НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:16


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

"Сител" (Македония): Среща Заев-Мицковски ще има при напредък в преговорите за СП

"Сител" (Македония): Среща Заев-Мицковски ще има при напредък в преговорите за СП

15 Май 2019 | 18:49 | Агенция "Фокус"
Скопие. Среща между лидерите на СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ Зоран Заев и Християн Мицковски за Специализираната прокуратура и делата, които тя води, ще има само ако бъде постигнат напредък в дискусиите между преговарящите екипи, предава македонската телевизия "Сител".
Съответното съобщи министър-председателят на югозападната ни съседка. В рамките на деня той ще поиска доклад от министъра на правосъдието Рената Десковска Треневска, която оглавява екипа на правителството, за това как е преминала последната среща с адвокат Тони Менкиноски, ръководител на екипа на опозиционната партия.
Според Заев засега не се говори за смяна на служителите в Специализираната прокуратура. От ВМРО-ДПМНЕ твърдят, че остават на позициите си за Закона на прокуратурата. Лидерската среща няма да откажат, ако получат покана, увериха от партията.
Основната пречка в преговорите между правителството и опозицията остават делата на Специализираната прокуратура, започнати след изтичането на срока за повдигане на обвиненията, или юни 2017 г. Няма насрочена нова среща между преговарящите екипи.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA (Македония): Катица Янева ще се кандидатира отново за ръководител на Специализираната прокуратура

VOA (Македония): Катица Янева ще се кандидатира отново за ръководител на Специализираната прокуратура

15 Май 2019 | 06:59 | Агенция "Фокус"
Скопие. Катица Янева ще се кандидатира отново за ръководител на Специализираната прокуратура, цитира думите й македонската редакция на Voice of America
Янева, въпреки критиките не само на опозицията, но и на част от обществото за нейната работа, смята, че заслужава да продължи да оглавява Специализираната прокуратура.
„Ще остана до края, докато мога да бъда специален прокурор, не защото искам, а защото мисля, че заслужавам да бъда ръководител на тази институция. Да, планирам да се кандидатирам за преизбиране“, каза тя.
Правителството е наясно, че трябва да ускори темпото и до юни да предостави правно решение, което да позволи на Специализираната прокуратура да продължи да функционира - условие, което Брюксел непрекъснато поставя.
"Сроковете са ясни, един е пожелателен, а другият е задължителен. Желателно е преди доклада на ЕК, а задължително преди решението на срещата на върха на ЕС. Нека да използваме тези дни за споразумение, ”каза вицепремиерът по европейска интеграция Буяр Османи.
Едно от главните пречки между мнозинството и опозицията за споразумение за правно решение, което да запази Специализираната прокуратура(СП), е искането на ВМРО-ДПМНЕ да бъде прекратени производствата, започнали 18 месеца след създаването на СП, да бъдат прекратени , събраните доказателства да не бъдат употребявани и предприетите правни мерки спрени. Тези искания са неприемливи за правителството.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"24 Вести" (Македония): Управляващите чакат "черно на бяло" предложенията на ВМРО-ДПМНЕ за СП

"24 Вести" (Македония): Управляващите чакат "черно на бяло" предложенията на ВМРО-ДПМНЕ за СП

