НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:05


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Сител“ (Македония):  УБК  се заменя от независима Агенция за национална сигурност

„Сител“ (Македония): УБК се заменя от независима Агенция за национална сигурност

28 Февруари 2019 | 17:50 | Агенция "Фокус"
Скопие. Управлението за сигурност и контраразузнаване (УБК) на Македония трябва да остане в историята от 1 юни, информира македонският телевизионен канал “Сител“.
На негово място ще бъде създадена Агенцията за национална сигурност, която според новия закон вече няма да бъде част от Министерството на вътрешните работи.
Министерството на вътрешните работи твърди, че тази дългоочаквана реформа в сектора за сигурност и разузнаване ще предотврати злоупотребата със системата за наблюдение на комуникациите и ще допринесе за подобряване на състоянието на гражданските права.
Със създаването на този орган, според ръководството на МВР, няма да има само една агенция, която да разполага с цялата информация, както досега.
Представители на МВР твърдят, че новосъздадената Агенция за национална сигурност ще функционира с пълна автономия в разследванията. Тя ще даде възможност за деконцентрация на силите на разузнавателните служби в страната и ще работи с ясен мандат - контраразузнаване, борба с тероризма и защита на конституционния ред на държавата и предотвратяване на висши форми на организирана престъпност.
Агенцията ще бъде ръководена от директор, който ще бъде избран от правителството по предложение на министър-председателя. От МВР казват, че това няма да е пречка за независимостта му в работата, тъй като новата реформа предвижда силни механизми за контрол на мониторинга на комуникациите и разузнавателните методи.
За екипиране на Агенцията ще бъде създадена комисия за подбор, която ще има задачата да създаде профил на работните места и профил на служителите, които трябва да бъдат ангажирани в Агенцията. Служителите няма да имат полицейски правомощия, а ще събират само информация, която няма да има доказателствена стойност. След това разследванията ще продължат да предоставят разузнавателна информация на съдебната полиция, а прокурорът и Върховният съд ще бъдат информирани за всички разследвания.
Проектозаконът за създаването на Агенцията за национална сигурност е в парламентарна процедура и трябва да се приеме с мнозинство от две трети. Новосформираният държавен орган трябва да започне работа от 1 юни.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): Изготвен е проектозакона за помилването в Македония

„Локално“ (Македония): Изготвен е проектозакона за помилването в Македония

12 Декември 2018 | 13:22 | Агенция "Фокус"
Скопие. Изготвен е проектозаконът за помилването в Македония на лицата, участвали в събитията от 27 април 2017 година, пише македонското електронно издание “Локално“
Зекир Рамчилович от независимата парламентарна група на подкрепилите конституционните промени, който ръководи тази подгрупа, заяви, че членовете й са постигнали консенсус по този въпрос. Според него проектозаконът няма да обхване организаторите и лицата, които са извършили физическо насилие по време на събитията от 27 април миналата година в Събранието
„Всички лица, обхванати от този процес, трябва да подадат индивидуално заявление за амнистия“, каза Рамчилович.
Междупартийният орган за интеграция и помирение се очаква днес да се срещне и да разгледа проекта за правно решение за амнистия, който се предлага да бъде приет по съкратена процедура.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Зоран Заев уточни, че не се планира закон за обща амнистия

„Сител“ (Македония): Зоран Заев уточни, че не се планира закон за обща амнистия

10 Декември 2018 | 16:51 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министър-председателят на Македония Зоран Заев уточни, че не се планира закон за обща амнистия за участниците в събитията от 27 април миналата година в сградата на парламента, предава скопската телевизия „Сител“. Лидерът на кабинета в Скопие поясни, че от амнистия ще бъдат изключени всички, които са участвали в насилието в парламента, организацията или идеята за щурма.
Заев потвърди, че е получил писмо от осъдените в затвора в Идризово, които обявиха гладна стачка. „Обсъжда се закон за амнистия за събитията от 27 април, но с изключение на тези, които са участвали в насилието, организацията или са дали идеята за тези събития. Това не е обща амнистия. Македония прие закон за обща амнистия, който парламентът прие преди няколко месеца. Нито една модерна държава не може да приема закон за амнистия на всеки шест или девет месеца. Практиката в света е законите за обща амнистия да се приемат на всеки четири до осем години. Парламентът взе решение чрез нов закон за амнистия и той вече е изпълнен. В следващия период няма да има общ закон за амнистия“, категоричен бе Заев в отговор на журналистически въпрос след дебат за промени в Конституцията, който се проведе в Щип.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Ще се проведе второ заседание на работната група за помирение за събитията в македонския парламент

„Независен“ (Македония): Ще се проведе второ заседание на работната група за помирение за събитията в македонския парламент

10 Декември 2018 | 11:08 | Агенция "Фокус"
Скопие. Работната група за помирение на междупартийната парламентарна група за помирение, реформи и интеграция в Събранието на Република Македония ще проведе втора работна среща, на която се очаква да бъде представено предложение за проектозакон за помирение за част от участниците в събитията в парламента от 27 Април миналата година, припомня електронното издание на скопския вестник „Независен“.
Премиерът Зоран Заев увери, че има политическа воля да се придвижи напред процесът за помирение, но подчерта, червените линии не трябва да се преминават. „Всички сме съгласни, че терористична заплаха за конституционния ред не е нещо, на което трябва да обхване всички участници в събитията. Трябва да направим ясно разграничение. Разбира се, призивът за помирение и протегнатата ръка трябва да останат, но също така трябва да има и призив подобни събития да не се повтарят“, отбеляза лидерът на кабинета в Скопие.
Емилия Александрова от независимата депутатка група на ВМРО-ДПМНЕ подчерта, че трите процеса на интеграция, реформи и помирение вървят заедно, а особено важен е този на помирение, който трябва да подобри общата атмосфера в държавата. „Ние сме прозрачни и се надяваме, че ще насърчим други депутати да се включат в процесите", заяви Александрова.
Координационният съвет за помирение наброява 15 члена от управляващото мнозинство, от независимата депутатка група на ВМРО-ДПМНЕ и депутати извън другите партийни фракции. Представители на БЕСА, ВМРО-ДПМНЕ и „Алианс за албанци“ не са представени в органа.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат М“ (Македония): Съставен е проектозаконът за амнистия за събитията от 27 април 2017 година

