НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:54


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Доц. Павел Павлов, богослов: През Страстната седмица има специални богослужебни последования, характерно само за тези дни

Доц. Павел Павлов, богослов: През Страстната седмица има специални богослужебни последования, характерно само за тези дни

22 Април 2019 | 11:23 | Агенция "Фокус"
София. Тази седмица е много особена и разнообразна и от гледна точка на това, че има специални богослужебни последования, характерно само за тези дни. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ богословът доц. Павел Павлов. „В богослужението през седмицата ние предвкусваме самия голям празник на Възкресението. Това богослужение започва веднага от неделя вечер, след тази празнична неделя на Вход Господен в Йерусалим, който е един особено празничен ден. В България се нарича още Цветница или Връбница. Това е неделята преди Възкресение, когато Христос е посрещнат в Йерусалим като цар с много радост, приветствия, палмови клонки, деца, които го посрещат и хора, които постилат дрехите си, за да може да мине той“, допълни той. „Веднага след това особено тържествено посрещане започват и изпитанията. Богослужението още в неделя вечер има един особен характер. Изпълнява се „Последованието на Жениха“ в първите три дни – в неделя вечер, понеделник вечер и вторник вечер. Това са трите дни, предхождащи Страстите Христови, които започват със залавянето на Христос в Гетсиманската градина в сряда и след това съдът и разпъването на кръста в четвъртък. Можем да кажем, че същинският великденски пост свършва на Лазарова събота“, обясни богословът. Павлов каза, че през Страстната седмица богослужението има един по-тържествен и специален характер с повече специални и красиви последования. „Опелото на Господа например, което се извършва само във Велики петък или последованието на дванадесетте евангелия във Велики четвъртък, което също се извършва веднъж в годината. В четвъртък сутринта Литургията и елеосвещението, което следва възпоменават Тайната вечеря. Като завършек на всичко това е, разбира се, среднощната служба в събота вечерта и в началото на неделния ден, когато настъпва Възкресение Христово. Дори и в дните, в които ние възпоменаваме страданията на нашия Господ, в четвъртък и петък, когато са особено усилни дни от гледна точка на събитията, които се случват и богослуженията отразяват тези събития, пак имаме една нотка на очакване на радостта от голямото събитие на Възкресението“, каза още богословът.
Теодора ПАТРОНОВА

Пълния текст на интервюто четете в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Павел Павлов, богослов: Всеки от дните на Страстната седмица е специален, защото отразява събитията, които се случват с нашия Спасител след тържественото влизане в Йерусалим

Доц. Павел Павлов, богослов: Всеки от дните на Страстната седмица е специален, защото отразява събитията, които се случват с нашия Спасител след тържественото влизане в Йерусалим

22 Април 2019 | 10:13 | Агенция "Фокус"
София. Всеки от дните на Страстната седмица е специален, защото отразява събитията, които се случват с нашия Спасител след тържественото влизане в Йерусалим. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ богословът доц. Павел Павлов. Той допълни, че повечето от събитията са свързани с Велики петък. Богословът обясни, че събитията, които се случват тази седмица са влизането в храма, разобличаването на търговците в храма, Тайната вечеря, молитвата на Спасителя в Гетсиманската градина. „Тези конкретни събития, които в Евангелието четем след Цветница. Дори ако щете след възкресението на Лазар и всичко, което се случва - желанието на книжниците и първосвещениците да заловят и разобличат Спасителя, всичко това е свързано с тези дни на Страстната седмица“, каза още той. „След това е улавянето в Гетсиманската градина, предателството на Юда също е в рамките на тази седмица. След това е съдът първо при първосвещениците, след това пред римската власт в лицето на Пилат Понтийски. Следват изтезанията и затварянето на Спасителя заедно с най-големите разбойници в тъмницата. По-късно е поругаването на нашия Господ и носенето на кръста по пътя към Голгота. Следва самото разпъване между двамата разбойници на нашия Спасител, погребението и очакването на самото Възкресение“, допълни богословът. Доц. Павлов обясни, че няма нещо, което трябва да се прави специално за всеки от дните на Страстната седмица конкретно. „Разпети петък е специален ден, в който особено по-благочестивите християни през целия ден не вкусват нито храна, нито вода. Тоест пълен пост, свързан с деня на страданието на Господ и неговата смърт. През целия период християните по-интензивно посещават храма и богослуженията, които са особено наситени през седмицата“, допълни доц. Павлов.
Теодора ПАТРОНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румяна Хаджиева, РИМ – Благоевград: От днес до Великден се намираме в Страстната седмица, която е последната от земния път на Иисус Христос

