НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:49


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The Guardian: ЕС отхвърли предложението на Тереза Мей за кратко забавяне на Брекзит

The Guardian: ЕС отхвърли предложението на Тереза Мей за кратко забавяне на Брекзит

10 Април 2019 | 03:43 | Агенция "Фокус"
Лондон. Искането на Тереза Мей за кратко забавяне на Брекзит беше отхвърлено, което постави ЕС на пътя да удължи членството на Великобритания до 2020 г, пише британският в. The Guardian.
Въпреки отчаяният спринт на премиера до Париж и Берлин, за да убеди лидерите в плана й да прекъсне безизходното положение, председателят на Европейския съвет Доналд Туск показа липсата на вяра у политиците от ЕС в нейните междупартийни преговори.
На фона на нарастващата подкрепа сред ЕС-27 за продължително отлагане на Брекзит, Туск отхвърли молбата на Мей за по-кратко забавяне до 30 юни в писмо до лидерите, с което ги кани на срещата в сряда, когато ще обсъдят новата дата за напускане.
Дипломат от ЕС заяви във вторник, след среща на посланиците, че двете крайни дати, които се изясняват в столиците на ЕС, са края на декември или края на март 2020 г.
Източник от кабинета изрази съмнения дали Мей може да оцелее, след като председателства толкова дълго закъснение на Брекзит, след като преди това заяви, че „като премиер“ не може да приеме по-дълго забавяне от 30 юни.
Мей е изправена пред ожесточена реакция в рамките на нейната партия относно вероятността за дълго забавяне на Брекзит и участие в изборите за ЕС, особено ако това води до някаква сделка с лейбъристите, включваща митнически съюз.
Туск заяви, че „досегашният опит на ЕС, както и дълбоките разделения в Камарата на общините, ни дават малка причина да вярваме, че процесът на ратификация може да приключи до края на юни“.
Франция смята, че удължаване с година с възможността да напусне по-рано, както беше предложено от Туск по-рано този месец, ще бъде „твърде дълго“, но Тереза Мей смекчи позицията си.
Словения, Австрия и Испания изразиха загриженост относно продължителното удължаване по време на срещата във вторник, позовавайки се на рисковете за ЕС от лошо държане на Великобритания по време на допълнителния период на членство.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: „САЩ трябва да се подготвят за твърд Брекзит“

AFP: „САЩ трябва да се подготвят за твърд Брекзит“

9 Април 2019 | 22:00 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Съединените щати трябва да се подготвят за съвсем реалната възможност Великобритания да напусне Европейския съюз без споразумение, съобщи министърът на финансите Стивън Мнучин, предава AFP.
„Мисля, че в този момент трябва да бъдем подготвени за твърд Брекзит като много реалистичен резултат“, заяви Мнучин по време на показания пред комисията по финансови услуги.
Той добави, че министерството на финансите на САЩ се е координирало с Федералния резерв, Федералната корпорация по депозитно застраховане и други агенции, за да бъдат готови за такъв сценарий, докато Лондон и Брюксел се борят да избегнат хаотичен Брекзит без сделка.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Туск предлага дълго забавяне на Брекзит, но не повече от година

AFP: Доналд Туск предлага дълго забавяне на Брекзит, но не повече от година

9 Април 2019 | 20:45 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск призова лидерите на блока да разрешат на Великобритания да отложи Брекзит за срок до една година, тъй като Лондон и Брюксел се борят да избегнат хаотично напускане без сделка, предава AFP.
Премиерът Тереза Мей поиска Брекзит да бъде отложен за 30 юни, но Туск заяви, че фактите от последните месеци са дали „малка причина да се вярва“, че разделените британски депутати ще ратифицират споразумението за развод дотогава.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Германският канцлер вижда удължаване на Брекзит до началото на 2020 година

AFP: Германският канцлер вижда удължаване на Брекзит до началото на 2020 година

9 Април 2019 | 19:16 | Агенция "Фокус"
Берлин/Париж. Германският канцлер Ангела Меркел разглежда удължаването на крайния срок за Брекзит за "няколко месеца до началото на 2020 г.", заяви източник от нейната партия, цитиран от AFP.
Меркел каза пред депутатите от консервативния блок на ХДС и ХСС след разговорите с британския премиер Тереза Мей в Берлин, че такава възможност ще бъде обсъдена на срещата на върха на ЕС за Брекзит в сряда, според източника.
Канцеларията на председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск е представила идеята за "гъвкаво" удължаване до една година, с възможност за Лондон да напусне по-рано, ако намери начин да го направи, но все още няма съгласие по този въпрос.
Преди преговорите между Мей и френския президент Еманюел Макрон по-късно във вторник, Париж сигнализира, че е отворен за разширяване, но с известни ограничения.
"Никога не сме били против идеята за намиране на алтернативно решение на Брекзит без сделка в определени граници, а не на всяка цена", заяви високопоставен служител от екипа на Макрон, говорейки при условие за анонимност.
Запитан за срока на подобно удължаване, помощникът каза, че една година "изглежда твърде много".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Британската лира се повишава на фона на разговорите за отлагане на Брекзит

AFP: Британската лира се повишава на фона на разговорите за отлагане на Брекзит

9 Април 2019 | 14:15 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британската лира нарасна във вторник, когато премиерът Тереза Мей стартира нов дипломатически натиск да предотврати Брекзит без сделка в края на тази седмица и да осигури ново удължаване, предава AFP.
Стерлингът за кратко се покачи над 1.31 долара в късните сутрешни сделки с чуждестранна валута, докато еврото се понижи спрямо паунда.
Азиатските и европейските фондови пазари бяха най-оптимистични, в навечерието на жизненоважна среща на върха на Европейския съюз, на която лидерите на блока ще обсъдят молбата на Мей за отлагане на Брекзит до 30 юни.
По време на обиколка във вторник британският премиер ще се срещне с канцлера Ангела Меркел в Берлин и с президента Еманюел Макрон в Париж в последния си опит да предпази страната си от хаотичен Брекзит в петък.
"Паундът изглежда е склонен да види добри новини", заяви банковият анализатор Джейн Фоли.
"Фактът, че Мей има повече ключови преговори по график, е взет като индикация, че може да бъде договорено забавяне на Брекзит след 12 април," коментира Фоли.
Мей призова лидерите на ЕС в петък да отложат Брекзит до края на юни, за да й дадат време да постигне компромис с опозицията, което би позволило на британския парламент да приеме плана за развод в четвъртия опит.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мишел Барние: Всяка отсрочка за Брекзит зависи от Тереза Мей

Мишел Барние: Всяка отсрочка за Брекзит зависи от Тереза Мей

9 Април 2019 | 13:30 | Агенция "Фокус"
Люксембург. Главният преговарящ за Брекзит от страна на Брюксел Мишел Барние заяви във вторник, че всяко отлагане на излизането на Великобритания от Европейския съюз зависи от това какъв план ще представи премиера на Обединеното кралство Тереза Мей на извънредната среща на върха на Съюза в сряда, предава AFP.
„Срокът на отлагането е свързан с предложението и това какво ще представлява то. Всичко зависи от това какво Мей ще каже на европейските лидери утре“, каза Барние.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: ЕС е готов за удължаване на срока за Брекзит, но премиерът Мей се нуждае от ясен план

Reuters: ЕС е готов за удължаване на срока за Брекзит, но премиерът Мей се нуждае от ясен план

9 Април 2019 | 13:17 | Агенция "Фокус"
Люксембург. Министрите от ЕС заявиха във вторник, че блока е готов да даде на Великобритания второ удължаване на срока й за излизане от ЕС, но британския премиер Тереза Мей трябва да представи ясен план как смята да прокара сделката на излизането на Великобритания от ЕС, предава Reuters.
Министрите от ЕС се срещат в Люксембург ден преди лидерите на 27-те страни членки на ЕС да решат в следобедните си преговори дали да позволят на Великобритания поредното удължаване на срока, за да пробва да разреши проблемите около Брекзит в Лондон.
Без това удължаване, Великобритания трябва да излезе от ЕС на 22:00 вечерта в петък без сделка.
Германските, нидерландските, ирландските и люксембургските министри изясниха в коментарите си при пристигането им на срещата, че трябва да се избягва решението „Брекзит без сделка“.
"Всички тази седмица са готови да разгледат възможността за допълнителни срокове, но те със сигурност искат да видят план, приложен към това удължаване на срока", заяви пред репортери външният министър ма Ирландия Саймън Коуни.
Нидерландският му колега Стеф Блок повтори: "В интерес е на холандците е да се избегнат усложнения при излизането на Великобритания от ЕС и ако е необходимо повече време да се избегне „Брекзит без сделка“, трябва да осигурим това време“.
„Наистина се надявам, че Обединеното кралство ще намери решение да избегне „Брекзит без сделка“. Надяваме се на конкретен план от страна на Обединеното кралство за това как да избегнем евентуални усложнения.
Жан Аселборн от Люксембург заяви, че ЕС ще направи "всичко, което може" да избегне сценария „Брекзит без сделка“.
Но германският министър Майкъл Рот даде ясно да се разбере, че Мей трябва да състави ясен план да убеди лидерите на ЕС в сряда да отложат Брекзит след настоящата крайна дата за излизането на Великобритания от ЕС на 12 април.
"За съжаление трябва да отбележа, че определените условия ... не са изпълнени", каза той.
„Разбира се, ние мислим за подходящо удължаване на срока, а също и за по-дълъг срок. Те обаче ще дойдат с много стриктни условия“, каза Рот, визирайки британското участие в изборите за майски парламент на ЕС като едно от тези условия.
Георгиос Сиамба от Румъния, която понастоящем е ротационен председател на ЕС, заяви, че Съюза приветства готовността на Великобритания да организира изборите за Европейски парламент през май, но заяви, че това не е достатъчно.
"За нас е важно да разберем защо Великобритания иска да остане (по-дълго), трябва да останете с оглед на нещо", каза той.
"Ние бяхме в същото положение само преди няколко седмици, не можем да си позволим да обсъждаме един и същи въпрос на всеки две седмици без план", каза той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Тереза Мей отива в Берлин и Париж, за да моли за нова отсрочка на Брекзит

