НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:57


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Канал 5“ (Македония): Пендаровски в Илинден, Зелениково и Петровец: Ще победим, защото имаме европейско бъдеще, нека продължим заедно напред!

„Канал 5“ (Македония): Пендаровски в Илинден, Зелениково и Петровец: Ще победим, защото имаме европейско бъдеще, нека продължим заедно напред!

13 Април 2019 | 01:25 | Агенция "Фокус"
Илинден. Пред жителите на община Петровец, Пендаровски заяви, че след дълъг период държавата се присъединява към развитите страни и сега трябва да продължи още повече напред, съобщава македонският телевизионен „Канал 5“.
„НАТО ни даде покана за членство, с това осигурено нашето настояще и бъдеще. Двадесет и девет най-мощни страни сега са с нас, не сме сами. Въпросът не е дали няма да бъде. Затова нека използваме шанса и да продължим напред“, каза Пендаровски.
На срещите с гражданите на община Илинден и Зелениково, Пендаровски подчерта, че това е избор между две концепции, тази, която води към по-добро бъдеще, и втората, водена от Силяновска, която връща страната в миналото.
„На другата опция, която няма план и визия, нека кажем, че не искаме да се връщаме в тъмното минало. Това, което постигнахме като правителство и отворихме вратите към ЕС и НАТО, е от историческо значение, защото само тогава можем да укрепим икономиката, да продължим да повишаваме заплатите, да насърчаваме младите хора да останат у дома и да изградят бъдеще тук“, добави Стево Пендаровски.
Убеден съм, че ще потвърдим и продължим прогресивните политики и ще спечелим на 21 април и на 5 май, защото носим по-добър живот и европейско бъдеще за всички. Ето защо, отбележете кръг номер 3, за да продължим заедно напред, призова Пендаровски.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Курир“ (Македония): Силяновска пред Пендаровски в Скопие

„Курир“ (Македония): Силяновска пред Пендаровски в Скопие

13 Април 2019 | 01:13 | Агенция "Фокус"
Скопие. Според последното проучване на агенция „М – Проспект“, проведено на представителна извадка от 1197 души на възраст над 18 години в периода от 04 до 10 април, Гордана Силяновска Давкова е кандидатът, който ще спечели най-много гласове в Скопие. Силяновска е любимият кандидат за скопчани, следвана от Пендаровски, а Река се радва на най-малкото доверие в столицата, съобщава скопското електронно издание „Курир“.
А именно, Силяновска се радва на подкрепата на 32,4% от избирателите в Сарай, Карпош, Център, Аеродром, Кисела вода и Македонски брод, централната градска част на град Скопие. За Пендаровски ще гласуват 31.5%, докато за Река 10,8%, 13,6% не биха гласували за нито един от кандидатите, 8% все още не са решили кого да подкрепят, а 3,8% отказаха да отговорят.
Анализаторите казват, че Скопие е индикатор за настроението на хората в цялата страна, резултатът, който ще бъде постигнат в Скопие, се прелива като вълна в останалата част на страната. В миналото имахме такива примери, когато Трифун Костовски, който беше кандидат на ВМРО-ДПМНЕ, спечели в Скопие, а победа беше записана в почти всички големи места в страната.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Николовски (ВМРО-ДПМНЕ): Гневните, разочарованите и забравените ще изберат Гордана Силяновска-Давкова  за президент

Александър Николовски (ВМРО-ДПМНЕ): Гневните, разочарованите и забравените ще изберат Гордана Силяновска-Давкова за президент

11 Април 2019 | 11:13 | Агенция "Фокус"
Скопие. Гневните, разочарованите и забравените ще изберат Гордана Силяновска-Давкова за президент, пише заместник-председателят на ВМРО-ДПМНЕ на страниците на скопския вестник “Независен“.

Агенция „Фокус“ представя материала без редакторска намеса, като изразените мнения и становща принадлежат на автора.

Имайки предвид, че пиша на страниците на "Независен" всяка втора сряда и че до първия кръг на президентските избори няма да има друга статия, бих искал да кажа мнението си за кампанията и кандидатите. Първото нещо, което идва на ум, е огромната разлика в качеството. От една страна, Гордана Силяновска-Давкова омагьосва с качествата си във всички аспекти - експертиза, отдаденост, красноречие, ясна визия, какво иска да направи и как да го направи. От другата страна е Стево Пендаровски, за когото изглежда, че единственият мотив е желанието да се компенсира поражението преди пет години на президентските избори. Той няма готовност, отдаденост и ясна визия за работа.
Има и друга разлика, която е от съществено значение за мен. Гордана Силяновска-Давкова е идеалист, а Стево Пендаровски е посредствен, който се приспособява само към наложените условия. Това е същественото, което ще определи тази кампания. А именно, Гордана вярва в това, за което говори, вярва, че със справедливост и върховенство на закона много неща могат да бъдат решени, коригирани и да бъдат взети нови решения. Стево просто се приспособява към условията в момента. Старото правило е, че политиката без силен идеализъм е просто управление на ежедневните дела. Затова политиката се нуждае от силен идеализъм. Силна идея, която ще ви води към постигането на това, което сте обещали на избирателите. Да, този идеализъм понякога може да бъде по-голям от възможностите, които има човекът или човекът, който го е получил, но е посоката, към която се стреми политикът.
От друга страна, дори за да реши някой да се приспособи към ежедневните условия, това е повече работа за правителството, отколкото за президента. Президентът трябва да бъде този, който води, който определя рамката на политическия дискурс, който дава насока на обществото и политическия живот на държавата. И затова трябва да има силна идея, която да го води. Гордана има тази идея! Идея за справедливост за всички нас, справедливост за Македония. В тази посока третият кандидат Блерим Река изглежда много по-добре от Пендаровски, защото има представа къде иска да отиде държавата. Той говори за републиката като концепция, към която трябва да се стремим. И може би това е една от основните причини, поради които в социологическите проучвания той се представя много по-добре от очакваното.
Тези дни, като част от кампанията на проф. Гордана Силяновска-Давкова "Правда за Македония", пътувам из Македония, посещавам села и градове, срещам се с много хора, говоря с тях, имам речи или изказвания, в които говоря за идеята си за Македония. Това, което мога да събера като общо впечатление от всички събрания, е, че както във всяка предишна кампания, от която съм бил част - гражданите са ядосани! Те са много ядосани! Те се чувстват разочаровани, оставени, забравени. Няма град, по-малък или по-голям, по-малко или по-голямо село, в което аз не чувам това. Те говорят за огромното разочарование от властта на Заев. Те са разочаровани от разпродажбата на националните интереси, промяната на името, въвеждането на противоконституционно двуезичие, но са много по-разочаровани от корупцията, която процъфтява, от разрушената икономика, от унищоженото здравеопазване и образованието, което е на най-ниското си ниво. Мнозина мислят да напуснат и много от тях вече са напуснали Македония. Отиват кой накъдето стигне. Тези, които имат български паспорти, които ги взимат не за това, което иска да представи България, а само от пуста мъка, за да получат шанс да пътуват и да работят свободно в ЕС, те отдавна са напуснали, сега това правят и македонци, и албанци, и турци, роми и всички останали. Който има роднина или приятел извън страната, отива при него, който не - отива сам. Всеки, който има работна виза, заминава, който няма – отива за три месеца и се връща, а след това отива, много от тях остават с нерегламентиран престой. Една тъжна картина на пустош и загубена надежда. Ще бъда нереалистичен, ако кажа, че емиграцията има само от три години власт на СДСМ, не, тя и преди е съществувала, но сега се вижда, че е в огромни размери. И за първи път, освен най-важното – заетостта и заплатата, има и втори важен фактор .
За първи път мнозинството от гражданите решават да напуснат, въпреки че имат работа и добра заплата. Те отиват, защото не виждат бъдеще в Македония. Това е вторият основен фактор, който за пръв път се появява тези три години в такъв мащаб. Както се казва, те заминават заради децата, които не виждат бъдещето тук. Те не виждат бъдещето главно поради лошите условия на живот, които не са свързани със заетостта и заплатите, а с други фактори: като надеждност, корупция, неефективност на публичната администрация, здравното и образователно бедствие. С една дума, те заминават, защото не вярват, че животът ще се промени. Те заминават, защото няма справедливост!
Това е според мен основната причина за тези избори е да гласувам за Гордана Силяновска-Давкова. С цялата си изминала дейност, тя показа, че се придържа към това, което обещава и знае как да го направи. И преди всичко трябва като президент трябва да се възстанови и ще възстанови справедливостта в Македония! Връщането на правосъдието ще реши повечето от проблемите, поради които много граждани емигрират от Македония. Също така победата на Гордана ще означава падането на това некомпетентно правителство, което е унищожило всичко, с изключение на бизнеса на Заев и техните роднини. Ново способно правителство от ВМРО-ДПМНЕ със силен професионален персонал и уроци, научени от миналото, ще бъде силно ангажирано да работи и ще има Силяновска-Давкова като най-важния коректив, за да възстановят заедно справедливоста в Македония.
Следователно изборът е лесен, но той трябва да излезем на изборите много, всички. Само бунт, мизерия и гняв, без глас за Гордана, няма да промени нищо, напротив, тази пустош ще продължи, в която всеки ще отиде, освен Заев, който са готови да доведе чужденци, да се населят в Македония, както е обявено. Затова на 21 април масовият гняв от несправедливостта и разочарованието на огромното мнозинство, че Заев и правителството са ги забравили, трябва да се превърнат в решение - и това е глас за Гордана Силяновска-Давкова!

