НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:43


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Бургас: Продължава празничната програма в града по повод Деня на Тракия

Бургас: Продължава празничната програма в града по повод Деня на Тракия

27 Март 2019 | 07:51 | Агенция "Фокус"
Бургас. Продължава празничната програма в града по повод Деня на Тракия. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. Патриотичен рецитал и награждаване на участниците в конкурса „Георги Кондолов – живот, отдаден на свободата“ ще се проведат от 18.00 часа в залата на Тракийско дружество „Екзарх Антим I“ на ул. „Конт Андрованти“ 5.
Събитията за отбелязването на Деня на Тракия в Бургас се организират от Тракийско дружество „Екзарх Антим I“ и Народно читалище „Тракия 2015“, с подкрепата на Община Бургас.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

България отбеляза Деня на Тракия и 106-ата годишнина от превземането на Одринската крепост (ОБЗОР)

България отбеляза Деня на Тракия и 106-ата годишнина от превземането на Одринската крепост (ОБЗОР)

26 Март 2019 | 20:01 | Агенция "Фокус"
София. България отбеляза Деня на Тракия и 106-ата годишнина от превземането на Одринската крепост. С множество събития и разнообразни програми денят бе честван в цялата страна. Събитията в столицата започнаха с панихида в храм „Свети Николай Софийски - Нови” в памет на българските войни, паднали край Одрин и из тракийските полета. След това бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Антим I и се състоя възпоменателна церемония по повод паметната дата. Стотици граждани поднесоха венци и цветя на Мемориала на Одринци в столицата в памет на героите от Одринската епопея. Те носеха български трибагреници, на които е изписано „Тракия“. В събитието участваха и десетки ученици от столични училища, политици и общественици. Част от програмата бяха актрисата Василка Сугарева, квартет „Славей”, квартет „Армейска песен” и Нели Рангелова, както и гвардейският представителен духов оркестър. Слово по повод празника произнесе председателят на Съюза на Тракийските дружества Красимир Премянов. „Скъпи братя и сестри, уважаеми представители на младото поколение, ученици - бъдещата смяна от България, този ден е на триумф и трагедия. Триумф, защото България със своите славни синове, доказа, че не е получила даром своята свобода“, каза още Премянов. Той посочи, че тракийските българи и тези от Македония са се борили за свободата си без ничия помощ, с героизъм и саможертва и с едно единствено знаме - България. Заместник-кметът на Столична община Тодор Чобанов подчерта, че наш свещен дълг е да помним историята, героите и мъчениците. „Преди повече от век на този ден непревземаемата крепост Одрин падна. По стъпките на Крум Срашни, на Симеон Велики, на Калоян и Иван Асен героичната българска армия извърши военно чудо, превзе крепост, старателно подготвена от светли умове на военното дело да бъде защитена и да не бъде превзета. Това, което стратезите и тактиците на нашите противници не взеха под внимание, беше безкрайният героизъм на българския войник, таланта на неговите командири, справедливата кауза, за която воюваше България в онези години. Кауза, наречена свобода, защото след Берлинския договор мнозина наши сънародници, хиляди по цялото българско землище, останаха извън пределите на Свободна и независима България“, каза Чобанов. По думите му Одрин е паднал, защото българите воювахме за една справедлива кауза“, каза заместник-кметът на София.
В поздравителен адрес президентът Румен Радев се посочва, че Денят на Тракия е съкровен израз на почит и памет. В адреса се казва още, че предците ни са избирали пътя на войната не от верска и народностна ненавист, а в името на справедливостта. Президентът пише още, че за всеки българин Денят на Тракия е съкровен израз на почит и памет - почит към храбрите наши войни, оставили костите си по тракийските поля през Балканската война и памет за хилядите невинни жертви и за изкорененото българско население от Одринска и Беломорска Тракия и голготата на бежанците. Президентът обръща внимание на въпроса за дължимите обезщетения за имотите на тракийските бежанци и изрази за ясен ангажимент към справедливите искания на тракийци.
В интервю за „Фокус“ председателят на 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева коментира, че не бива въпросът за траскийските българи да се използва и преекспонирана с политически цели. Караянчева заяви, че посланието на Деня на Тракия е да помним миналото, да прощаваме, но и да разказваме историята, за да не се повтаря. По думите ѝ трябва да се помни силата на Българската армия и това, че никога българско знаме не е било пленено. „Това е ден, в който тракийците получават своята свобода. Една бленувана свобода на тези тракийски мъченици, които бяха прокудени от родните си места. Тракийците имат един девиз: „Прощавай, но не забравяй“. Бъдеще се гради с мир, а не с война“, посочи председателят на 44-ото Народно събрание. Караянчева заяви, че Денят на Тракия е дата, в която тракийците от всички краища на България се събират, за да отдадат почит на своите деди. Караянчева се включи в честванията на Деня на Тракия във Варна при Арката на 8-ми приморски пехотен полк. Председателят на парламента прие рапорта на командващия почетния караул. Организатори на отбелязването в морската столица бяха Тракийско дружество „Капитан Петко Войвода“, Община Варна, Военноморските сили, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Съюза на ветераните от войните.
През 2006 година 26 март е признат официално от българското правителство за Ден на Тракия. На този ден се чества подвига на българските войни, паднали край Одрин и из тракийските полета, както и почитта и паметта към хилядите българи - тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на България и запазили родовата си памет. Чества се като годишнина от деня, в който е превзета Одринската крепост на 26 март 1913 г. от Българската армия през Балканската война (1912-1913).
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Паргов, БСП - София: Темата за дължимите обезщетения на тракийските българи продължава да е актуална

Калоян Паргов, БСП - София: Темата за дължимите обезщетения на тракийските българи продължава да е актуална

26 Март 2019 | 17:46 | Агенция "Фокус"
София. Темата за дължимите обезщетения на тракийските българи продължава да е актуална. Това е кауза, която българските представители в Европейския парламент трябва да отстояват. Това заяви лидерът на БСП – София Калоян Паргов по повод Деня на Тракия и 106 години от Одринската епопея, съобщиха от пресцентъра на БСП - София. „Този ден е свързан в историческата памет на българския народ с военния триумф на нашата армия, но и със спомена за последвалия геноцид, извършен над българите от Беломорска и Одринска Тракия. Със спомена за кланетата от Илиева нива и Маджарово, за 60-те хиляди погубени човешки животи и за над 300 000 тракийски бежанци, прокудени от родните им домове. Ето защо е важно да помним и почитаме тези мъченици“, заяви Паргов.
Според него превземането на непревземаета Одринска крепост е пример за това, че когато една битка е в името на справедливостта, е възможно да се постигне и невъзможното. „Подвигът на българската армия край Одрин е записан с ярки букви в световната военна история. Тя е емблематичен пример за стоицизма на българските войни и жертвоготовността им в името на България“, убеден е лидерът на столичните социалисти. „Поклон пред подвига им!“, каза още Калоян Паргов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Трябва да закърмим децата си с родолюбие

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Трябва да закърмим децата си с родолюбие

