НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:45


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

AFP: Четвърта жертва на стрелбата в Холандия

AFP: Четвърта жертва на стрелбата в Холандия

28 Март 2019 | 17:36 | Агенция "Фокус"
Утрехт. Броят на жертвите от предполагаемата терористична атака срещу трамвай в холандския град Утрехт нарасна на четири, след като пострадала почина в болница, съобщиха от прокуратурата, предава AFP.
„Една от тежко ранените жертви на фаталната стрелба в трамвая на в Утрехт почина днес от нараняванията си. Това е 74-годишен мъж“, се казва в изявление на прокуратурата.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Стрелецът от Утрехт направи самопризнания

AFP: Стрелецът от Утрехт направи самопризнания

22 Март 2019 | 16:46 | Агенция "Фокус"
Утрехт. Роденият в Турция Гьокман Тaнис, арестуван по подозрение за стрелбата в трамвай в нидерландския град Утрехт, направи самопризнания за „терористични намерения“. Това потвърдиха от местната Прокуратура, предава AFP.
„Тази сутрин той призна пред магистратите, че е извършил престъпленията, за които го обвиняват. Той също така заяви, че е действал сам“, се казва в изявление на Прокуратура.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Нападателят от Утрехт е действал сам, твърдят от Прокуратурата

FAZ: Нападателят от Утрехт е действал сам, твърдят от Прокуратурата

21 Март 2019 | 16:51 | Агенция "Фокус"
Утрехт. Нападателят, който откри огън в трамвай в Утрехт и отне живота на трима души, е действал сам. Това поясниха от Прокуратурата в нидерландския град, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
„Следователите разполагат с доказателства, че по време на стрелбата заподозреният не е получил помощ от други хора“, съобщиха от Прокуратурата.
Задържан по случая е 37-годишен мъж с турски корени. Той бе арестуван в понеделник, няколко часа след инцидента.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Убиецът от трамвая в Утрехт ще бъде обвинен в тероризъм

AFP: Убиецът от трамвая в Утрехт ще бъде обвинен в тероризъм

21 Март 2019 | 14:28 | Агенция "Фокус"
Хага. Холандската прокуратура ще обвини заподозрения за нападението в трамвай в Утрехт в „терористични“ убийства, като първото заседание по делото срещу него ще бъде в петък, предава AFP.
„37-годишният заподозрян ще се яви пред съдията в петък и ще обвинен за няколко убийства с терористична цел, както и в опит за убийство и терористична заплаха“, заявиха от прокуратурата на Нидерландия чрез съобщение в четвъртък.
Прокурорите и полицията продължават да разследват дали заподозреният, който преди това бе идентифициран като родения в Турция Гьокман Танис, „е действал единствено по терористичен мотив или от лични проблеми в комбинация с радикални идеи“.
Трима души бяха убити, а седем други бяха ранени след стрелбата в трамвай в Утрехт.
Танис бе арестуван след осемчасово издирване, което на практика блокира четвъртия по големина град в Холандия и предизвика увеличаване на мерките за сигурност на летищата и ключовите места в страната.
По-късно полицията арестува втори 40-годишен заподозрян по случая.
„Разследва се дали този заподозрян е играл подкрепяща роля в стрелбата“, заяви прокурор.
Първото явяване на Танис ще бъде при затворени врата в петък, когато се очаква да бъде задържан за две седмици преди следващото явяване.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Полицията е задържала още един заподозрян за нападенията в Утрехт

AFP: Полицията е задържала още един заподозрян за нападенията в Утрехт

20 Март 2019 | 02:24 | Агенция "Фокус"
Утрехт. Въоръжени офицери за борба с тероризма арестуваха нов заподозрян, на 40-годишна възраст в Утрехт, за когото "се подозира, че е замесен в инцидента със стрелбата", заяви прокурор, добавяйки, че неговата "роля се разследва допълнително,“ предава AFP.
Холандската полиция съобщи, че разследва терористичен мотив за атаката в Утрехт, като те са арестували нов заподозрян във вторник заради смъртоносната стрелба.
Властите заявиха, че са намерили подозрително писмо в колата, използвана от главния заподозрян, Гьокмен Танис, което ги е накарало да предполагат"сериозно", че става дума за терористичен акт, при който трима души са убити и седем са ранени.
Двама други мъже, които бяха арестувани в понеделник във връзка със стрелбата, бяха освободени, добавиха прокурорите.
Холандският министър-председател Марк Рюте по-рано през деня положи цветя за жертвите на мястото на нападението и каза, че "все още е изпълнен с ужас" от кръвопролитията.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Писмо в колата на убиеца от Утрехт предполага терористичен мотив