Reuters: Тереза Мей отива в Берлин и Париж, за да моли за нова отсрочка на Брекзит

9 Април 2019 | 11:52 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Тереза Мей ще се срещне с Меркел и Макрон, за да моли за нова отсрочка на Брекзит
Лондон. Британският премиер Тереза Мей ще се срещне с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон във вторник, за да ги моли за нова отсрочка на Брекзит, докато тя води кризисни преговори за излизане от задънената улица около излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз с опозиционната Лейбъристка партия, пише Reuters.
„Премиерът все още не се е отместила от своите червени линии и не можем да постигнем компромис“, заяви лидерът на Работническата партия Джереми Корбин преди продължаването на преговорите във вторник.
В същото време Мей отива в Париж и Берлин преди извънредната среща на върха на ЕС в Брюксел в сряда, а британските депутати ще проведат 90-минутен дебат за нейното предложение излизането на Великобритания да бъде отсрочено до 30 юни от 12 април.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тhe Guardian: Тереза Мей е принудена да отложи Брекзит след историческа победа за депутатите

Тhe Guardian: Тереза Мей е принудена да отложи Брекзит след историческа победа за депутатите

9 Април 2019 | 02:27 | Агенция "Фокус"
Лондон. Депутатите са приели историческо законодателство, за да забавят член 50, принуждавайки правителството да определи своя график за продължителността на забавянето на Брекзит, пише британският в. The Guardian.
При извънредни обстоятелства законопроектът, изготвен от лейбъристите Ивет Купър и консерватора Оливър Летуин, премина през последните си етапи в Камарата на лордовете и беше одобрен от Общините.
Бързото приемане на законопроекта стана възможно благодарение на успеха на безпрецедентното изменение, което позволи на депутатите да се възползват от контрола над работата на парламента в определени дни, което означава, че правителството не може да блокира неговия напредък.
Законът за оттегляне от ЕС (№ 5) получи кралско съгласие, принуждавайки премиера да удължи действието на член 50 и да обясни продължителността на удължаването на срока в парламента във вторник.
Андреа Лийдсъм, заяви, че правителството няма да блокира напредъка на законопроекта, след като е бил приет от лордовете, но тя го нарече „огромна кучешка вечеря“ и критикува колко малко време за дебат имаше законопроектът.
Мей вече е обещала да поиска удължаване до 30 юни, но правителството се противопостави на законодателството, като се страхува, че прецедентът, който той ще установи депутати от задните банки да бъдат в състояние да приемат законопроекти.
Съгласно условията на новия закон, правителството трябва да представи предложение за съгласие за продължителността на удължаването, което премиерът ще търси от ЕС.
Мей ще се срещне с лидерите на ЕС на спешна среща на високо равнище в Брюксел в сряда вечерта, за да направи искането, което може да бъде отхвърлено в полза на по-дълго и по-гъвкаво удължаване, което ще изисква от Великобритания да участва в изборите за Европейски парламент.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: И Еманюел Макрон ще разговаря с премира на Обединеното кралство за Брекзит

AFP: И Еманюел Макрон ще разговаря с премира на Обединеното кралство за Брекзит

8 Април 2019 | 13:30 | Агенция "Фокус"
Париж. Държавният глава на Франция Еманюел Макрон ще се срещне с министър-председателя министър-председателя на Обединеното кралство Тереза Мей за разговори за Брекзит, предава AFP, като пояснява, че срещата ще се състои във вторник, 9 април – същия ден, в който лидера на кабинета в Лондон ще бъде приета от германския канцлер Ангела Меркел в Берлин.
Лидерите на Франция и Великобритания ще се срещнат в 18:00 часа местно време (19:00 часа българско време).
Агенцията подчертава, че пътуването на Мей до Париж и Берлин са в навечерието на решаваща среща на върха на ЕС, на която британският премиер се надява да убеди Брюксел да се съгласи на ново удължаване на Брекзит до 30 юни.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Германският канцлер приема Тереза Мей за разговори за Брекзит

AFP: Германският канцлер приема Тереза Мей за разговори за Брекзит

8 Април 2019 | 13:07 | Агенция "Фокус"
Берлин. Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел ще приеме министър-председателя на Обединеното кралство Тереза Мей за разговори за Брекзит, предава AFP, като пояснява, че срещата ще се състои във вторник, 9 април.
Агенцията подчертава, че пътуването на Мей до Берлин е в навечерието на решаваща среща на върха на ЕС, на която британският премиер се надява да убеди Брюксел да й даде ново удължаване на Брекзит до 30 юни.
„Канцлерът и британският премиер ще разменят мнения за излизането на Великобритания от ЕС", заяви говорителят на Меркел Щефен Зейберт.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Presse: Нова решаваща седмица за Брекзит: Ще напусне ли Обединеното кралство ЕС в петък?

Die Presse: Нова решаваща седмица за Брекзит: Ще напусне ли Обединеното кралство ЕС в петък?

8 Април 2019 | 10:14 | Агенция "Фокус"
Лондон/Брюксел. В рамките на деня министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей ще проведе нови преговори с опозиционната Лейбъристката партия, а в сряда се очаква да присъства на специалната среща на върха на Европейския съюз в Брюксел. По всичко личи, че за пореден път започва решителна седмица в привидно безкрайните спорове за Брекзит, коментират в редакцията на водещия австрийски ежедневник Die Presse, като подчертават, че Брюксел очаква с нетърпение дали преговорите между Мей и опозицията относно излизането от задънената улица ще донесат първи резултати.
Ще стане ясно също дали и колко дълго още ще бъде отложено излизането на британците от Европейския съюз. Към настоящия момент се очаква британците да напуснат ЕС този петък. Въпреки това, мнозинството от британските депутати в долната камара искат да предотвратят хаотичен Брекзит с тежки последици, особено за икономиката.
В Брюксел Мей вероятно ще представи официално ново искане за отлагане на Брекзит до 30 юни, с което страните-членки следва да се съгласят. От друга страна, председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск предложи забавяне с до 12 месеца, с възможност Великобритания да напусне ЕС по-рано, ако бъде постигнато споразумение за Брекзит.
Но може да се окаже, че Мей трябва отново да преразгледа заявлението си. Камарата на лордовете разисква законопроект, за да даде на парламента правото да взема решения относно продължителността на отлагането на Брекзит. Ако законът влезе в сила навреме, долната камара може да гласува за продължителността на отлагането преди Мей да пътува до Брюксел.
Сделката за Брекзит, която Мей е договорила с ЕС за регулиране на отношенията между Великобритания и международната общност, след като британците напуснат организацията, бе отхвърлена три пъти в Лондон. Сега дискусиите между правителството и опозицията отново са на дневен ред. Мей иска съгласие с нея.
Въпреки това, мненията се различават и в двете големи британски партии. Те варират от желанието да се откажат възможно най-бързо от членство, дори без сделка, до втори референдум. Принципно лейбъристите подкрепят по-тесните връзки с ЕС след излизането от страната - лидерът на опозицията Джереми Корбин се стреми към митнически съюз с ЕС.
Много консерватори наблюдават разговорите с лейбъристите с подозрение. Перспективата за участие в новите избори за Европейски парламент в края на май, в случай на голямо закъснение на Брекзит, също среща критики. По този начин натискът срещу Мей продължава да нараства в собствените й редици. Министър-председателят обеща да подаде оставка, ако парламентът подпише споразумение за Брекзит. Лондон вече спекулира за възможните й наследници.
Манфред Вебер, водещ кандидат на ЕНП на европейските избори на 26 май, междувременно отхвърли изменение на пътната карта за Брекзит. „Не трябва да има удължаване на срока, без яснота каква е целта", заяви политикът от ХСС. Комисарят по бюджета на ЕС Гюнтер Йотингер предупреди, че заради хаоса около Брекзит Европа изостава в конкуренцията с Китай.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гюнтер Йотингер в интервю за Die Welt: От хаоса с Брекзит ЕС прави другите силни – и Китай е най-големият печеливш

Гюнтер Йотингер в интервю за Die Welt: От хаоса с Брекзит ЕС прави другите силни – и Китай е най-големият печеливш

8 Април 2019 | 09:52 | Агенция "Фокус"
Берлин. В интервю за германския национален ежедневник Die Welt европейският комисар по бюджета Гюнтер Йотингер предупреди, че Европа е парализирана от хаоса около Брекзит, а големият печеливш от ситуацията е Китай. Същевременно той обяви милиарди инвестиции, които да не позволят индустрията няма да бъде изоставена на конкуренцията от Пекин.
Коментирайки възможните сценарии около бъдещето на Брекзит, германският политик призна: „Не сме да говоря за това какво ще се случи в и с Обединеното кралство. Възможно е да се подаде молба за по-нататъшно удължаване на членството, за да се насочи излизането й от структурите на Общността в организиран ред. Не изключвам също по-нататъшно удължаване на Брекзит, както и в крайна сметка британците в крайна сметка да се откажат от излизането си. На 10 април имаме извънредна среща на върха на ЕС. Тя е и последният шанс преди европейските избори - с или без Великобритания. До 10 април британците най-накрая трябва да знаят какво искат - а не само това, което не искат“.
На въпрос каква е цената, която Европа плаща за хаоса с планираното излизане на Обединеното кралство от Общността, Йотингер заключи: „Европа е парализирана от него. Вече повече от две години се занимаваме с Брекзит. Това коства време и усилия, нерви и пари. Има толкова много неща за вършене, които са по-важни. Ние правим другите силни. Най-големият победител е Китай. Китайците непрекъснато следват стратегията си, запълвайки празнините по света, които Европа не може да запълни“.
Йотингер е убеден, че Европа все още има шансове. „За това трябва да инвестираме, от една страна, и от друга страна, най-накрая, да стартираме необходимите процеси. Ето защо ЕС ще се съсредоточи върху инвестирането“, обяви германският политик, като поясни, че става въпрос за вливане на средства конкретно в областта на изкуствения интелект с финансиране от различни програми като противодействие на китайската конкуренция.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 The Guardian: Мей е изправена пред силен натиск от страна на кабинета заради отсрочката на Брекзит

The Guardian: Мей е изправена пред силен натиск от страна на кабинета заради отсрочката на Брекзит

