НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:35


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

New Europe: Кампанията на Манфред Вебер е фокусирана върху „Северен поток 2“ и брюкселската бюрокрация

New Europe: Кампанията на Манфред Вебер е фокусирана върху „Северен поток 2“ и брюкселската бюрокрация

26 Април 2019 | 08:48 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Водещият кандидат на Европейската народна партия (ЕНП) да застане начело на Европейската комисия Манфред Вебер стартира нова фаза на своята кампания в изложбената зала на Атина "Запейон" с нови лозунги и обещание, че ще блокира изграждането на противоречивия руски газопровод „Северен поток 2“, ако успее да наследи Жан-Клод Юнкер на най-високата позиция в Европа, пише базираното в Брюксел издание New Europe в материал, представен без редакторска намеса.
Вебер, чието ястребово отношение към Москва го поставя в противоречие с по-голямата част от германския политически естаблишмънт, по-голямата част от който е прекалено дружелюбен към Кремъл, каза, че "Северен поток 2" не е в интерес на ЕС. "Аз не съм германският кандидат за ръководител на Европейската комисия, а кандидат за Европейската народна партия", каза Вебер, като добави, че строителството на газопровода създава сериозни рискове за сигурността на енергийната независимост на блока.
"Аз съм против проекта "Северен поток 2“, каза Вебер, като обясни, че: „Това ще увеличи зависимостта на ЕС от руския газ и няма да я намали. И се нуждаем от повече независимост, а не от руски газ“.
По-рано тази година изпълнителната власт на ЕС се обяви срещу руския проект за газопровода, като се надяваше да измени газовата директива на блока, подписана през ноември 2017 г. Предложените изменения бяха насочени към „Северен поток 2“ и предупредиха главния акционер на проекта, руският „Газпром“, че трябва да спазва правилата на ЕС за конкуренцията или той ще бъде блокиран.
"Северен поток 2 търси недискриминационно третиране, като се третира еднакво с други сравними вносни офшорни тръбопроводи, в които вече са направени инвестиции преди приемането на изменената Газовата директива“ каза пред New Europe представителят на "Северен поток 2" Себастиан Сас.
Спорната нова енергийна връзка на стойност 11 милиарда евро между Русия и Германия ще тече под Балтийско море и ще удвои доставките на руски газ за ЕС. Съединените щати, Великобритания и много страни в Източна Европа, както и Украйна, се противопоставят на тръбопровода.
Като част от старта на кампанията си, Вебер заяви, че неговата кандидатура „ни дава ясна представа, че силата означава единство ... че отваряме нова глава за европейската мечта, нова глава с оптимизъм“, която се основава на надежда, единство и в полза на „силна Европа“.
Довършвайки своя 12-точков план за Комисия под наблюдението си, той обеща да увеличи граничната охрана на ЕС с още 10 000 души персонал и подобрени технологии до 2022 г. Той също така планира да се бори с тероризма, като удвои броя на служителите, работещи за Европол, европейският отговор на ФБР.
„Ще дадем възможност на нашите национални полицейски сили да хващат терористите, преди те да могат да извършат първи удар срещу нашите граждани“, обещава Вебер.
В това, което ще се разглежда като решаващ ход в нарастващия разрив между Запада и авторитарното управление на турския Реджеп Тайип Ердоган, Вебер обеща трайно да спре присъединителните преговори с Турция, но заяви, че Брюксел и Анкара „трябва да се съсредоточат върху партньорството и сътрудничеството“, икономическите връзки и всеобхватното споразумение за миграция.
„Членството в ЕС не е възможност за Турция, а преговорите трябва да бъдат преустановени“, каза той, като се позова на авторитаризма и ислямизма на Ердоган, като и двете са в противоречие с основните европейски ценности.
Той също така обеща да създаде, въпреки че Вебер не е влезе в специфика, механизъм за върховенство на закона, който е "защитен от политически натиск" и е упълномощен да „гарантира независимостта на съдебната власт, свободата на печата и борбата с корупцията в Европейския съюз“, добави Вебер за борбата за защита на върховенството на закона на блока.
В усилията си да подобри позорното тресавище на регулаторната бюрокрация на ЕС, Вебер ще премахне над 1000 „остарели“ регулации, което според него ще „направи системата по-ефективна“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Всеки втори германец не знае кои са водещите кандидати за европейските избори

