НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:32


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Reuters: Тереза Мей отива в Берлин и Париж, за да моли за нова отсрочка на Брекзит

Reuters: Тереза Мей отива в Берлин и Париж, за да моли за нова отсрочка на Брекзит

9 Април 2019 | 11:52 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Тереза Мей ще се срещне с Меркел и Макрон, за да моли за нова отсрочка на Брекзит
Лондон. Британският премиер Тереза Мей ще се срещне с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон във вторник, за да ги моли за нова отсрочка на Брекзит, докато тя води кризисни преговори за излизане от задънената улица около излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз с опозиционната Лейбъристка партия, пише Reuters.
„Премиерът все още не се е отместила от своите червени линии и не можем да постигнем компромис“, заяви лидерът на Работническата партия Джереми Корбин преди продължаването на преговорите във вторник.
В същото време Мей отива в Париж и Берлин преди извънредната среща на върха на ЕС в Брюксел в сряда, а британските депутати ще проведат 90-минутен дебат за нейното предложение излизането на Великобритания да бъде отсрочено до 30 юни от 12 април.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Франция, Испания и Белгия „са готови за Брекзит без споразумение следващата седмица“

The Guardian: Франция, Испания и Белгия „са готови за Брекзит без споразумение следващата седмица“

6 Април 2019 | 02:37 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Франция спечели подкрепата на Испания и Белгия, след като сигнализира за готовността си за Брекзит без сделка на 12 април, ако няма нови важни британски предложения, пише британският в. The Guardian.
Френският посланик е осигурил подкрепата на испанските и белгийските колеги, твърдейки, че трябва да има само кратко удължаване на член 50, за да се избегне незабавна финансова криза, като казва: „Вероятно бихме могли да продължим за няколко седмици, за да се подготвим за пазарите“.
Шансовете за предложението на Тереза Мей за удължаване на срока до 30 юни изглеждаха слаби, тъй като позицията на Франция в беше отразена чрез официално изявление, с което отново потвърждава, че се противопоставя на всяко по-нататъшно забавяне на Брекзит без ясен британски план.
Мей писа на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, за да поиска отлагане до 30 юни, докато тя се бори да спечели междупартийно споразумение за път напред.
Страните от ЕС са изключително скептични, че удължаването до 30 юни ще разреши всичко в Уестминстър. Туск настоява ЕС да предложи на срещата на върха следващата сряда това, което той описва като „гъвкавост”, при която Обединеното кралство ще получи годишно удължаване с възможност да излезе рано, ако споразумението бъде ратифицирано.
Ако ЕС позволи само двуседмично удължаване, тогава Великобритания ще има възможност да отмени член 50, като създаде възможност за пряко гласуване в парламента между напускане без сделка и отмяна на резултата от референдума.
Германският представител убеждава, че на всяка цена трябва да се избегне Брекзит без сделка, се казва в дипломатическата нота. „Има положителни елементи към писмото“, добави посланикът. „Вече дискусията на Консерваторите с лейбъристите дава достатъчно, за да оправдае удължаване. Но ние сме съгласни, че се нуждаем от повече точност, както предполагат французите“.
Но Париж лобира правителствата на ЕС да останат верни на комюникето от 21 март, където лидерите предложиха удължаване до 22 май, ако споразумението за оттегляне бъде одобрено.
По-дълъг срок би бил предоставен, ако британското правителство има ясна посока за пътя напред.
Франция, със съгласието на белгийските и испанските посланици, се съгласи, че настоящата позиция, идваща от Лондон, не отговаря на тези условия.
На срещата германският посланик заяви, че трябва да се положат всички усилия за избягване на Брекзит без сделка, предвид икономическите последици от двете страни на Ламанша. „Дръжте топката в двора на Лондон“ каза германският посланик. „Дълго или кратко удължаване, не искам да влизам в това. Нека видим“.
Представителят на Берлин каза, че се е надявал от междупартийните преговори с лейбъристите на Джереми Корбин, като признава, че всяко удължаване трябва да включва тежки условия, за да се попречи на Лондон да се намесва в дългосрочното планиране на ЕС, включително бюджета му.
Холандия, най-близкият съюзник на Великобритания в преговорите за Брекзит, все още не е заела ясна позиция. Но холандският премиер Марк Рюте заяви, че искането на Великобритания трябва да бъде изяснено преди или на срещата на върха.
„Писмото на Тереза Мей повдига много въпроси, които трябва да бъдат обсъдени“, каза Рюте. „Надяваме се за по-голяма яснота от Лондон преди следващата сряда“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Лейбъристката партия е „разочарована“ от приказките на правителството за Брекзит

AFP: Лейбъристката партия е „разочарована“ от приказките на правителството за Брекзит

5 Април 2019 | 19:52 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британската основна опозиционна Лейбъристка партия съобщи, че е била „разочарована“, след третия последователен ден на дискусии с правителството по въпроса за Брекзит, завършил без напредък, съобщава AFP.
„Разочаровани сме, че правителството не предлага реални промени или компромис“, съобщи говорителят на лейбъристите.
„Ние приканваме премиера да излезе с истински промени на нейната сделка в усилието й да открие алтернатива, която може да спечели подкрепа в парламента и да обедини страната“
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Марио Сентено(ръководител на еврогрупата) заяви, че страните от еврозоната са готови за всякакъв сценарии на Брекзит

ТАСС: Марио Сентено(ръководител на еврогрупата) заяви, че страните от еврозоната са готови за всякакъв сценарии на Брекзит

5 Април 2019 | 18:24 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Държавите от еврозоната са готови за всякакви сценарии за излизането на Великобритания от ЕС, в това число и Брекзит без сделка, предава ТАСС. Това заяви в Букурещ председателят на еврогрупата Марио Сентено.
„Министрите на финансите от еврозоната не могат да игнорират развитието на събитията около Брекзит“, каза той. “Ние обобщихме нивото на нашата подготовка. Лидерите ще обсъждат Брекзит на заседание на Европейския съвет на десети Април. От наша страна ние сме се подготвили за всички възможни сценарии. Това включва разбира се и Брекзит без сделка.“
„Взехме необходимите спешни мерки, особено в подготовката на участниците на пазара“, отбеляза Сентено. „Държавите членки разработиха национални резервни планове в областта на финансовите услуги. Като цяло резервните планове на европейско и национално равнище обхващат всички системни действия“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хайко Маас: Има много въпроси за изясняване около искането на Великобритания за отсрочка на Брекзит

Хайко Маас: Има много въпроси за изясняване около искането на Великобритания за отсрочка на Брекзит

5 Април 2019 | 16:50 | Агенция "Фокус"
Динар. Британското правителство все още трябва да разреши много проблеми около Брекзит, заяви външният министър на Германия Хайко Маас в петък, след като британският премиер Тереза Мей поиска от ЕС да даде отсрочка за Брекзит до 30 юни, предава AFP.
„Това е трудна ситуация. Мислия си, че в Лондон трябва да изяснят още много въпроси“, заяви Маас пред журналистите преди срещата на министрите на външните работи от Г-7 в северния френски курорт Динар.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Франция определи като преждевременно“ обмислянето на по-нататъшно забавяне на Брекзит

AFP: Франция определи като преждевременно“ обмислянето на по-нататъшно забавяне на Брекзит

5 Април 2019 | 14:06 | Агенция "Фокус"
Париж. Франция счита за „преждевременно" да обсъжда допълнително забавяне на излизането на Великобритания от Европейския съюз, като настоява Лондон да представи „ясен план", който би оправдал отново оттеглянето на Брекзит, съобщи в петък източник от френското председателство, цитиран от AFP.
Като подчерта, че Франция е „взела под внимание" официалното искане на Великобритания в удължаване на срока до 30 юни, източникът заяви: „Очакваме надежден план до срещата на върха на ЕС (10 април), когато ще разгледаме искането".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Тереза Мей поиска от ЕС отлагане на Брекзит до 30 юни

AFP: Тереза Мей поиска от ЕС отлагане на Брекзит до 30 юни

5 Април 2019 | 11:28 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мeй поиска от Европейския съюз да отложи напускането на Великобритания до 30 юни, или дори по-рано, ако парламентът в Лондон одобри споразумението за Брекзит, предава AFP.
„Обединеното кралство предлага това удължаване да приключи на 30 юни 2019 г. Ако страните са в състояние да ратифицират договора преди тази дата, правителството предлага този срок да бъде прекратен по-рано", пише Мей в писмо до председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск.
За писмото стана ясно, след като Туск предложи на Великобритания да й бъде позволено „гъвкаво продължение“ със срок от 12 месеца за излизане от структурите на Общността.
Настоящият краен срок за Брекзит е 12 април.
В писмото си Мей заявява, че иска да се увери, че Великобритания напусна Блока след 46 години по един организиран начин, със споразумение, което би могло да спомогне за установяване на политически, военни, дипломатически и икономически връзки.
„Политиката на правителството винаги е била и остава да напусне Европейския съюз по правилен начин и без неоправдано забавяне. Правителството се съгласява, че напускането със сделка е най-добрият вариант", пише още Мей.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Туск предложи 12-месечен период на „гъвкав Брекзит“

