НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:51


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Хасково: Общината започна превантивно разрушаване на опасни огради

Хасково: Общината започна превантивно разрушаване на опасни огради

23 Април 2019 | 11:04 | Агенция "Фокус"
Хасково. Общината започна превантивно разрушаване на опасни сгради на бивше военно поделение. Обектът е предоставен на Общината от Министерството на отбраната за изграждане на парк. Това съобщиха от пресцентъра на Община Хасково. Предстои обявяване на обществена поръчка за избор на проект.
След инцидента с ограда на обект на Министерството на отбраната на 19 април 2019 година, при който загина човек, кметът Добри Беливанов назначи комисия, която проверява за потенциално опасни сгради на територията на общината. Установени са няколко рискови обекта, които не са общинска собственост. Общината ще предприеме позволените от закона действия за уведомяване на собствениците и задължаване за обезопасяване на сградите. Подобна сграда е бившият магазин „Марса“, който е паметник на културата и затова ще бъде уведомен и Министърът на културата. За тази сграда има издадени множество предписания за укрепване, което собственикът на е изпълнил в определения срок и ще му бъде съставен и връчен акт.
За пореден път е установена рушаща се ограда на пустеещ тютюнев склад близо до спортна зала „Спартак“, като сградата е собственост на частна фирма. Мястото е оградено с предпазна лента ограничаваща преминаването по тротоара. За тази сграда също ще бъдат уведомени отново собствениците и задължени да премахнат или укрепят рушащия се зид.
До сега проверката на комисията е установила и опасна ограда на ДНА, на ул. “Ген.Колев“. Тя е собственост на Министерството на отбраната. Собственикът ще бъде задължен да я обезопаси, като я укрепи или премахне.
Продължава проверката за опасни сгради на територията на община Хасково.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Военно-окръжна прокуратура Пловдив води разследване за установяване причините за инцидента в Хасково, при който загина човек

Военно-окръжна прокуратура Пловдив води разследване за установяване причините за инцидента в Хасково, при който загина човек

20 Април 2019 | 11:17 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Военно-окръжна прокуратура Пловдив води досъдебно производство за установяване причините за инцидента със срутилата се стена на бившето военно поделение в Хасково, при който загина човек. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от Военно-окръжна прокуратура – Пловдив. Случаят се разследва и от органите на МВР. Трагичният инцидент стана петък вечер около 18.30 часа.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: Има много бивши поделения с отпаднала необходимост, проблемите с тях са огромни

Министър Красимир Каракачанов: Има много бивши поделения с отпаднала необходимост, проблемите с тях са огромни