FAZ: Всеки втори германец не знае кои са водещите кандидати за европейските избори

24 Април 2019 | 09:23 | Агенция "Фокус"
Берлин. Месец преди европейските избори, водещите кандидати от Германия остават неизвестни за всеки втори гласоподавател в страната, отбелязва националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
В проучване на изследователския институт YouGov, 45% от респондентите заявяват, че не познават нито един от деветимата водещи кандидати на партиите, представени в Бундестага. С 39%, правосъдният министър Катарина Барли (ГСДП)все още е най-разпознаваемото лице, втори е Йорг Мойтен от „Алтернатива за Германия“ (35%).
Най-изненадващо в проучването е, че само един от всеки четвърти германец (26%) познава водещи кандидат за европейските избори на управляващия в Берлин Съюз (ХДС/ХСС) – Манфред Вебер, който се бори за наследник на Жан-Клод Юнкер на поста председател на Европейската комисия. Същият процент има и генералният секретар на Свободната демократическа партия (СвДП) Никола Бир. Далеч по-неизвестни са водещите кандидати на „Зелени“, Ска Келер (7%) и Свен Гиголд (6%), както и тези от „Левица“, Йезлем Алев Демирел (15%) и Мартин Ширдеван (4%).

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Манфред Вебер, ЕНП: Турция не може да стане член на ЕС

Манфред Вебер, ЕНП: Турция не може да стане член на ЕС

24 Април 2019 | 07:24 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Според кандидата на Европейската народна партия (ЕНП) за поста на председател на Европейската комисия – Манфред Вебер, Турция не може да стане член на Общността. Съответното той заяви за Euronews.
„По отношение на Турция, аз вярвам в силното сътрудничество, както направихме с договора за миграцията" каза Вебер пред Euronews, добавяйки, че трябва да се обмислят и „по-силни" икономически и културни връзки.
Но той отново подчерта, че е против членството на Турция: „Вие искате да имате силни и солидни, добри отношения между Турция и ЕС, но мисля, че трябва да бъдем честни и това включва да признаем, че Турция не може да стане член на ЕС".
Турция официално е кандидат за присъединяване към ЕС от 1999 г. насам. Преговорите за членството започнаха през октомври 2005 г., но бяха прекратени през 2016 г., след като двете страни постигнаха споразумение за мигрантите и бежанците.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Манфред Вебер започна кампанията за европейските избори, подкрепи оставането на Великобритания в Общността

Kathimerini: Манфред Вебер започна кампанията за европейските избори, подкрепи оставането на Великобритания в Общността

23 Април 2019 | 21:33 | Агенция "Фокус"
Атина. Манфред Вебер, водещ кандидат за дясноцентристка Европейска народна партия (ЕНП) за поста на председател на Европейската комисия, посети Гърция, за да стартира кампанията си за изборите на 23 и 26 май в 28-те държави-членки на Общността, отбелязва електронното издание на водещия атински ежедневник Kathimerini.
Водещият консервативен кандидат на изборите за Европейски парламент следващия месец подчерта, че би искал Великобритания да остане в структурите на Общността. Вебер увери, че уважава резултата от референдума в Обединеното кралство от 2016 г., на който гражданите се изказаха в подкрепа за излизането на страната от ЕС. Но той добави, че „лично аз наистина бих се радвал, ако Великобритания реши да остане".
Същевременно германецът предупреди популистките партии в Европа, че нямат да имат място в най-големия политически блок в Европа, освен ако не споделят визията за „интегрирана и по-амбициозна Европа“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Standard: ЕС се подготвя срещу хакери преди изборите през май

