НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:52


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Канал 5“ (Македония): Пендаровски в Илинден, Зелениково и Петровец: Ще победим, защото имаме европейско бъдеще, нека продължим заедно напред!

„Канал 5“ (Македония): Пендаровски в Илинден, Зелениково и Петровец: Ще победим, защото имаме европейско бъдеще, нека продължим заедно напред!

13 Април 2019 | 01:25 | Агенция "Фокус"
Илинден. Пред жителите на община Петровец, Пендаровски заяви, че след дълъг период държавата се присъединява към развитите страни и сега трябва да продължи още повече напред, съобщава македонският телевизионен „Канал 5“.
„НАТО ни даде покана за членство, с това осигурено нашето настояще и бъдеще. Двадесет и девет най-мощни страни сега са с нас, не сме сами. Въпросът не е дали няма да бъде. Затова нека използваме шанса и да продължим напред“, каза Пендаровски.
На срещите с гражданите на община Илинден и Зелениково, Пендаровски подчерта, че това е избор между две концепции, тази, която води към по-добро бъдеще, и втората, водена от Силяновска, която връща страната в миналото.
„На другата опция, която няма план и визия, нека кажем, че не искаме да се връщаме в тъмното минало. Това, което постигнахме като правителство и отворихме вратите към ЕС и НАТО, е от историческо значение, защото само тогава можем да укрепим икономиката, да продължим да повишаваме заплатите, да насърчаваме младите хора да останат у дома и да изградят бъдеще тук“, добави Стево Пендаровски.
Убеден съм, че ще потвърдим и продължим прогресивните политики и ще спечелим на 21 април и на 5 май, защото носим по-добър живот и европейско бъдеще за всички. Ето защо, отбележете кръг номер 3, за да продължим заедно напред, призова Пендаровски.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Курир“ (Македония): Силяновска пред Пендаровски в Скопие

„Курир“ (Македония): Силяновска пред Пендаровски в Скопие

13 Април 2019 | 01:13 | Агенция "Фокус"
Скопие. Според последното проучване на агенция „М – Проспект“, проведено на представителна извадка от 1197 души на възраст над 18 години в периода от 04 до 10 април, Гордана Силяновска Давкова е кандидатът, който ще спечели най-много гласове в Скопие. Силяновска е любимият кандидат за скопчани, следвана от Пендаровски, а Река се радва на най-малкото доверие в столицата, съобщава скопското електронно издание „Курир“.
А именно, Силяновска се радва на подкрепата на 32,4% от избирателите в Сарай, Карпош, Център, Аеродром, Кисела вода и Македонски брод, централната градска част на град Скопие. За Пендаровски ще гласуват 31.5%, докато за Река 10,8%, 13,6% не биха гласували за нито един от кандидатите, 8% все още не са решили кого да подкрепят, а 3,8% отказаха да отговорят.
Анализаторите казват, че Скопие е индикатор за настроението на хората в цялата страна, резултатът, който ще бъде постигнат в Скопие, се прелива като вълна в останалата част на страната. В миналото имахме такива примери, когато Трифун Костовски, който беше кандидат на ВМРО-ДПМНЕ, спечели в Скопие, а победа беше записана в почти всички големи места в страната.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Николовски (ВМРО-ДПМНЕ): Гневните, разочарованите и забравените ще изберат Гордана Силяновска-Давкова  за президент

Александър Николовски (ВМРО-ДПМНЕ): Гневните, разочарованите и забравените ще изберат Гордана Силяновска-Давкова за президент

11 Април 2019 | 11:13 | Агенция "Фокус"
Скопие. Гневните, разочарованите и забравените ще изберат Гордана Силяновска-Давкова за президент, пише заместник-председателят на ВМРО-ДПМНЕ на страниците на скопския вестник “Независен“.

Агенция „Фокус“ представя материала без редакторска намеса, като изразените мнения и становща принадлежат на автора.

