НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:08


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„МКД“ (Македония)“: Протестиращите в Албания са опитали да нахлуят в парламента

„МКД“ (Македония)“: Протестиращите в Албания са опитали да нахлуят в парламента

28 Март 2019 | 22:48 | Агенция "Фокус"
Тирана. Привържениците на албанската опозиция се опитаха да нахлуят в парламента днес по време на протест за оставката на правителството и свикване на предсрочните избори, пише македонското електронно издание “МКД“
Демонстрантите, водени от Демократическата партия на десния център са хвърляли димни бомби и различни предмети срещу полицията в опит да пробият кордона, който защитава сградата на парламента.
По време на митинга лидерът на Демократическата партия Лулзим Баша изпрати съобщение до премиера на страната.
„Еди Рама, призивавам те да размислиш, защото няма да си в този офис дълго време“
"Ние не се страхуваме и няма да се оттеглим. Нашата битка ще продължи до края. Не може да се отнасяте към хората като към овце - каза Баша.
Опозицията обвинява лявото правителство на премиера Еди Рама, че е корумпирано и свързано с организираната престъпност, твърдения които правителството отхвърля.
От средата на февруари поддръжниците на опозицията многократно се опитват да влязат в сградата на парламента или правителството, а полицията ги отблъсква със сълзотворен газ и водни оръдия.
Управляващата Социалистическа партия на Рама заяви, че протестите вредят на напредъка на Албания към членство в ЕС.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Албанската опозиция отново организира протест пред парламента

„Макфакс“ (Македония): Албанската опозиция отново организира протест пред парламента

28 Март 2019 | 13:23 | Агенция "Фокус"
Скопие. Опозицията в Албания организира нов протест пред парламента, докато депутатите заседават в него, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
От 16 февруари насам обединената албанска опозиция организира шест големи демонстрации пред сградите на правителството и парламента в Тирана. Исканията са за оставка на премиера Еди Рама, формиране на преходно правителство и насрочването на предсрочни парламентарни избори.
Опозицията също така призова гражданите да се включат в масови протести на 13 април, които ще се проведат пред сградата на правителството.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Инфо“ (Македония): Вучич: По-близо сме до предсрочни парламентарни избори

„24 Инфо“ (Македония): Вучич: По-близо сме до предсрочни парламентарни избори

26 Март 2019 | 05:22 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбската прогресивна партия (СПП) не е взела окончателно решение за предсрочни парламентарни избори, но сега сме по-близо до тях, отколкото преди, каза сръбският президент Александър Вучич, съобщава македонското електронно издание „24 Инфо“.
Вучич, който също е лидер на СПП, подчерта, че окончателното решение за обявяване на предсрочни избори не е взето, въпреки че всички членове на председателството са гласували „за“, освен него, който е „въздържал се“.
Той също така подчерта, че председателството на СПП изрази единодушна подкрепа за решението си да не преговаря с лидерите на опозиционната коалиция „Съюз за Сърбия“, Драган Джилас, Вук Йеремич и Бошко Обрадович.
„Няма да позволим насилие. Светът все още не е видял какво обявяват фашистът Обрадович и магнатите Джилас и Йеремич, което включва блокади и забрана на градските служители да отидат на работа“, каза Вучич.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РТС (Сърбия): Протестът „Един от пет милиона“ в Белград

РТС (Сърбия): Протестът „Един от пет милиона“ в Белград

23 Март 2019 | 23:58 | Агенция "Фокус"
Белград. За 16-ти пореден път в сръбската столица се събраха участници в протеста „Един от пет милиона“. Протестното шествие започна около 18 часа в събота, информира на електронната си страница сръбската РТС.
На митинга пред Философския факултет протестиращите отново настояваха за оставката на президента Александър Вучич, министър-председателя Ана Брнабич и председателя на парламента Мая Гойкович. Отправени бяха искания за оставката на ръководството на държавната Радио и Телевизия – Сърбия, както и провеждане на честни и избори в рамките на шест до девет месеца. Участниците се заканиха, че ако те не бъдат изпълнени, на 13 април цяла Сърбия ще се събере в Белград.Участниците бяха поздравени от актьора Бранислав Лечич и генерала от запаса Срето Малинович, който благодари за поканата да е сред участниците в протеста, които се изправят срещу несправедливостта и унижението. Припомняйки, че в неделя се навършват 20 години от агресията на НАТО срещу Сърбия, той ги призова да продължат борбата. Малинович специално акцентира, че „някои рани не могат да се лекуват“.

Под звуците на химна на Сърбия „Боже справедливи“ и с едноминутно мълчание бяха почетени жертвите от бомбардировките през 1999 година над Белград.

Протестното шествие продължи по улиците „Македонска“ и „Светогорска“ към сградата на Радио и Телевизия-Сърбия.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 ТАНЮГ: Спектакъл по време на протеста

ТАНЮГ: Спектакъл по време на протеста

23 Март 2019 | 22:56 | Агенция "Фокус"
Белград. Тази събота протестите в Белград преминаха без инциденти за разлика от миналата, когато демонстриращи белградчани нахлуха в сградата на Сръбското радио и телевизия, информира ТАНЮГ.
В пространството пред входа на Радио и телевизия – Сърбия протестиращите от гражданското движение „1 от 5 милиона“ организираха в съботната вечер спектакъл под заглавието „Дневникът на една свободна Сърбия“.
В предната част на протестиращите градивните RTS "1 от 5 милиона", организираха спектакъл "Дневникът на една свободна Сърбия", и за разлика от миналата събота, когато демонстранти насилствено влязоха в сградата на обществената услуга, всичко мина без инциденти. В него се включиха както студенти, които участваха в нахлуването в сградата миналата седмица, така и активисти на движението.
Протестът, както и спектакълът се организират в деня, когато Сърбия си припомня 20 годишнината от бомбардировките на НАТО, когато пострадаха редица граждански обекти и китайското посолство в Белград.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Няма да допуснем насилие на протестите

Александър Вучич: Няма да допуснем насилие на протестите

23 Март 2019 | 14:34 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският президент Александър Вучич заяви днес в Нови Сад, че властите вече няма да допускат насилие по време на протести като миналата събота, добавяйки, че ако има насилие, то ще продължи "толкова кратко, че всеки ще разбере посланието на държавата", предава думите му македонското електронно издание “24 Инфо“
„Инцидентите станаха, защото мислехме, че имаме работа с лидери, които са нормални и рационални, но когато видяхме, че имаме работа с двама магнати, които бързат да увеличат финансите си чрез грабеж на държавна собственост и с един фашист, направихме погрешна оценка. Сега вече разчитаме на разума на фашиста (Бошко) Обрадович и за магнатите (Драган) Джилас и (Вук) Йеремич и ще предприема всички мерки, а гражданите нямат причина да се страхуват повече от насилие, което няма да бъде позволено, каза Вучич по време на обиколката на новата сграда на Радио-телевизия Войводина в Нови Сад.
Той каза, че се чуди какво е значението на протеста пред президентския дворец миналата седмица, когато сградата е била заобиколена от протестиращи, добавяйки, че "за това е възможно само едно допускане - това е да го убият".
"Има само едно нещо, което могат да направят, за да дойдат на власт, а именно да ме убият." Кажете ми кой е начина да ме отстраните: убийство или избори. Би било нормално да искат избори, но знаят, че хората не ги харесват. Какво остава за тях като втори вариант? Не лъжете хората, които събирате!“ - каза Вучич към организаторите на протестите.
Вучич добави, че арестуваните студенти са политически активисти и че по-малко хора се събират на протестите, отколкото твърдят опозицията, като заяви, че на митинга в Нови Сад в петък е имало 692 протестиращи.
Що се отнася до реакцията на региона към решението за Радован Караджич и значението за Република Сръбска, Вучич каза на тези, които си мислят, че присъдата може да означава премахване на сръбското образувание в Босна и Херцеговина, че това е "Дейтънска и конституционна категория".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мило Джуканович: Протестите в Сърбия, Черна гора и Албания имат обща нишка

Мило Джуканович: Протестите в Сърбия, Черна гора и Албания имат обща нишка

22 Март 2019 | 12:26 | Агенция "Фокус"
Подгорица. Протестите в Сърбия, Албания и Черна гора имат някои общи неща помежду си, заяви черногорският президент Мило Джуканович, цитиран от скопското електронно издание „МКД“.
Както каза той пред „Дойче веле“, тази нишка е явната нервност и желанието да се стигне до промяна на властта по различен начин от този, който е предвиден в конституцията и законите.
На въпрос, какво мисли за обвиненията, които идват от Сърбия във връзка с тамошните протести и за думите на президента Александър Вучич и други висши функционери, които многократно се позовават на т.нар. „македонски сценарий“ и твърдят, че Македония подкрепя опозицията и се бърка във вътрешните работи на Белград, Джуканович каза, че не е негова работа да взима отношение по този въпрос.
„Не се плашим от тази тема, но не съм напълно наясно дали има други интереси в организирането на протести в Белград ... Всички протести в региона - както в Сърбия, Албания, така и в Черна гора - имат някаква обща тема. Тази нишка е явната нервност и желанието да се стигне до промяна на властта по различен начин от предвидения в конституцията и закона. Конституцията и законът постановяват, че правителството трябва да бъде избрано на изборите и да бъде израз на свободната воля на гражданите“, каза Джуканович.
Поради това черногорският президент смята, че исканията за промяна на властта извън институциите и това, което е предвидено от правната система, не носят нищо добро и са безотговорни предложения, които разрушават институциите.
„А когато съсипете институциите, унищожавате самата държава. А страните и институциите на Балканите са крехки творения. Казвам, че работим по тях през последните няколко десетилетия“, обясни Джуканович.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

B92 (Сърбия): КФОР мълчи - но какво прави албанската армия в Косово?

B92 (Сърбия): КФОР мълчи - но какво прави албанската армия в Косово?

