НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:42


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Евгения Банева остава в ареста

Евгения Банева остава в ареста

19 Февруари 2019 | 13:59 | Агенция "Фокус"
София. Евгения Банева остава в ареста, реши след двучасово заседание Апелативният специализиран съд, предаде БНР. Според магистратите срещу нея са събрани достатъчно доказателства, че тя заедно със съпруга си Николай Банев и майка му - Мария Банева, от 2009 до 2018 година е била част от организирана престъпна група за данъчни и длъжностни престъпления и заедно са изпрали над един милион лева. В мотивите си те записаха и че - ако бъде пусната на свобода, Банева може да се укрие или да извърши друго престъпление.
Със същите аргументи - отказ за по-лека мярка да неотклонение, получи и Николай Банев - и от първоинстанционния Наказателен съд, и от Апелативния спецсъд.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираният апелативен съд гледа мярката на Евгения Банева

Специализираният апелативен съд гледа мярката на Евгения Банева

19 Февруари 2019 | 09:09 | Агенция "Фокус"
София. Специализираният апелативен съд гледа мярката на Евгения Банева, предаде Нова телевизия. Миналата седмица съдът я остави в ареста, тъй като счете, че има възможност, ако бъде пусната на свобода, да се укрие или да извърши друго престъпление. А преди последното съдебното заседание Банева коментира желанието си да се кандидатира за евродепутат.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евгения Банева остава в ареста

Евгения Банева остава в ареста

13 Февруари 2019 | 18:30 | Агенция "Фокус"
София. Евгения Банева остава в ареста. Това реши Специализирания наказателен съд, предаде Нова телевизия. Преди да започне заседанието Евгения Банева се оплака от потресаващи условия в килията й. „Условията в т.нар. „луксозен арест” на „Г.М. Димитров” са потресаващи и може да се получи интересно, ако ми позволят да си водя кампанията за евроизборите от килията, за да може да види обществеността в какви условия лежат арестантите в Р България, горд член на Европейския съюз", каза Банева.
Тя коментира информацията, че е водела контакти с близки от килията. „Това е поредното нещо, което аз отнасям към предварително обявена за виновна. Защото на 28 декември при акция по намиране на телефона на моя съпруг, подобна акция наречена на арестантски жаргон „пълен тараш“ беше извършена и в моята килия. Нищо не беше открито. Пълният тараш беше последван от още два други пълни тараша няколко дни по-късно. По разпореждане на прокуратурата бях преместена в нова килия, където също бях подложена на около четири нови пълни тараша, някои, от които в стил „Рамбо“, заяви Банева.
Тя обясни, че при при обиска в килията ѝ нахълтали 6-7 души с метални детектори за откриване на непозволени предмети. По време на акцията се изважда всичко от помещението – дрехи, храни, „обзавеждане“. „Ако е имало нещо, което е трябвало да бъде намерено, да е било намерено. Иначе всички останали внушения намирам за абсолютна лъжа“, категорична бе съпругата на Николай Банев.
Прокурорът Мария Дойчева заяви, че съгласно Наказателно-процесуалния кодекс обвиняемите лица нямат задължение да говорят истината и Банева се възползва от това. „Съдебно-компютърната експертиза е безусловен факт, нейните съобщенията с мъжа й също, разговорите с децата също, разговорите с представителите на руската страна също“, заяви Дойчева. Тя добави още, че искането на Банева за промяна на мярката й е поискана по общия ред, а не по здравословни причини. Прокурорът обясни още, че ако Банева поиска да води кампанията си от килията ще й бъде осигурен достъп и прокуратурата няма да й пречи.
Заседанието на Специализирания съд беше отложено с 1 час, заради искане на Банева и адвокатите ѝ да се запознаят с документацията по делото. Съдийският състав трябва да реши дали да измени мярката й от задържане под стража в по-лека.
От 6 декември 2018 г., Евгения Банева и съпругът й Николай Банев, са в ареста по обвинение за участие в организирана престъпна група за данъчни и длъжностни престъпления и пране на пари. Банев вече поиска да излезе на свобода, но и първоинстанционният Наказателен съд, и Апелативният специализиран съд му отказаха.
Междувременно стана ясно, че Инициативен комитет е решил да издигне кандидатурата на Евгения Банева на евровота през май.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николай Банев окончателно остава в ареста

