НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:02


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Hungary Today: Членстовото на ФИДЕС в ЕНП зависи от посоката на развитието на партията след европейските избори

Hungary Today: Членстовото на ФИДЕС в ЕНП зависи от посоката на развитието на партията след европейските избори

17 Май 2019 | 10:04 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Членството на управляващата в Будапеща ФИДЕС в Европейската народна партия (ЕНП) зависи от посоката й на развитие след изборите за Европейски парламент по-късно този месец. Това подчерта говорителят на кабинета на премиера Виктор Орбан Гергели Гуляш, съобщава електронното издание Hungary Today.
Гуляш поясни, че първата среща на "съвета на мъдреците", създаден от ЕНП за наблюдение на ситуацията в Унгария, се очаква да бъде проведена след европейските избори. Съгласно думите му, „интересите на всички са за уреждането на въпроса след изборите за ЕП“.
Според говорителя на Орбан за решаването на спора между ФИДЕС и ЕНП е важно да се изчака и да се види каква ще бъде посоката на дясноцентристката партия след майския вот. Той припомни, че ФИДЕС ще се съобрази с коментара на водещия кандидат на европейските консерватори Манфред Вебер, който увери, че "не търси нашата подкрепа".
Гуляш подчерта, че според Будапеща системата на шпитценкандидатите е лишила Европейския съвет от право, на което има право съгласно основополагащите договори на ЕС.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hungary Today: Будапеща се противопоставя на решения за външната политика на ЕС с квалифицирано мнозинство

Hungary Today: Будапеща се противопоставя на решения за външната политика на ЕС с квалифицирано мнозинство

4 Април 2019 | 07:45 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Унгария не подкрепя взимането на решения за външната политика на Европейския съюз с квалифицирано мнозинство, категоричен е председателят на унгарската парламентарна комисия за външна политика Золт Немет, предава електронното издание Hungary Today.
След среща на парламентарните комисии по външна политика на страните-членки на Съюза, Немет заяви, че Брюксел трябва да следва „по-силна, по-ясна и по-смела външна политика“, но без да нарушава суверенитета на държавите-членки, или да сее нови противоречия между тях.
Външната политика на ЕС не трябва да бъде обременена от спорни въпроси, като приемането на „Закона за квотите“, каза той, наричайки компромисно-базираните решения за външна политика голяма сила на Европейския съюз.
Едно силно ръководство ще бъде в състояние да представлява и прилага тези компромисни решения ефективно на международната арена, посочи политикът.
ЕС напоследък „се обърна навътре” и не успя да се съсредоточи върху разширяването на блока, заяви още Немет. Изявлението на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, че не може да се очаква разширяване по време на неговото петгодишно пребиваване, „имаше негативно послание“, каза той.
Позицията, че ЕС трябва да се реформира цялостно, преди още държави да се присъединят към блока, е "опасна", тъй като не взима предвид възможността от избухване на конфликти в Западните Балкани, предупреди представителят на Будапеща.
Процесът на разширяване може да добави стойност и да върви ръка за ръка с реформите, оцени Немет.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Манфред Вебер: Подкрепям Бойко Борисов, трябва да се изгради стена на границата с Турция

Манфред Вебер: Подкрепям Бойко Борисов, трябва да се изгради стена на границата с Турция

27 Март 2019 | 07:58 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Лидерът на Европейската народна партия в Европейския парламент Манфред Вебер заяви, че Турция не може да стане членка на Европейския съюз, „защото няма подкрепата на европейското обществено мнение и се отдалечава от ценностите на Съюза“, а освен това се обяви в подкрепа на идеята на "българския министър-председател, когато той говори за необходимостта да се изгради стена между страната и Турция", пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema.
В интервю пред френския ежедневник Le Monde, шпитценкандидатът на ЕНП посочи, че едно от първите неща, които ще направи като председател на Европейската комисия, е да приключи преговорите за присъединяване с Турция. „Ще отида в Анкара, за да предложа тесни икономически отношения, образователен обмен, продължаване на нашата обща борба срещу тероризма и т.н. Но тази страна не може да стане членка на Съюза, защото няма подкрепата на европейското обществено мнение и Турция се отдалечава от ценностите на Съюза“, заяви той.
Вебер се обяви за по-строг граничен контрол и призова за солидарност на страните от Източна Европа по въпросите на имиграцията. „Време е да приложим два принципа: Първо, много строг граничен контрол - подкрепям българския министър-председател, когато той говори за необходимостта да се изгради стена между страната и Турция. И второ, „План Маршал“ за Африка“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Орбан критикува брюкселския „елит“, който „е загубил връзка с реалността“

