НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:42


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Парламентът прие на първо четене да се спират помощите за една година при отсъствия от детска градина и училище (ОБЗОР)

Парламентът прие на първо четене да се спират помощите за една година при отсъствия от детска градина и училище (ОБЗОР)

3 Април 2019 | 20:17 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие промени в Закона за социално подпомагане на първо четене. На вниманието на депутатите бяха предложени три законопроекта: на ГЕРБ, на БСП и на „Обединени патриоти“. Бяха приети законопроектите на управляващата партия и нейните коалиционни партньори. Депутатите отхвърли този на БСП. Приетите с 93 гласа „за“, 1 „против“ и 8 „въздържал се“ предложения на ГЕРБ предвиждат получаването на месечни социални помощи да се обвързва с полагане на общественополезен труд от безработни лица в трудоспособна възраст, освен в случаите на майчинство или когато здравословното състояние на лицето не позволява това. От управляващата партия предлагат още помощите да се обвържат и с редовното посещение на детска градина или училище от детето или ученика в задължителна предучилищна или съответно училищна възраст, съобразно формата на организация или на обучение, освен ако това е невъзможно поради здравословното му състояние. В заключителните разпоредби от ГЕРБ предлагат промени и в Закона за семейните помощи за деца. Те настояват месечните помощи за дете до завършване на средно образование да се прекратяват, ако в рамките на един месец от учебната година са допуснати повече от три дни отсъствия от дете, посещаващо група за задължително предучилищно образование, и от пет учебни часа за учениците.
Народните представители приеха с 93 гласа „за“, 6 - „против“ и 3 „въздържал се“ се сходни текстове, предложени от „Обединени патриоти“. Патриотите предлагат получаването на месечни социални помощи да се обвързва с полагането на общественополезен труд, участието в програми за ограмотяване и повишаване на квалификацията или спазване на мерки за въздействие и възпитание. Патриотите дават и дефиниция на понятието недобросъвестно получени средства от социални помощи. Това е налице, когато за получаването им не са изпълнени или са нарушени изискванията на закона или други норми, включително, когато получателят притежава имущество, което не съответства на заявените от него доходи. В отхвърления законопроект на БСП се предлагаше получаването на социални помощи да е обвързано и те да се изплащат само ако децата редовно посещават подготвителни групи за задължително образование или училище, освен ако това е невъзможно поради здравословното им състояние.
В рамките на дебата народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ и член на ръководството на „Атака“ Павел Шопов заяви, че внесените промени в Закона за социално подпомагане от ГЕРБ, БСП и „Обединени патриоти“ са еднакво ценни да бъдат приети на първо четене. Според Шопов между двете четения може да се направи компилация между тях. „Важното е, че се стига до обществената и политическата воля да се решават проблемите. Ето изведнъж – три законопроекта все в една насока, все в една връзка. И трите законопроекта целят едно и също. Целят интеграцията, която на определени уязвими групи от населението не може да бъде по-успешна от това децата на тези уязвими групи да посещават училище и всъщност така да се интегрират“, каза Шопов.
Заместник-председателят на Социална комисия и депутат от ГЕРБ Светлана Ангелова посочи, че няма как да подкрепи промените на БСП в Закона за социално подпомагане, тъй като те предлагат да отпаднат всички социални помощи. „Няма как да подкрепим законопроекта на БСП. Не защото са в опозиция, не защото ги няма. Техният законопроект гласи следното: „ако децата редовно не посещават училище, задължителна предучилищна форма на обучение, родителите се лишават от всички видове социални помощи в Закона за социалното подпомагане“. Лишавайки от всички видове социални помощи, тези безработни лица на социално подпомагане автоматично отпадат от здравно осигуряване“, посочи Ангелова.
Подобно бе мнението и на лидера на НФСБ Валери Симеонов, който определи като прекалено повърхностен и действително с явно популистко предназначение законопроекта на БСП. „Той не подлежи на каквото и да било обсъждане“, допълни Симеонов и посочи, че не приема упреци за политически елемент във внасянето им. По думите му промените на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ в Закона за социално подпомагане са полезни и в отговор на очакванията на българското общество.
Председателят на Социална комисия и депутат от ДПС д-р Хасан Адемов посочи, че доминиращи трябва да бъдат подкрепящите мерки за връщане на децата в училище. Председателят на Социална комисия разкритикува и трите законопроекта и посочи, че ДПС няма да подкрепи промените в Закона за социално подпомагане. „Резултат дават именно подкрепящи мерки", каза д-р Адемов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът прие промени на първо четене, насърчаващи участието на децата в образователния процес