Der Standard: ЕС се подготвя срещу хакери преди изборите през май

1 Април 2019 | 10:38 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Брюксел предприема мерки срещу намеса на „тролове“ или хакери в изборите за Европейски парламент през май тази година, пише австрийският национален ежедневник Die Presse.
Малко преди общите избори , страхът, че Общността ще бъде следващата цел на хакерите – вероятно руски – излизат на преден план. В определени кръгове разбирането на начините, по които интернет може да повлияе на изборите, се развива бавно. За да защити изборите, ЕС планира многобройни мерки за защита на данните, прозрачност, киберсигурност, сътрудничество, санкции за кибератаки и неоторизирано гласуване. Остава обаче въпросът дали и как държавите-членки ще ги приложат. Съмненията са налице, а причината – липса на сътрудничество на ниво ЕС, подчертават от редакцията.
ЕС-28 не може да се хармонизира избирателната процедура, нито да отстъпи националните правомощия на Брюксел. Не само процентните бариери за влизане в парламента, но и минималната възраст за гласоподавателите и депутатите, които отговарят на условията, са различни в отделните членки. Има и друго обстоятелство – онлайн може да се гласува само в Естония. Но не само тя ще бъде уязвима на хакерски атаки, а и всички страни, в които преброяването на бюлетините се извършва с помощта на компютърна технология.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СДС подкрепи Александър Стуб за водещ кандидат на ЕНП на евроизборите

СДС подкрепи Александър Стуб за водещ кандидат на ЕНП на евроизборите

8 Ноември 2018 | 18:25 | Агенция "Фокус"
Хелзинки. Съюзът на демократичните сили (СДС) подкрепи с гласовете си бившия финландски премиер Александър Стуб за водещ кандидат на ЕНП на предстоящите европейски избори. Това съобщиха от пресцентъра на политическата формация.
"Харесахме платформата и възгледите му за развитието на Европа занапред. Александър Стуб отговори на въпросите, които му поставихме по начин, който удовлетвори критериите ни за водещ кандидат на ЕНП, участието му в дебата също беше на много високо ниво. Г-н Стуб има място в голямата европейска политика.Искахме да му дадем шанс с нашата подкрепа, въпреки че знаехме,че фаворит е г-н Манфред Вебер", заяви председателят на СДС Румен Христов след гласуването.
Той уточни, че при разговора на делегатите на синята партия с Александър Стуб са проличали близките позиции на СДС и бившия финландски премиер по отношение на важни за страната ни въпроси. Румен Христов е подчертал, че СДС многократно е настоявал правителството да положи повече усиля за приемането ни Еврозоната, а Александър Стуб е заявил позицията си, че всички страни-членки на ЕС, покрили критериите, трябва да бъдат приети.
Близките идеи между представителите на СДС и Александър Стуб са проличали и от виждането и на двете страни, че пунктовете за приемане на бежанци трябва се изнесат извън ЕС, както и необходимостта от обща охрана на границите на Европейския съюз.
На срещите с Александър Стуб са присъствали председателят на СДС Румен Христов и останалите трима делегати – зам.-председателите на партията Емил Кабаиванов, Мариана Лазарова и Теодор Петков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Сергей Станишев: ЕНП и Вебер искат още власт, но Европа иска промяна

Евродепутатът Сергей Станишев: ЕНП и Вебер искат още власт, но Европа иска промяна