8 Април 2019 | 04:53 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей е подложена на силен натиск от кабинета заради перспективата да получи голяма отсрочка за излизането на Великобритания от ЕС, пише The Guardian, като пояснява, че се увеличават и очакванията от междупартийните разговори за компромисен план, макар че до този момент няма нищо конкретно.
В навечерието на решаващата лидерска среща в ЕС, премиерът е притиснат от поредица от различни опции, които може да доведат до разцепление в Консервативната партия и до шумен срив на самия кабинет.
Единственият отговор на Мей в неделя е видео, в което тя призовава за компромис в разрешаването на проблема, в него обаче няма никакви нови подробности около самия Брекзит.
В неделя ключов съюзник на френския президент Еманюел Макрон заяви, че подобен план „за гъвкаво напрежение“ трябва да се замени с продължителна отсрочка, така че Обединеното кралство да може наистина да посочи какво точно иска“. При подобна ситуация то например не трябва да има право да се произнася за следващия бюджет на ЕС.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Atlantic: Британските законодатели попаднаха в капана на лимбото и – на Брюксел

The Atlantic: Британските законодатели попаднаха в капана на лимбото и – на Брюксел

7 Април 2019 | 23:42 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Брюксел. Политическият хаос в Лондон означава, че британските депутати в Европейския парламент не са наясно дали ще участват в изборите през следващия месец. Сами попаднаха в капана на лимбото (танц, при който участниците се движат под постепенно спускаща се пръчка или въженце – бел. ред.) – и на Брюксел, пише в репортаж от последния си брой американското списание The Atlantic.
Жан Ламбер събира багажа си от офиса си в Брюксел, тъй като времето й като представител на Обединеното кралство в Европейския парламент изтича.Камари от книги, папки и кашони, разхвърляни из стаята, са истинското свидетелство за близо двете десетилетия, които тя е служила на лондончани като един от тримата им представители на Зелената партия в Брюксел и Страсбург. При напускането на Великобритания от Ес тя, като още 72 нейни британски колеги, скоро ще остане без работа. Но Брекзит все още не се е случил. А и работата, която трябва да се свърши около самото излиза на Острова от европейските структури, все още е твърде много.
Бъдещето на британските евродепутати представлява само една от множеството неизвестни, с които се е заобиколил самият Брекзит. Все още няма никакви знаци за това как, кога или дали изобщо страната ще се раздели с блока, тъй като датите се променят – първоначалната 29 март се отложи за 12 април. Засега. Подобно на всички останали жители на Обединеното кралство и британските евродепутати са оставени да наблюдават отстрани случващото се в Уестминстър. Те дори не са наясно дали предстоящата среща на върха за Брекзит ще е тяхна последна или, след като правителството ще търси удължаване на срока на действие на Член 50, те ще трябва да се включат в битката за евродепутатски места през май.
По думите на Ламбер, „според нас ще напускаме.“, но този танц в стил лимбо е „труден“ и „предизвиква много стрес“, Продължаваме да работим, защото Парламентът не е спрял заради хаоса, в който се намира Великобритания“.
Съществува реална вероятност, три години след референдума за излизане от Ес, страната да се включи в изборите за Европейски парламент през май. Дали в крайна сметка това ще се случи зависи от готовността на британското правителство да поиска нова отсрочка и промяна в датата до края на юни или пък и до по-късно. Така ще се постигне нов консенсус за премиера Тереза Мей и нейната сделка по Брекзит, тя ще може да организира общи избори и дори още един референдум. Във вторник Мей заяви, че ще потърси възможност за нова промяна в срока след 12 април, за може по този начин да даде на парламента в Лондон още време и да постигне консенсус. Тя дори започна серия от междупартийни разговори с лидера на опозиционната Лейбъристка партия Джеръми Корбин, за да се преодолее създалата се пропаст. И макар че премиерът заяви, че ще настоява за „възможно най-къс срок на новата отсрочка“, за да може Великобритания да избегне изборите в ЕС, в крайна сметка решението ще бъде взето от европейските лидери.
Подобна отсрочка дори все още не е гарантирана, тъй като тепърва предстои останалите 27 държави, членки на ЕС да се договарят и да постигнат споразумение за евентуален нов срок. Едно нещо обаче е сигурно: поради правни и политически причини Брюксел няма да позволи на Обединеното кралство да остане в блока след 12 април, ако няма гаранции, че то ще участва в изборите. Така на британците ще се осигури представителство на европарламентарно равнище, както и да се даде възможност на гражданите на ЕС да участват в тях.
Въпреки всичко за Ламбер е ясно – тя не иска да участва, но това не означава, че нейната партия не изготвя списък с кандидати, които да я заместят, когато удари часът. Същото е положението и в другите британски партии, представени в Европарламента, например евроскептиците също се готвят да издигнат свои кандидати в последната минута. Независимата група, съставена от британски консервативни и лейбъристки парламентаристи, които напуснаха бившите си партии и регистрирах нова официална политическа партия, за да издигнат свои кандидати за Европарламента. Името на новата формация е "Промени Обединеното кралство – Независима група" (Change UK—The Independent Group).

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Тереза Мей се опитва да спаси сделката си, като използва идеята на Борис Джонсън за Брекзит

The Times: Тереза Мей се опитва да спаси сделката си, като използва идеята на Борис Джонсън за Брекзит

7 Април 2019 | 05:35 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей се готви да предложи на Джеръми Корбин сделка за плавен Брекзит, която да е законово обвързана с т. нар. „катинар на Борис“[Джонсън – бел. ред.]. Така ще бъде трудно на всеки следващ премиер, който е и евроскептик, да се отскубне от подобна сделка, след като тя напусне Даунинг Стрийт 10, пише в неделното си издание The Times.
В последен опит страната да напусне Европейския съюз още през тази година, екипът на Мей чертае планове как да създаде закон, който да е гаранция, че депутатите ще имат последната дума за окончателната сделка с Брюксел за Брекзит. Високопоставени личности от Даунинг Стрийт ще кажат на депутатите от торите, че те се изправят лице в лице с „абсолютния шанс“ или да приемат един ребрандиран митнически съюз с Брюксел, или „да изгубят Брекзит“.
Междупартийните разговори, които започнаха в петък, осветлиха факта, че лейбъристите недоволстват от липсата на готовност от страна на Мей да пренапише политическата декларация с Брюксел, която на практика предлага карта на онова, което очаква Великобритания при Брекзит със сделка.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 The Guardian: Меркел изненадва Мей с подкрепата си за датата на напускане

The Guardian: Меркел изненадва Мей с подкрепата си за датата на напускане

7 Април 2019 | 01:28 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Лондон. В навечерието на очаквана напрегната среща на върха Берлин държи в ръцете си възможности, които да гарантират сигурността на споразумението по оттеглянето на Великобритания от ЕС, пише в The Guardian.
Ангела Меркел е готова да подкрепи молбата на Тереза Мей за малко удължаване на срока за Брекзит. Германският канцлер се стреми как да се поддържа натиска върху британските парламентаристи, за да подкрепят споразумението за напускането на страната им от ЕС. Това заявяват висши източници от Брюксел.
Изправена пред ненадейни искания, които се сипят от всякъде в ЕС, да не се отлага повече британското излизане от структурите му, в навечерието на срещата на върха в Брюксел през тази седмица Меркел е готова да предложи за обсъждане различни варианти. Твърди се, че тя е готова да подкрепи датата 30 юни. Смята се, че е разтревожена от предложението на Доналд Туск за едногодишна отсрочка и опция за по-рано излиза на Обединеното кралство при ратификация на споразумението, според нея това би било „автогол“.
Това мислене в Берлин би представлявало истинско благодеяние за британския премиер, която в петък предложи датата 30 юни като дата за излизане на страната й от евроструктурите и обеща, че Обединеното кралство ще проведе избори за Европейски парламент, ако до 22 май не е ратифицирано споразумението за напускане. Туск, като председател на Европейския съвет, в същия ден – петък, внуши на общественото мнение, че неговата идея за „гъвкаво напрежение“ ще задължи британското правителство да реши собствената си съдба, като избави Брюксел от постоянни предложения за промяна.
Меркел обаче като че ли се опитва да разбере силното желание на Мей подобна идея да повиши натиска върху Камарата на общините и да принуди депутатите да ратифицират споразумението за напускане.
Дипломати от различни столици в ЕС, като отчитат различията в мненията на лидерите, смятат, че компромисното решение е дата в края на лятото със задължение Островът да проведе европейските избори.
Германия влезе в сблъсък с Франция по този въпрос. Миналата седмица френският президент Макрон предупреди, че Великобритания и ЕС се придвижват към Брекзит без сделка и че Евроблокът не може „завинаги да е заложник на политическата криза в Обединеното кралство“.
На среща на 27-те посланици в ЕС, френският дипломат предположи, че без ясен план как да се използва това удължено време, който трябва да се изготви до лидерската среща в сряда тази седмица, може да се предложи единствено вариант за двуседмична отсрочка след 12 април, за да се подготвят пазарите за Брекзит без сделка. Той е заявил: “Ние наистина трябва да се придържаме към решението на Съвета от 21 март. Ако дойде искане за по-дълъг срок, то трябва ясно и внимателно да се формулират и условията, за да се съгласим на срок 1 юли.“
Говорейки на среща на финансовите министри от ЕС в Букурещ в събота, британския финансист номер едно Филип Хамънд се опита да убеди колегите си, че в Лондон като че ли нещо се раздвижва в навечерието на лидерската среща в сряда, на която трябва да се вземе решение за отсрочката. Неговите думи са: „ Повечето мои колеги, както и аз, сме на мнение, че имаме нужда от по-дълго време, за да приключим този процес, тъй че аз съм оптимист за срещата в сряда. Разбирам, че европейските колеги са изморени вече и смятат, че Брекзит отне доста време. Ние също сме изморени, че не можахме да го приключим по-рано, но въпреки всичко аз съм убеден, че ще стигнем до неговия край.
Хамънд е добавил, че е „оптимист, че ще се стигне до някакво споразумение с лейбъристите по-късно“. Така е обяснил за продължаващите междупартийни разговори: „Преговорите с Лейбъристката партия продължават, те се водиха през миналата нощ, а днес очакваме да отхвърлим още текстове с тях. ”
Запитан дали се водят преговори с опозицията за евентуален втори референдум, Хамънд е обяснил, че в момента правителството преговаря с лейбъристите, без да поставя каквито и да било „червени линии“.
Независимо от факта кога ще се определи датата за напускане на Великобритания – на 30 юни или по-късно, и Берлин, и Париж са на едно мнение – те искат гаранции за бъдещото поведение на Обединеното кралство като страна, член на ЕС. В този смисъл не пропускат и да искат гаранции, че британското правителство ще се въздържа да играе решаваща роля при вземането на ключови решения по бюджета или относно назначения на висши постове в ЕС.
Съобщение от Джейкъб Рийс-Мог, евроскептичният консервативен депутат, информира, че според него в периода на отсрочка Обединеното кралство „ще трябва да се държи колкото се може по-тежко“. Неговото послание оказва влияние. Рийс-Мог е написал: „Ние бихме могли да наложим вето за всяко увеличаване на бюджета, да се противопоставим на предполагаемата армия на ЕС и да блокираме интеграционните схеми на г-н Макрон.“ Тези негови думи именно са използвани от висш еврослужител по време на дипломатическата среща като доказателство за това „на какво са способни те [британците – бел. ред.]“.
Посланикът на Франция е заявил пред колегите си: „Нека да бъде честни, удължаването на срока ще доведе до политически и правни проблеми“, това е съобщено в дипломатическите канали за комуникация. „Тъй че преди да стигнем до решение, ние трябва да сме много, много внимателни. Не съм убеден, че моето правителство е категорично за тази дата.“
Германският посланик, както се твърди, се е консултирал д останалите дипломати в ЕС, да не се прави „прибързано решение, за което после да се съжалява“. Според него продължаващите преговори с лейбъристите са обнадеждаващ знак.
Един дипломат заяви, че Франция споделя мнението на главния преговарящ от ЕС, Мишел Барние, според когото Обединеното кралство трябва бързо да се принуди да се върне на масата за преговори, ако все още се държи на краката си. Тогава Брюксел ще представи същите искания, както и в споразумението – сметка по развода от 39 млрд. паунда, права на гражданите и избягване на опасността от твърда граница на ирландския остров.
“Другите столици обаче не са убедени,” е заявил дипломат в ЕС. Те се страхуват, че на пътя ще се изправи гордостта, а това може да приключи по непредвидени начини. “Това ще отрови отношенията ни за десетилетия. ”