Парламентът прие промени на първо четене, насърчаващи участието на децата в образователния процес

3 Април 2019 | 11:49 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие промени в Закона за социално подпомагане на първо четене, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На вниманието на депутатите бяха предложени три законопроекта: на ГЕРБ, на БСП и на „Обединени патриоти“. Бяха приети законопроектите на управляващата партия и нейните коалиционни партньори. Депутатите отхвърли този на БСП. Приетите с 93 гласа „за“ и 1 „против“ и 8 „въздържал се“ предложения на ГЕРБ предвиждат получаването на месечни социални помощи да се обвързва с полагане на общественополезен труд от безработни лица в трудоспособна възраст, освен в случаите на майчинство или когато здравословното състояние на лицето не позволява това. От управляващата партия предлагат още помощите да се обвържат и с редовното посещение на детска градина или училище от детето или ученика в задължителна предучилищна или съответно училищна възраст съобразно формата на организация или на обучение, освен ако това е невъзможно поради здравословното му състояние. В заключителните разпоредби от ГЕРБ предлагат промени и в Закона за семейните помощи за деца. Те настояват месечните помощи за дете до завършване на средно образование да се прекратяват, ако в рамките на един месец от учебната година са допуснати повече от три дни отсъствия от дете, посещаващо група за задължително предучилищно образование, и от пет учебни часа за учениците.
Народните представители приеха с 93 гласа „за“, 6 - „против“ и 3 „въздържал се“ се сходни текстове, предложени от „Обединени патриоти“. Патриотите предлагат получаването на месечни социални помощи да се обвързва с полагането на общественополезен труд, участието в програми за ограмотяване и повишаване на квалификацията или спазване на мерки за въздействие и възпитание. Патриотите дават и дефиниция на понятието недобросъвестно получени средства от социални помощи. Това е налице, когато за получаването им не са изпълнени или са нарушени изискванията на закона или други норми, включително, когато получателят притежава имущество, което не съответства на заявените от него доходи.
В отхвърления законопроект на БСП се предлагаше получаването на социални помощи да е обвързано и те да се изплащат само ако децата редовно посещават подготвителни групи за задължително образование или училище, освен ако това е невъзможно поради здравословното им състояние.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валери Симеонов, НФСБ: Промените на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ в Закона за социално подпомагане са полезни и в отговор на очакванията на българското общество

Валери Симеонов, НФСБ: Промените на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ в Закона за социално подпомагане са полезни и в отговор на очакванията на българското общество

3 Април 2019 | 11:33 | Агенция "Фокус"
София. Промените на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ в Закона за социално подпомагане са полезни и в отговор на очакванията на българското общество. Това каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов по време на дебатите по предложенията на ГЕРБ, БСП и „Обединени патриоти“ в Закона за социалното подпомагане, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Първо искам да изразя удовлетворението си от поставянето на дневен ред на една много важна тема в нашето общество – образованието на децата, които са изолирани по една или друга причина. Както всички знаем, в по-голямата част това са деца на циганския етнос. Двата законопроекта биха могли да бъдат усъвършенствани. Третият е прекалено повърхностен и действително с явно популистко предназначение – този на БСП. Той не подлежи на каквото и да било обсъждане“, допълни Симеонов. Той посочи, не не приема упреци за политически елемент във внасянето им. „Ще минат евроизборите, ще се зададат местни избори – тогава също ли не трябва да предлагаме. Може би трябва да спре да работи парламентът от страх да не би случайно да попадне под упреците за политически цели в близките избори. Да не говоря какви цели могат да имат три различни политически партии със сходни идеи в законопроектите, които предлагат“, допълни идерът на НФСБ. Според него твърденията на ДПС, че одобряват насърчителните мерки и че с промените се лишават от социални права определена група граждани е чисто политическо изказване, насочено към саботиране на приемане на полезни за държавата инициативи.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Хасан Адемов, ДПС: Няма да подкрепим промените в Закона за социално подпомагане - доминиращи трябва да бъдат подкрепящите мерки за връщане на децата в училище

