НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:22


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Аргументи и Факти“ (Русия): „Братушките“, кайзерът и Хитлер. Защо българите забравиха за думата „благодаря“?

„Аргументи и Факти“ (Русия): „Братушките“, кайзерът и Хитлер. Защо българите забравиха за думата „благодаря“?

12 Април 2019 | 12:43 | Агенция "Фокус"
София. Руското седмично издание „Аргументи и Факти“ публикува поредна статия за България под заглавие „Братушки“, кайзерът и Хитлер. Защо българите забравиха за думата „благодаря“? . Агенция„Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса.
В цялата история Русия е освобождавала България два пъти - веднъж от турското владичество и веднъж от съюза с нацистите. И макар в страната да обичат руснаците, все някак се получава така, че противниците на съюза с „източния съсед" да са власт.
Т.нар. Руски паметник в София може да се види отдалеч: той се намира на пресечката на булевардите, наречени на генералите на руската армия Михаил Скобелев и Едуард Тотлебен. На него винаги има цветя, думите са напечатани върху камъка: „По време на царуването на Александър II, България е била освободена по неговата воля и любов".
„Повярвайте – някога баба ми бе казала – уважавай приятелите, които ни спасиха от турската власт, струвала живота на на стотици хиляди българи", разказва икономистът Христо Василев.
Дори сред прозападните жители на София срещнах гостоприемство (няколко пъти не ми беше дадено да си плащам сметката в ресторант) и много доброжелателно отношение към руската култура. Много хора бяха обидени: „Защо мислите, че вас ви обожават само сърбите? Ние винаги си спомняме - вие сте нашите християнски „братя". През 1877–1878 в битките с турците за свободата на България бяха убити 22 хиляди руски войници, 58 хиляди бяха ранени. Но още през 1887 г. германският принц Фердинанд Сакскобургготски седна на българския престол. През Първата световна война страната се бие за кайзера на Германия (и следователно срещу Русия), а през Втората световна война също се присъединява към германците и е сред съюзниците на Адолф Хитлер. През 2014 г. българското ръководство отново действа като опонент на Руската федерация, като отмени изпълнението на проекта за изграждане на газопровода „Южен поток” по поръчка на ЕС. Авторът на статията се пита: защо в България, предвид любовта на обикновените хора към руснаците, често на власт идва антируското правителство?

„Русия мълчи обидена"

„Според най-скромните изчисления 60% от българите в момента подкрепят Русия в конфронтацията й със САЩ“, твърди Дахер Ламот, вицепредседател на Сирийското общество в България. „И техният брой нараства. Живея тук от детството си, наблюдавайки ситуацията със собствените си очи. За съжаление, това е положението от началото на 90-те години. Америка развива пропаганда, харчи пари тук, за да популяризира мнението си, а Русия мълчи. Разбирам, че е неприятно за руснаците, че българите се отплащат с неблагодарност за тяхната помощ и за жертви. Американците обаче не губят време напразно. Например, вече се чуват гласове: нека 500-годишната турска власт в България - най-жестоката и кръвопролитна тирания - да се нарече присъствие в учебниците, иначе турските съседи няма да го харесат. Редовно в София, някои личности рисуват по Паметника на съветската армия, според слуховете, американското посолство им плаща за това. Русия е просто неактивна, това е проблемът“, уверява Ламот.