21 Март 2019 | 18:08 | Агенция "Фокус"
Белград. Белградската електронна медия B92 публикува коментар на председателя на Комисията за Косово в сръбския парламент Милован Дрецун по повод съвместни учения на албанската армия и Косовските сили за сигурност (КСС).
„Съвместното учение на албанската армия и т.нар. КСС в Косово и Метохия има за цел да сплаши сръбския народ", изрази увереност Дрецун.
Съгласно думите му, ученията са част от подготовка за възможно провокиране на насилие в северната част на най-младата държава на Балканите.
Дрецун бе категоричен, че става въпрос за неприемлива демонстрация на политиката за създаване на Велика Албания, като същевременно подчерта, че Тирана няма основания да изпраща свои войници в Косово, освен ако не действа като окупатор. Политикът на Белград коментира, че действията на Албания граничат с неофициално обявяване на война на Сърбия.
„Те са окупирали, с влизането на силите си, част от нашата територия. Нито ООН, нито КФОР реагират", заяви Дрецун пред местни медии.
Той подчерта, че според Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН единственото военно присъствие в Косово може да бъде това на КФОР.
„Как може КФОР да позволи влизането на военни сили, които не са от КФОР? Защо не са им попречили? Кой е взел политическо решение да разреши такова нещо?", попита Дрецун.
Сръбският политик тълкува изпращането на албанската армия в Косово като сигнал към Белград, че военните на Тирана може да подпомогнат Прищина за завършване – съгласно думите му, на етническото прочистване на сърбите от страната.
Според Дрецун, албанският режим всъщност стои зад дестабилизацията на Косово и Метохия, така както в миналото е стояла зад хаоса в Македония.
Дрекун изрази загриженост от опасността от свързване на някои процеси, като обявените протести на част от опозицията в Сърбия, която планира голяма демонстрация на 13 април, и съвместите учения на албанската армия КСС, за възможно щурмуване на северната част на Косово.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“: Сръбски съд освободи лицата нахлули в сградата на РТС с моторен трион

„МКД“: Сръбски съд освободи лицата нахлули в сградата на РТС с моторен трион

20 Март 2019 | 04:55 | Агенция "Фокус"
Белград. Белградският съд освободи двама протестиращи, които бяха арестувани след нахлуването в сградата на Радио Телевизия Сърбия и бяха обвинени в насилствено поведение, защото са влезли с моторен трион в сградата, информира македонското електронно издание “МКД“.
След изслушването на заподозрените съдът постанови, че отхвърля искането на обвинението за задържане. Прокуратурата може да обжалва решението в тридневен срок .
Двамата рапъри, Миня Пернат и Милиан Чичич, са известни на обществеността с улични спектакли и сатирични песни срещу властта, пише изданието.
Шест души са осъдени на 30 дни затвор, едно лице е глобено, а двама ще бъдат съдени по редовна процедура.
Лидерите на опозиционния Съюз за Сърбия поискаха окончателното освобождаване на всички арестувани и обявиха организирането на мирни протести и бдения пред кабинета на президента Александър Вучич, отбелязвайки, че това е мястото, от което "според конституцията и закона" могат да бъдат освободени, като се споменават правомощията на сръбския президент за помилване.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Инфо“ (Македония): Харадинай: Нека Сърбия сама си решава проблемите, ние си имаме наши

„24 Инфо“ (Македония): Харадинай: Нека Сърбия сама си решава проблемите, ние си имаме наши

19 Март 2019 | 20:20 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косовският премиер Рамуш Харадинай отхвърли като абсурдни твърденията на официален Белград, че той или някой друг от върховете на държавата стои зад протестите в Сърбия срещу сръбския президент Александър Вучич, съобщава македонското електронно издание „24 Инфо.
На пресконференция в Прищина Харадинай призова сръбските власти да не замесват него и други хора в собствените им вътрешни проблеми.
„Призоваваме властите в Сърбия сами да решат вътрешните си проблеми и да ни оставят да си вършим нашите работи“, каза косовският премиер.
Той призова също ръководителите на Европейския съюз да пратят същото искане до Белград.
„Тежкото положение, което имаме, въобще не ни интересува Сърбия и какво се случва там“, заяви Харадинай.
Сръбската прогресивна партия на Вучич и нейните съюзници във властта, които са изправени пред масови протести, изискващи оставката му, обвиниха, между другото, Харадинай и други лидери на косовските албанци, че подпомагат опозиционните демонстрации, за да свалят Вучич и сегашното правителство.
Сръбският президент обвини и чуждестранните посолства в „двоен аршин“, защото, според него, те не реагираха на проникването на протестиращите в Радио-телевизия Сърбия (РТС), така както реагираха на събитията в парламента в Скопие на 27 април 2017 г. Според Вучич е имало опит за реализиране на „македонски сценарий“ в Белград, проведен от лидерите на опозицията Вук Йеремич и Драган Джилас.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечерне новости“ (Сърбия): Божко Обрадович излезе начело на протестите в Белград

„Вечерне новости“ (Сърбия): Божко Обрадович излезе начело на протестите в Белград

19 Март 2019 | 11:42 | Агенция "Фокус"
Белград. Главната роля в нахлуването на група демонстранти в сградата на сръбската държавна телевизия РТС, както и на протестите пред президентството в неделя, изигра лидерът на партия „Двери“ Божко Обрадович, заради което в обществеността се говори, че по този начин той се е наложил като лидер на демонстрациите срещу Вучич, пише електронното издание на белградския ежедневник „Вечерне новости“.
Лидерите на опозиционният блок „Съюз за Сърбия“ (СзС), въпреки че от месеци участват в протестите „Един от пет милиона“, не бяха на преден план до миналия уикенд. Твърдеше се, че това е граждански протест. Въпреки това през почивните дни те поеха диригентската палка, а ключовата роля изигра Обрадович.
Боян Клачар, изпълнителен директор на неправителствената организация CeSID, казва, че независимо от това кой е формалният организатор, вижда ключовата роля на СзС от самото начало.
„Това, което се промени в събота е, че лидерите на СзС станаха по-видими от преди. Обрадович се показа като най-силният и компетентен да поеме инициативата. Въпросът е, дали това се е случило по негова инициатива, или в СзС са преценили, че той, като десничар, е по-подходящ да застане начело в този момент. Дилемата не е защо Обрадович излезе на първи план, а защо тези, които се обявяват за друг вид протест, се оттеглиха и оставиха празно пространство“, заяви експертът.
Лидерът на „Сръбската Демократическа партия“ (СДП) Зоран Лутовац смята, че Обрадович се е превърнал в главен организатор на протестите. Той заяви пред телевизия N1:
„Ако Обрадович е бил първият, който е влязъл там, нормално е той да ги призове да се оттеглят. Той може да контролира най-недоволните и склонни към екстремизъм и може да влияе най-много на тях, но решенията около това кой каква роля ще има се взимат в Съюза“.
Един от лидерите на СзС Драган Джилас каза един ден след нахлуването в РТС, че то не е планирано или съгласувано на ниво „Съюз за Сърбия“. По неговите думи, мнозинството от протестиращите са били на улица Таковска и изобщо не са разбрали какво се случва.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Република“ (Македония): ЕК подкрепи протестите в Белград, които кулминираха с нахлуването в държавната телевизия

„Република“ (Македония): ЕК подкрепи протестите в Белград, които кулминираха с нахлуването в държавната телевизия

19 Март 2019 | 10:56 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Говорителят на Европейската комисия Мая Кочиянчич подкрепя протестите в Сърбия, които кулминираха в събота вечерта с нахлуване на демонстрантите, начело с лидерите на опозицията, в сградата на държавната телевизия, съобщи „Пресинг ТВ“, предава опозиционното скопско електронно издание „Република“.
На въпрос на журналист, защо Европейският съюз не е осъдил нападението, в хода на което имаше инциденти, а веднага осъди групата в Македония, която на 27 април влезе в македонския парламент, Кочиянчич отговори:
„Докато правото на гражданите да участват в мирни демонстрации е и остава основна характеристика и основната ценност на демокрацията и трябва да бъде зачитано, протестите трябва да останат спокойни и в рамките на закона, какъвто беше случаят преди уикенда.Мирно и сдържано е от ключово значение. Парламентът е място, където трябва да се осигури пространство за дебати и дискусии с цел да се намерят общи решения и да се отговори на проблемите на обществото. Също така е от ключово значение структурният диалог с гражданското общество“, заяви говорителят на пред „Пресинг ТВ“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вук Йеремич: Оставка на психопата Вучич и свободни избори след 6 до 9 месеца

Вук Йеремич: Оставка на психопата Вучич и свободни избори след 6 до 9 месеца

19 Март 2019 | 08:13 | Агенция "Фокус"
Белград. Всички искания на сръбската опозиция вече са обединени в едно – оставката на президента Александър Вучич и провеждането на честни и демократични избори. Това заяви бившият външен министър и лидер на „Сръбската народна партия“ Вук Йеремич. Според него, това може да се направи чрез гарантиране на съществуването на свободни медии. Ако искането не бъде прието, протестите може да се радикализират и да се стигне до гражданско неподчинение преди 13 април, което би означавало блокиране на университетите, институциите и важните пътни възели в страната, предава скопското електронно издание „Локално“.
Йеремич заяви още, че на този етап „няма условия за комуникация с Вучич, тъй като обратното би означавало голямо предателство на гражданския протест и опозицията“.
Лидерът на СНП смята, че „протестите разтърсиха Вучич, който вече има видими прояви на психическа нестабилност и губи контрол“ над ситуацията.
Вук Йеремич повтори, че „западните страни не искат да видят падането на Вучич от власт, докато той не изпълни обещаното – договор с Прищина и приемане на Косово в ООН, а чрез предложеното от него разграничаване, Сърбия да се откаже окончателно от Косво“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нова ТВ (Македония): Вучич ще помилва всички задържани на протестите в Белград

Нова ТВ (Македония): Вучич ще помилва всички задържани на протестите в Белград

18 Март 2019 | 23:12 | Агенция "Фокус"
Белград/Скопие. Сръбският президент Александър Вучич ще помилва всички, арестувани по време на протестите, съобщава македонската телевизия НОВА ТВ, като се позовава на белградския вестник Blic.
Сръбското издание публикува информация от източник, близък до президентската институция, според който „онези, които подадат молба за помилване, ще бъдат освободени“.
Помилването се отнася за всички, с изключение на лицата, които са внесли резачка в сградата на държавното радио и телевизия и са заплашвали журналистите, нито за онези, които на протеста пред президентството на Сърбия "са се били и са нападали с нож полицаите".
Представителите на "Съюз за Сърбия" (СС) предварително призоваха компетентните органи и сръбския президент да освободят арестуваните при безредиците по време на протестите. В противен случай обявиха, че ще организират мирни протести и дежурства пред Президентството, а кампанията им ще продължи под мотото "За децата няма да ви простим". Един от лидерите на СС, Драган Джилас, заяви, че акцията за нахлуване в сградата на сръбското държавно радио и телевизия не е планирана. На пресконференция той е пояснил, че “Вучич има правомощия по закон и според Конституцията да реши амнистията на тези лица и да прекрати съдебните процедури срещу тях, да върне тези млади хора обратно в семейството и училището".

