НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:54


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

AFP: Френският президент ще направи ключово изявление, отложено заради пожара в Нотр Дам

AFP: Френският президент ще направи ключово изявление, отложено заради пожара в Нотр Дам

23 Април 2019 | 05:38 | Агенция "Фокус"
Париж. Френският президент Еманюел Макрон ще разкрие в четвъртък своя дългоочакван отговор на продължаващите почти половин година улични протести в план за реформа, който може да се окаже решаващ за неговото президентство и дългосрочно политическо бъдеще, пише AFP.
41-годишният Макрон дойде на власт през 2017 г., с надеждите, че ще бъде глътка свеж въздух за Франция, но управлението му беше помрачено от спонтанно започналите протести на „жълтите жилетки“ в средата на ноември, коментира агенцията.
В четвъртък вечерта, в 18:00 часа (19:00 часа българско време), Макрон ще проведе официална пресконференция, за да обяви поредица от реформи, изготвени след обширно обществено обсъждане, което стартира в отговор на протестите.
Очаква се той да обяви важни, но не революционни реформи, включително намаляване на данъците за средната класа, както и закриването на Националната школа за администрация (ENA), която се превърна в пряк захранващ канал за френския елит.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Интерфакс (Русия):  В протестите на „жълтите жилетки“ в събота във Франция са участвали 28 хиляди души

Интерфакс (Русия): В протестите на „жълтите жилетки“ в събота във Франция са участвали 28 хиляди души

21 Април 2019 | 07:44 | Агенция "Фокус"
Париж. В протестите на „жълтите жилетки“ в събота във Франция са участвали 28 хиляди души,съобщиха от МВР на Франция, цитирани от руската агенция “Интефакс“.
Организаторите на протестите обаче не са съгласни с тези данни и са убедени, че е имало по-голям брой участници.
Според МВР само в Париж са се събрали 9 000 демонстранти. Протести е имало в Бордо, Тулуза и други големи градове.
Това е 23-тия пореден съботен протест на :жълтите жилетки“. Френските власти съобщават, че в събота полицията и жандармеристите са задържали 249 демонстранти, като 182 от тях са арестувани в полицейските управления. В допълнение, МВР отбеляза, че 14 полицаи са били ранени по време на бунтовете. През деня имаше и съобщения за ранени протестиращи.
Най-напрегната е била ситуация в Париж, където полицията многократно е трябвало да използва водни оръдия, сълзотворен газ и гумени куршуми.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Повече от 220 души са задържани при протестите на „жълтите жилетки“ в Париж

ТАСС: Повече от 220 души са задържани при протестите на „жълтите жилетки“ в Париж

20 Април 2019 | 21:59 | Агенция "Фокус"
Париж. Най-малко 227 души бяха задържани в събота в Париж по време на протестите на "жълтите жилетки,“ съобщи френският телевизионен канал BFM,който се позовава на данни от френското Министерство на вътрешните работи, предава TACC.
От тях 178 са арестувани в полицейските управления. С превантивни цели полицията е проверила 20 518 души. Според канала, 17 души също са били задържани в Тулуза, където протестите са събрали няколко хиляди участници.
Около 60 хиляди полицаи и жандармеристи бяха мобилизирани за защита на реда тази събота във връзка с 23-ия национален ден на протестите, припомня ТАСС.
Първият сблъсък между демонстрантите и полицията стана около 14:30 часа (15:30 часа българско време) в 11-ти район на френската столица. По време на сблъсъците служителите на реда са използвали сълзотворен газ. При размириците е бил изгорен автомобил, няколко скутера, както и кофи за боклук. Колона от протестиращи е достигнала до площад Република, последната точка от определения маршрут.
Според радио France Bleu, служители на правоприлагащите органи също са използвали сълзотворен газ при демонстрации в Тулуза. Протести с участието на няколкостотин души са проведени в Нант, По, Каен, Монбелиар, Бордо, Лион и няколко други градове.
Френският президент Еманюел Макрон проведе спешна среща с министъра на вътрешните работи на републиката Кристоф Кастанер, по време на която вътрешният министър информира президента за ситуацията.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Броят на задържаните "жълти жилетки" в Париж се увеличи до 189 души, протестите продължават

ТАСС: Броят на задържаните "жълти жилетки" в Париж се увеличи до 189 души, протестите продължават

20 Април 2019 | 19:08 | Агенция "Фокус"
Париж. Броят на "жълтите жилетки", задържани по време на протестите във френската столица Париж, се е увеличил до 189 души. Това съобщи в събота радиостанция France Bleu, цитирайки полицейската префектура, предава руската информационна агенция TACC.
Отбелязва се, че 122 души от общия брой на задържаните са под стража. По-рано се съобщаваше за 137 задържани.
Първият сблъсък между демонстрантите и полицията се е състоял около 13:30 часа местно време (14:30 часа българско време). Правоприлагащите органи за употребили сълзотворен газ срещу протестиращите. В хода на безредиците са подпалени автомобил, няколко скутера, както и кофи за отпадъци. Към настоящия момент протестиращите са достигнали до Площада на Републиката, последна точка от предварително съгласувания маршрут.
Според кореспондент на ТАСС митингът на Площада на Републиката продължава, както и сблъсъците с полицията, която използва сълзотворен газ, за да възобнови реда.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

BFM TV:  Най-малко 126 души са арестувани по време на акцията на „жълтите жилетки“ в Париж

