НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:56


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

София: Протест под мотото „Не, на предателството на националния интерес с Мобилен пакет 1” ще се проведе в столицата на 27 март

София: Протест под мотото „Не, на предателството на националния интерес с Мобилен пакет 1” ще се проведе в столицата на 27 март

26 Март 2019 | 22:16 | Агенция "Фокус"
София. Протест под мотото „Не, на предателството на националния интерес с Мобилен пакет 1” ще се проведе в столицата. Това съобщиха от пресцентъра на Българска стопанска камара. Протестът ще бъде пред сградата на ДСБ (кръстовището на бул. "Витоша" и ул. "Кърниградска") на 27 март, от 12.00 ч. В него ще вземат участие превозвачи от цялата страна, обединени в Конфедерация на автобусните превозвачи (КАП).
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пакетът „Мобилност“ 1 на дневен ред в навечерието на протеста на превозвачите (ОБЗОР)

Пакетът „Мобилност“ 1 на дневен ред в навечерието на протеста на превозвачите (ОБЗОР)

26 Март 2019 | 21:27 | Агенция "Фокус"
София. Ден след като стана ясно, че пакетът „Мобилност“ ще влезе за гласуване в Европейския парламент на 27 март, темата остана на дневен ред сред институции, политици и бранш. Заради решението се очаква българските превозвачи да излязат на протести в Страсбург и в София. За 27 март има организиран чартърен полет за 105 души, които ще протестират в Страсбург. Протестът в София ще бъде организиран пред сградата на Европейската комисия на ул. „Г. С. Раковски“. Очаква се в столицата да изразят недоволството си и представители на 12 000 български транспортни фирми с международен лиценз.
Спор се породи около темата за отсъствието на трима български евродепутати в лицето на Светослав Малинов, Неджми Али и Николай Бареков от гласуването, което трябваше да определи дали пакетът да влезе в дневния ред на последното заседание на Европейския парламент. След тази информация стана ясно, че евродепутатът Светослав Малинов е имал проблеми с полета и не е успял да стигне.
От БСП определиха отсъствието на българските евродепутати като позор. Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски обърна внимание, че има една възможност Бойко Борисов да покаже, че наистина е загрижен за българските превозвачи. Той призова министър-председателя да се свърже с председателя на ЕП Антонио Таяни и го убеди да оттегли пакета „Мобилност“ от дневния ред. „Единственият, който може да оттегли тази точка от утрешната сесия, е Таяни. Доколкото знам, са от една партия. Би трябвало, ако ЕНП е загрижена за страните, засегнати от пакета „Макрон“, точката утре да не я видим в дневния ред“, заяви той. „Много е важно политиците да бъдем последователни в позициите и действията си. Поне в рамките на 2-3 години, ако може. По темата пакет „Мобилност“ БСП е последователна от 2017 година, когато този въпрос е поставен. Винаги сме защитавали и отстоявали правата на тези български граждани. Не така стоят нещата с колегите от ГЕРБ и от ЕНП“, посочи Свиленски. Той обърна внимание, че народните представители от БСП Димитър Данчев и Манол Генов ще вземат участие в протеста в Страсбург, а тези, които не заминат, ще бъдат на протеста на превозвачите в София.
Отговор на упреците на БСП даде транспортният министър Росен Желязков, който отчете, че по темата има много спекулации. „В момента трябва да бъдем повече от единни и да не търсим вина там, където няма, да не търсим виновник. Нито една от другите държави не си позволява такова национално поведение. Напротив - търпим и получаваме изключително положителна обратна връзка както по отношение на единството в членовете ни в ЕП, което не се наблюдава при останалите държави, така и по отношение на координацията на изпълнителната власт и членовете на ЕП“, обясни Желязков. По думите му вчера е можело всичко да приключи, но не са достигнали два гласа. Министърът даде пример с Литовската делегация, която е част от нашата група и обърна внимание, че тя не е успяла да отиде на заседанието, заради проблеми с трафика, но литовците взаимно не се упрекват. Министър Желязков обясни, че страната ни ще преговаря с Румънското председателство да не се провеждат триалозите по пакета „Мобилност“, тъй като без тях процедурата ще остане за следващия европарламент. Желязков обърна внимание, че предложенията от пакет „Мобилност“ 1 се доближават до националното законодателство на централноевропейски държави, срещу които е започната наказателна процедура. По думите му тези, които най-много настояват за пакета, също имат опасения. Според него, ако утре пакетът „Мобилност“ 1 не мине през пленарна зала, това ще бъде крахът му. Министърът коментира и протеста на превозвачите в Страсбург. По думите му протестът обединява превозвачите от страните на единомислещите и показва реалното отношение към последиците от прилагането му.
Браншът беше единен в своята позиция срещу пакета „Мобилност“. „Фокус“ потърси представители на транспортните фирми у нас за мнение и коментар. Заместник-председателят на Националното сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов заяви, че на площада пред Европейския парламент в Страсбург ще има минимум 1000 протестиращи. Той отчете, че няма да се допуснат камиони. По повод обсъжданата възможност превозвачи да влязат в пленарна зала в Страсбург, превозвачът коментира: „Не виждам как ще стане, а и кому е нужно. Въпросът е хората, неубедени в правотата ни, да бъдат убедени. Надали това ще стане с по-силови действия, като влизане в парламента“.
Изпълнителният директор на Камарата на автомобилните превозвачи Димитър Димитров обясни, че пакетът „Мобилност“ е изключително спорен и изрази надежда, че няма да мине в този Европейски парламент. „Ние като бизнес нямаме никаква представа какво ще се гласува. Това е прецедент в ЕК, с отхвърлени 2 от 3 доклада на една законодателна инициатива в ресорната транспорта комисия“, коментира Димитров.
Росен Димитров от Националната транспортна асоциация подчерта, че ако пакетът „Мобилност“ бъде приет, ще се получи така, че фирми от трети страни ще имат предимство пред страни-членки на ЕС. „Кажете ми, ако ние пререгистрираме нашите превозни средства в страни извън ЕС как тогава ще бъде налаган този пакет „Мобилност“ за автомобили, регистрирани в Русия или Турция. Той е невалиден“, каза още Димитров. Той допълни, че Турция или Русия никога при една дискусия няма да бъдат съгласни да се промени конвенция AETR или другите конвенции въз основа, на които се извършват другите превози. „Тоест насилствените мерки и усилия, които хвърлят силните страни-членки в ЕС срещу техните съюзници няма как да бъдат прилагани срещу страни извън ЕС, спрямо трети страни. Реално излиза така, че ако имаш фирма или регистрирани превозни средства в трети страни ще имаш предимство пред страна-членка на ЕС“, обясни Димитров.
По-късно вечерта във вторник премиерът Бойко Борисов обяви, че в рамките на деня е писал на премиерите на Гърция, Испания, Ирландия, Португалия, Словакия и Хърватия, както и на лидерите на партии от ЕНП от тези държави, с молба да подкрепят усилията на българските евродепутати за удължаване на срока за дебати и изработване на едни по-балансирани и справедливи мерки по пакета "Мобилност". В официалната си страница във "Фейсбук" той написа още: "Благодаря на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, с когото разговарях миналата седмица по темата, че взе предвид аргументите срещу настоящите текстове, които му изложиха и евродепутатите от България, Унгария, Полша, Латвия и Литва. Таяни обяви, че има правна неяснота, след като 2/3 от текстовете са отхвърлени от транспортната комисия и Европейският парламент утре отново ще гласува дали пакетът да остане в дневния ред на тази пленарна сесия".
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Писах на премиерите на Гърция, Испания, Ирландия, Португалия, Словакия и Хърватия да подкрепят усилията ни за справедливи мерки по пакета “Мобилност”

Премиерът Бойко Борисов: Писах на премиерите на Гърция, Испания, Ирландия, Португалия, Словакия и Хърватия да подкрепят усилията ни за справедливи мерки по пакета “Мобилност”

26 Март 2019 | 20:44 | Агенция "Фокус"
София. Днес писах на премиерите на Гърция, Испания, Ирландия, Португалия, Словакия и Хърватия, както и на лидерите на партии от ЕНП от тези държави, с молба да подкрепят усилията на българските евродепутати за удължаване на срока за дебати и изработване на едни по-балансирани и справедливи мерки по пакета "Мобилност". Това е написал премиерът Бойко Борисов в официалната си страница във "Фейсбук". "Благодаря на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, с когото разговарях миналата седмица по темата, че взе предвид аргументите срещу настоящите текстове, които му изложиха и евродепутатите от България, Унгария, Полша, Латвия и Литва. Таяни обяви, че има правна неяснота, след като 2/3 от текстовете са отхвърлени от транспортната комисия и Европейският парламент утре отново ще гласува дали пакетът да остане в дневния ред на тази пленарна сесия", допълва Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Димитров, Камара на автомобилните превозвачи: Протест в София срещу пакета „Мобилност“ ще има, очакват се над 250 души

Димитър Димитров, Камара на автомобилните превозвачи: Протест в София срещу пакета „Мобилност“ ще има, очакват се над 250 души