20 Април 2019 | 11:04 | Агенция "Фокус"
София. Има много бивши поделения с отпаднала необходимост, проблемите с тях са огромни. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти във връзка със срутила се ограда на бивше военно поделение в Хасково, вследствие на което загина човек, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му става дума за стотици имоти с отпаднала необходимост. „Има такива, които са по полета, в райони, където няма живи хора. Ние сме длъжни по закон да ги наблюдаваме, да плащаме данъци и т.н.“, уточни Каракачанов. Министърът посочи, че законът не позволява да се пристъпи към самостоятелни действия, ако процедурата е за до 5000 лв. са длъжни да обявят обществена поръчка, да има три оферти. „Това е процедурата. Тя е малко тромава за съжаление. Много от обектите не могат да бъдат продадени и реализирани, защото на тяхна територия има стари сгради и помещения, които буквално са необитаеми и за нищо не стават, но това вдига цената“, каза той и посочи, че цената на такова поделение е неимоверна висока за инвеститорите. Той посочи, че според законодателството се получава леко омагьосан кръг. На въпрос дали Военна прокуратура проверява случилото се в Хасково, той отговори: „Всички проверяват. Аз съм разпоредил вътрешна проверка. Говоря за структурата, която се занимава с тези имоти“, допълни той. На въпрос дали може да се говори за човешка грешка, министърът призова да се изчака проверката какво ще покаже. „Затова казвам повече малшанс, защото в процедура в действие се случва такова нещо“, обясни той. Министърът допълни, че още в понеделник се очаква да бъде готова проверката. „Колко ще продължи проверката на Военна прокуратура и оттам нататък на другите органи не мога да кажа“, уточни още министърът на отбраната. Във връзка с критиката на президента Румен Радев, че с „Апартаментгейт“ има уронване на държавността, Каракачанов обясни, че в днешния хубав слънчев ден не му се занимава да се връща към тези теми. „Казах си мнението за целия този „Апартаментгейт“. За мен е важно едно. Ако някой е придобил нещо в живота си, как го е направил – дали е използвал служебното си положение, за да го придобие на далавера и второто какви са парите, с които го е придобил. Дали са законни доходи, или не са. Казах ви моето мнение, че „Апаратментгейт“ целта му не е толкова да се удари този или онзи политик, а битката, която клокочи отдавна за избора на бъдещия главен прокурор“, коментира още Каракачанов. Във връзка с твърденията на президента за липса на политическа воля за борба с корупцията, министърът на отбраната отговори: „Не искам да коментирам върховния главнокомандващ“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: Разпоредих пълна проверка на процедурата по събарянето на стената на бившето военно поделение в Хасково

Министър Красимир Каракачанов: Разпоредих пълна проверка на процедурата по събарянето на стената на бившето военно поделение в Хасково

20 Април 2019 | 10:48 | Агенция "Фокус"
София. Разпоредих пълна проверка на процедурата по събарянето на стената на бившето военно поделение в Хасково. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти във връзка със срутилата се ограда на бивше военно поделение в Хасково, вследствие на което загина човек, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Това е имот с отпаднала необходимост от 2001 г. На 15 март съм и издал заповед да се започне обследване на този имот и да се пристъпи към процедура по малките обществени поръчки, т.е. тези, които са до 5000 лв. за фирма, която да реализира събарянето. Буквално преди няколко дни се е получила една оферта. По закон ние сме длъжни да имаме три оферти. Това всъщност е един малшанс, защото е пристъпено в процедура по събарянето. Имало е обезопасителна лента, която е поставена от общината, впоследствие от полицията“, каза още Каракачанов и определи случилото се като малшанс и инцидент. „Въпреки това съм разпоредил още вчера да се направи пълна проверка по цялата процедура, която се движи по събарянето на тази стена и въобще на целия обект, за да сме наясно има ли някаква персонална вина в някои от структурите, които отговарят за съхраняването на тези обекти. Съхраняване силно казано, защото те са с отпаднала необходимост“, посочи той и уточни, че тези обекти подлежат или на събаряне, или на продажба.
Деница КИТАНОВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасково: Разследва се инцидентът, при който един човек загина след срутването на стена на бивше военно поделение

Хасково: Разследва се инцидентът, при който един човек загина след срутването на стена на бивше военно поделение

19 Април 2019 | 22:06 | Агенция "Фокус"
Хасково. Стена от саморазрушила се сграда на бивше военно поделение в град Хасково е паднала и е причинила смъртта на минувач. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Инцидентът е станал около 18.30 часа. От министерството уточняват, че от 2001 г. теренът е с отпаднала необходимост за Българската армия. В дните преди инцидента е започнала процедура за бракуването на сградния фонд, с цел последващо почистване и обезопасяване на района. Трагичният инцидент се разследва от органите на МВР.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасково: Един човек е загинал при срутване на ограда на военно поделение

Хасково: Един човек е загинал при срутване на ограда на военно поделение

19 Април 2019 | 19:20 | Агенция "Фокус"
Хасково. Един човек е загинал при срутване на ограда на военно поделение в Хасково. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от пресцентъра на МВР. Инцидентът е станал след 18.30 часа.
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 година
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 го...

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.