AFP: Писмо в колата на убиеца от Утрехт предполага терористичен мотив

19 Март 2019 | 13:14 | Агенция "Фокус"
Утрехт. Прокуратурата и полицията на Нидерландия обявиха, че разследват „сериозно“ наличието на терористичен мотив в атаката в трамвая в град Утрехт заради доказателства, включително писмо, открито в колата, с която е избягал от местопрестъплението основният заподозрян, предава AFP.
„Към момента, наличието на терористичен мотив се разглежда сериозно. Това се основава на писмо, открито в колата, с която е избягал извършителят, освен другите неща и природата на фактите“, заявиха органите на реда чрез съобщение.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Полицията освободи двама задържани за стрелбата в Утрехт

РИА Новости: Полицията освободи двама задържани за стрелбата в Утрехт

19 Март 2019 | 11:23 | Агенция "Фокус"
Утрехт. Полицията е освободила двама задържани по подозрение в причастност към стрелбата в трамвая в холандския град Утрехт, съобщи държавната NOS, позовавайки се на кмета на града Ян ван Занен, предава РИА Новости.
По-рано бе съобщено, че органите на реда са задържали още двама заподозрени в рамките на разследването. Главният заподозрян – 37-годишният Гьокмен Таниш, който е от турски произход – остава зад решетките.
В понеделник, 18 март, неизвестен откри огън в трамвай в района на спирка 24 Oktoberplein в Утрехт. В резултат от инцидента загинаха трима души, а още пет бяха ранени. „Анадолската агенция“, позовавайки се на холандски роднини на главния заподозрян, съобщи, че той може да е извършил въоръженото нападение заради семейни проблеми.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: В Утрехт е задържан заподозрян за стрелбата, след като трима са убити при „вероятно терористично нападение“

The Telegraph: В Утрехт е задържан заподозрян за стрелбата, след като трима са убити при „вероятно терористично нападение“

19 Март 2019 | 04:57 | Агенция "Фокус"
Утрехт/Лондон. Холандската полиция е задържала 37-годишен мъж, когото подозира, че е застрелял трима души и още петима е ранил във вероятна терористична атака в трамвай, пише днешният The Telegraph.
Гьокмен Танис, с турски корени, в понеделник от сутринта остави затворени големи части на Утрехт, включително и джамии, училища и бизнес офиси. Локалното равнище за заплаха от терористична акция беше на най-висока степен, пета, макар че в социалните и международните медии все повече доказателства се появяваха, че то е личностно мотивирано.
По време на осемчасовото му преследване жителите на града бяха посъветвани да си останат в домовете, а полицията изпрати сови части да охраняват джамиите из цяла Нидерландия. С необичайна бързина тя установи името му и разпространи негови снимки. Кварталът, където е предприел акцията си е тих жилищен район на Утрехт, след това убиецът е избягал като е откраднал червена кола, марка Renault Clio.
Според местният държавен обвинител Рутджър Дженкен имало е първоначални индикации, които са допускали извършването на терористичен акт. Вечерта в понеделник на пресконференция той е заявил: „Първото тълкуване на случилото се, според свидетелски показания и доказателства, доказваха тази хипотеза, но не можехме да изключим и други мотиви“.
Редица публикации обаче, както в холандските медии, така и в турските, допускаха, че е възможно да има и лични мотиви, целейки се най-вероятно в жена – снаха или бивша партньорка.
През 2013 година Танис е бил осъждан за опит да убие след като е стрелял по жилищна сграда. Само период две седмици е бил в затвора с обвинение в изнасилване от 2017 година, а преди това е бил арестуван за кражба на моторно превозно средство, което е карал под влияние на токсични вещества и оплювайки полицаи.
Премиерът Марк Рут обяви на пресконференция, че всички знамена на правителствените и държавни сгради ще бъдат на половина смъкнати във вторник: „каквито ще да са мотивите му, трима души умряха, а други трима се борят за живота си. Целият свят почувства това, и ние не може да не мислим за случилото се“.
Районът на стрелбата бързо е бил блокиран от полицията, три травматични хеликоптера са били извикани, а антитерористични полицейски части и въоръжени полицаи са наводнили улиците.
Грет Олдънлам е станала свидетелка как парамедиците са изнасяли тяло, покрито с чаршаф и цялото в кръв: „Не мога да повярвам, че това се случва в моята страна. Вече никъде няма сигурност. Представяте ли си – тези нещастни хора, простреляни, мъртви в трамвай, в спокоен и тих понеделник“.
За холандския бродкастър NOS, свидетел от самия трамвай е казал: “Видях, че някой лежи извън трамвая и си помислих, че тази жена е прегазена. Хората спираха колите си и тичаха към нея. После се появи и стрелецът, който беше с пистолет в ръка. Чух хората да викат „стрелецът!“ и аз избягах“.
Училищата и бизнес офисите, както и много магазини от дребния и средния бизнес останаха затворени, което задържа хората у дома, от където наблюдаваха прелитащите дронове и хеликоптери.