Д-р Хасан Адемов, ДПС: Няма да подкрепим промените в Закона за социално подпомагане - доминиращи трябва да бъдат подкрепящите мерки за връщане на децата в училище

3 Април 2019 | 11:10 | Агенция "Фокус"
София. Доминиращи трябва да бъдат подкрепящите мерки за връщане на децата в училище - няма да подкрепим промените в Закона за социално подпомагане. Това каза председателят на Социална комисия и народен представител от ПГ на ДПС д-р Хасан Адемов по време на дебатите по предложенията на ГЕРБ, БСП и „Обединени патриоти“ за промени в Закона за социалното подпомагане, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Резултат дават именно подкрепящи мерки", каза д-р Адемов. Председателят на Социална комисия се спря на трите законопроекта поотделно. „По предложения законопроекта на БСП – колегите предлагат радикална мярка – спиране на всички социални помощи, ако децата не посещават редовно училище. На следващо място те не правят разлика между видовете социални помощи“, каза д-р Адемов и определи предложенията на БСП като абсурдни. „Нещо повече, в мотивите е казано, че този закон се отнася срещу циганското население. Ако някой от братята цигани си направи труда да прочете този проект, нито един няма да посегне към червена бюлетина“, допълни д-р Адемов.
Във връзка с проекта на „Обединени патриоти“, д-р Адемов посочи, че голяма част от предложенията им ги има в сега действащите закони. Той попита как така ще се възложи ограмотяването в Агенцията за социално подпомагане, при положение, че то е в правомощията на МОН. „Мерки за въздействие и възпитание - някой може ли да каже какви са тези мерки. В трудововъзпитателни лагери ли, в училище ли?“, посочи Адемов и разкритикува Патриотите, че не са дефинирали това понятие.
„По последния законопроект на колегите от ГЕРБ. Месечните социални помощи се обвързват със посещение за детски градини и училище - текстове, които ги има в действащото законодателство. Това, което се предлага обаче в Закона за семейни помощи за деца, когато едно дете, когато посещава задължителна форма на образование отсъства три дни в рамките на един месец, а ученик с пет неизвинени отсъствие, спират се месечните помощи, семейните помощи за деца за една година. Това е утежняващ механизъм, който според вносителите ще доведе до задържане на децата в училище“, коментира Адемов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Светлана Ангелова, ГЕРБ: Няма как да подкрепим промените на БСП в Закона за социално подпомагане - те предлагат да отпадат всички  социални помощи при отсъствие от училище

Светлана Ангелова, ГЕРБ: Няма как да подкрепим промените на БСП в Закона за социално подпомагане - те предлагат да отпадат всички социални помощи при отсъствие от училище

3 Април 2019 | 10:50 | Агенция "Фокус"
София. Няма как да подкрепим промените на БСП в Закона за социално подпомагане, те предлагат да отпадат всички социални помощи при отсъствие от училище. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на Социална комисия Светлана Ангелова по време на дебатите по предложенията на ГЕРБ, БСП и „Обединени патриоти“ за промени в Закона за социалното подпомагане и в реплика към Павел Шопов, който призова и трите законопроекта да бъдат приети, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Няма как да подкрепим законопроекта на БСП. Не защото са в опозиция, не защото ги няма. Техният законопроект гласи следното: „ако децата редовно не посещават училище, задължителна предучилищна форма на обучение, родителите се лишават от всички видове социални помощи в Закона за социалното подпомагане“. Лишавайки от всички видове социални помощи, тези безработни лица на социално подпомагане автоматично отпадат от здравно осигуряване“, посочи Ангелова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Павел Шопов, „Атака“: Внесените промени в Закона за социално подпомагане от ГЕРБ, БСП и „Обединени патриоти“ са еднакво ценни да бъдат приети на първо четене

Павел Шопов, „Атака“: Внесените промени в Закона за социално подпомагане от ГЕРБ, БСП и „Обединени патриоти“ са еднакво ценни да бъдат приети на първо четене