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Кирчо Киров: Нестабилната политическа обстановка в Сърбия влияе върху диалога между Белград и Прищина

Ген. Кирчо Киров: Нестабилната политическа обстановка в Сърбия влияе върху диалога между Белград и Прищина

18 Март 2019 | 20:46 | Агенция "Фокус"
София. Нестабилната политическа обстановка в Сърбия влияе върху диалога между Белград и Прищина. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ ген. Кирчо Киров, началник на Разузнавателната служба в периода 2002-2012 година, по повод последните напрегнати дни в Сърбия, белязани с протести срещу президента Александър Вучич. Според генерала се наблюдава опит за дестабилизация на страната с крайна цел изтеглянето й от орбитата на Русия. „Трудно би могло да се случи при сега действащата сръбска политическа класа и елит, който е сериозно ангажиран за каузата Косово, и който трудно може да преглътне голямата хапка, към която и ЕС, и НАТО, в лицето на САЩ, насочват Сърбия, а именно – да признае независимостта на Косово. Това би било стратегическо поражение за сръбският политически елит в лицето на управляваща класа и партии в Сърбия. То би довело до тяхната политическа смърт“, обясни генералът. Ген. Кирчо Киров каза още, че очаква от сръбския държавен глава Вучич да вземе решение за предсрочни парламентарни избори. Много е вероятно да ги спечели, каза още генералът, но уточни, че изборите не са с предизвестен край. Според него в случай на загуба на парламентарните избори ще се засили натискът върху Александър Вучич за отиване и на предсрочни президентски избори. Тогава резултатът няма да бъде известен, защото не е изключено да се създадат условия за промяна на политическата обстановка в страната, обобщи генералът.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Заплашена ли е Сърбия от „цветна революция“

„Взгляд“: Заплашена ли е Сърбия от „цветна революция“

18 Март 2019 | 20:42 | Агенция "Фокус"
Москва. Противопоставянето между сръбската опозиция и полицията стигна до щурм на централата на държавната телевизия, сбивания и пробиви на огражденията. Могат ли безредиците в Белград да прераснат в „майдан“, кой стои зад протестиращите и може ли хипотетична революция в Сърбия да навреди на отношенията й с Русия, пише руският вестник „Взгляд“ в материал, представен без редакторска намеса.
Протестите в Сърбия започнаха още през декември, но светът им обърна внимание (по-точно, спомни си за тях) през последния уикенд, когато се стигна до сблъсъци между протестиращите и полицията и жандармерията. Веднага прозвуча познатата дума „майдан“ и полузабравеното словосъчетание „цветна революция“. Заедно с това част от демонстрантите излязоха на улицата в жълти жилетки, напомняйки за по-скорошните събития в Париж.
Някои епизоди напомнят събитията от октомври 1993 година в Москва. В събота вечерта десетки протестиращи, начело с лидери на опозицията, нахлуха в сградата на сръбската държавна телевизия РТС и завзеха два входа към зданието. За щастие, сценарият от щурма на телевизионния център „Останкино“ със стрелба и кръв не се повтори. Протестиращите хвърляха яйца по фасадата на сградата, а полицията и специалните части блокираха нахлулите във фоайето и без да употребяват сила ги изтласкаха от там.
Случващото се засега не прилича на уличните сблъсъци в Париж, на което обърна внимание и президентът Вучич: „При нас няма кадри на хора с разбити глави, каквито се виждат във Франция. Но ако някой от тях извърши насилие, ние ще реагираме веднага. Ето как се държи една сериозна държава“.
В неделя се случи по-сериозен инцидент. Участниците в безредиците се опитаха с помощта на камион да пробият полицейския кордон около резиденцията на президента Вучич. При това опозиционерите обсадиха двореца на държавния глава. Част от демонстрантите тръгна към полицейския участък, където се намират петима от задържаните за участие в нападението срещу сградата на РТС. Прозвуча и традиционното в такива случаи „полицията с народа!“ – организаторите на протестната акция заявиха, че полицейският профсъюз уж е подкрепил демонстрантите.
В същото време властите демонстрират самочувствие и декларираха, че контролират ситуацията. Вучич каза, че не се страхува от предсрочни избори, в които опозицията ще спечели преко сили 17%. „Подгответе избирателните списъци сами, пишете каквото искате в тях ... Пишете, печатайте, пишете, правете каквото искате - ще загубите изборите!“ – заяви уверено сръбският президент в интервю за телевизионния канал „Россия 24“.
Това, което се случва в сръбската столица, е приблизително ясно, но основната, крайната цел на противниците на Вучич не е съвсем ясна. Както съобщи ТАСС от мястото на събитието, лозунгите на протестиращите непрекъснато се променят: или искат оставката на правителството и президента, след това призовават държавния глава да излезе и да се изкаже пред хората.
Самият Вучич в изявлението си нарече един от лидерите на протеста, председателят на партия „Двери“, „фашистът“ Божко Обрадович, а другите двама - бившият кмет на Белград Драган Джилас и бившият външен министър Вук Йеремич – „олигарси“. При цялата яркост на метафората това не дава яснота на случващото се, както и лозунгът „Вучич е крадец!“, с които излизат опозиционерите.
Протестите в Сърбия продължават от края на миналата година и през този период се случи визитата на руския президент Владимир Путин в Белград.
Повод за протестите стана бруталния побой над лидера на опозиционната партия „Левица“ Борко Стефанович в град Крушевац. Нападението се случи в навечерието на конференция на опозиционния блок „Съюз за Сърбия“ (в момента именно тази коалиция разпалва протестите) и след като Стефанович разкритикува публично и рязко президента Вучич.
Човекът, заради когото официално започна тази конфронтация, Борислав (Борко) Стефанович е колоритна фигура. В началото на 90-те свири на бас-китара в пънк групата „Поколение без бъдеще“. Влиза в политиката след свалянето на Слободан Милишевич и неговата Социалистическа партия. Наистина, той влиза в парламента от прозападната Демократическа партия и даже оглавява нейната фракция. От друга страна, като държавен чиновник, той курира сделката с „Газпромнефт“ за купуване на компанията „Нефтена индустрия Сърбия“ и отговаря за визитата на Дмитрий Медведев в Белград. Така че е трудно да се намери „ръката на Държавния департамент“ в тези събития.
Експертите-балканисти са съгласни, че системните и уличните опозиционери, обединени в „Съюза за Сърбия“, са разноцветно обединение. Така например, Божко Обрадович, участвал в нахлуването в сградата на РТС е лидер на движението „Двери“, което се позиционира като консервативно, антиглобалистко и евроскептично. „Сред протестиращите има хора с леви възгледи – привърженици на социалната справедливост, както и бивши активсти на Радикалната партия на Воислав Шешел, и млади хора, които споделят лозунги, близки до тези, които издигаше тази партия“, заяви пред вестник „Взгляд“ старши научен сътрудник и научен секретар на Центъра за изучаване на съвременните балкански кризи към Института за славистика на РАН Ирина Руднева.
Изданието отбелязва, че президентът Вучич оглавява партията на бившите съратници на Шешел, великосръбският националист, съден от Хагския трибунал. Управляващата Прогресивна партия (СПП) е създадена от част от „умерените радикали“ от Томислав Николич, който впоследствие става президент (2012-2017). В момента тези десни популисти и сръбски патриоти са обвинявани от техните опоненти в национално предателство – в опит да се договорят с косовските албанци. В опозицията са уверени, че държавният глава е одобрил план за размяна на територии. Твърди се, че Прищина е готова да се откаже от северната част на Косово с нейните сръбски анклави (сръбската част на Косовска Митровица и др.), а „режимът на Вучич“ е готов да даде на косоварите населената с албанци Прешевска долина в Южна Сърбия. Главното предателство обаче е в това, че той е готов да признае независимостта на Република Косово.
От една страна, поддръжниците на опозицията казват, че човек, чиито съветници са сина на Джордж Сорос Александър и съучастникът в нападението срещу Югославия Тони Блеър, не може да бъде сръбски патриот. От друга страна, привържениците на Вучич казват, че няма никакви доказателства за „предателство“, но за сметка на това в редиците на опозицията е пълно с хора, които имат финансови връзки с политици от Европейския съюз.
„Но на дело Вучич не прави отстъпки на Запада по въпроса за признаването на Косово и Западът вече не знае как да застави Белград да се съгласи на това. Всички варианти са изчерпани: преговорите с Прищина са блокирани толкова много, че едва ли могат да продължат, икономическият натиск не помогна, сътрудничеството с Русия, въпреки натиска, продължава“, подчертава балканистът Ирина Руднева.
Показателно е участието в безредиците на Драган Джилас, който беше кмет на сръбската столица в периода 2008-2013. През 90-те Джилас е активен противник на Слободан Милошевич, а през 2000-те става виден функционер на Демократическата партия. Вестникът припомня, че тази фракция е управляваща за определен период от време, а нейният лидер, прозападният политик Борис Тадич, заема поста президент (Джилас е приемник на Тадич на поста председател на партията). Демократическата партия има лявоцентристка, социал-либерална позиция и се ориентира на сближаване на Сърбия с ЕС и перспективата за влизане в Съюза.
Друг лидер на протестиращите е бившият външен министър и бивш председател на Общото събрание на ООН Вук Йеремич, който е бил и старши съветник по външнополитическите въпроси при Тадич. Едновременно с това той излиза от номенклатурно семейство, представител на влиятелния клан, възникнал във времето на социалистическа Югославия, който се нарича „босненските Кенеди“.
Независимо от разноцветността на протеста, именно лявоцентристите са неговото ядро, заяви пред „Взгляд“ доцентът от катедра теория и история на международните отношения на СПбГУ Евгений Колосков.
Евгений Колосков смята, че именно лявоцентристите на първо място са заинтересовани от успеха на уличния протест. „В ядрото на опозицията се намират тези, които не са били на власт от много време. По този начин те се опитват да се върнат в управлението, сваляйки дяснопопулисткото правителство на Вучич и неговата Прогресивна партия, или да окажат натиск над актуалните власти“, твърди експертът.
Според Ирина Руднева, Западът може и да е заинтересуван от реализирането на „цветна революция“ в Сърбия, предвид неотстъпчивата позиция на Вучич по косовския въпрос. Но експертът прави уговорката, че трябва да се изчакат реакциите от западните държави за изострянето на конфликта между властта и опозицията в Сърбия.
Колосков, от своя страна, смята, че възможните промени в Белград няма да окажат съществено влияние върху руско-сръбските отношения. „Президентът Владимир Путин не изрази категорична подкрепа за Вучич по време на настоящите протести, които съвпаднаха и с неотдавнашното посещение на руския лидер в Белград. Русия зае доста неутрална позиция“, отбеляза Колосков и повтори: политиката на Сърбия по отношение на европейската интеграция и топлите отношения с Москва едва ли ще се променят фундаментално, независимо дали Вучич ще остане на власт или не.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Сръбската полиция е задържала 18 души във връзка с протестите в Белград

