НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:40


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Kathimeini: Турция е нарушила многократнo въздушното пространство на Гърция

Kathimeini: Турция е нарушила многократнo въздушното пространство на Гърция

22 Май 2019 | 07:12 | Агенция "Фокус"
Атина. Осем турски военни самолети във вторник извършиха 34 нарушения на гръцкото национално въздушно пространство в североизточната, централната и югоизточната част на Егейско море, според източници на Министерството на отбраната, които съобщиха за опасно приближаване между гръцки и турски военни самолети, пише електронното издание на гръцкия вестник Кathimerini
Турските самолети - шест изтребителя F-16, които летяха в три формации и два самолета CN-235s, които летяха отделно са извършили нарушенията.
Два от турските самолети са били въоръжени, съобщиха източници, добавяйки, че всички турски самолети са били прихванати от гръцки изтребители в съответствие с международните правила.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Двойка турски F-16 са нарушили въздушното пространство на Гърция

Kathimerini: Двойка турски F-16 са нарушили въздушното пространство на Гърция

13 Май 2019 | 18:18 | Агенция "Фокус"
Атина. Два изтребителя F-16 на турските ВВС са нарушили гръцкото въздушно пространство, прелитайки над островите Инусес и Хиос в източната част на Егейско море, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
Машините са забелязани в 15:55 часа местно време (съвпада с българското време) на височина от 27 000 фута, според данни от Министерството на отбраната на Гърция.
Длъжностни лица заявиха, че е бил регистриран втори турски изтребител в 15:59 часа над северното крайбрежие на остров Хиос в източната част на Егейско море, отново на височина 27 000 фута.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Ново преследване между гръцки и турски изтребители в Егейско море

Kathimerini (Гърция): Ново преследване между гръцки и турски изтребители в Егейско море

18 Април 2019 | 20:44 | Агенция "Фокус"
Атина. Турски и гръцки изтребители са се гонили над източната част на егейския остров Ро в четвъртък следобед, докато хеликоптера на началника на Генералния щаб на въоръжените сили на Гърция генерал-лейтенант Йоргос Камбас се е опитвал да кацне, предава електронното издание на вестник Kathimerini.
Според информацията на ежедневника, турски F-16 са влезли в гръцкото въздушно пространство и са летели една миля (1,6 км) над остров Ро. Веднага след това те са прихванати от гръцки изтребители и е имало кратка гонитба.
Генерал Камбас е бил на посещение на военните сили в района.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Представители на Гърция и Турция стартират консултации в Атина

Kathimerini: Представители на Гърция и Турция стартират консултации в Атина

12 Април 2019 | 10:55 | Агенция "Фокус"
Атина. Делегации на Министерствата на външните работи на Гърция и Турция ще се срещнат в Атина за политически консултации като част от усилията, предприети от двете съседни страни за деескалация на напрежението в Егейско море и насърчаване на двустранните отношения, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
Двете делегации, водени от генералния секретар на гръцкото външно министерство Димитрис Параскевопулос и заместник-министърът на външните работи на Турция Седат Онaл, ще подновят дискусиите, прекъснати преди близо 18 месеца.
Освен ситуацията в Егейско море, дневният ред ще включва също разговори по кипърския въпрос, както и актуални регионални и международни въпроси. Разговорите обаче не предвиждат обсъждане на мерки изграждане на доверие, тъй като това е в компетенцията на военните власти в двете страни, пояснява изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Американски сенатори предлагат промени в стратегията на САЩ за Източното Средиземноморие

Kathimerini: Американски сенатори предлагат промени в стратегията на САЩ за Източното Средиземноморие

10 Април 2019 | 10:29 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Сенаторите Боб Менендес, член на Комисията по външни отношения на Сената и Марко Рубио обявиха въвеждането на двупартийно законодателство, което да промени стратегията на САЩ в Източното Средиземноморие. Законът за партньорство за сигурност и енергийно партньорство от Източното Средиземноморие от 2019 г. ще позволи на САЩ изцяло да подкрепят тристранното партньорство на Израел, Гърция и Кипър чрез инициативи за сътрудничество в областта на енергетиката и отбраната - включително чрез премахване на ембаргото върху трансфера на оръжие към Република Кипър, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Законодателството също така се стреми да актуализира стратегията на САЩ като признание за последващи промени в Източното Средиземноморие, включително неотдавнашното откриване на големи находища на природен газ и влошаването на отношенията на Турция със САЩ.
„Съединените щати имат значителни интереси за националната сигурност в Източното Средиземноморие, подкрепени от силни и разширяващи се отношения с Гърция, Израел и Кипър. Сътрудничеството в областта на енергийната сигурност между тези страни през последните години проправи пътя за сътрудничество за по-широка регионална сигурност, икономическа и енергийна програма “, каза сенатор Менендес. „Настъпи моментът САЩ да задълбочат това сътрудничество и да надграждат конструктивния напредък, постигнат от нашите съюзници, за да гарантираме сигурно Източно Средиземноморие. Това законодателство се стреми да укрепи нашите приятелски връзки чрез съвместни усилия за насърчаване на мира, просперитета и сигурността на нашите народи. "
„Това двупартийно законодателство ще продължи да укрепва взаимното ни сътрудничество в областта на енергетиката и сигурността с нашите съюзници в региона на Източното Средиземноморие“, каза Рубио. "С вдигането на ембаргото за въоръжение на САЩ за Кипър и разширяване на необходимата чуждестранна военна помощ за Гърция, това законодателство дава всеобхватен подход към стабилността на ключовите регионални партньори."
Законът за партньорство за сигурност и енергийно партньорство от Източното Средиземно море от 2019 г цели:

- премахване на забраната за продажба на оръжие на Република Кипър;

- да се разреши създаването на енергиен център на Съединените щати и Източното Средиземноморие за улесняване на енергийното сътрудничество между САЩ, Израел, Гърция и Кипър;

- разрешаване на помощ в размер на два милиона долара за чуждестранно военно финансиране за Гърция;

- разрешаване на помощ в размер на два милиона щатски долара за международното военно образование и обучение (IMET) за Гърция и също толкова за Кипър.

- да затрудни прехвърлянето на самолети F-35 в Турция, докато Турция продължава с плановете си за закупуване на системата за противовъздушна отбрана С-400 от Руската федерация - покупка, която може да бъде санкционирана съгласно американското законодателство.

- да изиска от администрацията да представи на Конгреса стратегия за засилено сътрудничество в областта на сигурността и енергетиката със страните от Източното Средиземноморие, както и доклади за вредните дейности на Русия и други страни в региона.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Anadolu Agency:  Нужни са нови идеи, за да се разрeши кипърския въпрос

Anadolu Agency: Нужни са нови идеи, за да се разрeши кипърския въпрос

30 Март 2019 | 07:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. Следващата седмица в турската част на Кипър ще се проведе конференция, на която ще се потърсят нови пътища за разрешаване на дългогодишния проблем с разделения остров, предава турската Anadolu Agency.
Намирането на решение може да се окаже невъзможно, след като на два пъти – в 2004 и 2017-та, се провалиха опитите да се преговаря под егидата на ООН. Освен това гръцката кипърска администрация гледа на турската страна като на малцинство.
Островът не може вече поне 55 години да намери трайно разрешаване на въпроса с разделението. Старата конституция на държавата, която даваше равин права и еднакъв статут на турските и гръцки кипърски граждани, беше отменена от гърците в 1963 година, точно тир години след създаването на Република Кипър. В 2002 година Кипър почти беше разрешил проблема си – тогавашният генерален секретар на ООН, Кофи Анан, предложи идеи на двете спорещи страни. Гърците отначало приеха плана на Анан за реунификация с кипърските турски общности, но малко преди референдума, те организираха кампания срещу него.
През 2004 година с референдум планът на Анан беше приет от близо 65 на сто от населението на Турската република в Северен Кипър, но 76 на сто от кипърските гласоподаватели го отхвърлиха.
В 2017 г. в Кранц-Монтана, Швейцария, се проведе среща под ръководство на Турция, Гърция и Великобритания. Гърците обаче отново проявиха нетолерантност към въпроса за равните права на двете общности и така провалиха самия преговорен процес.

Международна конференция за Кипър

Следващата седмица от 1 до 3 април в Източно-средиземноморския университет на Лефкоза, столицата на турски Кипър, ще се проведе конференция, на която ще се обсъждат алтернативни модели за разрешаване на Кипърския въпрос. Заявили са участие повече от 50 учени и експерти- практици от целия свят да обсъждат различни аспекти на проблема. Сред тях е например и въпросът как откриването на нефтените залежи в източната част на Средиземно море може да засегне темата. Един от нейните основни аспекти за дискусии ще е моделът „един остров, две държави“, конфедерация или две държави. Докладите ще бъдат издадени в сборник от издателството на медийната група „Шпрингер“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Турският министър на отбраната призова Гърция да се въздържа от провокации в Егейско море

„Макфакс“ (Македония): Турският министър на отбраната призова Гърция да се въздържа от провокации в Егейско море