Николай Банев окончателно остава в ареста

7 Февруари 2019 | 14:23 | Агенция "Фокус"
София. Апелативният специализиран съд остави в ареста Николай Банев, предаде бТВ. Според магистратите има опасност той да се укрие или да извърши ново престъпление, въпреки че има чисто съдебно минало. Те изразиха опасение, че обвиняемият може да повлияе на свидетелите.
Съдът изброи имената на десетки свидетели, дали показания срещу Николай и Евгения Баневи.
Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираният наказателен съд остави Николай Банев в ареста

Специализираният наказателен съд остави Николай Банев в ареста

1 Февруари 2019 | 19:24 | Агенция "Фокус"
София. Специализираният наказателен съд реши да остави Николай Банев в ареста, предаде бТВ. Преди два месеца той и съпругата му бяха обвинени в данъчни престъпления и пране на пари. Банев си е разменял телефонни съобщения с децата си, жена си и майка си от килията, стана ясно днес в съда. Най-важното според обвинението е, че телефонът на Евгения Банева още не е намерен. Семейството се е свързвало дори с обществени фигури в Русия, твърдят прокурорите. „Постоянно си пишат и комуникират, уговарят са за реда на делото, как да започнат медийна атака, хибридна война. Чува се с децата си, които са разбрали, че се уговарят с майка си да заминат за Русия да търсят политическо убежище”, посочи прокурор Мария Дойчева. Николай Банев е контактувал с майка си, която е на свобода и, според обвинителите, е трябвало да оказва влияние на свидетели. „В общи линии, нещата звучат по следния начин - трябва да се предприеме кампания, активна. Да се разговаря със свидетели, да се срещнат във връзка със съответните дружества хора, които имат отношение към тяхното управление, за да може показанията им да са по-различни от тези, които са към настоящия момент", обясни прокурор Калин Стоилов. Николай Банев не успя да говори пред журналисти. Според защитата, за двата месеца прокуратурата не е събрала нови доказателства за вината на Банев и не е приключила с разпитите на свидетелите. От своя страна, адвокатите показа много съдебни решения, които, според тях, оборват тезата на обвинението за участие на Баневи в организирана престъпна група. "Стига с тия телефони. Това ли е най-важното нещо? Вие разбирате ли, че всеки бяга от същината, за да хвърля фойеверки. Има ли доказателства за извършени престъпления или не? Значи, дойде им дюшеш тоя телефон!", коментира адв. Христо Ботев. Майката на Банев категорично отрече да се е чувала със сина си. Арестът ще бъде обжалван от защитата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Иван Гешев: В килията на Николай Банев беше открит телефон в кутия от натурален сок, с който е водена комуникация с руски лобисти

Прокурор Иван Гешев: В килията на Николай Банев беше открит телефон в кутия от натурален сок, с който е водена комуникация с руски лобисти

7 Януари 2019 | 08:54 | Агенция "Фокус"
София. В килията на Николай Банев беше открит телефон, с който е водена комуникация с руски лобисти. Това каза заместникът на главния прокурор Иван Гешев в интервю за предаването „Тази сутрин“ по бТВ.
„Преди няколко дни в килията на Николай Банев в кутия за натурален сок беше намерен телефон, какъвто той няма право да притежава. След като се направи експертиза, се видя негова комуникация с руски лобисти, с която се предлага сформиране на евразийска народна партия в България, която да защитава чужди интереси. Така той ще иска политическо убежище в Русия. За мен това е предателство към собствената държава“, заяви Гешев.
Той посочи, че телефонът е намерен от служители на Министерството на правосъдието преди десетина дни. „Направена е експертиза – говорено е с руски граждани, обещавана му е защита от руски адвокати, както и хибридна война и медийна кампания в Русия в защита на неговото репресиране. Обсъждана е и медийна атака срещу прокуратурата, като се споменава името на конкретен известен български журналист, който да я започне. Но за нас е очаквано, защото засегнахме интереси за стотици милиони. И този отговор ще е медиен, политически - ще има всякакви атаки. Но ние правим това, което хората очакват - справедливост“, каза още той.
Гешев обясни, че прокуратурата ще внесе обвинителни актове, но съдът е този, който решава какво ще се случи. „Имаше по делото доказателства, че при определен момент е имало 1 млн. лв. в Швейцария. Сезирали сме максимално бързо съответните швейцарски власти. Днес ще уведомим министъра на правосъдието Цецка Цачева с доказателствата, с които разполагаме, и смятаме, че те ще й бъдат полезни. Благодарим на Министерството на правосъдието за съдействието“, заяви той. Гешев уточни, че по делото предмет на разследване са четири предприятия.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николай и Евгения Баневи остават за постоянно в ареста