26 Март 2019 | 20:17 | Агенция "Фокус"
София. Протест в София срещу пакета „Мобилност“ ще има, очакват се над 250 души. Това каза за Агенция „Фокус“ изпълнителният директор на Камарата на автомобилните превозвачи Димитър Димитров по повод появилите се информации, че протестът се отменя. „Ще се случи това, което сме заявили. Имаме разрешително. Явно някои хора се притесняват от това и се опитват всячески да го саботират. Не смятам да ги правя известни, като ги назовавам“, каза още Димитров. Той допълни, че членове на Камарата ще протестират и в Страсбург. „Протестирахме и в Брюксел, ще протестираме утре и в Страсбург. Просто имаше ограничение - само един самолет от 100 души, няма как да събереш всички желаещи“, допълни той. Димитров уточни, че ако тези протести биха били от полза да забавят диалозите и пакетът "Мобилност" да придобие някакъв нормален, разумен и целесъобразен вид, или въобще да го няма, те ще продължат. „Ако успеем по този начин да накараме евродепутатите да се замислят. Почнали сме, ще играем мача до край“, допълни той.
Изпълнителният директор на Камарата на автомобилните превозвачи припомни, че протестът започва в 12.00 часа пред храм-паметника "Св. Александър Невски. „Хората тръгват по ул. „Оборище“ към 12.30 часа. Ще завият наляво по улица „Г. С. Раковски“ и шествието продължава до сградата на Европейската комисия в София, където протестиращите ще останат до около 15.00 часа, докато имаме някаква информация какво се случва с гласуването в Еврейския парламент“, каза още той.
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Росен Желязков: Текстове от пакета „Мобилност“ 1 се доближават до законодателството на централноевропейски държави, срещу които е започната наказателна процедура

Министър Росен Желязков: Текстове от пакета „Мобилност“ 1 се доближават до законодателството на централноевропейски държави, срещу които е започната наказателна процедура

26 Март 2019 | 17:58 | Агенция "Фокус"
София. Текстове от пакета „Мобилност“ 1 се доближават до националното законодателство на централноевропейски държави, срещу които е започната наказателна процедура. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на брифинг за пакета „Мобилност“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
На въпрос как ще коментира думите на председателя на ЕП Антонио Таяни, че липсата на 2/3 одобрено досие води до големия пробив невъзможността на пакета „Мобилност“ 1 да бъде придвижен законодателно в Страсбург, министърът отговори: „Тази позиция той е изразявал два пъти в разговори с премиера Борисов, тази позиция е изразил пред мен, когато бях на среща с него, когато беше минало гласуването в транспортна комисия. Това е верният прочит. Знаете обаче, че в ЕП са представителите на основните политически семейства, освен по национален признак, там има и партиен подход. Към председателя Таяни има отправено категорично искане от страна на либералите и на социалистите за включване на пакета в дневния ред. Т.е. от гледна точка на конференцията на председателите – Председателския съвет, той не е могъл да откаже включването в предварителния дневен ред и подлагането на гласуването. Всички са наясно в това число и държавите и членовете на ЕП, които изключително много настояват този пакет във вида, в който е да види бял свят, че това е пакет, разделящ държавите в момента в Европа“, обясни още министърът.
„Важно е да се знае още нещо, когато Франция приема известния закон „Макрон“, ЕК започва наказателна процедура срещу Франция, по-късно тази наказателна процедура е за аналогично законодателство и към Германия. Интересно е как законодателството, което се предлага в областта на сухопътния транспорт, пакет за „Мобилност“ 1, се доближава до националното законодателство на Централноевропейски държави, срещу които е започната наказателна процедура, която е замразена“, посочи още министърът. По думите му това законодателство няма да реши нито социалните, нито икономическите права на работещите, а ще създаде предпоставки за принудителна бизнес миграция. „Това са опасностите, за които бизнесът предупреждава“, обясни още Желязков. Министърът обясни, че в първоначалното предложение на Европейската комисия няма изобщо предвидено връщане на превозното средство. „Такъв текст не съществува и по време на Българското председателство. Предвидено е връщането на водача на три седмици в инициалния пакет. По време на нашето председателство ние слагаме на масата компромисен текст да се връщаме на осем седмици“, посочи той.
По време на Австрийското председателство се въвежда като преговорна тактика връщането на превозното средство. Те слагат един доста тежък текст - на четири седмици и въвеждат понятието за кръстосани курсове, което пък удря точно в бизнес модела на периферните държави. По време на Съвета на министрите, когато беше гласуван общият подход декември месец миналата година, направиха театрален компромис с това да отпадне връщането на превозното средство и в общия подход на Австрийско председателство няма такъв текст“, посочи министърът и уточни, че са останали текстовете за кръстосаните операции. По думите му тези, които най-много настояват за пакета, също имат опасения. Според него, ако утре пакетът „Мобилност“ 1 не мине през пленарна зала, това ще бъде крахът му.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Съюзът на българските превозвачи организира протест в Страсбург заради включването на спорния Мобилен пакет в пленарната сесия на ЕП

Съюзът на българските превозвачи организира протест в Страсбург заради включването на спорния Мобилен пакет в пленарната сесия на ЕП

26 Март 2019 | 17:44 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Съюзът на българските превозвачи организира протест в Страсбург заради два гласа повече „за“, които решиха включването на спорния Мобилен пакет в пленарната сесия на ЕП. Това съобщиха от Съюза на международните превозвачи в България. Членове на Съюза на международните превозвачи отпътуват 8.40 часа сутрин на 27 март за Страсбург, за да протестират пред сградата на Евопиъския парламент, който ще обсъжда „Мобилен пакет 1“, дни преди да се разпусне заради предстоящите избори. Протестиращите ще кацнат в 10.00 часа местно време и веднага ще те отправят към мястото на протеста - бул. “Президент Роберт Шуман“ пред сградата на Европейски парламент. Разрешителното за протест е от 10.00 до 13.00 часа френско време. Към протеста ще се присъединят протестиращи от Румъния, Полша, Литва, Словения и др. страни от периферията, които са срещу гласуването на „Мобилен пакет 1“ в този му вид.
До тази мярка се стигна, след като снощи, ЕП само с два гласа в повече „за“, реши да включи разглеждането на скандалния пакет в една от последните си сесии. Въпреки изказаните подкрепи от политическите партии, трима български евродепутата не се явиха да заявят своя вот, което на практика реши гласуването.
Съюзът на международните превозвачи е най-голямата транспортната браншова организация, с над 480 членуващи фирми, която успя да наеме полет за 110 души. „Кандидатите да протестират са в пъти повече, но не успяхме за това кратко време да наемем и втори чартър“, уточнява Ангел Траков, председател на УС на Съюза на международните превозвачи.
„Ние ще бъдем в Страсбург, не само заради автомобилния международен транспорт! Ще бъдем там, за да докажем, че ЕС има бъдеще, за което се борим! Нашата битка е ключова за европейското бъдеще на България! Ако ЕП гласува пакета, без одобрение на собствената си транспортна комисия, това ще е знак, че нещо в ЕС не е наред. Поправките на спорния пакет за 3 години са над 1600, повече от броя на депутатите, които ще „вдигнат ръка“, за да одобрят пакета“, коментира още Траков.
На свое общо събрание (ОС) в събота Съюзът на международните превозвачи одобри декларация от членовете, в която категорично се заявява, че срещу България и страните от периферията на ЕС се води икономическа война с политически средства. България е сред „изчислените жертви“ на тази война, заедно с Румъния. Затова в Страсбург ще протестират и румънски превозвачи, които пристигат там с два чартърни полета.
Сдружението подготви и специални писма до западните си контрагенти, с които ги уведомява за възможни протести и за това как опитите да бъде унищожена европейската конкуренция при транспорта, ще ги засегне пряко. Съюзът на международните превозвачи разпространи и писма, придружени от декларация на общото събрание до лидерите на всички партии, представени в ЕП, както и до всички евродепутати. Към тях е прикрепена и декларацията на ОС на Съюза на международните превозвачи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Росен Желязков: Браншът е съгласен да се намери сечение - да не се намаляват заплатите на шофьорите, да не се увеличават драстично разходите за труд и да бъде защитен социалният им статут

Министър Росен Желязков: Браншът е съгласен да се намери сечение - да не се намаляват заплатите на шофьорите, да не се увеличават драстично разходите за труд и да бъде защитен социалният им статут

26 Март 2019 | 17:42 | Агенция "Фокус"
София. Браншът е съгласен да се намери сечение - да не се намалят заплатите на шофьорите, да не се увеличават драстично разходите за труд и да бъде защитен социалният им статут. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на брифинг за пакета „Мобилност“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Във връзка с условията на труд на българските международни шофьори министър Росен Желязков обясни, че това е тема, която е обсъждана дълго време със синдикатите. „Основно българските шофьори работят на основен трудов договор, който е равен с минималната работна заплата, установена за страната и получават средства за командировъчни по наредбата за командироване в чужбина. Това е тема, която трябва да намери решение, за да бъдат защитени трудовите осигурителни права на българските шофьори и браншът не отказва този разговор“, каза той.
Във връзка с позицията на българския евродепутат Николай Бареков, че ще гласува срещу пакета „Макрон“, ако българският бранш в следващите 24 часа излезе и каже, че ще повиши основната заплата на българските шофьори на 1560 лв. минимална, а не на 560, министърът заяви: „Прочетох го в медиите. Искам да видя отговора на бранша. Това е призив за двустранен диалог“, обясни още Желязков.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Росен Желязков: Разчитаме на позицията на председателя на ЕП Антонио Таяни по пакета „Мобилност“ 1 – знаете какво значение отдава той на ролята на премиера

Министър Росен Желязков: Разчитаме на позицията на председателя на ЕП Антонио Таяни по пакета „Мобилност“ 1 – знаете какво значение отдава той на ролята на премиера

