НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:41


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Европейски избори 2019: Елена Йончева, „БСП за България“: Нашето членство в Европейския съюз е голям шанс за България, но ние не го използваме

Европейски избори 2019: Елена Йончева, „БСП за България“: Нашето членство в Европейския съюз е голям шанс за България, но ние не го използваме

3 Май 2019 | 20:20 | Агенция "Фокус"
Смолян. Нашето членство в Европейския съюз е голям шанс за България, но ние не използваме този шанс. Това заяви в Смолян водачът на листата на „БСП за България“ Елена Йончева, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. Това не се чувства в домовете на хората, в техния град или село, посочи тя. По думите на Йончева, с еврофондове се оправят плочки и градинки, но не се инвестира в производство и средства, които да създават работни места, не се инвестира в принадена стойност. „Защо тези огромни средства и субсидии не стигат до българина, за да не емигрира. Всеки втори българин емигрира. Защото такава е политика на правителството, те не отделят внимание да финансират млади фермери. 70 % от европейските субсидии са дадени на под 100 фирми. В България има 90 000 регистрирани селскостопански производители. Как да се върнат хората на село, след като нямат шанс да стигнат до тези фондове. Трябва да попълнят 46 документа, за да кандидатстват по еврофондовети. Системата е направена така, че да не дава възможност за развитието на българското село и българите от чужбина да имат шанс за реализация в България“, категорична е Йончева.
Тя отбеляза, че правителството твърди, че в България има стабилност, но посочи, че в планинските райони на България, 48 % от населението е на прага на бедността и социалното изключване, а средният процент за страната е 40 %. „Кое и това правителство, което още управлява при подобна стабилност, то би трябвало да бъде пометено. Най-бързия начин да го направим е да гласуваме на 26 май. Това са избори за България. От 26 май можем да покажем, че те си отиват и това ще бъде необратим процес. Ще има нови парламентарни избори. Смятам, че това е пътят да се избавим от тази бенда която се разпада, защото хората видяха, че това е една огромна машина за грабежи“, подчерта Елена Йончева. Тя посочи, че за 12 години откакто България е ЕС, сме на всички последни места в ЕС. „Борисов не само постави България в кьошето на ЕС, той извади България от Европа“, категорична е Йончева.
Тя коментира и увеличаващата се бедност и обезлюдяването на селата. „Всяко 10-о село или е без жители, или е с по-малко от 10 жители. В образованието, за 10 г, 60 % от завършилите своето образование са функционално неграмотни. Политиката явно е насочена към заличаване на добрия български ген и заличаване на България. Социолозите казват, че след 10 години при тази тенденция, България ще се превърне в демографска пустиня. Това означава, че на 60 % от територията на страната ще живеят по-малко от 10 души на кв. км“, каза още Елена Йончева и подчерта, че хората няма да позволят това да се случи, ако гласуват на 26 май.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Елена Йончева, „БСП за България“: След победата на Левицата в България ще започнат промени, от които ще спечели всеки българин

Европейски избори 2019: Елена Йончева, „БСП за България“: След победата на Левицата в България ще започнат промени, от които ще спечели всеки българин

3 Май 2019 | 19:45 | Агенция "Фокус"
Смолян. „На Европейските избори на 26 май Левицата ще спечели, защото няма авторитарна власт в Европа, която дълго да издържи. Ако народът иска да премахне авторитарната власт, той ще успее. На 26 май започват промените в България. Аз съм убедена, че не само Левицата ще спечели, а в България ще започнат такива промени, в резултат на които всеки българин ще спечели, България ще спечели, но това ще е много трудна битка“. С тези думи водачът на листата на „БСП за България“ Елена Йончева откри срещата с жителите на Смолян в Планетариума в града, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. Тя отбеляза, че големият бич и проблем за България е корупцията. „11 млрд евро всяка година България губи в резултат на корупция и огромния грабеж, на който е подложена и това са данни на Европейския парламент. Знаете, че сме подавали много сигнали за корупция в прокуратурата. Много сигнали, на които няма отговор. Днес прокуратурата излезе със съобщение по повод на поредния сигнал, който сме внесли „Ало, Банов съм“, в който един министър на културата, в качеството си на зам.-министър г-н Банов опрощава на една фирма 700 хил. лв. като дава нареждане да бъдат фалшифицирани документи. Прокуратурата не дава ясен знак дали възнамерява да разследва тази афера. Нещо повече – прокуратурата отказа да образува досъдебно производство на първа инстанция като казва, че нямала оригиналния запис звуков файл на г-н Банов и каза, че това е основната причина“, поясни Йончева. Тя отбеляза, че са обжалвали и са предоставили на прокуратурата оригиналният звуков файл и допълнителни документи. „Не искаме да повярваме, че прокуратурата ще замете този случай отново така, както направи с аферата „Ало, Ваньо съм“, когато министър-председателя Борисов нареди на шефа на митниците да прекрати проверка в една фабрика, където се произвеждаше фалшив алкохол“, припомни Йончева.
Тя посочи, че по данни на последният доклад на Европейската комисия от февруари 2019 г. се казва, че разследвания за корупция на 2/3 от видни политически личности не стигат до съответните разследващи органи. Това са личности от управляващите, които всеки ден гледаме на телевизионния екран и държавата не предприема нищо. Йончева отбеляза, че тези 11 млрд евро всяка година, могат да отидат в пенсиите, в добри заплати, в икономиката, защото в България икономика на практика няма. „Този икономически растеж от 3,6 %, с който се хвалят е растеж на застоя. Той не е в резултат на производство, той е в резултат на фондовете и в резултат на средствата, които работещите българи изпращат в България. През 2008 г растежът в България беше над 6,5 %, а сега растежът е 3,6 % – това е растеж на развиващите се държави и гарантира бедност не само за това, но и за следващото поколение“, каза още Елена Йончева.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Елена Йончева, БСП: Не искаме да повярваме, че прокуратурата ще замете случая „Ало, Банов съм”

Европейски избори 2019: Елена Йончева, БСП: Не искаме да повярваме, че прокуратурата ще замете случая „Ало, Банов съм”

3 Май 2019 | 19:11 | Агенция "Фокус"
Смолян. „На 26 май ще спечелим изборите. Левицата ще спечели, защото няма авторитарна власт, която дълго да се задържи. На 26 май започват промените в България”. Това заяви водачът на листата на "БСП за България" за евроизборите Елена Йончева по време на среща с обществеността в град Смолян, съобщиха от пресцентъра на "БСП за България".
По думите ѝ големият бич за България е корупцията – 11 млрд. евро. България губи в резултат на корупция. „Днес прокуратурата излезе със съобщение по "Ало, Банов съм", скандал, в който един министър, в качеството си на зам.-министър на културата, опрощава на една фирма 700 хиляди лева, като дава нареждане да бъдат фалшифицирани документи. Няма ясен знак- дали прокуратурата ще разследва този случай. Тя отказа да образува досъдебно производство поради липса на оригинален звуков файл. Ние обжалвахме и предоставихме оригиналния звуков файл. Не искаме да повярваме, че прокуратурата ще замете случая „Ало, Банов съм”, както направи със случая „Ало, Ваньо съм”, заяви Йончева.
По мнението на водача на листата на "БСП за България" тези 11 млрд. евро, потънали в корупция, могат да отидат в пенсии, добри заплати и икономика. „3.6 процента икономически растеж – това е растеж на застоя, растежът на развиващите се държави и той гарантира бедност и за следващите поколения”, изрази мнение тя.
Йончева попита- защо средствата от еврофондовете не стигат до българина, за да не е принуден той да емигрира. Тя цитира статистиката, която казва, че всеки втори българин заминава в чужбина. „Правителството не финансира млади фермери и малки стопанства”, каза Йончева.
По повод важността на предстоящите избори, Елена Йончева коментира: „Това не са избори просто за Европейски парламент, а за България. Смятам, че това е пътят да се избавим от бандата на Борисов, която се разпада. Хората видяха, че това е една огромна машина за грабежи”.
„Имаме куража да кажем – стига толкова. От екраните ни казват „хванете ни, ако можете”, изтъкна тя. По думите ѝ трябва да се покаже, че е възможно да бъдат спрени ГЕРБ и да се премахне системата, която е в основата на безперспективността. „Хората трябва да гласуват, защото високата избирателна активност ще намали вероятността за изборни манипулации. Нека „Цветанов плюс” се превърне в Цветанов минус”, заключи Йончева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираната прокуратура публикува пълния текст на постановлението за отказ да образува досъдебно производство по сигнали срещу министъра на културата Боил Банов

Специализираната прокуратура публикува пълния текст на постановлението за отказ да образува досъдебно производство по сигнали срещу министъра на културата Боил Банов

3 Май 2019 | 11:51 | Агенция "Фокус"
София. Специализираната прокуратура отказа да образува досъдебно производство по сигнали срещу министъра на културата Боил Банов поради липса на данни за извършено престъпление. Предвид засиления обществен интерес, с разрешение на наблюдаващия прокурор и след заличаване на личните данни, пресцентърът на Специализираната прокуратура публикува пълния текст на постановлението за отказ.
Преписи от това постановление са изпратени на лицата, подали сигналите – на народния представител Елена Йончева, на Корнелия Нинова, като председател на Националния съвет на Политическа партия „Българска социалистическа партия“ и на Григор Здравков, като представител на НПО „Българска легия Антимафия“. Агенция „Фокус“ публикува текста на постановлението без редакторска намеса.
На 22.04.2019 г., на брифинг в централата на ПП БСП, г-жа Йончева е заявила, че ще представи на прокуратурата оригиналния запис от разговор с участието на Боил Банов, показала е мобилен телефон, с твърдение, че с него е направен този запис, както и разпечатка на същия. Заявила е, че „този път спецпрокуратурата няма да може да се измъкне от разследване на случая“. Следват още публични изявления на Елена Йончева – че това се прави, защото „ не искаме и този запис да изчезне.“
Постановлението за отказ на Специализираната прокуратура от 11.04.2019 г. не е обжалвано от Елена Йончева. Жалби срещу него са подадени от Григор Здравков – „Българска легия Антимафия“ /на 21.04.2019 г. в Специализираната прокуратура и на 25.04.2019 г. в Апелативната специализирана прокуратура/ и от Политическа партия „Българска социалистическа партия“, представлявана от председателя на Националния съвет Корнелия Нинова /на 25.04.2019 г./. Към тази жалба е приложен и запечатан плик, с посочване на съдържанието – мобилен телефон и разпечатка на запис от него, ведно с констативен протокол от нотариус за идентичност между съдържанието на записа в телефона и разпечатката на хартия.
До настоящия момент, в хода на проверката никое от лицата, от които са снемани обяснения /включително и народният представител Елена Йончева, като подател на сигнала/ не споменава за съществуването на въпросния мобилен телефон. В обясненията си г-жа Йончева твърди, че на 11.04.2019 г. намерила в своята пощенска кутия в Народното събрание оптичен носител /диск/, с неизвестен подател. След като презаписала файла от диска на флаш памет, унищожила диска, а флаш паметта със записания разговор предоставила на Специализираната прокуратура.
На 30.04.2019 г. Апелативната специализирана прокуратура е изискала преписката от Специализираната прокуратура, за да осъществи инстанционен контрол върху постановения прокурорски акт от 11.04.2019 г., по повод подадените жалби от Григор Здравков и ПП БСП.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП внесе оригинала на записа по случая „Ало, Банов съм” в Апелативна специализирана прокуратура

БСП внесе оригинала на записа по случая „Ало, Банов съм” в Апелативна специализирана прокуратура

25 Април 2019 | 16:42 | Агенция "Фокус"
София. БСП внесе оригинала на записа по случая „Ало, Банов съм”, първоначално направен от служител на Министерството на културата, в Апелативната специализирана прокуратура, в запечатан и нотариално заверен плик. Това съобщиха от пресцентъра на БСП. По думите на Йончева неговата продължителност и съдържание отговорят напълно на електронния запис, предоставен на Специализираната прокуратура.
Законно установеният срок за произнасяне е едномесечен.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Йончева, БСП: Ако прокуратурата откаже да си свърши работата по случая „Ало, Банов съм“, ще потърсим бъдещия европейски прокурор

Елена Йончева, БСП: Ако прокуратурата откаже да си свърши работата по случая „Ало, Банов съм“, ще потърсим бъдещия европейски прокурор

22 Април 2019 | 19:51 | Агенция "Фокус"
София. Оригиналът на записа „Ало, Банов съм“, заедно със записващото устройство и документи по случая ще бъдат предоставени на Специализираната прокуратура в сряда. Това съобщи в Сливен водачът на евролистата на БСП Елена Йончева, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Сливен. Йончева поясни, че записът е бил направен с IPhone, а документите от МРРБ категорично доказвали, че Банов, като заместник-министър на културата през 2016 г., е съдействал за опрощаването на близо 700 хил. лв. неустойка на строителна фирма. След предоставянето на оригинала и документите, по думите на Йончева, ще отпадне мотивът, с който прокуратурата е отказала да образува досъдебно производство по случая срещу министъра на културата Боил Банов, а именно – липсата на оригиналът на записа. Елена Йончева допълни, че записът е поредното доказателство за това как у нас се усвояват обществените поръчки, как властта се договаря с бизнеса и една от причините у нас да няма преки чуждестранни инвестиции. Според Йончева е странно, че досега прокуратурата се интересувала повече от това, кой е направил записа, а не от неговото съдържание и дали в него има доказателства за корупционна схема. Според Елена Йончева, вероятно случаят „Банов“ ще последва съдбата на друг изнесен запис с участието на премиера Бойко Борисов и началникът на митниците Ваньо Танов. Йончева бе категорична, че ако българската прокуратура откаже да си свърши работата, ще бъде търсен бъдещият европейски прокурор, в чиито правомощия ще бъде да разследва корупцията и злоупотребите с еврофондовете.
Людмила ЙОРГОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП ще предостави оригиналния запис по „Ало, Банов съм“ на Специализираната прокуратура (ОБЗОР)