По време на вечерната си пресконференция в понеделник полицията е съобщила, че има и втори заподозрян, който е арестуван през деня. Кметът на Утрехт е казал: „Днес е черен ден за нашия град“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Мотивите за стрелбата в Утрехт остават неясни, призна нидерландският премиер

FAZ: Мотивите за стрелбата в Утрехт остават неясни, призна нидерландският премиер

18 Март 2019 | 22:20 | Агенция "Фокус"
Утрехт. Мотивите за стрелбата в трамвай в Утрехт, в резултат на която загинаха най-малко трима души, а петима други бяха ранени, остава неясна. Това подчерта министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
"Има много въпроси и слухове", призна Рюте от Хага. Не е ясно дали предполагаемият извършител е имал терористичен мотив, но полицията не изключва нито една версия.
Нападателят бе арестуван във вечерните часове на деня в центъра на нидерландския град, недалеч от местопрестъплението.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Полицията уточни броят на пострадалите в резултат от стрелбата в Утрехт, ранени са петима, а не девет, трима са загинали

ТАСС: Полицията уточни броят на пострадалите в резултат от стрелбата в Утрехт, ранени са петима, а не девет, трима са загинали

18 Март 2019 | 20:12 | Агенция "Фокус"
Утрехт. Холандската полиция поправи данните относно броя на пострадалите в резултат от стрелбата в трамвая в град Утрехт. Както съобщиха в „Туитър“ правозащитните органи, „ранени са петима, а не девет души“, предава ТАСС.
„Данните относно загиналите са същите“, добавиха органите на ред. По-рано кметът на Утрехт Ян ван Занен заяви, че в резултат от инцидента са загинали трима души.
По данни на полицията, всички пострадали са закарани в болница и им се оказва необходимата помощ. Гражданството на лицата, загинали и получили наранявания в резултат от инцидента, не се съобщава.
Предполагаемият престъпник е избягал от мястото на престъплението. Правозащитните органи публикуваха снимка на заподозрения – 37-годишен мъж от турски произход на име Гьокмен Таниш. Както заяви премиерът на Нидерландия Марк Рюте в хода на пресконференция, в момента приоритетът на полицията е неговото намиране. Не се уточнява дали извършителят е имал съучастници.
Националният координатор по борбата с тероризма и сигурността Питер-Яп Алберсберг не изключва престъплението да е имало терористичен характер. Ведомството реши да повиши до най-високото, пето, ниво на заплаха от тероризъм в Утрехт до 18:00 часа местно време (19 часа българско).
През втората половина на деня е планирана извънредна среща на ръководството на страната за обсъждане на инцидента. Политическите партии прекъснаха своите избирателни кампании за предстоящите на 20 март избори за съвети на провинциите. Като превантивна мярка из цялата страна е засилена охраната на правителствените учреждения, гарите, летищата и джамиите. В самия Утрехт са блокирани много пътища, затворени са църквите, библиотеките и много магазини; учебните заведения затвориха вратите и не допускат никой да влезе или излезе. Временно градските власти препоръчаха на местните жители да останат по домовете си и да не излизат на улицата без необходимост, но към момента препоръката е отменена.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова за атентата в Утрехт: Да бъдем единни и съпричастни в борбата срещу тероризма