Имайки предвид, че пиша на страниците на "Независен" всяка втора сряда и че до първия кръг на президентските избори няма да има друга статия, бих искал да кажа мнението си за кампанията и кандидатите. Първото нещо, което идва на ум, е огромната разлика в качеството. От една страна, Гордана Силяновска-Давкова омагьосва с качествата си във всички аспекти - експертиза, отдаденост, красноречие, ясна визия, какво иска да направи и как да го направи. От другата страна е Стево Пендаровски, за когото изглежда, че единственият мотив е желанието да се компенсира поражението преди пет години на президентските избори. Той няма готовност, отдаденост и ясна визия за работа.
Има и друга разлика, която е от съществено значение за мен. Гордана Силяновска-Давкова е идеалист, а Стево Пендаровски е посредствен, който се приспособява само към наложените условия. Това е същественото, което ще определи тази кампания. А именно, Гордана вярва в това, за което говори, вярва, че със справедливост и върховенство на закона много неща могат да бъдат решени, коригирани и да бъдат взети нови решения. Стево просто се приспособява към условията в момента. Старото правило е, че политиката без силен идеализъм е просто управление на ежедневните дела. Затова политиката се нуждае от силен идеализъм. Силна идея, която ще ви води към постигането на това, което сте обещали на избирателите. Да, този идеализъм понякога може да бъде по-голям от възможностите, които има човекът или човекът, който го е получил, но е посоката, към която се стреми политикът.
От друга страна, дори за да реши някой да се приспособи към ежедневните условия, това е повече работа за правителството, отколкото за президента. Президентът трябва да бъде този, който води, който определя рамката на политическия дискурс, който дава насока на обществото и политическия живот на държавата. И затова трябва да има силна идея, която да го води. Гордана има тази идея! Идея за справедливост за всички нас, справедливост за Македония. В тази посока третият кандидат Блерим Река изглежда много по-добре от Пендаровски, защото има представа къде иска да отиде държавата. Той говори за републиката като концепция, към която трябва да се стремим. И може би това е една от основните причини, поради които в социологическите проучвания той се представя много по-добре от очакваното.
Тези дни, като част от кампанията на проф. Гордана Силяновска-Давкова "Правда за Македония", пътувам из Македония, посещавам села и градове, срещам се с много хора, говоря с тях, имам речи или изказвания, в които говоря за идеята си за Македония. Това, което мога да събера като общо впечатление от всички събрания, е, че както във всяка предишна кампания, от която съм бил част - гражданите са ядосани! Те са много ядосани! Те се чувстват разочаровани, оставени, забравени. Няма град, по-малък или по-голям, по-малко или по-голямо село, в което аз не чувам това. Те говорят за огромното разочарование от властта на Заев. Те са разочаровани от разпродажбата на националните интереси, промяната на името, въвеждането на противоконституционно двуезичие, но са много по-разочаровани от корупцията, която процъфтява, от разрушената икономика, от унищоженото здравеопазване и образованието, което е на най-ниското си ниво. Мнозина мислят да напуснат и много от тях вече са напуснали Македония. Отиват кой накъдето стигне. Тези, които имат български паспорти, които ги взимат не за това, което иска да представи България, а само от пуста мъка, за да получат шанс да пътуват и да работят свободно в ЕС, те отдавна са напуснали, сега това правят и македонци, и албанци, и турци, роми и всички останали. Който има роднина или приятел извън страната, отива при него, който не - отива сам. Всеки, който има работна виза, заминава, който няма – отива за три месеца и се връща, а след това отива, много от тях остават с нерегламентиран престой. Една тъжна картина на пустош и загубена надежда. Ще бъда нереалистичен, ако кажа, че емиграцията има само от три години власт на СДСМ, не, тя и преди е съществувала, но сега се вижда, че е в огромни размери. И за първи път, освен най-важното – заетостта и заплатата, има и втори важен фактор .
За първи път мнозинството от гражданите решават да напуснат, въпреки че имат работа и добра заплата. Те отиват, защото не виждат бъдеще в Македония. Това е вторият основен фактор, който за пръв път се появява тези три години в такъв мащаб. Както се казва, те заминават заради децата, които не виждат бъдещето тук. Те не виждат бъдещето главно поради лошите условия на живот, които не са свързани със заетостта и заплатите, а с други фактори: като надеждност, корупция, неефективност на публичната администрация, здравното и образователно бедствие. С една дума, те заминават, защото не вярват, че животът ще се промени. Те заминават, защото няма справедливост!
Това е според мен основната причина за тези избори е да гласувам за Гордана Силяновска-Давкова. С цялата си изминала дейност, тя показа, че се придържа към това, което обещава и знае как да го направи. И преди всичко трябва като президент трябва да се възстанови и ще възстанови справедливостта в Македония! Връщането на правосъдието ще реши повечето от проблемите, поради които много граждани емигрират от Македония. Също така победата на Гордана ще означава падането на това некомпетентно правителство, което е унищожило всичко, с изключение на бизнеса на Заев и техните роднини. Ново способно правителство от ВМРО-ДПМНЕ със силен професионален персонал и уроци, научени от миналото, ще бъде силно ангажирано да работи и ще има Силяновска-Давкова като най-важния коректив, за да възстановят заедно справедливоста в Македония.
Следователно изборът е лесен, но той трябва да излезем на изборите много, всички. Само бунт, мизерия и гняв, без глас за Гордана, няма да промени нищо, напротив, тази пустош ще продължи, в която всеки ще отиде, освен Заев, който са готови да доведе чужденци, да се населят в Македония, както е обявено. Затова на 21 април масовият гняв от несправедливостта и разочарованието на огромното мнозинство, че Заев и правителството са ги забравили, трябва да се превърнат в решение - и това е глас за Гордана Силяновска-Давкова!