26 Март 2019 | 17:19 | Агенция "Фокус"
София. Разчитаме на позицията на председателя на ЕП Таяни по пакета „Мобилност“ 1 – знаете какво значение отдава той на ролята на премиера. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на брифинг за пакета „Мобилност“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Разчитаме изключително много на позицията на председателя Таяни. Знаете какво значение отдава г-н Таяни на ролята на премиера. Така че той се съобразява с нашата национална позиция. Това ми дава повод да отбележа, че останалите държави, които са от групата на едономислещите разчитат много на България, която показа и по време на българското председателство, че е съществен фактор не само във формирането на тази позиция, а и като естествен лидер на Балканите“, каза министърът.
„В момента трябва да бъдем повече от единни и да не търсим вина там, където няма, да не търсим виновник. Нито една от другите държави не си позволява такова национално поведение. Напротив - търпим и получаваме изключително положителна обратна връзка както по отношение на единството в членовете ни в ЕП, което не се наблюдава при останалите държави, така и по отношение на координацията на изпълнителната власт и членовете на ЕП“, обясни Желязков. Според него по отношение на триалозите предстоят разговорите с Румънското председателство. „Няма друга държава, която в момента да поставя този въпрос на междудържавно и междуправителствено равнище“, коментира още Желязков. Попитан каква ще бъде реакцията на държавата ни, ако утре се гласува пакетът „Мобилност“ 1 да влезе в дневния ред на европарламента, министърът обясни, че страната ни ще говори с румънците да не се стига до триалозите. „Ако няма триалози, няма второ гледане в ЕП, няма пакет“, допълни още Желязков и уточни, че всичко е в причинно-следствена зависимост. „В момента сме на този етап. Вчера можеше да бъде всичко приключило. Просто не ни достигнаха два гласа. Не искам да казвам, че това е проблем на нашата делегация. Ако бяхме успели с гласовете на нашата делегация, можеше да се похвалим, че сме дали значителен принос в 700-членния парламент. Примерно Литовската делегация, която е част от нашата група не успя да отиде на заседанието, заради проблеми с трафика. Литовците взаимно не се упрекват“, изтъкна Желязков и отново призова българите да са единни и да не търсят вина по средата на всички усилия.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Росен Желязков: Протестът срещу пакета „Мобилност“ 1 обединява превозвачите от страните на единомислещите и показва реалното отношение към последиците от прилагането му

Министър Росен Желязков: Протестът срещу пакета „Мобилност“ 1 обединява превозвачите от страните на единомислещите и показва реалното отношение към последиците от прилагането му

26 Март 2019 | 17:01 | Агенция "Фокус"
София. Протестът срещу пакета „Мобилност“ 1 обединява превозвачите от страните на единомислещите и показва реалното отношение към последиците от прилагането му. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на брифинг за пакета „Мобилност“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Министърът обясни, че организаторите категорично са заявили провеждането на протести. „Надявам се, че със съдействието на българските представители в ЕП, част от представителите на протестиращите утре ще бъдат допуснати в залата в Страсбург, за да присъстват. Напълно подкрепяме тази форма на изява, защото тя отива отвъд нашия национален демонстративен подход. Тя обединява превозвачите от страните на единомислещите, което показва всъщност реалното отношение към последиците от прилагането на пакета“, допълни още министърът на транспорта.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Росен Желязков: Ще настояваме пред Румънското председателство да няма триалог по пакета „Мобилност“ 1 - без него процедурата ще остане за следващия европарламент

Министър Росен Желязков: Ще настояваме пред Румънското председателство да няма триалог по пакета „Мобилност“ 1 - без него процедурата ще остане за следващия европарламент

26 Март 2019 | 16:56 | Агенция "Фокус"
София. Ще настояваме пред Румънското председателство да няма триалог по пакета „Мобилност“ 1, а без него процедурата ще остане за следващия европарламент. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на брифинг за пакета „Мобилност“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Първо трябва да видим дали пакетът ще бъде в дневния ред, защото ще има още едно гласуване. Ако бъде в дневния ред, трябва да видим какви текстовете ще бъдат гласувани“, каза министър Желязков. По думите му става въпрос за първоначалните текстове на ЕК, предложенията на докладчиците, заедно с 1600 вариации. „Ако бъдат гласувани, трябва да се види какъв ще е окончателният текст, който ще излезе в отделните директиви и регламенти. Това означава, че ще се отиде на триалог“, обясни министърът. По думите му триалогът означава преговори водени от Румънското председателство, тъй като процедурата предвижда законодателният процес да приключва след триалог и след второ разглеждане в зала на ЕП. „Ние сме сигурни и убедени и ще настояваме пред Румънското председателство да няма триалог. Това означава, че нямаме законодателен пакет и процедурата остава за следващия парламент“, допълни министър Росен Желязков.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Росен Желязков: Досега в  Европейския парламент не е имало прецедент, какъвто има с пакет „Мобилност“ 1

Министър Росен Желязков: Досега в Европейския парламент не е имало прецедент, какъвто има с пакет „Мобилност“ 1

26 Март 2019 | 16:51 | Агенция "Фокус"
София. Прецедент, какъвто има с пакета „Мобилност“ 1, не е имало в Европейския парламент. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на брифинг за пакета „Мобилност“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Министърът обясни, че прецедентът се изразява в това, че пакетът разделя държавите членки. По думите му става въпрос за законодателен пакет, който не е получил веднъж приемане от страна на ЕП, който в 2/3 е отхвърлен от Транспортна комисия и на предпоследно заседание на ЕП в този мандат е включен за разглеждане. „Никога, водени от принципа, че държавите-членки трябва да са единни в многообразието, не се е стигало до такова разделение. То се видя много ясно вчера при гласуването на дневния ред: 50 на 50 почти. Такова разделение ще се види и при утрешното гласуване на текстовете, ако след поредното гласуване на дневния ред бъде приет за разглеждане пакетът“, допълни Желязков. В момента тече много интензивна кампания от страна на нашите членове в ЕП сред техните колеги, каза още министърът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Росен Желязков: Спекулира се по темата за пакета „Мобилност“ 1 и какво е направила България по време на европредседателството ни

Министър Росен Желязков: Спекулира се по темата за пакета „Мобилност“ 1 и какво е направила България по време на европредседателството ни

26 Март 2019 | 16:45 | Агенция "Фокус"
София. Спекулира се по темата за пакета „Мобилност“ 1 и по темата какво е направила България по време на европредседателството ни. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на брифинг за пакета „Мобилност“ 1, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Оставам с усещането, че пакетът за мобилност, освен неговата оценка, не се познава. Това разбира се, е може би наша грешка в артикулацията“, каза министърът. По думите му за това се допускат и спекулации по темата какво е направила България по време на председателството на Съвета на ЕС, както и интерпретации свързани с българския подход да търсим вината си в себе си.
Желязков обясни, че законопроектът е станал известен с названието пакетът „Макрон“, а не пакет за „Мобилност“ 1, както е коректно да бъде назавова, тъй като през 2016 г. тогавашния министър на икономиката на Франция в лицето на Емануел Макрон прави законодателно предложение за обща европейска регулация, което във Франция среща съпротива и получава наименованието законът „Макрон“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков ще даде брифинг за актуалното развитие на пакета „Мобилност“

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков ще даде брифинг за актуалното развитие на пакета „Мобилност“

26 Март 2019 | 15:49 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков ще даде брифинг от 16.30 часа, в зала 3, в сградата на министерството на ул. „Дякон Игнатий“ 9. Темата е актуално развитие на въпроса за пакета „Мобилност“. Това съобщиха от пресцентъра на МТИТС.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Росен Димитров, Националната транспортна асоциация: Ако пакетът „Мобилност“ бъде приет, фирми от трети страни ще имат предимство пред такива от страни-членки на ЕС

Росен Димитров, Националната транспортна асоциация: Ако пакетът „Мобилност“ бъде приет, фирми от трети страни ще имат предимство пред такива от страни-членки на ЕС

26 Март 2019 | 15:37 | Агенция "Фокус"
София. Ако пакетът „Мобилност“ бъде приет ще се получи така, че фирми от трети страни ще имат предимство пред страни-членки на ЕС. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Росен Димитров от Националната транспортна асоциация. „Ние в момента обсъждаме действия по една инициатива предложение излизане от ЕС. Този пакет „Мобилност“ е валиден само за превозвачите, регистрирани в страни-членки на ЕС“, отбеляза той. „Кажете ми, ако ние пререгистрираме нашите превозни средства в страни извън ЕС как тогава ще бъде налаган този пакет „Мобилност“ за автомобили, регистрирани в Русия или Турция. Той е невалиден“, каза още Димитров. Той допълни, че Турция или Русия никога при една дискусия няма да бъдат съгласни да се промени конвенция AETR или другите конвенции въз основа, на които се извършват другите превози. „Тоест насилствените мерки и усилия, които хвърлят силните страни-членки в ЕС срещу техните съюзници няма как да бъдат прилагани срещу страни извън ЕС, спрямо трети страни. Реално излиза така, че ако имаш фирма или регистрирани превозни средства в трети страни ще имаш предимство пред страна-членка на ЕС“, обясни Димитров.
Теодора ПАТРОНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Свиленски, БСП: Борисов да покаже, че е загрижен като се свърже с Таяни и го убеди да оттегли пакета „Мобилност“ от дневния ред

Георги Свиленски, БСП: Борисов да покаже, че е загрижен като се свърже с Таяни и го убеди да оттегли пакета „Мобилност“ от дневния ред