26 Април 2019 | 21:13 | Агенция "Фокус"
Скопие. Управляващите в Скопие очакват "черно на бяло" предложенията на председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски за предложенията за Специализираната прокуратура, които според опозицията са спорни. От Министерството на правосъдието твърдят, че ще има сближаване на позициите, ако опозицията и писмено опише разследванията, които екипът на специалния прокурор Катица Янева отвори след 30 юни 2017 г. и ги предаде на Любомир Йовевски и неговите колеги, които да вземат решение кои доказателства ще бъдат използвани и кои процедури ще бъдат продължени, предава скопската телевизия "24 Вести".
"Последното изявление на председателя на ВМРО-ДПМНЕ дава надежда, че е приемливо това, което говорим и предлагаме, и затова компетентните прокурори, които ще получат започнатите дела, ще вземат решение за бъдещето им. За да говорим за сближаване на нагласите, не трябва да се изисква да закриваме всички производства след първите 18 месеца и да унищожаваме всички събрани в тях материални доказателства, защото това би означавало скрита амнистия", се казва в изявление на Министерството на правосъдието на Северна Македония.
Опозицията увери, че ще представи забележките си в понеделник. В интервю за телевизията Мицковски подчерта, че неговият екип търси прокурори, които да поемат случаите от СП. С премира Зоран Заев се разбраха чрез медиите, подчертава "24 Вести".
Споразумението за статута на СП остава неясно. Според източници ай-новите сигнали от опозицията са, че тя ще настоява СП да бъде специално звено, което да не е под юрисдикцията на Прокуратурата за организираната престъпност. Информацията не е потвърдена официално.
Преговорите по закона за прокуратурата, който ще определи статута на СП, започнаха миналия месец. Продължават заседанията на работните групи, анализът на 65-те изменения, предложени от опозицията. Поради необходимостта от получаване на положителна препоръка от Европейската комисия, възможна само с приемането на закона, правителството на Заев настояваше за постигане на споразумението с опозицията до края на март. Това обаче не бе постигнато поради взаимни обвинения.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Ключовите различия за Специализираната прокуратура остават

„Макфакс“ (Македония): Ключовите различия за Специализираната прокуратура остават

9 Април 2019 | 16:00 | Агенция "Фокус"
Скопие. Вчера се проведе среща за обсъждане на окончателния вариант на промените на Закона за прокуратурата, съобщи Министерството на правосъдието, цитирано от “Макфакс“.
От ведомството не са посочили кой е присъствал на срещата, но подчертаха, че двете страни са се съгласили, че консултациите по закона трябва да продължат, тъй като основните различия остават на масата.
„Още веднъж подчертаваме, че всички политически партии трябва да дадат приоритет на европейската перспектива на нашата страна, като вземат предвид препоръките на Европейския съюз и международната общност по отношение на върховенството на закона и правовата държава, които са от решаващо значение за започване на преговори с Европейския съюз,“ заявиха от Министерството на правосъдието.
Министър-председателят Зоран Заев заяви в изявление пред медиите, че част от предложенията на ВМРО-ДПМНЕ за Специализираната прокуратура са приети. Заев добави, че предложените поправки няма да се отнасят за случаите след 30 юни 2017 година. Опозицията реагира на изявлението му, като каза, че това не е вярно и заяви, че Заев очевидно не е прочел новото предложение, което министърът на правосъдието Рената Десковска е изпратила до представителя на ВМРО-ДПМНЕ.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Катица Янева (Македония): Пак ще се кандидатирам за ръководител на специализираната прокуратура

Прокурор Катица Янева (Македония): Пак ще се кандидатирам за ръководител на специализираната прокуратура

6 Април 2019 | 17:53 | Агенция "Фокус"
Скопие. Пак ще се кандидатирам за ръководител на Специализираната прокуратура , заяви в интервю ръководителят на Специализираната прокуратура Катица Янева пред вестник “Независен“
„Ще се конкурирам, ако бъде приет новият Закон за прокуратурата. Всички прокурори, които отговарят на условията, предвидени в законопроекта, имат право на това. Считам, че отговарям на условията и ще представя документи. Няма да се откажа. Разбира се, не мога да повлияя на изборите, това е работата на Съвета на прокуратурата, казва настоящият ръководител на Специализираната прокуратура пред вестника. Тя твърди, че няма намерение да влиза в политиката.
Специализираната прокуратура води предварителното разследване срещу бившия премиер Никола Груевски, което има за цел да проучи богатството и финансите му. Тя отново потвърди, че бягството му не е по вина на Специализираната прокуратура.
„След обявяването на присъдата прокуратурата няма правомощия в частта си как да бъде осигурено лице, докато не отиде да изтърпи присъдата си. Ние няколко пъти поискахме за него задържане, но съдът не го наложи. Не виждам никаква вина на Специализираната прокуратура, на мен или на моите помощник-прокурори. След всички изявления и снимки, публикувани в медиите, виждаме, че той живее комфортно в чужда страна. Ние възнамеряваме, освен финансовото разследване, което водим срещу Груевски, да търсим международна помощ и да видим какви са източниците на пари, които осигуряват охолния живот на Никола Груевски в тази чужда страна. Но за това трябва да приемем закона за прокуратурата, казва Янева.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рената Десковска (Македония): Поправките на ВМРО-ДПМНЕ целят да унищожат Специализираната прокуратура