Превод: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Блерим Река, кандидат-президент на Македония: Настъпи времето за президент от албански произход, и ние сме граждани на тази страна

Блерим Река, кандидат-президент на Македония: Настъпи времето за президент от албански произход, и ние сме граждани на тази страна

10 Април 2019 | 23:41 | Агенция "Фокус"
Скопие. Проф. Блерим Река, кандидат-президент на Македония на „Алианс за албанците“ и БЕСА, участва в митинг в община Бървеница, в рамките на който подчерта, че е настъпил момента за държавен глава на страната от албански произход, предава скопската телевизия „Канал 5“.
В Бървеница Река бе придружен от лидера на двете партии, съответно Зиядин Села и Билал Касами. Както Река подчерта и преди началото на митинга, концепцията му е за универсална република за всички граждани, за върховенство на закона и справедливост за всички.
„Дойде време за албанския президент, защото и албанците са граждани на тази страна. За да живее концепцията за една република за всички, трябва да има истинско равенство - и не само формално. Македония като мултиетническо общество не може да функционира като моноетническа държава. Затова на 21 април гласът ви е глас за промяна, глас срещу корупцията и срещу несправедливостта“, цитира телевизията Река.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Кампанията за президентските избори в Македония: Силяновска участва в митинги в Бутел и Карпош, а Пендаровски – в Тетово и Йегуновце

„Канал 5“ (Македония): Кампанията за президентските избори в Македония: Силяновска участва в митинги в Бутел и Карпош, а Пендаровски – в Тетово и Йегуновце

10 Април 2019 | 23:34 | Агенция "Фокус"
Скопие. Кампанията за президентските избори в Македония продължава – в сряда вечер кандидатът на управляващия СДСМ Стево Пендаровски участва в митинги в Тетово и Йегуновце, а на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска Давкова – в Бутел и Карпош, предава скопската телевизия „Канал 5“ .
„Със срещи с граждани, трибуни и с митинги кандидатите за президентския пост завършиха 10-тия ден от предизборната кампания с представяне на техните програми и концепции“, подчертава медията.
В речите си в Бутел и Карпош кандидатът на опозицията отбеляза, че с победата си ще покаже как трябва да се водят евроатлантическите процеси и интеграция, добавяйки, че СДСМ и премира Зоран Заев използват ЕС и НАТО като алиби за тяхното съществуване.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Република“ (Македония): Кампанията за президентските избори в Македония: ВМРО-ДПМНЕ провежда митинг в Карпош