„Макфакс“ (Македония): Сръбската полиция е задържала 18 души във връзка с протестите в Белград

18 Март 2019 | 14:54 | Агенция "Фокус"
Белград. Във връзка с протестите в Белград от последните два дни сръбската полиция е задържала 18 души, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Уточнява се, че от тях са задържани за нарувашане на Закона за обществения ред. Трима души са в ареста заради предполагаемото си участие в нахлуването в сградата на РТС.
Съдът вече е обработил делата седем души. Шестима от тях са осъдени на 30 дни лишаване от свобода, едно лице е глобено, а двама ще бъдат подведени под отговорност по редовна процедура.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Русия разчита, че властите в Сърбия ще разрешат ситуацията около протестите

ТАСС: Русия разчита, че властите в Сърбия ще разрешат ситуацията около протестите

18 Март 2019 | 12:47 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия иска да види Сърбия като стабилна и уверено развиваща се страна и очаква ръководството на страната да положи всички усилия за разрешаване на ситуацията с протестните действия, които се проведоха в Белград. Това заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предава TACC.
„Разбира се, ние искаме да видим Сърбия като стабилна и динамично развиваща се страна", заяви Песков, отбелязвайки, че в рамките на двустранните отношения Русия е готова да съдейства по всякакъв начин, тъй като двете държави имат дългогодишни партньорски връзки.
В същото време Песков подчерта, че протестите в Сърбия са вътрешна работа на страната. „Убедени сме, че сръбското ръководство ще направи всичко възможно за разрешаване на ситуацията", добави говорителят на Кремъл.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Воислав Шешел: В ход е план за убийството на Александър Вучич

Воислав Шешел: В ход е план за убийството на Александър Вучич

18 Март 2019 | 12:13 | Агенция "Фокус"
Белград. Според председателя на Сръбската радикална партия (СРП) Воислав Шешел е задействан план за убийството на държавния глава на западната ни съседка Александър Вучич, предава македонската електронна медия Press 24.
Съответното Шешел заяви пред местна телевизия по повод ескалацията на напрежението на протестите в Белград. Съгласно думите му, подобно насилие не е виждано в Белград. Той подчерта, че моторната резачка е много по-опасна от пистолет или друго огнестрелно оръжие.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Остават броени часове до изтичане на ултиматума за задържаните за нахлуването в РТС

„Канал 5“ (Македония): Остават броени часове до изтичане на ултиматума за задържаните за нахлуването в РТС

18 Март 2019 | 11:53 | Агенция "Фокус"
Белград. В 15:00 часа местно време (16:00 часа българско време) изтича ултиматумът на сръбските опозиционери за освобождаване на задържаните за нахлуването в сградата на РТС, предава македонската телевизия „Канал 5“.
Вчерашните протести приключиха, след като лидерът на движението „Двери“ Бошко Обрадович заяви, че опозицията ще изчака отговора на сръбския президент Александър Вучич и ще обяви следващите стъпки.
На пресконференция, проведена вчера по обяд, Вучич увери, че не се страхува и че всички, които са участвали в нахлуването в РТС, ще бъдат подведени под отговорност.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Може би бе грешка да не изпратим полицията в РТС

Александър Вучич: Може би бе грешка да не изпратим полицията в РТС

18 Март 2019 | 07:46 | Агенция "Фокус"
Белград Държавният глава на Сърбия Александър Вучич подчерта, че може би е допусната грешка, като не е изпратена полиция в сградата на Радио-телевизија Србије (РТС), в която в събота вечер нахлуха демонстранти от протеста „Един от пет милиона“, отбелязва електронното издание на водещия белградски ежедневник Danas. Съответното той заяви в интервю за телевизия „Пинк“, цитирано от вестникът.
Вучич бе категоричен, че „достойна и модерна Сърбия“, т.е. гражданите, са готови да дойдат в Белград и да го защитят от евентуално насилие. Съгласно думите му, лидерите на протестите са „страхливци“.
Коментирайки блокадата на Президентството от следобедните часове на неделя, Вучич бе категоричен, че е можел да излезе от сградата по всяко време, но не е направил това с цел да не пострадат хора. „Исках да избегна това“, увери президентът на западната ни съседка.
Вучич изрази увереност, че ако бъдат организирани предсрочни избори в страната, то партията му ще ги спечели. „Редовните избори са през март следващата година, но не бих изключил да бъдат проведени по-рано“, заяви сръбският президент, като допълни, че при подобен сценарий очаква победата на Сръбската прогресивна партия (СНС) да бъде още по-убедителна – тъкмо на фона на протестите в Белград, защото – съгласно думите му, не се страхува от „лъжите и насилието“ на опозиционните лидери.
В събота вечер в Белград се проведе пореден протест на движението „Един от пет милиона“, но за разлика от предходните, този път напрежението ескалира. Около 19:00 часа местно време (20:00 часа българско време), пред сградата на РТС в сръбската столица започнаха да се събират демонстранти, които блокираха достъпа до нея. Малко по-късно в централата на РТС, някога най-голямата медия на Балканите, нахлуха протестиращи, които изпотрошиха входа на сградата. От кадрите стана ясно, че е използвана моторна резачка. Полицията реагира бързо и предотврати хаоса, но въпреки това напрежението не отслабна.
В обедните часове на неделя държавният глава на западната ни съседка Александър Вучич направи обръщение към обществеността, като увери, че на насилието е сложен край. „Насилието приключи, всички, които участваха в него, ще отговорят", увери сръбският президент. Вучич бе категоричен: "Държавата няма да допусне насилието да застраши никого".
След няколкочасова блокада на сградата на Президентството, Вучич я напусна със служебния си автомобил.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Република“ (Македония): Сръбската армия никъде не отива

„Република“ (Македония): Сръбската армия никъде не отива

18 Март 2019 | 04:22 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският министър на отбраната Александър Вулин каза, че протестите са планирани и организирани и, че „сръбската армия няма да отиде никъде, особено не към центъра на Белград“, съобщава електронното издание „Република“.
„Армията извършва редовните си дейности и няма да мърда никъде. Да вземем институция като армия, която има голяма репутация и така да се говори за нея, да говорим за предполагаеми злонамерени намерения на тези хора, това за мен е само опит да се внуши страх сред хората“, каза сръбският министър за телевизия „Пинк“.
Той добави, че президентът Вучич е върховен главнокомандващ на армията и, че само той може да дава заповеди за нейното движение, което досега не се е случвало.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Сръбският президент обещава да възстанови реда на фона на призиви за оставка

The Guardian: Сръбският президент обещава да възстанови реда на фона на призиви за оставка