Рената Десковска (Македония): Поправките на ВМРО-ДПМНЕ целят да унищожат Специализираната прокуратура

31 Март 2019 | 12:25 | Агенция "Фокус"
Скопие. Измененията на ВМРО-ДПМНЕ целят да унищожат Специализираната прокуратура (СП) и да прекратят всички процеси, твърди министърът на правосъдието Рената Десковска във връзка с 65-те изменения, внесени от опозицията към Закона за прокуратурата., цитира думите и македонският “Фокус“.
„С тези изменения СП се унищожава, разследванията, досъдебните процедури и процедурите, предприети от СП, се унищожават. Това не са изменения, които могат да подобрят текста - каза Десковска за TВ21.
Тя не е оптимист, че ще бъде постигнато споразумение с ВМРО-ДПМНЕ.
„Не съм голям оптимист за този процес, бих искала ВМРО-ДПМНЕ да ме опровергаят. Ние обаче не се отказваме от процеса на разговори, но съм наясно с интересите, които имат и че те ги поставят над интересите на гражданите“ - каза министърът.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Скопие 1“ (Македония): Подготвя се нова управляваща коалиция

„Скопие 1“ (Македония): Подготвя се нова управляваща коалиция

30 Март 2019 | 12:29 | Агенция "Фокус"
Скопие. Ново мнозинство на СДСМ, заедно с осемте депутати, изключени от ВМРО-ДПМНЕ, БЕСА и Алианса на албанците и реконструкция на правителството, е вариантът, който понастоящем се договаря между тези политически субекти - научава македонската медия "Скопие1" от източници в групата на депутатите, изключени от ВМРО-ДПМНЕ.
Чуждестранни фактори работят и по тази тема с осемте депутати, изключени от ВМРО-ДПМНЕ, а посланиците изпратиха съобщения в подкрепа на действията на осемте депутати, изключени от ВМРО-ДПМНЕ.
Дълго време в политическите кръгове се говори, че коалицията между СДСМ и ДСИ е нестабилна. Източници за "Скопие 1" казват, че поведението на представителите на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) е основен проблем за СДСМ, който те не могат да си позволят под натиска на обществеността. Засега тази информация не се потвърждава
През изминалия период ДСИ не разрешава започването на процедура за приемане на законопроекта за прокуратурата, който да регулира статута на Специализираната прокуратура (СП). Основната причина за това са делата срещу длъжностни лица на ДСИ.
Един от поредицата скандали е легализирането на незаконни сгради, построени от служители на ДСИ, но без необходимите разрешителни. Кметовете обаче не искат да действат в съответствие със законите и да събарят незаконните сгради.
В коалиционните партньори все повече се затвърждава мнението, че толерантността към ДСИ трябва да има край, а освобождаването от ДСИ, чиито кадри пречат на налагане на правов ред, все повече се възприема като опция от чуждестранните фактори.
Представители на СДСМ разглеждат ДСИ като пречка за интеграцията в ЕС и започването на преговори, тъй като техните кадри нарушават законите и не позволяват да се прилагат на практика. Според информациите премиерът Заев все по-трудно успява да запази мира в коалицията.
Ако излезе ДСИ от коалицията може да се появи нова коалиция с Алианса на албанците, БЕСА и независимите депутати, която ще осигури ново мнозинство в Събранието.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Талат Джафери (Македония): Няма осигурено квалифицирано мнозинство за закона за СП