Превод: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Блерим Река, кандидат-президент на Македония: Настъпи времето за президент от албански произход, и ние сме граждани на тази страна

Блерим Река, кандидат-президент на Македония: Настъпи времето за президент от албански произход, и ние сме граждани на тази страна

10 Април 2019 | 23:41 | Агенция "Фокус"
Скопие. Проф. Блерим Река, кандидат-президент на Македония на „Алианс за албанците“ и БЕСА, участва в митинг в община Бървеница, в рамките на който подчерта, че е настъпил момента за държавен глава на страната от албански произход, предава скопската телевизия „Канал 5“.
В Бървеница Река бе придружен от лидера на двете партии, съответно Зиядин Села и Билал Касами. Както Река подчерта и преди началото на митинга, концепцията му е за универсална република за всички граждани, за върховенство на закона и справедливост за всички.
„Дойде време за албанския президент, защото и албанците са граждани на тази страна. За да живее концепцията за една република за всички, трябва да има истинско равенство - и не само формално. Македония като мултиетническо общество не може да функционира като моноетническа държава. Затова на 21 април гласът ви е глас за промяна, глас срещу корупцията и срещу несправедливостта“, цитира телевизията Река.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Кампанията за президентските избори в Македония: Силяновска участва в митинги в Бутел и Карпош, а Пендаровски – в Тетово и Йегуновце

„Канал 5“ (Македония): Кампанията за президентските избори в Македония: Силяновска участва в митинги в Бутел и Карпош, а Пендаровски – в Тетово и Йегуновце

10 Април 2019 | 23:34 | Агенция "Фокус"
Скопие. Кампанията за президентските избори в Македония продължава – в сряда вечер кандидатът на управляващия СДСМ Стево Пендаровски участва в митинги в Тетово и Йегуновце, а на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска Давкова – в Бутел и Карпош, предава скопската телевизия „Канал 5“ .
„Със срещи с граждани, трибуни и с митинги кандидатите за президентския пост завършиха 10-тия ден от предизборната кампания с представяне на техните програми и концепции“, подчертава медията.
В речите си в Бутел и Карпош кандидатът на опозицията отбеляза, че с победата си ще покаже как трябва да се водят евроатлантическите процеси и интеграция, добавяйки, че СДСМ и премира Зоран Заев използват ЕС и НАТО като алиби за тяхното съществуване.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Република“ (Македония): Кампанията за президентските избори в Македония: ВМРО-ДПМНЕ провежда митинг в Карпош

„Република“ (Македония): Кампанията за президентските избори в Македония: ВМРО-ДПМНЕ провежда митинг в Карпош

10 Април 2019 | 22:00 | Агенция "Фокус"
Скопие. Кандидадът за президентския пост на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и коалиция Гордана Силяновска Давкова ще направи обръщение към жителите на град Карпош, където в 20:30 часа местно време (21:30 часа българско време) започна митинг на партията, съобщава близкото до кръговете й електронно издание „Република“.
Очаква се в рамките на събитието реч да изнесе и председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски.
По-рано през деня ВМРО-ДПМНЕ организира събитие, свързано с президентската кампания в Македония, в град Бутел, квартал на Скопие.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Дамовски, МКД: Стево Пендаровски и Гордана Силяновска са водещи в предизборната президентска кампания на Северна Македония

Александър Дамовски, МКД: Стево Пендаровски и Гордана Силяновска са водещи в предизборната президентска кампания на Северна Македония

10 Април 2019 | 21:13 | Агенция "Фокус"
София. Стево Пендаровски и Гордана Силяновска са водещи в предизборната президентска кампания на Северна Македония. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ главният редактор на електронното издание МКД Александър Дамовски. На 5 май ще се проведе вторият тур, в който ще стане ясен победителят в очерталия се дуел. Основните послания на кандидатите са свързани с Преспанския договор, европейската интеграция, емиграцията на младите, подобряване на икономиката и инвестициите в страната. Дамовски отрече твърденията, че Блаже Конески, който е част от предизборен клип на кандидата за държавен глава Стево Пендаровски, е антибългарист. „Блаже Конески е основоположник на македонския език. В Северна Македония няма разбиране, че той е антибългарски настроен. Не знам защо в България се гледа по този начин на него. Относно Гоце Делчев тепърва трябва да се говори и да се разрешават тези неща в историята ни. Същото важи и за Даме Груевски, Яне Сандански и др. Нека оставим тези въпроси на Експертната комисия, която вече започна своята работа“, каза той. Алесдандър Дамовски каза още, че албанските партии в страната засега водят силни кампании освен за своят претендент проф. Блерим Река и за един от главните претенденти на управляващите СДСМ Стево Пендаровски.
Цоня СЪБЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кандидатът на ВМРО-ДМПНЕ за президентския пост в Македония: Ще се опитам да ревизирам Преспанското споразумение по мирен път

Кандидатът на ВМРО-ДМПНЕ за президентския пост в Македония: Ще се опитам да ревизирам Преспанското споразумение по мирен път

10 Април 2019 | 20:07 | Агенция "Фокус"
Скопие. Кандидатът за президентския пост на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и коалиция Гордана Силяновска Давкова увери, че винаги ще изтъква негативите на Преспанския договор и ако спечели изборите ще се опита да го ревизира по мирен път. Съответното тя заяви в интервю за скопската телевизия „Алфа“, съобщава електронното издание на македонския „Фокус“.
„Решението (за Преспанския договор) не е добро, то навлиза в правото на самоопределение и във въпроса за идентичността. Това казват и моите гръцки колеги. Навсякъде и винаги ще изтъквам тези заплахи и по мирен път, позовавайки се на правото и истината, ще се опитвам да го преразгледам“, категорична бе Силяновска.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Пендаровски: Напредъкът към ЕС открива възможностите за селското стопанство

„Канал 5“ (Македония): Пендаровски: Напредъкът към ЕС открива възможностите за селското стопанство

10 Април 2019 | 05:16 | Агенция "Фокус"
Неготино. За първи път седим на една маса с ключовите държави, които оформят днешния свят. Сега трябва да вървим напред, към ЕС, да отворим възможностите и да осигурим бъдещето, каза кандидатът за президент, Стево Пендаровски в Неготино, предава скопският телевизионен Канал 5“.
„През последните 2 години бяха направени големи стъпки. Сега е моментът да продължим напредъка, да дадем на тези големи стъпки реалистична стойност у дома, в частта на икономиката и по-добрия живот“, добави Пендаровски.
Пендаровски призова за масово гласуване на изборите, за да продължи напредъкът.
„Само ако продължим напред, ще гарантираме членството в ЕС. Това ще отвори възможностите за достъп до огромните средства на Съюза за селското стопанство и ще даде шанс за поставянето на нашите продукти на пазара от 500 милиона жители. Затова е важно да продължим напред“, каза Пендаровски.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Силяновска: Всичко може да смените, но никога родината