Корнелия Нинова за атентата в Утрехт: Да бъдем единни и съпричастни в борбата срещу тероризма

18 Март 2019 | 19:15 | Агенция "Фокус"
София. Изразяваме нашата солидарност и подкрепа за семействата на жертвите, и всички засегнати в атентата в Утрехт. Остро осъждаме всеки акт на насилие, който води до загуба на невинни човешки животи. Това заявява в своя позиция лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод атентата в Нидерландия, съобщиха от пресцентъра на партията.
"Страхът и ужасът, които това варварство всява, няма да успеят, ако бъдем единни и съпричастни в борбата с тероризма", посочва още Корнелия Нинова.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Жертвите от стрелбата в Утрехт са три

ТАСС: Жертвите от стрелбата в Утрехт са три

18 Март 2019 | 17:10 | Агенция "Фокус"
Утрехт. Трима души са загинали и още минимум девет са получили наранявания в резултат от стрелбата в холандския град Утрехт, предава ТАСС, като се позовава на изявление в „Туитър“ на кмета на населеното място Ян ван Занен.
„В резултат от инцидента са загинали трима души, а още девет са ранени“, заяви той.
По-рано министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте в хода на пресконференция заяви, че в момента правозащитните органи са съсредоточени върху залавянето на престъпника, стрелял в трамвая.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева осъди атаката в Утрехт

Вицепремиерът Екатерина Захариева осъди атаката в Утрехт

18 Март 2019 | 16:37 | Агенция "Фокус"
София. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева изпрати съболезнователна телеграма до министъра на външните работи на Нидерландия Стеф Блок по повод нападението в Утрехт. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР. „С дълбока тревога приех новината за стрелбата срещу цивилни граждани в Утрехт. Искрено съм съпричастна към болката на пострадалите и техните близки. Независимо от характера на атаката, застрашила живота на множество хора, тя предизвиква сериозна загриженост. Наш дълг е да проявим решителност и единство, за да защитим живота и безопасността на нашите граждани“, се казва в телеграмата.
По информация на посолството ни в Хага към момента няма данни за пострадали наши сънародници.
При необходимост български граждани могат да се свържат с мисията ни на следните телефони:
+ 31 70 350 30 51; + 31 6 5744 8073.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Заподозреният за стрелбата в Утрехт е бил задържан по подозрения за връзки с „Ислямска държава“

ТАСС: Заподозреният за стрелбата в Утрехт е бил задържан по подозрения за връзки с „Ислямска държава“

18 Март 2019 | 16:35 | Агенция "Фокус"
Утрехт. Холандецът от турски произход, който е заподозрян за стрелбата в холандския град Утрехт, по-рано е бил задържан от правозащитните органи на кралството по подозрение за връзки с терористичната групировка „Ислямска държава“, съобщава в понеделник турската редакция на британската BBC, позовавайки се на турски предприемач, живеещ в Утрехт, предава ТАСС.
„Преди няколко години го задържаха във връзка с подозрения, че е член на „Ислямска държава“, но след това го пуснаха. Той не беше част от турското общество (в Нидерландия), а по-скоро бе отшелник“, е заявил събеседникът на BBC.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър-председателят Бойко Борисов изпрати телеграма до премиера на Нидерландия Марк Рюте във връзка с трагичните събития в Утрехт

Министър-председателят Бойко Борисов изпрати телеграма до премиера на Нидерландия Марк Рюте във връзка с трагичните събития в Утрехт

18 Март 2019 | 16:30 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Бойко Борисов изпрати телеграма до министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте във връзка с нападението над цивилни граждани в холандския град Утрехт. Това съобщиха от правителствената информационна служба. "Сериозно съм загрижен от трагичните събития в Утрехт и изразявам искрената си съпричастност към пострадалите и техните близки“, пише българският министър-председател.
Борисов посочва още, че България е солидарна и подкрепя Нидерландия в този тежък момент. „Продължаващите нападения срещу цивилни граждани потвърждават необходимостта от единни и решителни действия на международната общност срещу всяко грубо посегателство върху здравето, живота, свободата и демократичните ценности”, пише още министър-председателят в писмото си до премиера Марк Рюте.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Турчин се издирва за стрелбата в Утрехт