26 Март 2019 | 17:35 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да закърмим децата си с родолюбие. Това каза председателят на 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева в интервю за Агенция „Фокус“ по повод Деня на Тракия и 106-ата годишнина от превземането на Одринската крепост. По думите ѝ любовта към Родината се възпитава от обществото, семейството и училището.
„Трябва да бъдем отговорни като родители, като общество и да закърмим нашите деца с тази родолюбива частица, която след време ще цъфне в сърцата им. При всяко едно историческо събитие, те ще бъдат съпричастни и ще имат нуждата да участват, за да го отбележат“, допълни тя. По думите ѝ винаги, когато има празници в страната, тя участва, а ако това не може да се случи изпраща своите колеги заместник-председатели на парламента. „На бележити събития посрещаме гости от страната, правим изложби, за да може в храма на парламентаризма да остава следа от някое историческо събитие“, каза председателят на Народното събрание.
Деница КИТАНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: С общоградско тържество бе отбелязан Денят на Тракия  и 106 години от Одринската епопея

Стара Загора: С общоградско тържество бе отбелязан Денят на Тракия и 106 години от Одринската епопея

26 Март 2019 | 17:30 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. С общоградско тържество бе отбелязан днес в Стара Загора Денят на Тракия и 106 години от Одринската епопея. Организатори са Община Стара Загора, Втора механизирана бригада, Тракийско дружество „Одринска епопея“ и Съюз на офицерите и сержантите от запаса, съобщиха от Общината. Да почетат паметта на героите пред паметника „Одринска епопея“ в парк „Тракия“ дойдоха Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора, Гергана Микова, областен управител и заместничката й Петя Чакърова, представители на партии и организации, ученици и учители от Шесто основно училище „Свети Никола“, много граждани. Заупокойна молитва за падналите при Одрин и за падналите за България отслужиха старозагорски свещеници. Огнените стихове на актьор Ивелин Керанов припомниха атаката за крепостта и възвеличаха подвига на войните. Цанко Атанасов, председател на дружество „Одринска епопея“ припомни историческите факти за битката при Одрин и съдбата на тракийските българи. По думите му победата за крепостта е „триумф на българския национален дух“. Днес е и патронен празник на старозагорското тракийско дружество. Венци на признателност бяха поставени от Община Стара Загора, Общински съвет Стара Загора, областен управител, Втора механизирана бригада, Тракийско дружество „Одринска епопея“, болница „Тракия“ и Шесто основно училище „Свети Никола“.
Представители на партии, организации и сдружения, както и много граждани отрупаха с цветяп паметника на победата.
26 март Ден на Тракия е обявен за официален празник с постановление на Министерски съвет от 23 март 2006 г. На 26 март 1913 г. (13 март стар стил) Българската армия превзема Одринската крепост по време на Балканската война 1912-1913 г., с което донася свободата на тракийските българи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Пламен Павлов, историк: Няколко месеца след Одринската обсада Османската империя стига до геноцид спрямо българското население

Проф. Пламен Павлов, историк: Няколко месеца след Одринската обсада Османската империя стига до геноцид спрямо българското население

26 Март 2019 | 16:38 | Агенция "Фокус"
София. Няколко месеца след Одринската обсада Османската империя стига до геноцид спрямо българското население. Това каза в интервю на Агенция „Фокус“ историкът проф. Пламен Павлов по случай Деня на Тракия – 26 март и 106-ата годишнина от превземането на Одринската крепост. Той обясни, че това е геноцид, който и до днес няма точни параметри. По думите му числата, които се сочат, са твърде приблизителни, тъй като никой не е успял да направи статистика. „Факт е обаче, че Одринска Тракия е земя, която има вековно българско присъствие - големи български селища и многобройно българско население“, отчете историкът. Той допълни, че трябва да съжаляваме, че тогавашният политически елит, най-вече правителството на Стоян Данев, изпуска преговорите. „Имаме една доста коварна намеса на Русия, макар и задкулисна. Става дума за втората Балканска война. Нападнати сме от Румъния. Водим сами боеве с нашите неверни съюзници и това е използвано от Османската империя, за да реокупира Одринска Тракия, където тя наистина стига до геноцид, до политика на етническо прочистване“, каза още историкът. Проф. Павлов обясни, че въпросът на тракийските българи и досега остава нерешен в българо-турските отношения. „Знаем, че той се повдига преди избори. Различни политически сили го поставят. Президентът Радев дори го поставя в последно време, но имаме една много особена форма на нечуваемост от страна на турската страна, която противопоставя на този геноцид някакви други конкретни неща – на изселването, да речем, на българо-мюсюлманско население в Турция. Нещата са несъпоставими. Мисля, че България трябва да ангажира ЕС и световните организации с нещо, което е доказано от многобройни свидетелства от онази епоха“, каза още проф. Павлов.
Теодора ПАТРОНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Пламен Павлов, историк: Одринската епопея се изучава като пример за военна стратегия

Проф. Пламен Павлов, историк: Одринската епопея се изучава като пример за военна стратегия

26 Март 2019 | 15:54 | Агенция "Фокус"
София. Одринската епопея се изучава като пример за военна стратегия. Това каза в интервю на Агенция „Фокус“ историкът професор Пламен Павлов по повод Деня на Тракия и 106-ата годишнина от превземането на Одринската крепост. „Българската армия е можела да превземе крепостта вероятно и в самото начало на войната. Ген. Никола Иванов е бил привърженик на идеята крепостта да бъде превзета в движение с щурм независимо, че тя наистина е била невероятно добре укрепена от немски инженери. Самите немски специалисти са казвали, че би трябвало тя да може да падне само ако бива обсаждана и то дълго време от германска армия. А виждаме, че нашите войски го правят в рамките на броени дни и часове“, каза още проф. Павлов и отчете, че това се случва след една дълга обсада. „Когато ген. Никола Иванов предлага в началото на Балканската война подобна дръзка операция, командването му се противопоставя, защото смята, че една такава акция е твърде рискована. Може да са имали известно основание. В хода на самата война, особено след нейното прекъсване и подновяване след опит на контраофанзива на турската армия, Одрин се оказва един много опасен момент, тъй като той приковава силите на многобройни български войски, които няма как да се развият на останалия фронт, който е най- важният“, разказа историкът. Той допълни, че в Сърбия много се спекулира с присъствието на сръбски части в далекобойната артилерия. „Наистина в обсадата на Одрин участват сръбски части, но присъствието им е един помощен елемент. И без сръбската армия нашите войски щяха да превземат Одрин, това е съвършено ясно. Всъщност това е единственото усилие на нашите съюзници да подкрепят иначе общата кауза“, обясни проф. Павлов. Той обърна внимание, че при обсадата на Одрин се използват военно-въздушни сили. „Имаме и разузнавателни полети и първите бомбардировки, макар и импровизирани“, обясни историкът.
Теодора ПАТРОНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Посланието на Деня на Тракия е да помним миналото, да прощаваме, но и да разказваме историята, за да не се повтаря

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Посланието на Деня на Тракия е да помним миналото, да прощаваме, но и да разказваме историята, за да не се повтаря

