НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:50


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Спират детските помощи за година при 5 неизвинени отсъствия от училище за месец (ОБЗОР)

Спират детските помощи за година при 5 неизвинени отсъствия от училище за месец (ОБЗОР)

19 Април 2019 | 14:05 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие окончателни промени в Закона за социалното подпомагане, с които се цели да се насърчи участието на децата в образователния процес и да се обвърже получаването на социални помощи за деца с редовното посещение на задължителните форми на училищно и предучилищно образование.
Промените предвиждат при 3 дни отсъствия от задължителната предучилищна група на детето за месец или при 5 неизвинени отсъствия на ученика по неуважителни причини, социалните помощи да се спират за период от една година. За уважителни причини за отсъствие се считат тези, при които е предоставена медицинска бележка или документ от спортен клуб или художествено-артистична формация, в които детето участва. Спрените средства обаче ще отиват в детската градина или училището, а по преценка на институцията с тях могат да бъдат закупувани ученически пособия и други необходими неща.
Вносител на промените е ГЕРБ, като сред мотивите се посочва, че с тях се цели да се стимулира отговорното родителство. „Ние искаме парите, които държавата отпуска като помощи за децата и тяхното образование, да отиват при децата и да се използват за техните нужди. И когато е доказано, че родителите са безотговорни, ние прехвърляме тези пари към училищата и детските градини, за да гарантираме правата на децата“, заяви народният представител от ГЕРБ Милена Дамянова.
Предложените изменения обаче предизвикаха противоречиви мнения в пленарна зала. Депутатът от ДПС Хасан Адемов заяви, че прекратяването на месечните помощи на деца, които не посещават училище, противоречи на Европейската социална карта на Съвета на Европа. Той цитира решение на Европейския комитет по социални права, публикувано на 27 март 2019 г. по жалба срещу България, като заяви, че в него се посочва, че мярката има наказателен характер и увеличава икономическата и социалната уязвимост на засегнатите лица. Адемов посочи, че никой от ДПС не е против това детето да посещава училище от най-ранна детска възраст. „Но това трябва да бъде направено чрез търсене на баланс между санкциониращите и подкрепящите мерки. Според нас този баланс в този текст не е намерен“, коментира Адемов.
Парламентът прие и промени, насърчаващи участието на децата в образователния процес. Те регламентират, че месечните помощи, отпускани понастоящем, и месечните целеви помощи за заплащане на наем на общинско жилище ще се отпускат след редовно посещаване на детето в група за задължително предучилищно образование или в училище. Въвежда се и обвързването на получаването на месечни социални помощи с полагането на общественополезен труд, участието в програми за ограмотяване и повишаване на квалификацията или спазване на мерки за въздействие и възпитание. Дава се и дефиниция на понятието „недобросъвестно получени средства от социални помощи“. Това е налице, когато за получаването на средствата не са изпълнени или са нарушени изискванията на закона или други норми, включително, когато получателят притежава имущество, което не съответства на заявените от него доходи.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

При 5 неизвинени отсъствия от училище ще бъдат спирани социалните помощи за една година

При 5 неизвинени отсъствия от училище ще бъдат спирани социалните помощи за една година

19 Април 2019 | 10:23 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие на окончателни промени в Закона за социално подпомагане, с които се променя Законът за семейните помощи за деца, предаде репортер на Агенция „Фокус“. С промените получаването на социални помощи се обвързва със редовното посещение на задължителните форми на училищно и предучилищно образование. Така при 3 дни отсъствия от задължителната предучилищна група на детето за месец или при 5 неизвинени отсъствия на ученика по неуважителни причини, социалните помощи ще се спират за период от една година. За уважителни причини за отсъствие се считат тези, при които е предоставена медицинска бележка или документ от спортен клуб или художествено-артистична формация, в които детето участва.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Сиди, „Обединени патриоти“: С нашите промени в Закона за социалното подпомагане искаме да решим проблема с т.нар. социален паразитизъм

