НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:18


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Трима от задържаните за подкупи в ДАИ - Перник излизат от ареста

Трима от задържаните за подкупи в ДАИ - Перник излизат от ареста

6 Април 2019 | 20:39 | Агенция "Фокус"
София. Трима от задържаните за подкупи след спецакция в "Автомобилна администрация" в Перник излизат от ареста, предаде Нова телевизия. Началникът на местната дирекция на ДАИ беше оставен без мярка за неотклонение. А двете жени, обвинени за участие в организираната престъпна група, ще останат под домашен арест.
Едната от тях е психолог и издава удостоверения за психологическа годност на водачите. Другата е със средно образование. Адвокатът ѝ се аргументира, че дори няма правомощия да прави проверки на шофьори. В ареста остават главния инспектор, сочен за организатор, и двама от инспекторите. Според съда има опасност да извършат друго престъпление.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Очаква се в Специализирания наказателен съд да бъде внесен иск за „задържане под стража“ на обвинените за престъпните схеми в ДАИ- Перник

Очаква се в Специализирания наказателен съд да бъде внесен иск за „задържане под стража“ на обвинените за престъпните схеми в ДАИ- Перник

6 Април 2019 | 08:03 | Агенция "Фокус"
София. Очаква се в Специализирания наказателен съд да бъде внесен иск за налагане на мярка „задържане под стража“ на седемте лица, обвинени за участие в престъпни схеми за подкупи в „Автомобилна администрация“ – Перник. Специализираната прокуратура им повдигна обвинения на 4 април. При акцията, която започна на 3 април, са иззети около 60 хил. лв. в различни валути. В престъпната група участват началникът, зам.-началникът и редови служители на ДАИ-Перник, както и лекар в частна клиника, който е извършвал психопрегледи, необходими за издаване на свидетелство за управление на МПС. Ръководител на групата е зам.-началникът на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ - Перник. Престъпната група е събирала такса „спокойствие“ от собственици на транспортни фирми, за да не бъдат притеснявани и спирани и да не бъдат санкционирани водачи на техни превозни средства. За целта са изисквани от 100 до 500 лв. месечна такса за един автомобил. Таксата е събирана, както и от български, така и от чуждестранни фирми. Ръководителят на групата е контролирал дейността и лично е взимал сумите от управителите на транспортните фирми. Началникът на ДАИ-Перник е „туширал“ сигналите от граждани и е прикривал дейността на организираната престъпна група. Друг участник в схемата е бил психологът, който е правил изследвания за психическа годност за получаване на Свидетелство за управление на МПС. Останалите членове на престъпната група са правили проверки и са съставяли актове, като вписвали леки нарушения и са получавали в замяна възнаграждения. Престъпната група е била с висока степен на конспиративност. Управителите на транспортните фирми са давали парите чрез ръкостискане.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокуратурата повдигна обвинения на 7 лица за престъпни схеми в ДАИ-Перник (ОБЗОР)

Прокуратурата повдигна обвинения на 7 лица за престъпни схеми в ДАИ-Перник (ОБЗОР)

4 Април 2019 | 15:32 | Агенция "Фокус"
София. Специализираната прокуратурата повдигна обвинения на 7 лица за престъпни схеми в ДАИ-Перник. Акцията по неутрализирането на организирана престъпна група започна на 3 април. Сигнал за нередности в „Автомобилната администрация“ е получени в районната дирекция на ГДБОП през май месец миналата година. Пред журналисти изпълняващият функциите административен ръководител на Специализирана прокуратура Димитър Петров уточни, че в престъпната група участват началникът, зам.-началникът и редови служители на ДАИ-Перник, както и лекар в частна клиника, който е извършвал психопрегледи, необходими за издаване на свидетелство за управление на МПС. Ръководител на групата е зам.-началникът на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ - Перник. Престъпната група е събирала такса „спокойствие“ от собственици на транспортни фирми, за да не бъдат притеснявани и спирани и да не бъдат санкционирани водачи на техни превозни средства. За целта групата е изисквала от 100 до 500 лв. месечна такса за един автомобил. Таксата е събирана както и от български, така и от чуждестранни фирми.
Наблюдаващият делото прокурор Лилия Манолова поясни, че ръководителят на групата е контролирал дейността и лично е взимал сумите от управителите на транспортните фирми. Тя обясни, че началникът на ДАИ-Перник е „туширал“ сигналите от граждани и е прикривал дейността на организираната престъпна група. Друг участник в схемата е бил психологът, който е правил изследвания за психическа годност за получаване на Свидетелство за управление на МПС. Сумите, които е получавал той, отново ги е предоставял на ръководителя. Останалите членове на престъпната група са правили проверки и са съставяли актове, като вписвали леки нарушения и са получавали в замяна възнаграждения.
Според наблюдаващия делото прокурор различното при тази престъпна група високата степен на конспиративност. „Ръководителят и участниците са предприели мерки да не бъдат документирани техните престъпления“, посочи тя, като обясни, че организаторът на групата е давал нареждане на управителите на транспортните групи да дават парите чрез ръкостискане. Дори е имало случаи, при които сумите са били скривани в саксии за цветя. Манолова отбеляза, че голяма част от служителите в ДАИ са знаели за съществуването на тази група, но не всеки е бил допускан да участва в нея. Подборът е бил извършван от ръководителя на групата. В хода на акцията са иззети грубо 60 хил. лв. в различни валути.
В събота ще бъде внесен иск в Специализирания наказателен съд за искане за налагане на мярка „задържане под стража“ на шестимата, които са обвинени за участие в престъпна група за подкупи.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Лилия Манолова: При акцията в ДАИ-Перник са иззети около 60 хил. лв.

