НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:18


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Albanian Daily News: Еди Рама предупреди гражданите да се въздържат от насилие по изборите

Albanian Daily News: Еди Рама предупреди гражданите да се въздържат от насилие по изборите

2 Юни 2019 | 09:52 | Агенция "Фокус"
Тирана. Премиерът Еди Рама предупреди гражданите да се въздържат от насилие по изборите на 30 юни и след това, защото според него, ще бъде наказани, както е предвидено в закона, но също така ще им бъде забранено да влизат в САЩ или ЕС, пише албанското англоезично издание Albanian Daily News.
По време на изказването си премиерът заяви, че правителството не иска да вижда никого в затвора заради един старец, като визираше бившия премиер Сали Бериша.
„Не искаме да виждаме някой зад решетките заради старец…Тези дни, ще ви покажем търпеливо къде са границите на закона, ще ви кажем какъв е закона. Ние ще бъдем честни и ще ви кажем колко зле завършва човек, който нарушава правото на гласуване. Той заплашва да лиши себе си и семейството си от свобода на движението в Съединените щати, както и в ЕС, ”каза Рама. Премиерът добави, че техният опонент на тези избори ще е „призракът на миналото“.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Вести“ (Македония): Управляващите и опозицията насрочват митинги за 31 май, но Рама отложи своя за 1 юни

„24 Вести“ (Македония): Управляващите и опозицията насрочват митинги за 31 май, но Рама отложи своя за 1 юни

26 Май 2019 | 15:43 | Агенция "Фокус"
Тирана. Обединената опозиция в Албания реши да проведе следващия "национален протест" на 31 май, когато министър-председателят Еди Рама обяви официалния старт на предизборната кампания за местните избори, информира македонският телевизионен канал “24 Вести“.
И двете събития трябваше да се проведат в Тирана, но часът не беше уточнен.
Премиерът и лидер на управляващата Социалистическа партия, която е начело на коалицията "Алианс за европейска Албания", включваща 24 партии ,Еди Рама, отговори експресно, като пренасрочи началото на предизборната кампания за 1 юни.
В публично писмо, адресирано до лидера на опозицията Лулзим Баша, той, наред с други неща, оценява снощния протест на опозицията като крачка назад.
Не спестявайки иронията, с която той е известен, Рама повтори поканата за диалог за преодоляване на политическата криза в страната.
„Не лъжете себе си, скъпи Лулзим, времето свършва и потъването на вашата лодка току-що е започнало. Все още има малка възможност за диалог, преди вашите поддръжници да хвърлят първо Вас във водовъртежа , където Вие сляпо (без да мислите) закарахте тази лодка“, пише Рама между другото в писмото.
Накрая Рама обяви, че предизборната кампания ще започне на 1 юни, след като следващият протест на опозицията ще се проведе на 31 май.
За разлика от опозицията, която няма кандидати за местните избори, насрочени за 30 юни и категорично твърди, че те няма да се проведат без опозицията, коалицията "Алианс за европейска Албания" има кандидати за кметове и общински съветници в 61 общини.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Вести“ (Македония): В Албания се проведе пореден протест на опозицията

„24 Вести“ (Македония): В Албания се проведе пореден протест на опозицията

26 Май 2019 | 10:13 | Агенция "Фокус"
Тирана. Под силни мерки за сигурност в Тирана се проведе нов шести протест на Обединената албанска опозиция. Според опозиционните източници около 60 хиляди граждани от цялата страна са участвали в протеста, информира македонският телевизионен канал “24 Вести“
Въпреки призивите за мирни протести, някои от участниците са хвърляли твърди предмети срещу полицията, която е отговорила с водни оръдия.
Над 2 хиляди полицаи бяха ангажирани в сигурността. Камерите с висока резолюция бяха поставени на ключови места за наблюдение на протестите, а районът около правителството и парламента е заобиколен от железни огради и бодлива тел.
На автобуси с пристигащи демонстранти от цялата страна не им е било разрешено да влизат в града. САЩ, делегацията на ЕС и посолствата на държавите-членки на ЕС и ОССЕ призоваха протестът да бъде мирен и ненасилствен. Лидерът на Демократическата партия Лулзим Баша, който се обърна към множеството, каза, че посланието трябва да бъде чуто по целия свят – „Рама, отиди си!“
„Площадът е изпълнен с хора с кураж, решителност. Тази вечер ви виждам и чувам, но Вас ви гледа Европа и целия свят, вижда надежда, която никога няма да изчезне. Ние искаме Албания да бъде като цяла Европа. Това е посланието, което събра албанците ”- каза Лулзим Баша - лидер на Демократическата партия.
След като завърши речта си пред правителството, Баша призова протестиращите да се отправят към парламента. Той ги призова да запалят светлините на телефоните, наричайки ги светлината на надеждата. Премиерът Еди Рама отново се обърна към лидера на опозицията Лулзим Баша в публично писмо, призовавайки отново за безусловен диалог.
Представители на посолствата на ЕС и САЩ призоваха страните за конструктивен диалог, за да намерят изход от настоящата политическа ситуация в страната. Опозиционните партии настояват за създаване на преходно правителство, което да организира предсрочни избори.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“: За днес е насрочен нов протест на опозицията в Албания

