НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:43


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Сергей Цветков, ПСС: В порядъка на 20-30 мин. работа,  едно куче спасител отменя 30 души, на които ще има трябват  5-6 часа да свършат тази дейност

Сергей Цветков, ПСС: В порядъка на 20-30 мин. работа, едно куче спасител отменя 30 души, на които ще има трябват 5-6 часа да свършат тази дейност

19 Април 2019 | 12:00 | Агенция "Фокус"
София. В порядъка на 20-30 мин. работа, едно куче спасител отменя 30 души, на които ще има трябват 5-6 часа да свършат тази дейност. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Сергей Цветков, ръководител на групата за спасяване с кучета към Планинската спасителна служба (ПСС) на Българския червен кръст (БЧК) по повод навършване на 45 години от създаването на групата. Той отбеляза, че откакто е създадена групата, тя има значителни участия в акции в чужбина. „Като започнем от земетресението през 1988 г. в Армения, после през 1999 г. имаме дейни участия при двете земетресения в Турция. В нашите планини имаме доста извършена работа“, отчете Цветков.
Той уточни, че в момента спасителната служба разполага с 22 кучета. „10 от тях са оперативни - клас C, с тях работим. Другите са в начален клас или подготвителен клас между A и С“, посочи ръководителят на групата, като добави, че ПСС се стреми да поддържа едно ниво от около 10-тина кучета оперативен клас, с които да се работи по време на акции. „По нашата наредба за спасителната служба се позволява около 22 до максимум 25 кучета, защото всичко това е свързано със средства. Знаете, че в България те никога не са достатъчни“, допълни Цветков.
Ръководителят на грапата изтъкна, че кучетата спасители оказват помощ за спасяване на човешки животи, както при природни бедствия, така и при катастрофи и аварии. Според него най-тежките последици са при земетресенията, защото там за секунди могат да пострадат милиони души. „Помагаме също и при лавините, там попадат по-малко хора. Но едно пропадане на човек в лавина и неговото му вадене отново е спасяване на човешки живот. Така стоят нещата и при намирането на човек в планината. Спасим ли човешки живот, значи сме помогнали“, отбеляза той. Цветков обясни, че не може точно да каже кои са най-добрите практики, при които оказват съдействие кучетата. „Те помагат при всички нещастни случаи“, подчерта ръководителят на групата.
По думите му приносът на кучетата при бедствия е наистина голям. „Всяка една уважаваща себе си служба, която се занимава със спасяване на човешки животи, има в своите структури група от кучета. Ще ви дам само един пример, едно куче в порядъка от 20-30 минути работа, може да отмени 30 човека, които ще работят 5-6 часа“, увери Цветков.
Даяна ДЮЛГЕРОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Цветков, ПСС: 3-4 години са необходими за обучение на кучетата преди да се включат в спасителни акции

Сергей Цветков, ПСС: 3-4 години са необходими за обучение на кучетата преди да се включат в спасителни акции

19 Април 2019 | 11:42 | Агенция "Фокус"
София. 3-4 години са необходими за обучение на кучетата преди да се включат в спасителни акции. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Сергей Цветков, ръководител на групата за спасяване с кучета към Планинската спасителна служба (ПСС) на Българския червен кръст (БЧК) по повод навършване на 45 години от създаването на групата. Той обясни, че малките кучета, които ще бъдат обучавани за бъдещи спасители, се избират от инструктор в групата и ветеринарен лекар. „Правят се определени селективни тестове и се избира малкото куче за нашата работа. Най-вече се гледа да бъде от определена работна линия, по която се следят качествата на родителите - начинът на работа, наблюдава се агресията, защото е недопустимо спасително куче да бъде агресивно към хората“, изтъкна ръководителят на групата. Той добави, че в курсовете за обучение се включват различен тип упражнения, които се изпълняват в планинските части. „Започва се с януарски курс, когато има достатъчно сняг, и се работи за условия в лавинни бедствия. Априлският курс, който тече и в момента, е за лавини и преминаване към лятната работа, за търсене на изгубен в планината. И, последният курс, който е септември месец, е за работа при бедствия, аварии и катастрофи. Това са земетресенията и всякакви злополуки“, допълни той. По думите му едно куче става оперативен клас за 3-4 години обучение. „С всяко едно животно работим строго индивидуално. Нито едно животно не прилича на друго - те са като хората. Те имат същата типове висша нервна дейност – холерик, сангвиник, меланхолик и флегматик. Най-добрите кучета за нашата работа са сангвиниците“, изтъкна Цветков.
Даяна ДЮЛГЕРОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Цветков, ПСС: Кучетата на спасителната служба са част от семействата на самите водачи – те живеят в техните домове

Сергей Цветков, ПСС: Кучетата на спасителната служба са част от семействата на самите водачи – те живеят в техните домове

19 Април 2019 | 11:15 | Агенция "Фокус"
София. Кучетата на спасителната служба са част от семействата на самите водачи – те живеят в техните домове. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Сергей Цветков, ръководител на групата за спасяване с кучета към Планинската спасителна служба (ПСС) на Българския червен кръст (БЧК) по повод навършване на 45 години от създаването на групата. Той отбеляза, че ПСС разполага в момента с 22 броя кучета спасители, които живеят на територията на цялата страна. „В град Банско има 5, в моя град Берковица са 2, в Кюстендил 1, в Добринище са 2, в Разлог пак са 2. На различните места броят им е различен и той зависи от необходимостта им“, уточни той, като отбеляза, че броят на кучетата спасители се определя от Управителния съвет на Планинската спасителна служба към Българския червен кръст. „Ние изцяло се съобразяваме с определената бройна по наредбата. Стремим се да не я надвишаваме, защото това ще увеличи и планираните разходи“, добави ръководителят на групата. Сергей Цветков уточни, че едно куче спасител може да работи до 10-годишна възраст. „Много често се случва при нас, от тежките натоварвания на животните, да не издържат до тази възраст. Но, имаме и такива, които са преминали тази възраст и взе още са в работна кондиция“, допълни той. По думите му от няколко години кучетата към ПСС участват и в различни мероприятия съвместно с деца от училища. „В момента тече процедура за набиране на производители, които да ни направят две ремаркета за кучета. Самите ремаркета са необходими и при участие в курсове, и при оперативна работа“, коментира Цветков. Ръководителят на групата добави, че всеки, които желае да дари средства на Планинската спасителна служба и за кучетата, може да го направи през различни сметки към БЧК.
Даяна ДЮЛГЕРОВАПълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Тристранна среща на президентите на Русия, Турция и Иран в Анкара. 16 септември 2019 година
Тристранна среща на президентите на Русия, Турция и Иран в Анкара. 16 септември ...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.