18 Март 2019 | 02:07 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският президент обеща да защити закона и реда на страната един ден, след като привържениците на опозицията щурмуваха националната телевизия, протестирайки срещу това, което те наричаха авторитарно управление в страната, пише британският вестник The Guardian.
Сблъсъците на опозицията с полицията в събота и неделя в столицата Белград са първите големи инциденти след месеци на мирни протести срещу популисткия президент Александър Вучич. Демонстрантите настояват за неговата оставка, честни избори и свободни медии.
Докато Вучич проведе пресконференция в сградата на президентството в центъра на Белград, хиляди привърженици на опозицията се събраха отпред и поискаха оставката му и го държаха в сградата за няколко часа.
Съобщава се за сблъсъци с полицията, включително служители, които изстрелват сълзотворен газ срещу протестиращите, искащи да създадат човешка верига около президентството, за да попречат на Вучич да напусне сградата.
Проправителствената Pink TV показа снимка на Вучич, която играе шах с вътрешния министър, както се вижда вътре в президентството. Вучич публикува видео съобщение в Instagram с посланието: „Тук съм и няма да мърдам от място, което искат да заемат“.
По-късно беше видян да напуска сградата, след като повечето от протестиращите се разотидоха от мястото.
„Те нямат власт, не могат да направят нищо... както можете да видите, те нямат смелост, нито смелост за нищо“, каза Вучич, като влезе в колата си. „Нищо няма да се получи, нищо“.
Полицията съобщи, че са били нападнати и арестувани няколко демонстранти. Вътрешният министър заяви, че лидерите на протестите трябва да бъдат „обработени“ възможно най-скоро.
По време на телевизионното си обръщение Вучич нееднократно определи лидерите на опозицията като „фашисти, хулигани и крадци“.
„Няма да има повече насилие“, каза Вучич. „Сърбия е демократична държава, страна на закон и ред, а Сърбия знае как да реагира“.
Той също твърди, че е подкрепен извън столицата, заявявайки, че хората са готови да дойдат в Белград, за да го защитят.
Седмичните антиправителствени протести в Сърбия започнаха, след като през ноември бандити пребиха опозиционен политик. Бивш краен националист, Вучич сега казва, че иска да доведе Сърбия в Европейския съюз.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Истинска политическа драма в Белград

„Алсат-М“ (Македония): Истинска политическа драма в Белград

18 Март 2019 | 01:28 | Агенция "Фокус"
Белград. След четири часа прекарани в обсадения президентски дворец, ръководителят на сръбската държава Александър Вучич излезе, но се сблъска вербално с някои от антиправителствените протестиращи, които все още стояха пред сградата, съобщава скопският телевизионен канал „Алсат-М“.
Хиляди сръбски граждани протестираха през целия ден и поискаха оставката на Вучич. На журналистически въпрос защо чуждестранните посланици не осъждат насилствената атака снощи в РТС, той каза, че не е загрижен за това, защото се радва на подкрепата на народа и обяви, че посланиците в Сърбия имат двойни стандарти. Вучич добави още, че организаторите на протеста на опозицията Драган Джилас и Вук Йеремич са близки приятели със Заев.
„Западните посланици не осъдиха нападението на РТС, а осъдиха това, което не харесаха, когато беше нападнат парламентът на Македония. Големият приятел на Джилас и Йеремич Зоран Заев се похвали как осъдиха бившия вътрешен министър Митко Чавков на 18 години затвор, защото не е попречил на гражданите да влязат в парламента. Според тази логика трябва да разгледаме отговорността на министър Небойша Стефанович, който не е попречил на нападението на РТС“, каза Вучич.
За протестите в Белград, Вучич обвини и премиера на Косово, Рамуш Харадинай.
„Когато Харадинай каза, че ще ме свали от власт, мислех, че се шегува. Сега виждам, че сред нас има негови сътрудници“, заяви президентът.
Вучич говори и за работата на НАТО, което обвинява, че не изпълнява задълженията си, заради които е в Косово.
„Сърбия ще защити своя народ в Косово, ще защити хората си, докато онези, които трябва да бранят нашите хора, не го правят. Мисля, че НАТО не осъзна своята роля. НАТО трябва да мисли, че работата му съгласно Резолюция 1244 е навсякъде в Косово“, подчерта Вучич.
Организаторите на демонстрациите, които започнаха през декември миналата година в Сърбия под мотото „1 от 5 милиона“, заявиха, че няма да спрат антиправителствените протести до оставката на президента Александър Вучич.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Коммерсант“: Сръбският президент обяви готовност за извънредни избори, ако те се проведат

„Коммерсант“: Сръбският президент обяви готовност за извънредни избори, ако те се проведат

17 Март 2019 | 23:16 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският президент Александър Вучич заяви, че ще спечели поне 55% от гласовете в предсрочни избори, ако опозицията смята, че те са необходими. „Няма значение кога ще се проведат изборите и как ще бъдат организирани. Казвам им: подгответе свои собствени избирателни списъци, напишете в тях, каквото и да е. Вземете, напишете, правете каквото искате - ще загубите изборите“, каза той в интервю за телевизия „Русия 24“.
„Разликата е толкова голяма - не е разлика от 1-2%. Винаги ще получа 55%, а може би и повече. А те ще получат максимум 10-15, 16, 17% - не повече“, съобщи Вучич.
По-рано демонстрантите в Белград пробиха полицейския кордон пред резиденцията на президента, за да поставят камион с високоговорители пред сградата. Хората, събрани около резиденцията на „Андричев венац“, поискаха сръбският президент да дойде при тях.
Протестите се провеждат в страната от началото на декември, като причината за това е побоят на един от опозиционерите в град Крушевац - Борко Стефанович. По адрес на властите прозвучаха обвинения в създаването на атмосфера на насилие, а опозицията призова своите поддръжници да излязат на улиците.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„1tv“: „Заев е Ганди на Балканите, а Вучич нека ходи на кафе при Груевски в Будапеща“

„1tv“: „Заев е Ганди на Балканите, а Вучич нека ходи на кафе при Груевски в Будапеща“

17 Март 2019 | 22:05 | Агенция "Фокус"
Скопие. Ирационална е външната политика, която Република Сърбия води към Северна Македония и постоянните атаки на сръбския президент Александър Вучич към премиера Зоран Заев и правителството, заяви лидерът на „Партията на македонците в Сърбия“ Горан Илиевски пред скопската телевизия „1tv“.
Илиевски каза, че въпреки постоянните искания, правителството на Северна Македония подава ръка на Република Сърбия, не провокира и води коректна политика, а Заев е нещо като Ганди по тези ширини.
Той заяви, че не знае конкретните причини, поради които Вучич не пропуска възможността да коментира събитията в страната, но според него близостта на сръбския президент с миналата власт и бившия премиер Груевски е може би основният мотив.
„Ако Вучич толкова иска Груевски, Будапеща му е билзко, нека да отиде там и да изпият едно кафе заедно“, каза Илиевски.
Той посочи, че неговата партия няма да контактува със сръбския президент, докато властите водят непремерена политика към родната му страна.
Според Илиевски твърденията на Вучич за реализиране на „македонския сценарий“ в Сърбия са класическа демагогия и дезинформация.

Превод и редкация: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: Вучич обеща да накаже участниците в безредиците

„Известия“: Вучич обеща да накаже участниците в безредиците

17 Март 2019 | 21:46 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският президент Александър Вучич заяви, че властите на страната незабавно ще реагират на действията на опозицията, ако тя прибегне до насилствени действия по време на уличните протести, съобщава в. „Известия“.
„На улицата можете да правите всичко, докато всичко е спокойно, но няма да позволя насилие за секунда. Те трябва да знаят това: ако някой от тях извърши насилие, ние незабавно ще реагираме, така се ръководи една сериозна държава“, цитира политикът ТАСС.
Вучич напусна президентския дворец, който опонентите му се опитаха да обградят, през главния вход. Видеото е публикувано от местната агенция Tanjug. Според РИА Новости, протестиращите освирквали държавния глава, а също и го обиждали. Вучич ги изслуша за кратко и, пожелавайки „всичко най-добро“, влезе в служебен автомобил.
По-рано беше съобщено, че протестиращите в Белград са пробили загражденията пред президентския дворец.
Протестите в Сърбия се провеждат от началото на декември. Причината е нападението срещу един от опозиционерите, лидерът на партията „Левица на Сърбия“ Борко Стефанович в град Крушевац. Опозицията обвини властите, че създават атмосфера на насилие и призоваха привържениците да излязат на улицата.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): От протестите зависи дали Вучич ще отиде на предсрочни избори в Сърбия

„Телма“ (Македония): От протестите зависи дали Вучич ще отиде на предсрочни избори в Сърбия

17 Март 2019 | 20:53 | Агенция "Фокус"
Белград. Ситуацията в Сърбия се нагорещи през последните 24 часа, след като няколкостотин граждани и партийни лидери нахлуха в сградата на Радио-Телевизия Сърбия, като поискаха равенство и справедливост при известяването. Вече три месеца продължават протестите в Белград и десетки други градове в Сърбия, на които се иска оставка на президента Вучич и предсрочни избори, съобщава скопският телевизионен канал „Телма“.
Дали ще има избори или не зависи от хода на протестите, смята журналистката Ирена Стевич.
„Следващата година е редовна изборна година, когато се очакват редовни парламентарни избори, така че ако протестите станат по-масови, считам, че изборите ще бъдат отговорът. Ако не са... Само въпросът е дали опозицията ще участва в тези избори или не“, казва тя.
Протестите в Сърбия започнаха като гражданска инициатива, но тогава се присъедини опозицията. За журналистката Ирена Стевич е спорно защо я е подкрепила, защото досега не е обявявано сътрудничество.
„Това бяха граждански протести и хората, които ги организираха, бяха напълно анонимни в този момент. Какво и как ще се случва по-нататък не знаем. Опозицията тук е предпазлива, защото някои опозиционни лидери вече са имали възможност да ръководят страната и се страхуват, че хората, които излизат на улицата, няма да повярват достатъчно“, каза Стевич.
Подобно мнение има анализатора Дарко Трифунович, който смята, че демонстрантите нямат голям избор сред лидерите, които са с тях на улицата.
„Политиците, които имаха възможност да управляват Сърбия, същите тези политици са част от тях по улиците на Белград или по улиците на други сръбски градове и хората просто нямат свой кандидат. Ако те ще представят някакво бъдеще на Сърбия, мисля, че много от гражданите на страната не виждат бъдеще в тях, защото вече са имали шанса“, смята Трифунович.
„Македонският сценарий“ е монета, която президентът Вучич и неговите сътрудници често използват напоследък. Същото беше и с днешното обръщение.
„Същността е, че гражданите са добре запознати с това, което се случи в Македония и затова се използва „македонският сценарий“. Дали като метод за разпространение на страх или от друга страна като метод за насърчаване на опозицията в този случай. Гражданите реагират добре на това“, каза Стевич.
Трифунович отново е убеден, че по този начин президентът Вучич загатва за неговата смяна.
Що се отнася до медиите, Стевич казва, че протестите са крайно непрофесионално отразени от медиите близки до Вучич. Националната служба пак се придържа към кратки съобщения.
Какво ще се случи в Сърбия е трудно да се предскаже, заяви журналистката Ирена Стевич.