„Локално“: За днес е насрочен нов протест на опозицията в Албания

25 Май 2019 | 10:37 | Агенция "Фокус"
Тирана. Обединената албанска опозиция ще проведе днес шестия "национален протест", който започва в 19:00 часа пред сградата на правителството в Тирана.
Лидерът на Демократическата партия Лулзим Баша заяви на митинг в сряда вечер в Бурел, че албанците са решени да вземат съдбата си в свои ръце.
В обръщението си той не пощади обвиненията на министър-председателя Еди Рама, който каза, че "няма достойнство, нито чест".
Той посочи, че опозицията няма да направи крачка назад в "битката на живот или смърт" и призова албанските граждани да присъстват по-масово на протеста, който ще продължи четири часа.
Лидерът на втората най-голяма опозиционна партия, Социалистическото движение за интеграция, Моника Круемади, с много по-спокоен тон, отколкото преди, поиска от тези, които ще протестират "да се откажат от насилието и да протестират по мирен и достоен начин".
В отговор на насрочения протест албанските власти предприемат всички мерки за сигурност. Правителството и Парламентът са оградени с железни огради и около 2000 униформени и цивилни служители на полицията ще отговарят за сигурността.
Междувременно посолството на САЩ в Тирана обяви, че предупреждава своите граждани по време на протестите, да следят местните медии и да избягват местата на протестите.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

А1 On (Македония): В Албания се говори за тайна сделка между управляващи и опозиция

А1 On (Македония): В Албания се говори за тайна сделка между управляващи и опозиция

18 Май 2019 | 08:34 | Агенция "Фокус"
Тирана. В Албания се говори за тайна сделка между управляващи и опозиция, пише македонският електронен портал A1 On
Представител на опозиционната Демократическа партия (ДП) Ниязи Косоврасти се върна във вторник неочаквано в Централната избирателна комисия (ЦИК), което допълнително подхранваха слуховете за тайна сделка между премиера Еди Рама и лидера на демократите Лулзим Баша за излизане от кризата в страната.
Както съобщава кореспондентът на Македонската информационна агенция (МИА),Косоврасти при пристигането си е поискал от Комисията да се регистрират имената на представителите на опозицията за членове на общинските и секционните избирателни комисии.
Това бе последвано от остра дискусия между него и заместник-председателя на Комисията, Денар Биба, който посочи на Косоврасти, че всички срокове за това са изтекли и че неговата партия дори не е регистрирана за участие в изборите. Косоврасти обаче се е позовал на член на Изборния кодекс, който го позволява.
Порталът припомня, че въпреки че ДП и втората по големина опозиционна партия, Социалистическото движение за интеграция (СДИ) не кандидатстваха за участие в местните избори и категорично твърдят, че няма да позволят тяхното провеждане в определения срок 30 юни, те все още са решили да изпратят свои представители в общинските и секционните избирателни комисии. Поради ненавременно искане на опозицията ЦИК е попълнила местата на опозицията с представители на гражданския сектор.
Генералният секретар на ДП "Газменд Барди", след разнопосочните реакции на внезапно решение на опозицията заяви, че тази стъпка е направена, за да "документира незаконността на изборите, организирани от премиера Еди Рама“.
„Демократическата партия и Социалистическото движение за интеграция разполагат с официална информация за манипулиране на изборния процес, започвайки от незаконната регистрация на кандидати за кметове. Поради тази причина, за да се документира и опровергае тази незаконност, ДП и СДИ могат да използват закона, за да изпратят свои представители, за да докажат, че Еди Рама не гарантира легитимни избори, дори когато няма конкуренти. В следващите дни ще проверим всички незаконни действия, извършени от представители на Еди Рама, каза Барди.
Според него това е в полза на опозиционната кауза да гарантира свободни и честни избори.
Искането на опозицията за включване в изборните органи идва само един ден след като координатора на новата парламентарна група на Демократическата партия (ДП) Рудина Хайдари от парламентарната трибуна обвини ръководството на опозицията с тайно споразумение между Рама и Баша.
Координаторът на парламентарната група на управляващата Социалистическа партия реагира на това твърдение, като каза, че няма споразумение и че местните избори ще се проведат, както е планирано.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Pressing.tv (Македония): Стратег на Меркел предлага преходно правителство в Албания