29 Март 2019 | 14:27 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар призова Гърция да се въздържа от провокативни действия в Егейско море, като добави, че Анкара ще отговори на всички предизвикателства срещу суверенните й права, предава македонската информационна агенция „Макфакс“, като се позовава на гръцки медии.
В обръщение към група турски ветерани в Истанбул Акар заяви, че очаква всички страни да се въздържат от провокации и че всеки трябва да има предвид, че Турция ще отговори на всяко действие, насочено срещу нея.
„Няма да правим никакви отстъпки", увери турският военен министър.
Акар предупреди, че Анкара няма да се откаже от правата си в Егейско море. Отбелязвайки, че Турция е ангажирана с принципа на добросъседските отношения и разрешаването на проблеми в рамките на международното право, Акар отбеляза, че Анкара няма да жертва нито едно от правата си на – съгласно думите му – „нашата свята нация“.
По-рано тази седмица гръцкият министър на отбраната Евангелос Апостолакис отново подчерта растящата загриженост на Атина от поведението на Турция.
„Дългогодишният проблем е Турция, която има свой собствен план, действа по свой начин и не си сътрудничи добре със съседите си или със своите исторически съюзници", заяви Апостолакис. Коментирайки новата ескалация на напрежението между Атина и Анкара, той заяви, че Гърция има проблеми с Турция ежедневно.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Съюзът между Кипър, Гърция и Израел обслужва американските интереси

Kathimerini: Съюзът между Кипър, Гърция и Израел обслужва американските интереси

28 Март 2019 | 15:59 | Агенция "Фокус"
Атина. Отдавна Средиземно море е известно като Средно море, защото от векове е осигурявало основните начини за комуникация между империите и цивилизациите. Днешното Средиземно море възстановява голяма част от това историческо наследство, пише гръцкият Kathimerini.
Неограниченият потенциал на региона беше изцяло показан по време на шестата тристранна среща на върха между Кипър, Гърция и Израел, която се състоя в Ерусалим миналата седмица. Срещата беше особено забележителна, защото Съединените щати, представлявани от държавния секретар Помпео, също участваха за първи път.
Турция - някога пример за стабилност и източник на голям оптимизъм за мнозина на Запад - става все по-авторитарна и ненадеждна. Управлението на президента Реджеп Тайип Ердоган превърна външната политика на „нулеви проблеми със съседите“ в такава, в която Анкара има нулеви съседи, с които няма проблеми.
Две взаимосвързани кризи, една икономическа и другата, свързана с миграцията, разтърсиха Европейския съюз, започвайки с неговите държави-членки по Средиземноморието.
Изправени пред безпрецедентен брой външнополитически горещи точки, САЩ рискуват да бъдат прекалено слаби, за да отговорят адекватно на предизвикателствата в региона и да защитават американските интереси. Именно тук влизат Израел, Гърция и Кипър.
Първо, има ценностна привързаност - в американските национални интереси е да се подкрепят общества с еднакво мислене. Твърде дълго Вашингтон трябваше да се обърне към държави с съмнителни демократични пълномощия като свои партньори в региона. Този тристранен съюз от солидни западни демокрации разрушава шаблона.
Второ, Кипър, Гърция и Израел предоставят важни предимства за западните интереси в сигурността. Всяка държава вече сама е допринесла съществено и приемайки растящото си сътрудничество и координация в областта на борбата с тероризма, борбата с разпространението, търсенето и спасяването и морската сигурност на следващо ниво, Източното Средиземноморие и Югоизточна Европа ще станат по-безопасни.
И накрая, има неотдавнашни големи открития на природен газ и амбициозни планове за нови подводни тръбопроводи. Американските компании - Noble и ExxonMobil - вече са най-значимите играчи в изключителните икономически зони на Израел и Кипър. Само преди три седмици ExxonMobil обяви третото най-голямо находище на газ в света през последните две години край бреговете на Кипър.
В краткосрочен план, тези находки на природен газ ще помогнат на страните от Източното Средиземноморие да преминат от суров петрол като източник на производство на електроенергия и биха могли да предоставят икономически стимули за страни като Кипър, Египет, Гърция и Йордания, които излизат от икономическа криза или във всеки случай, силно се нуждаят от стимулиране. Освен това те осигуряват алтернатива на рисковата зависимост от руския газ, не само за страните от Източното Средиземноморие, но и за Балканите и Италия.
В дългосрочен план дипломацията в областта на енергетиката има потенциала да трансформира Източното Средиземноморие от просто географско предназначение до жизненоважен политически и икономически субект. Отдавна твърдим, че природният газ от Източното Средиземноморие може да бъде „стоманата и въглищата на 21-ви век“, припомняйки основата на днешния Европейски съюз.
Точно както взаимозависимостта на въглищата и стоманата спомогна за прекратяване на векове на конфликт в Западна Европа, енергията и електричеството могат да започнат да отдалечават Източното Средиземноморие от ерата на войни, тероризъм и несигурност.
САЩ се нуждаят от надеждни съюзници и за пръв път в историята на региона могат да гледат предимно на онези, които споделят интересите и ценностите. Гърция, Кипър и Израел са силни партньори, които могат да спрат вледните влияния в този регион и в по-широкия Близък изток.
Вашингтон трябва да задълбочи американското участие в тези тристранни срещи на високо равнище. И администрацията, и Конгресът, които вече имат гръцко-израелски алианс, трябва да проучат превръщането на тристранното сътрудничество в четиристранно партньорство.
По-стабилно, енергонезависимо и интегрирано Източно Средиземноморие ще промени играта в тази жизненоважна част на света и може да послужи като модел за бъдещо трансгранично развитие.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Според Хулиси Акар Егейско море и Кипър са в турските териториални води, гръцкият му колега призова Анкара да се въздържа от „неразумни изявления“

Kathimerini: Според Хулиси Акар Егейско море и Кипър са в турските териториални води, гръцкият му колега призова Анкара да се въздържа от „неразумни изявления“

22 Март 2019 | 16:41 | Агенция "Фокус"
Атина/Анкара. Министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар заяви, че Егейско море и Кипър влизат в териториалните води на страната му. Часове по-късно гръцкият му колега Евангелос Апостолакис призова Анкара да се въздържа от неразумни изявления, които подклаждат двустранното напрежение, отбелязва електронното издание на водещия атински ежедневник Kathimerini.
„Въпреки че сме във фаза, в която се борим да намерим начини да овладеем напрежението… [Акар] ни изненада с нещо ново, с нещо, които не се основава на разума”, подчерта Апостолакис, бивш началник щаб на гръцките въоръжени сили.
„Принципът на Гърция е да спазва международното право и договорите. Когато тези принципи са поставени под въпрос, се притесняваме…Не мисля, че изявленията [на Акар] може да бъдат взети на сериозно. [Турските официални лица] трябва да бъдат сериозни и да внимават какво казват. Не бива да пускат фойерверки, само за да направят впечатление“, коментира Апостолакис.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Заплахите на Турция и силата на Гърция

Kathimerini: Заплахите на Турция и силата на Гърция

22 Март 2019 | 04:08 | Агенция "Фокус"
Атина. Въпреки постоянните усилия на Гърция за ограничаване на напрежението с Турция в Егейско море и Източното Средиземноморие, като се избягват най-крайните реакции и изявления, климатът остава непоносим, пише в. Kathimerini.
Предстоящите местни избори в Турция отчасти обясняват прекомерната реторика на Реджеп Тайип Ердоган, но турският президент, който е известен с буйството си, не е сам в това. Други политици - от лидера на правителствения националистически коалиционен партньор, Девлет Бахчели и хардлайнера Мерал Акшенер до лидера на кемалистката опозиция, Кемал Кълъчдароглу - също правят всякакъв вид заплахи, някои, от които граничат с абсурдността.
Гръцко-турското уравнение не е толкова лесно, колкото някои от другата страна на Егейско море го представят. Гърция е сила, с която трябва да се съобразяват. Тя никога не е била описвана от експертите като безсилна или незначителна по отношение на военната мощ, и със сигурност не е „муха“, както заяви един турски официален представител преди няколко месеца.
Като държава-членка на НАТО - вторият най-голям разточител в отбраната след САЩ по отношение на БВП - в нестабилен регион, в който се намират множество бази, свои и други, и със значителен флот и военновъздушни сили, Гърция има отбранителни способности това не трябва да се омаловажава.
Тясната й връзка със Съединените щати, която наскоро разви по-стратегическо измерение, е друг важен параметър в усилията на страната да укрепи своите отбранителни способности.
Освен това тя непрекъснато изгражда и развива тристранни стратегически сътрудничества с Израел и Египет, които никой не може да пренебрегне, особено ако те са в един и същ географски район.
Срещата на върха между Гърция-Кипър-Израел, на която присъства американския държавен секретар, изпрати няколко символични и съществени послания до различни страни.
Това, което ни споменава по-горе, е, че Турция трябва да плати висока цена в икономическо и политическо отношение, както и в стратегически план, по отношение на всички неуместни действия.
Подготовката на всякакви избори винаги е период, който се поддава на хипербола в името на спечелването на обществена полза, но когато се стигне до атаки, Турция няма какво да спечели от този националистически популизъм.
Същото, разбира се, важи и за Гърция, където обстоятелствата понякога дават глас на политиците, които са опасно незрели. За щастие те са малко.
Във всеки случай, усилията на гръцката страна за климат на мирно съвместно съществуване, което е постоянен политически избор, който пресича партийните линии, не бива да се бърка със слабостта и със сигурност не трябва да бъде отхвърлена от Турция с арогантност и агресия.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Майк Помпео приветства „продуктивната“ тристранна среща на върха на Гърция, Израел и Кипър

Kathimerini: Майк Помпео приветства „продуктивната“ тристранна среща на върха на Гърция, Израел и Кипър