26 Март 2019 | 15:19 | Агенция "Фокус"
София. Има една възможност Бойко Борисов да покаже, че наистина е загрижен за българските превозвачи. Ако до края на ден се свърже с председателя на ЕП Антонио Таяни и го убеди да оттегли пакета „Мобилност“ от дневния ред. Това каза на брифинг зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски по повод предстоящия протест на превозвачите ни срещу пакета „Мобилност“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Единственият, който може да оттегли тази точка от утрешната сесия, е Таяни. Доколкото знам, са от една партия. Би трябвало, ако ЕНП е загрижена за страните, засегнати от пакета „Макрон“, точката утре да не я видим в дневния ред“, заяви той. „Много е важно политиците да бъдем последователни в позициите и действията си. Поне в рамките на 2-3 години, ако може. По темата пакет „Мобилност“ БСП е последователна от 2017 година, когато този въпрос е поставен. Винаги сме защитавали и отстоявали правата на тези български граждани. Не така стоят нещата с колегите от ГЕРБ и от ЕНП“, посочи Свиленски. „Вчера 6 делегации от ЕНП - Германия, Италия, Испания, Чехия, Словакия, Люксембург, са внесли писмо темата да бъде гледана още утре на заседанието на ЕП. В България и ГЕРБ, и ЕНП говорят едно, а в Европа вършат друго“, изтъкна той. „Тук казват на българските превозвачи: „Ние сме с вас - защитаваме ви, предлагаме решения за защита на вашия бизнес“. Там в ЕП правят обратното“, коментира депутатът от БСП. „Борисов предаде българските превозвачи. Това ще стане ясно след няколко седмици, когато вероятно пакетът ще бъде гласуван и на второ четене“, заяви Георги Свиленски. „Народните представители от БСП Димитър Данчев и Манол Генов ще вземат участие в протеста в Страсбург“, посочи той и уточни, че тези депутати от БСП, които не заминат, ще бъдат на протеста на превозвачите в София. „Исканията на превозвачите ни са справедливи и трябва да бъдат отстоявани не само на думи, а и на дела“, изтъкна той. „Има подписка от 110 евродепутати, които искат случая с пакета „Макрон“ да бъде внесен в Конституционната комисия на ЕП, тъй като досега в историята няма такъв случай с толкова неясноти, предложения и проблемни текстове“, съобщи Свиленски. „Апелираме докато Конституционната комисия не се произнесе, пакетът да не се гледа“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Димитров, Камара на автомобилните превозвачи: Пакетът „Мобилност“ е изключително спорен и се надяваме, че няма да мине в този Европейски парламент

Димитър Димитров, Камара на автомобилните превозвачи: Пакетът „Мобилност“ е изключително спорен и се надяваме, че няма да мине в този Европейски парламент

26 Март 2019 | 14:57 | Агенция "Фокус"
София. Пакетът „Мобилност“ е изключително спорен и се надяваме, че няма да мине в този Европейски парламент. Това каза за Агенция „Фокус“ изпълнителният директор на Камарата на автомобилните превозвачи Димитър Димитров по повод предстоящото гласуване на пакета „Мобилност“ от Европейския парламент и готвените утре протести в София и в Страсбург.
„Ние като бизнес нямаме никаква представа какво ще се гласува. Това е прецедент в ЕК, с отхвърлени 2 от 3 доклада на една законодателна инициатива в ресорната транспорта комисия“, коментира Димитров.
„Доколкото сме говорили с евродепутати, те нямат право на това гласуване. Понеже не могат да вкарат в комисия двата отхвърлени доклада, има някакви безумни предложения - 1600. Не мога да си представя как за двата часа, които имат, толкова текстове ще бъдат разгледани. Ние не знаем какво ще бъде гласувано. С всички тези промени и поправчици всеки един може да предложи какво ли не и накрая като го гласуват член по член ще излезе нещо абсолютно неприложимо и противоречащо само на себе си“, заяви Димитров.
Той посочи, че утре в София и Страсбург ще се проведат протести на превозвачите срещу приемането на пакета от Европейския парламент. „За съжаление, имахме изключително малко време и не можахме да организираме не толкова хората, колкото пътуването дотам“, обясни той. По думите му при предишния протест в Брюксел от България са дошли 180 души с два чартърни полета, а сега до Страсбург ще лети един чартър със 105 човека. Димитров отбеляза, че от гледна точка на мащабност на протеста ще има повече превозвачи от другите държави - Румъния, Полша, Унгария, Литва, Латвия, Естония.
Протестът в София ще бъде по същото време като този в Страсбург. Провеждането му е съгласувано със столична община и СДВР, като разрешението е за протест с 600 души, обясни още Димитров.
Приеме ли се този пакет в ЕП, следват триалози. Ще се възползваме от каквито механизми имаме, за да забавим триалозите. Ако те се забавят и текстовете не бъдат гледани на второ четене в последната сесия на ЕП през април, следващият състав на ЕП няма задължението да продължи от там, докъдето е стигнал сегашният - може да го продължи, а може да го върне отново в комисия или в Съвета. Надяваме се следващият Европейски парламент да бъде малко по-разумен, каза още Димитър Димитров.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Паргов, БСП - София: Позор е отсъствието на тримата български евродепутати от гласуването на пакет „Мобилност“

Калоян Паргов, БСП - София: Позор е отсъствието на тримата български евродепутати от гласуването на пакет „Мобилност“

26 Март 2019 | 12:06 | Агенция "Фокус"
София. Позор е единственото определение за отсъствието на тримата български евродепутати от гласуването на пакета „Мобилност“ вчера в Европейския парламент. Това заяви лидерът на БСП - София Калоян Паргов, съобщиха от пресцентъра на БСП - София. Той направи коментара, след като стана ясно, че трима от българските евродепутати - Светослав Малинов, Неджми Али и Николай Бареков - са пропуснали вота, което определи пакетът „Мобилност“ да попадне в дневния ред на последното заседание на Европейския парламент само с два гласа повече - 156:154.
„Български представители от ЕНП, АЛДЕ и европейските консерватори и реформисти вчера пропуснаха да подкрепят българските превозвачи. Три гласа, които се оказаха решаващи. Случайно или нарочно?! И в двата случая е позор", заяви Калоян Паргов. „Единствено българските социалисти бяха на мястото, за което са избрани – да защитават националните интереси“, посочи той.
Лидерът на БСП - София добави, че Планът „Макрон“ цели да унищожи българския транспортен бранш. „А гласуването в Европейския парламент може да легитимира тази присъда. Години ще са необходими, за да преодолеем подобна несправедливост", коментира още той. „Ето защо е толкова важно кого ще изпратим в следващия Европейски парламент. Дали ще изберем хора без чувство за дълг и отговорност или ще изпратим там истински бойци. Много е важно всички да гласуваме на евроизборите“, заяви Паргов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Лалов, превозвач: Утрешният протест в София ще бъде национален, ще участват и таксиметровите шофьори и вносителите на тежкотоварни автомобили

Красимир Лалов, превозвач: Утрешният протест в София ще бъде национален, ще участват и таксиметровите шофьори и вносителите на тежкотоварни автомобили

26 Март 2019 | 11:23 | Агенция "Фокус"
София. Протестът в София ще бъде национален, а не на превозвачите, въпреки че е под наша егида. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ зам.-председателят на Националното сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов по повод утрешните протести в София и в Страсбург срещу пакета „Мобилност“. „В София се очаква освен превозвачи да протестират и колегите ни таксиметрови шофьори в столицата. На протеста ще има представители и на вносителите на тежкотоварни автомобили. Ще бъдат и картодържачите за зареждане с гориво“, обяви той. „Оказва се, че не само превозвачите ще загубят. Много съпътстващи дейности, които подпомагат превозвачите в бизнеса им, също ще загубят“, коментира Лалов. „Няма да има камиони, няма да се пречи на гражданите на столицата и да се предизвикват задръствания“, посочи той. „Смятам, че протестът в София ще бъде много масов. За да може българският народ да се убеди, че не протестират някакви мастити олигарси, както каза един български евродепутат“, заяви Красимир Лалов. „Сборният пункт на протеста е в 12.00 часа пред катедралния храм „Св. Александър Невски“. Към 12.30 часа ще тръгнем по ул. „Раковска“ до сградата на ЕК, малко след ул. „Граф Игнатиев“. Ориентировъчно към 12.50 часа, когато ще се гласува пакетът в Страсбург, да сме пред сградата на ЕК“, каза още превозвачът.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Лалов, превозвач: Минимум 1000 превозвачи ще протестират в Страсбург утре, ще ни подкрепят от Румъния, Полша и Литва

Красимир Лалов, превозвач: Минимум 1000 превозвачи ще протестират в Страсбург утре, ще ни подкрепят от Румъния, Полша и Литва

26 Март 2019 | 11:17 | Агенция "Фокус"
София. На площада пред Европейския парламент в Страсбург ще има минимум 1000 протестиращи. Няма да се допуснат камиони. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ зам.-председателят на Националното сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов по повод утрешните протести в София и в Страсбург срещу пакета „Мобилност“. „Поради липсата на възможност за други самолети, за Страсбург заминава само един самолет с превозвачи. Те летят от България в 8.00 часа. Очаква се да кацнат в 9.00 часа местно време“, обясни той. „Към 9.30 часа на площада пред Европейския парламент в Страсбург ще има около 120 български превозвачи. Доколкото сме информирани от Румъния има два чартърни полета с превозвачи“, посочи Красимир Лалов и допълни, че ще протестират и превозвачи от Полша и Литва. По повод обсъжданата възможност превозвачи да влязат в пленарна зала в Страсбург, превозвачът коментира: „Не виждам как ще стане, а и кому е нужно. Въпросът е хората, неубедени в правотата ни, да бъдат убедени. Надали това ще стане с по-силови действия, като влизане в парламента“.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Петър Курумбашев за пакета „Мобилност”: Не сме се отказали да спечелим този мач