Талат Джафери (Македония): Няма осигурено квалифицирано мнозинство за закона за СП

30 Март 2019 | 10:42 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на парламента Талат Джафери казва, че преговорните групи на правителството и опозицията не са предоставили мнозинство от две трети за закона, който трябва да определи статута на Специализираната прокуратура, а за това Събранието не е виновно, цитира думите му македонското електронно издание “Сакам да кажам“
Той написа това в социалната мрежа „Фейсбук“ след като министърът на правосъдието Рената Десковска отбеляза вчера, че дори партиите да се споразумеят за СП, той няма да насрочи заседание по законопроекта, докато не приключат президентските избори.
Тя каза, че правото да се насрочи заседание е негово, но изявлението му се е оказало демотивиращо за представителите на ВМРО-ДПМНЕ, които попитаха защо трябва да бързат чрез преговори, когато председателят няма намерение по време на предизборната кампания да насрочи заседание по Закона за прокуратурата.
„Не трябва да се твърди, че липсата на успех на преговорите трябва да бъде понесена от Събранието. Преговорните групи не са осигурили 2/3 мнозинство. За това кой на кого е повлиял ще решат гражданите. Законът за СП е внесен от четирите основни политически партии в Парламента и трябваше да се гласува с консенсус ”, каза Джафери, добавяйки, че всяко друго действие ще се извършва само по институционален начин и в съответствие с парламентарните процедури.
Представители на правителството и на опозицията досега са провели три заседания в Министерството на правосъдието относно бъдещето на СП, но и двете страни твърдят, че в преговорите няма забележим напредък.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 „Фактор“ (Македония): Посолството на САЩ настоява Специализираната прокуратура да остане самостоятелна

„Фактор“ (Македония): Посолството на САЩ настоява Специализираната прокуратура да остане самостоятелна

30 Март 2019 | 10:22 | Агенция "Фокус"
Скопие. Изпълняващият длъжността посланик на САЩ в Македония Микаела Швайцер-Блум заяви, че според Вашингтон Специалната прокуратура (СП) трябва да има независимост и възможност да работи по всички открити дела, цитира думите и македонското издание “Фактор“.
Блум в разгара на политическите разговори за съдбата на СП подчерта, че редовните и специалните прокуратури и техните усилия за преследване на корупцията са предпоставка за възстановяване на доверието на гражданите в съдебната система.
„Смятаме, че по време на тези разговори трябва да се има предвид, че всеки гражданин на Северна Македония трябва да има доверие в институциите, да има равенство в справедливостта и вярваме, че независимата СП в рамките на общата прокуратура е важна стъпка пред нас“ - каза Микаела Швайцер – Блум.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): „Алианс за албанците“ и БЕСА подкрепиха съществуването на СП като отделен орган

„Сител“ (Македония): „Алианс за албанците“ и БЕСА подкрепиха съществуването на СП като отделен орган

28 Март 2019 | 14:58 | Агенция "Фокус"
Скопие. Опозиционните партии „Алианс за албанците“ и БЕСА подкрепят съществуването на Специализираната прокуратура като отделен орган в рамките на Прокуратурата, който ще има ефективни компетенции. Съответното стана ясно след среща на лидерите на двете албански партии с премиера на югозападната ни съседка Зоран Заев, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
„Като заключение от днешната среща – подкрепа за СП като орган, който ще има ефективни компетенции, който ще бъде специална прокуратура, част от действащия закон. По отношение на начина, по който ще се използват записите като доказателства, ще има допълнителни консултации“, обяви македонският правосъден министър Рената Дескоска след срещата. Тя бе свикана от Заев с цел осигуряване на мнозинство от две трети в парламента при гласуването на Закона за прокуратурата, който урежда статута на Специализираната прокуратура.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Срещата Заев-Села: „Алианс за албанците“ изисква автономия на СП и създаване на Специализиран съд