26 Март 2019 | 15:45 | Агенция "Фокус"
София. Посланието на Деня на Тракия е да помним миналото, да прощаваме, но и да разказваме историята, за да не се повтаря. Това каза председателят на 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева в интервю за Агенция „Фокус“ по повод Деня на Тракия и 106-ата годишнина от превземането на Одринската крепост. Тя посочи, че посланието на този ден ни показва, че не трябва да се забравя бойната слава. По думите ѝ трябва да се помни силата на Българската армия и това, че никога българско знаме не е било пленено. „Това е ден, в който тракийците получават своята свобода. Една бленувана свобода на тези тракийски мъченици, които бяха прокудени от родните си места. Тракийците имат един девиз: „Прощавай, но не забравяй“. Бъдеще се гради с мир, а не с война“, посочи председателят на 44-ото Народно събрание. Караянчева заяви, че Денят на Тракия е дата, в която тракийците от всички краища на България се събират, за да отдадат почит на своите деди. „Аз като потомка на тракийци никога не съм подминавала тази дата, дори като гражданин. Това е дата, която бележи нов път за развитие на тракийската общност, тя е дата, която трябва да бъде почитана, за да може да бъде предавана на идните поколения. Всяка една частица от българската история трябва да се знае, трябва да се почита и да остане за идните поколения, за да има от какво да се поучат“, допълни Цвета Караянчева.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румяна Вълчева, Тракийско дружество - Варна: Одринската епопея ще остане в историята на военното изкуство и с първия самолет, използван за бойни действия

Румяна Вълчева, Тракийско дружество - Варна: Одринската епопея ще остане в историята на военното изкуство и с първия самолет, използван за бойни действия

26 Март 2019 | 14:49 | Агенция "Фокус"
Варна. "Одринската епопея е забележителна и ще остане в историята на българското военно изкуство и с това, че тук за първи път във военната история на света, се използва самолет за бойни действия. За първи път българските летци Радул Милков и Продан Топракчиев извършват разузнавателни полети и бомбардировки със самолет. И за първи път жена извършва боен полет със самолет над неприятелски войски. Това е българката самарянка Райна Касабова". Това каза председателят на Тракийското дружество “Капитан Петко Войвода” Румяна Вълчева, предаде репортер на Радио “Фокус” - Варна. “Денят на Тракия вече 106 години ни напомня, че величието на подвига и тъгата по родните огнища, никога не се покриват със забрава. Днес отново преживяваме две съдбовни събития, събрани събития, събрани в едно. Едното е историческата памет и дълговечната мечта на тракийските българи за свобода и присъединяване към майката Отечество, болката по родните места на дедите ни. А другото - символът на непомръкващата слава на българската армия от 26-ти март 1913 година", каза тя. По думите ѝ Освободителната Балканска война от 1912 година - 1913 година е една от най-славните страници в най-новата история на България. “Справедливият национално-освободителен характер на войната разпалва патриотичните чувства сред целия български народ и това е лесно обяснимо. Спомените от робските неволи са напълно живи, дедите са свидетели на освобождението на България, бащите се раждат в свободната родина, а третото поколение - синовете, горят от желание да бъдат достойни продължители на родолюбивите традиции на своите предци”, каза още Румяна Вълчева. Тракийското дружество във Варна е един от основните организатори на отбелязването на 106-ата годишнина от превземането на Одринската крепост и Деня на Тракия.
По-рано днес при Арката на Осми Приморски пехотен полк във Варна с военен ритуал и общоградско поклонение беше отбелязана датата. На събитието присъства и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кърджали: Тракийци поднесоха цветя и венци на паметниците на големите тракийски войводи в града

Кърджали: Тракийци поднесоха цветя и венци на паметниците на големите тракийски войводи в града

26 Март 2019 | 14:34 | Агенция "Фокус"
Кърджали. Тракийци поднесоха цветя и венци на паметниците на големите тракийски войводи в града, предаде кореспондент на Рaдио „Фокус“. Димитър Маджаров и Капитан Петко войвода с четите им са почитаните народни закрилници на бягащото население от Беломорието. Днес по случай Деня на Тракия, потомци на бежанците от районите на старите български земи от Източна Тракия, читалищни дейци, членове на тракийските клубове в града, граждани отдадоха почит на героите от Балканските войни. Празника ще продължи Деня в 16.00 часа с музика и хора на открито пред Дома на културата, кулинарна изложба и модно ревю с тракийски костюми.
Дарина ДЕЕНИЧИНА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Божин Божинов, кмет на Тополовград: Денят на Тракия е съизмерим с 3-ти март

Божин Божинов, кмет на Тополовград: Денят на Тракия е съизмерим с 3-ти март

26 Март 2019 | 14:14 | Агенция "Фокус"
София. Денят на Тракия е съизмерим с 3-ти март и много други велики празници в нашата държава. Това каза за Агенция „Фокус“ кметът на Тополовград Божин Божинов по случай Деня на Тракия. „Искам да честитя на всички българи Деня на Тракия и Деня на арх. Гавраил“, каза той. Божинов допълни, че Денят на Тракия е един от празниците в българското историческо наследство на България. „На този ден се чества и подвигът на българските военни, които са паднали край Одрин из тракийските полета и се отдава почит към паметта към тракийските бежанци от Тракия, Македония, които са намерили подслон в пределите на нашата държава България и са запазили родовата си памет“, допълни той. Кметът обясни, че още от 20-те години на миналия тракийските дружества, армията, църквата, българската културна общественост честват деня на победата край Одрин, а от 2006 година е признат официално и от българското правителство за Ден на Тракия. „В България има повече над 220 тракийски дружества, които съхраняват и до ден днешен споменът за този ден“, допълни той. „В нашия град също се развива тази дейност и в днешния ден в 10.30 часа поставихме венец за всички, които са били ощетени от войни - и тракийци, и македонци. Затова 26 март е една много силна и велика дата, която не трябва да забравяме“, каза още Божинов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Стотици граждани поднесоха венци и цветя на Мемориала на Одринци в столицата в памет на героите от Одринската епопея

София: Стотици граждани поднесоха венци и цветя на Мемориала на Одринци в столицата в памет на героите от Одринската епопея

26 Март 2019 | 12:50 | Агенция "Фокус"
София. Стотици граждани поднесоха венци и цветя на Мемориала на Одринци в столицата в памет на героите от Одринската епопея, предаде репортер на Агенция „Фокус“. С това възпоменателната церемония по повод Деня на Тракия в парк „Св. Никола“ приключи.
На събитието присъстваха стотици родолюбиви граждани и политици. В програмата участвах актрисата Василка Сугарева, квартет „Славей”, квартет „Армейска песен” и Нели Рангелова. Слова произнесоха д-р Тодор Чобанов - зам.- кмет на Столичната община, и Красимир Премянов - председател на Съюза на тракийските дружества в България. Събитието се проведе на фона на патриотични песни и военни маршове.
Преди това в храм „Свети Николай Софийски - Нови” бе отслужена панихида в памет на българските войни, паднали край Одрин и из тракийските полета и бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Антим I.
През 2006 година 26 март е признат официално от българското правителство за Ден на Тракия. На този ден се чества подвигът на българските войни, паднали край Одрин и из тракийските полета, както и почитта и паметта към хилядите българи - тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на България и запазили родовата си памет. Чества се като годишнина от денят, в който е превзета Одринската крепост на 26 март 1913 г. от Българската армия през Балканската война (1912-1913). Пленени са 14 турски генерали, 2000 офицери, 50 000 войници, 413 оръдия, 46 тежки картечници, 90 000 снаряда, 12 000 000 патрона и друго имущество. Българите губят в атаката 1316 убити и 6329 ранени. Победата донася свободата на тракийските българи.
На този ден всички тракийски дружества в страната почитат паметта на героите от Одринската епопея с поклонение пред светите места, с църковни служби и концерти.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Денят на Тракия е съкровен израз на почит и памет – предците ни избираха пътя на  войната не от верска ненавист, а в името на справедливостта