„Сител“ (Македония): Силяновска: Всичко може да смените, но никога родината

10 Април 2019 | 02:09 | Агенция "Фокус"
Гостивар. „Родината е неразделна част от народите. Често поглеждам към думите на Бърнард Шоу - всичко може да смените, може да смените идеологията, може да смените дрехите си, поведението си, но вашата родина никога“, заяви Силяновска-Давкова, кандидат за президент на ВМРО-ДПМНЕ и коалицията, на митинг в Гостивар.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

21tv (Македония): Блерим Река: Времето за президент албанец е сега

21tv (Македония): Блерим Река: Времето за президент албанец е сега

9 Април 2019 | 04:54 | Агенция "Фокус"
Тетово. Днес, през 2019 г. никой не може да накара албанците да гласуват против себе си. Това заяви кандидатът за президент, Блерим Река, пред жителите на Теарце, който заедно с опозиционните лидери Зиядин Села и Билал Касами се срещнаха с жителите на тази тетовска община. Река добави, че албанците без вътрешен съюз не могат да създадат външен съюз, както и без вътрешна национална интеграция, трудно ще има интеграция в Европа. Пред жителите на Теарце Река изрази разочарование, че държавата, след 18 години след Рамковото споразумение, не е успяла да предостави на ветераните от войната необходимото лечение, предава македонската телевизия „21 ТВ“.
„Очаквах, че поне на тези президентски избори албанските партии на власт ще се променят, ще приемат реалността и ще кажат „време е за албански президент“. Сега казват не, трябва да изчакаме още 20 години, за да дойде време за албански президент. Говоря открито в продължение на няколко дни, времето за албански президент е днес, на 21 април, ще имаме президент албанец“, заяви Река.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Курир“(Македония): Силяновска: Излезте на изборите, чрез президентските ще се отвори път за нови парламентарни избори

„Курир“(Македония): Силяновска: Излезте на изборите, чрез президентските ще се отвори път за нови парламентарни избори

9 Април 2019 | 04:44 | Агенция "Фокус"
Кичево. На тези избори най-важното е да се излезе и да не се остави проблемът с 40-процентната бариера. Защо се страхувам, че ако не достигнем бариерата, тогава може би президентът ще бъде избран в парламента, съобщава скопското електронно издание „Курир.
Това поиска кандидатът за президент на ВМРО-ДПМНЕ и коалицията Гордана Силяновска Давкова на предизборен митинг в Кичево.
„Голям противник съм на избирането на президент в Македония от събранието, защото тогава вие не само като гласоподаватели нямате влияние върху изборите, а двамата лидери на партиите ще го изберат, както направиха досега. Осемдесет и един членове ще потвърдят и вдигнат ръка. Той или тя няма да бъде нашата мярка, но ще бъде тяхната мярка. Вярвам повече в мъдростта на народа, че той може да разпознае не само партията, не само лидерите, но и личност, която ще излезе от него и ще работи за него и ще бъде с него“, подчертава Силяновска Давкова.
Тя посочи, че на президентските избори, след думите на премиера, ще се отвори пътя за нови парламентарни избори и, както каза, се знае кой ще спечели в тези избори и в условията на нова парламентарна коалиция ще започне процес на реформи.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Курир“ (Македония): Силяновска: Президентските избори трябва да бъдат спечелени не заради Гордана Силяновска, а за делегитимиране на правителството

„Курир“ (Македония): Силяновска: Президентските избори трябва да бъдат спечелени не заради Гордана Силяновска, а за делегитимиране на правителството

9 Април 2019 | 04:33 | Агенция "Фокус"
Кичево. Проф. Силяновска заяви на митинга в Кичево, че президентските избори трябва да бъдат спечелени не заради Гордана Силяновска, а за да се делегитимира властта, защото тя не обръща внимание на конституционното право и задължителното международно право, съобщава скопското електронно издание „Курир“.
Професор Силяновска каза, че Македония има сериозни проблеми с демократичния дефицит, очаквахме живот, а живота не го виждаме. Единствените промени, направени от правителството на реформата, беше промяната на името. От върховенството на закона няма следа или глас, в нашата страна цялата власт е съсредоточена в ръцете на премиера, а нашите свободи и права са застрашени, всяко правителство ви корумпира, абсолютно“, добави тя.
„Ние сме в разгара на корупцията и престъпността. Суверенитетът е най-застрашен от корупция и престъпност. Не може да се отива към ЕС без експертна и компетентна администрация. С партийна администрация реформите не са възможни, затова трябва да ги предупредим на тези избори.
„Непотизмът има пандемичен мащаб, където има непотизъм не може да има успех, но ние ще се справим с него. За всички обективни анализатори македонската система е хибриден режим, а не либерална демокрация“, каза професорът.
„Вярвам в мъдростта на хората, смятам, че той може да разпознае човек, който ще работи за него и ще бъде с него“, обяви Силяновска Давкова на митинга в Кичево.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Пендаровски: Аз ще бъда президент на всички граждани, няма да деля по вяра, народност или политическа принадлежност

„Канал 5“ (Македония): Пендаровски: Аз ще бъда президент на всички граждани, няма да деля по вяра, народност или политическа принадлежност

9 Април 2019 | 04:19 | Агенция "Фокус"
Бутел. Кандидатът за президент, Стево Пендаровски, че община Бутел от десетилетия е пример за това как трябва да функционира концепцията за общество за всички и единството на гражданите, предава скопският „канал 5“.
„Тук, в тази община, прекарах по-голямата част от живота си с хора от всички етнически общности. Моят лозунг е Заедно напред, означава обединение, а не делене. Едно общество за всички е концепцията, която започнахме да реализираме от 2016 година. Ще бъда президент на всички граждани и няма да деля по религиозна, национална или политическа принадлежност“, заяви Пендаровски.
Пендаровски подчерта, че това поколение политици се е заело и се занимава с най-трудните въпроси. Това доведе до покана за членство в НАТО и през юни да получим дата за започване на преговори с ЕС.
С това, каза той, нашите политически представители ще участват равноправно в решаването на световните въпроси, нито един въпрос за Македония, няма да се решава без Македония. Това ще означава отваряне на европейски фондове, повече инвестиции, нови работни места и по-висок стандарт за всички граждани.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Блерим Река: Сигурен съм , че ще достигна втория тур

Блерим Река: Сигурен съм , че ще достигна втория тур

7 Април 2019 | 13:55 | Агенция "Фокус"
Скопие. Кандидатът за президент Блерим Река заяви, че амбицията му е да спечели президентските избори, защото, казва той, има най-добрата концепция, цитира думите му македонското електронно издание “Република“.
Сигурен съм, че ще мина във втория тур. Не искам да говоря за това кой може да е моят опонент, защото аз отговарям за себе си, за моята програма, за моите прогнози, ”каза Блерим Река в интервю за телевизионния канал Al-Jazeera, цитиран от изданието.
Той смята, че са му необходими 150 хиляди гласоподаватели за да преодолее първия тур.
Да, това е минимум, но няма да спекулирам с цифри, това е статистическа категория. Мисля, че ще убедя не само албанските избиратели, но и гражданите на Северна Македония от всички националности, че моята концепция е правилна и устойчива.
Той все още се съмнява дали необходимата избирателна активност ще бъде достигната:
„В старите списъци има 1,8 милиона избиратели, според които тези избори ще се проведат, а стотици хиляди граждани вече са извън страната. Понастоящем в Северна Македония има 1,5 милиона гласоподаватели, така че се страхувам, че изборният процес може да се провали“.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стево Пендаровски: Гласът за Гордана Силяновска-Давкова е глас за трети мандат на Георги Иванов

Стево Пендаровски: Гласът за Гордана Силяновска-Давкова е глас за трети мандат на Георги Иванов

