НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:25


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев: До 12 юни ще има доклад с решение относно избора на изпълнител на поръчката за двата многофункционални патрулни кораба

Командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев: До 12 юни ще има доклад с решение относно избора на изпълнител на поръчката за двата многофункционални патрулни кораба

6 Май 2019 | 18:20 | Агенция "Фокус"
Варна. До 12 юни тази година ще има доклад с решение относно избора на изпълнител на поръчката за двата многофункционални патрулни кораба за нуждите на Военноморските сили (ВМС). Оттам нататък предстоят стъпки, които ще бъдат предприети в посока подписване на договор с изпълнителя. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев. Той припомни, че към момента има получени предложения с оферти, технически и ценови предложения от три фирми. Техническите предложения бяха отворени на 22 април, а на 29 май ще бъдат разгледани ценовите предложения. „До тогава ще сме завършили с оценката на техническите предложения, които се съдържат в подадените оферти, както и оценката на индустриалното сътрудничество и интегрираната логистична поддръжка. След отварянето на ценовите предложения и вземане на решение за най-изгодната оферта, ще бъде предоставен и доклад до Министерския съвет, който ще бъде одобрен и от заместник-министър-председателя по обществения ред и сигурността и министър на отбраната господин Красимир Каракачанов“, обясни още контраадмирал Петев.
Той коментира също, че пред Военноморските сили стои една основна задача, която е формулирана в тяхната мисия изключително точно – защита на морския суверенитет на България и на националните интереси в морските пространства, като при изпълнението на тази мисия се решават значителен брой допълнителни задачи, свързани както с изграждане на Военноморските сили, така и с обезпечаването с необходимата техника. По думи на командира на ВМС самият факт, че в момента се провежда процедура по избор на изпълнител на проект за придобиване на два многофункционални модулни патрулни кораби показва, че тези задачи трябва да се решават комплексно. Според него успоредно с това нивото на бойната подготовка и готовността на корабите да изпълняват своята задача са друг важен приоритет. „Колкото и добре да бъде изградена една морска стратегия, един оперативен план, в случай, че не сме постигнали достатъчно изграден професионализъм на море, то изпълнението на тази мисия, се поставя под въпрос. Към момента мога да кажа, че организационният манталитет, който е наследен, доразвит и съхранен от българските военни моряци, е насочен именно към тази посока – да поддържат техниката в готовност. Дотолкова, доколкото това зависи от тях, да увеличават дните си на море, да участват съгласно най-високите стандарти за провеждане на морски операции в съюзен и коалиционен формат, воденето на своята ежедневна подготовка да обвързват с дейностите с другите видове въоръжени сили“, каза още контраадмирал Петев.
Той посочи, че успоредно с това е много важно и попълването на Военноморските сили с личен състав, тъй като това е една изключително сериозна дейност, свързана както с популяризиране и повишаване на имиджа на Българската армия, така и с правилното разпределение на кандидатите на ключовите длъжности. „Не на последно място, приоритет за нас са също така и младите и бъдещи лидери на Военноморските сили, които се обучават във Военноморското училище. За пореден път те показват, че Флотът има своето бъдеще и то е гарантирано благодарение на това, че хората, които след време ще поемат щурвала на Военноморските сили, работят върху своето професионално изграждане и демонстрират високи лидерски и морални ценности“, посочи контраадмирал Митко Петев.
Диана СТОЕВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицеадмирал Пламен Манушев, ГЕРБ: Чрез бъдещите многофункционални патрулни кораби ВМС ще могат да охраняват и газово находище в Черно море

Вицеадмирал Пламен Манушев, ГЕРБ: Чрез бъдещите многофункционални патрулни кораби ВМС ще могат да охраняват и газово находище в Черно море