AFP: Доналд Туск предложи 12-месечен период на „гъвкав Брекзит“

5 Април 2019 | 10:25 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предложи на Великобритания да й бъде позволено „гъвкаво продължение“ със срок от 12 месеца за излизане от структурите на Общността, предава AFP.
Според представител на Брюксел предложението на Туск ще позволи на Великобритания да напусне Общността по-рано, ако парламентът в Лондон ратифицира договора. Необходимо е обаче одобрението на останалите страни-членки на ЕС. Очаква се дискусиите по предложението да се състоят на среща, насрочена за следващата седмица.
Великобритания трябва да напусне ЕС на 12 април – при това без споразумение.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Брекзит без споразумение ще окаже въздействие върху мироопазващата мисия в Босна

Politico: Брекзит без споразумение ще окаже въздействие върху мироопазващата мисия в Босна

5 Април 2019 | 09:41 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Сараево. Излизането на Великобритания от структурите на Общността може да има „значителни последствия“ за за ръководената от Европейския съюз мироопазваща операция в Босна, предупредиха дипломати на Брюксел, цитирани от Politico.
Великобритания играе ключова роля в операция „Алтея", мироопазващата мисия на Европейския съюз, базирана в Сараево, но може да се наложи да се оттегли внезапно от нея, в случай на „твърд“ Брекзит.
Хелга Шмид, генерален секретар на Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) - дипломатическият орган на блока - изрази тревога във връзка с потенциалното въздействие върху операция „Алтея" при сценарий за Брекзит без сделка по време на среща на посланиците на ЕС по-рано тази седмица. Според източници е налице „дълбока загриженост“ за бъдещето на мисията в Босна, ако страните от ЕС27 не действат бързо, за да запълнят празнината.
Стартирана през декември 2004 г., „Алтея“ е ръководена от ЕС военна операция, натоварена с изпълнението на Дейтънското споразумение - договорът, който сложи край на войната в Босна и Херцеговина от 1992-1995 година. Тя също така осигурява обучение на босненските въоръжени сили.
Великобритания понастоящем осигурява „повечето от възможностите" по отношение на военната сила и разузнаването, разкрива друг дипломат на Брюксел.
На срещата в сряда ЕСВД заяви, че досега не е намерено решение на проблема, добавяйки, че на този етап ще бъде „трудно да се осигурят оперативните условия на „Алтея“, без да се разчита на временно споразумение" с Обединеното кралство. В противен случай ще има „значителни оперативни и политически последици ”, според дипломата.
Временно споразумение обаче повдига няколко въпроса, тъй като специалното третиране на трета страна, в каквато ще се превърне Великобритания след излизането си от ЕС, ще подтикне други, като Турция, да търсят същите изключения.
Дилемата на ЕС за „Алтея“ подчертава военните последици от Брекзит. Излизането на Великобритания ще остави значителна празнота в общите военни способности на ЕС - тъй като тя не е само ядрена сила с постоянно място в Съвета за сигурност на ООН, но и разполага с една от най-силните армии на континента.
Следователно задържането на Лондон във военни отношения след Брекзит е приоритет за всички държави-членки. Френският президент Еманюел Макрон призова през март да бъде организиран форум за европейски съвет за сигурност, чиято задача ще бъде да подготви обвързването на Лондон с „нашите колективни решения“.
Според дипломатите, страните-членки, които са се намесили в дискусията от тази седмица - като Франция, която командва операция „Алтея“ – са постигнали съгласие, че трябва да бъде намерено решение за нея.
Франция пое ръководството съвсем наскоро – на 29 март. Това бе денят, в който Обединеното кралство трябваше да напусне Общността.
Проблемът е „не за пари, а за замяна на персонала", пояснява още един дипломат. По-голямата част от резервните сили са британски и точно в това се корени проблемът.
Възможностите на ЕС-27 са ограничени: те или трябва да запълнят празнината с допълнителни вноски, или да използват бойни групи от ЕС, или да бъде взето временно решение, докато не бъде намерено постоянно такова. Т
Операция „Алтея" понастоящем включва 600 войници и има бюджет от 10,2 милиона евро, припомня изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Неуспехите на Тереза Мей ще унищожат Консервативната партия, заяви Рийс-Мог

Daily Express: Неуспехите на Тереза Мей ще унищожат Консервативната партия, заяви Рийс-Мог

5 Април 2019 | 03:33 | Агенция "Фокус"
Лондон. Джейкъб Рийс-Мог твърди, че личните неуспехи на Тереза Мей могат да унищожат консерваторите и ги видя изгонени от управлението за „продължителен период“, пише британският в. Daily Express.
Той предположи, че решението на Тереза Мей да остави Джереми Корбин, някой, когото тя наскоро описа като „неспособен да води нацията и опасен“, да реши как ще бъде приключен Брекзит ще се погрижи за падането на правителството. Той също така предупреди, че „провалът на основните политици да изпълнят обещанията си, проправя пътя за крайности“ като Томи Робинсън. Той заяви: „Историята на лидерите, които решат да останат на поста, управлявайки с подкрепата на опозицията, когато партията им е срещу тях, е жалка“.
„Това води до неуспех за лидера и за продължителен период на излизане от управлението за тяхната партия“.
„Сега Тереза Мей реши да тръгне по този път“.
През седмицата Мей се съгласи да обсъди плановете за излизане на Великобритания от ЕС с лидера на лейбъристите Джереми Корбин.
Тя се надяваше, че като привлече конкурентната партия, тя би могла да спечели по-нататъшна подкрепа, за да прокара провалената си сделка за Брекзит.
Неговите коментари идват след ново проучване, според което повечето британци напълно подкрепят Брекзит, дори ако това означава, че Великобритания напуска без сделка с ЕС.
Като цяло 44% от Обединеното кралство биха предпочели липса на сделка в сравнение с 42%, които искат Брекзит да бъде отменен.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Independent: „Без Брекзит до 2020 г.“

Independent: „Без Брекзит до 2020 г.“

5 Април 2019 | 03:14 | Агенция "Фокус"
Лондон. Брекзит е на път да бъде отложен до следващата година, предупреди главният прокурор, докато междупартийните преговори за прекратяване на кризата остават в задънена улица, пише британският в. Independent.
Джефри Кокс рискува да разруши крехкото примирие в кабинета около удължаването на член 50, като предполага, че ще бъде повече от „само няколко седмици или месеци“ - освен ако Тереза Мей и Джереми Корбин не постигнат споразумение.
Премиерът все още се придържа към надеждата да се оттегли от ЕС до 22 май, но Джефри Кокс призна, че надеждата е изчезнала преди срещата на върха на лидерите на ЕС следващата сряда.
Запитан, дали той има предвид „повече от година“ - както някои лидери на ЕС предположиха - Кокс каза, че ЕС държи всички карти.
„Премиерът няма да има друг избор, освен да приеме удължаването, което предлага“, отговори той.
Висши тори заявиха, че всяко продължително удължаване - изискващо Великобритания да вземе участие в изборите за Европейски парламент следващия месец - ще принуди Тереза Мей да излезе от Даунинг стрийт и избори за лидер в Консервативната партия, като е вероятно привърженик на твърд Брекзит да я наследи.
Предупреждението на Кокс е станало, след като Тереза Мей е била принудена да се откаже от плановете си да поиска от депутатите да гласуват следващия понеделник по общ план за Брекзит, който тя се опитва да изготви с лейбъристите.
Двете страни се срещнаха за четири часа и половина, но без да обявят какъвто и да е напредък - и № 10 успя да изрази само „надежда“ за следващите срещи в петък.
Ллейбъристите протестират, че премиерът не е успял да измести червените си линии, като искането за постоянен митнически съюз. Няма планове Тереза Мей и Джереми Корбин да се срещнат отново.
Говорител на номер Даунинг стрийт заяви: „Правителството и опозицията се надяват да се срещнат отново утре за по-нататъшна работа, за да намерят начин за постигане на референдум, като отчитат необходимостта от напредък преди предстоящия Европейски съвет“.
И говорител на лейбъристите каза: „Тези преговори продължават и екипите планират да се срещнат отново“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тhe Guardian: Тереза Мей ще направи писмено предложение на Джереми Корбин за Брекзит

Тhe Guardian: Тереза Мей ще направи писмено предложение на Джереми Корбин за Брекзит

