НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:49


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Живко Янакиев, Дирекция „Бюро по труда“ – Бургас: Стартира втори етап на схема „Обучения и заетост“

Живко Янакиев, Дирекция „Бюро по труда“ – Бургас: Стартира втори етап на схема „Обучения и заетост“

18 Април 2019 | 13:28 | Агенция "Фокус"
Бургас. Стартира втори етап на схема „Обучения и заетост“ от 1 април. Това съобщи Живко Янакиев, директор на ДБТ – Бургас, по време на пресконференция, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. По думите му, за разлика от първи етап, в този е увеличен процентът на съфинансиране от страна на заетите лица. „В първия етап предвиденото съфинансиране бе 15 %, а във втория – 50%. Предполагам идеята на управляващите органи е свързана с това от възможността да се възползват хора, които са мотивирани – имат необходимост или намерение за реализация в друга сфера“, отбеляза Янакиев.
Той добави, че към момента 23 души са подали заявление, а по-голямата част от тях са се насочили към чуждоезиково обучение, а не към придобиване на професионална квалификация. „В първия етап допустими бяха лица със средно или по-ниско образование, докато във втория се дава възможност и за хора над 55 години с висше образование да се включат в избраните от тях обучения. Предполагам, че тази разлика с първия етап е продиктувана от промените на пазара на труда през годините. По някои от професиите вече няма толкова търсене, както преди години – за инженер-химици например, затова алтернативата за хората с такава квалификация, е да се преориентират, за да се реализират“, каза още Янакиев. Той добави, че, освен това, за трета година действа мярка за мобилност на безработните лица, която се изразява в ежемесечно финансово подпомагане за квартира, транспортни разходи, такса за детска градина, интернет услуги и други.
Мария ПОПЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Живко Янакиев, Дирекция „Бюро по труда“ – Бургас: Входящият поток на регистрираните в Дирекция „Бюро по труда“ през март е 669 души

Живко Янакиев, Дирекция „Бюро по труда“ – Бургас: Входящият поток на регистрираните в Дирекция „Бюро по труда“ през март е 669 души

18 Април 2019 | 12:50 | Агенция "Фокус"
Бургас. Входящият поток на регистрираните в Дирекция „Бюро по труда“ (ДБТ) – Бургас през месец март е 669 души. Това съобщи Живко Янакиев, директор на ДБТ – Бургас, по време на пресконференция, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. По думите му 600 са новорегистрираните безработни, а 69 са тези с възстановена регистрация. „За сравнение с предходния месец февруари – те са със 117 души по-малко. Прави впечатление съвсем малката разлика в броя на регистрираните в сравнение с месец март 2018 г, както и това, че новорегистрираните са с 6 души повече. В сравнение с първото тримесечие на 2018-а година техният брой е нараснал с 328 души“, отбеляза Янакиев. Той добави, че изходящият поток, т. е. - броят на отпадналите от регистрация през март, е 1035. „В тази насока се наблюдава увеличение спрямо месец февруари с 199 души. Това е изцяло за сметка на хората, започнали работа – 511 души“, добави Янакиев. По думите му регистрираните работни лица към края на месеца са 4159 души, което е със 134 души по-малко, в сравнение с месец март предходната година. „Броят на регистрираните за тримесечието е с 265 човека по-малко в сравнение с този през 2018 г.“, допълни Янакиев.
Той каза още, че равнището на безработицата към края на месец март в Бюро по труда – Бургас е 3.6 %, а това за района на Община Бургас е 3.1 %. „За сравнение – равнището на безработицата за страната е 5.93 %. С напредването на сезона този брой ще се увеличава все повече“, каза още директорът. По думите му заявените свободни работни места към края на месеца са 1571. „Същественото, е че над 95 % от предлаганите позиции са свързани с туризма и неговата сфера на дейност“, допълни още Янакиев. Според него при младежите до 29-годишна възраст се наблюдава положителна тенденция. „Досега относителният дял на регистрираните в района беше по-голям, отколкото този за страната. От тази година този брой е по-малък от средния за страната. Това се дължи до голяма степен на мерките, проектите и програмите, които се реализират, насочени към работодателите за наемане на младежи“, посочи още Янакиев.
Мария ПОПЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между полиция и протестиращи по време на демонстрациите за независимост в Барселона. 15 октомври 2019 г.
Сблъсъци между полиция и протестиращи по време на демонстрациите за независимост...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.