21 Март 2019 | 12:54 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. Държавният секретар на САЩ приветства в „Туитър“ в четвъртък „продуктивната среща“ с лидерите на Гърция, Кипър и Израел в Ерусалим, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
„Имах продуктивна среща с лидерите на Израел, Гърция и Кипър по ключови въпроси в Източното Средиземноморие“, написа държавният секретар.
„САЩ подкрепят силно нашите демократични съюзници и техните усилия да разширят сътрудничеството и да инвестират в бъдещето на техните енергийни пазари“, добави Помпео.
В изявление в сряда Алексис Ципрас, Никос Анастасиадис, Бенямин Нетаняху и Помпео потвърдиха ангажимента си за сътрудничество в областта на енергетиката и сигурността и обещаха да „защитят от външните злокачествени влияния“ Източното Средиземноморие и Близкия изток.
В изявлението се казва още, че Помпео е подчертал подкрепата на САЩ за тристранния механизъм, създаден от Гърция, Израел и Кипър.
„Те приветстваха последните открития на природен газ в Източното Средиземноморие и потенциала им да допринесат за енергийната сигурност и диверсификацията“, се казва в съобщението.
„Нашата основна идея е много важна - да се създаде сигурна мрежа за прехвърляне на енергийни ресурси от региона на Източното Средиземноморие, от Израел, Кипър и Гърция, към Европа“, каза Ципрас накратко в началото на срещата на върха, визирайки изграждането на тръбопровода EastMed за пренос на газ от Израел и Кипър в Гърция и Италия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Лидерите на Гърция, Кипър и Израел се споразумяха да се защитават от „зловредните влияния“ в региона

Kathimerini (Гърция): Лидерите на Гърция, Кипър и Израел се споразумяха да се защитават от „зловредните влияния“ в региона

21 Март 2019 | 08:56 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. В съвместно изявление в сряда в Ерусалим лидерите на Гърция, Израел и Кипър и държавният секретар на САЩ Майк Помпео се споразумяха да продължат взаимодействието между четирите страни и да засилят сътрудничеството в областта на енергетиката и сигурността в Източното Средиземноморие, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
В своето изявление Алексис Ципрас, Бенямин Нетаняху, Никос Анастасиадис и Помпео потвърдиха ангажимента си за сътрудничество в областта на енергетиката и сигурността и обещаха да „защитят от външни зловредни влияния“ Източното Средиземноморие и по-широкия Близък изток.
Както се казва в документа, държавният секретар на САЩ е подчертал подкрепата на Вашингтон за тристранния механизъм, създаден от Гърция, Израел и Кипър.
„Те приветстваха последните открития на природен газ в Източното Средиземноморие и потенциала им да допринесат за енергийната сигурност и диверсификацията“, се казва в изявлението.
„Нашата основна идея е много важна – да се създаде безопасна мрежа за прехвърляне на енергийни ресурси от региона на Източното Средиземноморие, от Израел, Кипър и Гърция, до Европа“, заяви Ципрас накратко в началото на срещата на върха, визирайки планираното изграждане на Източносредиземноморския тръбопровод (EastMed Pipeline), по който трябва да тече газ от Израел и Кипър към Гърция и нататък към Италия.
Ципрас заяви, че неговото изграждане ще засили диалога за сигурността в един нестабилен регион и ще укрепи икономиките на трите страни.
През декември миналата година на петата тристранна среща на върха в Беершева в Израел беше сключено споразумение между трите страни за газопровода.
Както отбелязва вестникът, не се очаква никакво развитие по тръбопровода преди европейските избори през май, тъй като за това се изисква подписът на Рим, а Италия ще се заеме с въпроса чак след европейския вот.
Гръцкият премиер подчерта още, че през последните години и трите страни са се засилили.
„Нашето тристранно сътрудничество стана стратегическо, особено в сферата на енергетиката и сигурността“, заяви той и повтори думите на Нетаняху и Анастиадис, че присъствието на Помпео подчертава подкрепата на САЩ за сътрудничеството , тъй като „укрепва усилията и диалога по въпросите на енергетиката, сигурността и икономиката, както и предстоящите предизвикателства“.
Нетаняху, който описа тристранното сътрудничество като „едно от най-добрите регионални партньорства в световен мащаб“, каза, че участието на Помпео е дало на срещата на върха добавена стойност, докато Анастасиадис каза в „Туитър“, че Гърция, Кипър и Израел са надеждни американски партньори.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ANA-MPA: Гръцкият премиер e в Ерусалим за тристранна среща на върха за Източното Средиземноморие

ANA-MPA: Гръцкият премиер e в Ерусалим за тристранна среща на върха за Източното Средиземноморие

20 Март 2019 | 12:39 | Агенция "Фокус"
Атина. Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас ще вземе участие в тристранна среща на върха в Йерусалим, на която присъстват и лидерите на Кипър и Израел – Никос Анастасиадес и Бенямим Нетаняху, както и държавният секретар на САЩ Майк Помпео, предава държавната агенция ANA-MPA .
Алексис Ципрас, Никос Анастасиадис, Бенджамин Нетаняху и Майк Помпео ще обсъдят развитието в Източното Средиземноморие, както и сътрудничеството в областта на енергетиката, сигурността и отбраната, икономиката и миграцията.
Според правителствени източници, Ципрас ще подчертае, че безопасното прехвърляне на енергийни ресурси към Европейския съюз е един от основните стълбове на гръцката външна политика. Очаква се подписването на Междуправителственото споразумение за насърчаване на газопровода EastMed през следващите дни.
Според същите източници срещата подчертава подкрепата на Вашингтон за тристранното сътрудничество между Гърция, Кипър и Израел, като в същото време подчертава засилената роля на трите страни в развитието на сигурността и енергетиката в Източното Средиземноморие.
„Специално внимание ще бъде отделено на преговорите за енергийно сътрудничество при големи промени в енергийната карта на региона, в която нашата страна играе важна роля, както многократно е подчертавала Атина“, подчертава агенцията.
Перспективата за ангажиране на САЩ с тристранната схема бе обсъдена по време на американско-гръцкия стратегически диалог във Вашингтон през декември.
Гръцкият премиер ще бъде придружен от външния министър Йоргос Катругалос и министъра на околната среда и енергетиката Йоргос Статакис.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Гърция, Израел и Кипър формират военен съюз и потвърждават намерението си да построят газопровода ИстМед в присъствието на Майк Помпео

Kathimerini (Гърция): Гърция, Израел и Кипър формират военен съюз и потвърждават намерението си да построят газопровода ИстМед в присъствието на Майк Помпео

18 Март 2019 | 10:26 | Агенция "Фокус"
Атина. Тристранна среща на върха, между лидерите на Гърция, Израел и Кипър, която ще се състои в Ерусалим в сряда с участието на държавния секретар на САЩ Майк Помпео, трябва да подчертае намерението за построяване на Източносредиземноморския тръбопровод (EastMed Pipeline), по който да тече газ от региона към Европа, както и да изпрати ясно предупреждение към Турция, която е обвинявана, че предприема агресивни действия в Източното Средиземноморие, пише електронното издание на вестник Kathimerini.

Очаква се на срещата премиерите на Израел и Гърция Бенямин Нетаняху и Алексис Ципрас и президентът на Кипър Никос Анастасиадис, с подкрепата на Помпео, да направят кратко изявление за намерението си да формират военен съюз в региона под егидата на Вашингтон.
Изданието посочва, че САЩ са заинтересовани най-вече от перспективите в енергийния сектор и сферата на сигурността, а също така от възможно развиване на сътрудничеството за разработване на нови технологии.
Присъствието на Помпео в Йерусалим също се възприема като израз на подкрепа за Нетаняху, който е изправен пред няколко дела по обвинение за корупция преди парламентарните избори в Израел, насрочени за 9 април.
Първоначалният план бе да се подпише сделка за строителството на тръбопровода ИстМед още на срещата на върха, но тези планове бяха осуетени заради политически усложнения в Италия, до където трябва да стигне газопровода. Една от партиите в управляващата коалиция, „Движението 5 звезди“, възразява срещу планираното строителство в Пулия, в южната част на страната.
При всички случаи, коментира „Катимерини“, изразените намерения да се продължи с газопровода и да се задълбочи сътрудничеството в сигурността между тези страни в региона дразнят Турция, която има свои собствени намерения за енергийните ресурси в района.
В очевиден отговор на срещата на върха, Анкара е обявила военноморски маневри край Кипър в същия ден.
Турция съобщи, че ученията ще се проведат на 20, 22, 25, 27 и 29 март и резервира голям район на юг от Кипър, включително Блокове 1,7 и 8 от изключителната икономическа зона на острова, където е активен турския сондажен кораб Барбарос.
Кипър, който се оплака в Обединените нации от действията на Турция в региона е силно загрижена от обявените планове на Анкара да проучва за нефт и газ край острова.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Ердоган разпалва напрежението в Егейско море