Евродепутатът Петър Курумбашев за пакета „Мобилност”: Не сме се отказали да спечелим този мач

26 Март 2019 | 09:55 | Агенция "Фокус"
София. „Мобилният пакет или ще бъде приет, или няма да бъде приет. Вчера се видя от гласуването, 154 на 156 гласа, че шансът наистина е 50:50. В момента правим анализ държава по държава, човек по човек и водим разговори с всеки един“, каза Петър Курумбашев в сутрешния блок на БНТ, съобщиха от пресофиса на евродепутата.
Видяхме вчера, че словашките ни колеги от социалистите излязоха от зала, десните словаци гласуваха с отсрещната страна или “въздържали се”. Аз бях изненадан от румънските социалисти, тъй като поне 10 от тях не бяха в залата, а има трима румънци (един Групата на социалистите и демократите и двама от Европейската народна партия), които са гласували „против“. Не водим ние и тази класация – някой от собствената ти държава да гласува срещу нейния национален интерес”, допълни той.
„За наша приятна изненада испанските социалисти ни подкрепиха, десните се въздържаха, а пък португалците, които бяха твърдо зад нас, гласуваха шарено. Неприятно ме изненадаха ирландците и гърците, които не ни подкрепят към момента. Имаме подкрепата на хърватските евродепутати, но те бяха само двама. Литовците също ни подкрепят, но пък в залата беше само един техен представител. Трябва да поработим с тези колеги за утрешното гласуване и да ги убедим да гласуват заедно с нас. Разчитаме и на британските консерватори. В момента сме се фокусирали как да спечелим гласуването утре, а не, ако загубим, какво трябва да правим след това. В никакъв случай не сме се отказали да спечелим този мач и вчерашното гласуване го показа”, посочи той.
На въпрос дали румънското председателство може да направи нещо, в случай че пакетът бъде приет, българският евродепутат отговори, че вече са водени разговори с румънските му колеги с изричната молба да не се открива триалогът между институциите. „Дори и най-лошият сценарий да се случи - пакетът да бъде приет - е абсолютна научна фантастика да си мислим, че триалогът ще се състои. Най-леките триалози минават за около 6 месеца, а някои не са минали и за година и половина. Да си мисли някой, че този пакет може да бъде договорен от март до април, е меко казано научна фантастика. Няма как преговорите да минат за един месец, така че да се върне за последно гласуване в ЕП в средата на април. Има някакви момински блянове на отсрещната страна, че това може да се договори в рамките на един месец, но това е абсолютно невъзможно”, уточни Курумбашев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Росен Желязков: Яд ни е - нашата 17-членна делегация можеше да реши пакет „Мобилност“ за целия 700-членен ЕП

Министър Росен Желязков: Яд ни е - нашата 17-членна делегация можеше да реши пакет „Мобилност“ за целия 700-членен ЕП

26 Март 2019 | 09:45 | Агенция "Фокус"
София. Нашият яд идва от това, че нашата 17-членна делегация можеше да реши пакет „Мобилност“ за целия 700-членен ЕП. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия във връзка с това, че пакетът „Мобилност“ влиза в Европейския парламент на 27 март. Попитан дали ако всички евродепутати са били на време в Европейския парламент, пакетът „Мобилност“ щеше да бъде отложен за следващия ЕП, министър Желязков посочи, че всеки член на ЕП организира така своя дневен ред, че да може да присъства на заседание и никога не е имало очакването или притеснението, че точно този път проблеми в трафика ще доведат до тази ситуация.
Желязков коментира, че вчера, в 12.00 часа евродепутатът Петър Курумбашев му се е обадил, за да съобщи, че самолетът, в който са били 7 от членовете на ЕП са задържани на летището, поради трафика във Франкфурт. „Съвместно с Ръководство на въздушното движение (РВД) осигурихме бърза писта за самолета, съответно с немското РВД, за да може да кацне на време. Именно за това, този полет беше обезпечен“, заяви министърът.
„Чухте и други аргументи, че не само проблеми, свързани с трафика в Европа са причината да не достигне този глас. Аз съм сигурен, че колегите от европейския парламент, както и ние сме доста, и причината не е поради това, че не са достигнали два гласа“, зави министърът. Той посочи, че от групата на единомислещите са и литовците и румънците, които също не се успели да влязат в залата, като според него е възможно да е и по аналогични проблеми. „Нашият яд идва от това, че нашата 17-членна делегация можеше да реши пакетът за целия 700-членен ЕП. Ние упрекваме себе си, не търсим вината някъде другаде. Лесното щеше да бъде, ако пакетът не беше влязъл в дневен ред. Това автоматично означаваше, че ще остане за следващия мандат на парламента“, отбеляза Желязков.
По думите му сега престои по-трудното и за това има организация. „Вече не гледаме към вчерашния ден, а към утрешното гласуване. Нашите действия и на колегите от парламента са свързани с множество поправки, които да дадат, ако не алтернативни решения, които да бъдат обложени на гласуване, то създаване на необходимите предпоставки за затормозяване на работата защото и това е форма на демонстрация. Едната демонстрация е извън залата, другата ще бъде вътре в залата, с всичките варианти и вариации на текстове в отделните законодателни предложения“, коментира още той. Желязков подчерта, че първоначалното предложение на ЕП е едно, а общият подход, който е бил постигнат по време на австрийското председателство е друг. „Сега целта, която се преследва, е текстовете, които искат поддръжниците на пакета „Мобилност 1“ да излязат от парламента и да са максимално близко до тези на австрийското председателство, защото това ще даде аргумент да кажат, че има сближаване на позициите на съвет и на парламент“, каза Росен Желязков.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Светослав Малинов е закъснял за гласуването за пакет „Мобилност” заради проблеми с полета

Евродепутатът Светослав Малинов е закъснял за гласуването за пакет „Мобилност” заради проблеми с полета

26 Март 2019 | 09:12 | Агенция "Фокус"
София. Евродепутатът Светослав Малинов е закъснял за гласуването за пакет „Мобилност” заради проблеми с полета. Това обясни самият той в предаването „Тази сутрин” по бТВ. Той не е успял да участва в гласуването за пакета „Мобилност” в Европарламента заради срив в диспечерската и компютърната система на летището във Франкфурт.
Малинов и още двама български евродепутати – Неджми Али и Николай Бареков, не са участвали в гласуването, което определи пакетът да влезе в дневния ред на последното заседание на Европейския парламент. 156 бяха гласовете „за”, а 154 – „против”. Така промените, срещу които протестираха българските превозвачи, влязоха в дневния ред „на косъм”.
Малинов беше категоричен, че ще гласува „против” в сряда. „Имам ясна позиция против пакета „Мобилност” още от 2014 г.”, отбеляза българският евродепутат. Той посочи, че няма зла умисъл в закъснението му. „Нито беше мое намерение, нито успях да го предвидя”, заяви Малинов.
„От 750 души 310 се оказаха в пленарната зала. Летището във Франкфурт беше пълно с колеги евродепутати. Цялата делегация от Литва закъсня. Имаше огромен проблем и в този всякакво гадаене е съвършено излишно”, каза Малинов на въпрос дали гласовете на отсъстващите български евродепутати биха били решаващи при гласуването.
По думите му има големи възможности за съпротива. „Убеден съм, че на по-късен етап задължителното връщане на превозното средство в страната, където е регистрираната фирма, ще отпадне”, подчерта Светослав Малинов.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пакетът „Мобилност“ влиза за гласуване в Европейския парламент на 27 март (ОБЗОР)

Пакетът „Мобилност“ влиза за гласуване в Европейския парламент на 27 март (ОБЗОР)