23 Април 2019 | 20:08 | Агенция "Фокус"
София. Чрез бъдещите многофункционални патрулни кораби ВМС ще могат да охраняват и газовото находище в Черно море. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ вицеадмирал Пламен Манушев, бивш командир на Военноморските сили, сега член на комисията по отбрана и заместник-председател на комисията по външна политика. По думите му закупените през 2005 г. три белгийски фрегати, втора ръка, са с непълна модернизация, както и морално и физически остарели. По разчетите трябва да има поне 6 бойни кораба, които да гарантират мисиите и задачите във ВМС, каза още вицеадмирал Манушев. Той допълни, че корабите трябва да гарантират военноморския суверенитет, а ВМС трябва да участват заедно съюзниците си от НАТО в мисиите по гарантиране на международния мир и сигурност. „Гранична полиция разполага с малотонажни кораби, които, при по-сериозно вълнение, не могат да излязат в морето. Надявам се проучванията в дълбокото Черно море да дадат резултати и България да почне да добива газ и нефт. Тези офшорни съоръжения, които ще дадат сериозни постъпления в нашия бюджет, също трябва да бъдат охранявани, трябва да бъдат осигурявани при кризисна ситуация. Такива възможности и способности могат да имат в целия свят само ВМС“, обясни вицеадмирал Манушев. Във връзка с условието за участието на военната ни индустрия в поддръжката и ремонтите на корабите, както и постъпила от българска фирма оферта за участие, вицеадмирал Пламен Манушев уточни, че условието не предопределя като победител родната фирма. И трите фирми – германската „Lurssen Werft“, българската „МТГ – Делфин“ и италианската „FINCANTIERI“ са получили документите, проучили са ги и са решили, че могат да изпълнят критериите, обобщи бившият командир на Военноморските сили.
Цоня СЪБЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Министерството на отбраната бяха отворени постъпилите оферти за придобиване на модулен многофункционален патрулен кораб

В Министерството на отбраната бяха отворени постъпилите оферти за придобиване на модулен многофункционален патрулен кораб

22 Април 2019 | 12:52 | Агенция "Фокус"
София. Междуведомствената работна група за оценка на предложенията за придобиване на два модулни многофункционални патрулни кораба за Военноморските сили(ВМС) започна своята работа с публично отваряне на офертите, което се състоя в зала „Тържествена“ на Министерството на отбраната. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството. На отварянето присъстваха представители на трите фирмите, които са подали оферти - „Fr. Lurssen Werft GmbH & Co.KG“ (Германия), „МТГ – Делфин“ (България) и „FINCANTIERI“ (Италия), както и членовете на работната група, представители на ръководството на Министерството на отбраната и медии.
„Проектът за придобиване на два многофункционални патрулни кораби е един от трите основни инвестиционни проекта на Министерството на отбраната. Целта е чрез придобиването им да ce изпълнява широк спектър от задачи по гарантиране на морския суверенитет на българската държава и защита на нейните национални интереси в морските пространства, както и замяна на остарели бойни кораби от състава на ВМС, които не подлежат на модернизация“. Това каза заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков.
Способностите, които ще придобият Военноморските сили чрез реализацията на този проект, са борба с надводен, подводен и въздушен противник, контрол на корабоплаването, борба с асиметрични заплахи и способности за електронна борба. Обхватът на проекта включва пет направления - придобиване на корабите, придобиване на ЗИП-комплект и резервни части, обучение на екипажите, интегрирана логистична поддръжка и индустриално сътрудничество.
Цената на придобиване е 820 млн. лв. без ДДС или 984 млн. лв. с ДДС. Предвиждаме корабите да бъдат придобити – първият до края на 2023, вторият – до края на 2024 г., каза заместник-министър Анатолий Величков.
Работната група, която ще оценява офертите, е назначена със заповед на министър-председателя. Тя включва представители на Министерството на отбраната, командването на ВМС, Министерството на финансите, Министерството на външните работи, Министерството на икономиката и ДАНС. Председател на работната група е заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков, а заместник-председател – командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев.
Методиката за оценка на офертите е част от поканата за подаване на офертите и е била изпратена достатъчно рано на участниците, подчерта контраадмирал Митко Петев.
Четири са основните показатели за оценка – „способности“, „цена“ „индустриално сътрудничество“, „интегрирана логистична поддръжка“. Контраадмирал Петев поясни, че първо ще бъдат оценени техническите характеристики, както и предложенията, свързани с показателите „индустриално сътрудничество“ и „интегрирана логистична поддръжка“.
Вторият етап от работата на комисията е оценка на ценовите оферти, които ще бъдат отворени на 29 май. Ще бъде формирана оценка по показател цена. Работата на комисията ще приключи с подготовката на доклад за оценка на най-добрата и най-изгодна оферта. Документът ще бъде депозиран в Министерски съвет до 12 юни 2019 г. След приемането на доклада ще бъдат предприети съответните действия за сключване на договор за придобиване на двата кораба с определения победител, каза контраадмирал Митко Петев.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Три фирми са подали оферти по проекта за придобиване на многофункционален патрулен кораб за ВМС

Три фирми са подали оферти по проекта за придобиване на многофункционален патрулен кораб за ВМС