Николай и Евгения Баневи остават за постоянно в ареста

13 Декември 2018 | 16:40 | Агенция "Фокус"
София. Апелативният спецсъд отхвърли жалбата на Николай и Евгения Баневи и ги остави за постоянно в ареста. Решението на съда е окончателно, предаде БНТ. Баневи са обвинени за пране на пари в размер над 1 млрд. лв, както и още няколко престъпления, сред които организирана престъпна група, длъжностно присвояване и държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси.
Николай Банев определи разследването срещу него, съпругата му Евгения и майка му като селска вечеринка. И отрече възможността в международна банка, която е на борсата в Лондон, да може някой да вкара 600 милиона евро - изпрани пари. Всичко това Банев определи като пълен смях. На въпроса защо се е стигнало до тук, той препрати журналистите да потърсят отговор от властта.
Бизнесменът призова обществеността да следи как прокуратурата ще докаже обвиненията срещу тях. Той отбеляза, че в 123-те тома по делото няма негов или на съпругата му подпис срещу нито един лев, с който по някакъв начин е злоупотребено.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майката на Николай Банев получи обвинение за участие в организирана престъпна група

Майката на Николай Банев получи обвинение за участие в организирана престъпна група

12 Декември 2018 | 19:09 | Агенция "Фокус"
София. Специализираната прокуратура обвини 77-годишната майка на бизнесмена Николай Банев - Мария, за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари, предаде БНР.
Мария Банева остава на свобода срещу парична гаранция от 10 000 лева.
В четвъртък, 13 декември, Николай и Евгения Баневи ще се изправят пред апелативния спецсъд, за да обжалват наложеното им от първата инстанция "задържане под стража".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Иван Гешев: Ако на Баневи не им бъде наложена мярка „задържане под стража“, може да оказват натиск върху свидетели и да манипулират доказателства

Прокурор Иван Гешев: Ако на Баневи не им бъде наложена мярка „задържане под стража“, може да оказват натиск върху свидетели и да манипулират доказателства

9 Декември 2018 | 09:23 | Агенция "Фокус"
София. Ако на Баневи не им бъде наложена мярка „задържане под стража“, може да оказват натиск върху свидетели и да манипулират доказателства. Това каза заместникът на главния прокурор Иван Гешев в „Събуди се“ по Нова телевизия. Той допълни, че Николай Банев е подсъдим за закана за убийство и част от доказателствата по това са приложени към делото, за да се покаже профилът на семейство Баневи.
По думите му самият факт, че те контролират над 1 млрд. лв. може да се направи обосновано предположение, че мярка различна от „задържане под стража“ означава тези пари да заминат някъде.
„Станахме свидетели на добрата работа на прокуратурата, в частност на специализираната прокуратура. Дали могат да бъдат осъдени, дали ще бъдат осъдени Баневи, това е въпрос, който ще реши съдът, евентуално след внесен обвинителен акт“, каза Гешев.
По думите му набирането на доказателство е труден процес. Той посочи, че привличането на Цветан Василев като обвиняем също е било трудно. „Пране на пари за 1 млрд. също е много трудна задача. Колегите са амбицирани да си свършат работата. Факт е, че в сметки на едно от лицата са констатирани над 1 млрд. лв. в Швейцария. Според колегите има достатъчно доказателства, че те са попаднали там в резултат на това престъпление, което описахте – пране на пари“, допълни Гешев и обясни, че става въпрос за Банев. Прокурор Гешев заяви, че е поискано тези сметки да бъдат запорирани.
Попитан дали има сценарий, в който семейство Баневи получават условна присъда, Гешев отговори: „Те са обвинени за пет различни престъпления“, каза той уточни, че няма как да бъдат осъдени за условни присъди. „Не позволява законът тази опция. Позволява да бъдат оправдани. „Отделно те са обвинени в организирана престъпна група, където изобщо не става въпрос кой в какви дружества участва. Те са привлечени за участие и ръководене на организирана престъпна група, за пране на пари, за длъжностни присвоявания, за данъчни престъпления и най-леко наказуемото е държане на боеприпаси“, допълни още Гешев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Семейство Баневи остава в ареста (ОБЗОР)