БСП ще предостави оригиналния запис по „Ало, Банов съм“ на Специализираната прокуратура (ОБЗОР)

22 Април 2019 | 19:16 | Агенция "Фокус"
София. БСП ще предостави оригиналния запис по „Ало, Банов съм“ на Специализираната прокуратура на 24 април. Водачът на листата на БСП Елена Йончева заяви, че след предоставянето на този запис Специализираната прокуратура няма да може да се измъкне от разследване. Йончева посочи, че в България прокуратурата се опитва да покрие информацията по "Ало, Банов съм". Тя допълни, че партията ще предостави документи от МРРБ, които доказват, че това, което е изисквал Боил Банов, а именно да бъдат издадени документи с невярно съдържание, се е случило. Във връзка със свидетеля по "Ало, Банов съм", Йончева коментира: „Дали той ще свидетелства е негово решение, факт е, че се страхува да го направи. България няма създадени условия, които да гарантират безопасността на хора, които свидетелстват за корупционни практики“. Тя изтъкна, че няма да издаде източника си, което й се позволява, както от Етичния кодекс на българските медии, подписан на 24 март 2015 г., така и от предварителното споразумение на ЕК от 12 март тази година за защита на източника на информация. Елена Йончева обяви, че на ход е Специализираната прокуратура и от нея зависи дали ще прикрие отново тези, които са на власт. Народният представител от ПГ на БСП Пенчо Милков заяви, че от документите, с които е разполагала прокуратурата, по достатъчно безспорен начин се установяват думите от записа по "Ало, Банов съм".
По-късно през деня изпълняващият функциите ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Петров посочи, че в момента, в който Елена Йончева реално предостави нещо по записа „Ало, Банов съм“, то ще се изследва. А дотогава всичко са само приказки пред камерите. „Когато тя предостави каквото и да е било, тогава може да се оценява дали е относимо, ново или не повтаря други данни, които ние сме събрали“, посочи Димитър Петров. „Трябва да се направи сравнение, дали това, което е дадено вече го имаме. Ще чуем какво има в този запис“, каза още той.
Агенция „Фокус“ припомня: На 11 април Специализираната прокуратура отказа да образува досъдебно производство по сигнали срещу министъра на културата Боил Банов поради липса на данни за извършено престъпление. Преписи от постановлението са изпратени на лицата, подали сигналите – председателя на БСП Корнелия Нинова, говорителя на ПГ на БСП Елена Йончева и Григор Здравков. Предоставените от тях материали съдържат медийни публикации, в които се цитират изявления на Елена Йончева, че министър Боил Банов е съдействал за опрощаването на поне 700 хил. лева неустойка на фирмата-строител на втори и трети етап на „Ларгото". В прикачен аудиозапис на разговор се твърди, че участва министър Банов. Според прокурорската записка липсата на данни за извършено престъпление от общ характер е основание да се откаже образуването на досъдебно производство. Държавното обвинение не е успяло да разпита тайния свидетел, за когото говори Йончева, поради отказа ѝ да разкрие неговата самоличност. Елена Йончева обяви, че БСП ще обжалва решението на спецпрокуратурата. „Очевидно е, че подготвят съдбата на „Ало, Банов съм“ да е същата, каквато бе съдбата на „Ало, Ваньо““, заяви тя. До въпросната проверка на прокуратурата се стигна, след като в края на януари говорителят на ПГ на БСП Елена Йончева представи запис, за който твърди, че уличава министъра на културата Боил Банов в корупционни схеми със строителството на "Ларгото" по времето, когато е бил зам.-министър. Според Йончева записът представлява част от разговори на министър Банов от март 2016 г. По думите ѝ тогава той е опростил поне 700 хил. лева неустойка на фирма-строител, като е давал указания на служители от Министерството на културата от своя кабинет как да бъдат подправени документите. Министър Боил Банов отхвърли обвиненията на Йончева и обяви, че от четири години е рекетиран чрез записи от бивш служител на министерството. По думите му излъченият запис е монтаж, като различни думи са взимани от оперативки, които е правил със служители. Той подчерта, че е готов да подаде оставка веднага, ако тя му бъде поискана от премиера. Веднага след изнасянето на записа прокуратурата се самосезира и говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че започват разпити на хора, които имат отношение към случая, станал известен като „Ало, Банов съм“. Първият, който беше разпитан, бе министър Банов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП: Елена Йончева ще внесе жалбата по аферата „Ало, Банов съм” на 24 април

БСП: Елена Йончева ще внесе жалбата по аферата „Ало, Банов съм” на 24 април

22 Април 2019 | 17:06 | Агенция "Фокус"
София. Подготвяме жалбата съобразно събраните доказателства, които включват и оригиналния звуков файл. В сряда жалбата ще бъде внесена в Апелативната специализирана прокуратура”, обяви водачът на листата на „БСП за България” Елена Йончева във „Фейсбук“ страницата си, съобщиха от пресцентъра на партията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Димитър Петров: Когато Елена Йончева предостави нещо по записа „Ало, Банов съм", ще го изследваме- дотогава има само приказки пред камерите

Прокурор Димитър Петров: Когато Елена Йончева предостави нещо по записа „Ало, Банов съм", ще го изследваме- дотогава има само приказки пред камерите

22 Април 2019 | 15:07 | Агенция "Фокус"
София. В момента, в който Елена Йончева реално предостави нещо по записа „Ало, Банов съм“, ще го изследваме, дотогава са само приказки пред камерите. Това каза на брифинг Димитър Петров, изпълняващ функциите ръководител на Специализираната прокуратура по повод изказването на говорителя на ПГ на БСП Елена Йончева, че прокуратурата се опитва да покрие информация по случая „Ало, Банов съм“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По-рано през деня Йончева заяви, че ще предостави в прокуратурата оригиналния запис по случая. „В момента, в който го предостави, мога да коментирам. Когато предостави каквото и да е било, може да се оценява дали е относимо, ново или не повтаря други данни, които ние сме събрали“, посочи Димитър Петров. „Трябва да се направи сравнение, дали това, което е дадено вече го имаме. Ще чуем какво има в този запис“, каза още той.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Йончева, БСП: В България Специализираната прокуратура се опитва да покрие информацията по "Ало, Банов съм"

Елена Йончева, БСП: В България Специализираната прокуратура се опитва да покрие информацията по "Ало, Банов съм"

22 Април 2019 | 12:32 | Агенция "Фокус"
София. В България Специализираната прокуратура се опитва да покрие информацията по "Ало, Банов съм". Това каза водачът на листата на "БСП за българия" Елена Йончева по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция "Фокус". "В Европа има практика, когато даден запис на политици показва корупция, злоупотреба със служебно положение, търговия с власт и когато той стигне до медиите и му се даде публичност от това има последствия. Ще ви дам пример с Полша 2015 г., когато политици са записани и то в ресторант по време на разговор и от този запис става ясно, че те търгуват с власт и обсъждат корупционни практики. Този запис стига до медиите, в резултат на което подава оставка министъра на вътрешните работи, министъра на финансите, шефа на централната банка, а година по-късно и главният прокурор си подава оставката заради изтичане на информация по този случай. Никой не е търсил кой точно е направил този запис на политиците, а дали има извършено престъпление", заяви Йончева.
По думите й прокуратурата до този момент се интересува кой е извършил този запис, а не дали и как е извършено престъплението.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пенчо Милков, БСП: От документите, с които е разполагала прокуратурата, по достатъчно безспорен начин се установяват думите от записа по "Ало, Банов съм"

Пенчо Милков, БСП: От документите, с които е разполагала прокуратурата, по достатъчно безспорен начин се установяват думите от записа по "Ало, Банов съм"

22 Април 2019 | 12:26 | Агенция "Фокус"
София. От документите, с които е разполагала прокуратурата, по достатъчно безспорен начин се установяват думите от записа по "Ало, Банов съм". Това каза народният представител от ПГ на "БСП за България" Пенчо Милков по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция "Фокус"
"Документите, които ви представяме са разделени на три части. Най-съществената от тях е да съпоставим документи с думи, за да видим дали трябва записът да е автентичен, за да може някой да се зачете по-внимателно. В началото на записа има едно изявление, че е налице забава в строителните работи с 33 дни и по отношение на размера на неустойката 700 хил. лв. Това е така е видно от доклада за проверка на място от МРРБ, която е проведена през месец март и доклада е от 12 март 2016 г. В него пише ясно, че това е така. В друго писмо на Министерство на културата те не оспорват, че има такава забава, единствено спорят каква е неговата продължителност", допълни още Милков. Той припомни, че в записа по "Ало, Банов съм" има изявление на министъра, в което той коментира актове 10 за спиране на строителството, за да се заличи забавянето. Милков посочи, че и за това има данни. "Има писмо от 6 април 2016 г. от министъра на културата, когато той внася тези актове образец 10 - пет наброй. Истината е ,че първите три акта от тези пет не се установяват в нито един документ, съставен във връзка със строителството", допълни още Милков.
Според него прокуратурата не е изследвала и събрала достатъчно данни. Той обясни, че от 12 април 2016 в писмо, подписано от министъра на културата е записано, че строително-монтажните работи са били приключили на 20 януари 2016 г. "Само че и към април, когато е писано това писмо има достатъчно данни, че строителството е продължавало месеци след това. Тези данни са документирани, защото има съставени актове образци 15 три месеца след януари. Явно недатирането на писмата е било нормално в тези отношения, защото при анализа на документите виждаме и нещо друго интересно. Има едно писмо на заместник-министъра на културата,с което той прави искането за окончателно плащане. Това писмо, за разлика от всички други документи по преписката е входирано не с дата и номер от деловодната система на министерството, а с номера на преписката на проекта. Това означава, че номер от деловодната система просто не е можело да му бъде даден", коментира още Милков. Той посочи, че БСП има още много доводи. "Всяка една дума от първоначалния ни сигнал и за злоупотреби с договора за отпускане на финансовите средства и по отношение на обществената поръчка сме ви посочили къде са неуредиците и кои документи го показват. Този анализ ще го представим в прокуратурата с нашата жалба", допълни Милков.
"Ние изискахме документи от МРРБ и от Министерство на културата. Документи ни бяха предоставени от МРРБ. Министерство на културата и до настоящия момент не ни е представило документи", уточни още Милков.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Йончева, БСП: Специализираната прокуратура няма да може да се измъкне от разследване на "Ало, Банов съм" този път

Елена Йончева, БСП: Специализираната прокуратура няма да може да се измъкне от разследване на "Ало, Банов съм" този път

22 Април 2019 | 12:15 | Агенция "Фокус"
София. Специализираната прокуратура няма да може да се измъкне от разследване на "Ало, Банов съм" този път. Това каза водачът на листата на "БСП за България" Елена Йончева по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Специализираната прокуратура, както знаете отказа да образува досъдебно производство по наш сигнал срещу министъра на културата Боил Банов по аферата "Ало, Банов съм". Констатациите, направени от прокуратурата противоречат на доказателствата, които ние сме предоставили в Специализираната прокуратура. Първото доказателство - аудиозаписът. Според Специализираната прокуратура: "липсата на първоначално направения запис се явява непреодолима пречка пред експертите да установят налице ли е въздействие, има ли извършени манипулации и обработка". Поради тази причина ние предоставяме на Специализираната прокуратура оригиналния запис, направен от служител на Министерство на културата", заяви Йончева. Тя посочи, че има и скрийншотове на телефона. "Проверих го записа, той е направен на 21 март 2016 г. и неговата продължителност и съдържание отговарят напълно на електронния запис копие, който предоставихме", допълни още Йончева. Тя посочи, че БСП предоставя и документи от МРРБ, които доказват, че това, което е изисквал Боил Банов, а именно да бъдат издадени документи с невярно съдържание, се е случило.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Йончева, БСП: Днес ще предоставим оригиналния запис по "Ало, Банов съм" на Специализираната прокуратура

Елена Йончева, БСП: Днес ще предоставим оригиналния запис по "Ало, Банов съм" на Специализираната прокуратура

22 Април 2019 | 12:04 | Агенция "Фокус"
София. Днес ще предоставим оригиналния запис по "Ало, Банов съм" на Специализираната прокуратура. Това каза водачът на листата на "БСП за България" Елена Йончева по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция "Фокус". Според нея на ход е Специализираната прокуратура и въпросът е дали ще бъдат прикрити отново тези, които са на власт.
Тя припомни случилото се с аферата "Ало, Ваньо". "Знаете, министър-председателят поиска да бъде спряна проверка на Митниците. Същата съдба готвят на аферата "Ало, Банов съм". Надявам се да не им позволим това да се случи", допълни Йончева.
Във връзка със свидетеля по "Ало, Банов съм", Йончева коментира: "Дали той ще свидетелства е негова решение, факт е, че се страхува да го направи. България няма създадени условия, които да гарантират безопасността на хора, които свидетелстват за корупционни практики. Аз няма да издам своя източник и това ми позволява както етичния кодекс на българските медии, подписан на 24 март 2015 г., така и предварителното споразумение на ЕК от 12 март тази година. Става дума за предварителна директива за защита на източника на информация. Все още не е влязла в сила и това може би ще гарантира здравето и живота на източника".
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Йончева, БСП: Не съм унищожавала записа на Банов, беше ми изпратено копие