5 Април 2019 | 02:52 | Агенция "Фокус"
Лондон. Очаква се Тереза Мей да пише на Джереми Корбин, за да представи предложението на правителството за Брекзит, а преговорите трябва да продължат в Даунинг стрийт в петък, съобщава британският в. The Guardian.
Само пет дни преди премиерът да пътува до Брюксел, за да поиска допълнително отлагане на Брекзит от лидерите на ЕС, изглежда, че е постигнат малък напредък в намирането на компромисно споразумение, което и лейбъристите, и консерваторите могат да подкрепят.
Източник от правителството предположи, в съответствие с исканията на лейбъристите, че ще бъде включено предложението за потвърдителен референдум за всяко споразумение относно Брекзит.
След дискусиите в Даунинг стрийт, Корбин изпрати бележка до депутатите от лейбъристите, казвайки: „Точките от дневния ред са митнически споразумения, уеднаквяване на пазара, включително права и защита, посредничество и програми, вътрешна сигурност, правно основание за всякакви споразумения и потвърждаващ вот“.
Формалните разговори продължиха четири часа и половина, но и двете страни проявиха предпазливост относно постигнатия напредък.
The Guardian разбра, че екипа на Даунинг Стрийт - Дейвид Лидингтън, Стив Баркли, Джулиан Смит, Грег Кларк и Гавин Баруел са прекарали голяма част от времето си, обяснявайки детайлите от споразумението за оттегляне, вместо да предлагат раздвижване на червените линии на Мей.
Делегацията на лейбъристите включваше Киър Стармър и Ребека Лонг-Бейли. Главният преговарящ по Брекзит, Оли Робинс, също присъстваше.
По-рано през седмицата Мей намекна, че е готова да прави компромис по въпроси като митническия съюз, с нейния главен прокурор Джефри Кокс, който по-късно каза, че е нещо с, което може да живее.
Сделка, включваща митнически съюз, би била експлозивна в Консервативната партия, тъй като мнозинството от депутатите се противопоставят на подобен ход.
Източник от кабинет настоя, че намерението на Мей за провеждането на преговорите с лейбъристите е истинско, но призна, че те вероятно ще завършат при друга серия парламентарни гласувания по вариантите.
Алтернатива за Мей може да бъде оферта за официални разговори с депутати от лейбъристите, които искат сделка за Брекзит. Около 25 лейбъристки депутати писаха на Корбин, призовавайки го да „направи допълнителна стъпка“, за да осигури по-добра сделка с премиера без необходимост от референдум.
„Втори референдум ще бъде използван от крайната десница, ще навреди на доверието на много от основните избиратели на лейбъристите и ще намали шансовете ни за спечелване на общи избори“, казаха те в писмото.
Лидерът на лейбъристите получи противоположно писмо от 12 депутати, включително съюзниците на Корбин и министрите в сянка Клайв Люис и Марша де Кордова, както и бившият министър на кабинета в сянка Кейт Озамор, която го призова да не подписва сделка, освен ако не е подложена на публично гласуване.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sky News: След „продуктивните“ технически дискусии - преговорите между правителството на Тереза Мей и лейбъръстите ще продължат в петък

Sky News: След „продуктивните“ технически дискусии - преговорите между правителството на Тереза Мей и лейбъръстите ще продължат в петък

4 Април 2019 | 20:43 | Агенция "Фокус"
Лондон. Преговорите между правителството в Лондон и представители на Лейбъристката партия ще продължат в петък, след като по-рано през деня се проведоха „продуктивни“ технически дискусии, предава Sky News.
Министрите от кабинета в Лондон и членове на Лейбъристката партия проведоха втори кръг от преговори на фона на продължаващата криза в Уестминстър. Двете страни заявиха, че планират да се срещнат отново в петък в стремежа си да постигнат пробив за излизането на Великобритания от Европейския съюз.
Премиерът Тереза Мей се надява да осигури по-нататъшно забавяне на Брекзит, като отново удължи периода за преговори по член 50 до срещата на върха на лидерите на ЕС следващата сряда.
Въпреки това, Мей ще трябва да представи предложение на Брюксел за това как тя ще преодолее безизходицата в Камарата на общините, където депутатите три пъти отхвърлиха сделката за Брекзит, но също така не подкрепиха нито един от алтернативните варианти.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Мишел Барние приветства преговорите между Мей и Корбин за Брекзит

AFP: Мишел Барние приветства преговорите между Мей и Корбин за Брекзит

4 Април 2019 | 13:49 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Главният преговарящ за Брекзит от страна на Брюксел Мишел Барние в четвъртък приветства преговорите между британския премиер Тереза Мей и председателя на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбан, целящи постигането на взаимноизгодна сделка за излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз, предава AFP.
„Приветстваме междупартийния диалог във Великобритания. Време е за решения“, написа в „Туитър“ Барние, докато Мей й Корбин се готвят за втория кръг от преговорите си за постигане на компромис, който трябва да предотврати развода между Лондон и Брюксел без сделка следващия петък.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕП: Брекзит: Безвизов достъп за гражданите на ЕС и на Обединеното кралство

ЕП: Брекзит: Безвизов достъп за гражданите на ЕС и на Обединеното кралство

4 Април 2019 | 12:56 | Агенция "Фокус"
Брюксел. • Гражданите на Обединеното кралство трябва да бъдат освободени от визови изисквания при кратък престой в ЕС, след излизането на страната от ЕС
• Трябва да се гарантира реципрочност за гражданите на ЕС
• Прилагане на безвизовия режим след Брекзит
Гражданите на Обединеното кралство ще могат да влизат в ЕС без визи за кратки периоди, след излизане на страната им от ЕС, при условие че гражданите на ЕС се възползват от същите условия, когато пътуват до Обединеното кралство, съобщава пресслужбата на Европейския парламент.
Евродепутатите подкрепиха в четвъртък с 502 гласа "за", 81 гласа "против" и 29 гласа "въздържал се“ проекта на резолюция относно освобождаването на гражданите на Обединеното кралство от визови изисквания при влизане в ЕС за кратък престой, след като страната им се оттегли от ЕС.
„Запазването на безвизовото пътуване между ЕС и Обединеното кралство е ключова част от подготовката за последствията след Брекзит. На Острова живеят 3,7 млн. европейски граждани, в това число и около 280 000 българи, чиито права трябва да бъдат гарантирани“, каза докладчикът Сергей Станишев (С&Д, България).
Законодателството ще влезе в сила от деня след оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз. След тази дата, гражданите на Обединеното кралство с британско гражданство няма да се нуждаят от виза за престой в ЕС до 90 дни в рамките на 180-дневен период.
Обединеното кралство ще бъде включено в списъка на повече от 60 страни и територии, чиито граждани не се нуждаят от виза, за да влязат в ЕС с цел бизнес, туризъм или за посещение на роднини или приятели. Освобождаването от изискване за визи не се отнася за правото на работа в ЕС.
Отмяната на визовия режим при реципрочност
ЕС ще отмени визовия режим за граждани на Обединеното кралство едностранно, но на основа на реципрочност, при условие че гражданите на ЕС също се ползват от безвизов достъп при кратки бизнес или туристически пътувания до Обединеното кралство, когато Обединеното кралство се оттегли от ЕС.
В случай че Обединеното кралство въведе изискване за притежаване на виза за гражданите на поне една държава членка, „следва да бъде приложен механизмът за реципрочност, предвиден в законодателството на ЕС“, гласи текстът. Това може да доведе до повторно въвеждане на визови изисквания за гражданите на Обединеното кралство.
„Докладът ми беше поверен в кризисна ситуация - имаше реална заплаха от блокиране на законодателството. Радвам се, че след последен решаващ кръг на преговори, успяхме да постигнем съгласие и да избегнем хаоса, който щеше да настъпи не само за европейските и британските граждани, но и за цели сектори от икономиките на ЕС и Обединеното кралство“ добави Сергей Станишев (С&Д, България).
Следващи стъпки
След одобрението в пленарната зала, проектозаконът следва да бъде формално гласуван от Съвета на министрите. Законодателството трябва да бъде публикувано в Официален вестник на ЕС преди 12 април, за подготовка за Брекзит без сделка на тази дата.
Премахването на визите ще се прилага във всички държави членки на ЕС (с изключение на Ирландия, която има собствена визова политика) и в асоциираните към Шенген страни (Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария). Ирландия и Обединеното кралство имат специфично двустранно споразумение, което предвижда безвизово пътуване между двете страни.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: ЕП одобри премахването на визите за британци, дори в случай на Брезкит без сделка

AFP: ЕП одобри премахването на визите за британци, дори в случай на Брезкит без сделка

4 Април 2019 | 12:54 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският парламент одобри в четвъртък закон, който да позволява безвизови посещения на британците дори след Брекзит без сделка, въпреки яростния спор за статута на Гибралтар, предава AFP.
Законът означава, че британските посетители, които правят пътувания за по-малко от 90 дни в Шенгенската зона, няма да се нуждаят от виза, дори ако Великобритания излезе от Съюза без да има сключена сделка.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Джереми Корбин заяви, че Тереза Мей не се е придвижила достатъчно за Брекзит

Reuters: Джереми Корбин заяви, че Тереза Мей не се е придвижила достатъчно за Брекзит