„Алсат М“ (Македония): Съставен е проектозаконът за амнистия за събитията от 27 април 2017 година

9 Декември 2018 | 08:45 | Агенция "Фокус"
Скопие. Подгрупата за помирение в македонския парламент изготви Закон за амнистията за някои от обвинените за 27 април 2017 година, когато се разиграха кървави сцени в Събранието в Скоппие, съобщава скопският телевизионен канал “Алсат М“.
Проекта в понеделник ще бъде разгледан на заседанието на подгрупата, а след това и от специално създаденото тяло за помирение , интеграция и реформи. С предвидените разпоредби, обвиняемите ще имат възможност да решат дали приемат амнистията или искат въз основа на презумпцията за невинност да продължат делата срещу тях.
Освен това проектът на текста предвижда, че преките извършители и организаторите на насилието няма да бъдат обхванати от амнистията. За да не се стигне до ситуация делото "терористично застрашаване на конституционния ред" да трябва да се преквалифицира, подгрупата за помирение планира чрез законови механизми да предложи амнистия за определени закононарушения, а не за конкретни дела.
Остава неясен начина, по който ще бъдат амнистирани обвиняемите, докато делото е в ход и почти след всяко заседание има нови обвинения, като това на бившия директор на Управлението за сигурност и контраразузнаване (УБК) Владимир Атанасовски, който беше задържан, след свидетелски показания. Амнистията няма да обхване тези, за които вече има влязла в сила присъда, както е в случаят за опит за убийство на Зиадин Села.
Законопроектът за амнистия за събитията от 27 април е едно от условията на изключените депутати от ВМРО-ДПМНЕ, гласували в полза на конституционните промени, произтичащи от Договора от Преспа.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Македонският президент призна, че член на неговия кабинет е бил в централата на ВМРО-ДПМНЕ на 27 април 2017 година

A1 On (Македония): Македонският президент призна, че член на неговия кабинет е бил в централата на ВМРО-ДПМНЕ на 27 април 2017 година

8 Декември 2018 | 13:23 | Агенция "Фокус"
Скопие. "Георги Иванов призна, че член на неговия кабинет, Борис Йосифовски е бил в партийното седалище на ВМРО-ДПМНЕ на 27 април, когато протестиращи нахлуха в македонския парламент и беше застрашен живота на депутати, журналисти и служители в парламента, пише македонският електронен портал A1 On.
Това признание на Иванов потвърждава част от свидетелските показания в процеса за насилието от 27 април.
Твърдения на заподозрените и публично наличната информация показва, че в централата на престъпната ВМРО-ДПМНЕ са координирани дейностите за бруталното нахлуване в парламента на 27 април.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Законът за помирение за 27 април е готов – ще има постепенна амнистия

„Сител“ (Македония): Законът за помирение за 27 април е готов – ще има постепенна амнистия

7 Декември 2018 | 18:59 | Агенция "Фокус"
Скопие. Готов е проектозаконът решение за постепенна амнистия на независимата група от 8 депутати, които се отцепиха от ВМРО-ДПМНЕ, за да гласуват в полза на конституционните изменения, предвидени с Договора за името между Македония и Гърция, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
Законотворците в съседната ни страна най-накрая са намерили решение как да се постигне различна отговорност и амнистия за различните категории участници (общо 33) в събитията от 27 април 2017 година в македонския парламент, отбелязва медията.
Решението ще бъде представено от подгрупата за помирение в понеделник.
Според Зекир Рамчилович, заместник-координатор на групата, последните свидетелства в процеса „27 април“ не са повлияли на текста на Закона, който те са подготвили.
От групата призоваха ВМРО-ДПМНЕ да изпрати свой представител в групата за помирение.
И за управляващия „Социалдемократически съюз на Македония“ (СДСМ) свидетелствата не са повлияли за амнистията, отбелязва телевизионният канал. От там са казали, че тези показания само са показали защо опозицията е настоявала за цялостна амнистия.
ВМРО-ДПМНЕ, от своя страна, се осъмниха, че показанията са договорени и се оплакаха, че техният закон за амнистия е бил отхвърлен и че властта настоява, както казват те, на селективна амнистия.
След като мине през подгрупата за помилване, решението за постепенна амнистия в сряда трябва да мине и през филтъра на органа за помирение, интеграция и реформи, а след това да бъде прието и на пленарно заседание на местния парламент, посочва „Сител“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Иванов: Вече две години УБК е главното огнище на всички кризи

Георги Иванов: Вече две години УБК е главното огнище на всички кризи

7 Декември 2018 | 18:48 | Агенция "Фокус"
Скопие. Не е имало сценарий за военно положение в кабинета на македонския президент Георги Иванов. Кой е отговорен за деградирането на Армията на Република Македония (АРМ), институцията с най-висока репутация между гражданите и единствената институция, която без забележки изпълнява всички критерии на НАТО, заяви в обръщението си в петък следобед македонският държавен глава, който няколко пъти предупреди, че стабилността на Македония ще бъде заплашена, предава скопското електронно издание „МКД“.
Изданието отбелязва, че това обръщение дойде след показанията на няколко обвиняеми по делото "27 април", които в своите показания даваха данни за предполагаемото пряко участие на президента и членовете на неговия кабинет в организирането на хаоса в македонския парламент на 27 април миналата година.
„Още преди две години предупреждавах, че УБК (Службата за сигурност и контраразузнаване) е главното огнище за генериране на всички кризи в политиката и сигурността на Македония. УБК следи без основание активностите на моя кабинет, подслушва и в служебни бележки дава информация за измислени събития, за да може накрая да конструира съдебно-полицейски случай. Свидетели сме на безнаказаност за изтичането на секретни документи от УБК. Това заплашва нашата национална сигурност. Става дума за класическа клеветническа кампания срещу мен и кабинета на държавния глава. Тази институция не е дежурна служба за даване на алиби“, заяви Иванов.
„В кабинета на президента никога не е разговаряно за обявяване на военно или извънредно положение“, подчерта той. Иванов призова чужденците да излязат и да кажат кой уж го е натискал. Военно положение се обявява, когато е нападната държавата, или е обявена война. На 27 април нямаше нищо такова, посочи още държавният глава.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фактор“ (Македония): Президентът Георги Иванов не е обмислял военно положение на 27 април 2017 година