Семейство Баневи остава в ареста (ОБЗОР)

7 Декември 2018 | 20:28 | Агенция "Фокус"
София. Специaлизираният наказателен съд остави за постоянно в ареста Евгения и Николай Баневи по обвинение в пране на близо 1 милиард лева и още шест престъпления. Според семейство Баневи обвиненията спрямо тях си абсурдни. Двамата поискаха да им бъдат наложени по- леки мерки за неотклонение, като напомниха, че от месец и половина са разделени от трите си деца. От Прокуратурата бяха категорични, че поради огромния финансов ресурс, с който семейство разполага, ако бъдат пуснати на свобода ще напуснат страната. В съдебната зала стана ясно, че сред 15- те свидетелствали за дейността на фамилията е и първородният син на Николай Банев, който също се казва Николай. Двамата бяха предадени от френските власти на българските на Летище „София“. За Баневи беше издадена европейска заповед за задържане. На 21 ноември апелативният съд в Екс ан Прованс, Южна Франция, разреши екстрадицията на Баневи, а миналата седмица стана ясно, че те няма да обжалват решението на съда.
На Баневи ще бъдат повдигнати обвинения за: ръководене на организирана престъпна група; длъжностно присвояване на пари и вещи, собственост на „Полимери“ АД, „Елма“ АД, Химически завод Панайот Волов“ АД и „Топлофикация Казанлък“ АД в общ размер на 84 682 896 лв.; избягване на плащане на данъци в размер на 231 052 лв. като управляващи на „Полимери“ АД, в размер на 1 515 235 лв. като управляващи на „Партнърс комерс“ ЕООД и в размер на 2 623 816 лв. като в управляващи „Елма“ АД; пране на пари в особено големи размери - 589 811 132 евро и 225 000 лева; държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси. Зам.-главният прокурор Иван Гешев посочи, че има оплаквания от работници на семейство Баневи, че са били бити и пред домовете им са оставяни карамфили. Наблюдаващият прокурор Мария Дойчева обяви, че в корпоративната резиденция на семейството са намерени незаконно притежавани 100 боеприпаси и патрони. Обвиняемата Банева няма разрешително за притежание на такива, а обвиняемият Банев е с отнето такова, тъй като е обвиняем за закана с убийство.
Евгения и Николай Баневи бяха арестувани на 26 октомври в Ница във връзка с разследване за източване на завод „Полимери“ АД. Те са с повдигнати обвинения за престъпно сдружаване за периода 2009-2018 г. и за присвояване и данъчни престъпления в периода 2010-2011 г. От Специализираната прокуратура обясниха, че парите от „Полимери“ АД са отивали в офшорки на семейство Баневи и по този начин предприятието е било източвано. Общият размер на присвоеното от тях имущество е над 1.5 млн. лева, а нанесената за държавата щета е половин милион лева. Обект на разследване са и други предприятия на Баневи, сред които „Елма-Троян“ и завода в Костенец, който е продаден на КТБ през 2012 г.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специaлизираният наказателен съд остави за постоянно в ареста Евгения и Николай Баневи

Специaлизираният наказателен съд остави за постоянно в ареста Евгения и Николай Баневи