Президентът Румен Радев: Денят на Тракия е съкровен израз на почит и памет – предците ни избираха пътя на войната не от верска ненавист, а в името на справедливостта

26 Март 2019 | 12:37 | Агенция "Фокус"
София. Денят на Тракия е съкровен израз на почит и памет – предците ни избираха пътя на войната не от верска ненавист, а в името на справедливостта. Това се посочва в поздравителен адрес от името на държавния глава Румен Радев, изчетен по време на възпоменателната церемония пред Мемориала на Одринци в столицата по повод Деня на Тракия, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„За всеки българин Денят на Тракия е съкровен израз на почит и памет. Почит към храбрите наши войни, оставили костите си по тракийските поля през Балканската война. Памет за хилядите невинни жертви, за изкорененото българско население от Одринска и Беломорска Тракия и голготата на бежанците. Именно днес трябва да се чуе ясно, че победите на българското оръжие не бяха кръстоносен поход. Нашите предци избираха тежкия път на войната не от верска или народностна ненавист, а в името на справедливостта, от дълг към свободата на своите братя“, заяви още Радев. Той посочи, че не приема славата на българското оръжие да се използва за подхранване на фанатизъм и оправдаване на актове на насилие и омраза. „Гордеем се със светлия пример на тракийските дружества, които в търсене на справедливост не поискаха мъст за претърпените злини. Все повече се уповаваме в девиза: „Не забравяй, но не отмъщавай“. За съжаление и през тази година ще констатираме, че остава открит въпросът за дължимите обезщетения за имотите на тракийските бежанци, че очакваме ясен ангажимент към справедливите искания на тракийци. От своя страна поставих това искане на турския президент при срещата ни в Брюксел през миналата година. Нека отново, събрани край паметника на Одринската епопея да си припомним мъдрите думи, положени в неговите основи: „Щастлив и блажен е този гражданин, който с дела помага за преуспяването на Отечеството. Най-сладката смърт е онази, дадена за благото на Родината“. Поклон пред героите отдали себе си на тракийската кауза. Да живее България“, се посочва още в поздравителния адрес.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Десетки граждани и общественици се включиха в честванията по повод Деня на Тракия

Бургас: Десетки граждани и общественици се включиха в честванията по повод Деня на Тракия

26 Март 2019 | 12:31 | Агенция "Фокус"
Бургас. Десетки граждани и общественици се включиха в честванията по повод Деня на Тракия, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. С поднасяне на венци и цветя пред Паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк до Военния клуб в града беше почетена паметта на хилядите българи – тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на България и запазили родовата си памет, допринесли за съхранението на българската култура и духовност.
На днешния ден преди 106 години през 1913 година Втора българска армия успешно превзема смятаната за непревземаема Одринската крепост. В официалния ритуал се включиха зам.-кметът по образование Йорданка Ананиева, заместник областният управител Севдалина Турманова, председателят на тракийско дружество „Екзарх Антим I“ Тодор Ангелов и други общественици.
„В Бургас тракийците са общност, която винаги се подкрепя, като по този начин запазва паметта, която трябва да предадем на следващите поколения. Днешният ден наистина е важен, тъй като трябва да отдадем почитта си към всички, участвали в Балканската война и към онези, участвали в превземането на Одринската крепост“, заяви Йорданка Ананиева. Програмата по отбелязване Деня на Тракия ще продължи и в утрешния ден от 18.00 часа в залата на Тракийско дружество „Екзарх Антим I“ с патриотичен рецитал, посветен на Деня на Тракия, и награждаване на участниците в конкурса „Георги Кондолов – живот, отдаден на свободата“.
Мария ПОПЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет на София: Одрин падна, защото българите воювахме за справедлива кауза - наш свещен дълг е да помним историята, героите и мъчениците

Д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет на София: Одрин падна, защото българите воювахме за справедлива кауза - наш свещен дълг е да помним историята, героите и мъчениците

26 Март 2019 | 12:31 | Агенция "Фокус"
София. Одрин падна, защото българите воювахме за справедлива кауза - наш свещен дълг е да помним историята, героите и мъчениците. Това каза заместник-кметът на Столична община д-р Тодор Чобанов по време на възпоменателната церемония пред Мемориала на Одринци в столицата по повод Деня на Тракия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Преди повече от век на този ден непревземаемата крепост Одрин падна. По стъпките на Крум Срашни, на Симеон Велики, на Калоян и Иван Асен героичната българска армия извърши военно чудо, превзе крепост, старателно подготвена от светли умове на военното дело да бъде защитена и да не бъде превзета. Това, което стратезите и тактиците на нашите противници не взеха под внимание, беше безкрайният героизъм на българския войник, таланта на неговите командири, справедливата кауза, за която воюваше България в онези години. Кауза, наречена свобода, защото след Берлинския договор мнозина наши сънародници, хиляди по цялото българско землище, останаха извън пределите на Свободна и независима България“, каза Чобанов. „Одрин падна, защото българите воювахме за една справедлива кауза“, каза заместник-кметът на София. Според него българите в тази част на българското землище са съхранили векове наред своята идентичност, запазили са своя език, традиции, своята свещена вяра. Той отбеляза, че след този героичен миг в нашата история е последвал и един от най-страшните – трагедията на разорението. „Това е една дума, която най-точно описва чувството на гибел на хиляди невинни жертви, млади и стари, деца и старци. Хора, които загинаха край родните си огнища, които не продължиха своя път, както беше предначертал Господа Бога. Хилядите други бяха принудени да напуснат родните места, загубиха всичко и дойдоха да живеят във всички други краища на България“, посочи още Чобанов и попита колко от нас днес помнят тракийските българи. „Да, ние техните потомци знаем и помним, да, историците знаят и помнят. Ако всеки българи е чувал за превземането на Одрин, колцина знаят за трагедията, която го последва. Ето защо наш свещен дълг е да градим новия живот в 21 век“, заяви още Чобанов и призова да помним героите и мъчениците.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Премянов, Съюз на Тракийските дружества: Българите от Тракия и Македония са се борили за свободата си с героизъм и саможертва и с едно единствено знаме, на което е написано България

Красимир Премянов, Съюз на Тракийските дружества: Българите от Тракия и Македония са се борили за свободата си с героизъм и саможертва и с едно единствено знаме, на което е написано България