Елена Йончева, БСП: Не съм унищожавала записа на Банов, беше ми изпратено копие

14 Април 2019 | 09:58 | Агенция "Фокус"
София. Сергей Станишев ще бъде част от евролистата, не защото той има повече номинации, а защото той е лицето, чрез което тази листа ще бъде много по-силна и аз вярвам в това. Той е най-успешният български политик в Европа, лидер на ПЕС, той е капитал не просто за българската левица, аз вярвам, че той е капитал за България”. Това каза депутатът от БСП и водач в листата на социалистите за европейските избори Елена Йончева в предаването „Тази неделя” по бТВ. „В левицата не се спускат отнякъде някакви списъци, както сме свидетели в някоя друга партия. В левицата има дебат. Този дебат може да бъде много аргументиран, много остър, но има дебат. И смятам, че това ще се случи днес – ще има дебат и накрая ще има гласуване, защото това решение се приема с гласуване”, коментира Йончева.
Следващата седмица Йончева ще внесе в прокуратурата нови документи по случая „Ало, Банов съм”. „От Министерството на културата не ни изпратиха никакви документи, МРРБ обаче ни изпратиха документи и следващата седмица ще ги покажем. Те потвърждават, че това, което е поискал господин Банов, това се е случило. И това е корупцията. Това не е моделът „Банов”. Това е моделът „Борисов” и затова го прикриват”, каза Йончева. Във връзка с информация, че е унищожила оригиналния запис, тя посочи, че няма как да го направи, защото не го е притежавала. „Притежавала съм аудиозапис на дигитален носител и това копие е занесено в прокуратурата. Прокуратурата е наясно с това, че на подобни дигитални записи навсякъде се прави анализ за тяхната достоверност. Може да се разбере дали е имало монтаж, външно влияние, дали гласът съответства на персонажите”, посочи Йончева.
Тя за пореден път отрече, че е замесена в схема за източване на пари чрез фалиралата КТБ. Отрече и да е познавала добре Цветан Василев: „Аз съм работила за ТВ 7 и тези средства, които ми бяха отпуснати – направени са 7 документални филма, купена е техника и всичко това е не само налично, то е излъчено”. На въпрос с препратка към изказването на Делян Добрев за политическото „доубиване” – какво би я убило нея политически, Йончева отговори: „Аз смятам, че съм достатъчно честна, откровена и правя това, в което вярвам. Защо нещо трябва да ме убива?”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокуратурата прекрати проверката по случая „Ало, Банов съм“, БСП ще обжалва решението (ОБЗОР)

Прокуратурата прекрати проверката по случая „Ало, Банов съм“, БСП ще обжалва решението (ОБЗОР)

13 Април 2019 | 01:57 | Агенция "Фокус"
София. На 11 април 2019 г. Специализираната прокуратура отказа да образува досъдебно производство по сигнали срещу министъра на културата Боил Банов поради липса на данни за извършено престъпление. Преписи от постановлението са изпратени на лицата, подали сигналите – председателя на БСП Корнелия Нинова, говорителя на ПГ на БСП Елена Йончева и Григор Здравков. Предоставените от тях материали съдържат медийни публикации, в които се цитират изявления на Елена Йончева, че министър Боил Банов е съдействал за опрощаването на поне 700 хил. лева неустойка на фирмата-строител на втори и трети етап на „Ларгото". В прикачен аудиозапис на разговор се твърди, че участва министър Банов. Според прокурорската записка липсата на данни за извършено престъпление от общ характер е основание да се откаже образуването на досъдебно производство. Държавното обвинение не е успяло да разпита тайния свидетел, за когото говори Йончева, поради отказа ѝ да разкрие неговата самоличност. Елена Йончева обяви, че БСП ще обжалва решението на спецпрокуратурата. „Очевидно е, че подготвят съдбата на „Ало, Банов съм“ да е същата, каквато бе съдбата на „Ало, Ваньо““, заяви тя. „В аферата „Ало, Ваньо“ министър-председателят нареди да бъде спряна проверка на шефа на митниците. Разследващият прокурор, който трябваше да разследва случая, оглави антикорупционния орган“, припомни Йончева. Тя съобщи, че следващата седмица ще представи категорични доказателства за това, че министър Банов е наредил фалшификация на документи.
Агенция „Фокус“ припомня: До проверката на прокуратурата се стигна, след като в края на януари говорителят на ПГ на БСП Елена Йончева представи запис, за който твърди, че уличава министъра на културата Боил Банов в корупционни схеми със строителството на "Ларгото" по времето, когато е бил зам.-министър. Според Йончева записът представлява част от разговори на министър Банов от март 2016 г. По думите ѝ тогава той е опростил поне 700 хил. лева неустойка на фирма-строител, като е давал указания на служители от Министерството на културата от своя кабинет как да бъдат подправени документите. Министър Боил Банов отхвърли обвиненията на Йончева и обяви, че от четири години е рекетиран чрез записи от бивш служител на министерството. По думите му излъченият запис е монтаж, като различни думи са взимани от оперативки, които е правил със служители. Той подчерта, че е готов да подаде оставка веднага, ако тя му бъде поискана от премиера. Веднага след изнасянето на записа прокуратурата се самосезира и говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че започват разпити на хора, които имат отношение към случая, станал известен като „Ало, Банов съм“. Първият, който беше разпитан, бе министър Банов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Йончева, БСП: Ако Прокуратурата действително желае да стигне до дъното на историята в „Ало, Банов съм“ - разполага с необходимите средства и механизми

Елена Йончева, БСП: Ако Прокуратурата действително желае да стигне до дъното на историята в „Ало, Банов съм“ - разполага с необходимите средства и механизми

12 Април 2019 | 15:04 | Агенция "Фокус"
София. Ако Прокуратурата действително желае да стигне до дъното на историята в „Ало, Банов съм“- разполага с необходимите средства и механизми. Това каза говорителят на ПГ на „БСП за България“ и водач на листата на левицата за евровота Елена Йончева по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Във връзка със свидетелите по случая „Ало, Банов съм“, говорителят на ПГ на „БСП за България“ коментира, че законът и Българската конституция ѝ позволяват да не назовава своя източник на информация. „Това е в интерес както на свидетеля, така и на разплитането на корупционните схеми в България. И вие журналистите, и ние журналистите не си назоваваме своя източник, за да може тези разследвания да станат възможни. Аудиозаписът, който сме дали на прокуратурата показва по един категоричен начин ясно, отчетливо, точно какво е говорил министър Боил Банов, как той нарежда, както на строителите, така и на независимия строителен надзор, така и на своите служители да подправят документи“, допълни още Йончева. По думите ѝ Прокуратурата и разследващите органи в България имат начин да се сдобият с оригиналния запис, ако решат да направят такова разследване. Йончева посочи,че е съдействала и се е отзовала при тях два път и е разказала в подробности това, което знае. „Ако те действително желаят да стигнат до дъното на тази история, разполагат с необходимите средства и механизми, с цялата мощ на държавата, за да стигнат до истината“, допълни говорителят на ПГ на „БСП за България“. Тя обърна внимание, че този сигнал е в ОЛАФ и посочи, че тези документи ще бъдат представени и до тях.
Според нея и за „Апартаментгейт“ ще се говорят общи приказки за морална отговорност и по думите ѝ това е огромното възмущение. „Когато двама души са оковани във вериги и са разкарвани из цяла София пред всички камери, защото има съмнение за корупция за 70 хил. евро, какво се случва с г-н Цветанов, който купува апартамент за 1,5 млн. и се говори за морална негова отговорност. Тук няма морална отговорност. Те трябва да понесат съдебна отговорност. В същото време Цветанов как е наказан, като се превръща по негови думи в „Цветанов плюс“. Той става още по-силен“, допълни още Йончева.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокуратурата прекрати проверката по случая „Ало, Банов съм“, БСП ще обжалва решението (ОБЗОР)

Прокуратурата прекрати проверката по случая „Ало, Банов съм“, БСП ще обжалва решението (ОБЗОР)

12 Април 2019 | 14:44 | Агенция "Фокус"
София. На 11 април 2019 г. Специализираната прокуратура отказа да образува досъдебно производство по сигнали срещу министъра на културата Боил Банов поради липса на данни за извършено престъпление. Преписи от постановлението са изпратени на лицата, подали сигналите – председателя на БСП Корнелия Нинова, говорителя на ПГ на БСП Елена Йончева и Григор Здравков. Предоставените от тях материали съдържат медийни публикации, в които се цитират изявления на Елена Йончева, че министър Боил Банов е съдействал за опрощаването на поне 700 хил. лева неустойка на фирмата-строител на втори и трети етап на „Ларгото". В прикачен аудиозапис на разговор се твърди, че участва министър Банов. Според прокурорската записка липсата на данни за извършено престъпление от общ характер е основание да се откаже образуването на досъдебно производство. Държавното обвинение не е успяло да разпита тайния свидетел, за когото говори Йончева, поради отказа ѝ да разкрие неговата самоличност. Елена Йончева обяви, че БСП ще обжалва решението на спецпрокуратурата. „Очевидно е, че подготвят съдбата на „Ало, Банов съм“ да е същата, каквато бе съдбата на „Ало, Ваньо““, заяви тя. „В аферата „Ало, Ваньо“ министър-председателят нареди да бъде спряна проверка на шефа на митниците. Разследващият прокурор, който трябваше да разследва случая, оглави антикорупционния орган“, припомни Йончева. Тя съобщи, че следващата седмица ще представи категорични доказателства за това, че министър Банов е наредил фалшификация на документи.
Агенция „Фокус“ припомня: До проверката на прокуратурата се стигна, след като в края на януари говорителят на ПГ на БСП Елена Йончева представи запис, за който твърди, че уличава министъра на културата Боил Банов в корупционни схеми със строителството на "Ларгото" по времето, когато е бил зам.-министър. Според Йончева записът представлява част от разговори на министър Банов от март 2016 г. По думите ѝ тогава той е опростил поне 700 хил. лева неустойка на фирма-строител, като е давал указания на служители от Министерството на културата от своя кабинет как да бъдат подправени документите. Министър Боил Банов отхвърли обвиненията на Йончева и обяви, че от четири години е рекетиран чрез записи от бивш служител на министерството. По думите му излъченият запис е монтаж, като различни думи са взимани от оперативки, които е правил със служители. Той подчерта, че е готов да подаде оставка веднага, ако тя му бъде поискана от премиера. Веднага след изнасянето на записа прокуратурата се самосезира и говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че започват разпити на хора, които имат отношение към случая, станал известен като „Ало, Банов съм“. Първият, който беше разпитан, бе министър Банов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП ще обжалва решението на Спецпрокуратурата да не се образува досъдебно производство срещу Боил Банов и ще представи още документи по случая

БСП ще обжалва решението на Спецпрокуратурата да не се образува досъдебно производство срещу Боил Банов и ще представи още документи по случая

12 Април 2019 | 14:22 | Агенция "Фокус"
София. Ще обжалваме решението на Спецпрокуратурата да не се образува досъдебно производство по сигнала ни за Боил Банов и следващата седмица ще представим още документи по случая. Това каза говорителят на ПГ на „БСП за България“ и водач на листата на левицата за евровота Елена Йончева по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Специализираната прокуратура днес отказа да образува досъдебно производство по наш сигнал срещу министъра на културата“, посочи тя. „Аудиозаписът показва, че Боил Банов е наредил да бъдат подправени документи. Документите доказват, че това, което е наредил Банов, се е случило“, подчерта Елена Йончева. „Очевидно е, че подготвят съдбата на „Ало, Банов съм“ да е същата, каквато бе съдбата на „Ало, Ваньо““, коментира тя. „В аферата „Ало, Ваньо“ министър-председателят нареди да бъде спряна проверка на шефа на митниците. Разследващият прокурор, който трябваше да разследва „Ало, Ваньо“, оглави антикорупционния орган“, припомни говорителят на ПГ на БСП. „Очакваме по същия начин последната афера „Апартаментгейт“ да бъде потулена и да не се потърси съдебна отговорност“, заяви Елена Йончева. Тя обяви, че следващата седмица ще представи категорични доказателства за това, че Боил Банов е наредил фалшификация на документи. „Получихме от МРРБ допълнителни документи, които доказват, че става дума за документално престъпление, за измама, за престъпление срещу финансовата система при изразходването на европейски средства“, каза още Елена Йончева.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираната прокуратура отказа да образува досъдебно производство по сигналите срещу министъра на културата Боил Банов

Специализираната прокуратура отказа да образува досъдебно производство по сигналите срещу министъра на културата Боил Банов