25 Март 2019 | 20:58 | Агенция "Фокус"
София. Пакетът „Мобилност“ влиза за гласуване в Европейския парламент на 27 март. Предложеният пакет "Мобилност I" предизвика тяхното недоволство, както и техни колеги от други източноевропейски страни, тъй като предвижда камионите да се връщат у дома на всеки четири седмици, а самите шофьори да нямат право да спят в кабините и трябва да нощуват в хотел.
Заради решението на Европейския парламент се очаква българските превозвачи да излязат на протести в Страсбург и в София. За 27 март има организиран чартърен полет за 105 души, които ще протестират в Страсбург. Протестът в София ще бъде организиран пред сградата на Европейската комисия на ул. „Г. С. Раковски“. Очаква се в столицата да изразят недоволството си и представители на 12 000 български транспортни фирми с международен лиценз.
След решението на Европейския парламент от понеделник вечерта евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков коментира за Агенция „Фокус“, че два гласа не са достигнали 2 гласа, за да бъде махната точката от дневния ред на Европейския парламент. По думите му оттук нататък продължава мобилизация за сряда, така че да прекарат колкото се може повече от българските текстове. „Нашите превозвачи трябва да знаят, че каквото и да се случи в сряда, това няма да е окончателното гласуване. Предстоят триалози и второ четене, така че имаме ход. Имаме полезни маневри“, подчерта евродепутатът. Новаков добави, че в сряда, когато в Страсбург се очакват протести на българските превозвачи, той ще излезе и ще ги подкрепи.
На извънреден брифинг министърът на транспорта Росен Желязков заяви, че е бесен от решението на Европейския парламент. По думите му сме имали 17 члена от 700 в ЕП, които са могли да „решат мача“. Според него решението означава, че Европа е разделена дори в Европейския парламент. „В момента загубихме нашият мач в последната секунда на продължението. Имаме полезен ход. Това „пакетче“ няма да стане. Ще кажа „forget about it“. Ние не искаме най-добрия вариант за България, защото сме европейци, искаме най-добрия вариант за Европа. А той е да не се фрагментира пазарът, да не се решават въпроси на конкурентоспособността със законодателни решения, да не бъде сегментиран, да не бъдат протекционистки законите. Това е добро за Европа. Което е добро за Европа, е добро за България“, подчерта министърът. По думите му този пакет в този вид не може да има бъдеще, защото той е против принципите на Европа, европейското право, против принципите на състоянието, конструкцията, развитието и бъдещето на ЕС, против принципите на Лисабонския договор. Според него пакетът е абсолютно дискриминационен и ще бъде атакуван, ако влезе в сила по всички правила, които самият Съюз е създал.
За Радио „Фокус“ евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев заяви, че в отсъствието на трима български евродепутати 3 гласа не са достигнали пакет „Мобилност“ 1 да отпадне от дневния ред на започващата сесия на ЕП, но според него това не е краят. „В сряда ще започне гласуването, но е с над 1600 поправки по текстовете. Това не се случвало никога в ЕП. Аз не смятам, че сме загубили битката и че този пакет може да мине през този мандат. 1600 поправки – това означава, че евродепутатите ще спят няколко дни в пленарна зала – няма как да се случи. При така състоялата се ситуация председателят на ЕП Антонио Таяни може да върне този закон и той отново да отпадне от гласуване в пленарна зала“, каза евродепутатът. Андрей Ковачев прогнозира, че ще има опити от страна на други евродепутати за групиране по съдържание на определени поправки. Българските евродепутати ще искат разделно гласуване. По думите му казусът е прецедент – за първи път в пленарна зала ще влиза законодателен акт без да е минал през ресорната парламентарна комисия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Росен Желязков: Пакетът „Мобилност“ в този си вид не може да има бъдеще, защото е против принципите на Европа

Министър Росен Желязков: Пакетът „Мобилност“ в този си вид не може да има бъдеще, защото е против принципите на Европа

25 Март 2019 | 20:25 | Агенция "Фокус"
София. Пакетът „Мобилност“ в този си вид не може да има бъдеще, защото е против принципите на Европа. Това каза пред журналисти министърът на транспорта Росен Желязков във връзка с решението на Европейския парламент в сряда да се гласува пакетът „Мобилност“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ние не искаме най-добрия вариант за България, защото сме европейци, искаме най-добрия вариант за Европа. А той е да не се фрагментира пазара, да не се решават въпроси на конкурентоспособността със законодателни решения, да не бъде сегментиран, да не бъдат протекционистки законите. Това е добро за Европа. Което е добро за Европа, е добро за България. Това, което показаха нашите депутати в Европейския парламент, означава, че отговорността да си депутат в Европейския парламент е огромна. Защото това може да реши съдбата на цял континент“, коментира Желязков и отново подчерта, че два български гласа не са достигнали при гласуването. „Те можеха да решат законодателен пакет в Европа. Този пакет в този вид не може да има бъдеще, защото той е против принципите на Европа, европейското право, против принципите на състоянието, конструкцията, развитието и бъдещето на ЕС, против принципите на лисабонския договор. Той е абсолютно дискриминационен и ще бъде атакуван, ако влезе в сила, по всички правила, които самият Съюз е създал“, каза още Росен Желязков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Росен Желязков за пакета „Мобилност“: Това „пакетче“ няма да стане, казвам - „forget about it“

Министър Росен Желязков за пакета „Мобилност“: Това „пакетче“ няма да стане, казвам - „forget about it“

25 Март 2019 | 20:16 | Агенция "Фокус"
София. Това „пакетче“ няма да стане, казвам: „forget about it“. Това каза пред журналисти министърът на транспорта Росен Желязков във връзка с решението на Европейския парламент в сряда да се гласува пакетът „Мобилност“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В момента няма да говоря за тези два гласа, които не ни достигнаха, ще говоря с благодарност към тези, които отидоха, направиха нечовешки усилия, за да го направят. Днес в 12.00 часа ми писа Курумбашев, каза, че самолетът не може да излети заради трафик във Франкфурт. С РВД направихме невъзможното, за да направим възможно най-късата писта, за да могат нашите 7 члена в самолета да стигнат навреме в Страсбург и всъщност с два гласа не ни достигнаха да решим дефинитивно този въпрос“, коментира Желязков. По думите му със 17 члена страната ни е могла да реши проблем на половин Европа. „Виждате, че гласовете бяха 154 на 156. Какво означава това? Означава, че Европа е разделена дори в Европейския парламент. Ние не сме разделени, ние сме единни. Не коментирам причините, може да са сериозни, може да има проблем, ще ги разберем допълнително. Това, че можеше да го решим, е причина да ние яд. В момента загубихме нашият мач в последната секунда на продължението. Имаме полезен ход. Това, че сме разделени с два гласа в 700-членният Европейски парламент показва, че Европа е разделена и то не само на групата на единомислещите и Алианса, а с много други държави, които не са доволни от този пакет“, допълни министърът.
„Това „пакетче“ няма да стане. Ще кажа „forget about it“. В сряда ще има ново гласуване. Очаквам поредното разделяне, пълна мобилизация. Днес литовците не успяха да пристигнат, поради проблеми с трафика над Европа. Имаме още гласувания, след това триалози“, каза още Росен Желязков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Андрей Ковачев, евродепутат ГЕРБ/ЕНП: В отсъствието на трима български евродепутати 3 гласа не достигнаха пакет „Мобилност“ 1 да отпадне от дневния ред на започващата сесия на ЕП

Андрей Ковачев, евродепутат ГЕРБ/ЕНП: В отсъствието на трима български евродепутати 3 гласа не достигнаха пакет „Мобилност“ 1 да отпадне от дневния ред на започващата сесия на ЕП

25 Март 2019 | 20:16 | Агенция "Фокус"
София. В отсъствието на трима български евродепутати 3 гласа не достигнаха пакет „Мобилност“ 1 да отпадне от дневния ред на започващата сесия на ЕП. Tова каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП и член на председателството на ЕП д-р Андрей Ковачев.
„Това не е краят. В сряда ще започне гласуването, но е с над 1600 поправки по текстовете. Това не се случвало никога в ЕП. Аз не смятам, че сме загубили битката и че този пакет може да мине през този мандат. 1600 поправки – това означава, че евродепутатите ще спят няколко дни в пленарна зала – няма как да се случи. При така състоялата се ситуация председателят на ЕП Антонио Таяни може да върне този закон и той отново да отпадне от гласуване в пленарна зала“, каза евродепутатът. Андрей Ковачев прогнозира, че ще има опити от страна на други евродепутати за групиране по съдържание на определени поправки. Българските евродепутати ще искат разделно гласуване. По думите му казусът е прецедент – за първи път в пленарна зала ще влиза законодателен акт без да е минал през ресорната парламентарна комисия.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Росен Желязков: Бесен съм от решението на Европейския парламент пакетът „Мобилност“ да се гласува в сряда

Министър Росен Желязков: Бесен съм от решението на Европейския парламент пакетът „Мобилност“ да се гласува в сряда

25 Март 2019 | 20:01 | Агенция "Фокус"
София. Резултатът е изключително разочароващ. Това каза пред журналисти министърът на транспорта Росен Желязков във връзка с решението на Европейския парламент в сряда да се гласува пакетът „Мобилност“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Аз ще изляза от политическата коректност и ще кажа направо, че съм бесен от този резултат. Това е споделено с колегите в разговори от Европейския парламент. Имаме 17 члена от 700 в Европейския парламент. Тези 17 души можеха да решат мача“, коментира Росен Желязков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейският парламент реши пакетът „Мобилност“ да се гласува в сряда

Европейският парламент реши пакетът „Мобилност“ да се гласува в сряда

25 Март 2019 | 19:37 | Агенция "Фокус"
София. Пакетът „Мобилност“ ще се гласува в сряда вечер от Европейския парламент. Това съобщи за Агенция „Фокус“ евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков. „Пленарна зала взе решение пакетът „Мобилност“ да се гласува в сряда вечер. Не ни достигнаха 2 гласа, за да махнем точката от дневния ред. Това е зле заради факта, че стигнахме толкова далеч в удържането на този пакет и накрая 2 гласа не ни достигнаха, за да го махнем окончателно“, коментира Новаков. По думите му оттук нататък продължава мобилизация за сряда, така че да прекарат колкото се може повече от българските текстове.
„Нашите превозвачи трябва да знаят, че каквото и да се случи в сряда, това няма да е окончателното гласуване. Предстоят триалози и второ четене, така че имаме ход. Имаме полезни маневри“, подчерта евродепутатът.
Новаков добави, че в сряда, когато в Страсбург се очакват протести на българските превозвачи, той ще излезе и ще ги подкрепи.
Люба АЛЕКСИЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Петър Курумбашев: Ако пакетът "Мобилност" мине днес, ще мине и в сряда