Превод и редакция: Ивелина Ватова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жан-Ив льо Дриан: Време е кризата около Брекзит да приключи

Жан-Ив льо Дриан: Време е кризата около Брекзит да приключи

6 Април 2019 | 17:31 | Агенция "Фокус"
Париж. Френският външен министър Жан-Ив Ле Дриан заяви в събота, че е време кризата около Брекзит да приключи, заявявайки, че тя не може да продължи да доминира в дискусиите в ЕС, цитира думите му AFP.
"Време е тази ситуация да свърши", каза той пред репортери в кулоарите на среща на Г-7 в Динар, Северна Франция.
"Не можем да живеем постоянно с Брекзит. В един момент трябва да има напускане от страна на Великобритания“.
"Британските власти и британският парламент трябва да разберат, че Европейският съюз няма да може постоянно да се изтощава с възходи и падения на британската вътрешна политика."
"Британците трябва много бързо да ни кажат как ще излязат от кризата", добави той.
Франция се стреми да засили натиска върху британския премиер Тереза Мей преди спешната среща на високо равнище на европейските лидери в Брюксел в сряда. Френският президент Еманюел Макрон заяви, че искането й за удължаване на срока за Брекзит няма автоматично да бъде прието, което означава, че Великобритания може да напусне блока без споразумение, коментира агенцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Британският финансов министър обяви, че няма „ червени линии“ в преговорите с опозицията за Брекзит

AFP: Британският финансов министър обяви, че няма „ червени линии“ в преговорите с опозицията за Брекзит

6 Април 2019 | 12:57 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Британският финансов министър Филип Хамънд заяви в събота, че правителството няма "червени линии" в преговорите с основната опозиционна партия, за да преодолее безизходицата в парламента за Брекзит, предава AFP.
"Нашият подход към тези дискусии с лейбъристите е, че нямаме червени линии", каза той пред репортери на среща на европейските финансови министри в Букурещ.
"Очакваме днес да обменяме повече текстове с Лейбъристката партия, така че това е непрекъснат процес и очаквам да постигнем някаква форма на споразумение", добави Хамънд.
Старши министри от кабинета преговарят с лидерите на Лейбъристката партия, опитвайки се да намерят компромис, който да сложи край на месеците на политическа криза и да позволи на Великобритания да напусне Европейския съюз гладко след 46 години членство.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Euronews: Великобритания издава паспорти без надпис Европейски съюз

Euronews: Великобритания издава паспорти без надпис Европейски съюз

6 Април 2019 | 12:00 | Агенция "Фокус"
Лондон. Докато Великобритания иска да удължи престоя си в Европейския съюз, изглежда, че британските паспорти не следват същия път. Нови паспорти на Обединеното кралство са издадени без думите „Европейски съюз“ на предната корица, информират от Euronews.
За това как ще изглеждат британските паспорти след Брекзит е спорна тема след решение на британското правителство през 2017 г. да промени цвета на паспортите от бордо на тъмно синьо.
Министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство заяви, че за да се намери „най-добрата цена за данъкоплатеца, паспортите, които включват думите„ Европейски съюз ”, ще продължат да се издават за кратък период от време“.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Сега Брекзит без сделка е най-добрия вариант, след като преговорите между Мей и Корбин пропаднаха

Daily Express: Сега Брекзит без сделка е най-добрия вариант, след като преговорите между Мей и Корбин пропаднаха

6 Април 2019 | 04:01 | Агенция "Фокус"
Лондон. Премиерът се обърна към лейбъристите за помощ тази седмица, след като претърпя три отхвърляния на сделката й за Брекзит. Тя помоли Корбин да преговаря с нея за сделка, която би могла да им помогне и на двамата, което той прие. Но лейбъристите заявиха, че правителството „не е предложило реална промяна или компромис“ в тридневните преговори, пише британският в. Daily Express.
Джон Лонгуорт, председател на Leave Means Leave, заяви, че перспективата Брекзит да бъде отложен след от 12 април след неуспешните преговори е „предателство“ срещу онези, които гласуваха за напускане на референдума през 2016 г.
Той каза за Express.co.uk: „Народът на Великобритания ще бъде разтревожен, ако правителството отново отложи датата на напускане. На референдума гласувахме да напуснем. По-голямата част от кабинета и консервативните депутати не подкрепят сделката, както Консервативната партия като цяло. Сред хората Брекзит без сделка е най-популярната опция. Вървете с него“.
„Правителството и двете големи партии обещаха да напуснат ЕС, единния пазар и митническия съюз. Всички представени възможности, включително Споразумението за оттегляне на министър-председателя, водят до отхвърляне на този ангажимент и предаване на Брекзит“.
Това се случва, когато Тереза Мей писа до Брюксел, като иска от лидерите на Европейския съюз да отсрочат изхода на Великобритания от следващия петък до 30 юни.
Тя е приела, че Великобритания ще трябва да проведе избори за Европейски парламент на 23 май, които тя се надяваше да избегне.
В писмото й се казва: „Правителството ще иска да договори разписание за ратификацията, която да позволи на Обединеното кралство да се оттегли от Европейския съюз преди 23 май 2019 г. и да отмени изборите за Европейски парламент, но ще продължи да правиотговорна подготовка за избори, ако това не се окаже възможно“.
Лидерите на ЕС предупредиха, че Тереза Мей не ги е убедила, че трябва да позволят на Великобритания да отложи излизането си следващата седмица, на 12 април. Доналд Туск планира да предложи удължаване с една година, което също може да бъде съкратено, ако Великобритания ратифицира споразумението за оттегляне, заявиха висши представители на ЕС.
Междувременно Франция намекна, че не е готова да приеме забавяне без ясен план.
Финансовият министър Бруно Льо Мер заяви пред репортери в Букурещ: „Ако не можем да разберем причината, поради която Великобритания иска удължаване, не можем да дадем положителен отговор“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Франция, Испания и Белгия „са готови за Брекзит без споразумение следващата седмица“

The Guardian: Франция, Испания и Белгия „са готови за Брекзит без споразумение следващата седмица“

6 Април 2019 | 02:37 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Франция спечели подкрепата на Испания и Белгия, след като сигнализира за готовността си за Брекзит без сделка на 12 април, ако няма нови важни британски предложения, пише британският в. The Guardian.
Френският посланик е осигурил подкрепата на испанските и белгийските колеги, твърдейки, че трябва да има само кратко удължаване на член 50, за да се избегне незабавна финансова криза, като казва: „Вероятно бихме могли да продължим за няколко седмици, за да се подготвим за пазарите“.
Шансовете за предложението на Тереза Мей за удължаване на срока до 30 юни изглеждаха слаби, тъй като позицията на Франция в беше отразена чрез официално изявление, с което отново потвърждава, че се противопоставя на всяко по-нататъшно забавяне на Брекзит без ясен британски план.
Мей писа на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, за да поиска отлагане до 30 юни, докато тя се бори да спечели междупартийно споразумение за път напред.
Страните от ЕС са изключително скептични, че удължаването до 30 юни ще разреши всичко в Уестминстър. Туск настоява ЕС да предложи на срещата на върха следващата сряда това, което той описва като „гъвкавост”, при която Обединеното кралство ще получи годишно удължаване с възможност да излезе рано, ако споразумението бъде ратифицирано.
Ако ЕС позволи само двуседмично удължаване, тогава Великобритания ще има възможност да отмени член 50, като създаде възможност за пряко гласуване в парламента между напускане без сделка и отмяна на резултата от референдума.
Германският представител убеждава, че на всяка цена трябва да се избегне Брекзит без сделка, се казва в дипломатическата нота. „Има положителни елементи към писмото“, добави посланикът. „Вече дискусията на Консерваторите с лейбъристите дава достатъчно, за да оправдае удължаване. Но ние сме съгласни, че се нуждаем от повече точност, както предполагат французите“.
Но Париж лобира правителствата на ЕС да останат верни на комюникето от 21 март, където лидерите предложиха удължаване до 22 май, ако споразумението за оттегляне бъде одобрено.
По-дълъг срок би бил предоставен, ако британското правителство има ясна посока за пътя напред.
Франция, със съгласието на белгийските и испанските посланици, се съгласи, че настоящата позиция, идваща от Лондон, не отговаря на тези условия.
На срещата германският посланик заяви, че трябва да се положат всички усилия за избягване на Брекзит без сделка, предвид икономическите последици от двете страни на Ламанша. „Дръжте топката в двора на Лондон“ каза германският посланик. „Дълго или кратко удължаване, не искам да влизам в това. Нека видим“.
Представителят на Берлин каза, че се е надявал от междупартийните преговори с лейбъристите на Джереми Корбин, като признава, че всяко удължаване трябва да включва тежки условия, за да се попречи на Лондон да се намесва в дългосрочното планиране на ЕС, включително бюджета му.
Холандия, най-близкият съюзник на Великобритания в преговорите за Брекзит, все още не е заела ясна позиция. Но холандският премиер Марк Рюте заяви, че искането на Великобритания трябва да бъде изяснено преди или на срещата на върха.
„Писмото на Тереза Мей повдига много въпроси, които трябва да бъдат обсъдени“, каза Рюте. „Надяваме се за по-голяма яснота от Лондон преди следващата сряда“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Лейбъристката партия е „разочарована“ от приказките на правителството за Брекзит