A1 On (Македония): Срещата Заев-Села: „Алианс за албанците“ изисква автономия на СП и създаване на Специализиран съд

28 Март 2019 | 14:12 | Агенция "Фокус"
Скопие. След среща с премиера Зоран Заев и министъра на правосъдието Рената Дескоска, председателят на „Алианс за албанците“ Зиядин Села заяви, че е съгласен с предложения законопроект за Специализираната прокуратура. Той настоя за автономия на институцията. Същевременно Села настоя сроковете за разследванията на СП да не бъдат приемани и т.нар. „бомби“ да бъдат приети за доказателства, предава македонската електронна медия A1 On.
„СП не е изпълнил целта, за която е създадена. Тя трябваше да докаже изборна престъпност за хора, които са били част от правителството от 17 години. Имаме много закони на хартия. По този начин ще се формират органи, които ще бъдат механизми за защита на служителите, а не за санкционирането им. Предлагаме примери като Украйна и Румъния, където бяха създадени ad hoc органи, а след това те продължиха да функционират като независими органи. В същото време искаме да подобрим системата и да създадем Специлизиран съд”, поясни Села.
Той също така призова за предотвратяване на партиизацията на съдебната власт и настоя законът да бъде съставен така, че член на партия да не може да стане част от съдебен или прокурорски съвет. Също така изиска всички материали от подслушванията не само да бъдат използвани като доказателства, но и да бъдат публично оповестени.
На въпрос дали ще постави тези искания като условия пред управляващите, Села отговори, че няма да се откаже от позициите си.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сакам да кажам“ (Македония): Талат Джафери няма да насрочи заседание за СП, докато не минат президентските избори в Македония

„Сакам да кажам“ (Македония): Талат Джафери няма да насрочи заседание за СП, докато не минат президентските избори в Македония

28 Март 2019 | 12:38 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на македонския парламент Талат Джафери няма да насрочи заседание за Специализираната прокуратура, докато не минат президентските избори в страната – дори и партиите да постигнат споразумение за нея, предава скопската електронна медия „Сакам да кажам“ .
„И за да се договорят сега, не мога да насроча такава сесия, защото предишната практика показа, че депутатите използват подобни заседания за кампанията. Няма да позволя това да се случи. Нека контактуват през този период, да постигнат съгласие и да преодолеят различията за СП, няма проблем да се насрочи заседание след 6 май, когато ще приключат президентските избори”, отговори Джафери на въпрос дали би се съгласил с премира Зоран Заев, който по-рано увери, че ако се споразумее с ВМРО-ДПМНЕ, ще поиска извънредно заседание на парламента за СП.
Джафери е уверен, че страната няма да закъснее с приемането на реформите, защото Европейската комисия ще отложи доклада за Република Северна Македония заради изборите за ЕП.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ предаде 65 предложения за закона за СП

„Сител“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ предаде 65 предложения за закона за СП

28 Март 2019 | 11:04 | Агенция "Фокус"
Скопие. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ предаде на Министерството на правосъдието на Македония 65 предложения за Закона за прокуратурата, който ще уреди статута на Специализираната прокуратура, предава скопската телевизия„Сител“.
Партията на Християн Мицковски потвърждава, че измененията се основават на трите принципа, които бяха обявени по-рано: прилагане на международните стандарти, защита на основните човешки права и независимост, отчетност, ефикасност и ефективност в борбата с престъпността.
Неофициално с измененията ВМРО-ДПМНЕ изисква всички прокурори да имат еднаква отговорност и бюджет. Всички прокурори трябва да имат равни шансове за избирането им, а главният прокурор трябва да е на върха на йерархията в прокуратурата с възможност да разпределя делата, по които прокурорите не са приключили работата си.
Дали измененията са приемливи за правителството ще стане ясно по-късно през деня, когато ще се проведе трето по ред заседание на работните групи на управляващи и опозиция.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МКД (Македония): Нов шанс за СП: Заев се среща с лидерите на албанските опозиционни партии в търсене на квалифицирано мнозинство