Politico: Орбан критикува брюкселския „елит“, който „е загубил връзка с реалността“

25 Март 2019 | 11:02 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Брюкселските политици „живеят в балон" и са създали система, която е „загубила връзка с реалността", цитира Politico унгарския премиер Виктор Орбан.
Забележките идват само дни след решението на Европейската народна партия (ЕНП) да замрази членството на водената от Орбан партия ФИДЕС заради кампанията на Будапеща срещу председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Чрез нея ФИДЕС обвини Брюксел за миграционната политика, която застрашава сигурността на Унгария.
Тричленен състав на комисия ще прецени дали ФИДЕС действа в съответствие с правилата и ценностите на ЕНП. За да си възвърне пълното членство в ЕНП, партията ще трябва да сложи край на кампанията срещу Юнкер; да признае причинените от нея вреди и да се въздържа от подобни действия, както и да разреши правния спор относно статута на Централноевропейския университет в Будапеща.
Орбан също така призова унгарските граждани да гласуват за ФИДЕС на изборите за Европейски парламент през май и „да покажат на Брюксел, че това, което се случва в Унгария, е това, което искат унгарците“. Той каза, че резултатът от гласуването ще определи дали ФИДЕС ще остане в групата на ЕНП или ще създаде нов съюз.
Премиерът на Унгария заяви още, че „хората в Брюксел са ни малко сърдити, защото в началото на предизборната кампания проведохме информационна кампания, която разкри машинациите на Брюксел".
„Не бива да се поддаваме, не трябва да се страхуваме, защото опонентът ни се е оплакал и ни е атакувал с възмущението на някой, чийто дневен ред е бил разкрит", добави той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Zeit: Виктор Орбан отправи нови атаки срещу политиците от ЕС

Die Zeit: Виктор Орбан отправи нови атаки срещу политиците от ЕС

25 Март 2019 | 09:53 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Няколко дни, след като Европейската народна партия (ЕНП) замрази членството на управляващата в Будапеща ФИДЕС, унгарският министър-председател отправи нови атаки срещу политиците от Общността. „Брюкселските политици живеят в балон. Те образуват бюрократичен елит, който е загубил връзка с реалността“, привежда думите му германският национален ежедневник Die Zeit.
В интервю пред обществените радио- и телевизионни оператори Орбан призова гражданите на страната да гласуват за неговата партия на европейските избори през май, за да „покажат на хората от Брюксел, че Унгария прави това, което унгарците искат”. Неприемливо е „левите отстъпващи партии" в Брюксел да решават какво се случва в Унгария и в Европа, категоричен бе Орбан.
Комисия от експерти под ръководството на бившия лидер на Съвета на ЕС Херман ван Ромпой ще реши дали и кога ще бъдат възстановени правата на ФИДЕС за членство на ЕНП, припомня изданието.
Причините за безсрочното замразяване на членството на партията на Орбан са „ерозията на върховенството на закона и демокрацията в Унгария“, както и плакатната кампания на партията. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер бе показан в пренебрежителен фотомонтаж с либералния американски инвеститор Джордж Сорос. Текстът под снимката им гласеше, че двамата насърчават незаконната миграция в Европа.
Орбан вече разпореди сваляне на плакатите. „Хората в Брюксел са ни малко ядосани, защото в началото на предизборната кампания в Унгария проведохме информационна кампания, разкриваща дейностите им“. Задачата на унгарското правителство сега е да информира хората за това какво прави Брюксел толкова специален, коментира германският вестник. „Не трябва да се поддаваме, не трябва да се страхуваме, защото противникът ни се оплаква и ни атакува с гнева на човек, чиито намерения са били разкрит“, бе отговорът на Будапеща.
Говорител на правителството не пожела да отговори на въпрос дали кампанията с плакати ще бъде се възобновена. „Думите на министър-председателя говорят сами по себе си", подчерта говорителят на правителството на Орбан.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Паника в Брюксел, след като Орбан открива нова анти-ЕС кампания