„Фактор“ (Македония): Президентът Георги Иванов не е обмислял военно положение на 27 април 2017 година

7 Декември 2018 | 08:03 | Агенция "Фокус"
Скопие. Държавният глава нито е планирал, нито някога е смятал да обяви военно положение по време на събитията в македонския парламент на 27 април 2017 година, пише македонското електронно издание “Фактор“.
Това става ясно от изявление на кабинета на президента. Според Иванов намесването му в тези събития е отчаян опит да се създаде нов сценарий и неоснователно.
„Това е още един от многото отчаяни опити за конструиране на сценарий за неоснователно замесване на кабинета на президента на Република Македония и лично на президента на Република Македония в събитията от 27 април 2017 г. "посочиха от кабинета на президента, чийто мандат изтича.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Бившият директор на УБК в Македония е задържан за 30 дни

„Независен“ (Македония): Бившият директор на УБК в Македония е задържан за 30 дни

5 Декември 2018 | 06:23 | Агенция "Фокус"
Скопие. Бившият директор на Управлението за сигурност и контраразузнаване (УБК) в Македония Владимир Атанасовски е задържан за 30 дни от съдията по предварителното производство, пише скопското издание “Независен“.
Късно във вторник вечер той е бил задържан в затвора в Шуто Оризари.
Прокурорът поиска задържане на Атанасовски, след като трима от обвиняемите в нападението в парламента на 27 април съобщиха, че заедно с други служители на УБК е организирал нахлуването в Събранието. Прокурорът поиска задържането му на три основания - опасност от бягство, влияние върху свидетелите и опасност от повторение на деянието.
Прокуратурата го преследва за престъпна асоциация и за враждебна дейност и обяви разширяването на разследването в тази посока.
Адвокатът на заподозрения твърди, че прокуратурата не трябва да се доверява на хора, които са застрашени от доживотен затвор.
Според показанията на обвиняемия Михаил Младеновски, по време на миналогодишните събития в парламента на 27 април Атанасовски организирал насилствено проникване в парламента, както и осигурил автомобил пред парламента, от който определени лица са вземали оръжие.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ : Арестуван е бившият директор на Управлението за сигурност и контраразузнаване в Македония Владимир Атанасовски

„МКД“ : Арестуван е бившият директор на Управлението за сигурност и контраразузнаване в Македония Владимир Атанасовски

5 Декември 2018 | 00:36 | Агенция "Фокус"
Скопие. Арестуван е бившият директор на Управлението за сигурност и контраразузнаване(УБК) в Македония Владимир Атанасовски по заповед на Прокуратурата, пише македонското електронно издание “МКД“.
По време на заседанието в понеделник по делото "27 април", част от обвиняемите свидетелстваха, че точно Атанасовски е бил организатор на насилието в парламента. Според показанията на обвиняемия Михаил Младеновски, по време на миналогодишните събития в парламента на 27 април Атанасовски организирал насилствено проникване в парламента, осигурил автомобил пред парламента, от който определени лица са вземали оръжие.
Бившият първи човек на УБК е задържан и изправен пред съдия на разпит по искане на прокуратурата за организирана престъпност и корупция. Прокурорът Вилма Русковска иска 30 дни задържане по наказателно дело за сдружаване с престъпни лица и неприятелска дейност.
Атанасовски зае поста директор на УБК на 1 септември 2016 г., след оставката на Сашо Миялков от този пост. Той е директор на УБК до 16 юни 2017 г.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Голямото ухо“ в Македония още подслушва (ОБЗОР)

„Голямото ухо“ в Македония още подслушва (ОБЗОР)

3 Декември 2018 | 20:04 | Агенция "Фокус"
Разговорите от стационарните телефони, поставени в македонската прокуратура на брега на река Вардар, са подслушвани най-малко две години, стана ясно от обявените резултати от разследването на най-новия скандал в югозападната ни съседка.
Първият запис е с дата 30 септември 2016 г. Прокурорът Любомир Йовески, който извади на светлина скандала, съобщи, че вече е открита досъдебна процедура. Ще се определят всички аспекти на случая, включително проверка на тръжната документация за доставка на необходимото за послушването оборудване, правомощията за нейното използване, както и дали, в какъв обем и с какви цели са използвани записаните данни, съобщи скопският телевизионен канал „Сител“.
Освен система за подслушване на всички стационарни номера, свързани в телефонна централа в Специалната прокуратура на Република Македония, такава система е била монтирана и в новата сграда на Основния съд Скопие 1, разкри пък в петък вечерта премиерът Зоран Заев.
Още при смяната на ръководствата на институциите е станало известно и е започнало проучване. Заев е подчертал, че се знае кои са били ръководители по времето, когато е направена поръчка от Специализираната Прокуратура и Основния съд Скопие 1, и те ще си понесат отговорността: „Няма да има бягство от отговорност, защото ще стане ясно дали оборудването е купено с тяхно знание, все пак те са подписвали документите, плащали са сметките за такива централи. ВМРО-ДПМНЕ прави изявления, но тя беше основният поддръжник на този режим, Мицкоски беше дясната ръка на Никола Груевски“, цитира думите на македонския премиер вестник „Вечер“.

Един от най-посещаваните онлайн ресурси в съседната страна – порталът „еМагазин“ пък излезе със заглавие: Двадесет години „Голямото ухо“ подслушва: Скандалите започнаха с Цървенковски, ще завършат ли със Заев?