12 Април 2019 | 11:56 | Агенция "Фокус"
София. На 11 април 2019 г. Специализираната прокуратура отказа да образува досъдебно производство по сигнали срещу министъра на културата Боил Банов поради липса на данни за извършено престъпление. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура.
Преписи от постановлението са изпратени на лицата, подали сигналите - Политическа партия „Българска социалистическа партия“, представлявана от Председателя на Националния съвет Корнелия Нинова, на народния представител Елена Йончева и на Григор Здравков.
Прокурорската преписка е № 202/19 г. по описа на Специализираната прокуратура е образувана по материали, изпратени по компетентност от ВКП ( техен №1210/2019 г.) за незабавна проверка.
Материалите съдържат медийни публикации (статии от електронното издание на „24 часа" и агенция „ПИК"), в които се цитират изявления на народния представител Елена Йончева, че министърът на културата Боил Банов е съдействал за опрощаването на поне 700 000 лева неустойка на фирмата - строител на втори и трети етап на „Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика" („АККК-Сердика"), известен като „Ларгото". В прикачен аудиозапис на разговор се твърди, че участва министър Боил Банов.
Според прокурорската записка липсата на данни за извършено престъпление от общ характер е основание да се откаже образуването на досъдебно производство.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Румяна Арнаудова: Наблюдаващият прокурор продължава да се запознава с постъпилите допълнително материали по случая „Ало, Банов съм“

Прокурор Румяна Арнаудова: Наблюдаващият прокурор продължава да се запознава с постъпилите допълнително материали по случая „Ало, Банов съм“

12 Март 2019 | 17:07 | Агенция "Фокус"
София. Наблюдаващият прокурор продължава да се запознава с постъпилите допълнително материали до прокуратурата по случая „Ало, Банов съм“. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по време на брифинг в Съдебната палата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Предстои допълнителен анализ, и както сме казали и оценка за това дали не се налага продължаване на действията по събиране на допълнителни материали“, обясни тя.
Агенция „Фокус“ припомня: На 7 март говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обяви, че проверката по случая „Ало, Банов съм“ се удължава, тъй като вицепремиерът Томислав Дончев е изпратил допълнителни документи до прокуратурата, свързана с извършена проверка по случая и събрани документи от различни министерства. Документи са изпратени на 6 март до наблюдаващия прокурор по делото в Специализираната прокуратура.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проверката по случая „Ало, Банов съм“ се удължава (ОБЗОР)

Проверката по случая „Ало, Банов съм“ се удължава (ОБЗОР)

7 Март 2019 | 18:11 | Агенция "Фокус"
София. Проверката по случая "Ало, Банов съм" се удължава, тъй като вицепремиерът Томислав Дончев е изпратил допълнителни документи до прокуратурата. Информацията обяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. "По сведение на наблюдаващия прокурор от Специализираната прокуратура, който извършва предварителната проверка по този случай, в края на миналата седмица бяха приключили всички действия по проверката", заяви Арнаудова, като уточни, че това е включвало взимане на писмени обяснения, изискване на документи и на разпространения аудиозапис, както и изготвяне на експертна справка. По думите й в сряда до главния прокурор е постъпило писмо от вицепремиера Томислав Дончев, с което той уведомява, че е извършвал собствена проверка по този случай, включваща изискване на документи от различни министерства. „Тези документи, които са в значителен обем, са изпратени още във вчерашния ден до наблюдаващия прокурор в Специализираната прокуратура. Така че въпреки намерението на наблюдаващия прокурор тази седмица да се произнесе с краен прокурорски акт, проверката ще се наложи да се удължи, за да се направи анализ и да се разгледат всички документи, които Томислав Дончев е изпратил, както и да се направи собствен анализ", обясни прокурор Арнаудова. "Освен това след като се запознаят, колегите от Специализираната прокуратура ще преценят дали не се налагат допълнителни действия по проверката", допълни тя. "Не можем да коментираме в какво качества, защо и в рамките на какви правомощия вицепремиерът е извършвал проверка, но така или иначе тези документи са изпратени, постъпили са в прокуратурата и за нас възниква веднага задължение да ги анализираме, да ги сравним дали разполагаме вече с тях и да направим допълнителен правен анализ", каза още Румяна Арнаудова.
Вицепремиерът Томислав Дончев заяви от своя страна, че проверката по „Ало, Банов съм“ не е лично разследване, а стандартна процедура, която се извършва при всяко съмнение за злоупотреби със средства от еврофондове. По думите му подобна информация прокуратурата е получавала и при други случаи. „Доколкото случаят е с характер на публична сензация, доколкото аз знам, че органите на прокуратурата работят, реших, че всичко, което е събрано в администрациите под формата на документи, проверки, доклади и така нататък, би било от полза на прокуратурата заради целите на разследването или проверката, която тече там“, коментира вицепремиерът. „Мен не ме притесни информацията, която получих, а и сигнали от подобен тип ние получаваме много. Примерно преди настъпването на местни избори обичайният брой сигнали, които се получават, се удвоява или се утроява“, отбеляза още Дончев.
Министърът на културата Боил Банов бе лаконичен по темата, като заяви, че ще предприеме действия едва след като приключи проверката. „Вече се чувствам спокоен по отношение на сигнала на Елена Йончева, нормално е първоначално да реагирам нервно. Интересите на БСП изключително не ме интересуват“, заяви още той.
„Фокус“ припомня, чев края на януари Говорителят на ПГ на "БСП за България" Елена Йончева представи запис, за който твърди, че уличава министъра на културата Боил Банов в корупционни схеми със строителството на "Ларгото" по времето, когато е бил зам.-министър. Според Йончева записът представлява част от разговори на министър Банов от март 2016 г. По думите на Елена Йончева тогава той е опростил поне 700 хил. лева неустойка на фирма-строител, като е давал указания на служители от Министерството на културата от своя кабинет - как да бъдат подправени документите. Министър Боил Банов от своя страна отхвърли обвиненията на Елена Йончева и обяви, че от четири години е рекетиран чрез записи от бивш служител на Министерство на културата. По думите му излъченият запис е монтаж, като различни думи са вземани от оперативки, които е правил със служителите на министерството. Той подчерта, че е готов да подаде оставка веднага, ако тя му бъде поискана от премиера. Веднага след изнасянето на записа прокуратурата се самосезира и говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че ще започнат разпити на хора, които имат отношение към случая с "Ларгото", като първият, който ще бъде разпитан ще бъде министърът на културата Боил Банов. По думите й данните, които са били представени от Елена Йончева, сочат за евентуално извършено престъпление по служба или безстопанственост, окачествени от народния представител като корупционни прояви от тогавашния зам.-министър, сегашен министър на културата Боил Банов. Говорителят на главния прокурор подчерта, че ако се окаже, че тези факти и събрани данни, които са иззети от прокуратурата, са верни и се докажат с подкрепени доказателства, при повдигнато обвинение може да се поиска отстраняване от длъжност на министъра на културата.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Боил Банов: Вече се чувствам спокоен по отношение на сигнала на Елена Йончева, нормално е първоначално да реагирам нервно

Министър Боил Банов: Вече се чувствам спокоен по отношение на сигнала на Елена Йончева, нормално е първоначално да реагирам нервно

7 Март 2019 | 11:40 | Агенция "Фокус"
София. Вече се чувствам спокоен по отношение на сигнала на Елена Йончева, нормално е първоначално да реагирам нервно. Това каза на пресконференция министърът на културата Боил Банов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Нормално е в началото да реагирам нервно, тъй като бях засегнат несправедливо. След като мине проверката, ще направя необходимите действия, които законът ми позволява“, коментира Банов. „Интересите на БСП изключително не ме интересуват“, заяви още той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Томислав Дончев: Проверката по „Ало, Банов съм“ не е лично разследване, а стандартна процедура

Вицепремиерът Томислав Дончев: Проверката по „Ало, Банов съм“ не е лично разследване, а стандартна процедура

7 Март 2019 | 11:38 | Агенция "Фокус"
София. Проверката по „Ало, Банов съм“ не е лично разследване, а стандартна процедура. Това коментира вицепремиерът Томислав Дончев предаде БНР. Тя се извършва при всяко съмнение за злоупотреби със средства от еврофондове. Подобна информация прокуратурата е получавала и при други случаи, каза Дончев.
„Случаят тук е малко по-различен. Доколкото случаят е с характер на публична сензация, доколкото аз знам, че органите на прокуратурата работят, реших, че всичко, което е събрано в администрациите под формата на документи, проверки, доклади и така нататък, би било от полза на прокуратурата заради целите на разследването или проверката, която тече там“, коментира вицепремиерът.
Томислав Дончев подчерта, че предоставя на прокуратурата информацията по аферата „Ало, Банов съм“, в качеството си на вицепремиер, отговорен за усвояването на средствата от еврофондовете.
Той отказа да коментира съдържанието на папката с документи. „Доколкото цялата информация е изпратена в прокуратурата, аз се боя, че тя би могла да има процесуална стойност, затова не считам за уместно да я коментирам. Мен не ме притесни информацията, която получих, а и сигнали от подобен тип ние получаваме много. Примерно преди настъпването на местни избори обичайният брой сигнали, които се получават, се удвоява или се утроява“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Румяна Арнаудова: Проверката по случая "Ало, Банов съм" се удължава, тъй като вицепремиерът Томислав Дончев е изпратил допълнителни документи до прокуратурата

Прокурор Румяна Арнаудова: Проверката по случая "Ало, Банов съм" се удължава, тъй като вицепремиерът Томислав Дончев е изпратил допълнителни документи до прокуратурата

7 Март 2019 | 09:03 | Агенция "Фокус"
София. Проверката по случая "Ало, Банов съм" се удължава, тъй като вицепремиерът Томислав Дончев е изпратил допълнителни документи до прокуратурата. Това каза за Агенция "Фокус" говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова във връзка с разследването по случая "Ало, Банов съм". "По сведение на наблюдаващия прокурор от Специализираната прокуратура, който извършва предварителната проверка по този случай, в края на миналата седмица бяха приключили всички действия по проверката", заяви Арнаудова, като уточни, че проверката е включвала както взимане на писмени обяснения, така и изискване и получаване на документи и аудиозаписа, който беше разпространен, и изготвяне на експертна справка. "Вчера обаче до главния прокурор беше постъпило писмо от вицепремиера Томислав Дончев, с което той уведоми главния прокурор, че е извършвал собствена проверка по този случай, изисквал е документи от различни министерства и е събрал такива, които е изпратил на главния прокурор. Тези документи, които са в значителен обем, са изпратени още във вчерашния ден до наблюдаващия прокурор в Специализираната прокуратура. Така че въпреки намерението на наблюдаващия прокурор тази седмица да се произнесе с краен прокурорски акт, проверката ще се наложи да се удължи, за да се направи анализ и да се разгледат всички документи, които Томислав Дончев е изпратил и да се направи собствен анализ", обясни прокурор Арнаудова. "Освен това след като се запознаят, колегите от Специализираната прокуратура ще преценят дали не се налагат допълнителни действия по проверката", допълни тя. "Не можем да коментираме в какво качества, защо и в рамките на какви правомощия вицепремиерът е извършвал проверка, но така или иначе тези документи са изпратени, постъпили са в прокуратурата и за нас възниква веднага задължение да ги анализираме, да ги сравним дали разполагаме вече с тях и да направим допълнителен правен анализ", каза още Румяна Арнаудова.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Депутатите от БСП ще платят гаранцията на Елена Йончева

Депутатите от БСП ще платят гаранцията на Елена Йончева

13 Февруари 2019 | 13:02 | Агенция "Фокус"
София. Народните представители от ПГ на „БСП за България“ единодушно взеха решение да съберат сумата от 20 000 лв. за паричната гаранция, която наложи съдът на колегата им Елена Йончева. Това съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Според тях това е и начин да покажат твърдата си позиция в нейна подкрепа. Средствата са отделени от заплатите им на народни представители.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нова порция коментари по „Ало, Банов съм“ (ОБЗОР)

Нова порция коментари по „Ало, Банов съм“ (ОБЗОР)

8 Февруари 2019 | 20:20 | Агенция "Фокус"
София. Аферата „Ало, Банов съм“ отново вълнува политиците в петъчния ден. Поводът за коментари бе решението на съда по делото за забавянето на строителството на „Ларгото“.
На брифинг в Народното събрание говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева обърна внимание, че изводът на съда е, че обектът е бил предаден в срок, поради което служителят не дължи неустойка на Министерство на културата. Йончева подчерта, че мълчанието на Борисов по „Ало, Банов съм“ е "част от омертата". По думите й той отказва да поеме политическа отговорност. „Вместо това той казва: „Няма да ме вкарате в това“. „Това е министърът, който Борисов сам си е избрал. Това е неговият министерски съвет, за който той носи отговорности“, заяви Йончева. От опозицията заявиха ,че ще внесат искане в МРРБ, ДНСК и Министерство на културата за цялата документация по проекта за „Ларгото“.
От ГЕРБ в лицето на депутата Тома Биков реагираха остро на исканията на БСП. Пред журналисти Биков коментира, че не се искат документи след обявяването на разследване, а преди това. По думите му записът, който представи Елена Йончева по „Ало, Банов съм“ е красноречив единствено за това, че БСП работи с доноси. Биков коментира още, че ГЕРБ отказва да участва във вътрешнопартийната кампания за редене на листа на БСП . Според него целият цирк е подскачане пред лидера им „кой е по-по-най“. Биков отговори и на критиките на БСП към премиера Бойко Борисов. „Освен кампанията за редене на листата на БСП той си има далеч по-важни ангажименти от това да участва в тяхната вътрешнопартийна кампания“, заяви още Биков.
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова също коментира казуса. Аврамова обясни, че е постъпило искането на БСП за документите на „Ларгото“ в МРРБ и увери, че цялата документация ще бъде комплектована и предоставена. „Така че няма никакви притеснения, не трябва да има за това, че няма да предоставим цялата налична документация“, каза още Аврамова. Тя уточни, че писмото на БСП е постъпило в петък в министерството.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тома Биков, ГЕРБ: Записът, изнесен от Елена Йончева по „Ало, Банов съм“ е красноречив, че БСП работи с доноси