Daily Express: Паника в Брюксел, след като Орбан открива нова анти-ЕС кампания

25 Март 2019 | 03:31 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Националистическата партия „Фидес“ на Орбан се подготвя за изборите за Европейски парламент през май и предупреди, че Унгария може отново да се прицели в блока в медийните кампании. Орбан заяви: „Хората са малко ядосани към нас в Брюксел, защото в началото на предизборната кампания проведохме информационна кампания в Унгария, която по същество разкриваше какво прави Брюксел, пише в. Daily Express.
„Разкрихме ги и, естествено, те са ядосани“.
„Сега работата ни е непрекъснато да информираме хората за това, което Брюксел прави“.
„Не трябва да се отказваме, не трябва да се страхуваме, защото противникът ни се обижда и ни атакува с гнева на хора, които са незащитени“.
На въпрос дали забележките на Орбан означават, че Будапеща ще поднови анти-европейските си медийни кампании, говорител на правителството заяви: „Думите на министър-председателя говорят сами за себе си“.
Това идва след като основната дясноцентристка група в Европейския парламент, Европейската народна партия (ЕНП), гласува за спиране на „Фидес“ заради твърдения, че е нарушила правилата на ЕС.
Акцията беше предизвикана от Унгария, която през февруари атакуваше председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и милиардера Джордж Сорос.
Плакати показаха Юнкер и унгарско-американския бизнесмен Сорос заедно с предупреждения за плановете на ЕС за миграция.
„Правителството стартира информационна кампания за плановете на Брюксел за стимулиране на миграцията.
„Всеки има право да знае какви са действителните предложения, които фундаментално застрашават сигурността на Унгария“.
Оттогава Орбан приключи медийните атаки и се извини на членовете на ЕНП.
Но последният му коментар показва, че те могат да бъдат подновени.
Орбан добави, че изходът от европейските избори ще определи дали „Фидес“ ще остане в групата на ЕНП или ще търси нов съюз в Европа.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петер Сиярто: Не нападаме Джордж Сорос, но не искаме да се реализират неговите вредни идеи

Петер Сиярто: Не нападаме Джордж Сорос, но не искаме да се реализират неговите вредни идеи

23 Март 2019 | 15:59 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Не съм съгласен с твърденията, че сме "нападнали" Сорос. Виждането на Сорос за бъдещето на Европа и визията на Сорос за бъдещето на Унгария са опасни, вредни и не искаме те да бъдат реализирани, каза унгарският външен министър Петер Сиярто, цитиран от македонското издание “Република“.
Той заяви, че партията на Фидес не е изключена от Европейската народна партия (ЕНП), а че тя временно е отстранена от ЕНП. Сиярто е подчертал, че решението е постигнато с консенсус между Фидес и ЕНП.
„Вярно е, че нашата силна критика към мигрантската политика в Европа не се споделя от много от другите партии. Тази коалиция от партии се е преместила по-близо до лявото“, каза Сиярто, който заедно с унгарския премиер Виктор Орбан позиционират Фидес силно вдясно.
Десетина партии-членки на ЕНП поискаха да се предприемат стъпки срещу Фидес, след като унгарската партия отправи публична критика към председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за неговата политика към идеята за отваряне на европейските граници. Орбан обвини партии и политици в Брюксел, че следват идеите на левичарския милиардер Джордж Сорос, който открито се застъпва за отворени граници и масова имиграция в Европа. Едно от исканията на ЕНП към Фидес беше партията, която позволи на университета CEU, който Сорос разкри в Будапеща, да продължи да издава дипломи, сертифицирани от САЩ.
Сиярто отговори, че Унгария е предприела мерки за намаляване на прекомерното влияние на Сорос при оформянето на обществените дебати в Съюза и в Европа.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hungary Today: Орбан и „Фидес“ са със спрени права в ЕНП

Hungary Today: Орбан и „Фидес“ са със спрени права в ЕНП

21 Март 2019 | 07:24 | Агенция "Фокус"
Будапеща. След съвместно предложение от председателството на ЕНП и „Фидес“, Европейската народна партия (ЕНП) гласува за прекратяване на членството на унгарската управляваща партия в партийния блок. Председателят на най-голямата фракция в Европейския парламент и унгарският премиер Виктор Орбан заявиха, че „Фидес“ е решила едностранно да прекрати упражняването на правата си като член на ЕНП, пише електронното издание Hungary Today.
„Членството на „Фидес“ е спряно с незабавно действие и до следващо известие след днешното гласуване на членовете на ЕНП“, написа в „Туитър“ Джозеф Дол. Той добави, че 190 делегати са били „за“ изключване, а само 3 са гласували „против“.
Спирането на членството означава, че унгарската управляваща партия няма право да присъства на партийните събрания, лишена е от право на глас и не може да предлага кандидати за постове.
Джоузеф Доул също така заяви, че „това решение не е взето лесно“, но ЕНП „е и трябва да остане фар за ценности и всички наши партии трябва да водят чрез личния си пример“. Той също така подчерта това, че:
„Не можем да правим компромис с демокрацията, върховенството на закона, свободата на пресата, академичната свобода и правата на малцинствата. И анти-ЕС риториката е неприемлива. Различията между „Фидес“ и ЕНП трябва да бъдат прекратени“.
Манфред Вебер също писа в „Туитър“ за изключването на партията на Орбан. Шпитценкандидатът на ЕНП отбеляза, че е гласувал „за“ предложението и вярва, че това е било „необходимо решение“, защото „ценностите не подлежат на преговори“ и „Фидес“ трябва да „възстанови доверието“.