4 Април 2019 | 10:58 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин заяви, че британският премиер Тереза Мей не се е придвижила достатъчно в първия кръг на кризисните преговори, целящи да разрешат ситуацията около излизането на Великобритания от Европейския съюз, предава Reuters.
Великобритания трябваше да излезе от Съюза миналия петък, но близо три години, след като британците решиха на референдум да се разделят с Брюксел, все още не е ясно как и дори дали разводът ще се състои.
След като договорената между нея и Брюксел сделка за Брекзит бе отхвърлена три пъти от британския парламент, Тереза Мей се обърна за помощ към лидера на Работническата партия, с когото ще се опитат да постигнат взаимноизгодно споразумение.
„Нямаше такава промяна, каквато очаквах“, каза Корбин. „Срещата бе полезна, но не успяхме да решим нищо“.
Попитан дали Мей е приела предложението Великобритания да остане в минтически съюз с ЕС след Брекзит, той отговори: „Обсъдихме всичко това“.
Корбин е подложен на натиск от някои фракции в Лейбъристката партия да не се съгласява на сделка за Брекзит, ако тя няма да може да бъде потвърдена на нов референдум, на който да може да се гласува и за оставане в Съюза. Самият той обаче твърди, че подобен вот трябва да бъде проведен само при изключителни обстоятелства.
„Казах: ‚Вижте, политиката на нашата партия е да преследваме обществено гласуване за предотвратяване на Брекзит без сделка или излизане с лоша сделка‘“, заяви лидерът на Работническата партия. „Но по този въпрос не успяхме да постигнем споразумение“.
От кабинета на Тереза Мей пък обявиха, че срещата, продължила час и 40 минути, е била „конструктивна, като двете страни показаха гъвкавост и ангажираност да се сложи край на несигурността около Брекзит“.
Преговорите продължават в четвъртък.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Камарата на лордовете решава дали да одобри отлагането на Брекзит от 13:30

Reuters: Камарата на лордовете решава дали да одобри отлагането на Брекзит от 13:30

4 Април 2019 | 09:49 | Агенция "Фокус"
Лондон. Камарата на лордовете ще започне дебатите си дали да одобри взетото в сряда решение от Камарата на общините за отлагане на Брекзит след 13:30 часа в четвъртък, съобщава Reuters.
Както пише британската агенция, целта е да се обсъди приетия законопроект, който трябва да бъде одобрен от Лордовете, за да стане закон.
Британския парламент в сряда одобри предложението, което принуждава премиера Тереза Мей да поиска от Брюксел отлагане на излизането на Великобритания от Европейския съюз без сделка със само един глас.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Педро Санчес: Брекзит и каталуснката независимост се основават на лъжи

Педро Санчес: Брекзит и каталуснката независимост се основават на лъжи

4 Април 2019 | 08:17 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Испанският премиер Педро Санчес заяви, че методите, използвани от привържениците на Брекзит са подобни на тези, които прилагат каталунските сепаратисти, пише европейската редакция на Politico.
В интервю пред няколко европейски издания, испанският министър-председател каза: „Техниките на движението за каталунска независимост са много подобни на тези на Найджъл Фараж и другите ултра-консервативни лидери, които защитават Брекзит. Те казват ‚Европа краде от нас!‘ или ‚Испания краде от нас!‘ или ‚Ако имахме повече икономически ресурси...‘ , В края на краищата мисля, че участието в кампании или политически проекти, основани на лъжи, води в крайна сметка обществата надолу и това е много трудно да се управлява“.
Според Санчес, през 2016 година на населението на Великобритания е трябвало да бъде предложен различен избор. „Не е ‚оставам или си тръгвам‘. Може би, въпросът, който трябваше да бъде зададен, е ‚Искате ли да останете в по-добра Европа?‘, защото определено има много неща, които трябва да бъдат променени на континента“.
Но сега той смята, че най-доброто нещо ще е организиран Брекзит, като по думите му, споразумението между британския премиер Тереза Мей и Брюксел е „единствената възможна сделка“.
„Парламентът на Великобритания е изправен пред дилема, която ще изисква всички нейни депутати да действат отговорно, за да се избегне трудния, безреден Брекзит. Възможността за подреден Брекзит все още съществува и това е призивът, който правя пред британските депутати“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 The Daily Mail: Няма радост след двата часа разговори между Мей и Корбин

The Daily Mail: Няма радост след двата часа разговори между Мей и Корбин

4 Април 2019 | 04:36 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лидерите на двете партии продължават да са разделени, главни лейбъристки искания продължават да са митническия съюз и възможността за втори референдум, но в същото време според главния прокурор, всеки мек развод по-късно може да се втвърди, пише The Daily Mail.
Вестникът обобщава постигнатото около Брекзит в сряда, 3 април:

Господин Корбин: срещата с Тереза Мей е „полезна, но недовършена“.Той се оплака: „не е имало много шанс, както очаквах“, но за утре (четвъртък – бел. ред.) се предвиждат още разговори.
Двама министри – Найджъл Адамс и Крис Хийтън-Харис, в сряда напуснаха кабинета в знак на протест, че Мей търси помощ от Корбин.
Премиерът и лейбъристкият лидер проведоха първи кръг разговори за мека сделка по Брекзит след парламентарния час за въпроси към премиера (PMQs), който се провежда всяка сряда.
Мей написа на депутатите на торите: 'Това е единственият начин да осигурим гладък, плавен и подреден изход от Европейския съюз за Великобритания, както обещахме.“
Главният прокурор Джефри Кокс поясни: всякакъв митнически съюз може да бъде оставен за по-късно, след като се приключи с Брекзит.
Премиерът беше обвинена в измяна заради предложението за по-мек Брекзит вместо варианта за излизане без сделка на 12 април.
Крис Хийтън-Харис, който се занимава с планиране на опцията „Без сделка“, подаде оставка с аргумента „моята работа вече е без значение“.
Младшият министър за Уелс Найджъл Адамс също напусна кабинета, като се обърна към премиера с думите: „ Вие решихте каква да е сделката – сготвихте я като марксист, който никога не поставя британските интереси на първо място. Все пак това е по-добре отколкото да напуснем без сделка.'
Джейкъб Рийс-Мог заяви: 'Онези 52 процента, които гласуваха за напускане на ЕС, не са представени в тази коалиция“.

За следващата седмица Мей планира да убеди ЕС да се приеме нов график, според който Великобритания ще го напусне на 22 май.


Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 The Guardian: Корбин и Мей се споразумяха за още преговори след „конструктивния" първи ден

The Guardian: Корбин и Мей се споразумяха за още преговори след „конструктивния" първи ден

4 Април 2019 | 03:12 | Агенция "Фокус"
Лондон. В четвъртък Джеръми Корбин ще представи накратко разговорите си с министър председателя Тереза Мей, след като натискът от страна на лейбъристите за втория референдум избухна в открит спор с Емили Торнбъри, външен министър от правителството в сянка, която написа на колегите си, че всяка договореност трябва публично да се гласува, пише The Guardian.
Както лейбъристите, така и Даунинг Стрийт оцениха дискусиите като „конструктивни“. И от двете страни обърнаха внимание, че е нужно да проведат и разговори по технически въпроси, на които ще им помагат държавни служители. Те са насрочени за четвъртък.
“Проведохме конструктивни дискусии, в които разгледахме подробно различни идеи за това как да се излезе от задънената улица на Брекзит,” казва говорителят на лейбъристите. “Договорихме програма за работата на двата екипа по споразумението.”
Спешно заседание на кабинета в сянка е било свикано веднага след края на разговорите с кабинета, на него са обсъдени начините, по които ще действа Лейбъристката партия в следващите дни и месеци.
Торнбъри е написала на колегите си, че не може да присъства по лични причини, но е настояла всяко предложение за сделка да бъде подлагано на публично гласуване. Според нея, кабинетът, който във вторник проведе гласуването, и кабинетът в сянка трябва да приемат еднакви процедурни правила.
Корбин прие изненадващото предложение на министър-председателя за преговори, както и сигналът й, че желае да обмислят една по-мека форма на Брекзит, особено след маратона от срещи, които кабинетът проведе във вторник.
Той обаче се изправи пред натиска от страна на депутатите, които са разтревожени, че може да се съгласи да подпише сделката за Брекзит без да я подложи на референдум. Накрая той обърна специално внимание, че обсъдил тази тема в разговорите. След срещата с Мей Корбин написа в Туитър: „ Представих алтернативния лейбъристки план и поставих въпроса за публичен вот, за да се избегне опцията „без сделка“ или напускане при лоша и неизгодна сделка.“

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АFP: Британските депутати гласуваха да се отложи Брекзит, за да се избегне напускане на ЕС без сделка

АFP: Британските депутати гласуваха да се отложи Брекзит, за да се избегне напускане на ЕС без сделка

4 Април 2019 | 02:04 | Агенция "Фокус"
Лондон. В сряда британските депутати внимателно гласуваха в полза на законодателство, което да накара правителството да потърси начин да отложи Брекзит след сегашната крайна дата – 12 април, предава AFP.
В Камарата на общините вотът мина с един глас разлика – 313 гласуваха „за“ и 312 – „против“. Сега проектозаконът трябва да получи одобрението и на Камарата на лордовете, за влезе в сила. Това гласуване се очаква да е в четвъртък.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС:  Меркел не иска „твърд“ Брекзит