Kathimerini: Ердоган разпалва напрежението в Егейско море

16 Март 2019 | 16:18 | Агенция "Фокус"
Анкара. Коментари на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че страната му ще реагира всеки път, когато гръцки изтребители летят над Егейско море са описани от гръцкото външно министерство като „напълно неприемливи" и част от умишлено усилие на Анкара да поддържа напрежение, съобщава в. Kathimerini.
На фона на почти всекидневни нарушения на гръцкото въздушно пространство от турски изтребители, Ердоган каза че турските самолети отговарят само на действията на гръцките им колеги, които също правят същото. „Гръцките изтребители не са туристически самолети“, каза той, добавяйки, че ако „излитате, то и моите ще направят същото“.
„Когато понякога нашите самолети излитат над Егейско море, виждате самолети, които също излитат от Гърция. Но когато гръцките самолети започнат да излитат, ние пускаме нашите“, заяви той.
В отговор, гръцкото външно министерство излезе с изявление, в което се казва, че е неприемливо да се сравняват нарушенията на гръцкото въздушно пространство от турски изтребители с гръцки усилия да ги прихване. „Усилията на Турция да приравни полетите на турските военни самолети, които нарушават националния суверенитет на Гърция с мисиите за идентификация и прихващане, които Гръцките военновъздушни сили изпълняват в защита на националния суверенитет, са напълно неприемливи“, се казва в съобщение на министерството. То призова Турция да „осъзнае, че международното право трябва да бъде зачитано от всички и изцяло“.
„Турските военни самолети нарушават почти ежедневно гръцкото национално въздушно пространство, включително чрез прелитания на ниски височини над населени гръцки острови. Това е практика, която Гърция систематично осъжда и докладва както на двустранни, така и на компетентни международни органи“.
Скоро след коментарите на Ердоган, две двойки турски F-16 прелетяха над източните егейски острови Ойнус и Панагия в това, което се виждаше като знак от Анкара, че не само ще продължи да нарушава гръцкото въздушно пространство, но ще го прави и над населените острови.
Ердоган каза също, че Гърция се е снабдила с руските ракетни системи С-300, предшественикът на С-400, в опит да оправдае решението на правителството му да продължи с покупката на последните от Москва.
Неговите коментари бяха направени само дни преди следващата среща на гръцките и турските външни министри Йоргос Катругалос и Мевлют Чавушоглу, които ще обсъдят облекчаването на напрежението в Егейско море и свързаните с това мерки за изграждане на доверие.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Турция: Нашите законни полети в Егейско море не заплашват Гърция

Турция: Нашите законни полети в Егейско море не заплашват Гърция

16 Март 2019 | 11:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. Гръцкото определение като „заплаха“ на полетите на Турция над Егейско море, е несъвместима с Алианса и добросъседските отношения, заяви Турция, в отговор на спора на страните от Егейско море, предава Anadolu Agency.
Изявление на гръцкото външно министерство за военните действия на Турция в Егейско море беше „странно“ както по отношение на времето, така и по отношение на съдържанието му, заяви в изявление Хами Аксой, говорител на турското външно министерство.
Турция смята, че свободното използване на международното въздушно пространство над Егейско море не трябва да представлява спорен въпрос между двете страни, каза Аксой.
"Гърция, от своя страна, претендира за 10 мили въздушно пространство над шестте мили от териториалните води в явно противоречие с международното право", добави той.
"Фактът, че Гърция възприема полетите на Турция - които са в съответствие с международното право - като заплаха и ги представя като нарушения, по никакъв начин не е съвместима със солидарността в рамките на НАТО и добросъседските отношения", каза Аксой.
В четвъртък турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че ако Гърция изпрати изтребители за прехващането на турски F-16 над Егейско море, то не бива да се изненадва, ако Турция отговори на гръцките полети по същия начин.
"Ако излетите, моят [изтребител] също ще излети", каза той в телевизионно интервю.
Но гръцкото външно министерство нарече забележките на Ердоган "напълно неприемливи", твърдейки, че турските полети нарушават гръцкия суверенитет.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Гърция порица  „неприемливите“ коментари на Ердоган за нарушенията на въздушното й пространство

Kathimerini (Гърция): Гърция порица „неприемливите“ коментари на Ердоган за нарушенията на въздушното й пространство

16 Март 2019 | 00:04 | Агенция "Фокус"
Атина. В петък гръцкият външен министър критикува коментарите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който обяви, че неговата страна ще реагира винаги щом гръцки бомбардировач лети над Егейско море. Според дипломат номер едно на южната ни съседка „двете събития са напълно несравними“, пише на електронната си страница Kathimerini.
В съобщението за медиите пише още: “Усилията на Турция да сравни полетите на турски военен самолет, нарушаващ националния суверенитет на Гърция, с мисии на гръцките ВВС, предварително идентифицирани и обезпечени съобразно правилата за неговата охрана, са съвършено неприемливи.”
Турски военни самолети нарушават гръцкото въздушно пространство почти всеки ден, включително и като летят на ниска височина над населени гръцки острови. Тази практика Гърция системно порицава и докладва за подобни прояви, както на двустранна основа, така и пред международните институции.“
Според МВнР на Гърция правният статут на Егейско море е „ясно и напълно регулиран“ според международното право и „няма място за съмнения относно това“.
В интервю за новинарската медия Haberturk в четвъртък турският президент Ердоган обяви, че винаги, когато гръцки военни самолети се появят над Егейско море, турските изтребители ще отговарят.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Турски изтребители са нарушили гръцкото въздушно пространство

Kathimerini: Турски изтребители са нарушили гръцкото въздушно пространство

15 Март 2019 | 11:43 | Агенция "Фокус"
Атина. Двойка турски изтребители са нарушили въздушното пространство на Гърция в сутрешните часове на деня, съобщава електронното издание на атинския всекидневник Kathimerini.
Уточнява се, че двата F-16 от ВВС на Турция са прелетели над остров Инусес в източната част на Егейско море.
Според Генералния щаб на Гърция двата изтребители са направили първото си преминаване през малките островчета малко след 10:00 часа местно време (съвпада с българското време), на височина от 25 000 фута.
Няколко минути по-късно са се върнали и са преминали покрай островчето Панагия, на 18 000 фута височина.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Външните министри на Турция и Гърция ще се срещнат в Брюксел

Kathimerini (Гърция): Външните министри на Турция и Гърция ще се срещнат в Брюксел

13 Март 2019 | 12:09 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Министрите на външните работи на Гърция и Турция Йоргос Катругалос и Мевлют Чавушоглу ще се срещнат в сряда в Брюксел в кулоарите на редовната конференция на Донорите на Сирия, която се провежда в белгийската столица, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Според коментарите от вторник, разговорът между двамата ще бъде съсредоточен върху мерките за изграждане на доверие, които целят да намалят напрежението между съседните страни, както и върху мирните преговори за Кипър.
„Първата ни цел е да намалим напрежението и това до голяма степен вече е постигнато“, цитира думите на Катругалос гръцката държавна агенция АНА-МПА във вторник.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Гърция може да „управлява дневния ред“ в Западните Балкани, твърдят от Атлантическия съвет

Kathimerini: Гърция може да „управлява дневния ред“ в Западните Балкани, твърдят от Атлантическия съвет

12 Март 2019 | 15:43 | Агенция "Фокус"
Атина. Гърция има възможност да „управлява дневния ред“ в Западните Балкани и да претендира, че икономическият растеж и връщането към нормалността в държавата ще окажат благоприятно влияние за засилване на ролята й роля. Това подчерта изпълнителния вицепредседател на Атлантическия съвет Деймън Уилсън, съобщава електронното издание на водещия атински ежедневник Kathimerini.
„Гърция може да стане архитект на стратегия на ЕС и НАТО… Това може да бъде изцяло в икономически, политически и политически интерес на Гърция. Страната може да управлява този дневен ред", заяви пред изданието Уилсън.
Коментирайки неотдавнашното захлаждане на отношенията между Вашингтон и Анкара, което доведе след себе си опасенията, че страната ще се отдалечи още по-далеч от съюзниците си в НАТО, Уилсън подчерта „важността Турция да има силни положителни икономически отношения със Запада".
„Това е икономическото бъдеще на Турция. Това е единствената стратегия, която подкрепя турската средна класа”, твърди вицепредседателят на Атлантическия съвет.
„Президентът [Реджеп Тайип] Ердоган е успешен като политически лидер в Турция, защото помогна на десетки милиони хора да се измъкнат от бедността и да попаднат средната класа", обяснява Уилсън. „Какво прави това възможно? Дали отношенията с Китай или Русия? Не точно. Това, което го направи възможно, е, че икономиката на Турция се е интегрира допълнително в глобалната икономика, която е либерализирана, конкурентоспособна. Последното нещо, което искаме, е да пожелаем щети на турската икономика", подчерта Уилсън.
По въпроса за американския ангажимент в Близкия изток Уилсън заяви, че въпреки различията между администрациите на американския президент Доналд Тръмп и неговия предшественик Барак Обама, има „последователност ... в желанието да се ограничат американските военни ангажименти в региона".
„За Обама това се превърна в драматично ограничаване на присъствието ни в Ирак; за президента Тръмп това е за прекратяване на войната срещу „Ислямска държава“ и нашето военно присъствие в Сирия”, обяснява американецът.
„Не е толкова просто. Поради американските интереси и отношения не е реалистично да се казва, че САЩ се оттеглят. Ще видите съкращаване, свиване на американското военно присъствие, особено във военните действия в региона. Но все още имаме присъствие", допълва Уилсън.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema (Гърция): Гръцкият министър на отбраната предупреди за опасността от „сериозен инцидент“ с Турция в Егейско море

Protothema (Гърция): Гръцкият министър на отбраната предупреди за опасността от „сериозен инцидент“ с Турция в Егейско море

4 Март 2019 | 17:07 | Агенция "Фокус"
Атина. Министърът на отбраната на Гърция Евангелос Апостолакис предупреди за опасност от сериозен инцидент в Егейско море заради постоянните турски провокации, като добави, че Атина ще направи всичко по силите си, за да деескалира ситуацията, предава електронното издание на вестник Protothema.
По време на реч в рамките на брифинг на подкомисия на Парламентарната асамблея на НАТО, министърът даде пояснения за отношенията между Атина и Анкара.
„Ние отговаряме на предизвикателствата в Егейско море - където, за съжаление, броят на нарушенията на териториалните ни води и въздушно пространство е много голям – много внимателно и стратегическо“, подчерта Апостолакис и продължи: „Въпреки съществуващите проблеми и опасните инциденти в морето и небето, които могат да доведат до сериозен инцидент, ние постоянно правим усилия да деескалираме напрежението“.
Гръцкият министър също така подчерта нуждата от засилване на военното присъствие на САЩ в по-широкия регион.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Делегации на Гърция и САЩ се срещат в рамките на стратегическия диалог