Тома Биков, ГЕРБ: Записът, изнесен от Елена Йончева по „Ало, Банов съм“ е красноречив, че БСП работи с доноси

8 Февруари 2019 | 11:50 | Агенция "Фокус"
София. Записът, изнесен от Елена Йончева по „Ало, Банов съм“ е красноречив, че БСП работи с доноси. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков пред журналисти във връзка с обвиненията на БСП, че ГЕРБ не поемат политическа отговорност за „Ало, Банов съм“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ние присъди няма да издаваме, въпреки че срещу техни депутати се водят вече обвинения имат. В случая с Банов има прокуратура, тя си води своето разследване. Нека да го води. Виждам, че те днес имат доверие на българския съд и българската прокуратура, миналата седмица нямаха доверие. Другата седмица сигурно пак няма да имат по някакъв повод. Ние не си позволяваме нито да кажем, че Елена Йончева е прала пари, нито че Манол Генов, който стоеше до нея е купувал гласове, докато не се произнесе съдът. Те също са в такава фаза на обвинение. Според мен от тази си позиция би трябвало да разсъждават малко по в рамките на правовата държава", допълни още Биков.
Във връзка с мълчанието на премиера Борисов, Биков попита какво да каже, след като органите вече правят проверка. „Прокуратурата, за да изчисти всякакви съмнения, ще прави разследване. Иначе трябваше г-жа Йончева да не е в парламента вече“, каза още Биков. По думите му Бойко Борисов е министър-председател и носи отговорност за управлението на страната. „Освен кампанията за редене на листата на БСП той си има далеч по-важни ангажименти от това да участва в тяхната вътрешнопартийна кампания“, заяви още Биков. Във връзка с твърденията, че записът, изнесен от Елена Йончева е красноречив, Биков заяви: „С какво е красноречив, че един заместник-министър се опитва да реши един оперативен проблем. С 16 минути ние даваме оценка за 2 - 3 години работа“, допълни депутатът от ГЕРБ. Според него записът е красноречив, че БСП работят с доноси.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тома Биков, ГЕРБ: Няма да участваме вътрешнопартийната кампания за редене на листа на БСП – целият цирк е подскачане пред лидера им „кой е по-по-най“

Тома Биков, ГЕРБ: Няма да участваме вътрешнопартийната кампания за редене на листа на БСП – целият цирк е подскачане пред лидера им „кой е по-по-най“

8 Февруари 2019 | 11:40 | Агенция "Фокус"
София. Няма да участваме вътрешнопартийната кампания за редене на листа на БСП – целият цирк е подскачане пред лидера им „кой е по-по-най“. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков пред журналисти във връзка с обвиненията на БСП, че ГЕРБ не поемат политическа отговорност за „Ало, Банов съм“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Във връзка с обявеното от БСП, че ще изискат документи за „Ларгото“ от ДНСК, МРРБ и Министерство на културата, депутатът от ГЕРБ заяви: „Те защо не са ги изискали досег тези документи, след като твърдят, че правят журналистическо разследване. Когато правите журналистическо разследване, изисквате документите след като сте го обявили, или преди да сте го обявили? Второ, доколкото разбирам, те коментираха решението на втората инстанция на съда. Министерството ще обжалва на трета инстанция. Така че съдът ще си каже думата. Делото е за това дали има забавяне или няма забавяне при строителството - към момента съдът рашава, че няма“, заяви още Биков.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Йончева, БСП: Мълчанието на Борисов по „Ало, Банов съм“ е част от омертата, той отказва да поеме политическа отговорност

Елена Йончева, БСП: Мълчанието на Борисов по „Ало, Банов съм“ е част от омертата, той отказва да поеме политическа отговорност

8 Февруари 2019 | 11:10 | Агенция "Фокус"
София. Мълчанието на Борисов по „Ало, Банов съм“ е част от омертата, той отказва да поеме политическа отговорност. Това каза говорителят на „БСП за България“ Елена Йончева по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Корупционният скандал „Ало, Банов съм“ отекна с ново съдебно решение. Министерство на културата изгуби отново делото за неустойка на „Ларгото“. Изводът на съда е, че обектът е бил предаден в срок, поради което служителят не дължи неустойка на Министерство на културата“, заяви още Йончева. Тя посочи, че премиерът е отказал да вземе отношение, за това че негов министър е давал указания за подправяне на документи. „Министерството губи пари на гражданите, а на Борисов му е все едно. Борисов отказва да поеме политическа отговорност“, каза още говорителят на БСП. „Вместо това той казва: „Няма да ме вкарате в това“. „Това е министърът, който Борисов сам си е избрал. Това е неговият министерски съвет, за който той носи отговорности“, заяви Йончева.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-главният прокурор Иван Гешев: По случая „Ало, Банов съм“ се работи така, както по всички останали

Зам.-главният прокурор Иван Гешев: По случая „Ало, Банов съм“ се работи така, както по всички останали

5 Февруари 2019 | 13:46 | Агенция "Фокус"
София. По случая „Ало, Банов съм“ се работи така, както по всички останали. Това каза пред журналисти заместник-главният прокурор Иван Гешев във връзка с изнесената информация от народния представител от БСП Елена Йончева, в която се твърди, че министърът на културата е ощетил държавата с 700 хил. лв., предаде репортер на Агенция "Фокус". „Вчера следобед в прокуратурата е депозирана молба-жалба от БСП, не от Елена Йончева. Подписана е от председателя на БСП, г-жа Нинова. Изложена е фактическата обстановка в рамките на 3-4 страници и към нея е приложена флашка“, заяви Гешев. „Вероятно към нея е заложен и записът, който циркулира в медиите. Извършва се проверка, събират се доказателства. По този случай се работи, както по всички други. Към момента се снемат обяснения от много други лица, включително вече са снети от г-жа Йончева и г-н Банов“, коментира зам.-главният прокурор. „Приобщени са огромен обем от данни, над 66 класьора. Вероятно по преценка на наблюдаващите прокурори ще бъде изследвана експертна справка, дали записът е сглобяван. След обобщаване на тази информация, в най-кратък срок, ще дадем изявление, какво сме установили“, допълни Гешев.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП сигнализира ОЛАФ за „Ало, Банов съм“ (ОБЗОР)

БСП сигнализира ОЛАФ за „Ало, Банов съм“ (ОБЗОР)

5 Февруари 2019 | 00:26 | Агенция "Фокус"
София. БСП сигнализира ОЛАФ за „Ало, Банов съм“. Сигналът е подписан от лидера на БСП Корнелия Нинова, говорителя на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева и депутати. Той бе внесен от Йончева и от заместник-председателят на групата Георги Свиленски. Пред журналисти говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева заяви, че очаква сериозно разследване от ОЛАФ, както и от българската прокуратура по случая „Ало, Банов съм“. По думите ѝ случаят е прекалено ясен, а записи безспорни. Йончева изтъкна, че документите, които са събрани, доказват, че това, което е поискал Боил Банов както от своите администратори, така и от представител на фирмата и от независим и от строителен надзор, се е случило. Елена Йончева заяви, че Боил Банов трябва да подаде оставка, но по думите ѝ механичната смяна на един министър с друг няма да доведе до нищо. Според нея става въпрос за модела „Ало, Ваньо“, който след 7 години вече се е развил в модела „Ало, Банов съм“. Йончева уточни, че трябва да се смени системата, където правото на „Ало“, е валидно и където то на практика заличава реда и правовата държава. По отношение на свидетеля Ангел Ангелов, Йончева коментира: „Още от Средновековието в правото е записано, че няма никакво значение каква е личността на свидетеля, какви са неговите морални качества. Важното е дали това, което казва и това, което свидетелства, е истина или не“. Говорителят на БСП припомни случай в Полша от 2015 г., когато излизат записи, направени за политици и то тези политици са се намирали в ресторанти. Йончева обърна внимание, че тогава трима полски министри и председателят на Полския парламент подават оставка, а година по-късно оставка подава и главният прокурор.
Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски заяви, че от БСП застават зад сигнала по „Ало, Банов съм“ до прокуратурата и ОЛАФ с имената и лицата си и че ще поддържат докрай истината да излезе на бял свят. „Миналата седмица сезирахме чрез медиите българското общество, днес преди обяд сезирахме главния прокурор, респективно Специализираната прокуратура в България, и сега предаваме сигнала до ЕК, който ще бъде адресиран до ОЛАФ“, каза Свиленски. Той обясни, че сигналът съдържа три материала: звуков с Боил Банов, интервюто на Елена Йончева със защитения свидетел и пресконференцията, на която е оповестена тази информация, както и цялата налична документация.
Според него същността не е как е направен, кой го е направил, а какво има в записа по „Ало, Банов съм“ и как се управлява държавата.
Междувременно изпълняващият функциите ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Петров заяви, че към 13.45 часа Елена Йончева все още не е подала сигнал в прокуратурата по аферата „Ало, Банов съм“. „Знаете за проверката, много се изписа за това нещо, излязохме с официално становище какво правим в този момент. Считам, че не е добре да коментираме, преди да приключи проверката“, каза той. Ръководителят на Специализирана прокуратура изтъкна, че документите, поискани от Специализираната прокуратура от Министерството на културата са предадени в пълния обем.
Малко по-късно говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова коментира за Агенция „Фокус“, че след 14.00 часа в деловодството на Върховна касационна прокуратура е постъпил сигнал с информация от ПП БСП. „Сигналът е подписан от г-жа Корнелия Нинова в качеството ѝ на председател на Националния съвет на партията“, заяви Арнаудова. По думите ѝ към този сигнал е приложена флаш памет, в която има аудиозаписи. „Тези материали – постъпилият сигнал и флашката, са изпратени на Специализираната прокуратура във връзка с извършваната от тях проверка“, добави още Румяна Арнаудова.
Агенция „Фокус“ припомня: Разследването на Елена Йончева е правено през последния месец и цели да докаже с документи, със свидетели, с всички необходими доказателства корупция в най-високите етажи на властта. То бе анонсирано още на 26 януари по време на четвъртото заседание на 49-ия конгрес на БСП. Разследването бе представено в централата на партията на 30 януари и озаглавено "Ало, Банов съм". Тогава говорителят на БСП заяви, че като зам.-министър на културата Боил Банов договаря схеми в ущърб на държавата, като дава указания как се подправят документи за строителството на обект - „Ларгото“, културно-комуникационен комплекс „Сердика“ 2-3 етап. На пресконференцията бе изнесен и запис от разговори на Боил Банов. Веднага след пресконференцията прокуратурата се самосезира по случая, а в обществото и сред политиците темата продължава да бъде актуална и днес. Министър Боил Банов от своя страна коментира, че от четири години е рекетиран чрез записи от лицето Ангел Ангелов, който е служител на Министерство на културата. Той обяви, че ще съди всички по веригата. От ПГ на ГЕРБ обявиха своята подкрепа за министър Банов и определиха Елена Йончева като "пощенска кутия" за разпространение на фалшиви новини. От управляващите обвиниха и правителството на Орешарски за забавянето по проекта "Ларгото". Лидерът на БСП Корнелия Нинова също излезе с декларация по случая, като обяви ,че разследването не е помия и компромат, тъй като вицепремиерът Томислав Дончев е разпоредил проверка. Нинова заяви, че е оглушително мълчанието на премиера за „Ало, Банов съм". След това премиерът Бойко Борисов призова политиците да си мерят повече думите. Според него трябва политическата конфронтация да спре.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП сигнализира ОЛАФ за „Ало, Банов съм“ (ОБЗОР)

БСП сигнализира ОЛАФ за „Ало, Банов съм“ (ОБЗОР)