AFP: Лейбъристката партия е „разочарована“ от приказките на правителството за Брекзит

5 Април 2019 | 19:52 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британската основна опозиционна Лейбъристка партия съобщи, че е била „разочарована“, след третия последователен ден на дискусии с правителството по въпроса за Брекзит, завършил без напредък, съобщава AFP.
„Разочаровани сме, че правителството не предлага реални промени или компромис“, съобщи говорителят на лейбъристите.
„Ние приканваме премиера да излезе с истински промени на нейната сделка в усилието й да открие алтернатива, която може да спечели подкрепа в парламента и да обедини страната“
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Марио Сентено(ръководител на еврогрупата) заяви, че страните от еврозоната са готови за всякакъв сценарии на Брекзит

ТАСС: Марио Сентено(ръководител на еврогрупата) заяви, че страните от еврозоната са готови за всякакъв сценарии на Брекзит

5 Април 2019 | 18:24 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Държавите от еврозоната са готови за всякакви сценарии за излизането на Великобритания от ЕС, в това число и Брекзит без сделка, предава ТАСС. Това заяви в Букурещ председателят на еврогрупата Марио Сентено.
„Министрите на финансите от еврозоната не могат да игнорират развитието на събитията около Брекзит“, каза той. “Ние обобщихме нивото на нашата подготовка. Лидерите ще обсъждат Брекзит на заседание на Европейския съвет на десети Април. От наша страна ние сме се подготвили за всички възможни сценарии. Това включва разбира се и Брекзит без сделка.“
„Взехме необходимите спешни мерки, особено в подготовката на участниците на пазара“, отбеляза Сентено. „Държавите членки разработиха национални резервни планове в областта на финансовите услуги. Като цяло резервните планове на европейско и национално равнище обхващат всички системни действия“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хайко Маас: Има много въпроси за изясняване около искането на Великобритания за отсрочка на Брекзит

Хайко Маас: Има много въпроси за изясняване около искането на Великобритания за отсрочка на Брекзит

5 Април 2019 | 16:50 | Агенция "Фокус"
Динар. Британското правителство все още трябва да разреши много проблеми около Брекзит, заяви външният министър на Германия Хайко Маас в петък, след като британският премиер Тереза Мей поиска от ЕС да даде отсрочка за Брекзит до 30 юни, предава AFP.
„Това е трудна ситуация. Мислия си, че в Лондон трябва да изяснят още много въпроси“, заяви Маас пред журналистите преди срещата на министрите на външните работи от Г-7 в северния френски курорт Динар.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Франция определи като преждевременно“ обмислянето на по-нататъшно забавяне на Брекзит

AFP: Франция определи като преждевременно“ обмислянето на по-нататъшно забавяне на Брекзит

5 Април 2019 | 14:06 | Агенция "Фокус"
Париж. Франция счита за „преждевременно" да обсъжда допълнително забавяне на излизането на Великобритания от Европейския съюз, като настоява Лондон да представи „ясен план", който би оправдал отново оттеглянето на Брекзит, съобщи в петък източник от френското председателство, цитиран от AFP.
Като подчерта, че Франция е „взела под внимание" официалното искане на Великобритания в удължаване на срока до 30 юни, източникът заяви: „Очакваме надежден план до срещата на върха на ЕС (10 април), когато ще разгледаме искането".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Тереза Мей поиска от ЕС отлагане на Брекзит до 30 юни

AFP: Тереза Мей поиска от ЕС отлагане на Брекзит до 30 юни

5 Април 2019 | 11:28 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мeй поиска от Европейския съюз да отложи напускането на Великобритания до 30 юни, или дори по-рано, ако парламентът в Лондон одобри споразумението за Брекзит, предава AFP.
„Обединеното кралство предлага това удължаване да приключи на 30 юни 2019 г. Ако страните са в състояние да ратифицират договора преди тази дата, правителството предлага този срок да бъде прекратен по-рано", пише Мей в писмо до председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск.
За писмото стана ясно, след като Туск предложи на Великобритания да й бъде позволено „гъвкаво продължение“ със срок от 12 месеца за излизане от структурите на Общността.
Настоящият краен срок за Брекзит е 12 април.
В писмото си Мей заявява, че иска да се увери, че Великобритания напусна Блока след 46 години по един организиран начин, със споразумение, което би могло да спомогне за установяване на политически, военни, дипломатически и икономически връзки.
„Политиката на правителството винаги е била и остава да напусне Европейския съюз по правилен начин и без неоправдано забавяне. Правителството се съгласява, че напускането със сделка е най-добрият вариант", пише още Мей.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Туск предложи 12-месечен период на „гъвкав Брекзит“

AFP: Доналд Туск предложи 12-месечен период на „гъвкав Брекзит“

5 Април 2019 | 10:25 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предложи на Великобритания да й бъде позволено „гъвкаво продължение“ със срок от 12 месеца за излизане от структурите на Общността, предава AFP.
Според представител на Брюксел предложението на Туск ще позволи на Великобритания да напусне Общността по-рано, ако парламентът в Лондон ратифицира договора. Необходимо е обаче одобрението на останалите страни-членки на ЕС. Очаква се дискусиите по предложението да се състоят на среща, насрочена за следващата седмица.
Великобритания трябва да напусне ЕС на 12 април – при това без споразумение.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Брекзит без споразумение ще окаже въздействие върху мироопазващата мисия в Босна

Politico: Брекзит без споразумение ще окаже въздействие върху мироопазващата мисия в Босна

5 Април 2019 | 09:41 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Сараево. Излизането на Великобритания от структурите на Общността може да има „значителни последствия“ за за ръководената от Европейския съюз мироопазваща операция в Босна, предупредиха дипломати на Брюксел, цитирани от Politico.
Великобритания играе ключова роля в операция „Алтея", мироопазващата мисия на Европейския съюз, базирана в Сараево, но може да се наложи да се оттегли внезапно от нея, в случай на „твърд“ Брекзит.
Хелга Шмид, генерален секретар на Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) - дипломатическият орган на блока - изрази тревога във връзка с потенциалното въздействие върху операция „Алтея" при сценарий за Брекзит без сделка по време на среща на посланиците на ЕС по-рано тази седмица. Според източници е налице „дълбока загриженост“ за бъдещето на мисията в Босна, ако страните от ЕС27 не действат бързо, за да запълнят празнината.
Стартирана през декември 2004 г., „Алтея“ е ръководена от ЕС военна операция, натоварена с изпълнението на Дейтънското споразумение - договорът, който сложи край на войната в Босна и Херцеговина от 1992-1995 година. Тя също така осигурява обучение на босненските въоръжени сили.
Великобритания понастоящем осигурява „повечето от възможностите" по отношение на военната сила и разузнаването, разкрива друг дипломат на Брюксел.
На срещата в сряда ЕСВД заяви, че досега не е намерено решение на проблема, добавяйки, че на този етап ще бъде „трудно да се осигурят оперативните условия на „Алтея“, без да се разчита на временно споразумение" с Обединеното кралство. В противен случай ще има „значителни оперативни и политически последици ”, според дипломата.
Временно споразумение обаче повдига няколко въпроса, тъй като специалното третиране на трета страна, в каквато ще се превърне Великобритания след излизането си от ЕС, ще подтикне други, като Турция, да търсят същите изключения.
Дилемата на ЕС за „Алтея“ подчертава военните последици от Брекзит. Излизането на Великобритания ще остави значителна празнота в общите военни способности на ЕС - тъй като тя не е само ядрена сила с постоянно място в Съвета за сигурност на ООН, но и разполага с една от най-силните армии на континента.
Следователно задържането на Лондон във военни отношения след Брекзит е приоритет за всички държави-членки. Френският президент Еманюел Макрон призова през март да бъде организиран форум за европейски съвет за сигурност, чиято задача ще бъде да подготви обвързването на Лондон с „нашите колективни решения“.
Според дипломатите, страните-членки, които са се намесили в дискусията от тази седмица - като Франция, която командва операция „Алтея“ – са постигнали съгласие, че трябва да бъде намерено решение за нея.
Франция пое ръководството съвсем наскоро – на 29 март. Това бе денят, в който Обединеното кралство трябваше да напусне Общността.
Проблемът е „не за пари, а за замяна на персонала", пояснява още един дипломат. По-голямата част от резервните сили са британски и точно в това се корени проблемът.
Възможностите на ЕС-27 са ограничени: те или трябва да запълнят празнината с допълнителни вноски, или да използват бойни групи от ЕС, или да бъде взето временно решение, докато не бъде намерено постоянно такова. Т
Операция „Алтея" понастоящем включва 600 войници и има бюджет от 10,2 милиона евро, припомня изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Неуспехите на Тереза Мей ще унищожат Консервативната партия, заяви Рийс-Мог