Первод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„1tv“ (Македония): Обардович: Вучич е луд – иска гражданска война!

„1tv“ (Македония): Обардович: Вучич е луд – иска гражданска война!

17 Март 2019 | 20:25 | Агенция "Фокус"
Белград. Протестът на опозицията в Белград завърши тази вечер около 18 часа с обръщение на лидера на „Двери“ Бошко Обрадович, който заяви, че иска утре да бъдат освободени задържаните за вчерашното проникване в сградата на „Радио-телевизия на Сърбия“ (РТС), съобщава скопската 1tv.
Според него това са деца на възраст от 18 до 20 години и поиска опозиционните лидери да бъдат ежедневно в програмите на държавната телевизия и радио.
„Всички арестувани на възраст между 18 и 20 години са били извадени от тази станция и изпратени в различни съдилища за нарушения, където им били дадени различни присъди от 48 часа задържане до едномесечен арест, заяви Обрадович.
Според него, ако полицията не ги освободи, организаторите ще продължат протестите до изпълнение на техните искания.
Опозиционните лидери обявиха, че се подготвят контрамитинги в подкрепа на президента Александър Вучич.
„Сръбският президент Александър Вучич е луд, защото събира активистите си, за да ги изпрати в Белград. Той иска гражданска война, но ние няма да участваме в нея. Когато пак се съберем, няма връщане назад. Това е краят“, каза Обрадович.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Beta (Сърбия): Протестът в Белград завърши, демонстрантите се разотидоха

Beta (Сърбия): Протестът в Белград завърши, демонстрантите се разотидоха

17 Март 2019 | 19:45 | Агенция "Фокус"
Белград. Гражданите, които се бяха събрали пред полицейското управление „29 ноември“ в центъра на Белград се разотидоха в 18 часа местно време (19 часа българско), след като един от лидерите на опозиционния блок „Съюз за Сърбия“ Божко Обрадович даде краен срок за освобождаване на задържаните заради инцидентите в сградата на РТС в събота вечерта до 15 часа в понеделник , съобщава сръбската агенция Beta.
Камионът, от който се изказваха ораторите, също е напуснал булевард „Деспот Стефан“, където се намира полицейското управление.
Както съобщава репортер на агенция Beta, полицаите продължават да стоят на местата си, но са свалили шлемовете си.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Протестите в Белград - един осъден и седмина задържани

A1 On (Македония): Протестите в Белград - един осъден и седмина задържани

17 Март 2019 | 19:33 | Агенция "Фокус"
Белград. Окръжният съд в Белград осъди 19-годишно момче на 30 дни затвор за нарушение на Закона за обществения ред във връзка с нападението в сградата на РТС, предава македонската електронна медия A1 On.
Милан Маринович, председател на съда, заяви пред местни медии, че младежът е осъден за "нагло и позорно поведение, извършено в група".
Той ще бъде изпратен незабавно в затвора за изпълнение на присъдата, тъй като обжалването на решението не отлага изпълнението й. Със сигурност обаче младежът има право на обжалване, добави Маринович.
Той отбеляза, че в съда са изпратени има още четирима души и че до края на деня трябва да бъдат взети решения по техните дела. Още трима души са допълнително задържани. Един от тях е този, който е влязъл в РТС с моторна резачка. Другите двама ще бъдат подведени под отговорност за физическа атака и за счупване на стъклото на вратата на обществената служба.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Beta (Сърбия): Демонстрантите са пред полицейски участък, лидерите на „Съюз за Сърбия“ призовават да бъдат арестувани, министърът на вътрешните работи е в двора

Beta (Сърбия): Демонстрантите са пред полицейски участък, лидерите на „Съюз за Сърбия“ призовават да бъдат арестувани, министърът на вътрешните работи е в двора

17 Март 2019 | 18:28 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският министър на вътрешните работи Небойша Стефанович се намира в двора на полицейския участък, който е обсаден от протестиращи, съобщава репортер на агенция Beta.
Пред сградата на полицейското управление има протестиращи, които искат освобождаването на арестуваните заради нахлуването в сградата на РТС в събота вечерта.
Лидерите на опозиционния блок „Съюз за Сърбия“ заявиха, че поемат отговорност за инцидентите в зданието на обществената телевизия и искат да бъдат арестувани.
Пред полицейското управление в центъра на Белград са се събрали демонстранти, заедно с родителите на арестуваните за инцидента в РТС.
Лидерът на Двери Бошко Обрадович призова министъра на вътрешните работи Небойша Стефанович, който е в двора на полицейското управление, да дойде и да поговори с родителите на арестуваните деца.
Той призова полицията да арестува лидерите на „Съюза за Сърбия“ и увери, че няма да се възползва от депутатския си имунитет.
Пред полицейския участък са Вук Йеремич, Драган Джилас, Зоран Лутовац, Мариница Тепич, Небойша Зеленович, Борко Стефанович. Те се намират директно пред полицейския кордон.
Демонстрантите скандират „пуснете нашите другари“ и „свършен си“, а освен това ругаят вътрешния министър Стефанович.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Експерти обясниха кой стои зад безредиците в Белград

„Взгляд“: Експерти обясниха кой стои зад безредиците в Белград

17 Март 2019 | 18:14 | Агенция "Фокус"
Белград. „Опозицията е разноцветна, но в ядрото й са лявоцентристите, които от доста отдавна не са били във властта. По този начин те се опитват да се върнат в управлението, сваляйки дяснопопулисткото правителство на Вучич“, зaяви пред вестник „Взгляд“ доцентът от катедра теория и история на международните отношения на СПбГУ Евгений Колосков. В това противопоставяне Русия засега „не вика“ нито за едната страна, счита експертът.

„Засега е сложно да се каже, дали протестиращите ще успеят да свалят президента Александър Вучич. Според мен, не би трябвало да се случат сериозни и принципни промени. Ясно е, че опозицията е разделена, както и по-рано, но въпреки това активните действия могат да принудят режима на Вучич към активно противодействие – което, на свой ред, ще доведе до ескалация“, отбелязва той.

Както съобщи ТАСС в неделя, протестиращите край президентския дворец в Белград са се опитали да премажат полицаи с камион. Към момента на излизането на статията, край резиденцията на Вучич се намират около хиляда протестиращи, срещу които има няколкостотин бойци от специалните части. В същото време се разбра, че петима души, участвали в щурма на сградата на държавната телевизия в събота, са задържани. Колоната на демонстрантите се движи към полицейския участък, където се намират арестуваните.

Президентът Вучич съобщи, че опозиционерите са се опитали да пробият външните ограждения пред резиденцията му. Лозунгите на протестиращите постоянно се променят, като те искат ту оставката на правителството и президента, ту призовават държавния глава да излезе на улицата и да се изкаже пред хората, предава ТАСС.

„Взгляд“ припомня, че протестите в Белград се провеждат от началото на декември. Повод стана нападението срещу лидера на опозиционната партия „Левица“ Борко Стефанович в град Крушевац. Нападението се случи, след като Стефанович публично разкритикува остро президента Александър Вучич.

Експертите-балканисти са съгласни, че системните и уличните опозиционери, обединени в „Съюза за Сърбия“, са разноцветно обединение. Така например, Божко Обрадович, участвал в нахлуването в сградата на РТС е лидер на движението „Двери“, което се позиционира като консервативно, антиглобалистко и евроскептично. „Сред протестиращите има хора с леви възгледи – привърженици на социалната справедливост, както и бивши активсти на Радикалната партия на Воислав Шешел, и млади хора, които споделят лозунги, близки до тези, които издигаше тази партия“, заяви пред вестник „Взгляд“ старши научен сътрудник и научен секретар на Центъра за изучаване на съвременните балкански кризи към Института за славистика на РАН Ирина Руднева. В същото време сред протестиращите има и такива, които се придържат към прозападни възгледи.

Показателно е участието в безредиците на Драган Джилас, който беше кмет на сръбската столица в периода 2008-2013. През 90-те Джилас е активен противник на Слободан Милошевич, а през 2000-те става виден функционер на Демократическата партия. Вестникът припомня, че тази фракция е управляваща за определен период от време, а нейният лидер, прозападният политик Борис Тадич, заема поста президент (Джилас е приемник на Тадич на поста председател на партията). Демократическата партия има лявоцентристка, социал-либерална позиция и се ориентира на сближаване на Сърбия с ЕС и перспективата за влизане в Съюза.

Евгений Колосков смята, че именно лявоцентристите на първо място са заинтересовани от успеха на уличния протест. „В ядрото на опозицията се намират тези, които не са били на власт от много време. По този начин те се опитват да се върнат в управлението, сваляйки дяснопопулисткото правителство на Вучич и неговата Прогресивна партия, или да окажат натиск над актуалните власти“, твърди експертът.

Според Ирина Руднева, Западът може и да е заинтересуван от реализирането на „цветна революция“ в Сърбия, предвид неотстъпчивата позиция на Вучич по косовския въпрос. Но експертът прави уговорката, че трябва да се изчакат реакциите от западните държави за изострянето на конфликта между властта и опозицията в Сърбия.