7 Декември 2018 | 18:33 | Агенция "Фокус"
София. Специaлизираният наказателен съд остави за постоянно в ареста Евгения и Николай Баневи по обвинение в пране на близо 1 милиард лева и още шест престъпления, предаде БНР. По-рано пред Специaлизирания наказателен съд те нарекоха обвиненията си абсурдни и поискаха да им бъдат наложени по- леки мерки за неотклонение, като напомниха, че от месец и половина са разделени от трите си деца. От прокуратурата пък бяха категорични, че поради огромния финансов ресурс, с който семейство разполага, ако бъдат пуснати на свобода ще напуснат страната. В съдебната зала стана ясно, че сред 15- те свидетелствали за дейността на фамилията е и първородният син на Николай Банев, който също се казва Николай.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираната прокуратура внесе искане за постоянен арест на Евгения и Николай Баневи

Специализираната прокуратура внесе искане за постоянен арест на Евгения и Николай Баневи

7 Декември 2018 | 10:55 | Агенция "Фокус"
София. Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за задържане под стража Евгения и Николай Баневи. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура. Заседанието по мерките за неотклонение ще се проведе в 15.00 часа днес.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Спецпрокуратурата ще повдигне на семейство Баневи обвинение за 7 престъпления (ОБЗОР)

Спецпрокуратурата ще повдигне на семейство Баневи обвинение за 7 престъпления (ОБЗОР)

6 Декември 2018 | 21:40 | Агенция "Фокус"
София. Специализираната прокуратура ще поиска постоянен арест спрямо Евгения и Николай Баневи и ще им повдигне обвинение за 7 престъпления. Двамата бяха предадени от френските власти на българските на Летище „София“. За Баневи беше издадена европейска заповед за задържане. На 21 ноември апелативният съд в Екс ан Прованс, Южна Франция, разреши екстрадицията на Баневи, а миналата седмица стана ясно, че те няма да обжалват решението на съда.
На Баневи ще бъдат повдигнати обвинения за: ръководене на организирана престъпна група; длъжностно присвояване на пари и вещи, собственост на „Полимери“ АД, „Елма“ АД, Химически завод Панайот Волов“ АД и „Топлофикация Казанлък“ АД в общ размер на 84 682 896 лв.; избягване на плащане на данъци в размер на 231 052 лв. като управляващи на „Полимери“ АД, в размер на 1 515 235 лв. като управляващи на „Партнърс комерс“ ЕООД и в размер на 2 623 816 лв. като в управляващи „Елма“ АД; пране на пари в особено големи размери - 589 811 132 евро и 225 000 лева; държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси.
На 7 декември Специализираната прокуратура ще поиска от Специализирания наказателен съд вземане на най - тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Евгения и Николай Баневи. Зам.-главният прокурор Иван Гешев посочи, че има оплаквания от работници на семейство Баневи, че са били бити и пред домовете им са оставяни карамфили. Наблюдаващият прокурор Мария Дойчева обяви, че в корпоративната резиденция на семейството са намерени незаконно притежавани 100 боеприпаси и патрони. Обвиняемата Банева няма разрешително за притежание на такива, а обвиняемият Банев е с отнето такова, тъй като е обвиняем за закана с убийство.
Баневи бяха арестувани на 26 октомври в Ница във връзка с разследване за източване на завод „Полимери“ АД. Те са с повдигнати обвинения за престъпно сдружаване за периода 2009-2018 г. и за присвояване и данъчни престъпления в периода 2010-2011 г. От Специализираната прокуратура обясниха, че парите от „Полимери“ АД са отивали в офшорки на семейство Баневи и по този начин предприятието е било източвано. Общият размер на присвоеното от тях имущество е над 1.5 млн. лева, а нанесената за държавата щета е половин милион лева. Обект на разследване са и други предприятия на Баневи, сред които „Елма-Троян“ и завода в Костенец, който е продаден на КТБ през 2012 г.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Мария Дойчева: В корпоративната резиденция на Баневи са намерени незаконно притежавани 100 боеприпаса и патрони

Прокурор Мария Дойчева: В корпоративната резиденция на Баневи са намерени незаконно притежавани 100 боеприпаса и патрони