Daily Express: Неуспехите на Тереза Мей ще унищожат Консервативната партия, заяви Рийс-Мог

5 Април 2019 | 03:33 | Агенция "Фокус"
Лондон. Джейкъб Рийс-Мог твърди, че личните неуспехи на Тереза Мей могат да унищожат консерваторите и ги видя изгонени от управлението за „продължителен период“, пише британският в. Daily Express.
Той предположи, че решението на Тереза Мей да остави Джереми Корбин, някой, когото тя наскоро описа като „неспособен да води нацията и опасен“, да реши как ще бъде приключен Брекзит ще се погрижи за падането на правителството. Той също така предупреди, че „провалът на основните политици да изпълнят обещанията си, проправя пътя за крайности“ като Томи Робинсън. Той заяви: „Историята на лидерите, които решат да останат на поста, управлявайки с подкрепата на опозицията, когато партията им е срещу тях, е жалка“.
„Това води до неуспех за лидера и за продължителен период на излизане от управлението за тяхната партия“.
„Сега Тереза Мей реши да тръгне по този път“.
През седмицата Мей се съгласи да обсъди плановете за излизане на Великобритания от ЕС с лидера на лейбъристите Джереми Корбин.
Тя се надяваше, че като привлече конкурентната партия, тя би могла да спечели по-нататъшна подкрепа, за да прокара провалената си сделка за Брекзит.
Неговите коментари идват след ново проучване, според което повечето британци напълно подкрепят Брекзит, дори ако това означава, че Великобритания напуска без сделка с ЕС.
Като цяло 44% от Обединеното кралство биха предпочели липса на сделка в сравнение с 42%, които искат Брекзит да бъде отменен.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Independent: „Без Брекзит до 2020 г.“

Independent: „Без Брекзит до 2020 г.“

5 Април 2019 | 03:14 | Агенция "Фокус"
Лондон. Брекзит е на път да бъде отложен до следващата година, предупреди главният прокурор, докато междупартийните преговори за прекратяване на кризата остават в задънена улица, пише британският в. Independent.
Джефри Кокс рискува да разруши крехкото примирие в кабинета около удължаването на член 50, като предполага, че ще бъде повече от „само няколко седмици или месеци“ - освен ако Тереза Мей и Джереми Корбин не постигнат споразумение.
Премиерът все още се придържа към надеждата да се оттегли от ЕС до 22 май, но Джефри Кокс призна, че надеждата е изчезнала преди срещата на върха на лидерите на ЕС следващата сряда.
Запитан, дали той има предвид „повече от година“ - както някои лидери на ЕС предположиха - Кокс каза, че ЕС държи всички карти.
„Премиерът няма да има друг избор, освен да приеме удължаването, което предлага“, отговори той.
Висши тори заявиха, че всяко продължително удължаване - изискващо Великобритания да вземе участие в изборите за Европейски парламент следващия месец - ще принуди Тереза Мей да излезе от Даунинг стрийт и избори за лидер в Консервативната партия, като е вероятно привърженик на твърд Брекзит да я наследи.
Предупреждението на Кокс е станало, след като Тереза Мей е била принудена да се откаже от плановете си да поиска от депутатите да гласуват следващия понеделник по общ план за Брекзит, който тя се опитва да изготви с лейбъристите.
Двете страни се срещнаха за четири часа и половина, но без да обявят какъвто и да е напредък - и № 10 успя да изрази само „надежда“ за следващите срещи в петък.
Ллейбъристите протестират, че премиерът не е успял да измести червените си линии, като искането за постоянен митнически съюз. Няма планове Тереза Мей и Джереми Корбин да се срещнат отново.
Говорител на номер Даунинг стрийт заяви: „Правителството и опозицията се надяват да се срещнат отново утре за по-нататъшна работа, за да намерят начин за постигане на референдум, като отчитат необходимостта от напредък преди предстоящия Европейски съвет“.
И говорител на лейбъристите каза: „Тези преговори продължават и екипите планират да се срещнат отново“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sky News: След „продуктивните“ технически дискусии - преговорите между правителството на Тереза Мей и лейбъръстите ще продължат в петък

Sky News: След „продуктивните“ технически дискусии - преговорите между правителството на Тереза Мей и лейбъръстите ще продължат в петък

4 Април 2019 | 20:43 | Агенция "Фокус"
Лондон. Преговорите между правителството в Лондон и представители на Лейбъристката партия ще продължат в петък, след като по-рано през деня се проведоха „продуктивни“ технически дискусии, предава Sky News.
Министрите от кабинета в Лондон и членове на Лейбъристката партия проведоха втори кръг от преговори на фона на продължаващата криза в Уестминстър. Двете страни заявиха, че планират да се срещнат отново в петък в стремежа си да постигнат пробив за излизането на Великобритания от Европейския съюз.
Премиерът Тереза Мей се надява да осигури по-нататъшно забавяне на Брекзит, като отново удължи периода за преговори по член 50 до срещата на върха на лидерите на ЕС следващата сряда.
Въпреки това, Мей ще трябва да представи предложение на Брюксел за това как тя ще преодолее безизходицата в Камарата на общините, където депутатите три пъти отхвърлиха сделката за Брекзит, но също така не подкрепиха нито един от алтернативните варианти.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Мишел Барние приветства преговорите между Мей и Корбин за Брекзит

AFP: Мишел Барние приветства преговорите между Мей и Корбин за Брекзит

4 Април 2019 | 13:49 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Главният преговарящ за Брекзит от страна на Брюксел Мишел Барние в четвъртък приветства преговорите между британския премиер Тереза Мей и председателя на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбан, целящи постигането на взаимноизгодна сделка за излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз, предава AFP.
„Приветстваме междупартийния диалог във Великобритания. Време е за решения“, написа в „Туитър“ Барние, докато Мей й Корбин се готвят за втория кръг от преговорите си за постигане на компромис, който трябва да предотврати развода между Лондон и Брюксел без сделка следващия петък.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕП: Брекзит: Безвизов достъп за гражданите на ЕС и на Обединеното кралство

ЕП: Брекзит: Безвизов достъп за гражданите на ЕС и на Обединеното кралство

4 Април 2019 | 12:56 | Агенция "Фокус"
Брюксел. • Гражданите на Обединеното кралство трябва да бъдат освободени от визови изисквания при кратък престой в ЕС, след излизането на страната от ЕС
• Трябва да се гарантира реципрочност за гражданите на ЕС
• Прилагане на безвизовия режим след Брекзит
Гражданите на Обединеното кралство ще могат да влизат в ЕС без визи за кратки периоди, след излизане на страната им от ЕС, при условие че гражданите на ЕС се възползват от същите условия, когато пътуват до Обединеното кралство, съобщава пресслужбата на Европейския парламент.
Евродепутатите подкрепиха в четвъртък с 502 гласа "за", 81 гласа "против" и 29 гласа "въздържал се“ проекта на резолюция относно освобождаването на гражданите на Обединеното кралство от визови изисквания при влизане в ЕС за кратък престой, след като страната им се оттегли от ЕС.
„Запазването на безвизовото пътуване между ЕС и Обединеното кралство е ключова част от подготовката за последствията след Брекзит. На Острова живеят 3,7 млн. европейски граждани, в това число и около 280 000 българи, чиито права трябва да бъдат гарантирани“, каза докладчикът Сергей Станишев (С&Д, България).
Законодателството ще влезе в сила от деня след оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз. След тази дата, гражданите на Обединеното кралство с британско гражданство няма да се нуждаят от виза за престой в ЕС до 90 дни в рамките на 180-дневен период.
Обединеното кралство ще бъде включено в списъка на повече от 60 страни и територии, чиито граждани не се нуждаят от виза, за да влязат в ЕС с цел бизнес, туризъм или за посещение на роднини или приятели. Освобождаването от изискване за визи не се отнася за правото на работа в ЕС.
Отмяната на визовия режим при реципрочност
ЕС ще отмени визовия режим за граждани на Обединеното кралство едностранно, но на основа на реципрочност, при условие че гражданите на ЕС също се ползват от безвизов достъп при кратки бизнес или туристически пътувания до Обединеното кралство, когато Обединеното кралство се оттегли от ЕС.
В случай че Обединеното кралство въведе изискване за притежаване на виза за гражданите на поне една държава членка, „следва да бъде приложен механизмът за реципрочност, предвиден в законодателството на ЕС“, гласи текстът. Това може да доведе до повторно въвеждане на визови изисквания за гражданите на Обединеното кралство.
„Докладът ми беше поверен в кризисна ситуация - имаше реална заплаха от блокиране на законодателството. Радвам се, че след последен решаващ кръг на преговори, успяхме да постигнем съгласие и да избегнем хаоса, който щеше да настъпи не само за европейските и британските граждани, но и за цели сектори от икономиките на ЕС и Обединеното кралство“ добави Сергей Станишев (С&Д, България).
Следващи стъпки
След одобрението в пленарната зала, проектозаконът следва да бъде формално гласуван от Съвета на министрите. Законодателството трябва да бъде публикувано в Официален вестник на ЕС преди 12 април, за подготовка за Брекзит без сделка на тази дата.
Премахването на визите ще се прилага във всички държави членки на ЕС (с изключение на Ирландия, която има собствена визова политика) и в асоциираните към Шенген страни (Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария). Ирландия и Обединеното кралство имат специфично двустранно споразумение, което предвижда безвизово пътуване между двете страни.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: ЕП одобри премахването на визите за британци, дори в случай на Брезкит без сделка

AFP: ЕП одобри премахването на визите за британци, дори в случай на Брезкит без сделка

4 Април 2019 | 12:54 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският парламент одобри в четвъртък закон, който да позволява безвизови посещения на британците дори след Брекзит без сделка, въпреки яростния спор за статута на Гибралтар, предава AFP.
Законът означава, че британските посетители, които правят пътувания за по-малко от 90 дни в Шенгенската зона, няма да се нуждаят от виза, дори ако Великобритания излезе от Съюза без да има сключена сделка.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Джереми Корбин заяви, че Тереза Мей не се е придвижила достатъчно за Брекзит

Reuters: Джереми Корбин заяви, че Тереза Мей не се е придвижила достатъчно за Брекзит