МКД (Македония): Нов шанс за СП: Заев се среща с лидерите на албанските опозиционни партии в търсене на квалифицирано мнозинство

28 Март 2019 | 09:14 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министър-председателят на Македония Зоран Заев ще проведе срещи в Събранието с лидерите на албанските опозиционни партии с цел осигуряване на необходимото квалифицирано мнозинство за приемане на новия Закон за прокуратурата и решаването на статута на Специализираната прокуратура, съобщава скопското електронно издание МКД.
Във вечерните часове на деня на заседание се събират и работните групи на СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ. Срещата – третата по ред, ще се проведе в сградата на Министерството на правосъдието на югозападната ни съседка.
От редакцията поясняват, че основна тема на дискусиите ще бъде бъдещето на СП. Същевременно се припомня, че късно в сряда предложенията на опозицията за институцията са изпратени до правосъдния министър Рената Дескоска.
Преди два дни лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицковски се срещна с осемте независими депутати, които бяха изключени от партията след гласуването им в подкрепа на конституционни промени.
Управляващата коалиция търси мнозинство от две трети в Събранието, за да приеме промените в Закона за прокуратурата, който определя статута на СП. Европейската комисия изисква този закон да бъде приет с широк консенсус като условие страната да получи дата за преговори с ЕС през юни.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Законите върнати от президента Георги Иванов ще се гледат повторно утре

„Телма“ (Македония): Законите върнати от президента Георги Иванов ще се гледат повторно утре

26 Март 2019 | 19:15 | Агенция "Фокус"
Скопие. Реформаторските закони, които президентът Иванов отказва да подпише поради новото име на държавата утре, отново ще бъде в дневния ред на парламентарната сесия, информира македонският телевизионен канал “Телма“.
Депутатите не очакват обрат в гласуването, а законите трябва да се приемат с мнозинство от гласовете. Управляващите СДСМ и ДСИ посочиха Иванов като барикада по отношение на реформите в страната и националните интереси. ВМРО-ДПМНЕ обяви, че утре депутатите му ще гласуват по същия начин, по който са гласували първия път. Подкрепа за законите ще бъде предоставена от БЕСА.
Депутатите ще обсъдят отново законите за оперативна техническа агенция, електронните съобщения, против дискриминацията, банките, безопасността на движението и други десет закона.
Президентът Георги Иванов отказа да подпише законите на основание, че е взел решение, да защитава Конституцията и интересите на държавата, припомня телевизионният канал.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Власт и опозицията без споразумение за Специализираната прокуратура

„Макфакс“ (Македония): Власт и опозицията без споразумение за Специализираната прокуратура

22 Март 2019 | 20:48 | Агенция "Фокус"
Скопие. Без постигането на споразумение приключи и днешното заседание на работните групи на правителството и опозицията по Закона за Специализираната прокуратурата, който трябва да реши бъдещия статут на органа, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
И двете страни не се отклоняват от своите позиции. ВМРО-ДПМНЕ се противопоставя на оставането на специалния прокурор Катица Янева начело на институцията. Неофициалният срок за сключване на сделката изтича в края на месеца. Законите, договорени между правителството и опозицията, са важни за увеличаване на шансовете на Македония да получи дата за преговори с Европейския съюз през юни.
Едно от условията за това е именно съгласуването на Закона за Специализираната прокуратура. Неговото одобрение изисква мнозинство от две трети в парламента.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“ (Македония): Властта и опозицията се споразумяват за бъдещия статут на Специализираната прокуратура