Колосков, от своя страна, смята, че възможните промени в Белград няма да окажат съществено влияние върху руско-сръбските отношения. „Президентът Владимир Путин не изрази категорична подкрепа за Вучич по време на настоящите протести, които съвпаднаха и с неотдавнашното посещение на руския лидер в Белград. Русия зае доста неутрална позиция“, отбеляза Колосков и повтори: политиката на Сърбия по отношение на европейската интеграция и топлите отношения с Москва едва ли ще се променят фундаментално, независимо дали Вучич ще остане на власт или не.Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

B92 (Сърбия): Вучич напусна Президентството в Белград

B92 (Сърбия): Вучич напусна Президентството в Белград

17 Март 2019 | 18:03 | Агенция "Фокус"
Белград. Държавният глава на Сърбия Александър Вучич напусна сградата на Президентството в Белград, предава електронната медия B92, като пояснява, че той се е качил на служебния си автомобил.
Същевременно демонстрантите се отправиха към полицейския участък на булевард "Деспот Стефан", за да поискат освобождаването на задържан за нахлуването в сградата на РТС мъж.
По-рано днес протестиращи обкръжиха Президентството в Белград и блокираха всички входове на сградата. Те увериха, че няма да допуснат Вучич да я напусне и издигнаха искания за оставката му, както и на премира Анна Бърнабич и председателя на парламента Мая Гойкович.
Същевременно в една от социалните мрежи Вучич сподели снимка, на която се вижда как играе шах с вътрешния министър Небойша Стефанович в Президентството. Сръбският президент увери, че "няма да си тръгна от никое място, което е окупирано".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НОВА ТВ (Македония): Протестите в Белград: Полицейският синдикат призова за неизпълнение на заповед за всякаква употреба на сила

НОВА ТВ (Македония): Протестите в Белград: Полицейският синдикат призова за неизпълнение на заповед за всякаква употреба на сила

17 Март 2019 | 17:10 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският полицейски съюз призова служителите на реда да откажат изпълнение на заповед за използване на физическа сила срещу протестиращите в Белград, съобщава македонската телевизия НОВА ТВ.
Министърът на вътрешните работи "Небойша Стефанович, със своята заповед, излага на опасност живота на гражданите и на самите полицаи", се казва в съобщението на синдиката.
Същевременно се призовават гражданите на Сърбия да не нападат полицейските служители, а да им засвидетелстват уважение.
"Полицията трябва да се придържа към Конституцията и законите, а не към волята на политиците", подчертава още синдикатът.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич към обсадилите президентството: Тук съм и няма да се преместя от никое място, което се опитват да окупират

Александър Вучич към обсадилите президентството: Тук съм и няма да се преместя от никое място, което се опитват да окупират

17 Март 2019 | 17:01 | Агенция "Фокус"
Белград. „Тук съм и няма да се преместя от президентството, което някои се опитват да окупират“, каза сръбският президент на демонстрантите пред резиденцията си в Белград, предава белградската електронна медия „Б92“. „Тук съм и няма да се преместя от нито едно място, което те се опитват да окупират. Моля всички белградчани да не идват и да не се събират“, заяви Вучич в обръщение чрез Instagram. Той добави, че е бил принуден да се изкаже по този начин.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Beta (Сърбия): Протестиращите в Белград се насочиха към полицейския участък, където се намират арестуваните след инцидентите от събота вечерта

Beta (Сърбия): Протестиращите в Белград се насочиха към полицейския участък, където се намират арестуваните след инцидентите от събота вечерта

17 Март 2019 | 16:47 | Агенция "Фокус"
Белград. Демонстрантите, които се събраха край сградата на сръбското президентство, тръгнаха през централните улици на Белград към полицейския участък на улица „29 ноември“, където се намират арестуваните след инцидентите в сградата на обществената телевизия в събота вечерта, съобщава сръбската агенция Beta.
Лидерът на партия „Двери“ Божко Обрадович призова събралите се демонстранти да тръгнат към полицейското управление, за да освободят задържаните.
„Докато сме тук, полицията арестува всички, които са били в сградата на РТС снощи, а символ на всичко това е 18-годишният Павле, който е осъден на 30 дни и е изпратен в затвора. Не може така, не е виновен Павле, който показа голяма смелост, защото беше с нас. Ако има някой виновен, това съм аз, защото влязох първи. Нека дойдат за мен, нека дойдат за всички нас“, заяви Обрадович.
Той коментира и публикуваната от Вучич снимка, на която играе шах с вътрешния министър Небойша Стефанович, докато протестиращите обсаждат президентството и попита дали президентът е избягал по мишите дупки, или се смее в лицето на демонстрантите.
„Мисля, че днес ние тук доказахме, че сме разгневен народ, който не иска да търпи неговите лъжи, пропаганда и диктатура. Тук сме и няма да се уморим. Александър Вучич, ако избягаш ще те намерим, това е сигурно“, заяви Обрадович и извика „оставка“.
След това протестиращите се насочиха към полицейския участък, а начело на колоната има транспарант „Един от пет милиона“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Вучич обяви опозиционните лидери за сътрудници на Харадинай, които се опитват да го свалят от власт

Gazeta Express (Косово): Вучич обяви опозиционните лидери за сътрудници на Харадинай, които се опитват да го свалят от власт

17 Март 2019 | 16:39 | Агенция "Фокус"
Прищина. Сръбският президент Александър Вучич свърза протестите срещу него в Белград с косовския премиер Рамуш Харадинай. Той заяви, че сътрудниците на Харадинай биха се радвали да го свалят от власт, предава електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
На пресконференция, която проведе, докато около сградата на президентството се провеждаше огромен протест срещу него, Вучич увери, че повече няма да допусне повторение на насилието от съботната вечер в сградата на обществената телевизия.
„Когато Харадинай каза, че ще ме изхвърли от правителството, си мислех, че говори празни приказки, но сега виждам, че той има свои сътрудници тук, сред нас“, каза сръбският президент.Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Б92“ (Сърбия): Председателят на сръбския Съвет за Косово и Метохия е бил нападнат от четирима души в гараж в Белград

„Б92“ (Сърбия): Председателят на сръбския Съвет за Косово и Метохия е бил нападнат от четирима души в гараж в Белград

17 Март 2019 | 16:21 | Агенция "Фокус"
Белград. Председателят на сръбския парламентарен Съвет за Косово и Метохия Милован Дречун е бил нападнат в гараж на Масариковата улица в сръбската столица, предава белградското радио „Б92“.
Пред телевизия „Пинк“ той е заявил, че е бил нападнат от четири лица.
Що се отнася до събитията в Белград и протестите, Дречун заяви, че това е „държавен преврат“.
„Днес, когато спокойствието ни е най-нужно, някои опозиционни лидери, в договор с убиеца (премиер на Косово) Рамуш Харадинай, искат да дестабилизират Сърбия“, заяви той.
Дречун твърди, че е бил нападнат в гаража на Масарикова улица: „Четирима души нападнаха председателя на парламентарния Съвет за Косово и Метохия , който сформира работна група, която да събере всички доказателства за престъпления в Косово и Метохия и да накаже извършителите. Това е същата политика, за която призовава „Съюза за Сърбия“, заяви той.Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Нова Македония" (Македония): Александър Вучич е блокиран в Президентството, демонстрантите са обкръжили сградата

"Нова Македония" (Македония): Александър Вучич е блокиран в Президентството, демонстрантите са обкръжили сградата

17 Март 2019 | 15:51 | Агенция "Фокус"
Белград. Държавният глава на Сърбия Александър Вучич е блокиран в Президентството в Белград, съобщава електронното издание на скопския вестник "Нова Македония".
По-рано привърженици на "Съюз за Сърбия" обкръжиха сградата и блокираха всичките й входове. Организаторите на протеста бяха категорични, че няма да допуснат Вучич да напусне Президентството. Те призоваха гражданите да направят обръч пред сградата.
Исканията са за оставка на Вучич, на премира Анна Бърнабич и на председателя на парламента Мая Гойкович.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Tanjug (Сърбия): От "Съюз за Сърбия" поискаха спешна смяна на властта, поддръжниците им блокираха входовете на Президентството

Tanjug (Сърбия): От "Съюз за Сърбия" поискаха спешна смяна на властта, поддръжниците им блокираха входовете на Президентството

17 Март 2019 | 15:44 | Агенция "Фокус"
Белград. Лидерите на "Съюз за Сърбия" призоваха за спешна смяна на властта в Белград, предава държавната информационна агенция на западната ни съседка - Tanjug.
Същевременно техни поддръжници блокираха всички входове на Президентството. Съобщава се, че на държавния глава на Сърбия Александър Вучич няма да бъде позволено да напусне сградата.
Исканията са за оставка на Вучич, на премира Анна Бърнабич и на председателя на парламента Мая Гойкович.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Сърбия няма да остави в опасност косовските сърби

Александър Вучич: Сърбия няма да остави в опасност косовските сърби

17 Март 2019 | 15:36 | Агенция "Фокус"
Белград. Международният контингент КФОР под егидата на НАТО е длъжен да защитава косовските сърби, в противен случай ще се намери, кой да на прави това, заяви сръбският президент Александър Вучич по повод 15-ата годишнина от погромите в най-младата балканска държава, предава РИА Новости.
Руската агенция припомня, че през март 2004 година косвоските албанци устройват погроми, които довеждат до масово изселване на сърби от страната и унищожаване на множество паметници на тяхната история и култура. Инцидентите с човешки жертви се случват независимо от това, че силите на Северноатлантическия алианс са разположени в тогава автономната област от 12 юни 1999 година, след изтеглянето на сръбската армия и полиция от Косово.
В неделя из цялата Сърбия ще се проведат паметни мероприятия и църковни служби.
„От тях (КФОР) очакваме да реагират всеки път, когато сръбският народ се окаже под заплаха. Ако НАТО не е в състояние да го направи на практика, има такива, които са готови да защитят нашия народ“ заяви Вучич на пресконференция в неделя, като добави, че властите в Белград няма да оставят своите съграждани в опасност.
Както припомня РИА Новости, под натиска на Брюксел за сближаване с Косово, както и за да облекчи живота на косовските сърби, през 2011 година Сърбия бе принудена да започне преговори за нормализация на отношенията с косовските албанци с посредничеството на Европейския съюз. В момента диалогът е преустановен.
„Ние искаме да продължим диалога с албанците и преговорите, но, опасявам се, че със своята преговорна платформа и въведените вносни мита другата страна показва, че не иска диалог“, подчерта той.
Съгласно версията на Белград, припомня още руската агенция, погромите над сръбското население, започнали на 16 март 2004 година, са планирани от по-рано от косовските албанци. В резултат от тридневните безредици, повече от 200 граждански лица и сътрудници на международните сили за сигурност получават наранявания, а освен това са разрушени около 1000 сръбски къщи. Сръбската православна църква твърди, че тогава са изгорени 35 църкви и манастири. Впоследствие десетки хиляди сърби напускат Косово.
Останалите в страната около 100 хиляди сърби живеят компактно в Северно Косово и в няколко анклава в централната и южната част.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Демонстрантът с моторната резачка е идентифициран от властите