4 Април 2019 | 10:58 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин заяви, че британският премиер Тереза Мей не се е придвижила достатъчно в първия кръг на кризисните преговори, целящи да разрешат ситуацията около излизането на Великобритания от Европейския съюз, предава Reuters.
Великобритания трябваше да излезе от Съюза миналия петък, но близо три години, след като британците решиха на референдум да се разделят с Брюксел, все още не е ясно как и дори дали разводът ще се състои.
След като договорената между нея и Брюксел сделка за Брекзит бе отхвърлена три пъти от британския парламент, Тереза Мей се обърна за помощ към лидера на Работническата партия, с когото ще се опитат да постигнат взаимноизгодно споразумение.
„Нямаше такава промяна, каквато очаквах“, каза Корбин. „Срещата бе полезна, но не успяхме да решим нищо“.
Попитан дали Мей е приела предложението Великобритания да остане в минтически съюз с ЕС след Брекзит, той отговори: „Обсъдихме всичко това“.
Корбин е подложен на натиск от някои фракции в Лейбъристката партия да не се съгласява на сделка за Брекзит, ако тя няма да може да бъде потвърдена на нов референдум, на който да може да се гласува и за оставане в Съюза. Самият той обаче твърди, че подобен вот трябва да бъде проведен само при изключителни обстоятелства.
„Казах: ‚Вижте, политиката на нашата партия е да преследваме обществено гласуване за предотвратяване на Брекзит без сделка или излизане с лоша сделка‘“, заяви лидерът на Работническата партия. „Но по този въпрос не успяхме да постигнем споразумение“.
От кабинета на Тереза Мей пък обявиха, че срещата, продължила час и 40 минути, е била „конструктивна, като двете страни показаха гъвкавост и ангажираност да се сложи край на несигурността около Брекзит“.
Преговорите продължават в четвъртък.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Камарата на лордовете решава дали да одобри отлагането на Брекзит от 13:30

Reuters: Камарата на лордовете решава дали да одобри отлагането на Брекзит от 13:30

4 Април 2019 | 09:49 | Агенция "Фокус"
Лондон. Камарата на лордовете ще започне дебатите си дали да одобри взетото в сряда решение от Камарата на общините за отлагане на Брекзит след 13:30 часа в четвъртък, съобщава Reuters.
Както пише британската агенция, целта е да се обсъди приетия законопроект, който трябва да бъде одобрен от Лордовете, за да стане закон.
Британския парламент в сряда одобри предложението, което принуждава премиера Тереза Мей да поиска от Брюксел отлагане на излизането на Великобритания от Европейския съюз без сделка със само един глас.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Педро Санчес: Брекзит и каталуснката независимост се основават на лъжи

Педро Санчес: Брекзит и каталуснката независимост се основават на лъжи

4 Април 2019 | 08:17 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Испанският премиер Педро Санчес заяви, че методите, използвани от привържениците на Брекзит са подобни на тези, които прилагат каталунските сепаратисти, пише европейската редакция на Politico.
В интервю пред няколко европейски издания, испанският министър-председател каза: „Техниките на движението за каталунска независимост са много подобни на тези на Найджъл Фараж и другите ултра-консервативни лидери, които защитават Брекзит. Те казват ‚Европа краде от нас!‘ или ‚Испания краде от нас!‘ или ‚Ако имахме повече икономически ресурси...‘ , В края на краищата мисля, че участието в кампании или политически проекти, основани на лъжи, води в крайна сметка обществата надолу и това е много трудно да се управлява“.
Според Санчес, през 2016 година на населението на Великобритания е трябвало да бъде предложен различен избор. „Не е ‚оставам или си тръгвам‘. Може би, въпросът, който трябваше да бъде зададен, е ‚Искате ли да останете в по-добра Европа?‘, защото определено има много неща, които трябва да бъдат променени на континента“.
Но сега той смята, че най-доброто нещо ще е организиран Брекзит, като по думите му, споразумението между британския премиер Тереза Мей и Брюксел е „единствената възможна сделка“.
„Парламентът на Великобритания е изправен пред дилема, която ще изисква всички нейни депутати да действат отговорно, за да се избегне трудния, безреден Брекзит. Възможността за подреден Брекзит все още съществува и това е призивът, който правя пред британските депутати“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Telegraph:Всеки регион в Англия и Уелс е щастлив да напусне ЕС без сделка, с изключение на Лондон

The Daily Telegraph:Всеки регион в Англия и Уелс е щастлив да напусне ЕС без сделка, с изключение на Лондон

4 Април 2019 | 04:56 | Агенция "Фокус"
Лондон. Всеки английски и уелски район, с изключение на M25 (Лондон – бел. ред.) е щастлив, ако може да напусне Европейския съюз дори без сделка, ако през следващата седмица не се постигне споразумение, пише в днешния си брой The Daily Telegraph.
Проучването е направено от YouGov, въпросът, който е задаван, гласи: “ако Великобритания няма сделка до 12 април, какво ще се случи според вас?“ .
Обобщени, резултатите сочат, че само жителите на Лондон не искат да се напуска ЕС без сделка.
В Лондон 48 на сто от гласоподавателите са съгласни: „Трябва да се отхвърлят нашите гласове за напускане и Великобритания да остане в ЕС ”. Само 26 на сто са съгласни да се излезе от Евросъюза без сделка.
Извън столицата на Обединеното кралство картината се променя на 180 градуса: в южна Англия 44 на сто подкрепят „без сделка“, срещу 33 на сто – против.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 The Daily Mail: Няма радост след двата часа разговори между Мей и Корбин

The Daily Mail: Няма радост след двата часа разговори между Мей и Корбин

4 Април 2019 | 04:36 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лидерите на двете партии продължават да са разделени, главни лейбъристки искания продължават да са митническия съюз и възможността за втори референдум, но в същото време според главния прокурор, всеки мек развод по-късно може да се втвърди, пише The Daily Mail.
Вестникът обобщава постигнатото около Брекзит в сряда, 3 април:

Господин Корбин: срещата с Тереза Мей е „полезна, но недовършена“.Той се оплака: „не е имало много шанс, както очаквах“, но за утре (четвъртък – бел. ред.) се предвиждат още разговори.
Двама министри – Найджъл Адамс и Крис Хийтън-Харис, в сряда напуснаха кабинета в знак на протест, че Мей търси помощ от Корбин.
Премиерът и лейбъристкият лидер проведоха първи кръг разговори за мека сделка по Брекзит след парламентарния час за въпроси към премиера (PMQs), който се провежда всяка сряда.
Мей написа на депутатите на торите: 'Това е единственият начин да осигурим гладък, плавен и подреден изход от Европейския съюз за Великобритания, както обещахме.“
Главният прокурор Джефри Кокс поясни: всякакъв митнически съюз може да бъде оставен за по-късно, след като се приключи с Брекзит.
Премиерът беше обвинена в измяна заради предложението за по-мек Брекзит вместо варианта за излизане без сделка на 12 април.
Крис Хийтън-Харис, който се занимава с планиране на опцията „Без сделка“, подаде оставка с аргумента „моята работа вече е без значение“.
Младшият министър за Уелс Найджъл Адамс също напусна кабинета, като се обърна към премиера с думите: „ Вие решихте каква да е сделката – сготвихте я като марксист, който никога не поставя британските интереси на първо място. Все пак това е по-добре отколкото да напуснем без сделка.'
Джейкъб Рийс-Мог заяви: 'Онези 52 процента, които гласуваха за напускане на ЕС, не са представени в тази коалиция“.

За следващата седмица Мей планира да убеди ЕС да се приеме нов график, според който Великобритания ще го напусне на 22 май.


Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 The Guardian: Корбин и Мей се споразумяха за още преговори след „конструктивния" първи ден

The Guardian: Корбин и Мей се споразумяха за още преговори след „конструктивния" първи ден

4 Април 2019 | 03:12 | Агенция "Фокус"
Лондон. В четвъртък Джеръми Корбин ще представи накратко разговорите си с министър председателя Тереза Мей, след като натискът от страна на лейбъристите за втория референдум избухна в открит спор с Емили Торнбъри, външен министър от правителството в сянка, която написа на колегите си, че всяка договореност трябва публично да се гласува, пише The Guardian.
Както лейбъристите, така и Даунинг Стрийт оцениха дискусиите като „конструктивни“. И от двете страни обърнаха внимание, че е нужно да проведат и разговори по технически въпроси, на които ще им помагат държавни служители. Те са насрочени за четвъртък.
“Проведохме конструктивни дискусии, в които разгледахме подробно различни идеи за това как да се излезе от задънената улица на Брекзит,” казва говорителят на лейбъристите. “Договорихме програма за работата на двата екипа по споразумението.”
Спешно заседание на кабинета в сянка е било свикано веднага след края на разговорите с кабинета, на него са обсъдени начините, по които ще действа Лейбъристката партия в следващите дни и месеци.
Торнбъри е написала на колегите си, че не може да присъства по лични причини, но е настояла всяко предложение за сделка да бъде подлагано на публично гласуване. Според нея, кабинетът, който във вторник проведе гласуването, и кабинетът в сянка трябва да приемат еднакви процедурни правила.
Корбин прие изненадващото предложение на министър-председателя за преговори, както и сигналът й, че желае да обмислят една по-мека форма на Брекзит, особено след маратона от срещи, които кабинетът проведе във вторник.
Той обаче се изправи пред натиска от страна на депутатите, които са разтревожени, че може да се съгласи да подпише сделката за Брекзит без да я подложи на референдум. Накрая той обърна специално внимание, че обсъдил тази тема в разговорите. След срещата с Мей Корбин написа в Туитър: „ Представих алтернативния лейбъристки план и поставих въпроса за публичен вот, за да се избегне опцията „без сделка“ или напускане при лоша и неизгодна сделка.“

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АFP: Британските депутати гласуваха да се отложи Брекзит, за да се избегне напускане на ЕС без сделка

АFP: Британските депутати гласуваха да се отложи Брекзит, за да се избегне напускане на ЕС без сделка

4 Април 2019 | 02:04 | Агенция "Фокус"
Лондон. В сряда британските депутати внимателно гласуваха в полза на законодателство, което да накара правителството да потърси начин да отложи Брекзит след сегашната крайна дата – 12 април, предава AFP.
В Камарата на общините вотът мина с един глас разлика – 313 гласуваха „за“ и 312 – „против“. Сега проектозаконът трябва да получи одобрението и на Камарата на лордовете, за влезе в сила. Това гласуване се очаква да е в четвъртък.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС:  Меркел не иска „твърд“ Брекзит