Орбан: „Фидес“ едностранно прекратява упражняването на правата си в ЕНП

Унгарската управляваща „Фидес“ едностранно прекрати упражняването на правата си като член на Европейската народна партия, заяви премиерът Виктор Орбан на международна пресконференция след срещата на ЕНП в Брюксел в сряда.
ЕНП поиска „трима мъдреци“ (т.е. „оценителната комисия“, която спомена Манфред Вебер) да подготви доклад, въз основа на който „дългосрочното бъдеще на ЕНП и на връзката между ЕНП и „Фидес“ може да се реши“, каза премиерът.
Въпреки че началникът на канцеларията на Орбан Гергели Гуляш заяви преди гласуването, че „Фидес“ ще прекрати незабавно членството си в ЕНП, вместо да види как членството й е спряно от партийната група, според Виктор Орбан, самата „Фидес“ е решила да спре правата си. Той настоя, че „ние не можем да бъдем изхвърлени; спечелили сме четири вота с волята на унгарските граждани“.
Орбан отбеляза, че е събрал 47,56 и 52% от гласовете по време на последните три вота за Европейски парламент, съответно.
„Такава партия очевидно не може да си позволи да бъде изхвърлена или да спират правата й и вместо това ще стане и ще напусне“, подчерта унгарският премиер.
„Фидес“ е решил да спре правата си „докато тримата мъдреци завършат своя доклад, а след това ще имаме нови разговори с ЕНП“, обясни Орбан.
Премиерът подчерта, че политиката на Унгария няма да се промени и че на срещата в сряда е казал ясно това. По неговите думи, Унгария е за силен Европейски съюз, спиране на миграцията и защита на европейската християнска култура.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: ЕНП решава за изключването на партията на Виктор Орбан

Politico: ЕНП решава за изключването на партията на Виктор Орбан

20 Март 2019 | 09:34 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Будапеща. Европейската народна партия (ЕНП) гласува за изключването на партията на унгарския премиер Виктор Орбан от редиците и или за обвързване на оставането й с конкретни условия, припомня Politico в европейската си редакция.
Изданието подчертава, че Орбан е загубил политическия си патрон. Става въпрос за Жозеф Дол, председател на ЕНП, който дълго време защитаваше министър-председателя на Унгария в спора за зачитането на върховенството на закона в страната му.
Миналата есен Дол сподели пред медии, че „във всяко семейство има анфан терибл(трудно дете“, но бе категоричен, че предпочита да реши проблема „в рамките на семейството“. През следващите месеци обаче отношенията между председателя на ЕНП и Орбан се влошиха значително. Именно Дол ще председателства днешната среща, на която европейските консерватори ще решат бъдещето на ФИДЕС седмици преди изборите за ЕП.
Самият Дол е заплашил подаде оставка, ако делегатите на ЕНП не получат възможност да гласуват за съдбата на Орбан, потвърдиха трима политици от редиците на партията. „След кампания срещу (председателя на ЕК Жан-Клод) Юнкер (Дол) се чувстваше лично предаден и сега му е много трудно", коментира за изданието официален представител на ЕНП.
Миналият месец френският политик осъди остро плакатната кампания, която управляващите в Будапеща стартираха в навечерието на европейските избори. Тогава Дол коментира, че „вместо да превръща Брюксел във враг, Орбан трябва да осъзнае, че Унгария е част от него“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Началникът на канцеларията на Орбан: „Фидес“ остава в ЕНП, докато тя не стане изцяло промиграционна

Началникът на канцеларията на Орбан: „Фидес“ остава в ЕНП, докато тя не стане изцяло промиграционна