Румяна Хаджиева, РИМ – Благоевград: От днес до Великден се намираме в Страстната седмица, която е последната от земния път на Иисус Христос

22 Април 2019 | 09:18 | Агенция "Фокус"
Благоевград. От днес до Великден се намираме в Страстната седмица, която е последната от земния път на Иисус Христос. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Румяна Хаджиева, етнограф в Регионален исторически музей – Благоевград. Тя отбеляза, че според народните представи в този период са въведени известни забрани и ограничения. „В този период не се пее, свири, играе хоро, не се извършват трудови дейности свързани с вдигането на шум и участие на жени. Както знаем не се яде месо, не се пие вино и ракия, задължително е забранено правенето на сватби. По цялата етническа българска територия се наблюдават сходни обредни изисквания – приключване на Великденско чистене до четвъртък, боядисване и шарене на яйца от четвъртък до събота, месене на обреден хляб, подновяване на квас и бране на билки от сряда до събота“, каза още Хаджиева. Тя добави, че цялата Великденска обредност е преосмислена през култа към смъртта и възкресението.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Враца: Митрополит Григорий оглави Преждеосвещена Литургия в митрополитски храм „Св. Николай Мирликийски“

Враца: Митрополит Григорий оглави Преждеосвещена Литургия в митрополитски храм „Св. Николай Мирликийски“

22 Април 2019 | 07:55 | Агенция "Фокус"
Враца. Негово високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий оглави от 7.30 часа Преждеосвещена Литургия в митрополитски храм „Св. Николай Мирликийски“, предаде репортер на Агенция „Фокус". Поводът е началото на седмицата на страданията на Иисус Христос. В първия ден от Страстната седмица сутринта във всички епархии на Българската православна църква се отслужва Преждеосвещена света Литургия.
От 8.00 часа започва богослужението в столичния митрополитски храм „Св. вмца Неделя". Литургията ще оглави Негово преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп - викарий на Софийския митрополит.
Вечерта във всички епархии на Българската православна църква се отслужва Последование на Жениха.
От 17.00 часа – Последование на жениха в митрополитски храм „Св. Николай Мирликийски“ – Враца ще оглави Врачански митрополит Григорий.
От 18.00 часа ще започне Последование на Жениха в митрополитската катедрала „Св. вмца Неделя" в София, оглавено от Белоградчищки епископ Поликарп.
Никола ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започва Страстната седмица

