НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:27


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Голяма част от моята дейност е посветена на формирането на политиките за нашите сънародници зад граница

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Голяма част от моята дейност е посветена на формирането на политиките за нашите сънародници зад граница

19 Април 2019 | 14:05 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Предстоят промени по двете постановления 103 и 228, които регламентират престоя и обучението в български университети на студенти от българската общност в чужбина. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова пред българските студенти от чужбина, които учат в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пловдив. „Голяма част от моята дейност е посветена на формирането на политиките за нашите сънародници зад граница“, посочи вицепрезидентът Йотова. „Образованието е съществена част от тази политика“, добави тя. По думите и, за тях се предвижда при кандидатстване за българско гражданство да отпадане изискването на удостоверение за български произход от Държавна агенцията за българите в чужбина. „Постановление 103, което регламентира престоя и обучението ви в български университети, трябва да бъде променено“, обясни Илияна Йотова. „При промяната на Закона за българското гражданство учещите по това постановление трябва да бъдат извадени пред скоба при получаване на права на престой, а по-късно и при кандидатстване на гражданство“, добави още вицепрезидентът Йотова.
На срещата си с вицепрезидента студентите от българската общност в чужбина поискаха облекчаване на процедурите за получаване на разрешение за постоянно пребиваване. „За нас и за българската държава вие не сте другите българи. Вие сте част от нас и никой не поставя под условие вашето българско самосъзнание и съпричастност към България и историята ни“, каза още Илияна Йотова.
Предвижда се, след приключването на поредицата от срещи, вицепрезидентът да организира дискусии, заедно с МВР, МОН, МВнР и с представители на студентите от различните университети, учещи по двете постановления, и техни преподаватели за осъвременяване на нормативните документи.
„Промяната на постановленията се налага и заради разширяване на обхвата на общностите българи зад граница, които да се възползват от безплатно обучение и стипендии за живот в България“, отбеляза Ангелина Ламбрева, директор на дирекция „Висше образование“ в Министерството на образованието.
Студенти споделиха и за проблемите с езика в началото на обучението си, а ректорът на университета в Пловдив Запрян Козлуджов им препоръча да преминават и курс в Департамента по български език за чуждестранни студенти.
В Пловдивския университет по постановления 103 и 228 се обучават 120 студенти, предимно от Западните покрайнини – Сърбия, Македония, Молдова и Украйна.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Владимир Зеленски в щаба на партията си
Владимир Зеленски в щаба на партията си "Слуга народа" след победата на предсроч...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.