„Почти двадесет години Македония непрекъснато е разтърсвана от скандали с подслушване, което само показва, че "Голямото ухо" от 2000 г. насам никога не престанало да слуша представители на политически партии, институции, граждани и политически лица“, коментира изданието.
„Първата афера "Голямо ухо" започна, когато лидерът на опозиционната СДСМ Бранко Цървенковски, на 17 януари 2000 г. на пресконференция в централата на партията огласи стенограмата от разговорите на политици, журналисти и дипломати, които са били подслушвани.
На 22 януари Главната прокуратура изпрати искане до Основния съд в Скопие 1, с което поиска да се предприеме разследване и да бъдат изслушани 70 свидетели.
През 2003 г. за аферата бяха обвинени министърът на вътрешните работи Доста Димовска и началника на управлението за оперативна техника в МВР, Александър Цветков.
Аферата приключи, когато президентът Борис Трайковски отстрани Доста Димовска и Александър Цветков. Поради неудовлетвореност от резултата, някои от журналистите, които бяха подслушвани, подадоха иск срещу Македония пред съда в Страсбург през 2006 г. През 2013 г. 17 журналисти спечелиха делото в Страсбург.
Тогава последваха вече известните "бомби" отново на опозиционната СДСМ, които бяха разкрити от лидера на партията и сега министър-председател Зоран Заев. Както е известно, това е основната причина за промяната на властта и преследването на висши служители от правителството на ВМРО-ДПМНЕ.
До този момент обаче няма съдебно решение за това, кой е извършил подслушването.
Случаят „Таргет-Твърдина“, отнасящ се до "бомбите", се ръководи от Специалната прокуратура.
Става въпрос за подслушване на 20 000 души, включително премиер, министри, дипломати, журналисти, бизнесмени.
Последната афера е от миналата седмица, когато бе разкрито, че са били подслушвани стационарни телефони в Прокуратурата и Основния съд Скопие 1, а разследването може да покаже, че телефони са били подслушвани и в други институции ...
Все още предстои разследване кой извърши подслушването“, заключва порталът.

Докато трае разследването за подслушването в прокуратурата и Наказателния съд, друга държавна институция си набавя подобна телефонна апаратура, отбелязва „Сител“ в нов материал по темата и посочва, че Заев смята, че съвременните технологии правят възможно подслушването, но е важно дали отговорното лице ще позволи запиване и евентуална злоупотреба с частните и служебните разговори на длъжностните лица. Неотдавна е инсталирана нова телефонна централа и в Министерството на правосъдието, а ресорният министър Рената Десковска поиска от МВР да провери дали е подслушвано и там.
От опозиционната ВМРО-ДПМНЕ отново поискаха оставката на вътрешния министър Оливер Спасовски заради скандала с подслушването.

От казионния вестник „Независен“ пък излизат с обширен материал, под заглавие: „Прокурорите са били записвани и след смяната на правителството“.
Там се цитират думите на правителствения говорител Миле Бошняковски, който твърди, че записването на разговорите на прокурорите са наследство от миналата власт, а след това и съобщението на премиера Зоран Заев, че такава централа е имало и в новата сграда на Основния съд Скопие 1 и косвеното му обвинение към тогавашните първи хора на тези две институции, които са закупили оборудването, бившият председател на Наказателния съд Владимир Панчевски и бившият републикански прокурор Марко Звърлевски.
„Информацията, която отекна като скандал вече има други измерения, след информацията, че Министерството на околната среда е сключило договор за доставка на телефонна централа с възможност за запис и прослушване на разговорите. Заев заяви, че това, което ще се използва, се определя от ръководителя“, пише още „Независен“.
„Ръководното лице в самата институция решава какво ще се използва. Имаме системи, където има нужда от запис, какъвто е записът за мониторинг съдебни заседания... Самият председател на съд, ръководител на прокуратурата, министър, премиер или който и да е решава, че какво ще се използва. Начинът за взимане на решението, че ще се използва определена апаратура, или, че ще се записва, е престъпление, и втората част - начина на използване на това е още по-голяма злоупотреба. Разследването трябва наистина да покаже къде съответното ръководно тяло е разпоредило да се приложи такава мярка“, заяви още Заев.

Скандалът с подслушването в правосъдните институции тресе македонската общественост, отбелязва скопският телевизионен „Канал 5“ , като посочва, че хората си задават въпрос кой и защо е слушал съдиите и прокурорите няколко години. Детайлите около подслушването трябва да се изчистят час по-скоро – казва цитираният от медията експерт: „Скандалът може да повлияе на евроатлантическата интеграция на страната“, посочва политическият анализатор Петър Арсовски.

В понеделник вечерта пък скопският телевизионен канал „Телма“ излезе с анкета, чиито резултати показват, че мнозинството (53,5%) от македонските граждани нямат доверие на Специализираната си прокуратура и републиканската прокуратура, което е сериозен обрат от проведените по-рано проучвания на общественото мнение, в които те имаха голяма подкрепа.

С материали по темата излязоха още „А1 Он“ , „ТВ 21“ , „1 ТВ“ , „Макфакс“ , и др.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Македонците нямат доверие на Специализираната си прокуратура и правосъдната система, показва анкета

„Телма“ (Македония): Македонците нямат доверие на Специализираната си прокуратура и правосъдната система, показва анкета

3 Декември 2018 | 17:29 | Агенция "Фокус"
Скопие. Мнозинството (53,5%) от македонските граждани нямат доверие на Специализираната си прокуратура и това е сериозен обрат от проведените по-рано анкети, в които тя имаше голяма подкрепа, показва проучване на общественото мнение на скопския телевизионен канал „Телма“ и Международния център за международно сътрудничество (МЦМС), проведена от „М Проспект“.
Расте недоверието на гражданите и към другите институции от правосъдната система. Републиканската прокуратура среща недоверието на 61% от гражданите. Мнозинството от гражданите, или 61,4%, казват, че нямат доверие изобщо в правосъдната система, а 33,3% имат.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Правителството разследва дали са подслушвани и други македонски институции