6 Декември 2018 | 17:43 | Агенция "Фокус"
София. При претърсването на така наречената от тях корпоративна резиденция, според нас и свидетели по делото, жилище за живеене, са намерени над 100 бройки боеприпаси и патрони. Това каза наблюдаващият делото прокурор Мария Дойчева по време на брифинг, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Обвиняемата Банева няма разрешително за притежание на такива, а обвиняемият Банев е с отнето такова, тъй като е обвиняем за закана с убийство по дело подсъдно на Софийска района прокуратура“, обясни тя. По думите й като първоначално привличане Специализираната прокуратура е имала доказателства за присвояване на 1, 5 млн. от „Полимери“. „Нови са избягването на данъчни престъпления в Елма „Троян“ на стойност 2,5 млн. лв. Ново и е и прането на пари“, коментира още наблюдаващият делото прокурор.
„По открити данни на Уикипедия, този кръг, който описваме е приватизирал 2/3 от работещата промишленост на България преди 1989 г. да не са 2/3, и 1/3 да е, нищо от това в момента не работи. Факт е, че да се стигне до това, много хора не са си вършили работата. Много хора са си загубили работата, има хора, които са се самоубили в Троян, за това, че са си изгубили работата. Въпросът е, че Специализираната прокуратура сега си върши работата“, обясни още зам.-главният прокурор Иван Гешев. Според него механизмът за източването на парите от предприятията е прост. „Приватизира се собствеността на предприятието, влиза и са взема всичко налично в касите, лека полека парите влизат в офшорни сметки, след това предприятието произвежда нещо, но печалбите влизат в лични сметки. Дружеството започва да изкъсва, всичко като актив, по различни начини отива към тези лица“, поясни той. „Утре ще се внесе искане до Специализирания наказателен съд за задържане под стража на семейство Баневи“, обяви зам.-главният прокурор. „Искам да благодаря на френските власти, които показаха как действа правосъдието в България и ЕС и колко бързо може да се приложат определените процедури. Надявам се това да се случи и с Турция“, каза той, като уточни, че след като минат административните процедури Димитър Желязков също ще бъде предаден.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-главният прокурор Иван Гешев: Има оплаквания от работници на семейство Баневи, че са били бити и пред домовете им са оставяни карамфили

Зам.-главният прокурор Иван Гешев: Има оплаквания от работници на семейство Баневи, че са били бити и пред домовете им са оставяни карамфили

6 Декември 2018 | 17:17 | Агенция "Фокус"
София. Това, което мога да кажа, че е имало сигнали на ниво Районна прокуратура - за телесни повреди и действия срещу техни работници. Оплаквания, че са били бити и че са им оставяни карамфили пред домовете. Това каза на брифинг заместникът на главния прокурор Иван Гешев в отговор на въпрос дали от 2005 година насам семейство Баневи имат обвинения, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тези деяния в случай, че се докажат са към компетентността на Районна прокуратура и Районен съд“, уточни той. „Констатирани са няколко досъдебни производства, които са данъчни престъпления, които са били висящи до този момент. Ние сме ги изискали и тези, които сметнем, че има „хляб“ в тях ще ги присъединим към това производство“, посочи Иван Гешев. „Това е една дейност, която продължава от 13 години, ако това се докаже, говорим за десетки-стотици деяния, които перманентно са извършвани в този период“, коментира още заместникът на главния прокурор Иван Гешев.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Мария Дойчева: Организираната престъпна група на семейство Баневи е действала от 2005 година до привличането им като обвиняеми

Прокурор Мария Дойчева: Организираната престъпна група на семейство Баневи е действала от 2005 година до привличането им като обвиняеми