Убитите от американците са забравени

Трудно е да се спори тук. Мавзолеят на Александър Батенберг, племенникът на руската императрица, станал (през 1879 г.) по препоръка на Русия владетел на новата независима България, се намира на ул. „Хаджи Димитър“ 1, в центъра на София. Въпреки това 22-годишният младеж се оказа неопитен и глупав лидер. Той бързо се скарва с местни политици и офицери, и в същото време разваля отношенията със Санкт Петербург: след седем години Александър е свален със държавен преврат. След това Русия бе елиминирана от участие в политиката на България, парламентът на страната постави германския княз на трона и в резултат на това загубихме българите за следващите 57 години. Сега историята се движи по подобен начин. „Младите хора в училищата и университетите ги учат - страната ни се забавя в своето развитие преди век заради пристигането на руснаците през 1944 г., които насаждат комунизма в държавата”, казва учителят по история Цветана Петкова. „Но от друга страна, множеството безмилостни бомбардировки над София от англо-американска авиация на практика не се споменават никъде - от 1943 г. в нашия град са убити 4 200 цивилни и над 4 700 са тежко ранени. Това е избиване на невинно население, тъй като само 22-ма (!) български войници са убити от въздушните нападения на съюзниците. Всичко се прави, за да забравим за това клане, а броят на жертвите на социализма е безсрамно преувеличен. Всъщност това не е изненадващо - такава лъжа е много популярна в останалата част на Европа. Но тогава възниква друг въпрос. Ако българите, казват те, толкова обичат руснаците, защо гласуват за антируски политици?
„Това е наистина интересно", казва Кадринка Кадринова, журналист от лявото издание „Барикада“. „Знаете ли ли, питам хората около мен - таксиметровите шофьори, търговците на пазара, строителите: избрахте ли тези политици? Оказва се, че не. Те не отиват да гласуват, тъй като почти половината от гласоподавателите в България нямат време: няма нормална работа, няма пари, но трябва да се грижат за семействата си. В много отношения мнението на хората просто се игнорира. Само 20% от българите подкрепиха членството в НАТО, но правителството не проведе референдум - страхуваше се от провал, така че членството в НАТО мина през парламента. Същото е и с Европейския съюз: вкараха ни там без въпрос, без да позволят на хората да решат. И оттогава сме забравили какво е това вкусни български плодове и зеленчуци, ядем холандски пластмасови домати. Имам чудесно отношение към Русия, както и почти всички мои приятели. Не можем обаче да променим положението в държава, която е подчинена на Европейския съюз“.

Боклук по руските паметници

На следващия ден разговарям с група български студенти и горещо съм уверявам, че всеки уважава Русия, отнасят се добре към нея. добре. Отговарям – добре, защо не отидете и съберете боклука при паметника на съветските войници в София? Наоколо има празни бутилки, опаковки от сладолед, пластмасови чаши. Това ли е уважение? Младите хора се притесняват:„ Съжалявам, подобно нещо, комунизмът, идеологията, влиянието на чужденците на българите... Ние, разбира се, не одобряваме оскверняването на паметника, но такива неща могат да бъдат разбрани тук”. Брилянтно, усмихвам се аз. Но това не е паметник на Сталин, а на обикновени войници, обикновени съветски мъже, които сложиха край на вашия съюз с Нацистка Германия. Помнете думата ми - ако не направите това, то следващото ви поколение ще започне да унищожава паметниците, издигнати в знак на благодарност към руснаците за освобождението на България. Защото те ще бъдат обяснени със същите думи - това беше чужда окупация, варварските войници идваха от далечна покрита със сняг страна и изхвърляха турските им съседи и няма за какво да им кажем „благодаря". Студентите мълчат. Те няма какво да ми отговорят.
Вечерта идвам да почистя боклука пред Паметника на съветската армия, освободителите. Очевидно, с изключение на мен, в цялата страна няма кой друг да го направи. От една страна, онези, които съжаляват за липсата на действие от страна на Руската федерация, са прави: Русия наистина предпочита да се откаже, забравяйки за влиянието в славянската страна, където все още обичат руската литература и съветските филми. От друга страна, може би трябва да помислим за бъдещето: заслужава ли да се спасяват и освобождават онези, чиито политици след това плюят Русия в гърба и после се кълнат в лоялност към враговете й? Затова казах на българските студенти: Ако страната ви бе останала под управлението на султанска Турция, ние дори нямаше да забележим боклука. Но дали сега щеше да има нация като българите в света?