7 Април 2019 | 13:08 | Агенция "Фокус"
Скопие. Кандидатът за президент, подкрепен от СДСМ, Стево Пендаровски, се срещна тази сутрин с пенсионерите пред Дома на армията в Скопие, информира македонският електронен портал A1 On.
Пендаровски каза пред публиката, че изборите на 21 април и 5 май са не само президентски избори, а избор на диаметрално различна концепция от тази на ВМРО-ДПМНЕ.
"На 21 април и 5 май няма да решим дали ще бъде Стево президент или някой друг, но ние ще решим концепцията", заяви кандидатът за президент.
„Това, че може да се постигне по-добър договор (за името на страната) са детски приказки, по-добър договор от тоя здраве да е "каза Пендаровски.
Той заяви на пенсионерите, че според последните данни на Световната банка повече хора са емигрирали по време на Груевски, отколкото след независимостта на държавата и че основната цел на ВМРО-ДПМНЕ е да дойде на власт и, както казва той, да тормози гражданите.
„Да не бъдем измамени. Гласът за Силяновска е де факто глас за трети мандат на Георги Иванов. Гласуването на едни парламентарни избори за Мицковски е гласуване за удължаване на мандата на този международен престъпник, който избяга в Будапеща с нашите пари и ни даде урок, "каза Пендаровски.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гордана Силяновска-Давкова: Ако 81 човека чакат само да натиснат бутона, защото вече някой е взел решение, това не е парламент

Гордана Силяновска-Давкова: Ако 81 човека чакат само да натиснат бутона, защото вече някой е взел решение, това не е парламент

7 Април 2019 | 07:57 | Агенция "Фокус"
КУманово. Кандидатът за президент Гордана Силяновска-Давкова имаше предизборна среща с гражданите на Куманово. Според нея в Народното събранието на Република Македония има депутати, които вземат решения, без диалог и предварително договорени, информира македонската електронна медия МКД.
„Имаме послушно еднопартийно комунистическо Народно събрание. Това не е обида за миналото, но искам да кажа, че без опозиция, без диалог няма демокрация, което означава дебат с аргументи. Ако 81 човека там само чакат да натиснат бутона, защото по-рано вече е взето решението, това не е парламент ", отбеляза кандидатката за президент.
Силяновска-Давкова посочи, че в международното право ясно е формулирано - с международен договор не може да се нарушава Конституцията на нито една държава. Така тя визира Преспански договор, сключен от правителството на СДСМ. Според нея не е спазена волята на народа, която той изрази на референдума от 30 септември 2018 г.: „Нашите предци не са се борили за Северна Македония“, допълнила в предизборната си реч в Куманово кандидатката за президент Гордана Силяновска-Давкова.
Тя подчерта, че всички нормативни актове, които не се основават на правни норми, са недействителни и лесно могат да се оспорят: " Когато някой закон, без значение дали е международен или от вътрешното за страната право, не е юридически обоснован, той представлява проблем и може да бъде оспорен по законен път, а не със сила. Силата оставяме на историята. Но ние вярваме в силата на думата и аз ви уверявам, че това, което говоря, го помня, ще го помня и ще го приложа на практика ", акцентира в речта си на предизборната среща в Куманово Гордана Силяновска-Давкова.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Стево Пендаровски представи осем проекта за първите осем месеца от мандата му

„Сител“ (Македония): Стево Пендаровски представи осем проекта за първите осем месеца от мандата му

6 Април 2019 | 14:56 | Агенция "Фокус"
Скопие. Кандидатът за президент Стево Пендаровски представи днес осем проекта, които ще започнат да се реализират през първите осем месеца от мандата му, които, както той изтъква, отразяват неговите ключови ангажименти и стълбове на програмата, информира македонският телевизионен канал “Сител“.
Като първи проект той предвижда организирането на форум за безпартиен политически диалог.
„След години на конфликти и разделение на Македония е необходим междупартиен диалог по най-важните въпроси за гражданите. Президентът трябва да бъде глас на разума, баланс между политическите партии“, каза днес Пендаровски, добавяйки, че именно това е целта на този форум, който ще включва академичната и професионална общественост, бизнес общността, синдикатите и организациите на гражданското общество.
Директни срещи с гражданите, с предварително определен годишен календар на срещите, президентски център за непрекъснато политическо образование, който ще бъде различен от сегашното училище за млади лидери на Георги Иванов, стипендиантска програма, годишна конференция за научно-техническия прогрес, жените в политиката и президент на всички граждани са проектите, върху които ще се фокусира Пендаровски.
Той информира, че ще назначи специален съветник по въпросите на равенството между половете и ще насърчи участието на жените в политиката, а в кабинета си ще подготви стратегия за насърчаване на участието на жените в политиката. Той подчерта, че ще подкрепи ангажимента за задължително участие на най-малко 50% жени в избирателните листи на парламентарни и местни избори.
Кабинетът на президента, отбелязва Пендаровски, ще отразява мултикултурния характер на обществото.
„Аз ще бъда президент на всички граждани и първо ще го докажа в моя кабинет. Кабинетът на президента ще има представители от всички етнически общности, подбрани според тяхната компетентност и професионализъм“, каза Пендаровски.
На въпроса как оценява текущия ход на предизборната кампания, Пендаровски подчерта, че е доволен от степента на коректност на самите кандидати един спрямо друг. Що се отнася до политическата оферта, той подчерта, наред с другото, че неговата оферта е по-добра по всички важни точки за Република Северна Македония, започвайки от вътрешното сближаване, до интеграцията, която е ключов проект, без който страната не може да върви напред.
Според него е крайно време кандидатите в своите кампании да включат конкретни срокове и ако тези срокове не бъдат спазени, политическата отговорност да се носи на следващите избори.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): „Ще се стремя към по-малобройни, но по-ефикасни правителство и парламент“

„Нова Македония“ (Македония): „Ще се стремя към по-малобройни, но по-ефикасни правителство и парламент“

6 Април 2019 | 01:02 | Агенция "Фокус"
Битоля. „Ако бъда избрана за президент на Република Македония, първото нещо, което ще направя, е да се откажа от президентските привилегии, ще се стремя към по-малко, но по-ефективно правителство, както и по-малоброен парламент“, заяви на предизборен митинг в Битоля, кандидатът за президент Гордана Силяновска-Давкова, съобщава първият скопски вестник „Нова Македония.
Силяновска, говорейки за Преспанското споразумение, подчерта, че е приет против конституцията и, че международните договори трябва да се почитат само ако са приети съгласно конституцията, а Преспанският договор не е приет съгласно най-висшия правен акт на държавата, защото същият го подписва президентът на страната, а не правителството.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

24.мк (Македония): Пендаровски: Властта трябваше да вземе тежки решения и компромиси за да отвори вратите към Европа

24.мк (Македония): Пендаровски: Властта трябваше да вземе тежки решения и компромиси за да отвори вратите към Европа

6 Април 2019 | 00:39 | Агенция "Фокус"
Берово. С получаване на дата на започване на преговорите с ЕС, държавата ще използва 900 млн. евро годишно за развитие, голяма част за селското стопанство, така че е важно страната да продължи напред, заяви кандидатът за президент на коалицията СДСМ Стево Пендаровски в Берово и Делчево. Той подчерта политиката на сегашното правителство да отвори вратите към Европа, вместо тунелът, както той каза, където преди това се е намирала държавата, съобщава македонската медия 24.мк.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Курир“ (Македония): Пендаровски: Това, което се случи с България, ще бъде същото със Северна Македония, когато влезем в ЕС и НАТО

„Курир“ (Македония): Пендаровски: Това, което се случи с България, ще бъде същото със Северна Македония, когато влезем в ЕС и НАТО

6 Април 2019 | 00:32 | Агенция "Фокус"
Берово. Кандидатът за президент Стево Пендаровски беше сред гражданите на Берово тази вечер, съобщава македонското електронно издание „Курир.
Преди хората от Берово той подчерта политиката на сегашното правителство да отвори вратите към Европа вместо тунела, в който, както той каза, страната е била преди.
Той спомена горещия проблем с безработицата, който ще бъде преодолян след присъединяването към Европейския съюз. Като пример за решаване на проблема с безработицата Пендаровски посочи България, която след влизането в ЕС има 5,6% безработица.
„Вярвам, че за кратко време страната ни, както се случи в Република България, ще намали безработицата. Това ще стане чрез довършване на работите, свързани с присъединяването към НАТО и ЕС. НАТО гарантира сигурността на границите и не само в нашата страна. Веднага след като имаме гаранции тук, отваряме европейските фондове. Ако започнем преговорите през юни, ще имаме огромни средства в областта на селското стопанство. 120 милиона евро само през предходната година в субсидия. Ако се превърнем в държава, която преговаря, ще се увеличат. Смятам, че от съображения за сигурност и икономически причини няма по-добър вариант от този“, добави Пендаровски.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова ТВ“ (Македония): Река: Не може да се чака още 20 години албанец да стане президент на държавата

