НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:04


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново: Започна XVII-ти Национален фестивал на любителските камерни и кафе-театри в Свищов

Велико Търново: Започна XVII-ти Национален фестивал на любителските камерни и кафе-театри в Свищов

22 Март 2019 | 17:34 | Агенция "Фокус"
Свищов. През тази година Националния фестивал на любителските камерни и кафе-театри в Свищов може да се похвали с рекорден брой участници от всички краища на България. Записаните състави са 16, като по-голямата част от тях ще играят за първи път на свищовска сцена, съобщиха от пресцентъра на Общината.
Преди официалното откриване, в свищовския манастир „Св. Св. Петър и Павел“ беше отбелязана 115-годишнината от дарителския акт на Кирил Д. Аврамов за построяване на сграда за читалище и театър в Свищов. Веднага след това, по традиция Фестивалът беше открит от кмета на община Свищов Генчо Генчев, който приветства участниците, гостите и организаторите от ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“, които за седемнадесети път реализират националното културно събитие.
Програмата започна с изява на театрали от Бяла Черква, Великотърновско, след което продължи с участници от Нова Загора, Трявна, Габрово, Гълъбово, Троян, Свищов и Своге. През втория фестивален ден своите театрални заложби ще покажат съставите от Приморско, частен клуб – Трявна, София, Бургас, Каварна, Сопот, Костинброд и Карлово.
През двата фестивални дни жури в състав: Крум Гергицов, Сашо Петков и Росен Чапанов ще оценява представянето на театралните групи, като на финала ще отличи най-добре представилите се сред тях.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Рекорден брой участници ще се включат в 17-ия Национален фестивал на любителските камерни и кафе-театри в Свищов

Велико Търново: Рекорден брой участници ще се включат в 17-ия Национален фестивал на любителските камерни и кафе-театри в Свищов

19 Март 2019 | 12:14 | Агенция "Фокус"
Свищов. Рекорден брой участници ще се включат в 17-ия Национален фестивал на любителските камерни и кафе-театри в Свищов. Записаните състави са 16 и са от всички краища на България. Това каза в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново Йордан Герчев, който е един от организаторите. Голяма част от актьорите стъпват за пръв път на свищовска сцена. Те са от Бяла Черква, Нова Загора, Трявна, Габрово, Гълъбово, Троян, Свищов и Своге, София, Бургас, Каварна, Сопот, Костинброд и Карлово.
„Пиесите, които те предлагат са много разнообразни. Наред с класическите театрални постановки, които са моноспектакли, има и авторско творчество. Имаме три моноспектакъла, всичко останало е пиеси. Няколко заглавия ще кажа. Бяла черква представят „Разкош от мизерия“ по Радослав Младенов, 60 минути е пиесата. Повечето са толкова дълги. Ще спомена един от спектаклите „Бае Славе“, който е по романа „Чамкория“ на Милен Русков. Един млад състав от Бургас гостува с класическата пиеса на Петко Тодоров „Змейова сватба“. Има постановка на Петър Тошков, режисьор от Гълъбово, който представя пиесата „Другият човек“, каза още Йордан Герчев. По думите му и тази година ще има награди, а съставите ще оценява жури от трима членове – Крум Гергицов, Сашо Петков и Росен Чапанов. Пълният списък с имената на пиесите и часовете, в които ще бъдат представени, е поместен на интернет сайта на Община Свищов.
17-ото издание на Националния фестивал на любителските камерни и кафе-театри ще е на 22 и 23 март. Началото и в двата дни ще е от 10.00 часа, а съставите ще се изявяват на сцената на Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови“.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Започна приемът на заявки за участие в 17-я Национален фестивал на любителските камерни и кафе-театри в Свищов

Велико Търново: Започна приемът на заявки за участие в 17-я Национален фестивал на любителските камерни и кафе-театри в Свищов

29 Януари 2019 | 11:51 | Агенция "Фокус"
Свищов. Започна приемът на заявки за участие в 17-я Национален фестивал на любителските камерни и кафе-театри в Свищов. Събитието е традиционна част от културния календар на общината и се провежда ежегодно през март. Това каза в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново Йордан Герчев, един от организаторите. Той подчерта, че през настоящата година фестивалът преминава под знака на 150-годишнината от отпечатването на Устав на българското читалище в Свищов и 115 години от дарителския акт на патрона на Първо българско народно читалище „Еленка И Кирил Д. Аврамови“ Кирил Аврамов за построяване на сградата. „В срок до 15 март каним всички колеги от страната да представят своите заявки за участие на театрален състав във фестивала“, поясни Йордан Герчев. През миналата година в събитието се включиха 9 колектива. Съгласно статута на фестивала, с право на участие в него са всички любителските камерни и кафе – театри без жанрово ограничение. „Театралните групи представят по един спектакъл с времетраене до 60 минути пред съставено от професионалисти жури. Ще бъдат връчени специална награда на кмета на Община Свищов, три награди за спектакъл и по три награди за мъжка и за женска роля“, каза още Йордан Герчев.
Фестивалът на любителските камерни и кафе – театри води началото си от 1998 г., когато се провежда първото му издание. След двугодишно прекъсване, през пролетта на 2000 г. се провежда за втори път и е посветен на 130 годишнината от Първото театрално представление в Свищов.
17-тото издание ще се проведе на 22 и 23 март.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Държавният глава на Франция Еманюел Макрон бе посрещнат на летището в Белград от сръбския си колега Александър Вучич. 15 юли 2019 г.
Държавният глава на Франция Еманюел Макрон бе посрещнат на летището в Белград от...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.