26 Март 2019 | 12:18 | Агенция "Фокус"
София. Тракийските българи и тези от Македония са се борили за свободата си без ничия помощ, с героизъм и саможертва и с едно единствено знаме - България. Това каза председателят на Съюза на Тракийските дружества в България Красимир Премянов по време на възпоменателната церемония пред Мемориала на Одринци в столицата по повод Деня на Тракия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Скъпи братя и сестри, уважаеми представители на младото поколение, ученици - бъдещата смяна от България, този ден е на триумф и трагедия. Триумф, защото България със своите славни синове, доказа, че не е получила даром своята свобода“, каза още Премянов. По думите му, ако е истина, че свободата на България е дошла с руските братя освободители, също така е истина, че когато се е налагало българите, тракийските българи и българите от Македония да се борят за тази свобода, за независимостта, за целокупността, са го правили без ничия помощ. „С героизъм, със саможертва, с едно единствено знаме, на което е написано България. Те не са се делили на политически партии, не са се делили на идеологии, те са имали една единствена идеология – България. Тези достойни синове на България показаха чудеса от храброст, показа, че могат да опровергаят всякакви научни военни-стратегически прогнози – превзеха непревземаемата Одринска крепост с не много оръжие, а с помощта на таланта на своите военачалници“, каза още Премянов. По думите му с това те са поставили началото на освобождението на Тракия. Според него като съвременно поколение сме длъжни да оказваме натиск върху Турция да се извини пред България и българските тракийци за изселването от 1913 г.
Деница КИТАНОВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на НС Цвета Караянчева във Варна: Неведнъж тракийската общност в България е давала нагледни примери за патриотизъм в сегашно време

Председателят на НС Цвета Караянчева във Варна: Неведнъж тракийската общност в България е давала нагледни примери за патриотизъм в сегашно време

26 Март 2019 | 12:16 | Агенция "Фокус"
Варна. Неведнъж тракийската общност в България е давала нагледни примери за патриотизъм в сегашно време, доказвайки, че нейният дух, неукротима воля за живот и преданост към каузата на национално обединение, са непобедими. Сега, когато светът е разтърсван от конфликти, а физическите граници по-преодолими от всякога, а мирът е все по-трудно постижими, орисията на тракийци е пример за стоицизъм и беззаветна любов към майка България. Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която участва в отбелязването на 106-ата годишнина от превземането на Одринската крепост и Деня на Тракия, предаде репортер на Радио „Фокус” - Варна. „Днес е паметен ден, ден, в който свеждаме глави в знак на почит и признателност към храбростта и саможертвата на българския войник, овладял с щурм непревземаемата Одринска крепост. Ден, в който българската армия удиви света и се окичи с непомръкваща бойна слава в името на националния идеал за освобождение и обединение на разпокъсаното ни Отечество. 106 години по-късно в паметта на потомците още отеква грохотът на оръдията и звучи победоносното „Ура”, каза в своето слово председателят на Народното събрание. „Днес сме се събрали не само да честваме триумфа на бранното поле при Одрин, а и да си спомним за суровата гибелна съдба на тракийските бежанци. Прокудени от родните си места, разорени и подложени на физическо изтребление през кървавата 1913 година. Днес тяхната страдалческа орис ни изпълва с безмълвно почитание. Тя е писана с огън и меч и боли като незараснала рана. Но скръбта не си лекува с мъст, а с опрощение. И това е урокът, който ни завещаха чедата на Тракия „Не забравяй, но не отмъщавай!”, каза още тя. „Заклеха ни да пазим националното достойнство като бащин завет, да се вглеждаме в себе си и съвестта си, в корените си, в историческата правда и да съхраним една модерна, просперираща европейска България. Стъпка по стъпка, с разум и вяра, единни като юмрук. Винаги, когато сме на кръстопът търсим отговори в миналото и се уповавам на него. И то ни дава опора. Съдбата на тракийците ни шепне: „Помнете, няма битка, която да си струва цената на кръвта. Пазете мира, защото войната е смърт, а мирът изцеление!”. Докато се събираме и сближаваме, докато грешим и си прощаваме, ще пребъде народът български и неговата национална памет, дето ни огън я гори, ни ятаган я сече. Вечна слава на героите на Одринската епопея. Поклон пред паметта на мъчениците тракийци”, каза още Цвета Караянчева.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

С редица събития в Казанлък ще бъде отбелязан Денят на Тракия

С редица събития в Казанлък ще бъде отбелязан Денят на Тракия

26 Март 2019 | 11:27 | Агенция "Фокус"
Казанлък. С редица събития ще бъде отбелязан 26 март – Ден на Тракия. Това каза за Радио „Фокус” София Парнарова, председател на Тракийско дружество „Капитан Петко войвода”. Тя посочи, че в 15.30 часа представители на организацията ще подарят на Музея на бойната слава в поделението на 61-ва Стрямска механизирана бригада в Казанлък пръст, донесена от Одрин, където загиват стотици войници от 23-ти Пехотен Шипченски полк. По-късно ще бъдат поднесени цветя и венци пред Паметника на загиналите за свободата на България в парк „Розариум”. В 17.00 часа в библиотека „Искра” ще бъде открита изложба, в която са показани книжни издания, притежание на нейните фондове, в които е съхранена историята на 23-ти Пехотен шипченски полк.
Славяна ГАЙДАРОВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: С панихида в храм „Св. Николай Софийски – Нови“ започна тържественото отбелязване на Деня на Тракия в столицата

София: С панихида в храм „Св. Николай Софийски – Нови“ започна тържественото отбелязване на Деня на Тракия в столицата

26 Март 2019 | 10:42 | Агенция "Фокус"
София. С панихида в храм „Св. Николай Софийски – Нови“ започна тържественото отбелязване на Деня на Тракия в столицата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Панихидата се отслужва в памет на българските войни, паднали край Одрин и из тракийските полета.
На събитието присъстват заместник-кметът на Столична община Тодор Чобанов и народни представители. Честванията продължават с поднасяне на цветя пред паметника на екзарх Антим I. След това предстои възпоменателна церемония пред мемориала на Одринци.
Деница КИТАНОВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: С празничен концерт в Асеновград ще бъде отбелязан Денят на Тракия

Пловдив: С празничен концерт в Асеновград ще бъде отбелязан Денят на Тракия

26 Март 2019 | 08:40 | Агенция "Фокус"
Асеновград. С празничен концерт в Асеновград ще бъде отбелязан Денят на Тракия от 18.00 часа в Градската библиотека. Това съобщи за Радио „Фокус”-Пловдив Георги Анастасов от тракийско дружество „Родопи“. При хубаво време концертът може да се проведе на площада. Ансамбъл „Кап. Петко Войвода“ при Тракийско дружество „Родопи“ ще изпълни тематични песни за тракийци, ще има и слово. Концертът ще продължи около час. В състава на ансамбъла се включват около 30 души на всякаква възраст, от ученици до пенсионери. По думите на Анастасов съставът има ежемесечни изяви в различни фестивали и събори, както в града, така и национални. „С тези участия се поддържа духът на хората, които обичат музиката и историята и отделят от свободното си време за това”, каза още Георги Анастасов.
През деня, в 12.00 часа, пред паметника на капитан Петко Войвода ще бъдат поднесени цветя.
Цветана ТОНЧЕВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Шествие с 141-метрово българско знаме се организира в Деня на Тракия