Прокурор Лилия Манолова: При акцията в ДАИ-Перник са иззети около 60 хил. лв.

4 Април 2019 | 14:48 | Агенция "Фокус"
София. Грубо 51 хил. лв. сме иззели, близо 6 хил. евро и други суми в различни валути - лири, евро, долари. Това каза Лилия Манолова, наблюдаващ прокурор по случая с организираната престъпна група за подкупи в „Автомобилна администрация“ – Перник, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Тя обясни, че в събота ще бъде внесен иск в Специализирания наказателен съд за искане за налагане на мярка „задържане под стража“ на шестимата, които са обвинени за участие в престъпна група за подкупи в „Автомобилна администрация“ – Перник. Тя обясни, че групата е изисквала от 100 до 500 лв. месечна такса за един автомобил.
Иво Анакиев, директор на ГДБОП–Перник обясни, че сигнал за действията на организирана престъпна група са го получили през май месец миналата година.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Прокурор Лилия Манолова: Както български, така и чуждестранни фирми са плащали такса „спокойствие“ на престъпната група в ДАИ-Перник

Прокурор Лилия Манолова: Както български, така и чуждестранни фирми са плащали такса „спокойствие“ на престъпната група в ДАИ-Перник

4 Април 2019 | 14:38 | Агенция "Фокус"
София. Както български, така и чуждестранни фирми са плащали такса „спокойствие“ на престъпната група в ДАИ-Перник. Това каза Лилия Манолова, наблюдаващият прокурор по случая с организираната престъпна група за подкупи в „Автомобилна администрация“ – Перник, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Различното, което констатирам е единствено конспиративността, която е в много висока степен. Ръководителят и участниците са предприели мерки да не бъдат документирани техните престъпления“, посочи тя, като обясни, че организаторът на групата е давал нареждане на управителите на транспортните групи да дават парите чрез ръкостискане. „При стиковането на действията от наша страна и служителите на ГДБОП нямаше никакъв теч на информацията, прецизността с която се подходи даде резултат“, отбеляза прокурор Манолова. Тя обясни, че голяма част от служителите в ДАИ са знаели за съществуването на тази група. Не всеки от тях е бил допускан да участва в нея. „Те са виждали и подозирали много от действията им. Подборът е бил извършван от ръководителя на групата. Не само български, но и чуждестранни фирми са плащали данък „спокойствие“ спрямо автомобилите, които пътуват през територията на страната. Всички участници в организираната престъпна група, са били разположени в различни екипи, които са правили проверки по пътищата“, уточни тя.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Лилия Манолова: Престъпната група в ДАИ-Перник е събирала такса „спокойствие“ от собственици на транспортни фирми

Прокурор Лилия Манолова: Престъпната група в ДАИ-Перник е събирала такса „спокойствие“ от собственици на транспортни фирми