8 Ноември 2018 | 16:09 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Манфред Вебер, който беше избран за общ кандидат на десницата, иска да възстанови връзката между ЕС и гражданите – но той самият е част от провалените политики, които отчуждиха ЕС от хората, смята евродепутатът и лидер на ПЕС Сергей Станишев. Това съобщиха от пресофиса на евродепутата.
Манфред Вебер беше избран да води кампанията на ЕНП за евроизборите догодина. С това немският консерватор става вторият известен претендент в надпреварата за поста Председател на ЕК, след като във вторник ПЕС се обедини зад кандидатурата на холандския социалист Франс Тимерманс. Останалите европейски политически семейства все още не са избрали своите водещи кандидати.
„Вебер казва, че Брюксел трябва да възстанови връзката с гражданите. Това е вярно, но не ЕС се провали в тази задача, а ЕНП. Вебер е лидерът на тяхната парламентарна група, а председателите на ЕП, Комисията и Европейския съвет също са от ЕНП. Десните имаха всички лостове в институциите, но не успяха да задържат ЕС силен, обединен и фокусиран върху социалните предизвикателства. Европейските граждани очакват промяна, но тя не може да дойде от Вебер – той олицетворява провала на ЕНП да отговори на проблемите на хората през последните години.“, заяви Станишев.
„На хартия в тяхната програма има заложени много социални елементи, но няма как те да са автентични и да им се вярва, че ще я изпълнят. Юнкер също обеща социален ААА рейтинг за Европа в началото на своя мандат, но днес, 5 години по-късно, няма нищо такова“, категоричен е президентът на ПЕС.
„Особено ме притеснява фактът, че ЕНП се опитва да се хареса на всички части от политическия спектър. Сключват сделки с националистите, които вече са удобни коалиционни партньори в Австрия и България, и ревниво пазят анти-демократи като Орбан в техните редици. Сега Вебер иска да „строи мостове“ към Салвини в Италия и Качински в Полша. Истинският европейски лидер трябва да строи мостове между хората и народите, а не между национализма и популизма, и отговорната политика. Трябва категорично да отхвърлим тези течения, вместо да ги прегръщаме в името на властта.
Разочароваща е фрапантната арогантност на ЕНП, които вярват, че властта и ръководните постове в ЕС им се полагат по право. „Каквото и да стане, ЕНП ще победи“, каза вчера Александър Стуб – добро обобщение на тяхното отношение към властта. Десните продължават да не разбират какви са проблемите, какъв е залогът на тези избори, защо хората искат промяна и защо се обръщат към популизма и авторитаризма. ЕНП е част от проблема и няма как да предложи автентична промяна, особено с Манфред Вебер начело.“, заяви лидерът на европейската левица.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: ЕНП избра Манфред Вебер за шпитценкандидат за европейските избори

AFP: ЕНП избра Манфред Вебер за шпитценкандидат за европейските избори

8 Ноември 2018 | 13:42 | Агенция "Фокус"
Хелзинки. Делегатите на Европейската народна партия (ЕНП) избраха Манфред Вебер за шпитценкандидат за общите европейски избори през май 2019 г., предава AFP, като се позовава на източник сред присъстващите на конгреса в Хелзинки.
Съгласно разпространените данни, германският политик е получил подкрепата на 79,2% от делегатите на ЕНП. Неговият опонент – бившият финландски премиер Александър Стуб, е събрал 20% от гласовете.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Европейски избори 2019: ЕНП избира шпитценкандидат

FAZ: Европейски избори 2019: ЕНП избира шпитценкандидат

8 Ноември 2018 | 09:59 | Агенция "Фокус"
Хелзинки. Европейската народна партия (ЕНП) предстои да избере т.нар. шпитценкадидат (водещ кандидат) за изборите през май 2019 г., съобщава водещият германски ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
На конгреса във финландската столица Хелзинки председателят на Християнсоциалния съюз (ХСС) Хорст Зеехофер официално предложи водещ кандидат на партията в надпреварата за поста председател на Европейската комисия да бъде неговият заместник – Манфред Вебер, който понастоящем е фракционен лидер на ЕНП в Европейския парламент.
В кампанията си Вебер заложи на изискването за по-бързи решения от държавните и правителствените ръководители на ЕС. Той подчерта, че в ключови области на политиката като управлението на бежанците липсват конкретни резултати.
Германският политик ще се състезава с бившия финландски премиер Александър Стуб за мястото на водещ кандидат на ЕНП за европейските избори, припомня изданието. Решението ще бъде взето с тайно гласуване на приблизително 730 делегати на партията, които присъстват на конгреса в Хелзинки.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.