„Канал 5“ (Македония): Правителството разследва дали са подслушвани и други македонски институции

3 Декември 2018 | 16:59 | Агенция "Фокус"
Скопие. Скандалът с подслушването в правосъдните институции тресе македонската общественост, отбелязва скопският телевизионен „Канал 5“, като посочва, че хората си задават въпрос кой и защо е слушал съдиите и прокурорите няколко години. На пресконференция премиерът Зоран Заев заяви, че разследването трябва да даде всички отговори и да разчисти неяснотите около незаконното подслушване.
Подобна е позицията и на министъра на правосъдието Рената Десковска, която обяви, че ще поиска от Министерството на вътрешните работи да проведе разследване за това, каква телефонна централа е била инсталирана в сградата на ведомството.
Детайлите около подслушването трябва да се изчистят час по-скоро – казват експертите. Скандалът може да повлияе на евроатлантическата интеграция на страната, посочва политическият анализатор Петър Арсовски.
Скандалът с подслушването бе разкрит преди няколко дни от прокурорът Йовевски, а часове по-късно Заев посочи, че освен Прокуратурата, предмет на подслушване е бил и Наказателният съд. От МВР обявиха, че започват детайлно разследване във всички институции, за да се открие кой и защо е подслушвал правосъдните органи.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„еМагазин“ (Македония): Двадесет години „Голямото ухо“ подслушва: Скандалите започнаха с Цървенковски, ще завършат ли със Заев?

„еМагазин“ (Македония): Двадесет години „Голямото ухо“ подслушва: Скандалите започнаха с Цървенковски, ще завършат ли със Заев?

3 Декември 2018 | 16:51 | Агенция "Фокус"
Скопие. Почти двадесет години Македония непрекъснато е разтърсвана от скандали с подслушване, което само показва, че "Голямото ухо" от 2000 г. насам никога не престанало да слуша представители на политически партии, институции, граждани и политически лица, коментира македонският онлайн портал „еМагазин“.
Първата афера "Голямо ухо" започна, когато лидерът на опозиционната СДСМ Бранко Цървенковски, на 17 януари 2000 г. на пресконференция в централата на партията огласи стенограмата от разговорите на политици, журналисти и дипломати, които са били подслушвани.
На 22 януари Главната прокуратура изпрати искане до Основния съд в Скопие 1, с което поиска да се предприеме разследване и да бъдат изслушани 70 свидетели.
През 2003 г. за аферата бяха обвинени министърът на вътрешните работи Доста Димовска и началника на управлението за оперативна техника в МВР, Александър Цветков.
Аферата приключи, когато президентът Борис Трайковски отстрани Доста Димовска и Александър Цветков. Поради неудовлетвореност от резултата, някои от журналистите, които бяха подслушвани, подадоха иск срещу Македония пред съда в Страсбург през 2006 г. През 2013 г. 17 журналисти спечелиха делото в Страсбург.
Тогава последваха вече известните "бомби" отново на опозиционната СДСМ, които бяха разкрити от лидера на партията и сега министър-председател Зоран Заев. Както е известно, това е основната причина за промяната на властта и преследването на висши служители от правителството на ВМРО-ДПМНЕ.
До този момент обаче няма съдебно решение за това, кой е извършил подслушването.
Случаят „Таргет-Твърдина“, отнасящ се до "бомбите", се ръководи от Специалната прокуратура.
Става въпрос за подслушване на 20 000 души, включително премиер, министри, дипломати, журналисти, бизнесмени.
Последната афера е от миналата седмица, когато бе разкрито, че са били подслушвани стационарни телефони в Прокуратурата и Основния съд Скопие 1, а разследването може да покаже, че телефони са били подслушвани и в други институции ...
Все още предстои разследване кой извърши подслушването.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Според обвинението за 27 април, зад инцидентите в македонския парламент стояла службата за сигурност (УБК)

„Независен“ (Македония): Според обвинението за 27 април, зад инцидентите в македонския парламент стояла службата за сигурност (УБК)

3 Декември 2018 | 14:32 | Агенция "Фокус"
Скопие. Маскираните лица, които нахлуха в македонския парламент на 27 април м.г., са били в готовност по време на протестите и са знаели, че, когато СДСМ (Социалдемократическия съюз на Македония) се опита да формира правителство или да избере председател на парламента ще трябва да влязат в Събранието, пише онлайн изданието на вестник „Независен“.
Това се разбира от показанията на един от обвинените за инцидентите от 27 април Стефан Младеновски, който изкара една година в затвора, а сега е под домашен арест.
Според неговите думи, насоките за това кога трябва да се влезе в сградата на Събранието са давани от Александър Василевски – Нинжда, а зад него стоял тогавашният директор на УБК (Службата за сигурност и контраразузнаване) Владимир Атаносовски.
Както посочва изданието, Младеновски е първият обвинен, който казва директно кой стои зад нападението срещу парламента.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СДСМ поиска отговорност от Християн Мицковски: Нека каже какво знае за подслушванията

СДСМ поиска отговорност от Християн Мицковски: Нека каже какво знае за подслушванията

3 Декември 2018 | 12:29 | Агенция "Фокус"
Скопие. Вместо да се крие зад празни пресконференции, лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски да отговори за неговото участие и да каже какво знае за незаконното подслушване, поискаха от Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) в реакция на пресконференцията на говорителят на опозиционната партия Димче Арсковски, предава македонската агенция „Макфакс“.
„Християн Мицковски и ръководството на ВМРО-ДПМНЕ трябва да отговорят за своето участие и действията си в незаконното подслушване и конкретно за информациите, кога е инсталирано това оборудване. Особено предвид това, че в момента, когато избухна най-големият скандал с незаконно подслушване в историята на Европа,Християн Мицковски стана съветник на Груевски и това, че е бил генерален секретар на ВМРО-ДПМНЕ“, се казва в реакцията на СДСМ.
Управляващата партия добавя, че е започнато разследване от съответните институции и то ще открие кой е купил, поставил и използвал системата за подслушване, която е инсталирана още през 2013 година.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Зоран Заев поиска отговорност за подслушването, опозицията иска оставки