„Нова ТВ“ (Македония): Река: Не може да се чака още 20 години албанец да стане президент на държавата

6 Април 2019 | 00:19 | Агенция "Фокус"
Дебър. Кандидатът за президент Блерим Река заяви в Дебър, че е време и албанците да имат президент на държавата. Той, в присъствието на лидерите на „Алианс на албанците“ и „БЕСА“, Зиядин Села и Билал Касами, подчерта, че има пет основни приоритета за развитието на страната, а 21 април е референдум за албанците в Република Северна Македония, предава македонският телевизионен канал „Нова ТВ“.
„Говорим само за едно многоетническо общество, а трябва да говорим за мултиетническа държава. Това трябва да стане на 21 април, това е първият приоритет. Албанците не могат да бъдат само аморфна маса. Това е неприемливо, така че е голям приоритет да се преодолее този проблем“, заяви Река.
Мой приоритет, посочва, е и НАТО.
„Македония вече е сигурна, че ще стане член на Алианса. Някой се опитва да ме представи като политик, който иска да предотврати влизането в НАТО, това не е вярно. Споразумението от Преспа трябва да бъде приветствано, защото аз също се застъпвам да няма проблеми със съседите. Много е добър договорът с България, а проблемите със Сърбия трябва да бъдат решени. Македония никога не е имала проблеми с Албания и Косово. Албанците отвън и отвътре са за стабилни Македония и регион, аз само ще го задълбоча“, каза Река.
Лидерът на БЕСА Kасами подчерта, че най-накрая албанците имат свой кандидат за президент.
„Той е независим и обединява партиите от албанската опозиция. Очакваме всички албанци да гласуват на 21 април за Река, който е най-добрият кандидат. Единият кандидат не поиска гласовете на албанците, а другият не е говорил на албански, а иска гласовете, каза Касами.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Пендаровски: Ако не можеш да решиш проблемите със съседите, няма какво да търсиш в Брюксел

„Фокус“ (Македония): Пендаровски: Ако не можеш да решиш проблемите със съседите, няма какво да търсиш в Брюксел

5 Април 2019 | 23:03 | Агенция "Фокус"
Делчево. Кандидатът за президент Стево Пендаровски след обръщение пред гражданите на Берово продължи с митинг и в Делчево. Пред гражданите, Пендаровски говори за проблемите, които съществуват от години, за една- две били решени, съобщава електронното издание на македонския „Фокус“.
„В Европа казват, че ако не можеш да си решиш проблемите със съседите няма какво да търсиш в Брюксел. Всички тези тежки въпроси бяха решени за година-две. За една година подписахме договор с България, вместо много отдавна. Дойде ред на още по-тежък договор. Това, което мислеха, че никой не може да го реши, Заев и Ципрас го решиха. Вместо да се карат за история, решиха много стар проблем. Също така видима беше и трудната икономическа ситуация в страната. Ние наследихме пустош, особено в икономиката. В хазната, когато това правителство взе властта, нямаше пари за пенсии и заплати. Преди това беше разграбена. От тази позиция да стигнеш до стабилизация плюс решаването на проблеми със съседите заслужава аплодисменти“, подчерта Пендаровски.
Кандидатът за президент на Република Северна Македония говори за разделението на гражданите, както и за анулирането на споразумението, което, според него, се обявява от опозицията.
„Толкова много се разделихме в миналото, че това не трябва да продължава. Пред вас, уважавани граждани, има ясна дилема, дали ще вървим напред или както опозицията казва, че ще анулира споразумението, с което автоматично се връщаме назад. Затова мисля, че пред вас има ясна дилема. Или ще просперираме или ще се върнем назад. Това е алтернативата и гражданите казват, че трябва да вървим напред“, заяви Пендаровски в Делчево.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): Силяновска: Искам да бъда кактус

„Плюс Инфо“ (Македония): Силяновска: Искам да бъда кактус

3 Април 2019 | 16:16 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Ако не сте непокорни, няма наука, няма нито добра журналистика, ако не сте критични. От това нищо не избягва. Затова, че искам да бъда кактус“, заяви кандидатът за президент Гордана Силяновска Давкова на откриването на предизборния щаб, съобщава скопското електронно издание „Плюс Инфо“.
Запитана дали е доволна от кампанията на всичките трима кандидати, Силяновска Давкова каза:
„Аз съм модерна жена, разбира се, бих предпочела скромна кампания. Казвам, не се чувствам комфортно на билбордове, казвам, че може би не трябва да има такива събирания, но уважавам членството“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мендух Тачи: Стево Пендаровски не е консенсусен кандидат, той е претендент на правителвството

Мендух Тачи: Стево Пендаровски не е консенсусен кандидат, той е претендент на правителвството

2 Април 2019 | 11:43 | Агенция "Фокус"
Скопие. Стево Пендаровски не е съвместен, нито е консенсусен кандидат на президентските избори. Той е кандидат за правителството, заяви председателят на „Демократическата партия на албанците“ Мендух Тачи при гостуването си в предаването „Клик Плюс“ на ТВ 21.
Тачи добави, че все пак ДПА ще подкрепи кандидатурата на Пендаровски.
„Консенсусен кандидат ще бъде президент на Македония от албански произход... За консенсус става дума, когато дадеш на малцинството право“, коментира Тачи.
Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„НОВА“ (Македония): Пендаровски и Река обещаха ЕС и НАТО, Силяновска срещу промяна на името

„НОВА“ (Македония): Пендаровски и Река обещаха ЕС и НАТО, Силяновска срещу промяна на името

2 Април 2019 | 05:14 | Агенция "Фокус"
Скопие. Кандидатите за президент на държавата започнаха кампанията тази вечер и от срещите с гражданите изпратиха първите послания, съобщава скопската телевизия „НОВА“.
„Мина времето, когато политиците гледаха народа от високо и му казваха какво да прави. Аз и министър-председателят сме абсолютно равни с вас, това е новото в македонската политика, което никога не е било преди, ние сме същите, каквито бяхме преди да дойдем на власт“, заяви кандидатът за президент Стево Пендаровски в Крушево, където официално започна кампанията.
„Нашата опция е само напред. Тяхната е назад. Не трябва да допускаме това. Няма по-добър вариант от присъединяването към ЕС. Ако човек мисли, че чрез изолация икономиката ще процъфтява, лъже. Ние сме различни като небето и земята, затова призовавам за максимална мобилизация и избирателна активност на изборите“, каза Пендаровски.
С мотото „Река за републиката“ тази вечер кандидатът за президент от Алианса на албанците и „Беса“ започна президентската кампания от площад 4Скендербег“ в Скопие.
Той каза на гражданите, че гласовете им не са за търговия и призова за масово гласуване, независимо от коя партия принадлежат.
„С гласа си докажете, че не сме анонимни 20 процента. Докажете, че не сте само избиратели. Ето защо албанец не може да бъде избран за президент. Това ще се промени на 21 април, когато ще изберете президента. От вас зависи дали сте за албанец президент на републиката. Вие сте суверенът, който решава дали вашият глас ще направи Северна Македония многоетническа и евроатлантическа република“, каза Река.
ВМРО-ДПМНЕ и коалицията „За по-добра Македония“ започнаха кампанията от Охрид.
Силяновска каза на гражданите на Охрид, че ще бъде президент, който ще спазва Конституцията и законите, а ще води международната политика чрез икономическа, научна и културна дипломация, която според нея е много по-мощна от традиционната.
Говорейки за новото име на държавата, Силяновска-Давкова заяви, че ако бъде избрана, тя няма да може да го промени веднага, но смята, че това име на страната няма нито корен, нито бъдеще.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Кампанията на Блерим Река стартира от площад „Скендербег“ в Скопие

„Канал 5“ (Македония): Кампанията на Блерим Река стартира от площад „Скендербег“ в Скопие