BFM TV: Най-малко 126 души са арестувани по време на акцията на „жълтите жилетки“ в Париж

20 Април 2019 | 16:43 | Агенция "Фокус"
Париж. Най-малко 126 души са арестувани по улиците на Париж в събота в хода на протестната акция на „жълтите жилетки“, съобщиха пред местния телевизионен канал BFM TV от местното управление на полицията.
Повечето от задържанията са направени заради употреба на забранени материали. От началото на деня органите на реда са осъществили общо малко повече от 11 хиляди превантивни проверки.
Правозащитните органи се опасяват, че на поредния протест на „жълтите жилетки“ може да има нови изблици на насилие и безредици . В петък министърът на вътрешните работи на Франция Кристоф Кастанер обяви, че из страната ще бъдат разположени 60 хиляди полицаи и жандарми. Освен това в събота следобед той ще бъде приет от президента Еманюел Макрон за „обсъждане на ситуацията“ около демонстрациите, обявиха от Елисейския дворец.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: „Жълтите жилетки“ излизат с нов ултиматум на протест в Париж

ТАСС: „Жълтите жилетки“ излизат с нов ултиматум на протест в Париж

20 Април 2019 | 02:25 | Агенция "Фокус"
Париж. "Жълтите жилетки" подготвят нов протест и призовават своите поддръжници от регионите да подкрепят демонстрацията в Париж. Съботната демонстрация ще бъде 23-та поредна в историята на движението, създадена спонтанно във Франция в средата на ноември 2018 година, предава TACC.
Според френския вътрешен министър Кристоф Кастанер, тази събота около 60 хиляди полицаи и жандармеристи ще пазят реда по улиците на френските градове. "Нашата цел е да гарантираме безопасността на французите и да гарантираме свободата на демонстрациите", каза министърът на пресконференция в петък. Кастанер не изключи присъствието на провокатори в редиците на мирни протестиращи, които "ще се опитат да организират бунтове като тези, които се състояха на 16 март". Тогава, в хода на протестните акции на „жълтите жилетки“, радикални млади хора чупиха прозорци по Шанз-Елизе, подпалиха кафенетата и нападнаха полицаи.
Кастанер каза, че полицията ще действа в съответствие с наскоро приетия „антихулигански закон“, който затяга наказанието за извършващите погроми, позволява да се претърсват всички подозрителни лица и да се задържат протестиращи за използване на маска за скриване на лицето. "Заплахата за сигурността на предстоящия митинг е сериозна и изисква засилен режим на служителите на правоприлагащите органи", каза министърът.
В социалните мрежи "жълтите жилетки" решиха да назоват новата протестна акция "Ултиматум 2 - Национален апел - всички в Париж". Лидерите на движението призоваха Париж да стане столица на "жълтите жилетки" в събота, докато последния път Тулуза беше главният град на "жилетките". Представители на движението в регионите, по-специално в Нормандия, вече отговориха на този апел. Организаторите на акцията държат в тайна мястото на главния митинг в Париж.
ТАСС припомня, че районът около Нотр Дам, Шанз-Елизе и Елисейския дворец са забранени за демонстрации и ще бъдат усилено охранявани.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Френският президент ще отговори на протестиращите следващата седмица

AFP: Френският президент ще отговори на протестиращите следващата седмица

20 Април 2019 | 02:00 | Агенция "Фокус"
Париж. Френският президент Емануел Макрон ще очертае план за реформа, изготвен в отговор на националните протести следващата седмица, след като обръщението му беше отложено заради пожара в Нотр-Дам, предава AFP.
Еманюел Макрон ще проведе пресконференция в четвъртък от 18:00 часа местно време(19:00 часа българско време), за да съобщи за мерките, които смята да предприеме.
Той бе планирал да направи това в понеделник, но отмени планираното си изявление, след като избухна пожарът в катедралата Нотр-Дам, който причини значителни щети на една от най-големите забележителности на Париж.
Форматът на представянето ще е необичаен за президента, като той ще направи обръщение по време на пресконференция, след което ще отговаря на журналистически въпроси. Макрон досега никога не е организирал пресконференция във Франция.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Еманюел Макрон възнамерява да реши проблемите с „жълтите жилетки“

AFP: Еманюел Макрон възнамерява да реши проблемите с „жълтите жилетки“

15 Април 2019 | 05:52 | Агенция "Фокус"
Париж. Френският президент Еманюел Макрон има за цел да отвори нова глава в президентството си в понеделник с поредица от политически изявления, основани на най-голямото проучване в отговор на бунта на "жълтите жилетки", предава AFP
Макрон ще изнесе реч в 18:00 часа местно време (19 часа българско време), посочвайки "първите конкретни мерки", които ще бъдат предприети в отговор на оплакванията, излъчени на над 10 000 срещи между януари и март или публикувани онлайн, каза председателството.
Един от помощниците на Макрон каза пред AFP, че страната може да очаква с нетърпение "нов акт" в неговото почти двегодишно президентство, белязано от "дълбоки промени", целящ да сложи черта на продължилите пет месеца често насилствени антиправителствени протести.
Задачата да се опитат да задоволят многото, понякога конкуриращи се искания, произтичащи от „Големия национален дебат“, ще бъде трудна за 41-годишния лидер, чиято реформаторска кариера беше внезапно отклонена от „жълтите жилетки“.
Обобщавайки тежестта на очакванията на раменете на Макрон, лидерът на Сената Жерар Ларше, член на опозиционните републиканци, каза пред вестник Le Figaro в събота: "Той няма да получи втори шанс."
През януари Макрон стартира поредица от дебати, за да се опита да извади топлината от протестите.
Между 15 януари и 15 март почти 500 000 души взеха участие в 10,134 срещи в обществени дебати в цялата страна, като стотици хиляди попълниха въпросници или предлагаха различни предложения на официалния уебсайт на дебата.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: В Тулуза има сблъсъци между протестиращите „жълти жилетки“ и полицията

