НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:34


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Пловдив: 97-годишният ветеран от Втората световна война Борис Гърнев се включи в протеста срещу застрояването в парка в кв. „Кършияка“

Пловдив: 97-годишният ветеран от Втората световна война Борис Гърнев се включи в протеста срещу застрояването в парка в кв. „Кършияка“

14 Април 2019 | 19:51 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Към протестиращите срещу застрояването на парка в квартал „Кършияка“ се включи и ветеранът от Втората световна война 97-годишният Борис Гърнев, предаде репортер на Радио „Фокус“- Пловдив. Подполковникът от запаса се радва на добро здраве и живее на метри от спорния парк, където през 90-те години на 19 век са били построени първите казарми на 9-ти пехотен пловдивски полк. Борис Гърнев участва в Първата и Втората фаза на войната срещу Германия като артилерийски наблюдател в състава на 11-ти дивизионен артилерийски полк. Сражава се на територията на Македония и Унгария. Награден е с орден „За храброст“.
„Живея тук от 55 години“, каза с развълнуван глас дядо Борис пред протестиращите и пред омбудсмана Мая Манолова, която дойде да ги подкрепи днес. „Преди да дойда тук бях орач, оставих остена, взех пушката и воювах в състава на 9-ти пехотен полк, бихме се и победихме“, заяви Борис Гърнев. Преди да даде думата на Борис Гърнев, Стойчо Андреев от Инициативния комитет на протестиращите обяви, че гражданите предлагат паметника на Борис Дрангов, който сега се намира в градинката на хотел „Санкт Петербург“, да бъде върнат в парка, където му е мястото. „Защото по тези алеи е вървял славният командир Борис Дрангов“, подчерта Андреев. Борис Гърнев предложи до паметника да бъде изградена и чешмичка, която да бъде стопанисвана от близките до парка детска градина и училище. Стойчо Андреев добави, че протестиращите от квартала няма да позволят да бъде разрушавана единствената останала сграда от 9-ти пехотен полк – бункерите. „Няма да позволим да бъде разрушавана военната история на България, категорични сме“, подчерта Андреев. Някои от присъстващите предложиха в бункера да бъде направен музей на полка, "защото те го заслужават".
Борис Гърнев остана с протестиращите докрая и поздрави хората за всички усилия, които полагат, за да запазят историята на полка. В групата в защита на парка в социалната мрежа се срещат и мисли на полк. Дрангов като "Животът не се мери по дължина, а по съдържание".
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова ще сезира Прокуратурата за изсичането на дървета в парка зад хотел „Санкт Петербург“ в Пловдив

Омбудсманът Мая Манолова ще сезира Прокуратурата за изсичането на дървета в парка зад хотел „Санкт Петербург“ в Пловдив

14 Април 2019 | 15:50 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Омбудсманът Мая Манолова ще сезира Прокуратурата за начина, по който безобразно са били изсечени 67 дървета в парка зад хотел „Санкт Петербург“, предаде репортер на Радио „Фокус“- Пловдив. „Виновните трябва да си понесат отговорността и трябва да има поне един наказан, за да спрат да секат вече“, заяви Мая Манолова пред жителите на пловдивския квартал „Кършияка“ по време на протест срещу застрояването на терена. Според нея е факт, че е имало опит да се промени статутът на парка от зелена площ към терен за застрояване. Омбудсманът ще поиска пълна проверка за това дали кметът на Пловдив Иван Тотев е изпълнил своите ангажименти по Закона за устройство на територията, дали дърветата са били надлежно картотекирани и дали в публичния регистър на общината за картотекиране на всички зелени площи и дървесна растителност са били отбелязани тези дървета, кой и как е издал разрешителните за строеж. „Защото няма как да бъдат толерирани подобни безобразия“, изтъкна Манолова.
Институцията на омбудсмана ще направи пълна проверка на място в община Пловдив на документите и ще отправи съответните препоръки- мястото да бъде отбелязано като парк и като зелени площи и да не се правят никакви опити да се подменя предназначението му. По думите на Манолова стъпка към такъв опит е било изсичането на дърветата, което пък, от своя страна, е предупредило гражданите, че се посяга на парка и те са реагирали. „Хората от Инициативния комитет за един месец са свършили огромна част от работата, толкова, колкото институциите у нас не могат да свършат за три години и 30 дни“, посочи Мая Манолова. „С моя екип направихме проверка за това как изглежда имотът в кадастралната карта, какво е предвидено и по ОУП. Мога да кажа, че наистина е имало опит и намерения да се промени предназначението от зелена площ в обслужващо строителство и парка да бъде застроен“, каза Манолова. Тя отбеляза, че ще работи и за това да бъде установено защо двата публични обекта на територията на парка – бункерите, които са на МО и обществената тоалетна, която е на общината, мистериозно са изчезнали от кадастралната карта. „Би следвало те да имат своите кадастрални номера и да са отбелязани по предвидения за това ред“, обяви Манолова и добави, че ще настоява това да бъде направено, а държавата и общината да си влязат във функциите и да защитават своята собственост. Според Мая Манолова, ако това бъде направено и ако процедурата за окончателно одобряване на ОУП и на ПУП каже, че това място ще бъде единствено и само парк, то това съществено ще повлияе на цената за този имот и ако общината си го откупи от частника, то цената за данъкоплатците няма да бъде много висока. Пред гражданите Мая Манолова още веднъж изтъкна, че с екипа си ще настоява и в ОУП и в ПУП това място да си остане парк и никой повече да не прави опити за променя предназначението му. Това бе посрещнато с бурни аплодисменти от хората, сред които много възрастни хора и деца. Тя пое ангажимент да следи казуса докрай до окончателното му разрешаване. Манолова отбеляза, че в Пловдив има още много работа, която трябва да се свърши, като ще посети и ще види какво се случва с тепетата на Бунарджика, като е имало опити да бъдат разрушавани. Омбудсманът изтъкна, че за първи път се сблъсква с такава висока ефективност на гражданска кампания и похвали хората от Инициативния комитет в квартал „Кършияка“ за направеното само за 30 дни.
Председателят на Инициативиня комитет и неговият заместник - Асен Костов и Стойчо Андреев помолиха Мая Манолова да поеме и още един ангажимент - да следи за спазването на върховенството на закона в случай, че собственикът обжалва и заведе дело. Тя обеща и заяви, че много се надява, че с работата по този казус ще се повиши доверието към работата на институциите и на съдебната система, защото гражданите стоят по-високо от всички тях.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Омбудсманът Мая Манолова ще се срещне с протестиращите от кв. "Кършияка", които искат да запазят от застрояване парка зад хотел "Санкт Петербург"