Pressing.tv (Македония): Стратег на Меркел предлага преходно правителство в Албания

16 Май 2019 | 20:41 | Агенция "Фокус"
Тирана/Берлин. Един от основните съветници в управляващия в Берлин Християндемократически съюз (ХДС) Мартин Хенце подкрепи отлагането на местните избори в Албания, насрочени за месец юни, и се изказа в подкрепа на създаване на преходно правителство в Тирана, предава македонската онлайн телевизия Presssing.tv.
Съгласно думите му, правителството на премиера Еди Рама е достатъчно , за да започне преговори с опозицията за създаване на преходно правителство.
„Според мнението на обществото правителството на Еди Рама е корумпирано. Разделението на властите не функционира и Албания не отговаря на минималните стандарти за парламентарна демокрация. Политическата отговорност за това е на Рама", подчерта Хенце.
Според него преходното правителство ще бъде идеалното решение за организирането на изборите през септември или октомври тази година, като едновременно бъде проведено гласуване за местна власт и парламент.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 Оn (Македония): Албанската опозиция насрочи нов протест на 25 май

A1 Оn (Македония): Албанската опозиция насрочи нов протест на 25 май

16 Май 2019 | 05:49 | Агенция "Фокус"
Тирана. На следобедната среща на председателството на Демократическата партия, на която присъстваха лидерите на политическите партии, които съставляват обединената опозиция, решиха следващият "Национален протест" да се проведе на 25 май в 19 часа, информира македонският електронен портал A1 On.
Обявявайки протеста, лидерът на демократите Лулзим Баша заяви, че те продължават „с конфронтация без връщане назад, срещу служителите на управляващата криминална хунта."
„Най-високият форум на Демократическата партия, заедно с лидерите на коалиционните партньори, разгледа трудното състояние в което се намира страната. Днес цяла Албания и светът осъзнаха, че Еди Рама е в паника от това, което очаква от отваряне на делата, в които той е замесен директно. Единодушното решение на опозицията е фронтална конфронтация във всичките й форми. От този момент ще бъдем ежедневно и всяка минута заедно с гражданите, лице в лице без връщане, срещу войниците и длъжностни лица от управляващата криминална хунта докато не се дискутира връщането към демокрацията“, каза Баша на срещата.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: При съботните протести в Албания са ранени 15 полицаи

ТАСС: При съботните протести в Албания са ранени 15 полицаи

12 Май 2019 | 21:40 | Агенция "Фокус"
Тирана. По време на най-агресивните протести на опозицията през последните месеци в събота вечер в албанската столица Тирана, пострадаха 15 служители на силите на реда, предава кореспондентът на Македонската информационна агенция (МИА), цитиран от TACC.
"Днес е най-важният ден за свобода или смърт! Искаме същата Албания като цяла Европа", заяви в обръщението си към сегашния премиер Еди Рамa ръководителят на опозиционната Демократическа партия (ДП) Лулзим Баша. Според лидера на опозицията, без тях изборите няма да се проведат "нито през юни тази или следващата година" и те сами няма да се откажат от исканията за "оставка на престъпния Рама".
В събота вечер хиляди привърженици на опозицията, водени от Лулзим Баша, бившия албански президент и премиер Сали Бериша, както и Моника Круемади, лидер на Движението за социалистическа интеграция (СДИ), се събраха пред сградата на парламента, където се опитаха да пробият полицейски кордон с димни бомби. От сградата на парламента демонстрантите отидоха пред полицейското управление с искане да освободят един от организаторите на по-ранните протести Саит Долапи. Протестиращите счупиха няколко прозореца на полицейската сграда.
Президентът Илир Мета призова протестиращите да се въздържат от насилие, докато ръководителят на албанското правителство Еди Рама нарече поведението на опозицията „сляпа политика”. Вътрешният министър Сандер Леши отбеляза, че използваните от опозицията методи "унищожават Албания".
"С използването на коктейли "Молотов", "не се строи демокрацията, а се унищожава Албания. Това не може да бъде позволено! Призовавам отговорните граждани да се въздържат от нападения срещу институции. Никой не смее да подпали отново Албания!" - подчерта Леши.
Съботните протести в Тирана, в резултат на които бяха задържани повече от 50 души, станаха четвърти поред от началото на текущата година. Опозиционери, водени от лидера на ДП Баша, настояват за оставката на сегашното правителство и възнамеряват да бойкотират предстоящите общински избори в края на юни. Организираните досега протести на опозицията бяха придружени от опити за насилствено влизане в сградата на парламента, сблъсъци между демонстранти и полицията. Към днешна дата са образувани наказателни дела срещу 33 души.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): За днес е насрочен масов протест на опозицията в Албания