ТАСС: В Тулуза има сблъсъци между протестиращите „жълти жилетки“ и полицията

13 Април 2019 | 14:49 | Агенция "Фокус"
Тулуза. Протестите на движението на "жълтите жилетки" в Тулуза (Южна Франция) прераснаха в сблъсъци с полицията, показва телевизионният канал CNews, цитиран от TACC.
Голяма колона от демонстранти напусна площад Буленгрен в центъра на Тулуза, която беше избрана от неформалните лидери на движението като „столица на протестите“ тази седмица. Докато се движеха по улиците на града, някои от демонстрантите, чиито лица бяха скрити от шалове или маски, започнаха да палят димни бомби, да хвърлят пиратки, да разбиват билбордове и да разрушават огражденията на места, където се извършват пътни работи.
В отговор на тези действия полицията използва сълзотворен газ. По време на митинга полицията трябваше да коригира движението на колоната, чиито участници периодично се опитваха да излязат по улиците, водещи към централния площад „Капитол“. От 10:00 до 21:00 часа в тази зона има забрана за провеждане на публични акции.
Броят на протестиращите, участващи в протеста, не се съобщава, медиите пишат за стотици хора.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Протестът на жълтите жилетки в събота беше най-малобройният досега

ТАСС: Протестът на жълтите жилетки в събота беше най-малобройният досега

7 Април 2019 | 09:24 | Агенция "Фокус"
Париж. Поредната вълна от протести на "жълтите жилетки" във Франция е белязана от най-слабата мобилизация на активистите в цялата история на това протестно движение, пише френският вестник Le Monde, цитиран от TACC.
Според Министерството на вътрешните работи общо 22,3 хиляди души са участвали в съботните шествия на "жълтите жилетки" в страната, включително повече от 3,5 хиляди в Париж. "Организирайки демонстрациите в събота, движението показа, че няма намерение да се отказва", се казва в публикацията. "Но от създаването му преди почти пет месеца, мобилизацията никога не е била толкова слаба," продължава изданието.
Представители на протестното движение обявиха собствена статистика. Според тях протестът е събрал 73.4 хиляди души. Но те също косвено потвърдиха данните на властите, като за първи съобщиха за по-малко от 100 хиляди участници.
В Париж, по нареждане на префектурата, за трети път Шанз-Елизе бе затворена за демонстрантите. За различни престъпления полицията задържа 43 души.
Демонстрантите от столицата, които се бяха събрали на площад „Република“ следобед, продължиха, заобикаляйки Шанз-Елизе, в бизнес района на „Дефанс“ в близкото предградие на Париж, където се намират около 1500 офиси на различни компании. Вечерта полицията разпръсна участниците в тази демонстрация, която се проведе в подкрепа на исканията на "жълтите жилетки" за преразглеждане на данъчните ставки.
В Бордо, един от епицентровете на движението "жълти жилетки", в уличното шествие взеха участие около 2,5 хиляди души. Това е наполовина по-малко от предишните съботи, но според организаторите този път мобилизирането на активисти е било осуетено от дъжда. Около 1000 души взеха участие в похода в Лил.
"В цялата страна съботните демонстрации бяха проведени без големи инциденти", се казва в публикация на изданието 20 Minutes. В някои случаи обаче служителите на правоприлагащите органи са използвали сълзотворен газ, за да попречат на демонстрантите да навлязат в централните градски райони, които бяха затворени за протестни шествия. Най-острото противопоставяне между "жълтите жилетки" и властите беше в Руан. Демонстрантите подпалиха контейнери за боклук по пътя си, а пожарникарите многократно трябваше да се намесват.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ново шествие на „жълтите жилетки“ , докато правителството се опитва да се прегрупира

AFP: Ново шествие на „жълтите жилетки“ , докато правителството се опитва да се прегрупира

7 Април 2019 | 00:05 | Агенция "Фокус"
Париж.Хиляди протестиращи „жълти жилетки“ в събота излязоха на шествия за 21-ва поредан седмица, предава AFP в късните часове.
Демонстрантите се обявяват против политиките на френското правителство, докато властите се готвят да обявят резултатите от експеримента си с националните консултации, които проведоха за да намалят общественото недоволство.
От Руан на север и Лион в югоизточната част на страната – както и в столицата Париж – недоволните французи излязоха на улиците. Те носеха плакати с надписи, осъждащи президента Еманюел Макрон. В западните части френски и германски активисти обединиха силите си, като не се съобразиха с официалните граници.
В Руан маскирани протестиращи предизвикаха сблъсък с полицията, но не се стигна до ескалация на напрежението, каквато бе характерна за предишните протести, като например на 16 март в Париж, когато скъпи магазини на „Шанз-Елизе“ бяха разбивани и разграбвани.
Според данни от вътрешното министерство, които „жълтите жилетки“ обикновено отричат, протестиращите в 14.00 ч. (местно време – бел. ред.) са били 6 300 души, от тях в Париж – 3 100.
Това число е значително по-малко в сравнение с 282,000 недоволни, които участваха в първото протестно шествие през ноември 2018 година. Мнозина от гражданските активисти, включили се в протеста тази събота, заявиха категорично, че ще продължат действията си докато не постигнат пълно удовлетворяване на исканията на движението.