2 Април 2019 | 04:44 | Агенция "Фокус"
Скопие. Кандидатът за президент Блерим Бека стартира своята предизборна кампания от площад „Скендербег“, съобщава телевизионният „Канал 5“.
Под мотото „Река за Републиката“ се предлага концепция за завръщане на републиканизма и републиката. Потвърждавайки кандидатурата си за президент, той обяви, че се застъпва за евроатлантическа и многоетническа република.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Инфо“ (Македония): Мина времето, когато политиците гледаха народа от високо

„24 Инфо“ (Македония): Мина времето, когато политиците гледаха народа от високо

2 Април 2019 | 00:07 | Агенция "Фокус"
Скопие. Мина времето, когато политиците гледаха народа от високо и му казваха какво да прави. Аз и министър-председателят сме абсолютно равни с вас, това е новото в македонската политика, което никога не е било преди, ние сме същите, каквито бяхме преди да дойдем на власт, заяви кандидатът за президент Стево Пендаровски в Крушево, предава скопската електронна медия „24 Инфо“.
Той каза на гражданите на Крушево, че се е присъединил към правителството, защото предприема стъпки, за които следващите поколения ще кажат, че тези хора не мислят за собствените си джобове, а за Македония.
В първия ден от кампанията той каза, че политическият щаб, който подкрепя неговия съперник в президентската надпревара, е против Рамковото споразумение и Преспанския договор и че по този начин те са против НАТО и Европейския съюз, което според него не е добро за страната.
Пендаровски посочи, че за първи път в историята на държавата 31 партии и над 30 хиляди граждани от всички етнически общности са застанали зад един кандидат за президент.
„Нашата опция е само напред. Тяхната е назад. Не трябва да допускаме това. Няма по-добър вариант от присъединяването към ЕС. Ако човек мисли, че чрез изолация икономиката ще процъфтява, лъже. Ние сме различни като небето и земята, затова призовавам за максимална мобилизация и избирателна активност на изборите“, заяви Пендаровски в Крушево.

Прево ди редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Курир“ (Македония): Мицкоски: Силяновска Давкова е лицето на истината и правдата, гласът за Пендаровски е глас за Заев

„Курир“ (Македония): Мицкоски: Силяновска Давкова е лицето на истината и правдата, гласът за Пендаровски е глас за Заев

1 Април 2019 | 23:08 | Агенция "Фокус"
Охрид. „Вярвам в Македония“, викаше Борис Трайковски, и всичко, което сме минали досега, няма да бъде напразно, ако го запазим. Затова се нуждаем от президент, който ще я води, суверенно, силно, уверено и отдадено. Професор Гордана Силяновска Давкова е такъв избор. Изключителен интелектуалец, без никакво петно в професионалната и житейската кариера. Боец. Силен характер“, заяви лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски на митинг в Охрид, предава скопското електронно издание „Курир“.
„Има противници, които ще кажат, че ни е критикувала в миналото, ще кажа точно „да”. Но това добавя огромна добавена стойност. Ние сме поколение политици, поколение македонци, граждани, които ще спорят с факти за своите политики, позиции и стъпки. Трябва да се сблъскаме с аргументите и ако нашите са по-слаби, трябва да приемем тези на събеседника. Трябва да прегърнем истината, а истината е, че Гордана ще бъде президент, а Митре кмет на Охрид“, каза Мицкоски.
Той заяви, че Македония се нуждае от лидерство, основано на доверие и почтеност.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): ДСИ ще агитира за Пендаровски „от врата на врата“

„Фокус“ (Македония): ДСИ ще агитира за Пендаровски „от врата на врата“

1 Април 2019 | 13:35 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) ще участва активно в предизборната кампания за президентските избори, но и за кметските в Дебър, където те имат свой кандидат. ДСИ информира, че освен централния щаб в Скопие, ще открие над 30 други в цялата страна, съобщава електронното издание на македонския „Фокус“.
„Всички сме мобилизирани, включително и ръководството на партията. ДСИ има свой представител на всички нива, хиляди активисти. Във всяко селище ще следваме нашата решимост. ДСИ се определя от концепцията за НАТО, ЕС, за единен компромисен президент“, поясни Арбер Адеми от партията.
Той добави, че дейностите на ДСИ ще включват директни срещи с граждани от „врата на врата“‘.
„Ще се отбележи също, че пътят към НАТО и ЕС е определен и не може да бъде спрян", допълни Адеми.
ДСИ открива общинските избирателни щабове в Сарай, Бутел и Студеничани. Изборната кампания официално стартира и ще приключи от Дебър.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Република“ (Македония): Кампанията за президентските избори в Македония: ВМРО-ДПМНЕ започва от Охрид с призив за „право и истина“

„Република“ (Македония): Кампанията за президентските избори в Македония: ВМРО-ДПМНЕ започва от Охрид с призив за „право и истина“

1 Април 2019 | 12:15 | Агенция "Фокус"
Скопие. В първия ден на кампанията за президентските избори в Македония кандидатът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска Давкова ще проведе митинг в родния й Охрид, съобщава близкото до кръговете на партията скопско електронно издание „Република“.
„Призовавам Ви на големия митинг на ВМРО-ДПМНЕ и коалиция „За по-добра Македония“ на градския площад в Охрид в 20:00 часа (21:00 часа българско време). Да излезем заедно и да подкрепим победата на проф. д-р Гордана Силяновска Давкова. За право и истина!“, бе обръщението, което председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски направи за първия митинг от кампанията за шестите президентски избори в Македония.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Press 24 (Македония): Кампанията за президентските избори в Македония: Пендаровски обеща „силна, сигурна и икономически напреднала държава“

Press 24 (Македония): Кампанията за президентските избори в Македония: Пендаровски обеща „силна, сигурна и икономически напреднала държава“

1 Април 2019 | 12:06 | Агенция "Фокус"
Скопие. В първия ден на кампанията за президентските избори в Македония кандидатът на управляващия СДСМ Стево Пендаровски обеща да бъде държавен глава на всички граждани и съвместна работа за „силна, сигурна и икономически напреднала държава“, предава скопската електронна медия Press 24.
„Ще бъда президент на всички граждани. Заедно ще изградим силна, сигурна и икономически напреднала държава. Заедно вървим напред!“, заяви кандидатът на СДСМ в социалната мрежа „Фейсбук“.
„Извървяхме дълъг и труден път, за да стигнем дотук. Но заедно можем да направим много повече. Днес решаваме да продължим напред, защото заслужаваме модерна, европейска държава“, подчерта Пендаровски в обръщението си.
Първият кръг на президентските избори ще се проведе на 21 април, а вторият - на 5 май.
В неделя кандидатите за президент на Македония Блерим Река („Алианс за албанците“), Гордана Силяновска Давкова (ВМРО-ДПМНЕ) и Стево Пендаровски подписаха Кодекс за поведение за справедливи и демократични избори в Държавната избирателна комисия (ДИК).

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Вечер" (Македония): Започва кампанията за шестите президентски избори в Македония

"Вечер" (Македония): Започва кампанията за шестите президентски избори в Македония

1 Април 2019 | 08:45 | Агенция "Фокус"
Скопие. Започва кампанията за шестите президентски избори в югозападната ни съседка, съобщава електронното издание на македонския вестник „Вечер“.
Кандидатът на управляващия СДСМ Стево Пендаровски започва кампанията си от Прилеп, претендентът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска – от Охрид, а Блерим Река от "Алианс за албанците" – от столицата Скопие. Предизборната кампания ще продължи до 19 април, последвана от ден за размисъл.
На предстоящите президентски избори правото на глас ще имат 1,808,131 граждани. За да бъдат успешни изборите, най-малко 40% от регистрираните избиратели или малко над 723 000 души ще трябва да упражнят правото си на глас на втория тур на 5 май.
От редакцията припомнят, че в неделя кандидатите за висшия държавен пост подписаха кодекс за провеждането на честни и демократични избори. Така те се ангажираха с обещанието, че изборната надпревара ще се води аргументирано и демократично.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Кандидатите за президент подписаха Кодекс за честни и демократични избори

„Макфакс“ (Македония): Кандидатите за президент подписаха Кодекс за честни и демократични избори