„Локално“ (Македония): За днес е насрочен масов протест на опозицията в Албания

11 Май 2019 | 12:38 | Агенция "Фокус"
Тирана. За днес е насрочен масов протест на опозицията в Албания , пише македонското електронно издание “Локално“.
Протестът започват в 18.30 часа местно време (19:30 българско време) и според съобщенията на двете най-големи партии в обединената опозиция се очаква Демократическата партия на Лулзим Баша и Социалистическото движение за интеграция на Моника Круемади да бъдат най-масово представени.
На днешния протест опозицията ще повтори вече известните изисквания – оставката на премиера Еди Рама и създаването на служебно правителство, което да проведе честни и демократични избори.
По отношение на сигурността ще бъдат ангажирани повече от 1 200 полицейски служители от всички сектори, които ще бъдат разположени главно пред сградата на правителството, но също и пред други важни институции. Както и при последните протести, ще има цистерни с вода, за да се използват водни оръдия в случай на нужда.
Вчера, в деня преди протеста, подобно на предишните, посолството на САЩ в Тирана отправи призив за въздържане от и уважаване на демократичното право на мирен протест.
В апел, публикуван в социалната мрежа „Фейсбук“, посолството заявява, че правото на мирни протести е основно демократично право и подчертава, че през последните няколко месеца повечето от участниците са упражнили правото си на мирен протест.
„Незаконно е и не е демократично да има актове на насилие, включително унищожаване на собственост. Призоваваме всички страни, участващи в протеста в събота, да се въздържат от насилие, за да осигурят мирен и конструктивен протест“, призовава американското посолство в Тирана.
Посланикът на ЕС Луиджи Сореца също призова за сдържаност.
„Първо, искам да кажа, че уважавам правото на гражданите свободно да изразяват волята си. Поради тази причина тези, които искат да изразят своите възгледи, очаквам, че ще го направят по подходящ и мирен начин. Казвал съм го много пъти преди важни протести“, заяви Сореца пред местната телевизия Ora News.
От февруари, когато започнаха, бяха проведени девет протеста, шест от тях пред парламента и три пред правителството. Предишните протести бяха съпроводени с насилие, разкъсани полицейски кордони, много димни бомби и твърди предмети, хвърлени срещу полицията, която използва сълзотворен газ и водни оръдия в отговор, като има много ранени полицаи, повредени търговски обекти, превозни средства и задържани лица.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Сител" (Македония): САЩ призоваха за сдържаност на протестите в Тирана

"Сител" (Македония): САЩ призоваха за сдържаност на протестите в Тирана

10 Май 2019 | 18:22 | Агенция "Фокус"
Тирана. Преди съботния митинг на обединената албанска опозиция, водена от Демократическата партия, която обяви, че "това ще бъде краят на правителството на премиера Еди Рама", американското посолство в Тирана призова за сдържаност и използване на демократичното право на мирен протест, предава скопската телевизия "Сител".
В съобщение, публикувано в социалната мрежа "Фейсбук", посолството на САЩ в Тирана подчертава, че мирните протести са основно демократично право и отбелязва, че през последните няколко месеца повечето от участниците в митингите в Албания са упражнили това свое право.
"Въпреки това, в момент, когато мирен протест бъде белязан с акт на насилие, дори и от един човек, демократичната цел на протеста е компрометирана. Незаконно и недемократично е да има актове на насилие, включително унищожаване на собственост. Призоваваме всички участници в протеста в събота да се въздържат от насилие, за да осигурят мирен и конструктивен протест", се казва в текста от американското посолство в Тирана.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лулзим Баша: „Народното въстание продължава до оставката на Еди Рама