Резултати от консултациите

Следващата седмица правителството ще обяви резултатите от „Великия национален дебат“, поредица от срещи с местните власти във френските градове, която започна през януари в цялата страна, за да понижи високата температура в страната и за да възстанови баланса в разклатеното президентско управление на Макрон.
Идеята е да се съберат въпросите, които причиняват недоволството, и да им се потърсят разрешения. От офиса на Макрон обявиха, че президентът ще обяви първите мерки, които трябва да се предприемат в средата на април.
Много от „жълтите жилетки“ заявяват, че единствената цел на това упражнение е да се създаде димна завеса, която да прекрати уличните им протести.
В четвъртък бяха обявени резултати от социологическо проучване на общественото мнение, според които то съвсем не е убедено в ползата от този дебат. 68 процента от анкетираните 1,002 френски граждани не мислят, че мнението на хората ще бъде взето под внимание; 79 процента не смятат, че така ще се реши сегашната политическа криза.
В четвъртък пред правителството изникна нова бариера: Конституционният съвет на Франция отмени мярка, според която властите можеха да забранят на определени лица да участват в протести. Съветът, който следи за валидността на законите, обяви, че тази мярка е давала на властите „изключителна свобода“.Нов закон все пак ще им позволява да налагат строги глоби на хора, които организират протести без да имат специално разрешение за това, както и за всеки, който прикрива лицето си по някакъв начин по време на протест.

Превод и редакция: Ивелина Ватова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 AFP: 20 седмица френските „жълти жилетки“ протестират срещу правителството

AFP: 20 седмица френските „жълти жилетки“ протестират срещу правителството

31 Март 2019 | 05:10 | Агенция "Фокус"
Париж. Десетки хиляди френски „жълти жилетки“ излязоха на редовен протест в събота. Това е 20-та поредна седмица, в която французите излизат на улицата, за да изразят недоволството си от сегашното управление на държавата, въпреки забраните и молбата от шефовете на банки да се спре с щетите, предава AFP.
Макар че по-голяма част от шествията в Париж бяха мирни, полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите. Плакати, които се разпространяваха в цялата страна, ясно изразяват народното желание за промяна. „Стига толкова капитализъм, който смачква хората и унищожава планетата“, е девиза на недоволните в Монпелие, а в Лили – „Младите са сърдити, старите – в мизерия. Хайде да променим системата“
.Според вътрешното министерство тази събота е имало 33 700 протестиращи в цялата страна, като в столицата са били 4 000 души. Числата са под официално обявените седмица по-рано – 40 500. Преди две седмици полицията беше изненадана от рязкото повишаване на броя участници в уличните шествия, когато добре организирани демонстстриращи трошаха витрините на магазините, подпалиха вестникарските павилиони и един банков клон в Париж.
Централните части на големите градове като Авиньон, Бордо и Тулуз бяха затворени за шествията. В Париж районите на президентския Елисейски дворец и на Националното събрание също бяха с ограничен достъп. Кметът на Бордо още в петък призова жителите на града да останат у дома в съботния ден, а магазините да не отварят. Бордо е един от бастионите на антиправителственото движение на „жълтите жилетки“ и подобно на Париж преживява постоянни посегателства и унищожаване на собствеността в съботните дни. Частични забрани бяха въведени и в Руан на север.
Междувременно Макрон продължи дебатите с кметовете в президентския дворец. Той е обещал до средата на април да събере необходимата информация, която да обяви пред нацията, той вече е направил някои отстъпки.
Протестите вече записаха и сериозно насилие от страна на различни групички от крайно десни и крайно леви участници в тях. В петък една от ключовите фигури в движението беше глобена с 2000 евро заради организирането на два протеста без съгласието на властите. Има и доста пътни инциденти по време на съботните протести. Само през февруари при тях са загинали 253 души, което е с 37 души повече за същия месец на 2018 година.


Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: В Париж се провежда пореден протест на „жълтите жилетки“

AFP: В Париж се провежда пореден протест на „жълтите жилетки“

30 Март 2019 | 17:27 | Агенция "Фокус"
Париж. Френските "жълти жилетки" в събота организираха 20-та седмица на антиправителствени протести ", предава AFP.
В събота местните власти обявиха емблематични места като булевард Шанз-Елизе в Париж и центъра на Бордо, в югозападната част на Франция, за места, където няма да се допускат демонстранти.
Президентският дворец и Националното събрание също бяха оградени от полицията.
Президентът Еманюел Макрон реагира на съботните протести, започнали през ноември миналата година, като предприе обиколка из страната като част от "Големия национален дебат", насочен към насърчаване на недоволните граждани да се изразят чрез структуриран диалог.
Френската банкова федерация призова за прекратяване на атаките срещу банкови клонове по време на протестите, като заяви, че повече от 760 банкови клона са претърпели щети от началото на движението миналата година.
Банките често са били обект на вандализъм и палеж по време на протестите, а миналата седмица бяха ранени 11 души, когато е бил подпален клон на банка близо до Шанз-Елизе.
"Трябва бързо да спрем това необуздано и неоправдано насилие", се казва в коментарите на федерацията, публикувани в ежедневника Le Monde.
Освен в Париж и в други градски центрове бяха забранени протести, сред които Авиньон, Лил и Тулуза.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: В Париж предприеха допълнителни мерки заради очакваните протести