4 Февруари 2019 | 20:54 | Агенция "Фокус"
София. БСП сигнализира ОЛАФ за „Ало, Банов съм“. Сигналът е подписан от лидера на БСП Корнелия Нинова, говорителя на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева и депутати. Той бе внесен от Йончева и от заместник-председателят на групата Георги Свиленски. Пред журналисти говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева заяви, че очаква сериозно разследване от ОЛАФ, както и от българската прокуратура по случая „Ало, Банов съм“. По думите ѝ случаят е прекалено ясен, а записи безспорни. Йончева изтъкна, че документите, които са събрани, доказват, че това, което е поискал Боил Банов както от своите администратори, така и от представител на фирмата и от независим и от строителен надзор, се е случило. Елена Йончева заяви, че Боил Банов трябва да подаде оставка, но по думите ѝ механичната смяна на един министър с друг няма да доведе до нищо. Според нея става въпрос за модела „Ало, Ваньо“, който след 7 години вече се е развил в модела „Ало, Банов съм“. Йончева уточни, че трябва да се смени системата, където правото на „Ало“, е валидно и където то на практика заличава реда и правовата държава. По отношение на свидетеля Ангел Ангелов, Йончева коментира: „Още от Средновековието в правото е записано, че няма никакво значение каква е личността на свидетеля, какви са неговите морални качества. Важното е дали това, което казва и това, което свидетелства, е истина или не“. Говорителят на БСП припомни случай в Полша от 2015 г., когато излизат записи, направени за политици и то тези политици са се намирали в ресторанти. Йончева обърна внимание, че тогава трима полски министри и председателят на Полския парламент подават оставка, а година по-късно оставка подава и главният прокурор.
Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски заяви, че от БСП застават зад сигнала по „Ало, Банов съм“ до прокуратурата и ОЛАФ с имената и лицата си и че ще поддържат докрай истината да излезе на бял свят. „Миналата седмица сезирахме чрез медиите българското общество, днес преди обяд сезирахме главния прокурор, респективно Специализираната прокуратура в България, и сега предаваме сигнала до ЕК, който ще бъде адресиран до ОЛАФ“, каза Свиленски. Той обясни, че сигналът съдържа три материала: звуков с Боил Банов, интервюто на Елена Йончева със защитения свидетел и пресконференцията, на която е оповестена тази информация, както и цялата налична документация.
Според него същността не е как е направен, кой го е направил, а какво има в записа по „Ало, Банов съм“ и как се управлява държавата.
Междувременно изпълняващият функциите ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Петров заяви, че към 13.45 часа Елена Йончева все още не е подала сигнал в прокуратурата по аферата „Ало, Банов съм“. „Знаете за проверката, много се изписа за това нещо, излязохме с официално становище какво правим в този момент. Считам, че не е добре да коментираме, преди да приключи проверката“, каза той. Ръководителят на Специализирана прокуратура изтъкна, че документите, поискани от Специализираната прокуратура от Министерството на културата са предадени в пълния обем.
Малко по-късно говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова коментира за Агенция „Фокус“, че след 14.00 часа в деловодството на Върховна касационна прокуратура е постъпил сигнал с информация от ПП БСП. „Сигналът е подписан от г-жа Корнелия Нинова в качеството ѝ на председател на Националния съвет на партията“, заяви Арнаудова. По думите ѝ към този сигнал е приложена флаш памет, в която има аудиозаписи. „Тези материали – постъпилият сигнал и флашката, са изпратени на Специализираната прокуратура във връзка с извършваната от тях проверка“, добави още Румяна Арнаудова.
Агенция „Фокус“ припомня: Разследването на Елена Йончева е правено през последния месец и цели да докаже с документи, със свидетели, с всички необходими доказателства корупция в най-високите етажи на властта. То бе анонсирано още на 26 януари по време на четвъртото заседание на 49-ия конгрес на БСП. Разследването бе представено в централата на партията на 30 януари и озаглавено "Ало, Банов съм". Тогава говорителят на БСП заяви, че като зам.-министър на културата Боил Банов договаря схеми в ущърб на държавата, като дава указания как се подправят документи за строителството на обект - „Ларгото“, културно-комуникационен комплекс „Сердика“ 2-3 етап. На пресконференцията бе изнесен и запис от разговори на Боил Банов. Веднага след пресконференцията прокуратурата се самосезира по случая, а в обществото и сред политиците темата продължава да бъде актуална и днес. Министър Боил Банов от своя страна коментира, че от четири години е рекетиран чрез записи от лицето Ангел Ангелов, който е служител на Министерство на културата. Той обяви, че ще съди всички по веригата. От ПГ на ГЕРБ обявиха своята подкрепа за министър Банов и определиха Елена Йончева като "пощенска кутия" за разпространение на фалшиви новини. От управляващите обвиниха и правителството на Орешарски за забавянето по проекта "Ларгото". Лидерът на БСП Корнелия Нинова също излезе с декларация по случая, като обяви ,че разследването не е помия и компромат, тъй като вицепремиерът Томислав Дончев е разпоредил проверка. Нинова заяви, че е оглушително мълчанието на премиера за „Ало, Банов съм". След това премиерът Бойко Борисов призова политиците да си мерят повече думите. Според него трябва политическата конфронтация да спре.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Румяна Арнаудова: Малко след 14.00 часа във ВКП е постъпил сигнал от ПП БСП по случая с Боил Банов

Прокурор Румяна Арнаудова: Малко след 14.00 часа във ВКП е постъпил сигнал от ПП БСП по случая с Боил Банов

4 Февруари 2019 | 16:45 | Агенция "Фокус"
София. Малко след 14.00 часа във ВКП е постъпил сигнал от ПП БСП по случая с Боил Банов. Това потвърди за Агенция „Фокус“ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. „Малко след 14.00 часа в деловодството на Върховна касационна прокуратура постъпи сигнал с информация от ПП БСП. Сигналът е подписан от г-жа Корнелия Нинова в качеството ѝ на председател на Националния съвет на партията“, заяви Арнаудова. По думите ѝ към този сигнал е приложена флаш памет, в която има аудиозаписи. „Тези материали – постъпилият сигнал и флашката, са изпратени на Специализираната прокуратура във връзка с извършваната от тях проверка“, добави още Румяна Арнаудова.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Петров, и.ф. ръководител на Специализираната прокуратура: Към 13.45 часа Елена Йончева все още не беше подала сигнал в прокуратурата по аферата „Ало, Банов съм“

Димитър Петров, и.ф. ръководител на Специализираната прокуратура: Към 13.45 часа Елена Йончева все още не беше подала сигнал в прокуратурата по аферата „Ало, Банов съм“

4 Февруари 2019 | 14:57 | Агенция "Фокус"
София. Към 13.45 часа Елена Йончева все още не беше подала сигнал в прокуратурата по аферата „Ало, Банов съм“. Това каза по време на брифинг и.ф. ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров във връзка изнесената информация от депутата на ПГ на БСП Елена Йончева, в която се твърди, че министърът на културата е злоупотребил с държавни средства, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Знаете за проверката, много се изписа за това нещо, излязохме с официално становище какво правим в този момент. Считам, че не е добре да коментираме, преди да приключи проверката. Направих си труда преди да вляза при вас да проверя дали г-жа Йончева е подала сигнал към прокуратурата“, поясни той. „Към 13.45 нямаше подаден сигнал в прокуратурата. Считам, че не е добре да се коментира, преди да се съберат всички относими факти към проверката“, обясни той, като увери, че се прави всички възможно за да се установи, дали това, което е изнесено в медиите е вярно или не. Ръководителят на Специализирана прокуратура изтъкна, че документите, поискани от Специализираната прокуратура от Министерството на културата са предадени в пълния обем. „В момента се анализират, предоставени са в доста голям обем, около 66 класьора“, обясни той.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Свиленски, БСП: Същността не е как е направен, кой го е направил, а какво има в записа по „Ало, Банов съм“ и как се управлява държавата

Георги Свиленски, БСП: Същността не е как е направен, кой го е направил, а какво има в записа по „Ало, Банов съм“ и как се управлява държавата

4 Февруари 2019 | 14:41 | Агенция "Фокус"
София. Същността не е как е направен, кой го е направил, а какво има в записа по „Ало, Банов съм“ и как се управлява държавата. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски пред журналисти, след като от групата внесоха сигнал до ОЛАФ за „Ало, Банов съм“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос дали се притеснява от факта, че Ангел Ангелов е имал и случаи на заплашване, Свиленски отговори: „Това е теза за отклоняване на вниманието. Нека в момента да се съсредоточим върху сигналите и върху това, което се е случило, а не върху това кои хора са участвали в разговорите. Какви са тези хора, нека да видим тези актове дописвани ли са, спестени ли са минимум 700 хил. лв. на фирмата изпълнител. Ощетен ли е бюджетът със 700 хил. лв. не само български, а и европейски“, коментира Свиленски във връзка с документите за „Ларгото“, които бяха обект на записа по „Ало, Банов съм“. По думите му, след като се произнесе прокуратурата, тогава може да се влиза в детайли кой е свидетелят, бил ли е преместен другаде. „Нека не отклоняваме темата. Това е типично за потулване на даден сигнал. Моля, обществото да се съсредоточи върху същността на проблема“, призова Георги Свиленски.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Йончева, БСП: Боил Банов трябва да подаде оставка, но механичната смяна на един министър с друг няма да доведе до нищо

Елена Йончева, БСП: Боил Банов трябва да подаде оставка, но механичната смяна на един министър с друг няма да доведе до нищо

4 Февруари 2019 | 14:38 | Агенция "Фокус"
София. Боил Банов трябва да подаде оставка, но механичната смяна на един министър с друг няма да доведе до нищо. Това каза говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева пред журналисти след като от групата внесоха сигнал до ОЛАФ за „Ало, Банов съм“, предаде репортер наАгенция „Фокус“. По думите на Йончева става въпрос за модела „Ало, Ваньо“, който след 7 години вече се е развил в модела „Ало, Банов съм“ . Според нея трябва да се смени системата, където правото на „Ало“, е валидно, където то на практика заличава реда и правовата държава. По отношение на свидетеля Ангел Ангелов, Йончева коментира: „Още от Средновековието в правото е записано, че няма никакво значение каква е личността на свидетеля, какви са неговите морални качества. Важното е дали това, което казва и това, което свидетелства е истина или не“, каза тя. Говорителят на БСП припомни случай в Полша от 2015 г., когато излизат записи, направени за политици и то тези политици са се намирали в ресторанти. „Тези аудиозаписи дискредитират участниците в тези записи и трима министри 2015 г. подават оставка. Подава оставка и председателят на Полския парламент. Година по-късно оставка подава и главният прокурор, защото се оказва, че част от записките по това разследване изтичат в медиите“, заяви още Йончева. "Има много случаи в европейската политическа история, когато аудиофайлове, изнесени от журналисти или от опозиция носят сериозни последствия, никой тогава не се интересува кой и как са направени, а дали те са достоверни", каза Йончева.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Йончева, БСП: Очакваме сериозно разследване от ОЛАФ, както и от българската прокуратура по случая „Ало, Банов съм“

Елена Йончева, БСП: Очакваме сериозно разследване от ОЛАФ, както и от българската прокуратура по случая „Ало, Банов съм“

4 Февруари 2019 | 14:34 | Агенция "Фокус"
София. Очакваме сериозно разследване от ОЛАФ, както и от българската прокуратура по случая „Ало, Банов съм“. Това каза говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева пред журналисти, след като от групата внесоха сигнал до ОЛАФ за „Ало, Банов съм“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Случаят е прекалено ясен, записите са безспорни. А документите, които сме събрали, доказват, че това, което е поискал г-н Банов както от своите администратори, така и от представител на фирмата и от независим и от строителен надзор, се е случило“, допълни Йончева. На въпрос дали има опасност от връщане на европейски средства, Йончева отговори: „Това не мога да кажа“. Попитана дали се притеснява, че заключенията на българската прокуратура и на ОЛАФ може да се разминават, Йончева отговори: „Смятам, че случаят е пределно ясен. Доказателствата са безспорни, както от документите, така и от аудо-звуковия файл. Нямам съмнения, че тези заключения ще съвпаднат“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Свиленски, БСП: Заставаме зад сигнала по „Ало, Банов съм“ до прокуратурата и ОЛАФ с имената и лицата си, ще поддържаме докрай истината да излезе на бял свят

Георги Свиленски, БСП: Заставаме зад сигнала по „Ало, Банов съм“ до прокуратурата и ОЛАФ с имената и лицата си, ще поддържаме докрай истината да излезе на бял свят

4 Февруари 2019 | 14:28 | Агенция "Фокус"
София. Заставаме зад сигнала по „Ало, Банов съм“ до прокуратурата и до ОЛАФ с имената и с лицата си и ще поддържаме докрай истината да излезе на бял свят. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски пред журналисти, след като от групата внесоха сигнал до ОЛАФ за „Ало, Банов съм“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Миналата седмица сезирахме чрез медиите българското общество, днес преди обяд сезирахме главния прокурор, респективно Специализираната прокуратура в България, и сега предаваме сигнала до ЕК, който ще бъде адресиран до ОЛАФ“, каза Свиленски. Той обясни, че сигналът съдържа три материала: звуков с Боил Банов, интервюто на Елена Йончева със защитения свидетел и пресконференцията, на която е оповестена тази информация. „Внесени са и договорите за изпълнение, актовете 10, 11, 16. Тези пет акта, които са правени допълнително, докладът на АДФИ, който констатира тези пет броя акт номер 10, които са дописвани впоследствие, както и докладът на Агенцията за обществени поръчки, където тези актове са само 2“, каза Свиленски. По думите му цялата документация, която има до момента, е внесена по надлежен ред. „Своевременно през миналата седмица Елена беше призована като свидетел. Същите показания вече ги е дала на Главна прокуратура, на Специализираната прокуратура, тъй като тя се самосезира по случая“, допълни Свиленски. Той уточни, че сигналите до прокуратурата и до ОЛАФ са подписани от лидера на БСП Корнелия Нинова, от народни представители. „Всички ние заставаме зад този сигнал, с имената си, с лицата си и ще поддържаме докрай истината да излезе на бял свят“, допълни още Свиленски.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на "БСП за България" внесе сигнал по аферата "Ало, Банов съм" в ОЛАФ