„Вечер“ (Македония): Властта и опозицията се споразумяват за бъдещия статут на Специализираната прокуратура

18 Март 2019 | 22:48 | Агенция "Фокус"
Скопие. В Министерството на правосъдието в Скопие се провежда първата среща, на която властта и опозицията съгласуват позициите около законопроекта за Прокуратурата. С него се решава и проблемът със статута на Специализираната прокуратура. Той е едно от условията да се започнат преговори за присъединяването на страната в Европейския съюз, информира скопското издание „Вечер“.
Преди срещата правосъдният министър Рената Тренески-Дескоска заяви пред медиите, че очаква всички участници да допринесат за създаването на качествен закон, който ще е съобразен с международните стандарти, че няма да правят опити да се позволи на бивши или бъдещи извършители на престъпления да избегнат своята отговорност. Що се отнася до искането на ВМРО-ДПМНЕ Катица Янева да не е специализиран прокурор Дескоска отговори, че това е от компетенциите на Съвета на прокурорите.
„Според действащото законодателство мандатът на специализирания прокурор изтича тази година. Като се има предвид, че нито Мицковски, нито Зоран Заев, нито Министерството на правосъдието избира главен прокурор, отговор на този въпрос трябва да даде именно този Съвет. Затова не трябва да говорим за хора, а за създаване на система, основана на принципи, която и утре да е гарант за справедливо изпълнение на процедурите от страна на Специализираната прокуратура“, е заявила македонският правосъден министър.
Иван Менкиноски, представител на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, заяви, че Специализираната прокуратура е само част от целия процес и неговата партия ще представи совите конструктивни забележки: „Обявихме, че много ратифицирани международни актове не се прилагат на практика. Аз обаче се надявам, че ще намерим общ език“.
Артан Груби от Демократичен съюз за интеграция (ДСИ) заяви, че партията му подкрепя решението да се изясни статута на Специализираната прокуратура в рамките на Общата прокуратура и се надява да убеди и колегите си от опозицията също да се присъединят към постигането на окончателен консенсус.
По-рано в понеделник премиерът Зоран Заев заяви, че на тези срещи няма да се говори за отделни личности, че нито той, нито Мицкоски не са хората, които трябва да решават кой да ръководи тази институция. Той предупреди, че ако опозицията не гласува новия закон, който според македонското законодателство трябва да се приеме с две трети мнозинство, тогава Специализираната прокуратура ще продължи да функционира според сега действащата правна норма. “Трябва да има сериозна система на държавното обвинение. Имаме прекрасен закон благодарение на помощта на международната общност, на експертите, на Венецианската комисия. Дълъжни сме да си понесем отговорността като участници в живота на обществото. Убеден съм, че това не са преговори, а разговори в работни групи между две политически партии, които искат да се гарантира функционираща съдебна система”, е казал в понеделник Заев.
Тези срещи се очаква да продължат и в следващите дни. В края на март проектът за този закон трябва да влезе в парламента. Тогава започва кампанията за президентските избори.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Телма" (Македония): Георги Иванов върна още четири закона на Събранието в Скопие

"Телма" (Македония): Георги Иванов върна още четири закона на Събранието в Скопие

15 Март 2019 | 22:32 | Агенция "Фокус"
Скопие. Държавният глава на югозападната ни съседка Георги Иванов отказа да подпише още четири закона, които съдържат името Република Северна Македония, и ги върна без подпис на Събранието, предава скопската телевизия "Телма".
Става въпрос за законопроектите, приети в парламента в Скопие на 7 март - за енергетиката, банките, пътната безопасност, надзора и застраховането, които отново ще трябва да бъдат гласувани от депутатите.
В обяснението към парламента Иванов заявява, че решението да не се подпишат постановленията за обнародване на законите е предизвикано от факта, че при полагане на тържествената клетва при встъпването си в длъжност той е обещал да защитава Конституцията и да интересите на държавата.
Така броят на върнатите от Иванов закони се увеличи до 15. Председателят на парламента Талат Джафери подчерта по-рано, че законите, приети с мнозинство от две трети от депутатите, и които не са подписани от Иванов, ще се считат за приети. Останалите ще бъдат върнати в парламентарна процедура.
Министър-председателят Зоран Заев очаква тези закони да бъдат включени в дневния ред възможно най-скоро. Ако е необходимо, Събранието ще работи през почивните дни, предупреди лидерът на кабинета в Скопие.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): За законите, върнати без подпис от Георги Иванов, ще решава Талат Джафери