31 Март 2019 | 14:19 | Агенция "Фокус"
Скопие. Кандидатите за президент Блерим Река, Гордана Силяновска-Давкова и Стево Пендаровски, днес в сградата на Държавната избирателна комисия (ДИК) подписаха Кодекса за честни и демократични избори, предава “Макфакс“.
Председателят на ДИК Оливер Дерковски заяви, че текстът на Кодекса съдържа разпоредби, които всеки кандидат трябва да уважава.
"Това е добър и тържествен акт, който ни задължава да уважаваме демократичните ценности", каза Дерковски.
Кандидатът на Алиансът на албанците и БЕСА Блерим Река заяви, че е важно резултатът да бъде редовен, без значение кой печели.
„Влизаме в ново изкушение. Няма значение кой печели, важно е резултатът да е редовен, за да влезем в ЕС. Това няма да бъде състезание на живот и смърт, а надпревара за нова глава в държавата. Наше задължение е да изпълняваме задълженията на Кодекса“- каза Река.
Професорът, подкрепен от ВМРО-ДПМНЕ, Гордана Силяновска-Давкова, след подписването на Кодекса, изрази очакването, че борбата ще се ръководи от аргументи.
„За мен етичните правила са еднакво важни и може би по-важни от закона и справедливостта. Очаквам трудна битка, въпреки че съм жена. Борба с аргументи, а не с хитрини. Надявам се, че гражданите ще имат последната дума, ”каза Гордана Силяновска-Давкова.
Кандидатът на СДСМ Стево Пендаровски подчерта, че е добре, че подписването на Кодекса стана практика. Той обеща, че подписването ще бъде изпълнено.
„Не се съмнявам, че тримата ще направим всичко възможно за демократична борба. Искам да пожелая успешни, честни, демократични избори. Успех на съперниците, ”каза Стево Пендаровски.
Кампанията за президентските избори започва утре, 1 април и завършва на 19 април в полунощ. Първият кръг на гласуването за президентските избори ще се проведе на 21 април, а вторият на 5 май.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РСЕ (Македония): Ако активността е под 40 процента на втория тур, ще бъдат свикани нови избори

РСЕ (Македония): Ако активността е под 40 процента на втория тур, ще бъдат свикани нови избори

31 Март 2019 | 13:32 | Агенция "Фокус"
Скопие. Ако избирателната активност на втория тур е под 40%, изискването за успешни избори няма да е изпълнено. В този случай незабавно ще бъдат насрочени нови избори, казва председателят на Държавната избирателна комисия на Македония Оливер Дерковски в интервю пред македонската редакция на Радио Свободна Европа.
„През изминалия период Държавната избирателна комисия взе всички организационни мерки, необходими за организирането и провеждането на тези президентски избори в страната без значение дали те са или не са условие за получаване на дата за преговори с ЕС. ние действаме като държавен орган и провеждаме всички необходими мерки за организиране на кристално чисти избори. Тук обаче трябва да подчертая, че в изборният процес участват няколко заинтересовани страни, което означава, че е важна не само Държавната избирателна комисия. Да, ДИК е органът, който се грижи за организацията, осъществяването на изборния процес, като един от тези фактори, но в случая с президентските избори имате ситуация, в която например кандидатите, организаторите на кампании, също трябва да бъдат внимателни по отношение на изборния процес и да бъдат честни и чисти, за да премине всичко по най-добрия начин.“ - заяви Дерковски.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Зоран Заев обеща предсрочни парламентарни избори, ако Пендаровски загуби в президентската надпревара

„Независен“ (Македония): Зоран Заев обеща предсрочни парламентарни избори, ако Пендаровски загуби в президентската надпревара

28 Март 2019 | 07:35 | Агенция "Фокус"
Скопие. Премиерът на югозападната ни съседка и лидер на управляващия СДСМ Зоран Заев обеща предсрочни парламентарни избори, ако кандидатът на партията Стево Пендаровски загуби в президентската надпревара, съобщава електронното издание на македонския вестник „Независен“.
От редакцията подчертават, че Заев все пак е изразил увереност в победата на управляващата коалиция в предстоящия вот за висшия държавен вот. „Вярвам, че Пендаровски ще спечели, зад него са всички етнически общности, обединени, и ако не спечелим, аз съм готов да обявя предсрочни парламентарни избори, но само при възможност за решение от Европейския съюз за отваряне на главите за преговори, за положително решение за Република Северна Македония. Ако Пендаровски не спечели изборите, Заев ще позволи на опозицията да призове за провеждането на предсрочни избори.
В рамките на телевизионния дуел с лидера на ВМРО-ДПМНЕ Заев попита Християн Мицковски дали ще се оттегли от ръководния пост в партията, ако кандидатът й Гордана Силяновска Давкова загуби изборите. Мицковски обаче не отговори конкретно.
И Заев, и Мицковски говорят за демократичен, кристално ясни процеси в страната, в случай на победа на партиите им.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Дамовски, МКД: Две коалиции могат да се изправят една срещу друга на втория тур на президентските избори в Македония – управляващата СДСМ-ДСИ срещу новата опозиционна група ВМРО-ДПМНЕ с Алианса за албанците и БЕСА

Александър Дамовски, МКД: Две коалиции могат да се изправят една срещу друга на втория тур на президентските избори в Македония – управляващата СДСМ-ДСИ срещу новата опозиционна група ВМРО-ДПМНЕ с Алианса за албанците и БЕСА

27 Март 2019 | 21:36 | Агенция "Фокус"
София. Две коалиции могат да се изправят една срещу друга на втория тур на президентските избори в Македония – управляващата СДСМ-ДСИ срещу новата опозиционна група ВМРО-ДПМНЕ с Алианса за албанците и БЕСА. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ главният редактор на електронното издание МКД Александър Дамовски. Според него, въпреки че кампанията започва в понеделник, а изборите са чак през май, основните играчи за втория тур се групират около двамата очертаващи се претенденти: Стево Пендаровси и Гордана Силяновска. „Ще бъде интересно как Алиансът на албанците и БЕСА, две партии на албанските граждани на Северна Македония, които излязоха с кандидат Блерим Река, решат какво да правят на втория тур: дали да се въздържат, дали да гласуват за Гордана Силяновска или Стево Пендаровски, дали да оставят симпатизантите си всеки сам да решава, или пък скришно под масата да пратят пари, за да се гласува за единия или за другия кандидат. За сега в тази комбинация по-близко е Гордана Силяновска като кандидат на ВМРО-ДПМНЕ“, коментира той. Александър Дамовски допълни, че решението се подсказва от частичните местни избори в Дебър, провели се заради смъртта на предходния градоначалник. На тях ВМРО-ДПМНЕ не издигна свой кандидат за кмет, обясни той и добави, че това се тълкува като съгласуване между ВМРО-ДПМНЕ и двете по-малки албански партии - Алианса и БЕСА. Според него очевидна е договорката дебърското кметско място да се отстъпи на Алианса, а ВМРО-ДПМНЕ да поддържа техния кандидат срещу подкрепата за втория тур на 5 -ти май, когато се очаква Алиансът да застане зад Гордана Силяновска.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Всички участници в изборите да поемат отговорност за честни избори

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Всички участници в изборите да поемат отговорност за честни избори

27 Март 2019 | 15:35 | Агенция "Фокус"
Скопие. По актуални теми с акцент върху президентските избори разговаряха делегациите на СДСМ, ръководена от президента Зоран Заев, и на ОССЕ, ръководена от ръководителя на мисията в страната посланик Клеменс Коя, съобщава радио „Свободна Европа“.
Двете делегации заключиха, че на предстоящите президентски избори всички участници трябва да покажат демократична зрялост и отговорност пред държавата, гражданите свободно да упражняват правото си на глас, а изборите да бъдат честни и редовни.
Мисията на ОССЕ вече участва активно, наблюдателите на организацията следят дейностите преди и по време на кампанията, работата на институциите, а като част от мониторинга, ОССЕ ще наблюдава и медийното отразяване по време на кампанията.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): СДСМ ще се съгласи на предсрочни избори, ако кандидатът им за президент загуби