19 Март 2019 | 07:24 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Унгарската управляваща партия „Фидес“ смята, че си струва да остане членка на Европейската народна партия (ЕНП), докато тя не започне да се идентифицира напълно с промиграционната политика, заяви началникът на канцеларията на унгарския премиер, цитиран от електронното издание Hungary Today.
„Фидес“ трябва да се бори за обновлението на Европа като член на ЕНП, докато има шанс да се изберат нови лидери в тази група, които да спрат миграцията и да защитят европейските граници и християнската култура“, заяви Антал Роган.
Предстоящите европейски парламентарни избори ще дадат шанс за постигане на тази цел след поредица от неуспехи, понесени от блока под ръководството на председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер през последните пет години, каза той.
Политикът подчерта необходимостта от открит дебат по въпроса дали Европа „иска мигранти“.
По думите на Роган, има много членове на ЕНП, които разчитат на гласовете на европейската промиграционна левица за избирането като председател на Европейската комисия на шпитценкандидатът на ЕНП Манфред Вебер. Но изявленията на тези политици често не отразяват първоначалната позиция на партията, каза той. Голяма част от ЕНП се противопоставя на промиграционните възгледи на някои от другите й членове и на европейската леви, като цяло, включително на зелените и либералите, добави началникът на канцеларията на Орбан.
В следващите седмици унгарското правителство ще се съсредоточи върху мерките за подкрепа на семейството, което обаче не означава промяна в политиката на министър-председателя по отношение на миграцията, обясни той.
Виктор Орбан ще продължи да предлага защитата на границите да премине от прерогативите на Европейската комисия към тези на отделните страни-членки, предавайки решенията за миграцията и защитата на границите на нов съвет, съставен от министрите на вътрешните работи на страните, влизащи в Шенгени който ще възстанови половината от разходите за гранична защита, покрити от държавите-членки на ЕС, каза Роган. Той добави, че докато тези предложения не бъдат изхвърлени изцяло, „Фидес“ ще остане част от ЕНП.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Виктор Орбан постави условия за оставането на ФИДЕС в ЕНП

FAZ: Виктор Орбан постави условия за оставането на ФИДЕС в ЕНП

17 Март 2019 | 14:45 | Агенция "Фокус"
. Няколко дни преди евентуалното изключване на ФИДЕС от Европейската народна партия (ЕНП), унгарският премиер Виктор Орбан постави условия за оставането на водената от него политическа сила в консервативното партийно семейство, отбелязват в редакцията на германския национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
"За ФИДЕС е възможно да остане в ЕНП, стига партията да не премине на страната на защитниците на миграцията", заяви министърът на вътрешните работи на Унгария Антал Роган по държавното радио.
Освен това управлението на границите трябва да бъде премахнато от компетенциите на Европейската комисия и да бъде прехвърлено на националните държави. На Съвета на министрите на вътрешните работи на ЕС следва да бъдат предоставени всички правомощия за вземане на решения по въпросите на миграцията и управлението на границите, а половината от разходите в тази област трябва да бъдат поети от Брюксел. "Ако тези предложения бъдат сложени на масата за преговори, ФИДЕС остава в ЕНП", увери Роган.
През август 2017 г. Орбан бе поискал ЕС да плати половината от цената на спорната гранична ограда, която бе издигната на южните граници на Унгария. По това време Будапеща направи изчисления за 800 милиона евро. Тогава ЕС не отговори на искането на Будапеща.
Бюрото на ЕНП ще вземе решение за изключване на управляващата партия на Орбан следващата сряда в Брюксел по искане на 13 партии. Десният национален унгарски политик, със своето незачитане на демократичните и конституционни принципи, повдигна съмнения дали партията му все още се вписва в ЕНП, подчертават от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова

Допълнително недоволство наскоро предизвика кампания за плакат на правителството на Будапеща, която оскверни президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер с неверни твърдения за миграцията. Тази кампания беше Орбан предимно след бурната критика от групата на ЕНП. ЕНП включва също ХДС и ХСС.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Виктор Орбан се извини за „полезните идиоти“

FAZ: Виктор Орбан се извини за „полезните идиоти“

14 Март 2019 | 14:48 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Унгарският премиер Виктор Орбан се извини на членовете на Европейската народна партия (ЕНП), за определението, което им даде – „полезни идиоти", съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
От редакцията припомнят, че в редиците на ЕНП полагат усилия за изключването на партията на Виктор Орбан – ФИДЕС. Критиките към Будапеща се засилиха допълнително, след като Орбан описа опонентите си като „полезни идиоти“ и стартира плакатна кампания срещу председателя на Европейската комисия Жан-Клонд Юнкер.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
103 години Каймакчаланска епопея. 20 септември 2019 г.
103 години Каймакчаланска епопея. 20 септември 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.