НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:47


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Бисера Борисова, психолог: Анорексичното разтройство може да бъде съпътствано с повишена тревожност и депресивитет

Бисера Борисова, психолог: Анорексичното разтройство може да бъде съпътствано с повишена тревожност и депресивитет

18 Април 2019 | 14:06 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Анорексичното разтройство може да бъде съпътствано с повишена тревожност и депресивитет. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин психологът Бисера Борисова. Тя допълни, че също така сънят се променя неминуемо, тъй като вече и тялото започва да страда от недохранване. „Знаете, че всичко е свързано, така че един неспокоен сън е достатъчен факт, който води до обща умора. Това също са признаци, които могат да бъдат забелязани. Доста често хората, които страдат от това разтройство се натоварват с прекалено много спорт, с по-тежко натоварване и повече часове във фитнес залите или други видове активност“, заяви психологът.
Борисова добави, че е изключително важно да се наблюдават ритуалите, които са свързани с храненето, тъй като някои от хората избират да ядат само плодове и зеленчуци, съпътствано с прием на по-голямо количество течност, или някакви други ритуали, които са по отношение на храненето – може например буквално да сяда и да избутва храната от чинията, за да яде колкото се може по-малко, дори има и случаи, в които прехвърлят в чинията на някой друг собствената си храна. По думите й има и случаи, в които болните тайно изхвърлят храната си, без никой да разбере. „Много е характерен и един стремеж да хранят околните с колко се може по-калорична храна, сякаш искат този товар да бъде снет от раменете им и д бъде прехвърлен върху някой друг“, каза още тя.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бисера Борисова, психолог: Анорексията е състояние, което преминава извън някакви граници на подлагане на диети

Бисера Борисова, психолог: Анорексията е състояние, което преминава извън някакви граници на подлагане на диети

18 Април 2019 | 11:15 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Анорексията е състояние, което преминава извън някакви граници на подлагане на диети с един „здравословен“ стремеж да изглеждаме добре. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин психологът Бисера Борисова. Тя отбеляза, че анорексия нервоза е психологическо разтройство, но и вид хранително разтройство. По думите й има много фактори, които влияят за възникването на заболяването, но точната причина за появата на анорексия все още в научните среди не е открита. Борисова посочи, че от анорексия страдат предимно хора от развитото общество, тоест там където социалните и семейните фактори са доста значими.
„Наблюдава се един стремеж към това да изглеждаме добре, да се справяме добре, да бъдем добре приети в обществото. Друг психологически фактор е ниската самооценка у лицето, което е предразположено да развие анорексия – ниското самочувствие. Има един стремеж към перфекционизъм – всичко да е както трябва, да изглежда блестящо, да се стигне до много високи постижения в работата и в личния живот, или пък в училище“, коментира тя. Психологът подчерта, че анорексията засяга още от ранна детска възраст, като дори вече се случва при 11-годишни момичета да се наблюдават изменения в тази посока.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Специалният прокурор Катица Янева се яви като свидетел по случая
Специалният прокурор Катица Янева се яви като свидетел по случая "Рекет". 20 авг...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.