Александър Сиди, „Обединени патриоти“: С нашите промени в Закона за социалното подпомагане искаме да решим проблема с т.нар. социален паразитизъм

19 Април 2019 | 10:04 | Агенция "Фокус"
София. С нашите промени в Закона за социалното подпомагане искаме да решим проблема с т.нар. социален паразитизъм. Това каза народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ Александър Сиди по време на дебатите по промените в Закона за социалното подпомагане, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Ясно е, че когато някой не е завършил четвърти клас или не е завършил въобще училище, той няма как да излезе на пазара на труда. Това всъщност е идеята на този текст, който внесохме и му направихме редакция между първо и второ четене“, заяви Сиди. „Искаме социалните плащания да бъдат до едно време и след това тези хора да ги върнем отново на пазара на труда, където да продължат да плащат социални осигуровки. Това е идеята на този текст и това беше причината да го внесем с Искрен Веселинов, за да се опитаме да решим проблема с т.нар. социален паразитизъм. Има едни хора, които дълго време стоят на социални помощи без да се опитат да се ограмотят или да направят някаква професионална квалификация и да се върнат на пазара на труда. Надявам се, че това ще е един работещ текст. Ако няма системи за обучение и образование, можем чрез МОН да създадем такива, за да може неграмотните хора да се ограмотят и да се върнат пак на пазара на труда“, каза още той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Милена Дамянова, ГЕРБ: С промените в месечните помощи не отнемаме пари от децата, а правим така, че ако родителите са безотговорни,средствата пак да отиват за детските нужди

Милена Дамянова, ГЕРБ: С промените в месечните помощи не отнемаме пари от децата, а правим така, че ако родителите са безотговорни,средствата пак да отиват за детските нужди

19 Април 2019 | 09:57 | Агенция "Фокус"
София. С промените в месечните помощи не отнемаме пари от децата, а правим така, че дори и родителите да са безотговорни, средствата да отиват за детските нужди. Това каза депутат от ПГ на ГЕРБ Милена Дамянова по време на дебатите по промените в Закона за социалното подпомагане, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Мерките за подпомагане на децата са много ясно разписани в Закона за предучилищното и училищното образование – подкрепяме ги с учебници, транспорт, плод, зеленчук, стипендии и т.н. С тези текстове на практика ние казваме, че не отнемаме пари – тези пари остават при детето и се използват за съответните му нужди. Те могат да бъдат използвани за обувки, транспорт и т.н., а не родителите да си купуват алкохол например“, заяви Дамянова. „Ние искаме парите, които държавата отпуска като помощи за децата и тяхното образование, да отиват при децата и да се използват за техните нужди. И когато е доказано, че родителите са безотговорни, ние прехвърляме тези пари към училищата и детската градина, за да гарантираме правата на децата“, каза още тя.
Народният представител от ГЕРБ Светлана Ангелова посочи, че Агенцията са социално подпомагане (АСП) не изпълнява програми за обучение и ограмотяване в отговор на изказване депутата от ДПС Хасан Адемов. „В текста, който разглеждаме, става въпрос, че получаването на социални помощи се обвързва с полагането на общественополезен труд от трудоспособните лица в работоспособна възраст, регистрирани в бюрото по труда и участващи в обучение за ограмотяване или повишаване на квалификацията. Никъде не е визирано, че АСП извършва тези обучения. Този текст се отнася само по отношение на критерии за изплащане на месечни помощи от АСП. АСП само насочва тези лица към Бюрата по труда за включване в програми за ограмотяване или повишаване на квалификацията“, заяви Ангелова. Тя посочи, че смята, че текстът е коректен.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
 Старозагорецът Даниел Ладжев – отличник и вицешампион по таекуон-до 17 септември 2019 г.
Старозагорецът Даниел Ладжев – отличник и вицешампион по таекуон-до 17 септемвр...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.