Започва Страстната седмица

22 Април 2019 | 07:50 | Агенция "Фокус"
София. Започва Страстната седмица (наричана още Седмица на страданията). Църквата я нарича Страстна седмица, защото тя е посветена на възпоменанията за последните дни от земния живот на Спасителя Господ Иисус Христос – Неговите страдания, кръстна смърт и погребение.
В първите дни на Страстната седмица във всички епархии на Българската православна църква се отслужва Последование на Жениха.
Всеки ден от тази седмица се нарича велик – Велики понеделник, Велики вторник, Велика сряда, Велики четвъртък и Велики Петък. Седмицата е последната от Великденския пост и на всеки един ден от нея се извършват специални служби от църквата. Седмицата завършва с Великден.
Велики понеделник
Исус Христос влиза в Йерусалимския храм и го намира пълен с търговци. Божият Син изгонва търговците, защото храмът е дом за молитва, а не пазар.
Велики вторник
Христос проповядва в храма и дава своите последни нравствени наставления; разказва притчата за 10-те мъдри девици, очакващи идването на Господа и притчата за талантите. Христос прави пророчества за съдбата на град Йерусалим.
Велика сряда
Христос е посетен от покаяла се грешница, която в притеснението си счупва съда с драгоценното мирó.
В същия ден си припомняме и решението на Синедриона да осъди Исус Христос. Тогава Юда Искариотски отишъл при юдейските първенци и уговорил да Го предаде за тридесет сребърника.
Велики четвъртък
На този ден се провежда Тайната вечерята Христос е измил краката на апостолите и казал: “не дойдох да служа, а да послужа“. После Спасителят установил св. тайнство Евхаристия (Причастие), като Сам причастил светите апостоли.
След като завещал новата заповед за любов към всички, Христос явил на учениците Си, че ще бъде предаден. В недоумение учениците питали, кой ще стори това. Запитал и Юда, и Христос му отвърнал тъй кротко, че другите не разбрали. Юда станал, излязъл и те помислили, че отива да прави покупки, понеже той бил ковчежник.
След вечерята Христос отишъл в Гетсиманската градина, където се молил до идването на предателя.
Обикновено в четвъртък вечерта се служи утренята на Велики петък, когато се четат така наречените Дванадесет евангелия т.е. дванадесетте откъса от Евангелието, които разказват за Христовите страдания.
Според традицията се боядисват яйца. Първото яйце трябва да бъде червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството.
Това яйце се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което досега е стояло в къщата, за да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели.
Разпети петък
Денят на великите страдания на Иисус. Наричан е Велики петък и Разпети петък. Христос приел смирено съдбата си да бъде унижаван, обруган, бичуван, бит с плесници, накичен с венец от тръни на главата, нарамен и принуден да носи при изкачването към лобното си място тежкия кръст, на който ще бъде разпънат. Разпънат е на Голгота между двама разбойници и издъхва в мъки.
Велика събота
На Велика събота Църквата възпоменава телесното погребение на Исуса Христос и слизането Му в ада. По обичая на юдеите Йосиф и Никодим снели пречистото тяло Господне от кръста, обвили го в пелени с благовония и го положили в нов каменен гроб в Йосифовата градина, която се намирала недалече от Голгота.
Първосвещениците и фарисеите знаели, че Исус Христос е предрекъл възкресението Си. Не вярвайки на предсказаното, а и страхувайки се да не би Апостолите да откраднат Тялото на Исус, измолили от Пилат военна стража. Поставили стражата до гроба, а самия гроб запечатали.
Църквата прославя Велика събота като „най-благословения седми ден“. Защото това е денят, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв Човек, но в същото време спасява света и отваря гробовете.
Положен вече в гроба, Духът на Исус е в ада, за да разкъса оковите му и да отвори отново за нас райските двери. Това ще се случи на другия ден. В Неделята, наречена с най-краткото име – Великден.
Неделя – Великден
В последния ден от Страстната седмица, наречен Великден, е светлото Христово възкресение, тогава приключват страданията на Исус.
Според Църквата Христос възкръсва на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Първи виждат празната гробница на Исус Христос жените мироносици. Според евангелските разкази ангел им благовести: „Зная, че търсите разпнатия Иисуса няма Го тук: Той възкръсна!“
Мария Магдалина с ужас съобщава на апостолите Петър и Иоан. Те идват след нея на гроба и виждат, че той е празен. В недоумение се връщат в Иерусалим. Мария Магдалина обаче остава при гроба и вижда два ангела в бяло одеяние, а след това и Самия Господ Иисус. Отначало тя не Го познава, но като чува гласа Му, хвърля се в краката Му и казва: „Учителю“ . Господ й казва: „Не се допирай до Мене, защото още не съм възлязъл при Отца Си: но иди при братята Ми и им кажи: възлизам при Моя Отец и при вашия Отец, и при Моя Бог и вашия Бог“. Дохождат на гроба и другите жени мироносци. Виждат ангел, седящ върху камъка от вратата гробни и в недоумение слушат благовестието му за възкръсналия Господ. На връщане те срещат възкръсналия Спасител, Който ги поздравява: „Радвайте се!“. В същия ден Господ се явява на Лука и Клеопа, които отивали за Емаус. После Господ се явява при затворени врати на апостолите в Сионската горница, без Тома. След седем дни Той се яви на единадесетте.
Църковната службата започва през нощта в събота. След полунощ в църквата свещеникът изнася светлината и призовава вярващите да дойдат и вземат светлина от незалязващата светлина, понеже Христос е възкръснал.
В българската домашна православна традиция всеки от дните на Страстната седмица се отбелязва по особен начин:
Първите три дни – Велики понеделник, Велики вторник и Велика сряда са отредени за разтребване вкъщи, като на рутинната дейност се придава и символично пречистващ характер.
През четвъртия ден, на Велики четвъртък се спазва строга забрана за работа, боядисват се великденските яйца.
През петия ден, на Велики петък – Разпети петък се ходи на църква и се минава под масата 3 пъти за здраве.
През шестия ден, на Велика събота обикновено се месят и пекат обредните великденски хлябове. На този ден също е разрешено боядисването на яйца.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отец Георги Танчев, свещеник: Изключително важно е да не се губи връзката с църквата