ПГ на "БСП за България" внесе сигнал по аферата "Ало, Банов съм" в ОЛАФ

4 Февруари 2019 | 14:05 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на "БСП за България" внесе сигнал по аферата "Ало, Банов съм" в ОЛАФ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Сигналът е подписан от лидера на БСП Корнелия Нинова и от говорителя на групата Елена Йончева. Той бе внесен от Елена Йончева, заместник-председателя на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски и депутати.
Агенция „Фокус“ припомня:
Разследването на Елена Йончева е правено през последния месец и цели да докаже с документи, със свидетели, с всички необходими доказателства корупция в най-високите етажи на властта. То бе анонсирано още на 26 януари по време на четвъртото заседание на 49-тия конгрес на БСП. Разследването бе представено в централата на партията на 30 януари и озаглавено "Ало, Банов съм". Тогава говорителят на БСП заяви, че като зам.-министър на културата Боил Банов договаря схеми в ущърб на държавата, като дава указания как се подправят документи за строителството на обект - „Ларгото“, културно-комуникационен комплекс „Сердика“ 2-3 етап. На пресконференцията бе изнесен и запис от разговори на Боил Банов. Веднага след пресконференцията прокуратурата се самосезира по случая, а в обществото и сред политиците темата продължава да бъде актуална и днес. Министър Боил Банов от своя страна коментира, че от четири години е рекетиран чрез записи от лицето Ангел Ангелов, който е служител на Министерство на културата. Той обяви, че ще съди всички по веригата. От ПГ на ГЕРБ обявиха своята подкрепа за министър Банов и определиха Елена Йончева като "пощенска кутия" за разпространение на фалшиви новини. От управляващите обвиниха и правителството на Орешарски за забавянето по проекта "Ларгото". Лидерът на БСП Корнелия Нинова също излезе с декларация по случая, като обяви ,че разследването не е помия и компромат, тъй като вицепремиерът Томислав Дончев е разпоредил проверка. Нинова заяви, че е оглушително мълчанието на премиера за „Ало, Банов съм". След това премиерът Бойко Борисов призова политиците да си мерят повече думите. Според него трябва политическата конфронтация да спре.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Народни представители от ПГ на „БСП за България“ ще внесат сигнал по скандала „Ало, Банов съм“ до Европейската служба за борба с измамите

Народни представители от ПГ на „БСП за България“ ще внесат сигнал по скандала „Ало, Банов съм“ до Европейската служба за борба с измамите

4 Февруари 2019 | 11:39 | Агенция "Фокус"
София. В 14.00 часа народни представители от ПГ на „БСП за България“ ще внесат сигнал по скандала „Ало, Банов съм“ до Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) в сградата на Европейската комисия в София, на ул. „Г. С. Раковски“ 124. Това съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Сигналът е подписан от лидера на БСП Корнелия Нинова, говорителя на групата Елена Йончева и група народни представители от левицата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

След „Ало, Банов съм“: премиерът призова политическата конфронтация да спре (ОБЗОР)

След „Ало, Банов съм“: премиерът призова политическата конфронтация да спре (ОБЗОР)

3 Февруари 2019 | 21:24 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Бойко Борисов направи първия си коментар по повод изнесените от БСП данни за нередности при строителството на „Ларгото“, които опозицията определи като аферата „Ало, Банов съм“. Пред журналисти в Стара Загора, където участва в откриването на цялостно реконструирания надлез над жп линията и бул. „Славянски“, Борисов призова политиците да си мерят повече думите. „Ако тази конфронтация не се спре, тя ще пречи на всеки един, който победи на изборите“, изтъкна министър-председателят. „Нашата политика винаги е била да показваме това, което сме направили“, заяви Бойко Борисов. „Оставям на другите - който иска да се заяжда, да прави компромати - ние всички избори сме ги минали в такава ситуация. Плащат на 50 души, излизат, викат, но нека да покажат те какво са направили през годините“, посочи премиерът. „Когато работиш, някой все ще ти намери кусур - на другите оставям да критикуват, те няма какво покажат, че са направили“, коментира Борисов.
Говорителят на ПГ на БСП Елена Йончева обяви, че няма съмнение, че записът с Боил Банов е автентичен. „Не допускам, че източникът ми е подал грешна информация. Имаме и документи, които го потвърждават“, посочи тя. Йончева съобщи, че в понеделник официално сигналът ще бъде внесен в ОЛАФ и Специализираната прокуратура. „Ало, Банов съм" е продължение на „Ало, Ваньо”. Това е модел на управление. Няма чувство за справедливост в тази държава”, коментира Елена Йончева. Тя представи записа на 30 януари и твърди, че той уличава министъра на културата в корупционни схеми със строителството на "Ларгото" по времето, когато е бил зам.-министър. Според Йончева записът представлява част от разговори на министър Банов от март 2016 г. По думите й тогава той е опростил поне 700 хил. лева неустойка на фирма-строител, като е давал указания на служители от Министерството на културата от своя кабинет - как да бъдат подправени документите. Йончева уточни, че разговорът от записа е направен от служител на министерството, който е присъствал на разговорите. След пресконференцията на БСП прокуратурата се самосезира.
В профила си в социалната мрежа „Фейсбук“ министър Боил Банов заяви, че за БСП не е важна истината, а това сглобената фалшива новина да се повтаря. „Не е важно, че е лъжлива. Не е важно, че е сапунено-оперетна. Не е важно и че това е партията с исторически най-големи прегрешения към свободата на медиите и към свободата изобщо“, подчерта министърът. Той обърна внимание, че е дал обяснения на прокуратурата и е предал всички документи. „Партийната пропаганда употреби за собствени цели културата. За съжаление, да бъде знаме на това прие да бъде някога уважаваната и харесвана журналистка г-жа Йончева“, коментира Банов. По думите му истината остава все по-сама и за това вина носим всички, а фалшивите новини и „алтернативните факти” вече ни давят.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Ало, Банов съм“: коментари в парламента (ОБЗОР)

„Ало, Банов съм“: коментари в парламента (ОБЗОР)

31 Януари 2019 | 20:54 | Агенция "Фокус"
София. В парламента се развихри скандал, породен от декларация на БСП по повод записа, разпространен в сряда от депутата Елена Йончева. Чрез него левицата обвини министъра на културата Боил Банов в корупция. Според БСП Банов е ощетил държавата с около 700 000 лв., спестявайки неустойката, която фирмата изпълнител на проекта за „Ларгото“ е трябвало да плати на държавата за забавяне.
В декларацията лидерът на БСП Корнелия Нинова определи мълчанието на премиера за „Ало, Банов съм“ като оглушително - "няма сини и червени лампи, изведнъж светлините в Министерски съвет угаснаха". По думите й за пореден път държавата е разтресена от скандал за корупция при управляващите. Според Нинова общото за трите кабинета на Борисов е „Ало, Корупция“. „Имахме „Ало, Ваньо“, „Ало, Кокинов“, сега имаме „Ало, Банов съм“. Общото за трите кабинета на Борисов е „Ало, Корупция“, „Ало, Кражби“, коментира тя. Корнелия Нинова уточни, че всеки, който критикува властта и изнася данни за кражби, без значение дали е разследващ журналист, опозиционна партия или президент, е наричан от управляващите „клеветник" и „лъжец ". Последваха декларации от ГЕРБ и „Обединени патриоти“.
От своя страна народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков коментира, че БСП работи с компромати, но не знаят как, което говори за тежка некадърност, освен за всичко останало. По думите му през последните няколко дни върви компроматната атака и черната кампания, която БСП води, е придобила изцяло публичен размер. „. Вчера под формата на „журналистическо разследване“ беше представен компромат, подаден на БСП от хора, които са на границата на криминалния контингент. Организирана престъпна група за изнудване на хора в различни държавни институции. Това ще стане ясно. Тогава ще ви питаме какви ги вършите вие“, заяви Биков. Според него БСП са готови да докарат до разпад държавата, само и само Корнелия Нинова да си сбъдне детската мечта и да стане премиер - има цели, които са по-високи от средствата.
Лидерът на НФСБ и народен представител от „Обединени патриоти“ Валери Симеонов призова БСП да не злоупотребяват с Елена Йончева, защото накрая ще я пратят в затвора. „Какъв е скандалът, изваден е един запис, абсолютно тенденциозно? Като човек, който се занимава с журналистика от 1992 г. не видях началото на записа. Не коментирам дали той е автентичен, или не. Това ще го установят съответните служби“, обясни Симеонов. „Извинявайте, на мен ми се вижда прекалено прибързано и оперетно това втурване на прокуратурата още същия ден в Министерството на културата. Кой знае какво ще намери в Министерството на културата прокуратурата. Естествено, че и тя се грижи за своя собствен имидж. За съжаление, вчера пресоли манджата прокуратурата. Това мога да ви кажа", допълни Симеонов и посочи, че не е въпросът да се броят втурванията на прокуратурата в едно или друго учреждения, а ефективни присъди и резултатите от работата й.
След изказването на Симеонов, Павел Шопов от „Обединени патриоти“, коментира пред журналисти, че "Атака" се разграничат от декларацията на Валери Симеонов, тъй като тя не е била съгласувана с парламентарната група. "Считам, че водещият на заседанието г-н Емил Христов неправомерно и в нарушение в правилника му даде думата. Чл. 54 от Правилника, ал. 6 изрично говори за това, че когато изявлението не се прави от името на председател или заместник-председател, депутатът, който прави изявлението следва да бъде упълномощен. Такова нещо не видяхме“, каза Шопов. Той посочи, че никой от "Атака" не е бил попитан.
В кулоарите на парламента Елена Йончева съобщи, че чака прокуратурата да се свърже с нея и ще предостави цялата информация по „Ало, Банов съм“.
Народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по културата и медиите Вежди Рашидов заяви, че за забавянето на „Ларгото“ е виновно правителството на Орешарски. Рашидов посочи, че му е било съобщено, че срокът се забавя и има опасност да се загубят за последния етап към 3 млн. лв. европейски пари. "Вие давате ли си сметка, че това е да бръкна в касата на Министерството от бюджета, и без това малкия бюджет, и да покрия загубата на европейски пари. Търсихме всички възможности. Дори болен, спрях лечението си. Пристигнах в София, това пусто „Ларго“. Пусто казвам, защото и то ми помогна малко да се разболея. Когато видях, че се забавят, разговаряхме с хората дали може тихо и спокойно да изпълним срока, за да не загубим пари. Целият проблем е в тези 30 дни, за което е виновно правителството на Орешарски. Една година в найлони стоя обектът“, каза още Вежди Рашидов. Той пожела на Елена Йончева добър път, но не по този начин към голямата политика, защото там има някаква хигиена. Попитан дали Боил Банов е казвал, че е бил рекетиран, Рашидов заяви: „Боил Банов не е споменал, защото е горд човек. Защо трябва като ученичка всичко да ми докладва. Не говоря, че заставам зад някого. Заставам винаги зад закона. Това ме кара днес да бъда спокоен“, допълни Рашидов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пенчо Милков, БСП: Установяването на измамите по аферата „Ало, Банов съм“ не е било възможно с досегашните проверки на документацията

Пенчо Милков, БСП: Установяването на измамите по аферата „Ало, Банов съм“ не е било възможно с досегашните проверки на документацията

31 Януари 2019 | 18:56 | Агенция "Фокус"
София. Установяването на измамите по аферата „Ало, Банов съм“ не е било възможно с досегашните проверки на документацията, но показанията на свидетелите могат да ги докажат. Това каза за предаването „Червена линия“ на Радио „Фокус“ Пенчо Милков, народен представител от ПГ на „БСП за България“ и член на Комисията по правни въпроси във връзка с разкритията на говорителя на БСП Елена Йончева. По думите му неустойките, които строителят на „Ларгото“ дължи, са в много по-голям размер. Той обясни, че с въпросните актове образец 10 строителството по документи е спирано пет пъти, благодарение на което са наваксани 30 дни забавяне. Според него, ако въпросният запис е автентичен, действията на сегашния министър на културата Боил Банов са скандални. “Месец преди да свърши срока за строителство, Министерство на културата е изплатило и последната стотинка, която е дължало. При забавяне или некачествено изпълнение министерството не може да направи нищо друго, освен да заведе дело. Дори и то да бъде спечелено след години, няма кой да гарантира, че сумата ще бъде събрана от консорциум от няколко фирми – можем да я броим като загубена за държавата. Гаранцията за изпълнение в размер на 314 хиляди лева не е трябвало да бъде връщана на строителя при положение, че има забавяне. Въпреки това, министерството е върнало парите, което е още една предпоставка българската държава да не получи нищо от това неизрядно поведение на изпълнителя”, обясни Пенчо Милков. Той коментира и твърдението на министър Боил Банов, че от 4 години е рекетиран чрез записи от лицето Ангел Ангелов, бивш служител на Министерство на културата. „Защо е мълчал толкова време? Ако е бил изряден, е трябвало да подаде сигнал до органите незабавно. Според мен ако един министър кара служителите, строителя и независимия строителен надзор да правят такива неща, без значение дали наистина го е извършил – а то ще се докаже, че е – като мъж би трябвало да отстъпи назад и да подаде оставка“, каза още Пенчо Милков. Той опроверга твърденията, че БСП разполага със записите от дълго време. Причината едва сега да попаднат в ръцете на левицата и да излязат наяве според него е събуждането на активната гражданска позиция след поисканата проверка на пътищата след катастрофата край Своге, с която левицата е дала пример.
Росица АНГЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Гечев, БСП: В случая с министър Банов не става въпрос само за тези 700 000 лв., а за милиарди левове, които се губят в България

Румен Гечев, БСП: В случая с министър Банов не става въпрос само за тези 700 000 лв., а за милиарди левове, които се губят в България