ТАСС: В Париж предприеха допълнителни мерки заради очакваните протести

30 Март 2019 | 11:53 | Агенция "Фокус"
Париж. Парижките власти са увеличили мерките за сигурност в столицата и на входовете й във връзка с протестните действия на "жълтите жилетки", насрочени за събота. Според кореспондента на ТАСС в града са създадени няколко охранителни периметра, а по централните улици патрулират полицейски части.
На Триумфалната арка има два бронетранспортьора, водни оръдия и около 60 полицейски коли. На главната улица на Париж - Шанз-Елизе - в различни части на града се намират около 20 полицейски автобуса. Долната част на улицата, популярна сред туристите, е блокирана, както и мостът „Александър III“, който води към нея.Допълнителни мерки за сигурност се прилагат и в райони, където се намират държавни служби. В близост до двореца „Бурбон“, където заседават членове на Народното събрание (долната камара на парламента).има шест жандармерийски автобуса.
Столичната полицейска префектура е поставила подсилени постове на главните входове в Париж. Правоприлагащите органи по заповед на властите проверяват всички подозрителни автомобили, влизащи в града. В допълнение към Париж, тази събота протести се очакват в Марсилия, Кан, Руан, Страсбург, Ница. Проявите в Авиньон, Тулуза и Руан са забранени.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

REGNUM (Русия): Три френски града забраниха протестите на „жълтите жилетки“ на 30 март

REGNUM (Русия): Три френски града забраниха протестите на „жълтите жилетки“ на 30 март

29 Март 2019 | 06:46 | Агенция "Фокус"
Париж. Три френски града забраниха протестите на „жълтите жилетки“ на 30 март - Авиньон, Тулуза и Руан, за да предотвратят насилието и грабежите, предаде френският вестник Le Figaro, цитиран от руската агенция REGNUM.
В Авиньон, където "жълтите жилетки" бяха насрочили протест на 30 март, префектурата забрани всякакви протести от 9 до 24 часа на тази дата.
Префектът на Руан Фабиен Бучио също издаде заповед, забраняваща всички демонстрации в центъра на Руан. В Тулуза се забранява провеждането на демонстрации в района на площад „Капитол“.
Изданието отбелязва, че тези мерки незабавно са били осъдени от "жълтите жилетки" в социалните мрежи.
Както припомня агенция REGNUM, по-рано френският премиер Едуард Филип обяви забрана за демонстрации в Париж след актовете на насилие и грабежи по време на демонстрацията на "жълти жилетки" на 16 март. По същия начин на 23 март 2019 г. бяха забранени демонстрации в Париж, Ница, Бордо и Тулуза.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Сблъсъци между полиция и „жълти жилетки“ на протестите във Франция

AFP: Сблъсъци между полиция и „жълти жилетки“ на протестите във Франция

23 Март 2019 | 22:02 | Агенция "Фокус"
Париж. В събота на поредните протести на „жълтите жилетки“ в различни френски градове имаше сблъсъци между полиция и демонстранти, предава AFP.
Повече от 40,000 души излязоха на улиците в цяла Франция за 19-ти пореден антиправителствен протест, като 5000 само бяха участниците в уличните шествия в столицата, по данни, съобщени от вътрешния министър Кристоф Кастанер.
По-голяма част от участниците са протестирали мирно, но в следобедните часове са се появили и т. нар. „ качулати“ демонстранти, като много от тях са носели освен качулки и газови маски или шлемове. Имало е опити за плячкосване, изблици на безразборно трошене и улично буйстване. В Ница 75-годишна жена е била сериозно ранена. В Париж полицията е блокирала движението по булевард, на който десетки протестиращи са палили кофите за боклук, недалеч от Площада на Републиката.
Властите са проявили нулева толерантност към всяко насилие и за първи път са обявили протести в западните райони на Париж за незаконни. В тези части на столицата влиза и Шанз-Елисе, където обикновено в събота се събират стотици облечени в черно агитатори. Тази седмица близо 6 000 служители на службите за сигурност, подкрепени от въоръжени моторни превозни средства и водни съоръжения са били мобилизирани в Париж. Няколко инцидента е имало и около базиликата „Сакре Кьор“. Един полицай е получил сърдечен удар и в тежко състояние е откаран в болница, предава AFP по данни от свой полицейски източник.

В събота на поредните протести на „жълтите жилетки“ в различни френски градове имаше сблъсъци между полиция и демонстранти, предава AFP.
Повече от 40,000 души излязоха на улиците в цяла Франция за 19-ти пореден антиправителствен протест, като 5000 само бяха участниците в уличните шествия в столицата, по данни, съобщени от вътрешния министър Кристоф Кастанер.
По-голяма част от участниците са протестирали мирно, но в следобедните часове са се появили и т. нар. „ качулати“ демонстранти, като много от тях са носели освен качулки и газови маски или шлемове. Имало е опити за плячкосване, изблици на безразборно трошене и улично буйстване. В Ница 75-годишна жена е била сериозно ранена. В Париж полицията е блокирала движението по булевард, на който десетки протестиращи са палили кофите за боклук, недалеч от Площада на Републиката.
Властите са проявили нулева толерантност към всяко насилие и за първи път са обявили протести в западните райони на Париж за незаконни. В тези части на столицата влиза и Шанз-Елисе, където обикновено в събота се събират стотици облечени в черно агитатори. Тази седмица близо 6 000 служители на службите за сигурност, подкрепени от въоръжени моторни превозни средства и водни съоръжения са били мобилизирани в Париж. Няколко инцидента е имало и около базиликата „Сакре Кьор“. Един полицай е получил сърдечен удар и в тежко състояние е откаран в болница, предава AFP по данни от свой полицейски източник.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Повече от осем хиляди души протестираха в различни френски градове в събота

