НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:20


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Вечер“ (Македония): И едните, и другите знаят, че през юни Македония няма да получи дата за преговори с ЕС

„Вечер“ (Македония): И едните, и другите знаят, че през юни Македония няма да получи дата за преговори с ЕС

8 Април 2019 | 08:41 | Агенция "Фокус"
Скопие. Опасенията, че Северна Македония няма да получи дата за преговори с Европейския съюз през юни тази година, се засилиха след изявлението на комисаря по европейска политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан, отбелязва електронното издание на скопския вестник „Вечер“ в статия, озаглавена „И едните, и другите знаят, че през юни няма да получим дата за преговори с ЕС“.
За това, че шансовете за получаване на дата за преговори намаляват, въпреки изпълнението на всички условия за добросъседски отношения, говорят както чуждестранни, така и местни източници. Сред най-важните забележки, поради които Македония отново ще остане извън „прожекторите“, са лошите резултати по отношение на изпълнението на програмата за реформи, определена от Брюксел.
Но правителството на премира Зоран Заев е убедено, че през юни македонците ще станат свидетели на значителен напредък в европейската интеграция. Заев твърди, че страната ще получи конкретна дата за начало на преговорите, защото, съгласно думите му, остава само още един закон, който трябва да бъде съгласуван чрез политически диалог.
Запитан дали ще поеме отговорност, ако Македония все пак не получи дата, Заев заяви, че няма да подаде оставка, защото на страната ще бъде определена дата за стартиране на преговорния процес за членство в Общността.
Но при гостуването си в предаване на скопска телевизия бившият външен министър Антонио Милошоски от ВМРО-ДПМНЕ отбеляза, че е очевидно, че Македония няма да получи такава дата, а в подкрепа на твърдението си приведе думите на австрийския политик. Според него „изявлението на Хан е най-добрият дипломатичен политически отказ“.
Милошоски бе категоричен – или Брюксел се е отказал, или Заев е излъгал. Освен това той допълни, че от личните си контакти с дипломати е неясно, че през следващите дни македонският външен министър Никола Димитров ще пътува до германската столица Берлин, за да изясни ситуацията след изявленията на Хан.
„Вероятно и през юни, както изглежда, няма да започнем преговори, това ще бъде силен вятър в платната на опозицията. Йоханес Хан направи изявление, което, по мое мнение, беше изключително неподходящо, като подчерта, че е чудесно, че сме решили въпроса с името, чудесно е, че имаме реформи, но за да получим дата за преговори през юни, трябва да променим манталитета си. Йоханес Хан трябва да е наясно, че манталитетът не се променя в продължение на шест месеца, манталитетът не се променя в продължение на 10 години. Той хвърли прах в очите”, обяснява бившият вицепредседател на СДСМ Гордан Георгиев.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Според Зоран Заев името на страната не променя личността

„Фокус“ (Македония): Според Зоран Заев името на страната не променя личността

7 Април 2019 | 15:43 | Агенция "Фокус"
Скопие. Според Зоран Заев името на страната не променя личността, предава думите му македонският “Фокус“.
"Слушам Гордана Силяновска-Давкова, която казва, че е родена в Народна република Македония и ако й дадат лична карта на Република Северна Македония, няма да бъде същата. Коя ще бъде тогава? Има ли още една?" - така реагира премиерът Зоран Заев на изявлението на кандидата за президент на ВМРО-ДПМНЕ, дадено в началото на кампанията й.
Той казва, че заради Договора от Преспа двамата премиери са номинирани за Нобелова награда, което, добавя той, е голямо постижение само по себе си.
„Роден съм в Социалистическа република Македония, моите деца в Република Македония, а сега не са ли мои деца? Аз съм си аз, моите деца са те, а Давкова е същата, всички ние сме еднакви. Имаме прекалено амбициозни очаквания за президентския пост , президентът на страната не може да се противопостави на Договора - каза той в интервю за телевизия Тера, добавяйки, че залогът е влизане в НАТО и ЕС.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Владимир Зеленски в щаба на партията си
Владимир Зеленски в щаба на партията си "Слуга народа" след победата на предсроч...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.