„Република“ (Македония): Кампанията за президентските избори в Македония: ВМРО-ДПМНЕ провежда митинг в Карпош

10 Април 2019 | 22:00 | Агенция "Фокус"
Скопие. Кандидадът за президентския пост на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и коалиция Гордана Силяновска Давкова ще направи обръщение към жителите на град Карпош, където в 20:30 часа местно време (21:30 часа българско време) започна митинг на партията, съобщава близкото до кръговете й електронно издание „Република“.
Очаква се в рамките на събитието реч да изнесе и председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски.
По-рано през деня ВМРО-ДПМНЕ организира събитие, свързано с президентската кампания в Македония, в град Бутел, квартал на Скопие.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кандидатът на ВМРО-ДМПНЕ за президентския пост в Македония: Ще се опитам да ревизирам Преспанското споразумение по мирен път

Кандидатът на ВМРО-ДМПНЕ за президентския пост в Македония: Ще се опитам да ревизирам Преспанското споразумение по мирен път

10 Април 2019 | 20:07 | Агенция "Фокус"
Скопие. Кандидатът за президентския пост на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и коалиция Гордана Силяновска Давкова увери, че винаги ще изтъква негативите на Преспанския договор и ако спечели изборите ще се опита да го ревизира по мирен път. Съответното тя заяви в интервю за скопската телевизия „Алфа“, съобщава електронното издание на македонския „Фокус“.
„Решението (за Преспанския договор) не е добро, то навлиза в правото на самоопределение и във въпроса за идентичността. Това казват и моите гръцки колеги. Навсякъде и винаги ще изтъквам тези заплахи и по мирен път, позовавайки се на правото и истината, ще се опитвам да го преразгледам“, категорична бе Силяновска.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Пендаровски: Напредъкът към ЕС открива възможностите за селското стопанство

„Канал 5“ (Македония): Пендаровски: Напредъкът към ЕС открива възможностите за селското стопанство

10 Април 2019 | 05:16 | Агенция "Фокус"
Неготино. За първи път седим на една маса с ключовите държави, които оформят днешния свят. Сега трябва да вървим напред, към ЕС, да отворим възможностите и да осигурим бъдещето, каза кандидатът за президент, Стево Пендаровски в Неготино, предава скопският телевизионен Канал 5“.
„През последните 2 години бяха направени големи стъпки. Сега е моментът да продължим напредъка, да дадем на тези големи стъпки реалистична стойност у дома, в частта на икономиката и по-добрия живот“, добави Пендаровски.
Пендаровски призова за масово гласуване на изборите, за да продължи напредъкът.
„Само ако продължим напред, ще гарантираме членството в ЕС. Това ще отвори възможностите за достъп до огромните средства на Съюза за селското стопанство и ще даде шанс за поставянето на нашите продукти на пазара от 500 милиона жители. Затова е важно да продължим напред“, каза Пендаровски.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Силяновска: Всичко може да смените, но никога родината

„Сител“ (Македония): Силяновска: Всичко може да смените, но никога родината

10 Април 2019 | 02:09 | Агенция "Фокус"
Гостивар. „Родината е неразделна част от народите. Често поглеждам към думите на Бърнард Шоу - всичко може да смените, може да смените идеологията, може да смените дрехите си, поведението си, но вашата родина никога“, заяви Силяновска-Давкова, кандидат за президент на ВМРО-ДПМНЕ и коалицията, на митинг в Гостивар.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Курир“(Македония): Силяновска: Излезте на изборите, чрез президентските ще се отвори път за нови парламентарни избори

„Курир“(Македония): Силяновска: Излезте на изборите, чрез президентските ще се отвори път за нови парламентарни избори