ТАСС: Повече от осем хиляди души протестираха в различни френски градове в събота

23 Март 2019 | 17:55 | Агенция "Фокус"
Париж. Най-малко 8,3 хиляди души излязоха по улиците на френските градове в събота, 3.1 хиляди от тях в Париж, за да участват в протестни акции на "жълтите жилетки". Това съобщиха от телевизионния канал BFM, цитирайки Министерството на вътрешните работи на републиката, предава TACC.
Според канала, данните са към 14 часа местно време (15:00 часа българско време). В съобщението се посочва също, че по това време миналата събота в страната 14,5 хиляди души са участвали в демонстрации, от които 10 хиляди в Париж.
В събота във Франция се провежда 19-тия пореден протест на "жълтите жилетки". Около 6 хиляди полицаи бяха мобилизирани за поддържане на реда в Париж. Полицейската префектура забрани всякакви прояви по Шанз-Елизе и около Триумфалната арка, както и в близост до сградите на Сената и Националното събрание. Според информациите органите на реда използват безпилотни летателни средства за наблюдение на демонстрантите.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ангажират армията за охрана на обществените сгради по време на следващия планиран протест на „жълтите жилетки“

AFP: Ангажират армията за охрана на обществените сгради по време на следващия планиран протест на „жълтите жилетки“

20 Март 2019 | 22:56 | Агенция "Фокус"
Париж. Ангажират армията за охрана на обществените сгради, позволявайки на полицията да се съсредоточи върху справянето с демонстрантите с "жълти жилетки" в случай на подновяване на насилието в Париж и други градове, предава AFP.
Беше обявено отделно, че премиерът Едуард Филип е решил да отложи планирано пътуване в чужбина до Френска Гвиана през уикенда, за да бъде на разположение у дома.
Миналата събота повече от 5 000 полицаи не успяха да попречат на стотици протестиращи да предизвикат безредици по Шанз-Елизе, като изгориха и разграбиха над 100 търговски обекти в размирици, продължили повече от седем часа.
Говорителят на правителството Бенджамин Гриву заяви по-рано, че войските ще бъдат преразпределени от антитерористичната операция "Сентинел", която патрулира по улиците и защитава летища, гари, места за поклонение и други места.
Това ще позволи на полицейските сили да "се концентрират върху контрола на протестиращите, заедно с поддържането на закона и реда", каза той.
След съботните безредици правителството уволни шефа на полицията в Париж Мишел Делпуе.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Френското правителство планира нови мерки за сигурност

Reuters: Френското правителство планира нови мерки за сигурност

18 Март 2019 | 11:42 | Агенция "Фокус"
Париж. Правителството на Франция планира нови мерки за сигурност след последните погромни на протестиращите „жълти жилетки“ на популярния булевард „Шанз Елизе“ в центъра на Париж, предава Reuters.
От пресслужбата на премиера Едуар Филип заявиха, че последният протест е доказал, че настоящите мерки за сигурност са „недостатъчни".
„Изводът е, че премиерът ще представи на пред президента мерки, необходими за адаптиране на позицията на силите за сигурност, за да могат те да действат твърдо по всяко време", се казва в изявлението на Париж.
Разчистването след погромите струваше скъпи, а собствениците на търговски обекти продължават да негодуват заради нанасянето на щети от протестиращите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Le Monde: След ескалацията на протестите на „жълтите жилетки“ – разкритикуваха полицейската стратегия за справяне с насилието

Le Monde: След ескалацията на протестите на „жълтите жилетки“ – разкритикуваха полицейската стратегия за справяне с насилието

18 Март 2019 | 09:12 | Агенция "Фокус"
Париж. След съботните протести на „жълтите жилетки“, белязани с нова ескалация на насилието, в редиците на полицията се чуха критични гласове за избора на стратегия за справяне със ситуацията, отбелязват в редакцията на френския национален ежедневник Le Monde.
„Многобройните щети по магазините на известната търговска артерия на Париж и следите от огън свидетелстват за грубостта на сблъсъците“, коментират от редакцията, като сравняват събитията във френската столица с тези от бурния XVIII век.
Полицейските служители се оказаха най-ожесточените критици на събитията от уикенда. „Операцията на правоприлагащите органи беше неуспешна“, категоричен бе един от членовете на полицейския профсъюз, цитиран от изданието. Същият събеседник хвърли отговорността на властите в Париж за провала в стремежа за овладяване на ситуацията.
Изглежда подобни коментари оказаха влияние, тъй като в неделя вечер администрацията във френската столица призна за „пропуски“ в концепцията за апарата за сигурността в града и обеща преработването й.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Френската полиция е арестувала 200 души след съботните безредици в Париж

