НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:24


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проф. Костадин Динчев, фолклорист: Най-старинна в Благоевград е архитектурата на квартал „Вароша“

Проф. Костадин Динчев, фолклорист: Най-старинна в Благоевград е архитектурата на квартал „Вароша“

24 Март 2019 | 17:02 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Най-старинна в Благоевград е архитектурата на квартал „Вароша“. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин фолклористът проф. Костадин Динчев, почетен гражданин на Благоевград. По думите му в превод от унгарски наименованието на квартала всъщност означава град. Проф. Динчев обясни, че има писмени сведения, според които в миналото във „Вароша“ е бил съсредоточен целият градски живот, както и основната част от българското население. „Докато пребиваващите турци, власи и други са живеели в от дясната страна на река Бистрица, от лявата ѝ страна, където е „Вароша“, са живеели българите. За културата и нейното развитие в Благоевград е важно да споменем, че от 1866 година имаме основано читалище, което съществува и до днес. То е било едно от първите огнища на културния и просветен живот в града. Важно място в културния живот на Благоевград заема и църквата „Въведение Богородично“, каза още проф. Динчев. Той добави, че след Балканските войни в града се премества и известната Солунска българска мъжка гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, която и днес съществува, но под името Национална хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“.
„Може да кажем, че днешното училище е продължител на традициите на Солунската гимназия. Когато говорим за града, то не може да не се радваме на всички тези неща, но и на културните възможности, които имаме, благодарение на съществуващите паметници като комплекс „Вароша“ с къщата на Георги Измирлиев – Македончето и другите къщи, църквата, мемориала на рода на Гоце Делчев, паметниците в града на Гоце Делчев, Македоно-одринското опълчение, Братската могила. Освен това Благоевград се оформи като фестивален център“, допълни проф. Динчев. Той добави, че в Благоевград има камерна опера, драматичен и детски театър. „Регионален исторически музей – Благоевград пък е голямо средище за цялата област, заедно с Регионалната библиотека заедно те изпълняват не само функции на градски обекти, но и оказват методическа помощ на цялата област. Трябва да кажем, че днес образованието също е много развито в града. Имаме много училища и професионални гимназии, но също и два университета. Първо е създаден Югозападен университет „Неофит Рилски“, който първоначално е филиал на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, уточни проф. Динчев. Той коментира, че университетът заслужено носи името на Неофит Рилски, защото това е най-близкото културно-образователно средище до известната школа на Неофит в Рилския манастир.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Костадин Динчев, фолклорист: Един от символите на Благоевград е конят, който се свързва и с легендата за възникването на града

Проф. Костадин Динчев, фолклорист: Един от символите на Благоевград е конят, който се свързва и с легендата за възникването на града

24 Март 2019 | 13:08 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Един от символите на Благоевград е конят, който се свързва и с легендата за възникването на града. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин фолклористът проф. Костадин Динчев, почетен гражданин на Благоевград. Той заяви, че според различни писмени сведения през годините градът е носил различни имена, първото от които е Скаптопара. „По-късно, през средновековието, името е било променено на Горна Джумая. С това име градът остава до 1950 година, когато придобива името на Димитър Благоев – Благоевград“, посочи проф. Динчев. Той добави, че според легендата за възникването на града преди много години в района на днешната област Благоевград вилнеела тежка болест, от която масово умирали хора. „Тогава населението решило, че трябва да се премести, като за целта трябвало да си намери по-хубаво място за живеене. Така започнали да търсят по-благоприятна територия. За целта пуснали един кон, който дълго се скитал, но накрая спрял на едни зелени поляни край река Бистрица, в близост до минералните извори. Именно около тях започнало да се изгражда бъдещето селище – Горна Джумая“, добави проф. Динчев. Той уточни, че конят като символ и днес е важен за Благоевград, като дори може да бъде видяна скулптура с фигура на кон, която се намира в долния край на града, на неговия вход. Проф. Динчев отбеляза, че идеята на скулптурната фигура е да напомня за легендата.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Владимир Зеленски е на първо официално посещение в Германия. 18 юни 2019 г.
Владимир Зеленски е на първо официално посещение в Германия. 18 юни 2019 г.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.