Пазарджик: Шествие с 141-метрово българско знаме се организира в Деня на Тракия

26 Март 2019 | 08:35 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Шествие с 141-метрово българско знаме се организира в Пазарджик в Деня на Тракия, съобщиха от общинската администрация. Дължината на знамето съответства на годините от Освобождението на България. Инициативата е на местната структура на ВМРО и Община Пазарджик. Шествието ще започне от читалище „Виделина“ в 17.30 часа и ще премине по централния булевард „България“. По този начин ще се отдаде дължимото на едно от великите събития в нашата история – Одринската епопея. Падането на Одрин е последният решителен удар срещу Османската империя, а българското знаме, развято от български войник върху Селим джамия е символ на победата на българската армия. Историческите събития от преди 106 години.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: В града ще бъде отбелязан Денят на Тракия

Сливен: В града ще бъде отбелязан Денят на Тракия

26 Март 2019 | 08:35 | Агенция "Фокус"
Сливен. Представители на Тракийско дружество „Тракия“ – Сливен ще отбележат Деня на Тракия. Това съобщиха от дружеството. Те ще се поклонят пред подвига на българските войни, загинали при превземането на Одринската крепост.
Традиционно на този ден ще бъде почетена и паметта на хилядите тракийци, напуснали родните си места, които остават в турско, а бежанците намират подслон в освободеното Отечество. Събитията включват панихида в памет на загиналите герои на Тракия и дедите на тракийците в храм „Св. Цар Борис – Михаил Покръстител и поднасяне на цветя пред бюст-паметника на Капитан Петко войвода и морената в памет на загиналите български войни в Балканската война и по пътя на кървавия поход на разорението на тракийските българи.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: С тържествена програма в града ще бъде отбелязан Денят на Тракия

Стара Загора: С тържествена програма в града ще бъде отбелязан Денят на Тракия

26 Март 2019 | 08:21 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. Общоградски тържества по повод Ден на Тракия, и 106 години от Одринската епопея ще се проведат в Стара Загора. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Те са организирани от Общината, Втора механизирана бригада, Тракийско дружество „Одринска епопея“ и Съюз на офицерите и сержантите от запаса.
От 16.00 часа в парк „Тракия“ ще се проведе тържествен военен ритуал с полагане на венци и цветя пред паметник „Одринска епопея“.
Денят на Тракия - 26 март, е обявен за официален празник с постановление на Министерски съвет от 23 март 2006 г.
На 26 март 1913 г. (13 март стар стил) Българската армия превзема Одринската крепост по време на Балканската война 1912-1913 г., с което донася свободата на тракийските българи.
На този ден се прекланяме пред подвига на българските войни, паднали край Одрин. Отдаваме почит и на хилядите българи – тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на България и запазили родовата си памет.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кърджали: Тържественото честване на Деня на Тракия ще се проведе в града

Кърджали: Тържественото честване на Деня на Тракия ще се проведе в града

26 Март 2019 | 08:17 | Агенция "Фокус"
Кърджали. Тържественото честване на Деня на Тракия ще се проведе в града. То ще започне в 12.00 часа с поднасяне на венци и цветя пред паметниците на капитан Петко Войвода, войводите Димитър Маджаров и Стоян Терзиев, пред паметника на Освободителите, в който са погребани костите на загиналите воини в боевете за Кърджали през Балканската война и пред паметника на командира-освободител генерал Васил Делов. Това съобщи за Радио „Фокус“ Яне Янев, председател на Тракийско дружество „Димитър Маджаров“, което съвместно с Народно читалище „Тракия-2009“ организира честването. Гости на празненството в Кърджали ще бъдат акад. Георги Марков, проф. Васил Проданов, директор на Тракийския научен институт, Иван Гранитски, директор на издателство „Захарий Стоянов”, и Красимир Премянов - председател на Съюза на тракийските дружества в България.
В 14.00 часа акад. Георги Марков и Иван Гранитски ще дарят книги на библиотека „Н. Й. Вапцаров“.
В 16.00 часа пред Дома на културата с музика и хора ще започне празненството в чест на Деня на Тракия, организирано от Тракийско дружество „Тракийско сърце“ и Народно читалище „Родопски фар“ - кв. „Гледка“. Във фоайето на Дома на културата ще бъде открита изложбата „Богатия свят на тракийката“. Предвидени са също дегустация на тракийски ястия и модно ревю с тракийски носии.
Група от Тракийско дружество „Д. Маджаров“ и Народно читалище „Тракия-2009“ ще участва и в тържествата в град Варна, където Военноморските сили всяка година на тази дата отдават военни почести на героите, паднали в Балканските войни и Първата световна война.
Дарина ДЕЕНИЧИНАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Бургас: С празнична програма ще бъде почетен Денят на Тракия

Бургас: С празнична програма ще бъде почетен Денят на Тракия

26 Март 2019 | 08:11 | Агенция "Фокус"
Бургас. С празнична програма ще бъде почетен в Бургас Денят на Тракия. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. От 12.00 часа ще се проведе и официалният ритуал по полагане на венци и цветя пред Паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк до Военен клуб – Бургас. Програмата ще продължи с патриотичен рецитал, посветен на Деня на Тракия, и награждаване на участниците в конкурса „Георги Кондолов – живот, отдаден на свободата“, които ще се състоят от 18.00 часа на 27 март в залата на Тракийско дружество „Екзарх Антим I“, ул. „Конт Андрованти“ №5. Събитията за отбелязването на Деня на Тракия в Бургас се организират от Тракийско дружество „Екзарх Антим I“ и Народно читалище „Тракия 2015“, с подкрепата на Община Бургас.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на БСП – София Калоян Паргов ще участва в тържественото отбелязване на Деня на Тракия и 106 години от Одринската епопея

Лидерът на БСП – София Калоян Паргов ще участва в тържественото отбелязване на Деня на Тракия и 106 години от Одринската епопея

26 Март 2019 | 07:58 | Агенция "Фокус"
София. Лидерът на БСП – София Калоян Паргов, общински съветници и народни представители от „БСП за България“ ще участват в тържественото отбелязване на Деня на Тракия и 106 години от Одринската епопея. Това съобщиха от пресцентъра на БСП - София. Събитието започва в 10.30 часа с панихида в храм „Св. Николай Софийски – Нови“.
В 11.00 часа участниците в събитието ще поднесат цветя пред паметника на екзарх Антим I. В 11.15 часа ще започне възпоменателна церемония пред мемориала на Одринци.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Движението по бул. „Осми Приморски полк“ ще бъде спряно заради честването на Деня на Тракия

Варна: Движението по бул. „Осми Приморски полк“ ще бъде спряно заради честването на Деня на Тракия