ТАСС: Френската полиция е арестувала 200 души след съботните безредици в Париж

17 Март 2019 | 13:46 | Агенция "Фокус"
Париж. Френските власти са задържали под стража около 200 участника в съботната протестна акция на „жълтите жилетки“ в Париж, която бе съпроводена с многочасови сблъсъци между полицаи и агресивно настроени демонстранти, съобщи в неделя телевизионният канал BFMTV, позовавайки се на столичната прокуратура, предава ТАСС.
Според обновената информация, на 16 март в Париж са задържани 237 протестиращи, като някои от тях са освободени през нощта, но около 200 души, 15 от които непълнолетни, все още се намират в ареста.
По информация на префектурата на полицията, сред участниците в безредиците само няколкостотин са членове на ултралеви групировки, докато огромното мнозинство от тези, които са правили погроми, са представители на движението „жълтите жилетки“, изповядващи радикални възгледи.
На 16 март във Франция премина 18-ата вълна на протестите на „жълтите жилетки“. Най-големите безредици в този ден бяха в Париж, а епицентърът им бяха Елисейските поля, където агресивни демонстранти разгромиха и запалиха десетки кафенета, магазини и будки за вестници.
Според данните на префектурата на полицията, 17 сътруцници на правозащитните органи и 42-а манифестанти за получили наранявания. В останалите градове, включително Лил, Марсилия и Тулуза, акциите на „жълтите жилетки“ са преминали практически без инциденти.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Еманюел Макрон нарече протестиращите „жълти жилетки“  „хора, които искат да унищожат Републиката“

ТАСС: Еманюел Макрон нарече протестиращите „жълти жилетки“ „хора, които искат да унищожат Републиката“

17 Март 2019 | 09:21 | Агенция "Фокус"
Париж. Френският президент Емануел Макрон осъди протестите на движението "жълти жилетки", наричайки техните участници „хора, които искат да унищожат републиката“ на своята страница в социалната мрежа „Туитър“
"Това, което се случи днес на „Шанз-Елизе“, вече не се нарича манифестация. Това са хора, които искат да унищожат републиката. Всички, които са били там, са замесени в това", пише президентът. "Искам да вземем силни решения възможно най-скоро, така че това да не се случи отново", добави той.
Главната улица на Париж пострада най-много от действията на вандалите по време на съботните протести. Протестиращите разбиваха прозорците на скъпите магазини, както и павилиони за вестници и закуски. Десетки търговски обекти на Шанз-Елизе са пострадали от анархистите, а ресторантът „Льо Фуке“ е ограбен и подпален. Нападателите са запалили и клон на банка. 11 души бяха ранени в този пожар, включително двама полицаи. Вандалите също изгориха няколко скъпи автомобила. Пожарът е унищожил и патрулен миниван на силите на реда.
По-рано, в Елисейския дворец съобщиха, че на фона на информация за безредиците в Париж, президентът на страната е прекъснал почивката си в ски курорт в Пиренеите, където се е намирал след многодневна обиколка в Африка.
В събота над 32 хиляди души са взели участие в протестните акции на "жълтите жилетки" във Франция. 17 полицаи и 42 демонстранти са пострадали, около 230 души са задържани. Париж е бил единственият френски град, където е имало сериозни сблъсъци със служители на реда. В други градове, включително Лил, Марсилия, Тулуза, демонстрациите се преминали мирно, почти без инциденти. Съботният протест е 18-ти в историята на движението, което започна преди четири месеца, обобщава ТАСС.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА „Новости“: Кметът на Париж осъди безредиците, организирани от „жълтите жилетки“

РИА „Новости“: Кметът на Париж осъди безредиците, организирани от „жълтите жилетки“

16 Март 2019 | 16:55 | Агенция "Фокус"
Париж. Кметът на френската столица, където се провежда поредният протест на „жълтите жилетки“, Ан Идалго осъди агресивните действия на някои от демонстрантите и призова към спокойствие, съобщава РИА „Новости“.
Акции на „жълтите жилетки“ се провеждат в Париж и други региони на Франция за 18-та събота поред. По данни на министерството на вътрешните работи, на улиците излязоха над 7 хиляди души.
„Аз категорично осъждам неприемливите ексцесии, извършени по-специално на Шанз-Елизе и околните райони. Призовавам всички към спокойствие и отговорност“, написа Идалго в Twitter.
Агресивно настроените участници в шествието по различни начини провокираха полицията и нарушиха мирния му характер. Служителите на правоприлагащите органи бяха принудени многократно да използват сълзотворен газ, димни гранати и водно оръдие.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Полицията задържа над 60 участници в акцията на „жълтите жилетки“

ТАСС: Полицията задържа над 60 участници в акцията на „жълтите жилетки“

16 Март 2019 | 15:58 | Агенция "Фокус"
Париж. В Париж са задържани 64 протестиращи в резултат на стълкновенията между органите на реда и участници в 18-та акция на „жълтите жилетки“ в града, предава агенция TACC.
По-рано представител на жандармерията съобщи за 31 арестувани.
По информация на вътрешното министерство на Франция, в акцията в Париж участват между 7 и 8 хиляди души, от които 1500 имат непосредствено участие в погромите.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА „Новости“: Повече от 7 хиляди души участват в протеста на „жълтите жилетки“

