НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:00


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Сергей Цветков, ПСС: 3-4 години са необходими за обучение на кучетата преди да се включат в спасителни акции

Сергей Цветков, ПСС: 3-4 години са необходими за обучение на кучетата преди да се включат в спасителни акции

19 Април 2019 | 11:42 | Агенция "Фокус"
София. 3-4 години са необходими за обучение на кучетата преди да се включат в спасителни акции. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Сергей Цветков, ръководител на групата за спасяване с кучета към Планинската спасителна служба (ПСС) на Българския червен кръст (БЧК) по повод навършване на 45 години от създаването на групата. Той обясни, че малките кучета, които ще бъдат обучавани за бъдещи спасители, се избират от инструктор в групата и ветеринарен лекар. „Правят се определени селективни тестове и се избира малкото куче за нашата работа. Най-вече се гледа да бъде от определена работна линия, по която се следят качествата на родителите - начинът на работа, наблюдава се агресията, защото е недопустимо спасително куче да бъде агресивно към хората“, изтъкна ръководителят на групата. Той добави, че в курсовете за обучение се включват различен тип упражнения, които се изпълняват в планинските части. „Започва се с януарски курс, когато има достатъчно сняг, и се работи за условия в лавинни бедствия. Априлският курс, който тече и в момента, е за лавини и преминаване към лятната работа, за търсене на изгубен в планината. И, последният курс, който е септември месец, е за работа при бедствия, аварии и катастрофи. Това са земетресенията и всякакви злополуки“, допълни той. По думите му едно куче става оперативен клас за 3-4 години обучение. „С всяко едно животно работим строго индивидуално. Нито едно животно не прилича на друго - те са като хората. Те имат същата типове висша нервна дейност – холерик, сангвиник, меланхолик и флегматик. Най-добрите кучета за нашата работа са сангвиниците“, изтъкна Цветков.
Даяна ДЮЛГЕРОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Цветков, ПСС: Кучетата на спасителната служба са част от семействата на самите водачи – те живеят в техните домове

Сергей Цветков, ПСС: Кучетата на спасителната служба са част от семействата на самите водачи – те живеят в техните домове

19 Април 2019 | 11:15 | Агенция "Фокус"
София. Кучетата на спасителната служба са част от семействата на самите водачи – те живеят в техните домове. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Сергей Цветков, ръководител на групата за спасяване с кучета към Планинската спасителна служба (ПСС) на Българския червен кръст (БЧК) по повод навършване на 45 години от създаването на групата. Той отбеляза, че ПСС разполага в момента с 22 броя кучета спасители, които живеят на територията на цялата страна. „В град Банско има 5, в моя град Берковица са 2, в Кюстендил 1, в Добринище са 2, в Разлог пак са 2. На различните места броят им е различен и той зависи от необходимостта им“, уточни той, като отбеляза, че броят на кучетата спасители се определя от Управителния съвет на Планинската спасителна служба към Българския червен кръст. „Ние изцяло се съобразяваме с определената бройна по наредбата. Стремим се да не я надвишаваме, защото това ще увеличи и планираните разходи“, добави ръководителят на групата. Сергей Цветков уточни, че едно куче спасител може да работи до 10-годишна възраст. „Много често се случва при нас, от тежките натоварвания на животните, да не издържат до тази възраст. Но, имаме и такива, които са преминали тази възраст и взе още са в работна кондиция“, допълни той. По думите му от няколко години кучетата към ПСС участват и в различни мероприятия съвместно с деца от училища. „В момента тече процедура за набиране на производители, които да ни направят две ремаркета за кучета. Самите ремаркета са необходими и при участие в курсове, и при оперативна работа“, коментира Цветков. Ръководителят на групата добави, че всеки, които желае да дари средства на Планинската спасителна служба и за кучетата, може да го направи през различни сметки към БЧК.
Даяна ДЮЛГЕРОВАПълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Планинската спасителна служба на БЧК отбелязва 45 години работа със спасителни кучета

Планинската спасителна служба на БЧК отбелязва 45 години работа със спасителни кучета

19 Април 2019 | 07:58 | Агенция "Фокус"
София. Планинската спасителна служба на БЧК отбелязва 45 години работа със спасителни кучета. От 11.00 часа на учебния полигон на ПСС зад хижа „Алеко” ще се проведе демонстрация, специално организирана по повод годишнината от създаването на групата за спасяване с кучета. Това съобщиха от БЧК.
През 1974 г., с помощта на австрийските инструктори Ханс Басети и Роланд Адамле и активното съдействие на ръководителя на ПСС при БЧК Кирил Петров, се поставя началото на работата със спасителни кучета.
През 80-те години на миналия век започва успешната и ефективна работа на водачите и кучетата по ликвидиране на последиците от бедствия, аварии и катастрофи. В учебни условия и в реални акции, успешно се прилагат придобитите умения за спасяване на пострадали при лавини и при други инциденти. Спасителни екипи на БЧК са работили ефективно и при големите земетресения в Армения през 1988 г. и в Турция през 1999 г., както и при много бедствени ситуации в България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Тристранна среща на президентите на Русия, Турция и Иран в Анкара. 16 септември 2019 година
Тристранна среща на президентите на Русия, Турция и Иран в Анкара. 16 септември ...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.