26 Март 2019 | 07:57 | Агенция "Фокус"
Варна. Във връзка с честването на 106 години от битката при Одрин движението на превозни средства по бул. „Осми Приморски полк“ ще бъде преустановено за времето от 10.45 до 12.00 ч., съобщиха от пресцентъра на общината. Затворено за превозни средства ще е пътното платно в посока спирка „Почивка“, в частта от кръстовището с бул. „Чаталджа“ до кръстовището с ул. „Царевец. Градският транспорт ще се отклонява от кръстовището на бул. „Осми Приморски полк“ с бул. „Цар Освободител“. Няма да се обслужват спирките в посока „Почивка“ по бул. „Осми Приморски полк“ в посоченото време.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Столична община организира отбелязване на Деня на Тракия и 106 години от Одринската епопея

Столична община организира отбелязване на Деня на Тракия и 106 години от Одринската епопея

26 Март 2019 | 07:57 | Агенция "Фокус"
София. Столична община, Съюзът на тракийските дружества в България и Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва организират тържествени събития по повод Деня на Тракия и 106 години от Одринската епопея. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Заупокойна служба ще се състои в храм „Свети Николай Софийски - Нови” от 10.30 часа. За 10.00 ч. е предвидено поднасяне на цветя пред Паметника на Екзарх Антим І, а от 11.15 ч. ще се проведе честване-поклонение при Мемориала на Одринци (в парковото пространство между ул. „Пиротска” и ул. „Опълченска”).
В програмата ще участват актрисата Василка Сугарева, квартет „Славей”, квартет „Армейска песен” и Нели Рангелова. Слова ще произнесат д-р Тодор Чобанов - зам.- кмет на Столичната община, и Красимир Премянов - председател на Съюза на тракийските дружества в България.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добри Беливанов, кмет: Денят на Тракия в Хасково е особено тържествен, тук - в самото сърце на Тракия, имаме хиляди потомци на тракийските бежанци

Добри Беливанов, кмет: Денят на Тракия в Хасково е особено тържествен, тук - в самото сърце на Тракия, имаме хиляди потомци на тракийските бежанци

26 Март 2019 | 07:48 | Агенция "Фокус"
Хасково. Денят на Тракия в Хасково е особено тържествен, защото тук в самото сърце на Тракия, имаме хиляди потомци на тракийските бежанци. Това каза кметът на Хасково Добри Беливанов в интервю на Агенция „Фокус“ по повод Денят на Тракия. „В Хасково дори имаме квартал наречен „Тракийски“, който е населен предимно с потомци на бежанците“, коментира той. „Това, което всяка година правим е полагане на венци и цветя пред паметника на Незнайния войн на площада, след което по-късно, към 17.30 часа на сцената ще има концерт на Ансамбъл „Китна Тракия“, обясни кметът. Беливанов допълни, че преселниците са вече част от града. „Техните потомци са наши съграждани – работят, трудят се, почти във всички области има потомци на тракийците. Също така това, което представлява интерес, е, че най-представителният паметник на капитан Петко войвода се намира в Хасково“, посочи кметът и коментира, че празникът се посреща със смесени чувства. „С радост от това, което сме постигнали, но също отдаваме почит на загиналите наши съграждани“, изтъкна Беливанов. Според него проектозаконът на Тракийските дружества за решаване на въпросите на тракийските бежанци трябва да се обсъди и в Народното събрание да се вземат съответните решения.
Теодора ПАТРОНОВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще участва в отбелязването на 106-ата годишнина от превземането на Одринската крепост и Деня на Тракия

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще участва в отбелязването на 106-ата годишнина от превземането на Одринската крепост и Деня на Тракия

26 Март 2019 | 07:17 | Агенция "Фокус"
Варна. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и народни представители ще участват в отбелязването на 106-ата годишнина от превземането на Одринската крепост и Деня на Тракия. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. То ще бъде на от 11.00 часа при Арката на 8-ми приморски пехотен полк във Варна.
Председателят на парламента ще приеме рапорта на командващия почетния караул и ще произнесе слово по повод годишнината. Организатори на отбелязването са Тракийско дружество „Капитан Петко Войвода“, Община Варна, Военноморските сили, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Съюза на ветераните от войните.
В 9.00 часа председателят на Народното събрание ще посети ремонтираната със средства по Оперативна програма „Региони в растеж“ детска градина „Светулка“ в града. По-късно Цвета Караянчева ще поздрави учениците, спечелили първи места в най-престижния конкурс на НАСА и Националното космическо общество на САЩ за проектиране на космически колонии. В 10.00 часа в сградата на Общината тя ще връчи почетен плакет на Народното събрание на отбора на Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“.
Предвижда се председателят на Народното събрание да разговаря с културната общественост на Варна в 14.00 часа в сградата на Драматичния театър „Стоян Бъчваров“.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Честваме Деня на Тракия

Честваме Деня на Тракия

26 Март 2019 | 07:12 | Агенция "Фокус"
София. На 26 март честваме Деня на Тракия. На този ден се чества подвига на българските войни, паднали край Одрин и из тракийските полета, както и почитта и паметта към хилядите българи - тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на България и запазили родовата си памет. Чества се като годишнина от денят, в който е превзета Одринската крепост на 26 март 1913 г. от Българската армия през Балканската война (1912-1913). Пленени са 14 турски генерали, 2000 офицери, 50 000 войници, 413 оръдия, 46 тежки картечници, 90 000 снаряда, 12 000 000 патрона и друго имущество. Българите губят в атаката 1316 убити и 6329 ранени. Победата донася свободата на тракийските българи.
През 2006 година денят е признат официално от българското правителство за Ден на Тракия.
На този ден всички тракийски дружества в страната почитат паметта на героите от Одринската епопея с поклонение пред светите места, с църковни служби и концерти.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Спират движението по бул. „Осми Приморски“ полк в града заради честването на Деня на Тракия

Варна: Спират движението по бул. „Осми Приморски“ полк в града заради честването на Деня на Тракия

25 Март 2019 | 21:50 | Агенция "Фокус"
Варна. Във връзка с честването на 106 години от битката при Одрин пред арката на Осми Приморски пехотен полк във Варна движението на превозни средства по бул. „Осми Приморски полк“ ще бъде преустановено на 26 март за времето от 10.45 до 12.00 ч., съобщават от пресцентъра на Общината. Затворено за превозни средства ще е пътното платно в посока спирка „Почивка“, в частта от кръстовището с бул. „Чаталджа“ до кръстовището с ул. „Царевец. Градският транспорт ще се отклонява от кръстовището на бул. „Осми Приморски полк“ с бул. „Цар Освободител“. Няма да се обслужват спирките в посока „Почивка“ по бул. „Осми Приморски полк“ в посоченото време.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Премянов, Съюз на Тракийските дружества: Държавата трябва да намери достоен начин да поиска компенсации от турската страна за тракийските българи

Красимир Премянов, Съюз на Тракийските дружества: Държавата трябва да намери достоен начин да поиска компенсации от турската страна за тракийските българи