Евродепутатът Петър Курумбашев: Ако пакетът "Мобилност" мине днес, ще мине и в сряда

25 Март 2019 | 09:08 | Агенция "Фокус"
София. Ако пакетът "Мобилност" мине днес, ще мине и в сряда. Това каза евродепутатът от групата на БСП/ПЕС Петър Курумбашев в предаването „Тази сутрин” по бТВ. Според него прогнозите и надеждите засега нямат смисъл. Той добави, че ще се говори текстът да отпадне. Но според него, ако мине точката днес, ще мине и в сряда.
По думите му съществуването на точката в дневен ред не означава, че тя трябва да бъде приета по време на гласуването. Той изразни мнение, че дебатите около пакета обаче са крайно недостатъчни.
"От една страна, нашият транспортен сектор нарасна благодарение на това, че станахме член на Европейския съюз", коментира Курумбашев. Той изрази мнение, че в момента има едно "любезно предложение", тиха отрова, която върви към превозвачите от Централна и Източна Европа - да си пререгистрират фирмите в Западна Европа. "Какво се случва тогава? Хората спират да плащат данъци в България и ги плащат в Западна Европа - същото важи и за вноските в НЗОК и пенсионната ни система. Благодарим за европейската солидарност", иронично коментира Курумбашев.
Най-притеснителните точки за превозвачите от България, а и другите страни от Източна Европа, е изискването автомобилите и шофьорите да се прибират на 20 дни в страната си, а фирмите да плащат европейски ставки.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Арабаджиев, Съюз на международните превозвачи: Ще протестираме, ако пакет "Мобилност" мине днес

Йордан Арабаджиев, Съюз на международните превозвачи: Ще протестираме, ако пакет "Мобилност" мине днес

25 Март 2019 | 08:58 | Агенция "Фокус"
София. Превозвачите ни готвят протест, ако пакетът „Мобилност” мина днес в ЕП. Това каза изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев в предаването „Тази сутрин” по бТВ. Той добави, че около 400 човека ще са в Страсбург под прозорците на евродепутатите. "Резервирали сме един самолет, а Румъния два, ще дойдат хора и с коли", каза Арабаджиев. Според него текстът минава много набързо в края на този Европарламент, а планът "Макрон" има 1200 поправки. По думите му това означава, че всеки един евродепутат има различно мнение от другия и е внесъл поне по две поправки в пакета. Според Арабаджиев текстът минава много набързо в края на този Европарламент, а планът "Макрон" има 1200 поправки.
Това означава, че всеки един евродепутат има различно мнение от другия и е внесъл поне по две поправки в пакета.
Арабаджиев отбеляза, че според него пакетът „Мобилност” ще раздели ЕС по географски принцип. По думите му правилата са за всички. "Нашите фирми предлагат добри услуги, но по-евтино", добави още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейският парламент ще решава дали да включи пакета „Мобилност“ в дневния си ред за сряда – 27 март

Европейският парламент ще решава дали да включи пакета „Мобилност“ в дневния си ред за сряда – 27 март

25 Март 2019 | 07:45 | Агенция "Фокус"
София. Европейският парламент ще решава дали да включи пакета „Мобилност“ в дневния си ред за сряда – 27 март. Ако се стигне до тези действия българските превозвачи ще излязат на протести в Страсбург и София.
Изпълнителният директор на Камарата на автомобилните превозвачи Димитър Димитров обясни, че за 27 март има организиран чартърен полет за 105 души, които ще протестират в Страсбург. Протестът в София ще бъде организиран пред сградата на Европейската комисия на ул. „Г. С. Раковски“. Очаква се в столицата да изразят недоволството си и представители на 12 000 български транспортни фирми с международен лиценз. Димитър Димитров уточни, че протестът не е политически, не е насочен срещу институциите в България и не е обвързан с нито една партия - управляваща или в опозиция.
Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков подчерта, че ако пакетът „Мобилност“ бъде внесен за разглеждане сега, може да се получи „миш-маш“ от текстове, които никой не е очаквал. Той уточни, че има голяма степен на опасност да се приемат текстове, които нито Алиансът, нито Групата на инакомислещите биха приели. „При всяко положение ние заедно с колегите от Полша, Унгария, Литва, Латвия, Румъния и т.н. ще настояваме той да се гледа в следващия европарламент“, обясни транспортният министър и посочи, че шансовете са 50 на 50. Желязков обясни, че дори и да се стигне до гласуване обаче, то ще е на първо четене. След това предстоят т. нар. тристранни преговори между Съвет, комисия и парламент. „За първи път с този пакет Европа е разделена по географски и политически признак. Разделена е по начин, който досега няма прецедент - да се настоява за законодателство, което разделя Европа“, заяви Желязков. Той обясни, че паралелно с протестите на превозвачите в Страсбург и София ще се проведе и Съвет на министрите по транспорта в Букурещ в рамките на Румънското председателство на Съвета на ЕС. „Там също имаме организирани множество срещи на Групата на инакомислещите, така че правим всичко необходимо, за да гарантираме едно справедливо европейско законодателство. Ние не сме против пакета „Мобилност“, а сме против протекционизма и против рестриктиращите норми така, както са предвидени в момента“, подчерта транспортният министър.
Предложеният пакет "Мобилност I" предизвика недоволството на българските превозвачи и техни колеги от други източноевропейски страни, тъй като предвижда камионите да се връщат у дома на всеки четири седмици, а самите шофьори да нямат право да спят в кабините и трябва да нощуват в хотел.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Росен Желязков: Напълно подкрепям предстоящия протест на превозвачите - ще водим битката на различни фронтове с една и съща кауза

Министър Росен Желязков: Напълно подкрепям предстоящия протест на превозвачите - ще водим битката на различни фронтове с една и съща кауза

23 Март 2019 | 17:56 | Агенция "Фокус"
София. Напълно подкрепяме протеста на превозвачите - ще водим битката на различни фронтове с една и съща кауза. Това каза за Агенция „Фокус“ министърът на транспорта, информационните технологии и съобщения Росен Желязков по повод заявката на българските превозвачи за протест на 27 март в Страсбург срещу пакета „Мобилност“ 1. Според него протестът е изразно средство на позиция, която и страната, и членовете на ЕП от България защитават много яростно. „По това време ще бъда на Съвет на министрите по транспорт с моите колеги от Литва, Латвия, Полша, Унгария и Румъния. Ще водим серия разговори за обединени действия за недопускане на триалозите, с които би трябвало да завърши всеки един законодателен цикъл“, заяви министър Желязков.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Росен Желязков: Битката за пакета „Мобилност“ ще е много тежка – не може да има щипка „катран“ в моменти, в които трябва да сме най-обединени

Министър Росен Желязков: Битката за пакета „Мобилност“ ще е много тежка – не може да има щипка „катран“ в моменти, в които трябва да сме най-обединени

23 Март 2019 | 17:37 | Агенция "Фокус"
София. Битката за пакета „Мобилност“ ще е много тежка – не може да има щипка „катран“ в моменти, в които трябва да сме най-обединени. Това каза за Агенция „Фокус“ министърът на транспорта, информационните технологии и съобщения Росен Желязков по повод пакета „Мобилност“ и във връзка с твърденията, че страната ни не е направила достатъчно по време на европредседателството в защита на превозвачите. Според него това е българска черта- посочваме някой за виновен, за да ставаме симпатични на аудиторията. „Тази теза, че не е защитен националният интерес, се прокрадва от време на време. Понеже е толкова несъстоятелна, затова никой не намира в нея чисто политическо основание да я вади аргументирано“, коментира Желязков. „Пакетът „Мобилност“ е съвкупност от няколко законодателни предложения. Те са свързани с достъпа до пазара и професията, с командироването на шофьорите, тема, свързана с каботаж, с почивката и времето за управление на превозното средство и тахографи“, посочи транспортният министър и уточни, че понеже те са разписани с различни законодателни актове, затова техните изменения условно се наричат пакет. Тъй като измененията станаха известни и като пакета „Макрон“, Росен Желязков поясни, че само една от темите в исторически план е защитавана от Макрон като негова линия, още когато е бил министър във Франция, а именно командироването на работниците. „Всички други теми са инициални теми по принцип на европейската комисия. Мисля, че само у нас този пакет получи името на „Макрон“. Това е някакъв никнейм, който в Европа не се припознава като такъв, затова се нарича Пакет за мобилност 1“, каза още министър Желязков. Във връзка с твърденията, че страната ни не е успяла да убеди Макрон по пакета „Мобилност“, министърът обърна внимание, че това е законодателна инициатива на ЕК, не е на Франция. „Тук не става въпрос за двустранни разговори, за отношения България – Франция или България друга страна. Естествено на ниво Европейски съвет може да се настоява, да се лобира, но когато се стигне до гласуване, гласува се от министри на съвет, от депутати в парламента. Там позициите са и партийни, и национални и разделени по признака, за който ние непрекъснато говорим, че се фрагментира пазарът- на периферни държави и централноевропейски. Настоящите и бъдещи членове на ЕП ще се сблъскат с подобен подход в европейското законодателство не само по отношение на мобилността, а по отношение на всички теми, които разделят държавите на различни скорости и различни географски признаци“, каза още Росен Желязков. Според него не може да се упрекват управляващите, че не са положили усилия по време на председателството за пакета "Мобилност". „Политическата теза, особено, ако е в предизборен контекст, няма за цел да изложи алтернативен факт, а просто да хвърли бомба в пространството“, коментира още Желязков. Той изтъкна, че нито една държава от „Групата на единомислещите“ към този момент вътрешно не се е била упреквана за това, че не е направила необходимото. „Вижте в момента как работихме с колегите от левицата в европарламента, със Сергей Станишев, с Петър Курумбашев“, посочи Желязков и благодари на Ангел Джамбазки и на другите членове в ЕП, защото страната ни действа като една добре смазана машина.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Йончева, БСП: Борисов предаде българските превозвачи два пъти и то категорично