4 Април 2019 | 14:24 | Агенция "Фокус"
София. Престъпната група в ДАИ-Перник е събирала такса „спокойствие“ от собственици на транспортни фирми, за да не бъдат притеснявани и спирани и да не бъдат санкционирано водачи на техни превозни средства. Това каза Лилия Манолова, наблюдаващият прокурор по делото за организирана престъпна група за подкупи в „Автомобилна администрация“ – Перник, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите ѝ ръководителят на групата - зам.-началникът на ДАИ-Перник, е контролирал дейността и лично е взимал сумите от управителите на транспортните фирми. Тя обясни, че началникът на ДАИ-Перник е „туширал“ сигналите от граждани и е прикривал дейността на организираната престъпна група.
Наблюдаващият прокурор обясни, че друг участник в схемата е психологът, който е правил изследвания за психическа годност за получаване на Свидетелство за управление на МПС. Сумите, които е получавал той, отново ги е предоставял на ръководителя. Други членове са правили проверки и са съставяли актове, като вписвали леки нарушения и са получавали в замяна възнаграждения.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Димитър Петров: 6 лица от ДАИ-Перник ще бъдат привлечени към наказателна отговорност за участие в организирана престъпна група

Прокурор Димитър Петров: 6 лица от ДАИ-Перник ще бъдат привлечени към наказателна отговорност за участие в организирана престъпна група

4 Април 2019 | 13:45 | Агенция "Фокус"
София. 6 лица от ДАИ-Перник ще бъдат привлечени към наказателна отговорност. Това каза Димитър Петров , изпълняващ функциите ръководител на Специализирана прокуратура във връзка с операцията за неутрализиране на организирана престъпна група за подкупи в „Автомобилна администрация“ – Перник, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Искам да благодаря на служители на ГДБОП от Перник за отлично свършената работа, които успяха за по-малко от година да разкрият това престъпление и да подадат качествена информация и доказателства. „Към наказателна отговорност ще бъдат привлечени 6 лица към ДАИ- Перник, като едно лице не е служител на тази структура, но участва в организираната престъпна група. Може да се каже, че в тази в престъпна група е участвало ръководството на дирекцията – началникът, неговият заместник и редови служители на ДАИ-Перник“, уточни той.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираната прокуратура ще даде бифинг по повод вчерашната операция за неутрализиране на организирана престъпна група за подкупи в „Автомобилна администрация" - Перник

Специализираната прокуратура ще даде бифинг по повод вчерашната операция за неутрализиране на организирана престъпна група за подкупи в „Автомобилна администрация" - Перник

4 Април 2019 | 10:35 | Агенция "Фокус"
София. От 13.30 часа Специализираната прокуратура ще даде бифинг по повод вчерашната операция за неутрализиране на организирана престъпна група за подкупи в „Автомобилна администрация“ - Перник. Това съобщиха от пресцентъра на Специализираната прокуратура. Брифингът ще се състои в сградата на ул. „Черковна“ 90.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Перник: 7 души са задържани за участие в организирана престъпна група за подкупи след акция на Специализираната прокуратура

Перник: 7 души са задържани за участие в организирана престъпна група за подкупи след акция на Специализираната прокуратура

3 Април 2019 | 16:46 | Агенция "Фокус"
Перник. 7 души са задържани за участие в организирана престъпна група за подкупи след акция на Специализираната прокуратура. Това съобщи за Агенция „Фокус“ говорителят на Специализираната прокуратура Божидар Димитров. Шестима са служители на Областна дирекция на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ в града, а другият е лекар в частна клиника, който е извършвал психопрегледи. Групата е взимала определени суми от Автокъщи в града за „данък спокойствие“. "Също така, когато спрат автомобил на улицата му налагат 1 000 лв. глоба, записват 500 и взимат 500 лв. Групата е взимала пари и за продължаване на лицензи без основания", обясни Божидар Димитров. Той уточни, че акцията продължава и в момента, защото има да се разпитат още свидетели.
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираната прокуратура извършва действия по разследване в „Автомобилна администрация“ - Перник

Специализираната прокуратура извършва действия по разследване в „Автомобилна администрация“ - Перник

3 Април 2019 | 10:22 | Агенция "Фокус"
Перник. Прокурори от Специализираната прокуратура и служители в ТЗ БОП-Перник започнаха действия по разследване в Областна дирекция на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ в град Перник. Това съобщиха от Специализираната прокуратура. Досъдебното производство на Специализираната прокуратура е образувано срещу лица, за които има данни, че участват в организирана престъпна група за подкупи. Извършват се претърсвания, изземвания, разпити на свидетели.
Информация за специализираната операция ще бъде предоставена по-късно.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Новият лидер на Консервативната партия и премиер на Великобритания Борис Джонсън. 23 юли 2019 г.
Новият лидер на Консервативната партия и премиер на Великобритания Борис Джонсън...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.