РИА „Новости“: Повече от 7 хиляди души участват в протеста на „жълтите жилетки“

16 Март 2019 | 15:39 | Агенция "Фокус"
Париж. Повече от седем хиляди души излязоха на улиците в Париж, за да участват в акцията на „жълтите жилетки“ във френската столица, заяви министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер, предава РИА „Новости“.
Акции на „жълтите жилетки“ се провеждат в Париж и други региони на Франция за осемнадесета поредна събота.
По думите на министъра, „между 7 и 8 хиляди души“, от които „около 1500 са настроени агресивно и са дошли да громят“.
Сблъсъците между протестиращи и полицията в града продължават повече от два часа, главно в подножието на Триумфалната арка, в самото начало на Шанз-Елизе.
За да усмири протестиращите, полицията, която по-рано използва сълзотворен газ и димни гранати, е била принудена да използва водно оръдие.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Демонстранти разграбват магазини в Париж

AFP: Демонстранти разграбват магазини в Париж

16 Март 2019 | 14:50 | Агенция "Фокус"
Париж. Демонстрантите разграбиха магазини на булевард Шанз-Елизе в Париж в събота, по време на 18-ия протест на "жълтите жилетка", характеризиращи се с насилие, след като в последните седмици участието в тях намаляваше, предава AFP.
Магазин за мъжки облекла и ресторантът от висок клас бяха сред обектите, в които групите нахлуха маскирани протестиращи, мятайки камъни по полицията, охраняваща военния мемориал на Триумфалната арка. Полицията отговори със сълзотворен газ и водни оръдия.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Протестът на „жълтите жилетки“ в Париж е съпроводен с насилие

AFP: Протестът на „жълтите жилетки“ в Париж е съпроводен с насилие

16 Март 2019 | 12:47 | Агенция "Фокус"
Париж. След седмици на намаляване на участието, протестното движение на "жълтите жилетки" във Франция се опита да се възстанови в събота с голям митинг в Париж, който бързо прерасна в насилие, предава AFP.
Множество протестиращи се събраха на булевард "Шанз-Елизе" за 18-та поредна седмица на антиправителствени протести, които първоначално разтърсиха администрацията на президента Еманюел Макрон, принуждавайки го да приеме повече мерки за борба с бедността, но през последните седмици протестът изглежда затихваше.
Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите, които издигнаха барикади близо до Шанз-Елизе в сцени, напомнящи някои от най-напрегнатите протести на „жълтите жилетки“.
Опитът за рестартиране на протеста в събота съвпада с края на двумесечните публични дебати, обявени от Макрон, за да се намери решение за протестите, които многократно завършваха с насилие през декември и януари.
Нивото на участие ще бъде разглеждано като знак на подкрепата за движението, което започна през ноември срещу повишаване на данъците върху горивата, но бързо се превърна в анти-правителствен бунт.
Миналата седмица само около 28 000 души взеха участие в протестите в цялата страна, според властите, една десета от броя на участниците в първия протест на 17 ноември.
Организаторите на съботния протест го представиха като "ултиматум" към Макрон, предизвиквайки опасения от завръщане към насилието, което характеризира предишни митинги.
За охраната на Париж са ангажирани над 5000 полицаи.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Протестиращи „жълти жилетки“ са извършили погром в сграда на масоните във френския град Тарб

ТАСС: Протестиращи „жълти жилетки“ са извършили погром в сграда на масоните във френския град Тарб

10 Март 2019 | 18:34 | Агенция "Фокус"
Париж. Участниците в протестното движение "жълти жилетки" по време на демонстрациите в събота са извършили погром в седалището на масонската ложа "Великият изток на Франция" във френския град Тарб, съобщи в неделя La Depeshe, цитиран от TACC .
Според изданието, късно вечерта протестиращите се приближили до сградата на организацията и започнали да хвърлят по фасадата различни предмети. По това време един от протестиращите се е прехвърлил в сградата и е отворил вратата отвътре. Прониквайки в сградата, протестиращите организираха погром в нея, като са изпочупили мебелите и стъклата. Един от протестиращите е изнесъл кутия с четири меча, които е постави на перваза на прозореца на съседна сграда.
Във връзка с инцидента е започнало разследване. Министърът на вътрешните работи на републиката Кристоф Кастанер сравнява инцидента с актове на насилие срещу евреи. "След евреите, свободните масони", пише той в социалната мрежа „Туитър“. "Когато глупостта се конкурира с най-мръсната нетърпимост," продължава той.
Според Министерството на вътрешните работи, в 17-та поредна национална вълна на протест на "жълтите жилетки" в страната са взели участие 28,6 хиляди души.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

TACC: „Жълтите жилетки“ блокираха мост над Сена, водещ към Айфеловата кула

TACC: „Жълтите жилетки“ блокираха мост над Сена, водещ към Айфеловата кула

9 Март 2019 | 14:01 | Агенция "Фокус"
Париж. Демонстрантите от „жълтите жилетки“ блокираха в събота в Париж моста „Йена“, водещ към Айфеловата кула, съобщи кореспондентът на TACC.
Две групи демонстранти са седнали на асфалта на входовете към моста и така блокират движението. Демонстрантите носят знаме с надпис "За социална и климатична справедливост - една битка".
Предишната вечер „жълтите жилетки“ се опитаха да направят лагер в близост до Айфеловата кула - на Марсово поле, но полицията е осуетила планът им.
В Париж, Страсбург, Лил и други френски градове в събота днес се провежда 17-ият ден на национални протести. В столицата организаторите обявиха един митинг и три шествия В момента около 300 души са се събрали в близост до Триумфалната арка.
Редът в столицата се осигурява от 20 полицейски и жандармерийски части. Резиденцията на президента и на министър-председателя на Франция, Елисейския и Матиньонския дворец, са силно охранявани.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.