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Аргументи и Факти“ (Русия): Страна на нощни призраци: Отказалата се от дружба с Русия България изчезва

„Аргументи и Факти“ (Русия): Страна на нощни призраци: Отказалата се от дружба с Русия България изчезва

8 Април 2019 | 16:39 | Агенция "Фокус"
София. Руското седмично издание „Аргументи и Факти“ публикува статия на свой наблюдател, посетил София, за да „види как живеят сега българите“. Агенция „Фокус“ представя превод на материала „Страна на нощни призраци: Отказалата се от дружба с Русия България изчезва“.
В съветските времена, извън СССР за нас нямаше по-близка република от тази на „братушките“. Впоследствие страната (България – бел. р.) преориентира своята политика към Запада.
„Страхувам се да отида в някои райони късно вечер", казва Константин Мирчев, бивш директор на библиотека в София. „Страшна тъмнина - цели къщи са празни. Минавам през квартала - нито един прозорец не свети. Веднъж сякаш видях човек, приближих се по-близо - не, сторило ми се е... Така живеем сега: с приближаването на нощта на много места можете да срещнете само призраци". От 1989 до 2019 г. населението на България е намаляло от девет на седем милиона души, поставяйки страната на първо място в света със спад на населението. Според прогнозите на социолозите, след само още 30 години в страната ще останат само 5,5 млн. души. „Самият аз бях доволен от свалянето през 1989 г. на комунистическия лидер на страната Тодор Живков”, спомня си Константин Мирчев. „Струваше ми се - ще има само рай. Животът скоро се влоши значително поради шоковите икономически реформи, бяхме помолени да потърпим. През 2007 г. България се присъедини към ЕС и си помислих - добре, ние се стремим към това, отсега нататък сме част от богатия Запад. Уви, страната ми се превръща в безлюдна пустиня..."
„Нашето земеделие е унищожено“. Как живее България в Европейския съюз?

„Това е просто ад"

Фермерът Мустафа Хаджиев не може да се държи спокойно, когато говори за Европейския съюз. Половината от думите му – ругатни. „През целия си живот отглеждах „турски“ тютюн на парцел в планината, нямам друг източник на доходи. От 2010 г. длъжностни лица от ЕС на два пъти се опитаха да забранят производството на този вид тютюн в България, въпреки че 200 хиляди души са заети в бизнеса - самите селяни, продавачите ... Нямам съмнение, че Европейският съюз ще постигне целта си: тогава моето семейство ще загуби своите посеви и ще се разори. Когато казват, че „ЕС ще ви компенсира за всичко“, за мен става смешно: нашите министри ограбват западната помощ. Къде ще отида? Да, ще отида да мия чиниите във Франция или Германия, няма друг избор”.
От 1989 г. България прави всичко, което Западът иска. Например, по настояване на ЕС и САЩ, през 2014 г. бе спряно изграждането на газопровода „Южен поток“, предназначен да доставя газ от Руската федерация на Балканите. В резултат на това Русия изостави проекта, а България загуби 3 млрд. от транзитни такси - разбира се, никой не ги възстанови. Миналата година българският премиер Бойко Борисов се извини на Русия за спирането на „Южен поток“ и призова българите да простят.

Разхождайки се по улиците на София, често срещам просяци. „Те са предимно роми, молещи за пари - една организирана професия“, мръщят се местните жители. Но сред просяците има достатъчно и пенсионери, и бездомни. България е с най-малката минимална работна заплата в ЕС (от 1 януари - 280 евро), така че гражданите напускат страната си. Лесно може да се срещнат по целия свят - те са в Атина, метат улиците в Париж, продават контрабандни цигари в Берлин, мият подове на тоалетните на Рим. Разговарях с 28-годишният Мирчо Василев, който вече три години работи като продавач в супермаркет в Хамбург. Той се връща в София, за да вземе семейството си. „Защо не живеете в България?” – питам. Получавам отговор: „Защо ли? Защото тук е просто ад“.