Kathimerini: Делегации на Гърция и САЩ се срещат в рамките на стратегическия диалог

21 Февруари 2019 | 21:34 | Агенция "Фокус"
Атина. Като част от продължаващия стратегически диалог между Гърция и САЩ, външният министър Йоргос Катругалос беше домакин на работна среща с американска делегация, водена от посланик Джефри Паят, пише в. Kathimerini.
На срещата бяха обсъдени по-нататъшното развитие на двустранните връзки в областта на търговията, инвестициите, енергетиката и регионалното икономическо сътрудничество. Дипломатически източници заявиха, че ще има повече такива срещи в контекста на стратегическия диалог, стартиран миналия декември във Вашингтон.
Необходимостта от по-нататъшно укрепване на връзките беше отбелязана и по време на телефонно обаждане между заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан и Катругалос.
Междувременно Паят се срещна и с лидера на „Нова демокрация“ Кириакос Мицотакис. Той информира консервативния лидер за голямата американска делегация, която ще пристигне в Гърция следващата седмица, за да присъства на икономическия форум в Делфи от 28 февруари до 3 март.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ердоган при спускането на разузнавателен корвет в Истанбул: Императив е да подобрим разузнаването си с оглед на ситуацията в Егейско море, Източното Средиземноморие и Черно море

Ердоган при спускането на разузнавателен корвет в Истанбул: Императив е да подобрим разузнаването си с оглед на ситуацията в Егейско море, Източното Средиземноморие и Черно море

9 Февруари 2019 | 16:59 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турция се нуждае от по-силно разузнаване заради „събитията“ в Източното Средиземноморие, Егейско и Черно море, заяви президентът на страната Реджеп Таийп Ердоган в събота, в хода на изказване на церемония по спускане на вода на нов разузнавателен кораб в Истанбул, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
„Вярвам, че корветът Уфук ще запълни голяма празнина в днешния свят, когато превантивното разузнаване и конкретно радиоелектронното разузнаване, придоби жизнена важност. Корветът Уфук ще бъде ушите и очите на Турция в моретата“, заяви той, съгласно прессъобщение на турското президентство.
Ердоган многократно предупреди, че Анкара няма да допусне завземането на природните ресурси от Република Кипър в Източното Средиземноморие.
Никозия вече даде на американския петролен гигант Exxon Mobil и Qatar Petroleum права да проучват за газ и нефт в Блок 10 на Ексклузивната икономическа зона на острова.
Вестникът има информация, че компанията е завършила сондажите и ще обяви резултатите в близката седмица.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Не е време за промяна на отношенията

Kathimerini: Не е време за промяна на отношенията

5 Февруари 2019 | 05:59 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкият премиер Алексис Ципрас се среща отново с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Анкара. Такива срещи винаги са полезни, както и укрепването на комуникационните линии между двамата съседи на всяко ниво. В това отношение поканата, подадена миналата седмица от турският министър на отбраната Хулуси Акар, за наскоро назначения му гръцки колега Евангелос Апостолакис също е положително развитие. Езикът на военнослужещите понякога се оказва по-ефективен от този на политиците, пише в.Kathimerini.
Днешните обстоятелствата призовават за сдържаност и спокойствие по отношение на Егейско море и Кипър. Това не е време за големи инициативи и дори премиерът да има такива намерения, които при определени обстоятелства могат да бъдат успешни, нито той, нито страната могат да си позволят големи маневри.
Толкова скоро след болезнения процес на ратифициране на Преспанското споразумение с Бившата югославска република Македония, което раздели гръцкото общество и изостри отношенията между политическите партии, не е време за каквито и да било турбуленции в гръцко-турските отношения. Дори онези от нас, които подкрепят смели инициативи, които се възползват от международното право, но също така се основават на реализъм, знаят, че не е време за действие.
Съществува опасност, при която - очарован от подкрепата, която получи от международната общност покрай Преспанското споразумение - премиерът може да се опита да преследва подобен пробив по въпроса за гръцко-турските отношения. Но на този фронт проблемите са много по-дълбоки, по-сериозни и сложни. В същото време международната общност, и по-специално Вашингтон, изпраща смесени послания по отношение на Турция и никога не може да бъде сигурно на коя страна, по какви въпроси и до каква степен може да се упражнява натиск.
Министър-председателят трябва да се съсредоточи върху възобновяването на разговорите по отношение на Егейско море и избягване на напрежението, оставяйки всякакви възможни инициативи до края на общите избори, когато ще има повече време за подготовка и постигане на консенсус, а общият климат ще бъде по-подходящ.

Превод и редакция: Калоян Пенков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АНА-МПА: Трябва да продължим искрения диалог, който започнахме през 2017 година

АНА-МПА: Трябва да продължим искрения диалог, който започнахме през 2017 година

5 Февруари 2019 | 05:12 | Агенция "Фокус"
Атина. „Имаме възможността да продължим искрения диалог, който започнахме през декември 2017 г., и да възобновим добрите отношения“, подчерта гръцкият премиер Алексис Ципрас пред Анадолската информационна агенция преди официалното си посещение в Турция и срещата си с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, предава АНА-МПА.
Ципрас също така отбеляза, че отношенията му с Ердоган се основават на уважение, искреност и честност.
„Трябва да изградим отношения на взаимно уважение, които се основават на международното право, в полза на нашите народи и региона“, каза Ципрас.
„Турция и Гърция доказаха за първи път през 2015-2016 г., че могат да си сътрудничат в справянето с големи международни предизвикателства, като например бежанската криза. Посетих Турция три пъти и сътрудничихме за споразумението ЕС-Турция, за укрепването на евро-турското стратегическо сътрудничество и за насърчаване на действията на НАТО в Егейско море, което доведе до драстично намаляване на миграционните потоци и особено на смъртните случаи в Егейско море. Насърчаваме сътрудничеството в енергийния сектор с Трансадриатическия газопровод и с обсъждането на разширяването на тръбопровода „Турски поток“ до Европа, започнахме процедурите за старта на морския маршрут Солун-Измир, железопътната връзка Истанбул-Солун“ заяви Ципрас.
Запитан за възобновяването на преговорите по кипърския въпрос, Ципрас отново подчерта, че „трябва постоянно да търсим справедливо и приложимо решение, основано на договорите на ООН, тъй като единственото решение е обединението на острова в тази рамка. Република Кипър ще бъде нормална държава-членка на ЕС и ще работи в полза на всички кипърци, както на кипърските гърци, така и на кипърските турци“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Турция „очаква с нетърпение“ посещението на Ципрас, заяви турският посланик

Kathimerini: Турция „очаква с нетърпение“ посещението на Ципрас, заяви турският посланик

4 Февруари 2019 | 23:33 | Агенция "Фокус"
Анкара. Двудневното посещение на премиера Алексис Ципрас в Анкара, по време на което той ще се срещне с президента Реджеп Тайип Ердоган, ще спомогне за „подобряване на отношенията“, каза посланикът на страната в Гърция Бурак Озугергин в интервю за информационната агенция ANA-MPA.
„Нямаме търпение за това посещение“, заяви той пред ANA-MPA, добавяйки, че „предстоят добри дни“.
Той заяви, че Турция е готова да отнесе двустранните проблеми към международните организации.
„Винаги сме казвали, че сме готови да използваме някой от механизмите за разрешаване на спорове, посочени от системата на ООН - преговори, арбитраж, прибягване до съдебната система и т.н.“
Запитан дали турският парламент най-накрая трябва да остави заплахата си „casus belli“, приета през 1995 г., за да попречи на Гърция да разшири териториалните си води на 12 мили, посланикът каза: „Декларацията на турския парламент през 90-те години не беше направена във вакуум. Това беше отговор на стъпка, предприета от гръцкия парламент само седмица преди това. Така, че това беше реакция на това, което чувствахме като възможен ход, който значително би нарушил нашите законни права и ще ни задуши в Егейско море“.
Относно многократните нарушения на гръцкото въздушно пространство над Егейско море, той спомена, че страната му се придържа към международното право.
„Насърчавам ви да разберете какво означават турските полети и какво казва международното право за това. Отново може да ви изненада да чуете, че всъщност Турция предлага, че придържането към международното право ще спомогне за намаляване на напрежението“,каза той.