3 Април 2019 | 10:40 | Агенция "Фокус"
София. Внесените промени в Закона за социално подпомагане от ГЕРБ, БСП и „Обединени патриоти“ са еднакво ценни да бъдат приети на първо четене. Това каза народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ и член на ръководството на ПП „Атака“ Павел Шопов по време на дебатите по предложенията на ГЕРБ, БСП и „Обединени патриоти“ в Закона за социалното подпомагане, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според Шопов между двете четения може да се направи компилация между тях. „Важното е, че се стига до обществената и политическата воля да се решават проблемите. Ето изведнъж – три законопроекта все в една насока, все в една връзка. И трите законопроекта целят едно и също. Целят интеграцията, която на определени уязвими групи от населението не може да бъде по-успешна от това децата на тези уязвими групи да посещават училище и всъщност така да се интегрират“, каза Шопов. Според него и трите законопроекта са сходни и си приличат мерките в тях и водят до тази цел. „Странно ми е и се учудвам защо на парламентарна комисия не бяха възприети и не бяха гласувани и трите“, допълни Шопов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще разгледа предложенията на ГЕРБ, БСП и „Обединени патриоти“ за промени в Закона за социално подпомагане на първо четене

Парламентът ще разгледа предложенията на ГЕРБ, БСП и „Обединени патриоти“ за промени в Закона за социално подпомагане на първо четене

3 Април 2019 | 07:13 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще разгледа предложенията на ГЕРБ, БСП и „Обединени патриоти“ за промени в Закона за социално подпомагане на първо четене. Това предвижда седмичната проектопрограма за работа на Народното събрание. Народните представители ще се занимаят с общо три законопроекта за промени в Закона за социално подпомагане. Единият внесен от ГЕРБ, вторият от БСП, а третият от „Обединени патриоти“. Управляващата партия в лицето на ГЕРБ предлага да се включат разпоредби, с които да се регламентира, че месечните помощи, които понастоящем се изплащат, както и месечните целеви помощи за заплащане на наем на общинско жилище ще се отпускат след редовно посещаване на детето в група за задължително предучилищно образование или в училище. От ГЕРБ мотивират предложението си с обвързване между социалното подпомагане и задължението за редовно участие на децата в образователния процес. От БСП предлагат получаването на социални помощи да е обвързано и те да се изплащат само ако децата редовно посещават подготвителни групи за задължително образование или училище, освен ако това е невъзможно поради здравословното им състояние.„Обединени патриоти“ настояват за сходен текст. Те искат получаването на месечни социални помощи да се обвързва с полагането на общественополезен труд, участието в програми за ограмотяване и повишаване на квалификацията или спазване на мерки за въздействие и възпитание. Патриотите дават и дефиниция на понятието недобросъвестно получени средства от социални помощи. Това е налице, когато за получаването им не са изпълнени или са нарушени изискванията на закона или други норми, включително, когато получателят притежава имущество, което не съответства на заявените от него доходи.
Народните представители ще гласуват разрешаване на приватизацията на обособени части от имуществото на „Вазовски машиностроителни заводи“ ЕАД – Сопот. Проектът на решение е внесен от Министерски съвет. По програма е предвидено и изслушване на министъра на енергетиката Теменужка Петкова за развитието на концепцията за изграждане на газоразпределителния център „Балкан“. Депутатите ще разгледат проекторешение за попълване на състава и ръководството на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. На вниманието им се предлага кандидатурата на депутата от ГЕРБ Пламен Нунев за председател на комисията. Изборът му се налага след като досегашният председател на комисията Цветан Цветанов подаде оставка заради скандала с апартаментите. Народните представители ще гласуват и кандидатурата на Валентин Радев за заместник-председател на комисията и на Таня Петрова за неин член. Кандидатурата на Петрова е предложена и за Комисията по вероизповедания. След пленарното заседание са свикани четири парламентарни комисии. Вътрешна комисия ще изслуша министъра на вътрешните работи Младен Маринов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Жан-Клод Юнкер и Мишел Барние преди речите им в ЕП за Брекзит. 18 септември 2019 г.
Жан-Клод Юнкер и Мишел Барние преди речите им в ЕП за Брекзит. 18 септември 2019...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.