Пловдив: Омбудсманът Мая Манолова ще се срещне с протестиращите от кв. "Кършияка", които искат да запазят от застрояване парка зад хотел "Санкт Петербург"

14 Април 2019 | 13:42 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Омбудсманът Мая Манолова ще се срещне с протестиращите от кв. "Кършияка", които искат да запазят от застрояване парка зад хотел "Санкт Петербург". Това съобщи за Радио „Фокус“- Пловдив председателят на Инициативния комитет Асен Костов. От институцията на омбудстмана също изпратиха съобщение за предстоящата визита на Манолова в Пловдив днес от 14.00 часа.
Повече от месец продължава битката на гражданите за запазване на зелената площ. В тази борба се установи съществуването на разнопосочна документация за предназначеинето на терена, който е частна собственост. Инициативният комитет се срещна с представители на различни министерства, на няколко пъти присъства на заседания на Общинския съвет в Пловдив, за установяване на статута на терена. Техните искания са общината отново да си върне терена и той да остане парк, тъй като квартала е най-гъсто застроеният в града и хората нямат въздух от бетон. Протестите на хората не стихват, след като там бяха изсечени поголовно 64 здрави дървета. Това взриви обществения мир. Кметът на общината възложи независима оценка на имота и обяви няколкократно, че започва преговори за закупуване на терена, но и досега няма данни да се е срещал със собственика на имота.
Оказа се, че в границите на този имот има обекти, които са общинска и държавна собственост, които с годините са били заличени от „доброжелатели“. Това със сигурност е причина да се бави застрояването на терена, което е явната цел на собственика. В петък представители на инициативния комитет се срещнаха и с омбудсмана в София, за да подадат жалба и да я поканят на протеста си днес. Мая Манолова прие поканата и похвали гражданския инициативен комитет за направеното до момента в борбата им за запазване на парка.
Днес хората са в трескава подготовка за посрещането на Манолова. Те са разлепили целият квартал и целият град със съобщения, а в парка се развява българският флаг. Всички са решени да стигнат докрай в битката си по две причини – заради голямата нужда от чист въздух в квартала и заради историческия факт, че на този терен са били първите казарми на 9-ти пловдивски пехотен полк.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова ще се срещне в Пловдив с граждани, които се борят да запазят от унищожаване и застрояване зелените площи на парка в кв. „Кършияка“

Омбудсманът Мая Манолова ще се срещне в Пловдив с граждани, които се борят да запазят от унищожаване и застрояване зелените площи на парка в кв. „Кършияка“

14 Април 2019 | 07:28 | Агенция "Фокус"
София. Омбудсманът Мая Манолова ще се срещне в гр. Пловдив с граждани, които се борят да запазят от унищожаване и застрояване зелените площи на парка в кв. „Кършияка“, зад хотел „Санкт Петербург“. Това съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана на Република България. Срещата ще се проведе в 14.00 часа. В петък представители на инициативния комитет се срещнаха с омбудсмана в институцията, за да подадат жалба и да я поканят на протеста.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.