Первод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Турция няма да приеме свършен факт в Източното Средиземноморие, заяви говорителят на президента

Kathimerini: Турция няма да приеме свършен факт в Източното Средиземноморие, заяви говорителят на президента

4 Февруари 2019 | 22:15 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция повтори многократно, че няма да приеме свършен факт в Източното Средиземноморие то Гърция или Кипър, преди двудневната работна среща на министър-председателя Алексис Ципрас, съобщава гръцкият вестник Kathimerini.
„Турция няма да толерира свършен факт в Източното Средиземноморие, независимо кой е“, заяви Ибрахим Калън, говорител на турския президент, след среща на кабинета в президентския комплекс.
Калън заяви, че Ципрас и турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще обсъдят двустранната търговия, развитието в Егейско море, енергетиката, Трансадриатическия газопровод, „Турски поток“, мюсюлманското малцинство в Гърция, гръцкото малцинство в Турция и континенталния шелф, наред с други въпроси.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): В Атина няма високи очаквания за посещението на Ципрас в Турция

Kathimerini (Гърция): В Атина няма високи очаквания за посещението на Ципрас в Турция

4 Февруари 2019 | 14:35 | Агенция "Фокус"
Атина/Истанбул. В понеделник гръцкият премиер Алексис Ципрас започва двудневното си посещение в Турция, за което гръцките дипломати нямат високи очаквания, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Според източниците на изданието, най-добрият сценарий е обявлението, че ще бъдат рестартирани проучвателните разговори за възстановяване на отношенията между двете страни.
Все още не е ясно, както посочва вестникът, дали новият министър на отбраната на Гърция Евангелос Апостолакис ще отговори позитивно на поканата за разговори от неговия турски колега Хулуси Акар.
Очаква се през втория ден на визитата в Истанбул, Ципрас да се срещне с константинополския патриарх Вартоломей. Не се знае обаче дали той ще използва възможността да призове за продължаване на православните семинари в школата на остров Хейбели (Халки).
Освен двустранните отношения, се очаква Ципрас и Ердоган да обсъдят възможно подновяване на мирните преговори за Кипър.
Понастоящем има по-голяма загриженост за турската активност в Източното Средиземноморие, която се е увеличила през последните седмици, отколкото за Егейско море, което за първи път от четири не бе арена на катаклизми по време на годишнината от кризата около островчетата Имия/Кардак.
Друг въпрос, който се очаква да бъде обсъден, е случаят с осемте турски офицери, които избягаха в Гърция след неуспешния опит за преврат в Турция през 2016 година. Миналата седмица Съветът за национална сигурност на Турция заяви, че Анкара ще продължи да преследва заподозрени участници в преврата - включително осемте военнослужещи, които Гърция отказа да екстрадира.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: Ципрас преди визитата си в Турция: Трябва да изградим връзки, полезни за народите ни и за нашия район; Брюксел да помага всячески на Анкара за бежанците

АА: Ципрас преди визитата си в Турция: Трябва да изградим връзки, полезни за народите ни и за нашия район; Брюксел да помага всячески на Анкара за бежанците

4 Февруари 2019 | 11:35 | Агенция "Фокус"
Атина/Анкара. Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас заяви в навечерието на утрешното си двудневно посещение в Турция, че е необходимо „да бъдат изградени такива двустранни връзки, които да са в интерес и на двата народа, и на целия район.”, предаде Анадолската агенция (АА). Гръцкият премиер посочи още, че „отношенията му с турския президент Реджеп Тайип Ердоган се базират на уважение, откровеност и прям речник.”. Освен това Ципрас обърна внимание, че „международната общност трябва да види и отчита факта, че Турция е приютила 4 милиона бежанци, а ЕС е длъжен да окаже помощ на Анкара с всичко, което е по силите му.”, посочва още АА.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: Лидерът на кипърските турци се срещна с специален пратеник на ООН

АА: Лидерът на кипърските турци се срещна с специален пратеник на ООН

3 Февруари 2019 | 22:05 | Агенция "Фокус"
Никозия. Лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ прие специалния пратеник на ООН за Кипър в президентския дворец, съобщава Anadolu Agency.
Акънджъ и Джейн Хол Лют обсъдиха дали може да се създаде база, която да гарантира поддържането на преговорите по кипърския въпрос.
Говорителят на президента Баръш Бурджу също присъства на срещата, която продължи час и половина.
Лют ще се срещне и с лидера на кипърските гърци Никос Анастасиадис.
През 2004 г. преговорите за Кипър бяха възобновени след подкрепяния от ООН план на Анан за обединяване на кипърските и гръцките общности.
Преговорите за обединение, с посредничеството на специалния пратеник на ООН Кипър Еспен Барт Ейде, бяха стартирани през май 2015 г., за да се обсъди постоянно решение за разделения средиземноморски остров.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Анкара повдига отново въпроса за осемте офицери

Kathimerini: Анкара повдига отново въпроса за осемте офицери

1 Февруари 2019 | 00:33 | Агенция "Фокус"
Атина. Няколко дни преди премиерът Алексис Ципрас да посети Турция, Националният съвет за сигурност на страната направи изявление, в което се казва, че Анкара ще продължи да преследва хората, които обвинява, че са участвали в неуспешния опит за преврат през 2016 г. - включително осемте военнослужещи, които Гърция отказа да екстрадира, съобщава гръцкият вестник Kathimerini.
Гръцки съдилища отхвърлиха няколко искания от Анкара да предаде осем турски офицери, които избягаха в Гърция през юли 2016 г., твърдейки, че те няма да получат справедлив процес и могат да бъдат подложени на изтезания и нечовешко отношение.
В изявлението се казва също, че Турция ще следи отблизо събитията в Кипър, Източното Средиземноморие, Егейско и Черно море и „предприема действия за защита на правата си“.
Съветът заяви, че е „неприемливо“ някои страни да се въздържат от екстрадиране на членове на терористични групи.
Изявлението дойде в момент, когато Гърция се стреми да намали напрежението в Егейско море и в Източното Средиземноморие и да проправи пътя за нова подкрепена от ООН инициатива за възобновяване на преговорите за обединяването на Кипър.
По време на посещението си в Анкара и Истанбул на 5 и 6 февруари, по покана на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, Ципрас ще бъде придружен от заместник-министъра на икономиката Стергиос Пициорлас и заместник-министъра на външните работи Йоргос Катругалос. Ердоган и Ципрас ще проведат съвместна пресконференция, която ще бъде последвана от вечеря.
На 6 февруари е планирано Ципрас да посети Вселенския патриарх Вартоломей в Истанбул.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Гръцките въоръжени сили не са засилили военното си присъствие край Имия/Кардак в навечерието на годишнината от кризата

Kathimerini: Гръцките въоръжени сили не са засилили военното си присъствие край Имия/Кардак в навечерието на годишнината от кризата

30 Януари 2019 | 10:14 | Агенция "Фокус"
Атина. Министерството на отбраната в Атина опроверга докладите в турските медии, според които съседната страна е изпращала кораби до спорната островна група Имия/Кардак в източната част на Егейско море, за да попречат на гръцките кораби да се доближат до района, съобщава електронното издание на водещия ежедневник Kathimerini.
В изявление Генералният щаб на Въоръжените сили на Гърция заяви, че докладите са част от обичайните усилия на Анкара да напомни за годишнината от кризата от 1996 г., която доведе двете страни до ръба на войната. Военните източници добавиха, че ситуацията около островчетата е спокойна.
Междувременно медиите в Анкара съобщиха, че министърът на отбраната на страната Хулуси Акар е изпратил поздравително писмо до новия си гръцки колега и бивш началник на Генералния щаб Евангелос Апостолакис и го е поканил да посети Турция. Министерството на отбраната в Атина не потвърди получаването на официална покана от страна на Атина.
Турската държавна агенция Anadolu Agency приветства инициативата на Акар като опит за намаляване на напрежението в източната част на Егейско море в навечерието на годишнината от събитията от януари 1996 г., когато двете съседни страни бяха изправени на ръба на военен конфликт.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: Министърът на отбраната на Турция покани гръцкия си колега

АА: Министърът на отбраната на Турция покани гръцкия си колега

30 Януари 2019 | 07:58 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският министър на отбраната Хулуси Акар поздрави новоназначения гръцки колега Евангелос Апостолакис и го покани на посещение в Турция, предава турската Anadolu Agency.
Акар изтъкна важността на добрите отношения между Гърция и Турция и сътрудничеството във военната сфера, добавяйки че ще се радва да посрещне Апостолакис в Турция.
Преди годишнината от кризата на островите Кардак тази покана се възприема като важна от експертите по сигурността, което може да намали напрежението в Егейския и Средиземноморския регион.
Спор, продължил десетилетия между Турция и Гърция заради необитаваните малки острови в Егейско море доведе страните до ръба на военен конфликт през 1996 г.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: „Нова демокрация“ заяви, че военните са избрани пристрастно от комисията за външни работи и отбрана

Kathimerini: „Нова демокрация“ заяви, че военните са избрани пристрастно от комисията за външни работи и отбрана

30 Януари 2019 | 00:54 | Агенция "Фокус"
Атина. Опозиционната „Нова демокрация“ обвини правителството в опит да постави въоръжените сили под контрола на „СИРИЗА“ чрез новите назначения от миналата седмица, съобщава в. Kathimerini.
„След намесата си в съдебната система, независимите органи и публичната администрация правителството на „СИРИЗА“ продължава с пристрастните си назначения във въоръжените сили и предстоящите в полицията“, се казва в изявление на „Нова демокрация“.
Миналият петък гръцката комисия за външни работи и отбрана (KYSEA), свикана от премиера Алексис Ципрас, обяви редица назначения във въоръжените сили, след като Евангелос Апостолакис напусна поста началник на Генералния щаб за да стане министър на отбраната.
Напусналият главен командир на Гръцкия флот, заместник-адмирал Йоанис Павлопулос, заяви, че отстраняването му от поста не е било меритократично и направи паралел със ситуациите във Венецуела и Северна Корея.


Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Отношенията с Турция трябва да се основават на спазването на международното право

Kathimerini: Отношенията с Турция трябва да се основават на спазването на международното право

30 Януари 2019 | 00:12 | Агенция "Фокус"
Атина. Отношенията между Гърция и Турция трябва да се основават на зачитането на международното право, заяви премиерът Алексис Ципрас в изявления по време на петата среща на върха на страните от Южна Европа в Никозия, пише гръцкият вестник Kathimerini.
Събирането на лидери от Франция, Италия, Испания, Португалия, Кипър, Гърция и Малта ще се съсредоточи върху миграцията и други регионални въпроси.
„Всичките седем са съгласни, че отношенията на всяка отделна страна и ЕС с Турция трябва да се основават на взаимно уважение и зачитане на международното право“, каза Ципрас.
Ципрас планира да пътува до Истанбул на 5 февруари за среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.
Коментирайки кипърския въпрос, той отново потвърди позицията на Гърция за приложимо решение за острова, без окупационни армии.
„Това решение трябва да бъде в полза на всички кипърци - кипърски гърци и кипърски турци“, добави той.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Алексис Ципрас ще посети Турция на 5 февруари

Kathimerini (Гърция): Алексис Ципрас ще посети Турция на 5 февруари

29 Януари 2019 | 17:41 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкият премиер Алексис Ципрас ще пристигне на официално посещение в Турция на 5 февруари, гласи неофициална информация, с която се е сдобил вестник Kathimerini.
Министър-председателят на Гърция получи поканата за посещението от турския президент Реджеп Таийп Ердоган по време на разговора им в кулоарите на Общото събрание на ООН миналия септември.
Очаква се основните теми на разговорите да са двустранните отношения и блокираните в момента преговори за обединение на Кипър.
„Катимерини“ припомня, че този януари се навършват 23 години от кризата около островчетата Имия през 1996 година, която едва не доведе до война между Гърция и Турция.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Гръцките военни опровергават медийни съобщения за турски кораби край Имия/Кардак

Kathimerini: Гръцките военни опровергават медийни съобщения за турски кораби край Имия/Кардак

29 Януари 2019 | 14:05 | Агенция "Фокус"
Атина. Армията на Гърция отхвърлиха съобщенията в турските медии, според които страната е изпратила кораби до Имия/Кардак с цел да предотвратяват приближаването на гръцките кораби към спорната островна група, която изправи двете съседни страни на ръба на войната през януари 1996 година, отбелязва електронното издание на атинския всекидневник Kathimerini.
Съобщение от Генералния щаб на националната отбрана отхвърли докладите като част от обичайните усилия на Турция да напомни за годишнината от кризата и да предизвика необичайно напрежение в източната част на Егейско море.
Военните източници добавиха, че ситуацията около островчетата е спокойна, като допълнително отхвърлиха доклад в ежедневника Sabah, който показва присъствието на три турски военноморски плавателни съдове и един кораб на турската брегова охрана в района.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Гърция отправи предупреждения към Турция в навечерието на годишнината от кризата с Имия/Кардак

Kathimerini: Гърция отправи предупреждения към Турция в навечерието на годишнината от кризата с Имия/Кардак

29 Януари 2019 | 08:15 | Агенция "Фокус"
Атина. Новоназначеният министър на отбраната и бивш началник на Генералния щаб на гръцката армия Евангелос Апостолакис увери, че Атина ще твърдо защитава своя национален суверенитет и териториална цялост, съобщава електронното издание на водещия гръцки ежедневник Kathimerini, като отбелязва, че коментарите му може да бъдат изтълкувани като прикрито предупреждение срещу Турция, отправено в навечерието на годишнината от кризата със спорните острови Имия/Кардак, заради които двете страни бяха на ръба на война през 1996 г.
„Нашето национално въздушно пространство, нашите сухопътни граници и морските граници са защитени 24 часа в денонощието, 365 дни в годината - и това е нещо, което ние демонстрирахме", заяви Апостолакис в реч пред парламента в Атина. „Всеки, който поставя под въпрос нашите суверенни права, веднага ще бъде изправен пред опустошителна реакция. Времената са от решаващо значение и те гарантират единство и национално разбиране".
По-рано турските медии съобщиха, че Анкара ще постави два каботажни кораба и един кораб на бреговата охрана край островчетата Имия/Кардак в източната част на Егейско море в навечерието на 23-тата годишнина от спора.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: Времето за Кипър изтича, заяви Мустафа Акънджъ

АА: Времето за Кипър изтича, заяви Мустафа Акънджъ

29 Януари 2019 | 07:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Времето за Кипърския проблем изтича, заяви лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ, предава турската Anadolu Agency.
„Времето изтича бързо. Или успяваме да постигнем споразумение за това какво е възможно и разумно, или статуквото, с други думи, разделението, ще бъде постоянно“, се казва в изявление на Акънджъ, президент на Турската република Северен Кипър.
Акънджъ подчерта, че обществата трябва да са наясно с неотложността на ситуацията.
Статутът на острова остава неразрешен въпреки поредицата от преговори през годините.
Акънджъ каза, че никой не може да наложи модел на решение на Кипър самостоятелно, добавяйки: „Както казах много пъти, решение може да бъде оформено чрез здравия разум“.
Той добави, че съдействието на трети страни като ООН и ЕС също е важно.
„Подкрепата на Турция и Гърция в този процес е жизненоважна“, каза президентът.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Гърция предупреди Турция преди годишнината от кризата в Имия

Kathimerini: Гърция предупреди Турция преди годишнината от кризата в Имия

28 Януари 2019 | 23:19 | Агенция "Фокус"
Атина. Новият гръцки министър на отбраната Евангелос Апостолакис заяви, че страната му твърдо ще защити националния си суверенитет и териториална цялост, ако се наложи, съобщава гръцкият вестник Kathimerini.
„Нашето въздушно пространство, нашите сухоземни и морски граници са защитени 24 часа на ден, 365 дин в годината – и това е нещо, което показваме“, заяви Апостолакис в парламента. „Всеки, който поставя под въпрос суверенното ни право ще срещне яростен отговор“, каза той. „Времената са повратни и изискват единство и национално разбирателство“.
Турските медии съобщиха, че Анкара ще позиционира два малки военни плавателни съда и един кораб на бреговата охрана близо до островите Имия в източно Егейско море преди 23-та годишнина от спора, който доведе Гърция и Турция до ръба на война през 1996 г.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Турция демонстрира мускули в Егейско море и Кипър

Kathimerini: Турция демонстрира мускули в Егейско море и Кипър

26 Януари 2019 | 00:40 | Агенция "Фокус"
Анкара. Поддържайки напрежението в Егейско море и Източното Средиземноморие, турският президент Реджеп Тайип Ердоган предизвика спорове, след като подчерта, че военните ще започнат проучване за природни ресурси около Кипър, съобщава в. Kathimerini.
„Ако нямате достатъчно военна, политическа и икономическа мощ, трябва да знаете, че никой няма да ви приеме сериозно“, каза Ердоган по време на посещение във военна академия в Анкара. „Видяхме това по време на мирната операция в Кипър и напрежението в Егейско море“, каза той, позовавайки се на нахлуването на Турция в Кипър през 1974 г.
Междувременно, след среща с лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ, външният министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Турция ще започне да сондира около етнически разделения остров, тъй като кипърското гръцко правителство е отхвърляло призивите на Анкара да защити правата на кипърските турци. „Втората ни платформа идва през февруари. Щяхме да го изпратим до Черно море; сега го изпращаме в района на Кипър“,каза Чавушоглу.
„В момента нашият сондажен кораб „Фатих“ се намира в района на Алания; работата му там ще приключи през март. Придвижваме се и на юг“, добави той.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Турция издаде Навтекс за район на юг от Кипър

Kathimerini (Гърция): Турция издаде Навтекс за район на юг от Кипър

22 Януари 2019 | 11:04 | Агенция "Фокус"
Анкара. В понеделник Турция е издала Навтекс, който запазва за военноморски стрелкови учения район на юг от остров Кипър, предава кипърската редакция на вестник Kathimerini.
Маневрите трябва да се състоят във вторник в голяма секция от Блок 5 на Ексклузивната икономическа зона на Кипър и по-малка част от Блок 6.
Източници от правителството на Република Кипър заявиха, че Турция е нарушила процедурите, като не е получила разрешение от властите на страната преди да издаде навигационен телекс, пише изданието.
Въпреки това, добавят събеседниците на вестника, в този конкретен случай, суверенните права на страната не са нарушени, тъй като ученията ще се проведат извън териториалните води на Кипър.
Все пак Никозия издаде собствен телекс, с който предупреждава, че сигурността на корабите в района на турския Навтекс не е гарантирана.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Новият гръцки министър на отбраната: Турция трябва да избере между пътя на конфронтацията или на сътрудничеството

Новият гръцки министър на отбраната: Турция трябва да избере между пътя на конфронтацията или на сътрудничеството

15 Януари 2019 | 15:37 | Агенция "Фокус"
Атина. Новоназначеният министър на отбраната Евангелос Апостолакис призова Турция да избере между „пътя на конфронтацията или пътя на сътрудничеството" с Гърция в първото си изявление след церемонията по предаването на длъжността, съобщава електронното издание на водещия атински ежедневник Kathimerini.
Апостолакис, който подаде оставка от поста на комадващ гръцките въоръжени сили, за да поеме новата си длъжност, заяви, че Гърция е „постоянно ориентирана към мирно съвместно съществуване и сътрудничество".
„Искам да напомня на нашите съседи, че когато се утвърди логиката на сътрудничество и доверие, нашите хора процъфтяват. Но когато национализмът надделя, гражданите ни бяха нещастни”, подчерта Апостолакис.
„Основата на нашите отношения трябва да бъде спазването на международното право и това е единствената червена линия в нашите отношения", добави новият министър на отбраната на Гърция.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Greek Reporter: Лидерът на кипърските турци изключи разговори с кипърското правителство преди юни

Greek Reporter: Лидерът на кипърските турци изключи разговори с кипърското правителство преди юни