„Фокус“ (Македония): СДСМ ще се съгласи на предсрочни избори, ако кандидатът им за президент загуби

27 Март 2019 | 07:20 | Агенция "Фокус"
Скопие. Ако кандидатът за президент на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) Стево Пендаровски не спечели предстоящите избори, председателят на партията и премиер на страната Зоран Заев е готов да говори с опозицията за предсрочни парламентарни избори, заяви самият той във вторник вечерта, предава македонският „Фокус“.
„Това би дало основания на опозицията да поиска избори. Казвам го ясно и категорично, приемам предсрочни парламентарни избори, ако Пендаровски загуби и позицията ги поиска. По този начин и Мицковски трябва да каже ясно и категорично, дали ще си подаде оставката, ако кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ загуби“, заяви Заев.
В отговор на това Мицковски заяви, че е избран за председател на партията на конгрес и има четиригодишен мандат.
„Мицковски ще ви победи на следващите парламентарни избори, ако удържите на думата си“, добави още той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Артан Груби, ДСИ: Македония ще има албанец за премиер и президент

Артан Груби, ДСИ: Македония ще има албанец за премиер и президент

26 Март 2019 | 14:19 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македония ще има албанец за премиер, както и за президент, увери Артан Груби, влиятелна фигура в най-голямата албанска партия в Македония – „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) по време на гостуването си в програма на албанска телевизия, предава опозиционното скопско електронно издание „Република“.
„Също както успяхме, например, да направим Фатмир Бесими министър на отбраната, което беше немислимо, както успяхме да направим Талат Джафери министър на отбраната, Аджим Нухиу министър на вътрешните работи, което беше абсолютно немислимо. Успяхме да назначим омбудсман. Това, че ще успеем да вземем Гуверньорът, това, че взехме председателя на парламента. А утре ще вземем и премиера и президента на страната, с малко късмет“, подчерта Груби.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Република“ (Македония): Силяновска-Давкова с 6% преднина пред Пендаровски

„Република“ (Македония): Силяновска-Давкова с 6% преднина пред Пендаровски

26 Март 2019 | 13:00 | Агенция "Фокус"
Скопие. Ако изборите в Македония бяха днес, 32,3% от избирателите биха гласували за кандидата на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова, 26,1% за претендента от Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) и неговата коалиция (ДСИ,ДПА, „Алтернатива“) Стево Пендаровски и 10,9% за кандидатът на албанската опозиция Блерим Река („Алианса на албанците“ и БЕСА), показва анкета на М-Проспект за телевизия „Телма“, предава опозиционното скопско електронно издание „Република“.
От агенцията уточняват, че резултатите от допитването са предмет на статистическа грешка от 3,1%. Експертите казват, че когато разликата между кандидатите е в рамките на статистическата грешка, това не е разлика и е по-вероятно те да са с изравнени сили.
Според тази анкета консенсусният кандидат на СДСМ и ДСИ би получил 15,2% от гласовете на етническите албанци в Македония.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Пендаровски би победил във втория кръг с 6% разлика

„Фокус“ (Македония): Пендаровски би победил във втория кръг с 6% разлика

25 Март 2019 | 21:31 | Агенция "Фокус"
Скопие. Консенсусният кандидат за президент, Стево Пендаровски, би спечелил втория тур на президентските избори с разлика от около 6%, според проучване на агенция „М-Проспект“, подготвено за телевизия Телма, пише македонският „Фокус“.
Според резултатите от анкетата Пендаровски би събрал 32,4% от гласовете, докато Силяновска – 26,2%.
От друга страна 22,7% от запитаните отговарят, че още не са решили за кого ще гласуват.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс инфо“ (Македония): Лозунгът на кампанията на Стево Пендаровски ще бъде „Заедно напред!“

„Плюс инфо“ (Македония): Лозунгът на кампанията на Стево Пендаровски ще бъде „Заедно напред!“

23 Март 2019 | 12:44 | Агенция "Фокус"
Скопие. "Заедно напред!" е лозунгът, под който ще се проведе кампанията на кандидата за президент Стево Пендаровски, реши Централният изборен щаб на СДСМ, цитиран от македонското електронно издание “Плюс Инфо“.
Лозунгът, отразява същността на програмата на Стево Пендаровски, основана на единството, обединението на гражданите и ускореното развитие на страната по пътя към НАТО и ЕС, заявяват от СДСМ.
На разширеното заседание на Централния изборен щаб, където присъстваха всички министри, кметове и местни лидери, лидерът на партията и премиер Зоран Заев помоли всички в партията да проведат „кристално чисти избори“.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гордана Силяновска-Давкова: Въпросът за името ще го държа отворен

Гордана Силяновска-Давкова: Въпросът за името ще го държа отворен

16 Март 2019 | 12:30 | Агенция "Фокус"
Скопие. Кандидатът за президент на Македония Гордана Силяновска-Давкова заяви, че ако стане президент ще държи въпроса за името на страната отворен в интервю пред сръбския вестник „Политика“, цитиран от скопското издание “Република“
Получаването на подкрепата на ВМРО-ДПМНЕ не означава, че ще се обръщам само към членовете на тази партия. Реших да се кандидатирам за управлението заради състоянието на демокрацията и концентрацията на властта в ръцете на управляващата коалиция, която не чу нито опозицията нито народа за референдума - подчертава Силяновска-Давкова за политиката.
„Предупредихме, че промяната на името не решава ключовите въпроси и отваря кутията на Пандора за вътрешни сблъсъци и отклонява страната от реформите. Отвореното писмо бе подписано от седемдесет важни имена, включително Милан Кундер. Преспанският договор като странична вреда има за цел да унищожи конституционната система. Вече няма място за изброяване на всички случаи, в които са нарушени законите, но Виенската конвенция за международните споразумения е нарушена. Референдумът говори сам за себе си. Македония днес има конституция от октомври, която не е демократично споразумение. Властите не само се отрекоха от съществуването на македонското малцинство в съседните страни, но и унищожиха правото на самоопределение на македонския народ (установено през 1944 г.). Македонците се приравняват към по-малки етнически общности. Терминът "македонец" се използва само в етнически смисъл и никой не знае как се нарича нацията / демосът на тази страна. Всички тези неща са фундаментални, а не политически или партийни.

Политика: Какво планирате да направите в това отношение, ако бъдете избрана за президент?

Планирам държа въпроса за името отворен, ще създам международна група от експерти, които ще напишат доклад за нарушения на националното и международното право и ще предприемат действия по тези констатации. Когато говорим за европейска интеграция, правителството загуби своя компас, като прокара споразумението от Преспа, демонстрирайки пълна неспособност да се осъществи една единствена реформа. Македония се отклони и не е изненадващо, че от Брюксел идва послание, че все още не сме готови за началото на преговорите. Поляризацията на двете най-големи македонски партии раздвои македонските граждани, така че впечатлението е, че ключовите решения могат да се вземат само от албанските партии, които са на власт. Защо македонците не се обединяват? Ако през 2001 г., дори и преди това междуетническото разделение беше най-големият проблем на страната, сега македонците бяха разделени през последните години. Опитвам се да обединя гражданите около идеята за върховенство на закона и правосъдието, което е моето мото. Демокрацията изисква граждани и ние трябва да се съпротивляваме на властта, която има в своите ръце тайните служби и медиите и дори симпатиите на международната общност като награда за добре свършена работа.

Политика: Като потенциален президент, как виждате безизходицата в диалога в Брюксел между Белград и Прищина и може ли да се поддържа в Македония?

Косовският проблем е открит въпрос, който обременява не само Белград и Прищина, но и региона. ЕС, за съжаление, не намери правилната формула, която да има истинска европейска перспектива за целия регион и да не се свежда до изнудване и измама. Разказът на македонското правителство е противоречив: от една страна се казват, че ние (почти) сме в НАТО и че е това е постоянна гаранция за мита, а от друга страна те все още се страхуват от ефектите на доминото, ако се извърши промяна на границите. Нашите страни са част от Европа и дали те ще станат част от ЕС, това зависи и от ангажимента на Брюксел и от положението в ЕС. Първият тест са европейските избори през май.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Последиците от земетресенията в Албания. 22 септември 2019 г.
Последиците от земетресенията в Албания. 22 септември 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.