в 30-месечен срок, т.е. на 7 юни 2019 г., и се основава на:
- спечелен конкурс, чрез който се осигуряват 4.5 млн. лв. европейско финансиране по Оперативна програма „Региони в растеж“;
- потвърден ангажимент за осигуряване на 7.5 млн. лв. съфинансиране от страна на Министерството на финансите чрез Министерството на образованието и науката – по 2.5 млн. лв. за всяка от трите години: 2017, 2018 и 2019 г.
От УНСС отбелязват, че поради обещаното, но неполучено финансиране от страна на държавата, изпълнението на проекта е спряно през 2018 г.
„От 19 октомври 2017 г. академичното ръководство сигнализира с писма за забавянето на финансирането на новия учебен корпус, но отговор няма. Студентският съвет и синдикатите на УНСС също изпратиха писма до държавните институции във връзка със спряното финансиране, в т.ч. до министър-председателя, в които се изразява надежда, че средствата в най-скоро време ще бъдат осигурени и се призовава към съдействие и подкрепа. Отговор няма. На 16 април 2019 г. изпълнителят на проекта отправи покана за доброволно изпълнение на текущите задължения по проекта от страна на УНСС. Нещо повече – има риск сметките на университета да бъдат запорирани, което ще доведе до спиране на изплащането на стипендиите и помощите на студентите и докторантите, на заплатите на преподавателите и служителите“, пише в писмото.
„Недоумяваме как е възможно държавата да поеме ангажимент към студентите, преподавателите и служителите на УНСС и да не го изпълни. Още повече, че правителството обяви образованието за свой приоритет.
С настоящото отворено писмо ние - преподавателите, служителите и студентите от УНСС - се обръщаме към г-н министър-председателя, г-н министъра на финансите и г-н министъра на образованието и науката с призив:
Да се осигурят необходимите средства за изпълнение на проекта в размер на 10.3 млн. лв., за да бъде завършен и оборудван учебният корпус и да не се стигне до фактическа неплатежоспособност на най-големия български университет с близо 22 хиляди студенти, и то в навечерието на неговия 100-годишен юбилей.
Необходимо е финансирането да се осигури в най-кратки срокове, за да се удължи срокът на проекта. В противен случай ще бъдат загубени 4.5 млн. лв. европейска безвъзмездна помощ, която държавата ще се наложи да връща заедно с лихвите. Убедени сме, че решение трябва и може да бъде намерено“, посочват от УНСС.
Писмото е подписано от проф. д.ик.н. Стати Статев, ректор на УНСС, доц. д-р Росен Кирилов, председател на УСО ВОН-КНСБ при УНСС, доц. д-р Галина Димитрова, председател на Синдикалната секция към СВО - КТ "Подкрепа" при УНСС, проф. д-р Мирослава Раковска, председател на Синдикалната организация на Асоциацията на демократичните синдикати в УНСС, Ангел Стойков, председател на Студентския съвет при УНСС, Даниел Парушев, заместник-председател на Националното представителство на студентските съвети
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 година
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 го...

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.