ТАСС: Меркел не иска „твърд“ Брекзит

3 Април 2019 | 23:23 | Агенция "Фокус"
Берлин. По време на визитата си в Ирландия в четвъртък канцлерът на Германия ще обсъди проблемите, с които тази страна може да се сблъска в случай на Брекзит без сделка. Това е казала Меркел в сряда на пресконференция по повод срещата с министър-председателите на източногерманските федерални земи, която е транслирана директно от телевизионния канал NTV, предава ТАСС.
Тя е заявила, че искрено съжалява за решението на Великобритания да напусне Евросъюза. „ Винаги съм казвала, че до последната минута на утвърдената дата [12 април] ще се боря цялата процедура по излизането на Великобритания от ЕС да приключи със сделка. Това е в интерес на Обединеното кралство, но и в наш интерес. "
"Видно е, че се полагат интензивни усилия, но е ясно и че просто съществуват различни представи. Надявам се, дебатите, които се водят, в това число и от премиера Тереза Мей, да са успешни.“, е мнението на германския канцлер.
На пресконференцията Меркел е съобщила, че при визитата си в Дъблин в четвъртък ще обсъди проблемите, с които може да се сблъска Република Ирландия в случай на Брекзит без сделка: "От една страна става дума за целостта на вътрешния пазар, а от друга – за мира между Северна Ирландия [която остава част от Обединеното кралство] и Република Ирландия". Според нея приоритет трябва да е обсъждането и решаването на въпроса с ирландската граница.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Independent: Министър по Брекзит подаде оставка в знак на протест срещу удължаването на член 50 от Тереза Мей

Independent: Министър по Брекзит подаде оставка в знак на протест срещу удължаването на член 50 от Тереза Мей

3 Април 2019 | 20:38 | Агенция "Фокус"
Лондон. Крис Хийтън-Харис стана вторият министър, който подаде оставка в знак на протест срещу Тереза Мей, която започна преговори за Брекзит с Джереми Корбин, съобщава британският в. Independent.
Министърът по Брекзит заяви, че не може да приеме по-нататъшно забавяне на оттеглянето от ЕС, като критикува министър-председателя, че вместо това не приема оттегляне без сделка.
Министерството за излизане от Европейския съюз е отговорно за подготовката за Брекзит без сделка, който Тереза Мей засега не слага масата.
Крис Хийтън-Хариса заяви, че Обединеното кралство е „трябвало да почете резултата от референдума от 2016 г. и да напусне на тази дата“, на 29 март.
„Всеки път, когато се стремим към удължаване на този процес, ние намаляваме вярата в нашата политическа система и добрите хора, от всички политически партии, които служат в тях“, добави Хийтън-Харис.
„Аз просто не мога да подкрепя всяко по-нататъшно удължаване на член 50 и това очевидно означава, че не мога да остана в правителството“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: „Рискът от Брекзит без споразумение е „тревожно висок“

AFP: „Рискът от Брекзит без споразумение е „тревожно висок“

3 Април 2019 | 19:37 | Агенция "Фокус"
Лондон. Управителят на Bank of England заяви за телевизия Sky News, че рискът от Брекзит без сделка е „тревожно висок“ и отхвърли предложенията, че може да се управлява като „абсолютна глупост“, предава AFP.
„Британският парламент и правителството са против напускането на Европейския съюз без споразумение за развод, но той все още е опцията по подразбиране и може да се случи „случайно, ще се случи внезапно, няма да има преход“, заяви Марк Карни в интервю.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Меркел обеща да се бори „до последния час“, за да избегне Брекзит без сделка

AFP: Меркел обеща да се бори „до последния час“, за да избегне Брекзит без сделка

3 Април 2019 | 18:09 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел обеща да работи „до последния час“, за да предотврати Брекзит без споразумение и предупреди за въздействието на сигурността върху Ирландия и Северна Ирландия, предава AFP.
„Винаги съм казвала, че ще се боря до последния час... за да можем да видим подреден изход“, каза тя в навечерието на посещение в Ирландия, предупреждавайки, че избягването на твърда граница е въпрос на запазване на мира.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Юнкер обеща ЕС да работи „до последния момент“ за сделка относно Брекзит

AFP: Юнкер обеща ЕС да работи „до последния момент“ за сделка относно Брекзит

3 Април 2019 | 16:08 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Лидерът на ЕС Жан-Клод Юнкер обеща да работи до последния момент, за да предотврати Брекзит „без сделка“, но призна, че това изглежда ще бъде вероятния резултат, съобщава AFP.
„Ще направя всичко, за да избегна хаотично напускане на Обединеното кралство“, заяви Юнкер, предупреждавайки, че само популисти и националисти ще отпразнуват липсата на споразумение.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Тереза Мей се среща с Джереми Корбин за Брекзит в сряда

Reuters: Тереза Мей се среща с Джереми Корбин за Брекзит в сряда

3 Април 2019 | 14:32 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Тереза Мей и лидерът на опозиционната „Лейбъристка партия“ Джереми Корбин ще се срещнат в сряда, в опит да постигнат споразумение за сделка за Брекзит, която да може да бъде прокарана през парламента, съобщава Reuters, като отбелязва, че това може да доведе до разцепление в управляващата Консервативна партия.
Обединеното кралство трябваше да напусне ЕС миналия петък, но три години след като британците гласуваха за Брекзит на референдум, все още не е ясно как, кога и дори дали ще излезе от блока.
След като споразумението за оттегляне от ЕС бе отхвърлено три пъти от депутатите, а парламентът и нейната Консервативна партия безнадеждно се разделиха за начина на излизане от Съюза, Мей заяви във вторник, че ще разговаря с Корбин в опит да преодолее политическата криза в Лондон.
Но, отбелязва британската агенция, като протяга ръка към Корбин, който е ветеран социалист и далеч не се харесва на Консерваторите, тя рискува да предизвика разцепление при „Торите“. Когато научи за новината, един от министрите подаде оставка в сряда.
„Сега изглежда, че вие и вашият кабинет сте решили, че сделка, сготвена с марксист, който никога през политическия си живот не е слагал британските интереси на първо място – е по-добра от Брекзит без сделка“, заяви министърът за Уелс Найджъл Адамс.
Нейното решение да се обърне към лейбъристите, които искат Великобритания да остане в митническия съюз с ЕС, може да допринесе за „мек“ Брекзит, който ще остави Обединеното кралство по-близко икономически до най-големия търговски блок на света.
Министърът за Брекзит Стивън Баркли заяви, че правителството ще приеме мек Брекзит, ако депутатите го одобрят.
"Ако бъде постигнато споразумение между двамата лидери, очаквам, че ще има стабилно мнозинство, с което то да бъде одобрено", каза той пред парламентарна комисия.
Във вторник Мей заяви още, че ще иска още едно кратко отлагане – „колкото може по-кратко“, след настоящата дата за Брекзит – 12 април.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕП: Парламентът обсъжда Брекзит с Юнкер в сряда от 15.00 ч. българско време

ЕП: Парламентът обсъжда Брекзит с Юнкер в сряда от 15.00 ч. българско време

3 Април 2019 | 11:43 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Евродепутатите ще обсъдят оттеглянето на Обединеното кралство с председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер и с държавния секретар по европейските въпроси Мелания Чот, от името на Съвета на ЕС, в сряда от 15.00 ч. българско време, съобщава пресслужбата на Европейския парламент.
Към настоящия момент се очаква Обединеното кралство да напусне ЕС на 12 април 2019 г. Извънредно заседание на Европейския Съвет е насрочено за 10 април.
Можете да следите дебата от 15.00 ч. българско време чрез EP live и EbS+


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мишел Барние: Брезкит без сделка е по-вероятен с всеки изминал ден, остават три възможности

Мишел Барние: Брезкит без сделка е по-вероятен с всеки изминал ден, остават три възможности

3 Април 2019 | 08:54 | Агенция "Фокус"
Брюксел. През последните дни е станало още по-вероятно Великобритания да излезе от Европейския съюз без сделка, заяви главният преговарящ за Брекзит от страна на Съюза Мишел Барние, цитиран от Reuters.
„През последните дни сценарият за Брекзит без сделка стана по-вероятен, но все още можем да се надяваме да го избегнем“, заяви Барние, като добави, че Брюксел е готов да приеме оставането на Обединеното кралство в митническия съюз, или отношения, близки до тези, които ЕС има с Норвегия.
Говорейки на събитие в Брюксел, след като британският парламент отхвърли алтернативите на споразумението за развод на премиера Тереза Мей, главният прегоравящ на Брюксел каза, че Великобритания вече има три възможности преди да напусне 12 април.
„Обединеното кралство сега трябва да посочи пътя напред или да посочи план - каза Барние. - Още днес повече от всякога“.
По неговите думи, Лондон все още може да приеме спряната сделка, която бе договорена от премиера Тереза Мей, като натърти, че това е „единственият начин“ Великобритания да излезе от Съюза организирано. Сред другите варианти са Брекзит без сделка, или дълго отлагане на датата на напускане на Великобритания, отбеляза Барние, като добави, че фрагментираният парламент на Великобритания ще поеме отговорността за тях.
Както отбеляза главният преговарящ на ЕС, дългото отлагане на излизането на Лондон би довело до организиране на избори за Европейски парламент във Великобритания през май и излъчване на британски представители в Европейската комисия.
Французинът каза, че няма добавена стойност за Брекзит и подчерта, че 27-те държави от ЕС, останали заедно, вече са готови за рязко разделяне.
„Подготовката за развод без сделка не означава, че всичко ще мине гладко. Ще има проблеми. Да си подготвен не означава, че всички непредвидени смущения биха могли да бъдат управлявани от ЕС“, обясни Барние.
Лидерите на ЕС, включително Тереза Мей, ще се срещнат в Брюксел на 10 април, за да вземат решение за следващите стъпки.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
103 години Каймакчаланска епопея. 20 септември 2019 г.
103 години Каймакчаланска епопея. 20 септември 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.