23 Март 2019 | 16:24 | Агенция "Фокус"
София. Денят на Тракия и превземането на Одринската крепост е триумф на българския героизъм и борба за свобода, и трагедия за тракийските българи. Това каза в предаването „За честта и славата на България“ на Радио „Фокус“ Красимир Премянов, председател на Съюза на Тракийските дружества в България. Той допълни, че нито триумфа, нито трагедията трябва да се забравят защото те отправят послание към младото поколение - да обичат България и да работят за доброто има на България. Премянов посочи, че държавата трябва да намери достоен начин да поиска компенсация от турската страна за тракийските българи и да поиска извинение за геноцида, който е извършен над тях.“ Ние имаме заявена подкрепа от президента Румен Радев, който е тракиец и от вицепрезидента Илияна Йотова. Премиерът Бойко Борисов постави този въпрос пред президента Ердоган по време на европейската среща във Варна, но резултат няма, ето защо трябва да продължат усилията Българската държава да защити справедливите и основателни интереси на една голяма част от своето население“, допълни Красимир Премянов. Той посочи, че тракийските българи с техните потомци са над 1 млн. души.
Евелина БРАНИМИРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Тракийските дружества в България готвят законопроект за решаване на въпросите на тракийските бежанци

Пловдив: Тракийските дружества в България готвят законопроект за решаване на въпросите на тракийските бежанци

23 Март 2019 | 14:16 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Тракийските дружества в България готвят законопроект за решаване на въпросите на тракийските бежанци. Това съобщи председателят на Съюза на Тракийските дружества в България Красимир Премянов по време на отбелязването на Деня на Тракия в Пловдив, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пловдив. Проектозаконът предвижда да се създаде агенция за решаването на въпросите на тракийските бежанци – и от Беломорието, и от Източна Тракия. Премянов обясни, че много от тракийските българи от Беломорието също не са знаели и не са успели да получат обезщетения. По думите на Премянов по съществуващите документи трябва да се пристъпи към обезщетяването на тракийските бежанци от българската държава. „Агенцията и държавата трябва да бъдат упълномощени да водят исковете за парите, които Турция трябва да плати”, добави Премянов и поясни, че тракийските бежанци нямат сили и възможност да плащат сами съдебни такси, а и няма да бъдат допуснати до архивите. „Работим по този закон заедно със Софийския университет, това ще бъде едно ново решение за тракийските бежанци”, каза Красимир Премянов.
Той информира също, че тракийските дружества предлагат биографията на капитан Петко войвода да се изучава в началния курс. Предлага се и борбата на тракийските българи да влезе за изучаване в часовете на класния ръководител. Тези идеи са били обсъдени с министъра на образованието Красимир Вълчев, който също е потомък на тракийски бежанци. По думите на Премянов министър Вълчев е уверил, че ще направи всичко, което зависи от него, за да се случи това. Той припомни още, че тази година се навършват 175 години от рождението на капитан Петко войвода, като годишнината ще премине под егидата на президента Румен Радев, който също е тракиец. „Борбата за интересите на тракийските българи е въпрос на национално достойнство, това трябва да е национална кауза и с нея трябва да е ангажирано и правителство, и президентство, и всички институции в страната ни“, коментира той. Според Премянов Пловдив пък трябва да бъде център на това движение. Той припомни, че това е бил първият геноцид на Балканите, тъй като 67 000 тракийци са били избити, насилени, унижени, Арда е била почерняла от това, а 350 000 души са били ограбени.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Тракийските българи в града отбелязаха тържествено Деня на Тракия в зала „Съединение“

Пловдив: Тракийските българи в града отбелязаха тържествено Деня на Тракия в зала „Съединение“

23 Март 2019 | 13:32 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Тракийските българи в града отбелязаха тържествено Деня на Тракия в зала „Съединение“ на Историческия музей в Пловдив, която се намира на пл. „Съединение”, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пловдив. Организатори на тържеството бяха Тракийско дружество „Войвода Руси Славов – Пловдив” и Народно читалище „Тракия – Пловдив – 2008 г.”. Бе отбелязана и 106-ата годишнина от Одринската епопея. Преди това в църквата „Св. Св. Кирил и Методий” в Пловдив бе отслужена панихида за загиналите тракийски българи. Бе посочено, че датата 26 март 1913 година е една от най-важните страници в историята ни, тъй като в този ден е била завладяна непревземаемата Одринска крепост. Тази победа е била велика за българската войска. Без да е загубила сражения, обаче, на върха на своята воинска слава, България не успява да осъществи своя национален идеал. Затова тази дата е ден на прослава и гордост от подвига на българските воини, но и ден на почит към падналите жертви из тракийските полета, към хилядите българи - бежанци, подложени на разорения, но запазили своята родова памет. Приветствие към тракийските българи отправи председателят на дружество „Войвода Руси Славов – Пловдив” Георги Йорданов. Той припомни, че датата 26 март е била посрещната от българите с велико чувство и опиянение от превземането на Одринската крепост, но и с пролетните надежди, които всички тракийци свързват с мечтите си, които остават неосъществени, защото веднага след това, още същата година, в началото на септември и октомври те биват унижени, изнасилвани, ограбвани. В храма тракийските българи от Пловдив споменаха всички тези хора, но и заявиха, че ще запазят надеждата, че каузата за Тракия е жива.
Думата бе дадена на председателя на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов, който бе гост на тържеството. Той подчерта, че в момента в българските учебници се правят опити да се заличава изучаването на великите български хайдути и войводи, не се изучава нищо и за борбата на тракийските българи, но обществото няма да позволи това. Такива са били и уверенията на министъра на образованието Красимир Вълчев, който също е тракиец. Освен това тракийските дружества у нас са внесли в Народното събрание законопроект, според който държавата ни да може да изплати обезщетения на тракийските българи, а след това тя да изисква обезщетението на турската държава.
Военният историк доц. д-р Петър Ненков пък припомни отново славните страници за Българската армия при битката и превземането на Одринската крепост и отзвука от това по света.
Отбелязването на Деня на Тракия в Пловдив завърши с изпълнение на Ансамбъл „Тракия“, който създаде празнично настроение за тракийци.
На събранието в препълнената зала „Съединение“ присъстваха още народният представител Димитър Георгиев, главният редактор на вестник „Тракия“ и председателите на тракийските дружества в Асеновград и община Родопи.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Денят на Тракия и 106 години от Одринската епопея ще бъдат отбелязани в града

Пловдив: Денят на Тракия и 106 години от Одринската епопея ще бъдат отбелязани в града

23 Март 2019 | 09:57 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Тракийско дружество „Войвода Руси Славов – Пловдив” и Народно читалище „Тракия – Пловдив – 2008 г.” ще отбележат Деня на Тракия и 106 години от Одринската епопея, съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив организаторите на инициативата.
Събитието ще се проведе от 11.00 часа в Зала „Съединение” на Исторически музей – Пловдив на пл. „Съединение” с участието на Ансамбъл „Тракия”. Програмата включва и панихида за загиналите тракийски българи в църквата „Св. Св. Кирил и Методий” на ул. „Хан Кубрат” №20 от 10.00 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Последиците от земетресенията в Албания. 22 септември 2019 г.
Последиците от земетресенията в Албания. 22 септември 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.