„Телма“ (Македония): За законите, върнати без подпис от Георги Иванов, ще решава Талат Джафери

12 Март 2019 | 17:11 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на парламента ще има последната дума относно 11-те закона, които президентът на югозападната ни съседка Георги Иванов отказва да подпише заради съдържането на новото име на страната в тях – Република Северна Македония, предава скопската телевизия „Телма“.
Очаква се законите да бъдат публикувани в „Държавен вестник“ само с подписите на Джафери, както се случи с ратификацията на Преспанското споразумение и Закона за официалната употреба на езиците. Преди това обаче те ще трябва да бъдат повторно гласувани в Събранието.
За ВМРО ДПМНЕ процедурата на Иванов е законна.
Президентът на Македония върна шест закона, приети през февруари, а през март - още пет. В обяснението си Иванов подчерта, че не е подписал указите, тъй като винаги е действал в съответствие с тържествената декларация, че ще защитава Конституцията и интересите на Република Македония.
В такива случаи законите се преразглеждат на трето четене в рамките на 30 дни от датата на внасянето им. След повторното приемане президентът е длъжен да ги подпише, но в този случай е съвсем сигурно, че това няма да се случи и че ще трябва отново да се намеси Джафери.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Горчев: Иванов действа в съответствие с Конституцията и законите

„Фокус“ (Македония): Горчев: Иванов действа в съответствие с Конституцията и законите

12 Март 2019 | 03:56 | Агенция "Фокус"
Скопие. Депутатът Влатко Горчев, коментирайки постъпката на президента Георге Иванов да не подписва законите, на които стои Република Северна Македония, каза, че е в съответствие със законите, съобщава македонският „Фокус“.
„Иванов с действията, които предприема, представлява гражданите на Република Македония. Той е избран за президент на Република Македония. Президентът положи клетва пред Конституцията на Република Македония. Иванов реши да не подписва законите, гласувайте за втори път, за да видим дали президентът ще ги подпише. Това, което прави Иванов, е в съответствие със законите и конституцията“, казва Горчев.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Иванов връща закони със Северна Македония

„Независен“ (Македония): Иванов връща закони със Северна Македония

11 Март 2019 | 23:55 | Агенция "Фокус"
Скопие. Президентът Георге Иванов отказва да подпише всички закони, приети от парламента под новото име на Република Северна Македония, съобщава електронното издание на македонския вестник „Независен“.
Първоначално бяха върнати четири закона, но както обясниха от парламентът, връщането продължава. От парламентът казват, че според процедурата тези закони ще бъдат гласувани за втори път, след което президентът трябва да ги подпише.
Както беше съобщено от кабинета на председателя на парламента Талат Джафери, Иванов не е подписал указите за Закона за изменение на Закона за Оперативно-техническата агенция, Закона за изменение и допълнение на Закона за службата в АРМ, Закона за електронните съобщения, Законът за ДДС, Законът за достъп до обществена информация и др.
В обяснението си той каза, че не е подписал указите, защото в тържествената си декларация е казал, че ще защитава Конституцията и ще защитава интересите на Македония.
В обяснението си той каза, че не е подписал указите, защото в тържествената си декларация е казал, че ще защитава Конституцията и интересите на Македония.
Иванов не е подписал Договора от Преспа, както и Законът за езиците, но те са публикувани в Официален вестник без неговия подпис.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.