Лулзим Баша: „Народното въстание продължава до оставката на Еди Рама

4 Май 2019 | 19:18 | Агенция "Фокус"
Тирана. Председателят на най-голямата опозиционна партия, Демократическата партия (ДП) Лулзим Баша заяви, че "народното въстание", което започна на 16 февруари, няма да спре до оставката на премиера Еди Рама и формиране на служебно правителство, което да организира предсрочни избори, цитира думите му македонското електронно издание “Локално“.
Той добави, че единствените, които се страхуват от идването на ДП и опозицията на власт, са олигарсите.
„Единствените, което трябва да се страхуват от появата на Демократическа партия и опозицията на власт са пет-шест олигарси, на които ще им вземем парите и ще ги дадем на албанската младеж, на албанските университети. Знам, че се страхуват и им казвам, че е добре, че се страхуват, защото това ще се случи с Божията помощ и с единството на албанците за много кратко време, каза Баша от срещата с привърженици и граждани в град Лежа.
Той поясни, че парите, които са откраднали олигарсите ще бъдат отнети, договорите ще бъдат прекратени, "тяхното незаконно придобито богатство ще бъде конфискувано с новия закон срещу мафията, срещу олигарсите и ще бъдат върнати на истинските господари на тези пари, там от където бяха откраднати. "
Баша обеща, че абсолютният приоритет ще бъде висшето образование и прекратяването на корупцията в здравеопазването.
Ще се борим, каза Баша, като призова гражданите масово да се присъединят към четвъртия поред масов протест на обединената опозиция, насрочен за 11 май.
От февруари, когато започнаха протестите, до сега, са проведени девет протеста, шест от тях пред парламента, докато три "национални протеста" бяха проведени пред сградата на правителството.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Албанската опозиция обеща радикализация на протестите

„Макфакс“ (Македония): Албанската опозиция обеща радикализация на протестите

2 Май 2019 | 13:06 | Агенция "Фокус"
Тирана. Председателят на опозиционната Демократическа партия на Албания Лулзим Баша проведе среща с лидера на Социалистическото движение за интеграция Моника Круемади, след която бе обещана радикализация на антиправителствените протести в страната, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Баша обяви, че около 18:00 часа тази вечер всички основни пътища към Тирана ще бъдат блокирани. Очаква се да бъдат определени и задачите на „временното правителство“, което той обяви,
„Намираме се в дълбока политическа, конституционна, икономическа и социална криза, а през последните 24 часа стана ясно, че страната е в пълна криза в най-важния процес за Албания – за европейската интеграция. Причината за това са избраните престъпници. Ще продължим действията си“, увери Баша, обявявайки блокадата на пътищата и споразумението на опозицията относно задачите на преходното правителство, което трябва да гарантира свободни и честни избори.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Макфакс" (Македония): Албанската опозиция блокира няколко национални пътища с искане за оставка на правителството

"Макфакс" (Македония): Албанската опозиция блокира няколко национални пътища с искане за оставка на правителството

26 Април 2019 | 14:09 | Агенция "Фокус"
Тирана. Опозицията в Албания проведе поредни протести, като блокира за около час няколко национални пътища в страната с искане за оставка на правителството на премиера Еди Рама, което обвинява в корупция и връзки с организираната престъпност, предава македонската информационна агенция "Макфакс". Управляващите отхвърлят обвиненията й.
Симпатизантите на Демократическата партия настояха за съставяне на преходно правителство и провеждането на предсрочни парламентарни избори, уточниха местни медии.
Уточнява се, че протестът е проведен в четвъртък.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

А1 On (Македония): Албанската опозиция насрочи митинг за 11 май в четвъртък ще блокира подстъпите към Тирана

А1 On (Македония): Албанската опозиция насрочи митинг за 11 май в четвъртък ще блокира подстъпите към Тирана