Най-много домати от ЕС

„Същите неща се случват в Литва и Латвия”, обяснява Любомир Симеонов, собственик на компания, която наема българи в ЕС. „Там, като нас, местните политици се бориха страстно срещу зависимостта от Русия и изпаднаха в пълно робство на Запада. Оттук те вече заминават за Европа и Америка с цели градове – продават се на богатите за стотинки. Водопроводчици, чистачи, строители, сервитьори - това е съдбата на младите хора в България. В нашия химн „Мила родино" имаше следните думи: „Дружно братя българи, с нас Москва е в мир и бой“. През 1990 г. тези думи бяха зачеркнати - те казват, че не искаме да зависим от руснаците, добрият Запад ще ни помогне. България не беше марионетна държава по времето на Живков, ние не се подчинихме на Кремъл във всичко. А сега не само да понечим да възразим – камшикът на Брюксел плющи камшикът – и на място!“.
Европейският съюз напълно погълна икономиката на малка балканска република. Супермаркети в столицата - от австрийските и германските мрежи. Сред продуктите на рафтовете се откроява „нашето производство": етикетите с български флаг са като капка в морето. Бях в България преди пет години, оттогава стана още по-лошо. Холандски домати, испански ябълки, френски картофи. Но неотдавна България беше смятана за един от лидерите в производството на селскостопански продукти в региона, помним и българските домати, чушки и консервирани грах. Но земеделието умира. Потребителите стават все по-малко, Русия, отговаряйки на наложените срещу нея санкции, спря да купува местни храни, Западът не се нуждае от български плодове и зеленчуци. България е най-корумпираната страна в Европейския съюз, а подкупите през годините в „братското семейство на европейските нации” не намалява, а напротив, нараства. Според „Трансперънси интернешънъл" кражбите в републиката остават на равнището на държави като Вануату и Буркина Фасо. Никой, дори и за най-малкият въпрос, не може да направи нищо без подкуп на длъжностно лице.

Кой сега е кукловодът?

„Сега ни казват: България не е истинска държава, Живков е кукла, а кукловодите седят в Кремъл”, казва бившият служител на Министерството на образованието Христо Трайчев. „Но по време на сътрудничеството със Съветския съюз руснаците не отвориха собствените си вериги магазини, не разказаха на българските фермери какво растат в техните полета и не изпращаха български войници във войната в Афганистан. Не бяхме просяци, не миехме чиниите и не търкахме подове в Москва или Ленинград. А американците принудиха съвременните власти да изпратят нашите войници в Ирак, от които 13 българи се върнаха в ковчези, а няколко десетки - като инвалиди. И така, кой сега е истинският кукловод, къде е истинската независимост, която ни бе обещана? Разбира се, хората си тръгват, защо да живеят тук? Самият аз щях да си тръгна, но вече съм стар“.
Разговарям с група български младежи. Всеки има различни мечти - след като се дипломира да се устрои във Великобритания, САЩ, Канада, Германия. А в България? - питам аз. Те ме поглеждат с изненада: „Защо?” Фактът, че българите изоставят социализма, не е изненадващ – оставихме тази система в миналото. Друго нещо е обаче дали да се погребе старото приятелство с братските народи и ще се падне в ръцете на Запада. Сега Германия отговаря за вноса на газ от Руската федерация, а България няма нищо: няма пари за транзит или доставки на продукти за Русия.
Наскоро правителството стартира програмата „Остани в родината!”, която рекламира удоволствията от живота в страната. Но, съдейки по опашките пред агенциите за заетост в чужбина, България ще продължи да изчезва.

Превод и редакция: Тереза Герова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Жан-Клод Юнкер и Мишел Барние преди речите им в ЕП за Брекзит. 18 септември 2019 г.
Жан-Клод Юнкер и Мишел Барние преди речите им в ЕП за Брекзит. 18 септември 2019...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.