„Сител“ (Македония): Зоран Заев поиска отговорност за подслушването, опозицията иска оставки

3 Декември 2018 | 12:04 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският премиер Зоран Заев вярва, че е невъзможна злоупотреба със записаните телефонни разговори на прокуратурата, защото това е открито своевременно. Министър-председателят поиска разследването да разкрие кой стои зад скандала и е категоричен, че отговорност за него трябва да има, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
Докато трае разследването за подслушването в прокуратурата и Наказателния съд, друга държавна институция си набавя подобна телефонна апаратура, отбелязва медията. Заев смята, че съвременните технологии правят възможно подслушването, но е важно дали отговорното лице ще позволи запиване и евентуална злоупотреба с частните и служебните разговори на длъжностните лица. Неотдавна е инсталирана нова телефонна централа и в Министерството на правосъдието, а ресорният министър Рената Десковска поиска от МВР да провери дали е подслушвано и там.
От опозиционната ВМРО-ДПМНЕ отново поискаха оставката на вътрешния министър Оливер Спасовски заради скандала с подслушването.
Прокуратурата, както отбелязва „Сител“, е информирала, че според нейните разкрития, подслушването в сградата е започнало през 2013 година, когато е закупена и инсталирана апаратурата. Но и три дни след излизането на скандала на бял свят не се знае кой и защо е подслушвал, колко разговора са записани и дали се е злоупотребявало с това.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Скандалът с подслушването в Македония: Прокурорите са били записвани и след смяната на правителството

„Независен“ (Македония): Скандалът с подслушването в Македония: Прокурорите са били записвани и след смяната на правителството

3 Декември 2018 | 11:44 | Агенция "Фокус"
Скопие. Още през 2013 г., когато е закупена телефонната централа в македонската прокуратура, е имало възможност за записване на телефонните разговори на обществените обвинители. Главният прокурор Любомир Йовевски съобщи новината, след двучасова лекция пред журналистите за прозрачността на прокуратурата и за това каква информация може да да бъде съобщена по време на следствената процедура, която според закона е тайна, пише електронното издание на македонския вестник „Независен“. В края на срещата прокурорът съобщи, че е открил два твърди диска със записани разговори от 30 септември 2016 г.

Веднага след тази новина, пресконференция пред Прокуратурата проведе правителственият говорител Миле Бошняковски, който твърди, че записването на разговорите на прокурорите са наследство от миналата власт, а след това премиерът Зоран Заев съобщи, че такава централа е имала и в новата сграда на Основния съд Скопие 1 и за това косвено обвини тогавашните първи хора на тези две институции, които са закупили оборудването, бившият председател на Наказателния съд Владимир Панчевски и бившият републикански прокурор Марко Звърлевски. Опозицията пък поиска отговорност за подслушването от министъра на вътрешните работи Оливер Спасовски, който точно през септември 2016 г. е избран за министър на вътрешните работи в служебното правителство, отбелязва изданието.
Информацията, която отекна като скандал вече има други измерения, след информацията, че Министерството на околната среда е сключило договор за доставка на телефонна централа с възможност за запис и прослушване на разговорите. Заев заяви, че това, което ще се използва, се определя от ръководителя.
„Ръководното лице в самата институция решава какво ще се използва. Имаме системи, където има нужда от запис, какъвто е записът за мониторинг съдебни заседания ... Самият председател на съд, ръководител на прокуратурата, министър, премиер или който и да е решава, че какво ще се използва. Начинът за взимане на решението, че ще се използва определена апаратура, или, че ще се записва, е престъпление, и втората част - начина на използване на това е още по-голяма злоупотреба. Разследването трябва наистина да покаже къде съответното ръководно тяло е разпоредило да се приложи такава мярка“, заяви премиерът
Независимо от новината, че прокурорите са били подслушвани, сега министър-председателят вярва, че злоупотребата е невъзможна, тъй като е била своевременно разкрита. Разследването на прокуратурата трябва да отговори на въпроса дали записаните разговори в Прокуратурата са били копирани и преслушвани за някакви цели и защо републикански прокурор, който вече една година изпълнява функцията, е позволил разговорите в прокуратурата да се записват до избухването на скандала.
Познавачите на системите за подслушване и телефонните централи твърдят, че това са стандартни части на централите и че това, което трябва да се разследва е целта на този, който е набавил оборудването.
„Това е небрежност на тези, които са взели властта, дори и ако някой им е направил това умишлено с цел да ги контролира, след като се смени властта, те са имали задължение да проверят какви възможности има тази централа. Главният прокурор е забелязал това доста късно, той е на позицията от една година. Властта не може да се отнася така към своите институции, защо не се създадат органи, които ще разследват каква е сигурността на тези комуникационни устройства“, казват запознати с устройствата за подслушване.
Според източниците на „Независен“, когато се сменила властта, на новия прокурор е трябвало да се посочи с какви възможности разполага тази централа и не е ясно защо никой не е изключил кабела и не е прекратил опцията за записване. Разследването е започна тази пролет и прокурорите са били записвани след започването му, отбелязва изданието.
Заев казва, че по този въпрос решава прокуратурата и самият прокурор разследва дали трябва да влезе в системата или не. „Това е работата на прокуратурата. Прокуратурата дава заповеди и подобни. Заявлението е подадено до Министерството на вътрешните работи, а Министерството на вътрешните работи информира разследващите органи в страната. Със сигурност министърът на вътрешните работи информира и шефа си, премиерът на държавата. И оставихме разследването да тече. Те решиха кога да завършат разследването разследването и да го споделят с обществеността“, обясни македонският министър-председател.
Въпреки това Заев е сигурен, че отговорността за тези централи трябва да има.
Според неговата информация, системата в Основния съд Скопие 1 все още не е въведена в експлоатация, но вече е вградена.
„Кой позволи такава система да бъде вградена? Прокуратурата трябва да докладва на държавния прокурор, защото самите институции, когато са променили управленските си структури, незабавно откриха разследването. Това ще бъде за всяка публична институция“, предупреди премиерът.
Аферата за записването на прокурорите избухна, след като министърът на вътрешните работи отговорно твърдеше, че в Македония не се подслушва незаконно и че „крепостта“ на миналата власт вече не съществува. Спасовски отговаря за вътрешното министерство в продължение на две години, но правителството все още не е проверявало централите, инсталирани в институциите.
Той казва, че прокуратурата и съдебната власт са независими и МВР няма възможност самостоятелно да прави проверки на тези институции.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Зоран Заев изключва възможността за злоупотреба с техниката за подслушване