31 Януари 2019 | 17:53 | Агенция "Фокус"
София. В случая с министър Банов не става въпрос само за тези 700 000 лв., а за милиарди левове, които се губят в България от еврофондовете заради злоупотреби". Това каза народният представител от ПГ на "БСП за България" проф. Румен Гечев пред Нова телевизия, съобщиха от пресцентъра на партията. Той заяви, че е шокиран от думите на министър Банов. „Той казва, че от четири години е рекетиран от лице на име Ангел Ангелов, който е бил директор на дирекция Европейски програми в Министерство на културата. Докладвал ли е г-н Банов на премиера, че е рекетиран? Уведомил ли е ГДБОП, ДАНС и другите служби. Ако не го е направил, значи се чувства виновен?", коментира народният представител. Той попита- мисли ли някой, че държавата няма инструменти да се справи със служител, който рекетира работодателя си, ако това е неоснователно? Румен Гечев припомни, че човекът, който министър Банов назовава като Ангелов, по информация на зам.-министър Сачева, работи в МОН. "Как така- служител, който рекетира работодателя си, ще отиде в друго министерство и то с конкурс?", попита още Румен Гечев. Той каза, че освен това, аудиозаписът съвпада с конкретните документи и действия, които министърът предприема. Народният представител изтъкна, че това е третият такъв скандален случай. "Първият е "Ало Ваньо", вторият- в къщата на Борисов - със СРС-та и досега не е имало случай, в който записите да не са били доказано автентични", припомни още той. Проф. Румен Гечев подчерта, че зачeстилите скандали, като този, се правят не от опозицията, а от управляващите, тъй като те всеки ден настъпват "мини" със своите безобразия и погазването на закона. "Ние сме единствената партия, която излезе с визия за бъдещето на България. Получихме хиляди предложения и мнения по "Визия за България". Въпросът е, защо управляващите не предлагат нищо, а генерират само скандали и проблеми", коментира още Гечев. Народният представител коментира и тезата на управляващите, че икономическата ситуация в страната се подобрява. "Безработицата е ниска, тъй като 2 милиона българи напуснаха страната. Ако продължаваме да се топим, ще трябва да внасяме работници. Растеж от 3,5% е по-добър от 1%, но в Румъния е по-висок и показателите й са по-добри", добави той. Социалистът обясни, че има един показател, при който няма политика, и това са чуждите инвестиции. Гечев добави, че те са намалели драматично - от 9 милиарда евро през 2008 г., на 1 милиард през миналата година.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: В МРРБ не са постъпвали сигнали за  злоупотреби и схеми с „Ларгото“

Министър Петя Аврамова: В МРРБ не са постъпвали сигнали за злоупотреби и схеми с „Ларгото“

31 Януари 2019 | 15:45 | Агенция "Фокус"
София. В МРРБ не са постъпвали сигнали за злоупотреби и схеми с „Ларгото“. Това каза пред журналисти министърът на регионалното развитие Петя Аврамова във връзка с „Ларгото“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Предвид течащо съдебно дело, с което Министерство на културата иска неустойка и е предявило такава към изпълнителя на проекта, управляващият орган ще изчака окончателно решението на съда преди да предприеме действия по казуса и по визираното закъснение в срока“, заяви министърът. „Управляващият орган ще предостави всички необходими документи. Прокуратурата проверява случая. След решението на съда относно предявените искове на Министерство на културата и управляващия орган ще предприеме съответните действия“, допълни Петя Аврамова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Йончева, БСП: Чакаме прокуратурата да се свърже с мен, ще предоставя цялата информация по аферата „Ало, Банов съм“

Елена Йончева, БСП: Чакаме прокуратурата да се свърже с мен, ще предоставя цялата информация по аферата „Ало, Банов съм“

31 Януари 2019 | 11:39 | Агенция "Фокус"
София. Чакаме прокуратурата да се свърже с мен, ще предоставя цялата информация по аферата „Ало, Банов съм“. Това каза говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева пред журналисти в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Готови сме да внесем в прокуратурата сигнал по аферата „Ало, Банов съм“. Прокуратурата се самосезира в момента, в който ние изнесохме информация по тази афера. Чакаме от прокуратурата да се свържат с мен, аз ще предоставя цялата информация, с която разполагам“, допълни Йончева.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валери Симеонов, НФСБ: БСП да не злоупотребяват с Елена Йончева, накрая ще я пратят в затвора

Валери Симеонов, НФСБ: БСП да не злоупотребяват с Елена Йончева, накрая ще я пратят в затвора

31 Януари 2019 | 11:27 | Агенция "Фокус"
София. БСП да не злоупотребяват с Елена Йончева, накрая ще я пратят в затвора. Това каза лидерът на НФСБ и депутат от „Обединени патриоти“ Валери Симеонов в декларация от името на група, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му всички средно интелигентни хора смятат, че БСП са хванали един човек, който неособено разбира какво прави, визирайки говорителя на БСП Елена Йончева. „Повод за нашата декларация е доста грозното изявление на председателя на БСП, поднесено като някаква форма на декларация. Повече от ясно е, че е написана тази сутрин. Изпълнена е с клевети, с квалификации, с пътеписни лозунги тип „Дружество за професни знания Георги Кирков“ от преди 1989 г. Това ниво е унизително и цапа българския парламент“, каза още Симеонов. „Вчера държавата била разтърсена от скандала. Какъв скандал, какво разстърсване? Вие наистина ли живеете в реалния свят или във вашата паралелна държава? Къде виждате такъв скандал? Още вчера същия ден беше изнесена информация, че по въпросното забавяне на строителното изпълнение е сезиран съдът, който се очаква да се произнесе на втора инстанция. Какъв е скандалът, изваден е един запис, абсолютно тенденциозно? Като човек, който се занимава с журналистика от 1992 г. не видях началото на записа. Не коментирам дали той е автентичен, или не. Това ще го установят съответните служби, най-вероятно е автентичен“, обясни Симеонов. Той посочи, че не може да си изгради становище, че става въпрос за скандал, а не за поредна манипулация. „Въпросната журналистка, която действително е спорно доколко е такава, по никакъв начин не може да бъде възприемана като човек, който изнася истински и достоверни факти. Мисля, че в досегашните й действия на всички стана ясно това. На 13 ноември 2017 г. тя публично прожектира и представи своя филм за оградата, в което не присъстваха никаква истина. Само лъжи и внушения“, обърна внимание лидерът на НФСБ. По думите му там е имало преследване тип "копърка след линейка". Той обърна внимание, че преследването на група трафиканти е било провалено заради прибързаните снимки на Елена Йончева. „Да не говорим, че зад кадър остана кой е бил шофьорът на г-жа Йончева – уволнен за корупция, граничен полицай“, допълни още Симеонов. „Извинявайте, на тази журналистка ли да вярваме?“, попита той. Симеонов обърна внимание, че БСП са обявили, че ще пратят в прокуратурата филма на Елена Йончева. "Да се смее ли човек, да плаче ли", допълни той. „Не е добре да се правят от тази трибуна прибързани пресилени обобщения без факти, да се изнасят твърдения, характерни за фалшив сайт. Това е жалко, унизително“, каза още Симеонов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Общото за трите кабинета на Борисов е „Ало, Корупция“ - промяната изисква смелост и колкото по-рано я поискат българите, толкова по-рано ще я почувстват

Корнелия Нинова, БСП: Общото за трите кабинета на Борисов е „Ало, Корупция“ - промяната изисква смелост и колкото по-рано я поискат българите, толкова по-рано ще я почувстват

31 Януари 2019 | 11:00 | Агенция "Фокус"
София. Общото за трите кабинета на Борисов е „Ало, Корупция“ - промяната изисква смелост и колкото по-рано я поискат българите, толкова по-рано ще я почувстват. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на група, предаде репортер на Агенция „Фокус“. “Поне пет извода от този случай. Той не е единичен, а е поредният за управлението на всички правителства на Бойко Борисов. Имахме „Ало, Ваньо“, „Ало, Кокинов“, сега имаме „Ало, Банов съм“. Общото за трите кабинета на Борисов е „Ало, Корупция“, „Ало, Кражби“. Това е модел на управление, на задкулисие, където политическа власт, част от съдебната власт и сенчестият бизнес са заедно в името на личния си интерес и на личния си джоб, а не на обществения. Второ, това е модел на две различни реалности на паралелната държава. В очите на управляващите всичко цъфти и се развива, никнат заводи като гъби, бълват продукция. Инвеститорите се надпреварват да дойдат, а театрите са препълнени“, заяви Нинова. По думите й това е ярък опит да се подменят принципите на правовата държава и свободата на мнение с диктатура. „Всеки, който критикува властта и изнася данни за кражби, независимо дали е разследващ журналист, опозиционна партия, или президент, е наричан от управляващите клеветник, лъжец“, заяви тя. „Четвърти извод – каква администрация създаде Бойко Борисов по време на своето 10-годишно управление? Партийните калинки, които са послушни и подписват всякакви документи безапелационно са на почит и с бонуси. Истинската, автентичната, професионално подготвената администрация, която не е съгласна с това, от вчера са схемаджии и изнудвачи. Пети извод - според Лиляна Павлова на откриването на същото това „Ларго“ са изразходени 53 млн. лв. европейски пари. ГЕРБ – гражданите за европейско развитие се превръщате в граждани за антиевропейско развитие на България“, изтъкна Нинова. „Ако българският народ е търпелив, европейският данъкоплатец не е“, подчерта лидерът на БСП. По думите й България не е получила тези средства, за да се отклоняват в частни джобове. „Според ГЕРБ е антиевропейско поведение да отхвърлиш Истанбулската конвенция, джендър идеологията и пакта за миграция. Това според тях е антиевроепйско, но е европейско безстопанствено да пилееш европейските пари“, допълни още Нинова. „Следващите месеци ще говорим коя е истинската и автентична Европа. Тези 5 белега на случая Банов са белези на начина на управление, те не са прецедент. Те са практика. Тази практика не може да се промени със смяната на един министър с друг“, поясни тя. По думите й тази практика изисква дълбока промяна в модела на управлението. Лидерът на БСП изтъкна, че тази промяна изисква смелост от много хора. „Тя зависи от всеки от вас, уважаеми българи. Колкото по-рано я поискате, толкова по-рано ще я почувствате. Ние вярваме, че тя идва скоро“, заяви Корнелия Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Оглушително е мълчанието на премиера за „Ало, Банов съм“ -  няма сини и червени лампи, изведнъж светлините в Министерски съвет угаснаха

Корнелия Нинова, БСП: Оглушително е мълчанието на премиера за „Ало, Банов съм“ - няма сини и червени лампи, изведнъж светлините в Министерски съвет угаснаха

31 Януари 2019 | 10:47 | Агенция "Фокус"
София. Оглушително е мълчанието на премиера за „Ало, Банов съм“ - няма сини и червени лампи, изведнъж светлините в Министерски съвет угаснаха. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на група, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Уважаеми български граждани и колеги, от вчера държавата ни за пореден път е разтресена от скандал за корупция при управляващите. След като Елена Йончева и колеги депутати изнесоха информация. Разбира се, реакцията на управляващите не закъсня, но тя е паническа, объркана, противоречива и изобилства от лъжи“, обясни Нинова. „Депутати от ГЕРБ веднага нарекоха изнесената информация компромат и помия, но вицепремиерът Дончев разпореди проверка. В коя държава вицепремиер разпорежда проверка на компромати и се занимава с помия. Компроматите и помията се отхвърлят безапелационно“, каза Корнелия Нинова. Тя посочи, че управляващите се оплитат в лъжи и визира изказването на кмета на София Йорданка Фандъкова. „Защо г-жо Фандъкова, се объркахте? Уж общината не участвала, но давала 6 млн. лв. Това са парите на софиянци“, допълни Нинова. „Продължавам с лъжите – Елена Йончева и БСП не са подали нито един сигнал до органите нито за оградата, нито за „Кумгейт“, нито за строителство на пътища“, каза Нинова и визира редицата сигнали по тези случаи. „Вчера главният прокурор се самосезира. Надявам се, че по същия начин прокуратурата ще се самосезира и ще влезе в Министерството на регионалното развитие, където този проект се одобрява и съгласува“, добави лидерът на БСП.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Деница Сачева: Има сигнали, че Ангел Ангелов е опитвал да заплашва директор в МОН

Зам.-министър Деница Сачева: Има сигнали, че Ангел Ангелов е опитвал да заплашва директор в МОН

31 Януари 2019 | 09:28 | Агенция "Фокус"
София. Срещу Ангел Ангелов, посочен от министъра на културата Боил Банов като човека, който го е рекетирал със записи, има сигнали, че е правил опити да заплашва директора на Изпълнителна агенция „Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева. Ангелов работи в Министерството на образованието от септември 2016 г. и в момента е в изпълнителната агенция.
„Името на този човек ни стана известно през декември, когато за първи път получихме информация за това, че е направил опити да заплашва изпълнителния директор на агенцията и да упражнява върху него натиск в полза на определени изпълнители за определени проекти”, каза Сачева.
По думите ѝ има данни, че Ангелов е свързан с лица, които работят по европроекти и искат проектите да отиват в полза на конкретни изпълнители.
„През януари т.г. изпълнителният директор ни информира за това, че има два притеснителни случая около него. В началото на януари му е спукана едната гума на автомобила, по-късно са му спукани и четирите гуми. Подал е сигнал в районното управление и в момента се води разследване, за да се види има ли връзка между заплахите и изнудването и тези инциденти”, отбеляза заместник-министърът.
По думите й изпълнителният директор на агенцията Кирил Гератлиев не е виновен, тъй като не е подписал нито един от договорите, принуждаван да подписва.
„В МОН Ангелов попада след конкурс, а дали е бил уволнен от Министерството на културата, предполагам, че лесно може да се установи с документи. Има конкурс, след което е назначен държавен експерт през септември 2016 г.”, изтъкна още Деница Сачева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Най-малко един загинал и десетки ранени след пожар в японска аниме компания. 18 юли 2019 г.
Най-малко един загинал и десетки ранени след пожар в японска аниме компания. 18 ...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.