ТАСС: Меркел не иска „твърд“ Брекзит

3 Април 2019 | 23:23 | Агенция "Фокус"
Берлин. По време на визитата си в Ирландия в четвъртък канцлерът на Германия ще обсъди проблемите, с които тази страна може да се сблъска в случай на Брекзит без сделка. Това е казала Меркел в сряда на пресконференция по повод срещата с министър-председателите на източногерманските федерални земи, която е транслирана директно от телевизионния канал NTV, предава ТАСС.
Тя е заявила, че искрено съжалява за решението на Великобритания да напусне Евросъюза. „ Винаги съм казвала, че до последната минута на утвърдената дата [12 април] ще се боря цялата процедура по излизането на Великобритания от ЕС да приключи със сделка. Това е в интерес на Обединеното кралство, но и в наш интерес. "
"Видно е, че се полагат интензивни усилия, но е ясно и че просто съществуват различни представи. Надявам се, дебатите, които се водят, в това число и от премиера Тереза Мей, да са успешни.“, е мнението на германския канцлер.
На пресконференцията Меркел е съобщила, че при визитата си в Дъблин в четвъртък ще обсъди проблемите, с които може да се сблъска Република Ирландия в случай на Брекзит без сделка: "От една страна става дума за целостта на вътрешния пазар, а от друга – за мира между Северна Ирландия [която остава част от Обединеното кралство] и Република Ирландия". Според нея приоритет трябва да е обсъждането и решаването на въпроса с ирландската граница.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Independent: Министър по Брекзит подаде оставка в знак на протест срещу удължаването на член 50 от Тереза Мей

Independent: Министър по Брекзит подаде оставка в знак на протест срещу удължаването на член 50 от Тереза Мей

3 Април 2019 | 20:38 | Агенция "Фокус"
Лондон. Крис Хийтън-Харис стана вторият министър, който подаде оставка в знак на протест срещу Тереза Мей, която започна преговори за Брекзит с Джереми Корбин, съобщава британският в. Independent.
Министърът по Брекзит заяви, че не може да приеме по-нататъшно забавяне на оттеглянето от ЕС, като критикува министър-председателя, че вместо това не приема оттегляне без сделка.
Министерството за излизане от Европейския съюз е отговорно за подготовката за Брекзит без сделка, който Тереза Мей засега не слага масата.
Крис Хийтън-Хариса заяви, че Обединеното кралство е „трябвало да почете резултата от референдума от 2016 г. и да напусне на тази дата“, на 29 март.
„Всеки път, когато се стремим към удължаване на този процес, ние намаляваме вярата в нашата политическа система и добрите хора, от всички политически партии, които служат в тях“, добави Хийтън-Харис.
„Аз просто не мога да подкрепя всяко по-нататъшно удължаване на член 50 и това очевидно означава, че не мога да остана в правителството“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: „Рискът от Брекзит без споразумение е „тревожно висок“

AFP: „Рискът от Брекзит без споразумение е „тревожно висок“

3 Април 2019 | 19:37 | Агенция "Фокус"
Лондон. Управителят на Bank of England заяви за телевизия Sky News, че рискът от Брекзит без сделка е „тревожно висок“ и отхвърли предложенията, че може да се управлява като „абсолютна глупост“, предава AFP.
„Британският парламент и правителството са против напускането на Европейския съюз без споразумение за развод, но той все още е опцията по подразбиране и може да се случи „случайно, ще се случи внезапно, няма да има преход“, заяви Марк Карни в интервю.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Меркел обеща да се бори „до последния час“, за да избегне Брекзит без сделка

AFP: Меркел обеща да се бори „до последния час“, за да избегне Брекзит без сделка

3 Април 2019 | 18:09 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел обеща да работи „до последния час“, за да предотврати Брекзит без споразумение и предупреди за въздействието на сигурността върху Ирландия и Северна Ирландия, предава AFP.
„Винаги съм казвала, че ще се боря до последния час... за да можем да видим подреден изход“, каза тя в навечерието на посещение в Ирландия, предупреждавайки, че избягването на твърда граница е въпрос на запазване на мира.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Юнкер обеща ЕС да работи „до последния момент“ за сделка относно Брекзит

AFP: Юнкер обеща ЕС да работи „до последния момент“ за сделка относно Брекзит

3 Април 2019 | 16:08 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Лидерът на ЕС Жан-Клод Юнкер обеща да работи до последния момент, за да предотврати Брекзит „без сделка“, но призна, че това изглежда ще бъде вероятния резултат, съобщава AFP.
„Ще направя всичко, за да избегна хаотично напускане на Обединеното кралство“, заяви Юнкер, предупреждавайки, че само популисти и националисти ще отпразнуват липсата на споразумение.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Тереза Мей се среща с Джереми Корбин за Брекзит в сряда

Reuters: Тереза Мей се среща с Джереми Корбин за Брекзит в сряда

3 Април 2019 | 14:32 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Тереза Мей и лидерът на опозиционната „Лейбъристка партия“ Джереми Корбин ще се срещнат в сряда, в опит да постигнат споразумение за сделка за Брекзит, която да може да бъде прокарана през парламента, съобщава Reuters, като отбелязва, че това може да доведе до разцепление в управляващата Консервативна партия.
Обединеното кралство трябваше да напусне ЕС миналия петък, но три години след като британците гласуваха за Брекзит на референдум, все още не е ясно как, кога и дори дали ще излезе от блока.
След като споразумението за оттегляне от ЕС бе отхвърлено три пъти от депутатите, а парламентът и нейната Консервативна партия безнадеждно се разделиха за начина на излизане от Съюза, Мей заяви във вторник, че ще разговаря с Корбин в опит да преодолее политическата криза в Лондон.
Но, отбелязва британската агенция, като протяга ръка към Корбин, който е ветеран социалист и далеч не се харесва на Консерваторите, тя рискува да предизвика разцепление при „Торите“. Когато научи за новината, един от министрите подаде оставка в сряда.
„Сега изглежда, че вие и вашият кабинет сте решили, че сделка, сготвена с марксист, който никога през политическия си живот не е слагал британските интереси на първо място – е по-добра от Брекзит без сделка“, заяви министърът за Уелс Найджъл Адамс.
Нейното решение да се обърне към лейбъристите, които искат Великобритания да остане в митническия съюз с ЕС, може да допринесе за „мек“ Брекзит, който ще остави Обединеното кралство по-близко икономически до най-големия търговски блок на света.
Министърът за Брекзит Стивън Баркли заяви, че правителството ще приеме мек Брекзит, ако депутатите го одобрят.
"Ако бъде постигнато споразумение между двамата лидери, очаквам, че ще има стабилно мнозинство, с което то да бъде одобрено", каза той пред парламентарна комисия.
Във вторник Мей заяви още, че ще иска още едно кратко отлагане – „колкото може по-кратко“, след настоящата дата за Брекзит – 12 април.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕП: Парламентът обсъжда Брекзит с Юнкер в сряда от 15.00 ч. българско време

ЕП: Парламентът обсъжда Брекзит с Юнкер в сряда от 15.00 ч. българско време

3 Април 2019 | 11:43 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Евродепутатите ще обсъдят оттеглянето на Обединеното кралство с председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер и с държавния секретар по европейските въпроси Мелания Чот, от името на Съвета на ЕС, в сряда от 15.00 ч. българско време, съобщава пресслужбата на Европейския парламент.
Към настоящия момент се очаква Обединеното кралство да напусне ЕС на 12 април 2019 г. Извънредно заседание на Европейския Съвет е насрочено за 10 април.
Можете да следите дебата от 15.00 ч. българско време чрез EP live и EbS+


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мишел Барние: Брезкит без сделка е по-вероятен с всеки изминал ден, остават три възможности

Мишел Барние: Брезкит без сделка е по-вероятен с всеки изминал ден, остават три възможности

3 Април 2019 | 08:54 | Агенция "Фокус"
Брюксел. През последните дни е станало още по-вероятно Великобритания да излезе от Европейския съюз без сделка, заяви главният преговарящ за Брекзит от страна на Съюза Мишел Барние, цитиран от Reuters.
„През последните дни сценарият за Брекзит без сделка стана по-вероятен, но все още можем да се надяваме да го избегнем“, заяви Барние, като добави, че Брюксел е готов да приеме оставането на Обединеното кралство в митническия съюз, или отношения, близки до тези, които ЕС има с Норвегия.
Говорейки на събитие в Брюксел, след като британският парламент отхвърли алтернативите на споразумението за развод на премиера Тереза Мей, главният прегоравящ на Брюксел каза, че Великобритания вече има три възможности преди да напусне 12 април.
„Обединеното кралство сега трябва да посочи пътя напред или да посочи план - каза Барние. - Още днес повече от всякога“.
По неговите думи, Лондон все още може да приеме спряната сделка, която бе договорена от премиера Тереза Мей, като натърти, че това е „единственият начин“ Великобритания да излезе от Съюза организирано. Сред другите варианти са Брекзит без сделка, или дълго отлагане на датата на напускане на Великобритания, отбеляза Барние, като добави, че фрагментираният парламент на Великобритания ще поеме отговорността за тях.
Както отбеляза главният преговарящ на ЕС, дългото отлагане на излизането на Лондон би довело до организиране на избори за Европейски парламент във Великобритания през май и излъчване на британски представители в Европейската комисия.
Французинът каза, че няма добавена стойност за Брекзит и подчерта, че 27-те държави от ЕС, останали заедно, вече са готови за рязко разделяне.
„Подготовката за развод без сделка не означава, че всичко ще мине гладко. Ще има проблеми. Да си подготвен не означава, че всички непредвидени смущения биха могли да бъдат управлявани от ЕС“, обясни Барние.
Лидерите на ЕС, включително Тереза Мей, ще се срещнат в Брюксел на 10 април, за да вземат решение за следващите стъпки.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: Франция напомни на Великобритания колко вече се проточва размисълът за Брекзит

„Независимая газета“: Франция напомни на Великобритания колко вече се проточва размисълът за Брекзит

3 Април 2019 | 04:44 | Агенция "Фокус"
Париж/Москва. В близките месеци предстои жестоко излизане за Великобритания от ЕС, ако в страната не се постигне консенсус по варианта за напускане на Евросъюза . За това заявява във вторник външният министър на Франция Жан-Ив льо Дриен в коментар за заявлението на британския премиер, че е нужна нова отсрочка на излизането на Обединеното кралство от блока, пише „Независимая газета“.
"Ако трябва всеки път да отговаряме на нещо ново, това означава да изгубим цял ден“, казва Льо Дриен. „ Много е сложно да се следят всички събития, включително и последните гласувания. По нито едно от тях не беше постигнато мнозинство. Три години след като британците решиха да излязат от Евросъюза, би било прекрасно, ако Великобритания най-сетне стигне до някакво споразумение. В противен случай в месеците, които се задават, предстои жесток вариант за излизането й“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Mail: Какво се случва, че Мей се обръща към Корбин?