„Сител“ (Македония): Зоран Заев изключва възможността за злоупотреба с техниката за подслушване

2 Декември 2018 | 18:01 | Агенция "Фокус"
Скопие. Премиерът Заев вярва, че е невъзможно да се злоупотребява със записани телефонни разговори в прокуратурата, защото апаратурата е открита навреме, пише на своята електронна страница скопският телевизионен канал “Сител“.
Премиерът оставя на разследването да открие кой стои зад скандала и категорично е, че отговорността трябва да бъде изяснена.
Докато разследването на подслушванията в прокуратурата и наказателния съд продължава, друга държавна институция осигурява подобно телефонно оборудване. Заев вярва, че модерната технология позволява това, но е важно дали отговорният човек ще позволи записването и евентуалната злоупотреба с частни и официални разговори на длъжностни лица.
Опозицията от ВМРО-ДПМНЕ днес поиска оставката на министър Спасовски за скандала с подслушвателната апаратура, открита в прокуратурата
Прокуратурата вчера информира според собствени данни, че подслушването в сградата е продължило от 2013 г., когато оборудването е закупено и инсталирано. Но дори и три дни след разкриването на скандала с подслушванията в съдебната система, не е ясно кой и защо е подслушвал, колко разговори са били подслушани и дали са има злоупотреби.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Alsat-M (Македония): Заев: Има воля за помирение, предстоят консултации с експерти

Alsat-M (Македония): Заев: Има воля за помирение, предстоят консултации с експерти

1 Декември 2018 | 07:11 | Агенция "Фокус"
Скопие. Сред основните приоритети според македонския премиер Зоран Заев е помирението. В петък, след поредната среща в парламента, той обаче заяви, че партиите не трябва да пресичат червената линия, за да влияят върху съдебната система, пише на сайта си скопската телевизия Alsat-M.
Петъчната среща показа на практика как трябва да се работи за помирението между силите, разединени от събитията на 27 април. Според Заев, идеите, за които преговарящите страни вече са постигнали някаква договореност, трябва да се разгледат и с експерти.
Източници от парламентарната Комисия за помирение са казали за телевизията, че дилемата продължава да е около това кои дела ще попаднат под амнистията, предвиждана в Закона за помирение и помилване. Съществува страх, че има възможност да бъдат опростени дадени дела, а след това прокуратурата да повдигне ново обвинение, което не е включено в закона.
В момента най-ясно е едно нещо, което и осемте депутати, изключени от ВМРО-ДПМНЕ, са потвърдили: Законът за помирение и помилване трябва да бъде одобрен от парламента преди да се приемат конституционните промени. Паралелно с него Народното събрание на Македония ще обсъжда и промените, които предстои да се направят в конституцията на държавата, както и пакета със законопроекти за реформите в страната.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sitel (Македония): Опозицията настоява за оставки, управляващите твърдят, че подслушването е дело на предшествениците им

Sitel (Македония): Опозицията настоява за оставки, управляващите твърдят, че подслушването е дело на предшествениците им

1 Декември 2018 | 00:23 | Агенция "Фокус"
Скопие. В Скопие се подслушват разговорите в Прокуратурата на Македония. Подробна информация по случая дава македонската медия Sitel. Според главния държавен обвинител Любомир Йовески подслушването е провеждано най-малко от две години през телефонната централа на институцията.
Първият записан разговор, с който се разполага, е на два хард диска и е с дата 30 септември 2016 . Телефонната централа обаче е била инсталирана през 2013 г., когато прокуратурата се мести на кея на река Вардар в Скопие. Разследването трябва да покаже дали с инсталирането на телефонната централа е монтирано и оборудването за запис или това е направено по-късно.
От правителството осъждат подслушването на телефоните в прокуратурата. Според тях цялата техника е останала от предишната власт и настояват за пълно изясняване на случая.
От опозиционната ВМРО-ДПМНЕ пък се съмняват, че подслушването е организирано от сегашното правителство.

Компетентните органи от правителството на няколко пъти вече категорично отрекоха да е извършвано незаконно следене на комуникациите. Записите на телефонните разговори на прокурорите обаче хвърлят сянка на тези твърдения. И държавният глава Георги Иванов преди няколко дни се усъмни, че неговите разговори се подслушват.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“ (Македония):  Заев: Освен телефоните в Специализираната прокуратура, подслушван е и Основният съд Скопие 1

„Вечер“ (Македония): Заев: Освен телефоните в Специализираната прокуратура, подслушван е и Основният съд Скопие 1