9 Април 2019 | 04:44 | Агенция "Фокус"
Кичево. На тези избори най-важното е да се излезе и да не се остави проблемът с 40-процентната бариера. Защо се страхувам, че ако не достигнем бариерата, тогава може би президентът ще бъде избран в парламента, съобщава скопското електронно издание „Курир.
Това поиска кандидатът за президент на ВМРО-ДПМНЕ и коалицията Гордана Силяновска Давкова на предизборен митинг в Кичево.
„Голям противник съм на избирането на президент в Македония от събранието, защото тогава вие не само като гласоподаватели нямате влияние върху изборите, а двамата лидери на партиите ще го изберат, както направиха досега. Осемдесет и един членове ще потвърдят и вдигнат ръка. Той или тя няма да бъде нашата мярка, но ще бъде тяхната мярка. Вярвам повече в мъдростта на народа, че той може да разпознае не само партията, не само лидерите, но и личност, която ще излезе от него и ще работи за него и ще бъде с него“, подчертава Силяновска Давкова.
Тя посочи, че на президентските избори, след думите на премиера, ще се отвори пътя за нови парламентарни избори и, както каза, се знае кой ще спечели в тези избори и в условията на нова парламентарна коалиция ще започне процес на реформи.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Курир“ (Македония): Силяновска: Президентските избори трябва да бъдат спечелени не заради Гордана Силяновска, а за делегитимиране на правителството

„Курир“ (Македония): Силяновска: Президентските избори трябва да бъдат спечелени не заради Гордана Силяновска, а за делегитимиране на правителството

9 Април 2019 | 04:33 | Агенция "Фокус"
Кичево. Проф. Силяновска заяви на митинга в Кичево, че президентските избори трябва да бъдат спечелени не заради Гордана Силяновска, а за да се делегитимира властта, защото тя не обръща внимание на конституционното право и задължителното международно право, съобщава скопското електронно издание „Курир“.
Професор Силяновска каза, че Македония има сериозни проблеми с демократичния дефицит, очаквахме живот, а живота не го виждаме. Единствените промени, направени от правителството на реформата, беше промяната на името. От върховенството на закона няма следа или глас, в нашата страна цялата власт е съсредоточена в ръцете на премиера, а нашите свободи и права са застрашени, всяко правителство ви корумпира, абсолютно“, добави тя.
„Ние сме в разгара на корупцията и престъпността. Суверенитетът е най-застрашен от корупция и престъпност. Не може да се отива към ЕС без експертна и компетентна администрация. С партийна администрация реформите не са възможни, затова трябва да ги предупредим на тези избори.
„Непотизмът има пандемичен мащаб, където има непотизъм не може да има успех, но ние ще се справим с него. За всички обективни анализатори македонската система е хибриден режим, а не либерална демокрация“, каза професорът.
„Вярвам в мъдростта на хората, смятам, че той може да разпознае човек, който ще работи за него и ще бъде с него“, обяви Силяновска Давкова на митинга в Кичево.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Пендаровски: Аз ще бъда президент на всички граждани, няма да деля по вяра, народност или политическа принадлежност

„Канал 5“ (Македония): Пендаровски: Аз ще бъда президент на всички граждани, няма да деля по вяра, народност или политическа принадлежност

9 Април 2019 | 04:19 | Агенция "Фокус"
Бутел. Кандидатът за президент, Стево Пендаровски, че община Бутел от десетилетия е пример за това как трябва да функционира концепцията за общество за всички и единството на гражданите, предава скопският „канал 5“.
„Тук, в тази община, прекарах по-голямата част от живота си с хора от всички етнически общности. Моят лозунг е Заедно напред, означава обединение, а не делене. Едно общество за всички е концепцията, която започнахме да реализираме от 2016 година. Ще бъда президент на всички граждани и няма да деля по религиозна, национална или политическа принадлежност“, заяви Пендаровски.
Пендаровски подчерта, че това поколение политици се е заело и се занимава с най-трудните въпроси. Това доведе до покана за членство в НАТО и през юни да получим дата за започване на преговори с ЕС.
С това, каза той, нашите политически представители ще участват равноправно в решаването на световните въпроси, нито един въпрос за Македония, няма да се решава без Македония. Това ще означава отваряне на европейски фондове, повече инвестиции, нови работни места и по-висок стандарт за всички граждани.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 октомври 2019 г.
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 окт...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.