6 Декември 2018 | 17:14 | Агенция "Фокус"
София. Според Прокуратурата организираната престъпна група на семейство Баневи се сформира септември месец 2005 г. и действа до привличането на лицата в качеството им на обвиняеми до 22 октомври 2018 г. Това каза наблюдаващият делото прокурор Мария Дойчева по време на брифинг, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Към момента е повдигнато обвинение на Николай Банев като ръководител, Евгения Банева и Мария Банева за участници, като има и други неустановени към момента лица“, обясни тя. „Когато се съберат достатъчно доказателство за участието на други лица те ще бъдат привлечени и посочени поименно“, посочи наблюдаващият прокурор. Мария Дойчева обясни, че все още няма предоставени документи от френските власти, но такива се очакват.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам. главният прокурор Иван Гешев: Майката на Николай Банев ще бъде обвинена за участие в организирана престъпна група

Зам. главният прокурор Иван Гешев: Майката на Николай Банев ще бъде обвинена за участие в организирана престъпна група

6 Декември 2018 | 17:06 | Агенция "Фокус"
София. Майката на Николай Банев ще бъде обвинена за участие в организирана престъпна група. Това каза на брифинг заместникът на главния прокурор Иван Гешев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Към момента освен Евгения и Николай Баневи като обвинена е призована и привлечена към наказателна отговорност и майката на г-н Банев. Предвид напредналата ѝ възраст, колегите най-вероятно ще определят мярка за неотклонение „парична гаранция“, поне такава е тяхната насока. Нейната роля е като участник в организирана престъпна група“, обясни още той.
Наблюдаващият делото прокурор Мария Дойчева каза, че майката на Николай Банев е управлявала множество дружества от холдинга. „Тя е разпореждала и е вземала пари от касите и в „Полимери“, продала е кран в много неизгодни условия на тежка индустрия, парите са били присвоени от фамилията и не са влезли в предприятието. Тя е активен участник в прането на пари“, каза тя, като посочи, че до тези обвинения се е стигнало, след като са били прегледани документи на фирмите.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-главният прокурор Иван Гешев: Обвиненията на Николай Банев са в 5 пункта, сред които пране на пари в размер над 1 млрд. лева

Зам.-главният прокурор Иван Гешев: Обвиненията на Николай Банев са в 5 пункта, сред които пране на пари в размер над 1 млрд. лева

6 Декември 2018 | 17:00 | Агенция "Фокус"
София. Предстои Николай Банев да бъде привлечен като привлечен по обвинение в пране на пари в размер над 1 млрд. лв. Това каза на брифинг заместникът на главния прокурор Иван Гешев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В момента към наказателна отговорност е привлечена г-жа Банева, като и е предявено конкретизирано обвинение“, обясни той. „В момента тече предявяване на актуалните прецизирани обвинения на Банев. Те са в 5 пункта“, обяви Гешев. „За длъжностно причисляване, придобил гражданство с източване на 4 предприятия, „Елма Троян“ , Полимери, Топлофикация-Казанлък, Химически завод -Панайот Волов“, посочи Иван Гешев. „Щетата, причинена от това длъжностно причисляване и данъчните престъпления, за които са привлечени като обвиняеми е над 90 млн. лв.“, заяви зам.-главният прокурор. „За да бъда по-точен 589 800 евро, които са констатирани, че се намират в офшорни сметки в дружества контролирани от тези лица, извън територията на Република България. От компетентните власти на тези държави е предявено те да бъдат запорирани. Работим е тази посока“, поясни Гешев. „Отделно има обвинения и за притежание на незаконни боеприпаси и за организирана престъпна група“, каза още зам.-главният прокурор.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираната прокуратура ще поиска  постоянен арест спрямо Евгения и Николай Баневи

Специализираната прокуратура ще поиска постоянен арест спрямо Евгения и Николай Баневи

