НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:17


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Благоевград: Голям интерес предизвика дърворезбования кръст – единствен експонат в изложбата „Атонска светиня“, гостуваща в Регионалния исторически музей

Благоевград: Голям интерес предизвика дърворезбования кръст – единствен експонат в изложбата „Атонска светиня“, гостуваща в Регионалния исторически музей

23 Април 2019 | 19:36 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Голям интерес предизвика дърворезбования кръст – единствен експонат в изложбата „Атонска светиня“, гостуваща в Регионален исторически музей (РИМ) – Благоевград, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Гостуващата изложба, която е на Регионален исторически музей – Перник ще бъде в областния център до 23 май. В този един месец жителите и гостите на Благоевград ще могат светинята, дело на неизвестен монах. Събитието откри директорът на благоевградския музей д-р Кирил Алексиев, който каза, че е много щастлив от факта, че толкова ценен експонат гостува в културната институция и то на Великден. Директорът на РИМ – Перник Венцислава Крумова заяви, че кръстът е бил притежание на свещеник от Бургас, служил в град Брезник. Тя допълни, че след неговата смърт кръстът е предаден в РИМ – Перник от неговата съпруга, а теориите за това са две.
Милена Карамфилова, уредник в РИМ – Перник и съставител на изложбата, пък разказа малко повече за историята и художествената стойност на кръста. По време на откриването стана ясно, че дървеният резбован кръст е представително произведение на църковната миниатюрна дърворезба, развиваща се в периода XV-XIX век предимно като монашеско изкуство. Кръстът е напрестолен – бил е поставен върху Св. Престол в църковния олтар. Размерите му са 23,5 х 15х 3,5 см и е изработен от кипарисово дърво. На кръста са изобразени 20 сцени с повече от 100 фигури във висок релеф. Кръстът най-вероятно е изработен в някой от светогорските манастири. Датира се към края на XVI – началото на XVII век. Тя добави, че през последните дни кръста е пътувал из различни градове, сред които Ловеч, Кюстендил и Гоце Делчев. На събитието присъстваха десетки жители и гости на Благоевград, представители на образователни и културни институции, както ѝ свещеници от храм „Въведение Богородично“ – Благоевград и Неврокопската света митрополия.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Милена Карамфилова, Регионален исторически музей-Перник: Кръстът от изложбата „Атонска светиня“ постъпва във фонда ни преди повече от 30 години

Милена Карамфилова, Регионален исторически музей-Перник: Кръстът от изложбата „Атонска светиня“ постъпва във фонда ни преди повече от 30 години

23 Април 2019 | 16:32 | Агенция "Фокус"
Перник. Кръстът от изложбата „Атонска светиня“ постъпва във фонда ни преди повече от 30 години. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин Милена Карамфилова, уредник в отдел „История на България ХV – ХІХ век“ при Регионален исторически музей-Перник по повод изложбата, която ще гостува в благоевградския исторически музей. По думите ѝ това всъщност е една нестандартна изложба. По думите ѝ за съжаление се знае много малко за историята на светинята. „Това, което е сигурно е, че е бил притежание на един свещеник от град Брезник, близо до Перник. Той дори е казвал, че кръстът е работен от гръцки монах в продължение на 18 години. Повече сведения за съжаление не са запазени. Не знаем как този свещеник се е сдобил с кръста. След смъртта му, неговата съпруга решава да го предаде в нашия музей и така той става част от фонда ни“, каза още Карамфилова. Тя добави, че изложбата ще може да бъде разгледана в Благоевград в продължение на 1 месец. „В навечерието на Великден бих искала да пожела на всички здраве, защото това е най-важното нещо. Освен това ми се иска да имаме малко повече мир по между си в духа на Великден, защото може би това е нещо, което понякога ни липсва. Нека всички бъдат щастливи“, добави Карамфилова.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Изложбата „Атонска светиня“ ще бъде представена в Регионалния исторически музей

Благоевград: Изложбата „Атонска светиня“ ще бъде представена в Регионалния исторически музей

23 Април 2019 | 08:34 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Изложбата „Атонска светиня“ ще бъде представена в Регионален исторически музей – Благоевград. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пирин от културната институция. Събитието ще се проведе от 17.30 часа във фоайето на музея. Експозицията ще представи съхраняван във фонда на РИМ – Перник дървен резбован кръст, който е представително произведение на църковната миниатюрна дърворезба, развиваща се в периода XV - XIX век предимно като монашеско изкуство.
Кръстът е напрестолен – бил е поставен върху св. Престол в църковния олтар. Размерите му са 23,5 х 15 х 3,5 см и е изработен от кипарисово дърво. На кръста са изобразени 20 сцени и са изобразени повече от 100 фигури във висок релеф. Кръстът най-вероятно е изработен в някой от светогорските манастири. Датира се към края на XVI – началото на XVII век.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Поредна нощ на насилие в Каталуния. 17 октомври 2019 г.
Поредна нощ на насилие в Каталуния. 17 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Инструкции за сгъване на бюлетина - Местни избори 2019 г.
Инструкции за сгъване на бюлетина - Местни избори 2019 г.
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.