The Daily Mail: Какво се случва, че Мей се обръща към Корбин?

3 Април 2019 | 04:15 | Агенция "Фокус"
Лондон. Премиерът ще се опита да отложи Брекзит с няколко месеца и ще използва лейбъристка подкрепа, за да организира плавно и меко излизане от Евросъюза, … но само ако и в Брюксел се съгласят, пише The Daily Mail.
Предложението на Тереза Мей за разговори с Джеръми Корбин трасира пътя за нова драма в Уестминстър, ако Долната камара решава какво да е бъдещето на британския Брекзит. Тя трябва да изготви нов план и да го солжи в джоба си до 10 април, когато е спешната среща на Европейския съвет. Последният шанс за Камарата е във вторник през нощта, което означава, че до тогава разговорите с Корбин трябва да се проведат.
Ако Мей може да изготви сделката, много вероятно е Брекзит отново да бъде отложен, но парламентът ще трябва следващата седмица да подкрепи тази промяна на датата за напускане на ЕС.
След това до 22 май трябва да се приеме законопроект, с който да се очертае процедурата за напускане преди 22 май и така да се гарантира, че Обединеното кралство няма да участва в европейските парламентарни избори.
Ако премиерът не може да изготви сделка, както тя казва, двамата лидери ще трябва да седнат и да разработят „известен брой от опции“, които да предложат за бъдещото партньорство, които да се приемат чрез серия от вотове в Общините.
Корбин се съгласи да разговаря, като обеща да не поставя никакви „ограничения“ за срещата. Той обаче предупреди, че принципите му задължително го карат да се съобразява с „нуждите“ на хората, които са избрали всички депутати и потребността да се избегнат опасностите от блокиране“. Освен това той предупреди, че лейбъристите ще „се държат в запас“ опцията за обсъждане на вот на доверие към правителството, ако то се „окаже неспособно да командва мнозинството в Камарата на общините“.
Мей даде сигнал, че ако двамата не постигнат съгласие, тя ще накара Парламента да предложи алтернатива. Каквото и да планира тази нощ Мей, бунтовниците сред депутатите вече контролират Камарата и да готови да се опитат и да променят закона, за да принудят правителството да приеме всякакви условия, само и само да се избегне излизане без сделка.

Какво съобщи премиерът снощи?
Тя обяви, че разводът и сделката покрай него няма да се променят, но съобщи, че тя ще търси консенсус с Джеръми Корбин по политическата декларация за окончателното споразумение между ЕС и Обединеното кралство.

Какво значи това?
Това означава, че Мей е загърбила всяка надежда да победи останалите все още брекзитиери сред торите и депутатите от Демократическата юнионистка партия, като ползва условията по своя проект за сделка. В бъдеще Мей ще трябва да се откаже от много от совите червени линии – включително евентуално и от свободно движение и търговски сделки.

Какво ще се случи, ако Корбин каже „Не“?
Мей обяви, че ако не постигне договореност с Корбин, ще накара Парламента да предложи възможности – и обеща да следва заповедите на депутатите.

Кога ще се случи Брекзит?
Трудно е да се каже – но няма да е следващата седмица на 12 април. Мей заяви, че ще иска от ЕС ново удължаване на действието на Член 50, „по възможност за най-къс срок“, а това означава и когато сделката й бъде одобрена. Премиерът продължава да настоява, че трябва да се излезе от ЕС преди 22 май, когато са изборите за Европейски парламент.

Ще се съгласи ли на подобно нещо ЕС?
Трудно е да се каже. ЕС обяви, че е готов на бъдещи удължавания на срока, ако има ясна цел и план. Разговори с отворен край за бъдещата рамка не се смятат за качествени.
Вероятно по-.добрият вариант е ясна цел, която може да се договаря, за бъдещата рамка. Винаги от ЕС са казвали, че блокът е готов да приеме Великобритания обратно, ако тя реши да остане в Единния пазар и в Митническия съюз.

За какво трябва да е готова Мей?
Тя трябва да има нов план в джоба си, когато следващата сряда се срещне с евролидерите. На практика разговорите с Корбин трябва да приключат в понеделник вечерта, а последният шанс на депутатите да кажат мнението си е вторник вечерта.

Какво ще направят утре бунтовниците сред парламентаристите?
Утре те ще имат нов различен план – да приемат проектозакон, според който правителството трябва да потърси отлагане на Брекзит, ако няма сделка.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ирландия няма да е „задната врата“ в Ес, ако няма сделка за Брекзит, според ирландския премиер

AFP: Ирландия няма да е „задната врата“ в Ес, ако няма сделка за Брекзит, според ирландския премиер

2 Април 2019 | 23:18 | Агенция "Фокус"
Париж/Дъблин. Ирландия не иска да става „задна врата“ за Великобритания за общия пазар на ЕС, е заявил във вторник в Париж Лио Варадкар, предава AFP.
Това е заявил министър председателят на република Ирландия след среща в Париж с френския президент Еманюел Макрон. Варадкар е заявил също, че в момента се спира вносът в Ирландия или ЕС на стоки, които не отговарят на европейските стандарти. „При положение, че няма сделка и че Обединеното кралство търгува със САЩ и Китай, че сме принудени да спираме обработени с хлор пилета или продукти, при които се използва детски труд в азиатските страни, последното нещо, което искаме е те да навлизат през границата на север. Още по-сигурно е, че не желаем през Република Ирландия да преминават в Европейския съюз“.
Той обаче отново повтори, че се противопоставя на създаването на твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия, тъй като се страхува от опасност за мира в британската провинция. Според него физическата инспекция при вноса на живи животни е по-добре да се извършва на пристанищата в Северна Ирландия вместо в самата република..
Британското правителство обаче отказа да извършва митнически проверки на стоките, които пристигат в северна Ирландия от Великобритания, като се аргументира, че подобни мерки ще доведат до недоволство, което ще залее цялото Обединено кралство.
Във вторник Мишел Барние, преговарящият по Брекзит от страна на ЕС, заяви, че Брюксел работи с Дъблин „на едностранна основа в случай на Брекзит без сделка, за да сме наясно къде могат да се извършват тези инспекции.". Той обаче е отказал да даде повече пояснения.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВВС:  Тереза Мей ще иска ново удължаване на срока от ЕС

ВВС: Тереза Мей ще иска ново удължаване на срока от ЕС

2 Април 2019 | 21:33 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей ще иска от ЕС ново удължаване на срока, предаде ВВС, за да се справи „със застоя“ в британския парламент.
В изявление, което премиерът направи от Даунинг Стрийт 10, Мей обяви, че иска да договори с лейбъристкия лидер Джеръми Корбин нов план и да го представи в Камарата на общините преди 10 април за гласуване. Тя обаче настоя нейното споразумение за напускане на ЕС, което отново бе отхвърлено миналата седмица, да остане част от сделката.
На 10 април ще се състои извънредната спешна среща в Брюксел за Брекзит. Ако не успее да постигне споразумение с Корбин за общ път, по който да се излезе от кризата, тя е готова да предложи серия от опции на депутатите и те „да изберат курса, който да се следва“.
Министър-председателят на Великобритания заяви, че разбира готовността някои хора да напуснат ЕС без сделка, защото вече са „изморени от това отлагане и безкрайните аргументи“. Тя обаче е убедена, че Обединеното кралство „може да постигне успех при опцията „без сделка“ в дългосрочен план“. Тя добави, че напускането със сделка е „най-доброто решение“ на проблема.
"Трудни времена за всички са“, каза Мей. „Страстите стават все по-силни, но ние трябва и сме длъжни да намерим компромиси, за да постигнем онова, за което британският народ гласува.Това е решителен момент в историята на тези острови и той има нужда от национално единство, за да се защити националния интерес.“


Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Туск призова за търпение в преговорите с Великобритания за Брекзит