17 Април 2019 | 12:54 | Агенция "Фокус"
София. Три фирми са изпратили оферти по проекта за придобиване на нов многофункционален патрулен кораб за Военноморските сили (ВМС) до края на срока, който изтече на 16 април в 17.00 часа, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Това са компаниите „Fr. Lurssen Werft GmbH & Co.KG“ (Германия), „МТГ – Делфин“ (България) и „FINCANTIERI“ (Италия).
Съгласно заповед на министър-председателя е назначена междуведомствена работна група с председател заместник-министъра на отбраната Анатолий Величков, в която влизат експерти и административни лица от Министерството на отбраната, както и представители на Министерството на финансите, Министерството на икономиката, Министерството на външните работи и ДАНС. Междуведомствената работна група ще пристъпи към отварянето на офертите на 22 април в Министерството на отбраната. Съгласно утвърдения график следващата стъпка е оценка на офертите. Работата на междуведомствената работна група завършва с окончателен доклад с оценка и класиране на подадените оферти, който се утвърждава от министъра на отбраната, и се внася в Министерския съвет за разглеждане и одобряване.
На 19 юли 2018 г. Народното събрание прие актуализирания проект за инвестиционен разход „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за Военноморските сили (ВМС)“.
Целта на проекта е придобиването на два многофункционални модулни патрулни кораби, които притежават способности да участват в широк спектър от морски операции на НАТО и Европейския съюз. Те трябва да заменят част от наличните във ВМС кораби руско производство, които не подлежат на модернизация.
Максималната прогнозна стойност на актуализирания проект е 984 млн. лв. с ДДС. Разликата от 164 млн. лв., спрямо приетия през 2016 г. от Народното събрание проект за инвестиционен разход, е разпределена за плащане през 2025 г. и 2026 г. Добавени са два нови варианта за придобиване: 1) закупуване на нов отбранителен продукт (модифициран за нуждите на ВМС) или производство по лиценз; 2) комбинация от разработване на нов продукт и модификация на съществуващ такъв. Предвижда се многофункционалните модулни патрулни кораба да бъдат окомплектовани с основно въоръжение и корабни изделия и с допълнително въоръжение и корабни изделия.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Хидрографската служба и Аварийно-спасителният отряд към ВМС получи ценни руски атласи като дарение

Варна: Хидрографската служба и Аварийно-спасителният отряд към ВМС получи ценни руски атласи като дарение

29 Януари 2019 | 13:58 | Агенция "Фокус"
Варна. Три ценни руски атласа – на Атлантическия и Индийския океан, на Тихия океан и на Северно и Берингово море бяха предадени официално днес като дарение на Хидрографската служба и Аварийно-спасителния отряд към Военноморските сили във Варна. Дарението беше връчено в Щаба на флота от к.д.п. Никифор Герчев – председател на доброволческата организация за морско търсене и спасяване „Булсар“, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна. Книгите бяха предадени от дарителя с условие да бъдат споделени със следващите генерации военни моряци. Той избра да ги повери на командира на Военно-спасителния отряд кап. III ранг Боян Добрев. При предаването кап. Герчев заяви, че ще му дари и още специализирана литература за съвременното морско спасяване. Председателят на организацията за морско търсене и спасяване обясни, че е избрал именно кап. Добрев, защото наблюдава развитието му през последните 10 години. „Повечето от книгите са събирани от чужбина и не могат да бъдат намерени в България, а кап. Добрев проявява интерес към доста теми, които са възникнали, търси помощ“, обясни той. В знак на благодарност на кап. Герчев беше връчен плакет на командващия на ВМС лично от контраадмирал Митко Петев.
Председателят на „Булсар“, коментира, че след дълги години работа е решил „да слезе от командния мостик“. „Категорично, от десетина години се опитвам да сдам управлението на „Булсар“. Но колегите са по-млади, притесняват се, има негативно отношение към доброволческите структури. А ние сме коректорът на грешките в морското гражданско общество. Там се навъдиха много лаици“, коментира той.
Диана СТОЕВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Контраадмирал Митко Петев: Недокомплектът във Военноморските сили е 14%

Контраадмирал Митко Петев: Недокомплектът във Военноморските сили е 14%

29 Януари 2019 | 12:32 | Агенция "Фокус"
Варна. Недокомплектът във Военноморските сили през 2018 е нараснал с 4%. Така недостигът на кадри за флота се увеличава на общо 14%. Това каза командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев по време на отчетно събрание в Щаба на Военноморските сили по повод анализ на подготовката на флота през учебната 2018 година, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. На заседанието присъства заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов. Тъй като анализът се представя при закрити врата заради секретността на информацията, по -късно днес ще бъдат оповестени повече подробности.
Преди анализа к.д.п. Никифор Герчев, който е председател на доброволческа организация за морско търсене и спасяване „Булсар”, направи дарение на Хидрографска служба и аварийно спасителният отряд на Военноморските сили.
Диана СТОЕВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев: На 16 април във Варна отваряме офертите за двата многофункционални патрулни кораба за флота

Командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев: На 16 април във Варна отваряме офертите за двата многофункционални патрулни кораба за флота

29 Януари 2019 | 12:25 | Агенция "Фокус"
Варна. На 16 април във Варна ще бъдат достъпни офертите на фирмите, които участват в конкурса за два нови мултифункционални патрулни кораба за нуждите на флота. Междуведомствена комисия ще започне да разглежда офертите на корабостроителните фирми. Това каза командирът на Военноморските ни сили контраадмирал Митко Петев. Днес той посрещна за отчетно събрание във Варна зам.-началника на отбраната Емил Ефтимов, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна. Контраадмирал Петев посочи, че и към момента участниците в конкурса са седем. Сред тях са две фирми от Германия, по една от Испания, Франция, България, Холандия и Италия. Списъкът на фирмите, определен с решение на Министерския съвет от 2016 година, е същият. „Всичко, което е планирано по отношение на процедурата за закупуване на многофункционални патрулни кораби за флота, е по график. Съвсем нормално е решението да се удължи с два месеца срокът за подаване на оферти, за да могат да бъдат формулирани правилно”, уточни началникът на ВМС. Той посочи, че това е направено по искане на две от фирмите. „Така няма да има и формална причина някоя от фирмите да се откаже. Увеличава се възможността за повече представители да влязат в тази процедура. Колкото повече, толкова по-добра конкуренция. Печалбата е на страната на България”, добави още той.
Що се отнася до сигурността по море контраадмирал Петев коментира, че не трябва да се делят сухопътният, морският и въздушният суверенитет. „Разбира се, на Военноморските сили се пада честта да защитава морския суверенитет и там е първостепенна отговорност за нас. Но няма как нарушаването на морската сигурност да не води до нарушаване на въздушната и сухопътната”, каза началникът на флота.
В отговор на журналистически въпрос дали страната ни трябва да насочи по-голям ресурс за самолети, вместо за кораби, зам.-началникът на отбраната Емил Ефтимов, отказа да коментира изявленията в политическото пространство. „От гледна точка на военното ръководство и от гледна точка на експертизата ние се стремим да формираме нужните способности, след което правителството отпуска необходимите средства и нашата задача е да направим обективна оценка за това, което се предполага за отпуснатия ресурс. След което решението се взема по надлежния ред”, допълни той.
Диана СТОЕВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-началникът на отбраната Емил Ефтимов: Нормална е обстановката в Черно море

Зам.-началникът на отбраната Емил Ефтимов: Нормална е обстановката в Черно море

29 Януари 2019 | 11:48 | Агенция "Фокус"
Варна. Обстановката в Черно море е нормална. Това коментира зам.-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов преди представяне на анализ за изминалата 2018 година в Щаба на Военноморските сили, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна. Ефтимов посочи, че не е прецедент присъствието на американски кораби на наши съюзници в Черно море. „Ние работим заедно. Проведе се планомерна подготовка. Тези визити са резултат на много внимателно планиране и анализ. Работим в колективен формат и използваме всяка възможност, за да развиваме и усъвършенстваме нашите способности. Включително и на посещенията на нашите съюзници”, каза още вицеадмирал Ефтимов. Той допълни, че предстои интензивна година и изрази надежда да се отбележат 140 години от създаването на Военноморските сили в нови условия. „Дай Боже, в условията на нов договор”, каза той, като уточни, че избягва да говори за новите многофункционални патрулни кораби за флота, тъй като проектът се ръководи от Военноморските сили и от командира им контраадмирал Митко Петев. „Наистина се надявам да има една достойна надпревара с повече оферти, за да може да се направи най-добрият избор", каза още той. Зам.-началникът на отбраната добави, че е дошъл във Варна с позитивна нагласа да отчете една успешна година за Военноморските сили. „2018 година бе година на интензивна подготовка на море. Военноморските сили се представиха достойно в постоянните военноморски групи на НАТО, участваха в редица международни учения, проведе се традиционното учение Бриз с международно участие, сертифицира се фрегатата „Верни”, обясни още вицеадмирал Ефтимов.
Диана СТОЕВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Владимир Зеленски в щаба на партията си
Владимир Зеленски в щаба на партията си "Слуга народа" след победата на предсроч...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.