23 Април 2019 | 06:53 | Агенция "Фокус"
Тирана. Обединената албанска опозиция, водена от Демократическата партия, променя стратегията си.
Освен масовия призив за четвърти "национален протест", който ще се проведе на 11 май в 18.30, опозицията в четвъртък вместо да протестира пред парламента, който обяви провеждането на пленарна сесия, ще блокира всички пътища за достъп до Тирана, пише македонският електронен портал A1 on.
Опозицията обяви плановете си да проведе протести в няколко града, до "оставката на албанския премиер Еди Рама и образуването на преходно правителство".
„Изборите без опозиция са фарс. Няма повече да позволяваме на престъпността да диктува изборите в Албания“, заяви лидерът на опозицията Лулзим Баша.
Изборите ще се проведат след като бъде наказана кражбата на гласове през 2017 г. С Еди Рама и тези около него няма свободни избори нито днес, нито дори след година. Затова само оставката му проправя пътя за политическото решение, което търсим", заяви лидерът на Демократическата партия Лулзим Баша.
Той подчерта, че стабилността на държавата ще бъде гарантирана само чрез защита на демокрацията, а не чрез инвестиране в престъпност.
От февруари, когато започнаха протестите, досега опозицията проведе девет протестни митинги, шест пред парламента и три пред правителството на 13 февруари, 13 март и 13 април.
На заседанието си на 18 април Националният съвет на Демократическата партия прие единодушно решение за бойкотиране на местните избори, насрочени за 30 юни, но и за тяхното осуетяване. Това решение на демократите беше подкрепено от други опозиционни партии.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Инфо“ (Македония): Палмър се срещна с Илир Мета и замина разочарован от Тирана

„24 Инфо“ (Македония): Палмър се срещна с Илир Мета и замина разочарован от Тирана

9 Април 2019 | 23:40 | Агенция "Фокус"
Тирана. Американският заместник-помощник държавен секретар Матю Палмър приключи двудневното си посещение в Тирана след среща с албанския държавен глава Илир Мета, съобщава скопската електронна медия „24 Инфо“.
За срещата Мета публикува кратък текст в социалните мрежи, в който съобщава, че са обсъждали влошаващата се политическа ситуация в страната и възможностите за излизане от нея.
„Проведохме открита и приятелска среща за влошаващата се политическа ситуация в страната и изхода от нея, за да може държавата да продължи напред“.
По-рано през деня Палмър се срещна с Лулзим Баша и Моника Круемади, с които имаше отделни срещи за повече от час, а снощи се срещна с премиера Еди Рама.
Според публикуваното в медиите Палмър си е тръгнал разочарован, защото не е успял да сближи позициите на властта и опозицията.
Въпреки призива опозицията да се върне в парламента и да вземе участие в местните избори през юни, Круемади заяви след срещата, че албанците трябва да решават проблемите си самостоятелно, а партията на Баша няма да се яви на избори, докато Еди Рама е на власт.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Матю Палмър пристига в Тирана в търсене на изход от политическата криза в страната

„Сител“ (Македония): Матю Палмър пристига в Тирана в търсене на изход от политическата криза в страната

8 Април 2019 | 11:51 | Агенция "Фокус"
Тирана. Заместник-помощник държавният секретар на САЩ Матю Палмър пристига на двудневно посещение в Тирана, за да помогне за намирането на изход от политическата криза в Албания, предава македонският телевизионен канал „Сител“.
В първия ден от престоя си в Тирана Палмър ще се срещне с албанския премиер Еди Рама, а в рамките на втория – с президента Илир Мета и лидерите на опозиционната Демократическа партия и Социалистическото движение за интеграция.
Според анализаторите след посещението на Палмър се очаква дълбоката политическа криза в Албания да бъде тласната в друга посока. Припомня се за посещението на предходния заместник-помощник държавен секретар на САЩ Хойт Брайън Ий, който отговаря по европейските и азиатските въпроси, в Тирана преди две години. След него кризата в страната бе преодоляна.
Задачата на Палмър обаче е по-трудна, тъй като защото първият му опит чрез телефонен разговор не успя да убеди Лулзим Баша и Моника Круемеди да оттеглят решението си опозицията да се откаже от мандатите си в парламента.
Преди пристигането на Палмър, президентът на Албания отправи призив към правителството и опозицията да започнат диалог и да намерят решение, за да „възстановят конституционността, институционалността и демокрацията" в страната.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между полиция и протестиращи по време на демонстрациите за независимост в Барселона. 15 октомври 2019 г.
Сблъсъци между полиция и протестиращи по време на демонстрациите за независимост...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.