Reuters: Туск призова за търпение в преговорите с Великобритания за Брекзит

2 Април 2019 | 21:13 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейските лидери трябва да са търпеливи с Обединеното кралство. То води битка за подкрепата на мнозинството, за да излезе от Европейския съюз със сделка, заяви във вторник председателят на Европейския съвет Доналд Туск.
Това е неговият отговор на очакваната реч от премиера Тереза Мей, с която тя ще помоли ЕС за удължаване на преговорния период по Брекзит и ще разговаря с опозиционния лейбъристки лидер Джеръми Корбин да се потърси изход от парламентарната безизходица.
В Туитър Туск е написал: „Дори и след днешния ден да не знаем какъв ще е крайният резултат, все пак нека да не губим търпение“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еманюел Макрон: ЕС не може да бъде държан като заложник на Брекзит

Еманюел Макрон: ЕС не може да бъде държан като заложник на Брекзит

2 Април 2019 | 17:51 | Агенция "Фокус"
Париж. Президентът на Франция Еманюел Макрон във вторник предупреди, че Европейският съюз не може „да бъде държан като заложник“ на кризата с Брекзит във Великобритания и отбеляза, че дълго удължаване на крайния срок за излизане на Лондон от Съюза „не е сигурно“, предава AFP.
В изказване по време на визитата в Париж на ирландския премиер Лео Варадкар, френският лидер заяви: „ЕС не може да бъде държан като заложник на разрешаването на политическата криза в Обединеното кралство в дългосрочен план“.
Той добави, че Франция е „отворена“ за дълго удължаване на крайния срок за Брекзит, но при определени условия, но това „нито е сигурно, нито автоматично. Повтарям го тук с цялото си убеждение“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Председателят на ЕК описа Дейвид Камерън като „един от най-големите разрушители на модерните времена“

Politico: Председателят на ЕК описа Дейвид Камерън като „един от най-големите разрушители на модерните времена“

2 Април 2019 | 09:40 | Агенция "Фокус"
Заарбрюкен. Председателят на Европейската комсиия Жан-Клод Юнкер определи бившия министър-председател на Обединеното кралство Дейвид Камерън като „един от най-големите разрушители на модерните времена", като подчерта, че той е забранил на изпълнителния орган на ЕС да играе каквато и да била роля в кампанията за референдум за Брекзит, съобщава Politico в европейската си редакция.
В изявление пред регионалния парламент в германската провинция Заарланд, председателят на ЕК заяви: „Сега знаем какво не иска британският парламент. Но все още не сме успели да разберем какво искат. В сравнение с парламента в Лондон, Сфинксът е отворена книга. Трябва да накараме Сфинкса да говори. Достатъчно дълго продължи мълчанието“, привежда изданието думите на люксембургския политик.
„На нас ни беше забранено да присъстваме по какъвто и да е начин в кампанията за референдум от страна на Камерън, който е един от най-големите разрушители на модерните времена, защото – според него, Комисията е още по-малко популярна в Обединеното кралство, отколкото в други държави-членки на ЕС".
„Ако бяхме в състояние да участваме в тази кампания, можехме да зададем - и също така да отговорим - на много въпроси, които се задават сега".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: ЕС ще обяви допълнителни мерки, докато депутатите не успяват да сложат край на безизходицата

The Guardian: ЕС ще обяви допълнителни мерки, докато депутатите не успяват да сложат край на безизходицата

2 Април 2019 | 03:57 | Агенция "Фокус"
Лондон. Великобритания е била предупредена от Брюксел, че страната се вглежда в „бездната“, след като ЕС е готов да очертае нови мерки след последните гласувания в Камарата на общините, съобщава британският в. The Guardian.
Източници от ЕС заявиха, че трябва да бъдат съсредоточени в договарянето с Великобритания, която вероятно ще излезеот блока след две седмици, като търпението в европейските столици все повече намалява.
Ги Верхофстад написа, че последният етап от процеса на индикативните гласувания, който ще се проведе в сряда, представлява последната надежда за избягване на Брекзит без сделка. Депутатите възнамеряват да върнат по-малък брой предложения в Камарата с надеждата, че ще бъде намерена компромисна позиция.
Той каза: „Камарата на общините отново гласува против всички варианти. Твърдият Брекзит става почти неизбежен. В сряда Обединеното кралство има последен шанс да преодолее безизходицата или да се изправи пред бездната“.
Жан-Клод Юнкер призова депутатите да се обединят около визията след Брекзит и намекна за опасността от изчерпване на търпението на ЕС.
Председателят на Европейската комисия заяви: „Сега знаем какво не иска британското правителство, но все още не знаем какво искат“.
Подкрепата на лейбъристите за идеята за митнически съюз включва условието, че в търговската политика на ЕС ще има британско мнение. Брюксел вероятно ще се стреми да избегне конфликт по този въпрос преди споразумението за оттегляне и политическата декларация в крайна сметка да бъдат ратифицирани от Камарата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Депутатите гласуват против митническия съюз - „Твърдият Брекзит е почти неизбежен“

Daily Express: Депутатите гласуват против митническия съюз - „Твърдият Брекзит е почти неизбежен“

2 Април 2019 | 03:41 | Агенция "Фокус"
Лондон. Депутатите отхвърлиха предложението Великобритания да остане в митническия съюз с ЕС само с три гласа, но Ги Верхофстад веднага предупреди, че „твърд Брекзит става почти неизбежен“, пише британският в. Daily Express.
Министрите гласуваха 276 на 273 срещу опцията, внесена от Кен Кларк, която призова за всяко споразумение за оттегляне и политическа декларация да се включи поне митнически съюз с Европейския съюз.
Другите три алтернативни варианта на Брекзит също бяха победени тази вечер - общ пазар 2.0 с 282 срещу 261, втори референдум с 292 срещу 280 и парламентарно превъзходство с 292 срещу 191.
Веднага след резултатите, Ги Верхофстад предупреди, че Обединеното кралство има „последен шанс да преодолее безизходицата или да се изправи пред бездната“.
Координаторът на ЕП за Брекзит написа: „Камарата на общините отново гласува против всички възможности. Твърдият #Брекзит става почти неизбежен“.
„В сряда Обединеното кралство има последен шанс да преодолее безизходицата или да се изправи пред бездната.“
Стивън Бъркли заяви, че ако Камарата на общините успее да сключи споразумение за Брекзит тази седмица, все още може да е възможно Великобритания да избегне участието си в европейските избори на 23 май.
Той добави: „Тази Камара непрекъснато отхвърля напускането без сделка, точно както отхвърли оставането изобщо“.
„Следователно единствената възможност е да се намери начин, чрез който Великобритания да може да напусне със сделка“.
„Ако парламентът успее да сключи сделка тази седмица, все още ще бъде възможно да се избегне провеждането на европейски избори“.
Джереми Корбин призова депутатите да имат още един шанс да гласуват за опциите, поставени пред тях тази вечер - още в сряда.
Ръководителят на лейбъристите заяви: „Разочароващо е, че нито едно решение не спечели мнозинство“.
„Ако е достатъчно добре премиерът да има три шанса в сделката си, предлагам Камарата да има шанс да разгледа отново възможностите, които имахме пред нас в дебат в сряда, така че Камарата да успее, където министър-председателят не успя.“
В драматичен обрат, Ник Боул напусна Консервативната партия, след като алтернативният му план за Брекзит беше победен за втори път.
„Дадох всичко в опит да се намери компромис, който може да изведе тази страна от Европейския съюз, като същевременно запази икономическата ни сила и нашето политическо сближаване“.
„Приемам, че съм се провалил. Провалих се главно, защото моята партия отказва да прави компромис“.
„Съжалявам, затова обявявам, че вече не мога да седя в тази партия“.
Малко вероятно е Тереза Мей да върне сделката си за четвърти „решаващ вот“ днес, каза източник от правителството.
Но министър-председателят може да го върне пред депутатите до края на седмицата, тъй като удължаването на Брекзит до 12 април, предоставено от ЕС, наближава.
Ако споразумението й бъде отхвърлено за четвърти път, Великобритания е изправена пред перспективата да излезе от ЕС без споразумение за Брекзит след 11 дни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: „Брекзит без сделка е „почти неизбежен“

AFP: „Брекзит без сделка е „почти неизбежен“

2 Април 2019 | 01:47 | Агенция "Фокус"
Лондон. Неуспехът на британските законодатели да договорят алтернативна стратегия за Брекзит означава, че тяхната страна почти сигурно ще напусне ЕС без сделка, предупреди вчера водещ евродепутат, предава AFP.
„Камарата на общините отново гласува против всички възможности. Твърдият Брекзит става почти неизбежен“, заяви Ги Верхофстад, бивш белгийски премиер и координатор на ЕП относно Брекзит.
„В сряда Обединеното кралство има последен шанс да преодолее безизходицата или да се изправи пред бездната“, написа той в Twitter.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Британските депутати гласуваха срещу всички алтернативни планове за Брекзит