13 Януари 2019 | 15:04 | Агенция "Фокус"
Никозия. Лидерът на кипърските турци Мустафа Акънчъ, заяви в петък, че до средата на тази година не се очакват преговори по кипърския въпрос, информира гръцкото електронно издание Greek Reporter.
"Изглежда, че най-близката дата, когато всички страни могат да бъдат готови [за преговори], ще бъде юни", каза Акaнчъ, след като се срещна със специалния представител на ООН в Кипър Елизабет Шпехар в Никозия.
"Няма смисъл да отлагаме [преговорите] по-късно", добави той, като посочи местните избори в Турция на 31 март и изборите за Европейски парламент в края на май.
Неговите коментари повториха тези на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който заяви в сряда, че няма да бъде реалистично да се подновят преговорите за Кипър преди изборите за Европейски парламент.
Шпехар, която е и ръководител на мироопазващите сили на ООН в Кипър (UNFICYP), описа срещата си с Аканчъ като „плодотворна“.
Тя каза, че ще обсъди ситуацията по отношение на разделения остров Кипър и ролята на ООН там по време на срещата си с представители на американското правителство по-късно този месец във Вашингтон.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Двойка турски изтребители са нарушили гръцкото въздушно пространство

Kathimerini: Двойка турски изтребители са нарушили гръцкото въздушно пространство

3 Януари 2019 | 19:50 | Агенция "Фокус"
Атина. Двойка турски изтребители F-16 прелетяха над някои от най-източните гръцки острови на височина над 28 000 фута, нарушавайки въздушното пространство на страната, съобщава електронното издание на водещия атински ежедневник Kathimerini.
Според Главния щаб на гръцката национална отбрана, два турски изтребителя са преминали над островчетата Фармакониси и след това Панагия, съответно в 12:44 часа и 12:56 часа, без да представят план пред Атинския район за полетна информация (FIR).
Инцидентът се е случил няколко часа, след като Турция издаде навигационен телекс (NAVTEX), за да обяви, че резервира зона в Източното Средиземноморие за сондажни проучвания чрез кораба за наблюдение „Барбарос“ и още два плавателни съда.
Морската зона, която се припокрива с част от Изключителната икономическа зона на Кипър и голяма част от гръцкия континентален шелф, е запазена от 4 до 5 януари.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Кипър осъди турската дейност в Източното Средиземноморие в писмо до генералния секретар на ООН

Kathimerini: Кипър осъди турската дейност в Източното Средиземноморие в писмо до генералния секретар на ООН

3 Януари 2019 | 12:28 | Агенция "Фокус"
Никозия. Кипър осъди турските сондажи Изключителната икономическа зона на острова в писмо до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, в което се казва, че Анкара нарушава суверенитета на страната, съобщава електронното издание на гръцкия ежедневник Kathimerini.
В писмо от 12 декември, публикувано на 31 декември и разпространено като документ на Съвета за сигурност на ООН, постоянният представител на Кипър в ООН Корнилиос Корнилиоу описва дейността на турския изследователски кораб „Барбарос“ Хайреддин Паша като „незаконна“.
През декември 2018 г. Анкара издаде три навигационни телекса (navtexes 1291/18, 1298/18 и 1299/18), запазващи морска зона в Източното Средиземноморие за военноморски учения и сондажни изследвания.
Районът се простира от източния край на континенталния шелф на Гърция близо до остров Кастелоризо до Додеканези до блокове 4 и 5 в ИИЗ на Кипър, пояснява изданието.
„Гореспоменатите сондажи представляват нарушение на суверенните права на Република Кипър от страна на Турция по силата на международното право и по-специално на Конвенцията на ООН по морско право от 1982 г. (UNCLOS), чиито разпоредби отдавна са ясни в международното обичайно право “, казва Корнилиоу.
„Турция няма законни права да извършва проучвателни дейности по отношение на природните ресурси на острова без изричното съгласие на правителството на Република Кипър. Следователно всички данни, събрани от Турция по време на това незаконно и неразрешено изследване, принадлежат на Република Кипър”, добавя дипломатът.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Чавушоглу нарeче гръцкия министър на отбраната „разглезено хлапе“

Kathimerini: Чавушоглу нарeче гръцкия министър на отбраната „разглезено хлапе“

3 Януари 2019 | 08:57 | Агенция "Фокус"
Анкара/Атина. Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу нарече гръцкия министър на отбраната Панос Каменос „разглезено хлапе", отбелязва електронното издание на водещия атински ежедневник Kathimerini, като уточнява, че коментарите му са направени по повод изявления за двустранните териториални спорове и нарушенията на въздушното пространство в Егейско море.
„Имаме предупреждение за Гърция. Имате разглезено хлапе, който наричате свой министър на отбраната. Внимавайте с него, за да не се намесват въоръжените ни сили в евентуални инциденти”, цитира Чавушоглу местна турска медия, на която се позовава вестника. Изявлението му е направено в рамките на реч пред жандармеристите и възпитаниците на Академията за брегова охрана.
„Това е напълно приятелско предупреждение. Нищо не може да се спечели от реториката, която засилва напрежението“, е допълнил Чавушоглу.
Той също така предупреди Гърция, че неговата страна няма да приеме никакви „осъдителни действия“ в Егейско море.
„Напомняме на всички за решението на нашия парламент, нашата брегова охрана и военноморски ни сили продължават да правят това, което трябва да се направи по отношение на всякакви негативни действия", е подчертал първият дипломат на Анкара, позовавайки се на декларация от 1995 г. на турския парламент, която разрешава военни действия срещу Гърция, ако Атина вземе решения за териториалния си суверенитет, считани за враждебни от Турция.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Cyprus Mail: Президентът на Република Кипър е готов на преки разговори с Турция

Cyprus Mail: Президентът на Република Кипър е готов на преки разговори с Турция

31 Декември 2018 | 11:48 | Агенция "Фокус"
Никозия. Президентът на Република Кипър е готов на преки разговори с Турция, пише кипърското англоезично издание Cyprus Mail.
Президентът Никос Анастасиадес е готов да се върне към преговорите по всяко време, стига да е в съответствие с мандата на генералния секретар на ООН, за да има резултати, заяви той в неделя.
В интервю, част от което беше публикувано онлайн, Анастасиадес каза още, че „без да заобикаля лидера на кипърските турци, когото смята за официален събеседник, той никога няма да изключи диалога с който и да е служител на турското правителство.
„Ние твърдим, че кипърският въпрос е проблем на нахлуването и окупацията, а онези, които нахлуха и окупираха, не са кипърски турци, а Турция. Защо тогава да го отричаме?
Анастасиадес призова лидера на кипърските турци Мустафа Аканчъ да му покаже държава-членка на ООН с федерална система, в която вземането на решения в централното правителство изисква положително гласуване на другата държава.
Коментирайки изявленията на турския кипърски външен министър Кудрет Озерсей, че условията, които двете страни трябва да постигнат преди да могат да започнат преговорите, не могат да бъдат изпълнени скоро, Анастасиадес каза, че може да се започне диалог по вътрешни въпроси, които остават нерешени, като например икономическата жизнеспособност на кипърските турски банки.
В отговор на други въпроси по време на интервюто, Анастасиадес каза, че целта му е Кипър да има отлични отношения с всички държави-членки на ООН и че развитието на отношенията със САЩ или Израел не е за сметка на други приятелски страни като Русия.
Наскоро Москва обвини САЩ, че има планове за милитаризиране на Кипър и предупреди Никозия, че ще предприеме ответни мерки.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Анкара оспори суверенитета на Атина и Никозия с нов навигационен телекс

Kathimerini: Анкара оспори суверенитета на Атина и Никозия с нов навигационен телекс

28 Декември 2018 | 17:28 | Агенция "Фокус"
Атина. Турция обяви, че ще изпрати изследователския кораб „Чешме“ за извършване на проучвания в район, простиращ се от южната част на Кипър до Северно Егейско море, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini, като подчертава, че чрез съответното навигационен телекс Анкара оспорва суверенитета на Атина и Никозия.
Според навигационния телекс, „Чешме“ ще проведе проучвания в три района от Изключителната икономическа зона на Кипър (ИИЗ) и две в континенталния шелф на Гърция на юг от остров Кастелоризо. След това той ще продължи да проучва в три области в Егейско море - югозападно от Тилос, северно от Икария и западно от Лесбос.
„Чешме“ започна своя курс от турския пристанищен град Искендерун в четвъртък и се очаква да приключи със задачите си до 30 декември.
Навигационният телекс се разглежда като ясно послание към Атина и Никозия по отношение на намеренията на Турция в Егейско море и Източното Средиземноморие. Той бе разпространен на фона на поредица от провокативни коментари от турски официални лица и извършването на серия нарушения на гръцкото въздушно пространство от турски изтребители.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Greek Reporter: Турски изтребители са нарушили гръцкото въздушно пространство навръх Коледа

Greek Reporter: Турски изтребители са нарушили гръцкото въздушно пространство навръх Коледа

27 Декември 2018 | 14:30 | Агенция "Фокус"
Атина. Нарушенията на гръцкото въздушно пространство от турски военни самолети над Егейско море продължиха и на Коледа, когато гръцките военновъздушни сили са прихванали изтребители F-16 от ВВС на Анкара, предава Greek Reporter.
Две двойки турски F-16 са прелетели над гръцките острови Кастелоризо, Строгили и Ро в следобедните часове на 25 декември на надморска височина от над 27 000 фута. Веднага след това самолетите са напуснали Атинския район за полетна информация.
Според Генералния щаб на Въоръжените сили на Гърция два турски изтребители F-16 са навлезли в Атинския район за полетна информация без да изпратят план за полет. Инцидентът се е случил в 15:04 часа и още в същата минута машините са променили курса си. Три минути по-късно, в 15:07 часа, друга двойка турски F-16 са навлезли в района и са прелетели на остров Ро на надморска височина от 28 000 фута.
Турските самолети са били идентифицирани и прихвани от гръцки изтребители в съответствие с международните норми.
Инцидентът се случи, след като гръцкият министър на отбраната Панос Каменос остро разкритикува турски военни и политически лица. Изявленията му бяха в отговор на враждебни коментари, направени по-рано от представители на турските власти.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.