Отец Георги Танчев, свещеник: Изключително важно е да не се губи връзката с църквата

21 Април 2019 | 16:17 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Изключително важно е да не се губи връзката с църквата. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин отец Георги Танчев. Той посочи, че през седмицата до Възкресението Христово има специални Богослужения. По думите му в големите населени места, където има църкви – те са отворени всеки ден. „Така, че имаме тази възможност да посещаваме Богослужението навсякъде и всеки ден да показваме своята ангажираност към вярата си“, допълни отец Танчев. Той коментира, че има населени места, които са по-малки и там църквата не е отворена постоянно. „Затова нека намерим време да отидем в друго по-голямо населено място и да посетим църквата. Важно е да бъдем заедно в тези прекрасни Богослужения, които предстоят. По този начин показваме, че оценяваме онова, което Бог е направил за всеки един от нас“, посочи отец Георги Танчев.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отец Георги Танчев, свещеник: До колкото успеем да обикнем Бог, до толкова можем и да съпреживяваме всичко онова, което Христос е преживял

Отец Георги Танчев, свещеник: До колкото успеем да обикнем Бог, до толкова можем и да съпреживяваме всичко онова, което Христос е преживял

21 Април 2019 | 15:40 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Най-важното нещо в живота ни е да обикнем Бог. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин отец Георги Танчев. Той коментира въпросът свързан със съумяването да съпреживеем саможертвата на Иисус Христос в негово име както и поведението на православните християни през Страстната седмица. „До колкото успеем да обикнем Бог, до толкова можем и да съпреживяваме всичко онова, което Христос е преживял. Ако обикнем Бог от все сърце и той е на първо място в живота ни, то всичко ще бъде подредено по правилния и полезния за нас начин“, посочи отец Георги Танчев. По думите му подготвяйки се за Великден – този светъл празник на празниците е необходимо да направим някои ограничения. „Би следвало малко да ограничим своите приказки, своите любими занимания и да се подготвим за посрещане на този празник чрез пост и чрез въздържание“, добави отец Георги Танчев.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отец Георги Танчев, свещеник: Страстната седмица е седмицата на Христовите страдания

Отец Георги Танчев, свещеник: Страстната седмица е седмицата на Христовите страдания

21 Април 2019 | 14:41 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Страстната седмица е седмицата на Христовите страдания. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин отец Георги Танчев. По думите му това е нещо, което Христос е направил за цялото човечество и, което никой в човешката история не е правил. „По този начин се показва безграничната, божествената и съвършената любов към цялото творение. След като ние откликваме на тази негова любов, ние също състрадаваме, съчувстваме и съпреживяваме тази страстна седмица“, посочи отец Танчев. Той допълни, че ако през Великия пост сме се отдавали на по-облекчен пост, то тази седмица е седмицата на строгия пост. „По този начин с последни сили ще покажем, че приемаме и оценяваме това, което Бог е направил за нас. През тази седмица всеки ден е велик, защото всеки един ден е свързан с някакво събитие“, каза още отец Танчев. Той изброи нещата, които са се случили през тази седмица. „Започвайки от момента, в който се взема решение Христос да бъде предаден и заловен, Тайната вечеря, Христовите страдания. Всяка година възпоменаваме тези Велики Христови страдания“, посочи отец Георги Танчев.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
 Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.
Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.