30 Ноември 2018 | 23:41 | Агенция "Фокус"
Скопие. Освен система за подслушване на всички стационарни номера, свързани в телефонна централа в Специалната прокуратура на Република Македония, такава система е била монтирана и в новата сграда на Основния съд Скопие 1, заяви в петък вечерта премиерът Зоран Заев, информира електронната страница на македонския вестник „Вечер“.
„Информиран съм от министъра на вътрешните работи Оливър Спасовски, че разследването е започнало още през пролетта. Главният прокурор, който го е водил, ще даде точна информация. Става дума за система, инсталирана в централата за вътрешната комуникация в Прокуратурата. Знам, че подобна система е поставена и в новата сграда на Основния съд Скопие 1, а вероятно и другаде. Вярвам, че вече имат всички данни.“, е отговорил Заев на журналистически въпрос за последните съобщения от Прокуратурата, че са открити твърди дискове с подслушани разговори.
Тези разкрития според премиера са още едно доказателство колко е разсипана Република Македония: „Това са сериозни неща и с тях не може да си играем. Става дума за личния живот на хората. В този конкретен случай наблюдавана е комуникацията вътре в самата институция – разговорите на прокурори, следователи и всички, които работят в нея. Всичко това е само още едно потвърждение колко е важно да върнем съдебната система на държавата, колко е важна борбата с корупцията и с цялата престъпност в Република Македония. Поддържам институциите в техните смели разследвания, докато не станем нормална страна“, е заявил пред медиите македонският премиер.
Според него, без върховенство на закона и без поемане на отговорност не може да има никакво развитие: „Никой не може да каже докъде е стигнало "голямото ухо" в стремежа си всичко да следи. Разследващите органи са длъжни да намерят всички отговори“, е посочил Зоран Заев.
Още при смяната на ръководствата на институциите е станало известно и е започнало проучване. Заев е подчертал, че се знае кои са били ръководители по времето, когато е направена поръчка от Специализираната Прокуратура и Основния съд Скопие 1, и те ще си понесат отговорността: „Няма да има бягство от отговорност, защото ще стане ясно дали оборудването е купено с тяхно знание, все пак те са подписвали документите, плащали са сметките за такива централи. ВМРО-ДПМНЕ прави изявления, но тя беше основният поддръжник на този режим, Мицкоски беше дясната ръка на Никола Груевски.“

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Alsat-M (Македония): От години подслушват Прокуратурата на Македония

Alsat-M (Македония): От години подслушват Прокуратурата на Македония

30 Ноември 2018 | 22:49 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Македонската Прокуратура е подслушвана години наред“. Това е съобщил главният прокурор Любомир Йовевски на среща с журналисти в петък, съобщава скопският телевизионен канал Alsat-M.
Подслушвателната техника е била монтирана в телефонната централа на институцията.
Йовевски е обявил пред медиите, че е започнало разследване за това кой с какви цели е подслушвала разговорите на държавните обвинители от септември 2016 година само до преди няколко дни, когато са били открити твърди дискове.
В момента вече се проверява дали са изнесени записаните разговори, дали се злоупотребява с информацията в тях. Прави се проверка и дали са били записвани разговори в централния офис на Прокуратурата, свързани с организираната престъпност, той е в сградата на Апелативния съд в Скопие ", пояснил Йовески.
Той е обяснил също, че разследването се интересува дали подслушване не е имало и по-рано, когато Прокуратура е била в старата си сграда. Съмненията му са, че те са водени още от 2013 година.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Нов скандал в Македония: 70 прокурори от Специализираната прокуратура са подслушвани най-малко две години

„Сител“ (Македония): Нов скандал в Македония: 70 прокурори от Специализираната прокуратура са подслушвани най-малко две години

30 Ноември 2018 | 19:18 | Агенция "Фокус"
Скопие. В продължение на две години телефоните на 70 прокурори от Специализираната прокуратура на Македония са били подслушвани, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
Разговорите от стационарните телефони, поставени в прокуратурата на брега на река Вардар, са подслушвани най-малко две години, стана ясно от обявените резултати от разследването на най-новия скандал в югозападната ни съседка.
Първият запис е с дата 30 септември 2016 г. Прокурорът Любомир Йовески заяви, че вече е открита досъдебна процедура. Ще се определят всички аспекти на случая, включително проверка на тръжната документация за доставка на необходимото за послушването оборудване, правомощията за нейното използване, както и дали, в какъв обем и с какви цели са използвани записаните данни, съобщават от Прокуратурата.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МКД (Македония): Независимите депутати предлагат селективно да се амнистират обвиняемите по дело "27 април"

МКД (Македония): Независимите депутати предлагат селективно да се амнистират обвиняемите по дело "27 април"

27 Ноември 2018 | 07:53 | Агенция "Фокус"
Скопие. Пълна амнистия за непреките участници в размириците в парламента от 27 април 2017 година и преформулиране на обвинението за другите обвиняеми – това искат в специален проектозакон за амнистията независимите депутати от ВМРО-ДПМНЕ, съобщава скопската онлайн медия МКД.
Те ще внесат законопроекта в координационния парламентарен орган за помирение. Неговото първо заседание е насрочено за сряда. Независимите депутати настояват за селективна амнистия, нещо, което не се подкрепя от тяхната партия.
Координационният съвет за помирение се състои от 25 члена, като в него няма представители на парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ.
В понеделник парламентът отхвърли предложението на ВМРО-ДПМНЕ за пълна амнистия на участниците в бунта от 27 април 2017 година.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Президентът Георги Иванов се съмнява, че е следен от УБК

„Сител“ (Македония): Президентът Георги Иванов се съмнява, че е следен от УБК

15 Ноември 2018 | 21:12 | Агенция "Фокус"
Скопие. Президентът Георги Иванов се съмнява, че е следен от Управлението за сигурност и контраразузнаване, съобщава македонският телевизионен канaл “Сител“
На базата на какво Управлението за сигурност и контраразузнаване следи дейността на президента на държавата и неговия офис? Това е въпросът, който днес в кореспонденция до УБК, Министерството на вътрешните работи и до Наказателния съд е изпратил държавният глава Георги Иванов. Той се съмнява, че е следен от службите заради бележка на УБК, в която е посочено, че бившият министър Миле Янакиески, след бягството на Груевски, чрез посредник е поискал помилване от президента, а ако това не се случи и той ще избяга. Тази бележка от УБК е причината за вчерашното задържане на Янакиески.
"Остава неясно, въз основа на какво се наблюдават действията на президента Иванов и неговия кабинет от УБК? ... Очевидно е, че продължава практиката на генериране на кризи в македонското общество от безотговорно поведение на членове на УБК, нещо, което президентът Иванов подчерта в годишното си обръщение към депутатите през 2017 г. ", пише в изявление на канцеларията на държавния глава .

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.