A1 On (Македония): Демонстрантът с моторната резачка е идентифициран от властите

17 Март 2019 | 15:33 | Агенция "Фокус"
Белград. Демонстрантът от протеста "Един от пет милиона", който нахлу в сградата на РТС в Белград с моторна резачка, е идентифициран от властите, предава македонската електронна медия A1 On.
Съответното обяви държавният глава на западната ни съседка Александър Вучич в рамките на обръщението, което направи към обществото в обедните часове на деня.
Вучич увери, че на насилието е сложен край. "Насилието приключи, всички, които участваха в него, ще отговарят", увери сръбският президент. Той бе категоричен: "Държавата няма да допусне насилието да застраши никого".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич за нахлуването в сградата на РТС: Насилието приключи

Александър Вучич за нахлуването в сградата на РТС: Насилието приключи

17 Март 2019 | 14:15 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия направи обръщение към обществеността по повод нахлуването в сградата на РТС, предава същата медия.
Вучич говори за погрома над сърбите в Косово и за напредъка на страната, но по-голямата част от обръщението му бе посветено на съботните действия на демонстрантите и част от опозицията.
"Насилието приключи, всички, които участваха в него, ще отговарят", увери държавният глава на западната ни съседка.
Вучич бе категоричен: "Държавата няма да допусне насилието да застраши никого". Същевременно той осъди използването на моторна резачка от демонстрантите, нахлули в сградата на общественото радио и телевизия, някога най-голямата медия на Балканите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Пред сградата на сръбското президентство в Белград е спокойно

„Нова Македония“ (Македония): Пред сградата на сръбското президентство в Белград е спокойно

17 Март 2019 | 14:07 | Агенция "Фокус"
Белград. Ситуацията е спокойна пред сградата на Президентството на Сърбия, от където президентът на страната Александър Вучич ще направи обръщение към обществеността по повод нахлуването на протестиращи в сградата на държавната телевизия в събота вечерта, предава електронното издание на вестник „Нова Македония“.
На 70 метра от входа на сградата е поставена защитна ограда, пред която стоят няколко полицаи, а в близост до тях са се събрали няколкостотин граждани, сред които са и лидерите на „Съюз за Сърбия“ Драган Джилас, Божко Обрадович, Зоран Лутовац и Вук Йеремич.
Обрадович заяви, че те са се събрали там, за да обяснят на Вучич защо се е случил инцидента в РТС.
„Тук сме се събрали днес, за да изразим протеста си заради случилото се в сградата на РТС, когато гражданите дойдоха да възстановят това, което е тяхно. РТС е собственост на гражданите“, отбеляза Обрадович, твърдейки, че директорът на обществената телевизия Драган Бухошевич прави програмата по заповедите на Вучич.
Той повтори, че протестиращите искат оставката на президента.
От „Съюз за Сърбия“ заявиха, че след пресконференцията на държавния глава, пред гражданите ще се изкаже лидерът на „Демократическата партия на Сърбия“ Зоран Лутовац.Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РТС (Сърбия): Демонстрантите са изхвърлили охраната на РТС, изпочупили са витрини и кола

РТС (Сърбия): Демонстрантите са изхвърлили охраната на РТС, изпочупили са витрини и кола

17 Март 2019 | 13:02 | Агенция "Фокус"
Белград. По време на нахлуването на демонстрантите в сградата на РТС в Белград, не са пострадали служители на обществената телевизия. Демонстрантите са проникнали на всички етажи, както и на покрива н а зданието. Един от тях е обикалял из коридорите с моторна резачка в ръцете. Нанесени са щети на входната врата и са счупени прозорци, а един автомобил повреден. Началникът на охраната е заявил, че тя се е опитала да спре протестиращите на входа, но е била изхвърлена от сградата, съобщава „Радио и телевизия Сърбия“.
Демонстрантите са успели да влязат в зданието с помощта на моторна резачка и те са изпочупили витрината на входната врата и прозорците вътре в сградата.
Началникът на охраната на РТС Горан Найеднович заяви, че всяка събота демонстрантите се появяват пред сградата, където правят пърформанси, а снощи там е пристигнал и техен камион.
„Всичко беше мирно, а след това получих обаждане от колега от Абърдарева, а когато слязох, долу вече имаше тълпа от хора. Започнахме да ги убеждаваме и да им обясняваме, че това не е начинът. Застанахме на вратата и препречихме пътя им, Божко Обрадович и останалите обаче ни изтласкаха и аз бях принуден да се обядя на полицията“, заяви Найденович.
В сградата са нахлули 100 души, които са започнали да търсят студиото, от което се излъчва програмата „Дневник“.
„За щастие не знаеха къде се намира студиото и се объркаха“, добави той и подчерта, че ситуацията е била много напрегната.
„Полицията дойде след около половин час. Не се намесиха, влзоха в сградата и запчнаха преговори с демонстрантите да излязат мирно. Това продължи до 21 часа. Те започнаха да буйстват и полицията ги предупреди да излязат, а накрая ги изкара един по един“, обяснява още Найденович.
Минитстърът на вътрешните работи Небойша Стефанович заяви на специална пресконференция снощи, че един човек е арестуван за нападение срещу полицейски служител.
Той подчерта, че без прекомерната употреба на сила полицията е защитила служителите на РТС и че в съответствие със закона е установила обществен ред и мир в сградата.


Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EA Daily: Протестиращите и опозицията ще поискат оставката на Вучич в неделя вечерта

EA Daily: Протестиращите и опозицията ще поискат оставката на Вучич в неделя вечерта

17 Март 2019 | 12:11 | Агенция "Фокус"
Белград. Опозиционният блок „Съюз за Сърбия“ призова гражданите, участващи в протестите срещу сръбските власти, да се съберат в неделя пред администрацията на президента на Сърбия Александър Вучич пет минути пред заявената от него пресконференция по повод нахлуването на демонстрантите в сградата ба държавната телевизия, предава руската агенция EA Daily.

„След като властите и РТС за пореден път игнорираха оправданите искания на протестите „Един от пет милиона“ и след като монистърът на вътрешните работи изпрати полицаи срещу невъоръжения народ, ние призоваваме всички граждани да се съберем заедно пред сградата на администрацията на президента в 11:45 (12:45 българско време)“, се казва в съобщение, разпространено от пресслужбата на „Съюз за Сърбия“.

Както се подчертава, опозиционният блок очаква от Александър Вучич да си подаде остаквата.

По време на протеста „Един от пет милиона“ в събота вечерта, един от лидерите на опозицията, Божко Обрадович, заедно с група демонстранти нахлу в сградата на „Радио и телевизия Сърбия“ (РТС) и поиска да му предоставят „поне една минута ефирно време“. Сътрудниците на правозащитните органи изведоха демонстрантите от сградата на държавната телевизия, по думите на вътрешния министър Небойша Стефанович, „без употреба на сила“.

В неделя, 17 март, в 13:00 се очаква извънредно обръщение към народа на сръбския президент Александър Вучич.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RT: Вучич ще направи извънредно обръщение към народа

RT: Вучич ще направи извънредно обръщение към народа

17 Март 2019 | 03:09 | Агенция "Фокус"
Белград/Москва. Във връзка с безредиците в Белград в събота президентът на Сърбия Александър Вучич ще се обърне към сръбския народ, информира руската RT.
По повод инцидента с блокиране на сградата на сръбското радио и телевизия Александър Вучич ще направи извънредно обръщение съобщават от президентската администрация. Това ще се случи в неделя, 17 март, в 12.00 ч. местно време.
В събота, 16 март, участниците в масовите шествия в сръбската столица против вътрешната политика на властите хвърляха яйца по сградата на държавните радио и телевизия в Белград и временно блокираха достъпа до тях.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

А1on (Македония): Ако КФОР не защити сърбите, има кой да го направи, според Вучич

А1on (Македония): Ако КФОР не защити сърбите, има кой да го направи, според Вучич

17 Март 2019 | 00:40 | Агенция "Фокус"
Белград/Скопие. Сръбският президент Александър Вучич заяви, че след като КФОР не си изпълняват работата по защита на сръбското малцинство в Косово, има кой да я свърши, информира скопската медия А1on.
„Ние сме в добри отношения и се сработваме с КФОР, но по време на последните акции от страна на Прищина, при ареста на Марко Гурич и събитията около язовира „Газивода“ това доверие падна много ниско. Поддържаме обаче комуникация и се надяваме отново да я подобрим. Вярваме, че те са тук, за да защитават сръбската общност“, смята Вучич.
Президентът на Сърбия е подчертал, че сърбите в Косово не трябва да се тревожат, защото ще се намери кой да ги пази, ако КФОР не могат да си изпълнят задачата.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Тристранна среща на президентите на Русия, Турция и Иран в Анкара. 16 септември 2019 година
Тристранна среща на президентите на Русия, Турция и Иран в Анкара. 16 септември ...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.