AFP: Британските депутати гласуваха срещу всички алтернативни планове за Брекзит

2 Април 2019 | 00:19 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британските депутати гласуваха срещу четири възможни алтернативни планове за Брекзит, след като три пъти отхвърлиха споразумението на правителството с ЕС, съобщава AFP.
Предложените алтернативи за запазване на много по-тесни икономически връзки след Брекзит, провеждане на втори референдум или спиране на Брекзит, за да се предотврати излизане без сделка, не успяха да спечелят мнозинство от гласовете в парламента.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Времето за предотвратяване на Брекзит без сделка „изтича“

AFP: Времето за предотвратяване на Брекзит без сделка „изтича“

29 Март 2019 | 19:34 | Агенция "Фокус"
Берлин. Външният министър на Германия Хайко Маас предупреди, че времето изтича, за да се предотврати Брекзит без сделка, но добави, че Европейският съюз е добре подготвен да се справи с подобен резултат, съобщава AFP.
„Времето да предотвратим безпорядъчен Брекзит изтича. Британците трябва да вземат решение преди 12 април за това как да продължат“, каза той.
„Мога само да кажа, че Германия и ЕС са добре подготвени за всеки случай“, добави Маас, отбелязвайки, че блокът е предвидил мерки за защита на гражданите от негативното въздействие на твърд Брекзит.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Франция обяви, че рискът от Брекзит „без сделка“ се е увеличил много рязко

AFP: Франция обяви, че рискът от Брекзит „без сделка“ се е увеличил много рязко

29 Март 2019 | 18:55 | Агенция "Фокус"
Париж. Френското президентство съобщи, че гласуването на британските законодатели за отхвърляне на споразумението за развод на премиера Тереза Мей за трети път „много силно увеличи шансовете за излизане без споразумение“, предава AFP.
„Обединеното кралство трябва спешно да представи алтернативен план през следващите няколко дни. Ако не го постигнем и се превърне в най-вероятния резултат, ще видим Обединеното кралство да напуска Европейския съюз без сделка“, се казва в изявление от президентския дворец.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sky News: Ирландският премиер призова всички страни да бъдат „отворени за дълго“ отлагане

Sky News: Ирландският премиер призова всички страни да бъдат „отворени за дълго“ отлагане

29 Март 2019 | 18:29 | Агенция "Фокус"
Дъблин. Ирландският премиер Лео Варадкар публикува изявление, в което се казва, че Обединеното кралство изглежда не разбира, че нараства вероятността да няма сделка и призовава за дълго забавяне на Брекзит, съобщава Sky News.
„Ирландия се подготвя интензивно за сценарий без сделка. Но никой не трябва да подценява трудностите при липса на сделка, които ще се случат на всички нас, включително и във Великобритания. Не е ясно, че Обединеното кралство напълно разбира, че липсата на сделка не е изключена от дневния ред.
„Приветстваме решението на президента Доналд Туск да свика заседание на Европейския съвет. Преди това ще имам възможност да се срещна с президента Макрон и канцлера Меркел“.
„Ще разговарям и с други ръководители на правителства по телефона. Вече е задължение на Обединеното кралство да начертае реалистичен път напред за разглеждане на това заседание на Съвета.“
„Вярвам, че трябва да бъдем отворени за продължително удължаване, ако Обединеното кралство реши да преразгледа своя подход към Брекзит и да върне обратно на масата опциите, които преди това бяха изключени. Вярвам, че това ще доведе до великодушен и разбираем отговор от 27-те“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: След като сделката на Мей е отхвърлена за трети път, следващите стъпки са ясни

The Guardian: След като сделката на Мей е отхвърлена за трети път, следващите стъпки са ясни

29 Март 2019 | 18:05 | Агенция "Фокус"
Лондон. Сега нито една сделка не се счита за „най-правдоподобния изход“, предупреди Барние. Но решението на лидерите на ЕС на срещата на върха в Брюксел миналата седмица да се даде на Тереза Мей безусловно разширение на член 50, което докара Брекзит на ръба от 29 март до 12 април, оставя всички сценарии отворени, съобщава британският вестник The Guardian.
Ето възможните следващи стъпки:
Споразумението за оттегляне е отхвърлено, но Даунинг стрийт не е в състояние да посочи пътя напред до 12 април.
Лидерите заявиха, че ще обмислят продължително разширяване на член 50, ако споразумението за оттегляне бъде отхвърлено трети път. Те обаче заявиха, че ще очакват „Обединеното кралство да посочи пътя напред“ преди 12 април „за разглеждане от Европейския съвет“. Ако Даунинг стрийт е в пълна парализа или отхвърли всяко решение, което би могло да излезе от второто заседание на Камарата на общините, тогава лидерите на ЕС ще бъдат затруднени. Те вероятно ще свикат среща на върха на 10 април. Решението ще бъде дали да се отнеме свободата на Обединеното кралство с очакването, че съпътстващият хаос без сделка ще върне бързо британското правителство на масата за преговорите. Брюксел може да предложи продължително разширяване с условия - и да остави парламентът да реши какво да направи по-нататък. Страните от ЕС не искат да бъдат в грешния край на неизбежната игра на вина.
Камарата на общините подкрепя по-мек Брекзит.
Ако Камарата иска да подкрепи постоянен митнически съюз, ЕС може „в рамките на дни“ да преразгледа политическата декларация, необвързващия план на бъдещите отношения, за да постави двата преговарящи екипа в тази посока. Формулировката няма да бъде подробна. Преговорите за условията на митническия съюз ще се водят трудно, когато дойдат. Лейбърист заяви, че би искал британското правителство да има думата в търговската политика на ЕС в подобна ситуация. Това е вероятно да има доста объркан сблъсък с реалността - но това е за по-късна дата, след като Великобритания излезе. При такъв сценарий все още е възможно споразумението за оттегляне и политическата декларация да бъдат ратифицирани от парламента в рамките на няколко седмици, а Обединеното кралство да напусне ЕС до 22 май.
Камарата на общините подкрепя втори референдум или премиерът свиква общи избори.
И двата сценария ще изискват продължително удължаване отвъд изборите за Европейски парламент. На срещата на върха на 10 април лидерите ще вземат решение относно продължителността. Всяко удължаване на член 50 в този сценарий ще бъде не по-кратко от девет месеца. Цяла година е много по-вероятна и всичко е възможно до 21 месеца, като се държи Великобритания в блока до 2021 г.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sky News: Иан Блекфорд заяви, че трябва време да се намери алтернатива

Sky News: Иан Блекфорд заяви, че трябва време да се намери алтернатива

29 Март 2019 | 17:41 | Агенция "Фокус"
Лондон. „Сега трябва да гледаме сериозно на възможността за отмяна“, каза Иан Блекфорд на депутатите.
„Премиерът посочи оттеглянето си, а сега трябва да си отиде и трябва да проведем общи избори“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sky News: Мeй: Ще трябва да се споразумеем за алтернативен път напред

Sky News: Мeй: Ще трябва да се споразумеем за алтернативен път напред

29 Март 2019 | 17:33 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей заяви, че всяко забавяне трябва да има ясна цел и да бъде договорено от всички останали 27 държави-членки и сега е „почти сигурно“, че Обединеното кралство ще трябва да участва в изборите за Европейски парламент, съобщава Sky News.
„Страхувам се, че достигаме границите на процеса в тази Камара“, каза премиерът, когато депутат я прекъсна с „вие сте“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: ЕК: Сега Брекзит без сделка е „вероятния сценарий“

AFP: ЕК: Сега Брекзит без сделка е „вероятния сценарий“

29 Март 2019 | 17:26 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Говорител на Европейската комисия предупреди, че британското излизане от ЕС без сделка на 12 април е „вероятния сценарий“, съобщава AFP.
Реагирайки след отхвърлянето на договорения развод, представителят заяви, че Брюксел е „напълно подготвен“ за безпорядъчно напускане на Великобритания.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Депутатите отхвърлиха сделката на Тереза Мей с 58 гласа

The Guardian: Депутатите отхвърлиха сделката на Тереза Мей с 58 гласа

29 Март 2019 | 17:20 | Агенция "Фокус"
Лондон. Депутатите отхвърлиха сделката на Тереза Мей за трети път с 344 срещу 286 гласа, въпреки предложението на премиера към колегите си, че ще подаде оставка, ако бъде приета, съобщава британският вестник The Guardian.
Тереза Мей каза на депутатите: „Последствията от решението на парламента са тежки“ и добави: „Страхувам се, че достигаме границите на този процес в тази Камара“.
Тя каза, че депутатите ще обсъдят алтернативи на политическата декларация следващата седмица, но не даде никаква представа как планира да продължи.
„Това правителство ще продължи да настоява за порядъчен Брекзит, както изисква резултатът от референдума“, заяви тя.
Джереми Корбин отговори, като призова премиера да се оттегли и да предизвика провеждането на общи избори.
Стив Бейкър, заместник-председателят на силно про-Брекзит Европейска изследователска група също призова Мей да си върви.
„Това трябва да е последното поражение на сделката на Тереза Мей“.
„Не мина. Няма да мине. Съжалявам да кажа, че е време Тереза Мей да последва думите си и да направи път, за да може нов лидер да предложи споразумение за оттегляне, което ще бъде прието от парламента“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест на
Протест на "жълтите жилетки" в Париж. 21 септември 2019 година

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.