Елена Йончева, БСП: Борисов предаде българските превозвачи два пъти и то категорично

23 Март 2019 | 15:28 | Агенция "Фокус"
София. Правителството изпусна момента за пакета „Мобилност“. В България беше Макрон. Борисов предаде българските превозвачи два пъти и то категорично. Той не постави този въпрос пред Макрон и не защити интересите на нашите превозвачи. Това заяви водачът на листата на БСП за европейските избори Елена Йончева пред Дарик радио, съобщиха от пресцентъра на Националния съвет на БСП. Тя припомни, че по време на нашето председателство тази тема не беше приоритет. „Ние я оставихме за австрийското председателство, което има най-неблагоприятни позиции за този пакет“, допълни тя. Йончева е категорична, че България е част от ЕС, но трябва да намери своето достойно място. „За това трябва да се борим. Аз съм против Европа на две скорости“, категорична е тя. По повод Брекзит Йончева е на мнение, че трябва да бъде със сделка. „Има изследвания, които показват, че ако няма сделка, България губи 111 млн. евро всяка година, а ако е със сделка – около 60 млн. евро. Става въпрос и за нашата сигурност, за българите, които работят там и как ще гарантираме техните права, за тези, които се обучават във Великобритания“, каза още тя. Йончева коментира и ситуацията във Венецуела. Според нея не трябва да се намесваме във вътрешни отношения, но Европа е голяма сила и трябва да направи всичко възможно за провеждането на честни избори. „С всяка намеса, виждате какво стана в Ирак, Афганистан, Сирия“, посочи тя.
„Грабежът в България е 11 млрд. лв всяка година, според доклад на Зелените в ЕП“, коментира водачът на листата на БСП за европейските избори. Като пример за корупция тя посочи случая „Ало, Банов съм!“ и подчерта, че всичко е в ръцете на прокуратурата и ОЛАФ. „Събираме още документи, които ще докажат по категоричен начин, че всичко, което е наредил Банов от своя кабинет – да не бъдат взети от една фирма минимум 700 000 лв., а става ясно, че са повече от 1 млн.лв., тези нареждания са били изпълнени“, допълни тя.
По повод исканите проби от магистралите, Елена Йончева обяви, че има напредък. „Всеки опит да бъде показан грабежът в България среща силна съпротива. В началото АПИ казаха, че нямаме право да правим такава проверка. Сега вероятно ще ни мотаят, но тази битка ще я спечелим и благодарение на европейските институции. Битката трябва да започне от България“, категорична е тя. Йончева подчерта, че проверката ще бъде направена по всички законови изисквания и то в европейска лаборатория. „Когато ни разрешат от АПИ, ще поканим и журналисти, които да проследят проверката“, каза още тя и допълни, че 40% от стойността на тези магистрали се връща към управляващите. „ГЕРБ си отиват. Те са пътници. Важно е следващите, които ще дойдат на власт, да променят начина, по който се управлява България“, каза още Йончева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Съюзът на международните превозвачи обсъжда в града нови протести срещу пакета „Мобилност“

Пловдив: Съюзът на международните превозвачи обсъжда в града нови протести срещу пакета „Мобилност“

23 Март 2019 | 14:54 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Съюзът на международните превозвачи обсъжда в Пловдив евентуални протести срещу пакета „Мобилност“ на свое отчетно-изборно събрание. Това съобщиха за Радио „Фокус”-Пловдив от отганизацията. Пакетът „Мобилност“ въвежда редица ограничения за българските транспортни фирми, опериращи в европейски страни. Възможно е днес да бъдат планувани протести в страната срещу предлаганите рестрикции. Подготвя се и протест на българските превозвачи на 27 март в Страсбург. Превозвачите ще излязат с декларация, която също обсъждат на събранието си.
Пакетът „Мобилност“ ще бъде обсъждан от понеделник и в Европарламента.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Емил Радев, евродепутат ГЕРБ/ЕНП: Дори и пакетът „Мобилност“ да мине на първо гласуване, това няма да бъде решаващо

Емил Радев, евродепутат ГЕРБ/ЕНП: Дори и пакетът „Мобилност“ да мине на първо гласуване, това няма да бъде решаващо

23 Март 2019 | 13:01 | Агенция "Фокус"
София. Дори и пакетът „Мобилност“ да мине на първо гласуване, това няма да бъде решаващо. Това каза за обзорното публицистично предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев. Той отбеляза, че натискът през последните месеци пакетът „Мобилност“ да влезе за гласуване в пленарна зала на Европейския парламент е бил безпрецедентен. Емил Радев допълни, че никога до този момент не е имало два пъти отхвърлен вариант на законопроект, който да бъде вкарван в дневния ред без споразумение. „Явно наближаващите избори активизираха колегите ни от западните държави, които искат да приемат абсолютно дискриминационния пакет „Мобилност“. Ние успявахме две години да отлагаме приемането му и сега сме взели мерки. Внесохме искане в понеделник в 17.00 часа, когато се гласува дневният ред за следващата парламентарна сесия, пакетът „Мобилност“ да отпадне“, каза още евродепутатът. Емил Радев подчерта, че са взети всички възможни законови мерки, които правилникът позволява. „Но да не забравяме, че когато пакетът „Мобилност“ се гледаше на транспортна комисия, правилникът се погази“, добави Емил Радев. Според него дори и да се проведе гласуване, пакетът ще бъде приет на първо четене. „След това предстоят преговори между Европейската комисия, Съвета и Европейския парламент, които технологично няма как да се проведат за няколко седмици до края на действието на този парламент, за да влезе на второ четене. Така следващият парламент също ще има възможност да работи по темата“, увери Емил Радев.
Росица АНГЕЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Превозвачи готвят протести в Страсбург и София, ако пакетът „Мобилност“ бъде включен в дневния ред на Европейския парламент (ОБЗОР)

Превозвачи готвят протести в Страсбург и София, ако пакетът „Мобилност“ бъде включен в дневния ред на Европейския парламент (ОБЗОР)

23 Март 2019 | 03:18 | Агенция "Фокус"
София. Български превозвачи готвят протести в Страсбург и София, ако в понеделник Европейският парламент включи в дневния си ред за сряда - 27 март, гласуването на пакета „Мобилност“. Изпълнителният директор на Камарата на автомобилните превозвачи Димитър Димитров обясни, че за 27 март има организиран чартърен полет за 105 души, които ще протестират в Страсбург. Протестът в София ще бъде организиран пред сградата на Европейската комисия на ул. „Г. С. Раковски“. Очаква се в столицата да протестират представители на 12 000 български транспортни фирми с международен лиценз. Димитър Димитров уточни, че протестът не е политически, не е насочен срещу институциите в България и не е обвързан с нито една партия - управляваща или в опозиция.
Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков подчерта, че ако пакетът „Мобилност“ бъде внесен за разглеждане сега, може да се получи „миш-маш“ от текстове, които никой не е очаквал. Той уточни, че има голяма степен на опасност да се приемат текстове, които нито Алиансът, нито Групата на инакомислещите биха приели. „При всяко положение ние заедно с колегите от Полша, Унгария, Литва, Латвия, Румъния и т.н. ще настояваме той да се гледа в следващия европарламент“, обясни транспортният министър и посочи, че шансовете са 50 на 50. Желязков обясни, че дори и да се стигне до гласуване обаче, то ще е на първо четене. След това предстоят т. нар. тристранни преговори между Съвет, комисия и парламент. „За първи път с този пакет Европа е разделена по географски и политически признак. Разделена е по начин, който досега няма прецедент - да се настоява за законодателство, което разделя Европа“, заяви Желязков. Той обясни, че паралелно с протестите на превозвачите в Страсбург и София ще се проведе и Съвет на министрите по транспорта в Букурещ в рамките на Румънското председателство на Съвета на ЕС. „Там също имаме организирани множество срещи на Групата на инакомислещите, така че правим всичко необходимо, за да гарантираме едно справедливо европейско законодателство. Ние не сме против пакета „Мобилност“, а сме против протекционизма и против рестриктиращите норми така, както са предвидени в момента“, подчерта транспортният министър.
На 21 март премиерът Бойко Борисов, който беше в Брюксел за срещата на върха на лидерите на ЕС, разговаря по темата с председателя на парламента Антонио Таяни. По думите на българския министър-председател влизането на пакета е нарушение на правилника, защото за първи път в пленарна зала ще влезе текст, който е бил отхвърлен от транспортната комисия. Таяни посочи, че е предложил отлагане, но то е отхвърлено от либералите и социалистите.
Предложеният пакет "Мобилност I" предизвика недоволството на българските превозвачи и техни колеги от други източноевропейски страни, тъй като предвижда камионите да се връщат у дома на всеки четири седмици, а самите шофьори да нямат право да спят в кабините и трябва да нощуват в хотел.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Последиците от земетресенията в Албания. 22 септември 2019 г.
Последиците от земетресенията в Албания. 22 септември 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.