6 Декември 2018 | 15:05 | Агенция "Фокус"
София. Специализираната прокуратура ще поиска постоянен арест спрямо Евгения и Николай Баневи. Това съобщиха от пресцентъра на Специализираната прокуратура. Днес на летище София задочно обвинените в пране на пари Евгения и Николай Баневи бяха предадени от френските власти на разследващия екип от Специализираната прокуратура. Предаването на обвиняемите е в изпълнение на издадена от СП Европейска заповед за задържането им.В рамките на разпореденото прокурорско задържане до 72 часа, в присъствието на защитниците им, на Николай и Евгения Баневи ще бъде предявено прецизно обвинение.
Наказателната отговорност на Николай Банев и Евгения Банева се ангажира за 7 престъпления от общ характер:
- За ръководене от Николай Банев на организирана престъпна група и за участие на Евгения Банева в същата престъпна група / чл. 321 ал.1 и ал.3 НК/;
- За длъжностно присвояване на пари и вещи, собственост на „Полимери“ АД, „Елма“АД,“Химически завод Панайот Волов“ АД и „Топлофикация Казанлък“ АД в общ размер на 84 682 896 лв./ чл. 203 ал.1 НК/;
- За избягване установяване и плащане на данъчни задължения в размер на 231 052 лв. на като управляващи „Полимери“АД, в размер на 1 515 235 лв. като управляващи на „Партнърс комерс“ ЕООД и в размер на 2 623 816 лв. като в управляващи „Елма“АД / три престъпления по чл. 255 ал.3 НК/;
- За пране на пари в особено големи размери - 589 811 132 евро и 225 000 лева / чл. 253 ал.5 НК/;
- За държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси / чл. 339 ал.1 НК/.
На 7 декември Специализираната прокуратура ще поиска от Специализирания наказателен съд вземане на най - тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Евгения и Николай Баневи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Арестуваните във Франция Николай и Евгения Баневи кацнаха на Летище „София“

Арестуваните във Франция Николай и Евгения Баневи кацнаха на Летище „София“

6 Декември 2018 | 13:55 | Агенция "Фокус"
София. Арестуваните във Франция Николай и Евгения Баневи кацнаха на Летище „София“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Баневи бяха арестувани на 26 октомври в Ница във връзка с разследване за източване на завод „Полимери“ АД. Те са с повдигнати обвинения за престъпно сдружаване за периода 2009-2018 г. и за присвояване и данъчни престъпления в периода 2010-2011 г. От Специализираната прокуратура обясниха, че парите от „Полимери“ АД са отивали в офшорки на семейство Баневи и по този начин предприятието е било източвано. Общият размер на присвоеното от тях имущество е над 1.5 млн. лева, а нанесената за държавата щета е половин милион лева. Обект на разследване са и други предприятия на Баневи, сред които „Елма-Троян“ и завода в Костенец, който е продаден на КТБ през 2012 г.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Очаква се сем. Баневи да бъдат екстрадирани в България

Очаква се сем. Баневи да бъдат екстрадирани в България

6 Декември 2018 | 07:17 | Агенция "Фокус"
София. Очаква се сем. Баневи да бъдат екстрадирани в България. Бизнесменът Николай Банев и съпругата му Евгения бяха задържани във френския град Ница в края на октомври след издадена от българските власти европейска заповед за арест заради подозрения за данъчни престъпления, пране на пари и документни измами. Специализираната прокуратура започна разследване за източването на завод „Полимери” АД в Девня, чийто собственик е Банев. Според прокуратурата парите от предприятието са отивали в офшорни сметки на семейството, а държавата е ощетена с половин милион лева.
На 21 ноември апелативният съд в Екс ан Прованс, Южна Франция, разреши екстрадицията на Баневи, а миналата седмица стана ясно, че те няма да обжалват решението на съда.
Очаква се Баневи да пристигнат у нас с полет през Германия, след което ще им бъде предявено ново актуализирано обвинение. Те ще бъдат задържани за 72 часа, като прокуратурата ще поиска от съда постоянния им арест.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров: Връщането на сем. Баневи ще бъде осъществено на 6 декември

Главният прокурор Сотир Цацаров: Връщането на сем. Баневи ще бъде осъществено на 6 декември

5 Декември 2018 | 10:15 | Агенция "Фокус"
София. Връщането на сем. Баневи ще бъде осъществено на 6 декември. Това каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Това, което ще предприемат колегите от Специализираната прокуратура е незабавни действия - ново актуализирано обвинение, задържане за 72 часа и незабавно искане за постоянно задържане, заяви Цацаров. „Полетният график е утвърден и е работа на ГД „Охрана“ към Министерство на правосъдието. За нас е важно самото пристигане и организацията, която е свързана с по-нататъшните действия по разследването“, добави Цацаров.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.