AFP: Турчин се издирва за стрелбата в Утрехт

18 Март 2019 | 15:46 | Агенция "Фокус"
Утрехт. Холандската полиция разпространи снимка на роден в Турция мъж, който се издирва за стрелбата в трамвая в Утрехт, в резултат от която поне един човек загина, а още мнозина са ранени, предава AFP.
„Полицията ви моли да се оглеждате за 37-годишният Гьокман Танис (роден в Турция) във връзка с инцидента от тази сутрин“, гласи съобщението на правозащитните органи в „Туитър“, където се добавя: „Не го приближавайте“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Властите на Нидерландия смятат, че инцидентът в Утрехт има всички признаци на терористичен акт

ТАСС: Властите на Нидерландия смятат, че инцидентът в Утрехт има всички признаци на терористичен акт

18 Март 2019 | 15:20 | Агенция "Фокус"
Утрехт. Инцидентът със стрелбата в трамвай в холандския град Утрехт има всички признаци на терористична атака, заяви в понеделник националният координатор по борбата с тероризма и сигурността, предава ТАСС.
„Инцидентът има всички признаци на терористичен акт“, отбелязват от ведомството. По решение на координатора, терористичната заплаха за провинция Утрехт е повишена до пето, най-високо ниво.
Стрелбата в трамвая в Утрехт се случи в понеделник през деня. В резултат от инцидента, по данни на държавната информационна агенция ANP, е загинал един човек, а още няколко са получили наранявания. Точният брой на пострадалите и тяхното гражданство не се съобщават.
В своята първа реакция премиерът на Нидерландия Марк Рюте нарече инцидента предизвикващ безпокойство и прекъсна срещата на коалиционното правителство. Политическите партии прекъснаха своите предизборни кампании преди насрочените за 20 март избори за съвети на провинциите. Властите в Утрехт призоваха училищата да не пускат децата на улицата.
Холандската радиотелевизионна корпорация съобщи, че полицията е взела комплекса от сгради Бинерхоф в Хага, където са парламентът и резиденцията на министър-председателя, под силна охрана. Полицията в Амстердам е в състояние на повишена готовност, а освен това е засилена сигурността в международното летище на Амстердам Схипхол. В Ротердам полицията патрулира усилено улиците около гарите и джамиите.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Инциденти със стрелби е имало на няколко места в Утрехт

AFP: Инциденти със стрелби е имало на няколко места в Утрехт

18 Март 2019 | 14:40 | Агенция "Фокус"
Утрехт. Инциденти със стрелби е имало на няколко места в Утрехт. Това потвръди на пресконференция националният координатор по борба с тероризма и сигурността Петер Яп Алберсберг, предава AFP.
Съгласно думите му, нападателят е избягал от мястото на произшествието. Полицията продължава издирването му.
По данни на медиите в резултат на стрелбата в трамвая има един загинал и множество ранени. Информацията не е официално потвърдена.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР: Няма информация за пострадали български граждани при инцидента в град Утрехт

МВнР: Няма информация за пострадали български граждани при инцидента в град Утрехт

18 Март 2019 | 14:32 | Агенция "Фокус"
София. Посолството на България в Холандия следи развитието на ситуацията след инцидента в град Утрехт, при който неизвестен засега извършител откри стрелба в трамвай. Toва се посочва в публикация в официалната страница на Министерството на външните работи в социалната мрежа "Фейсбук". Към 13.30 ч. българско време посолството ни в Хага не разполага с информация за пострадали български граждани. Потвърдено е за един загинал, но няма точни данни за броя на ранените. Холандските власти са отцепили района на площада, където е станал инцидента, като призовават гражданите да се въздържат от движение в района, за да позволят по-лесното достигане на медицинските екипи. Трамвайният транспорт също е временно спрян. В провинция Утрехт е въведена най-високата степен на заплаха 5, като до момента в цялата страната важеше степен 4.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Нидерландската военна полиция затегна сигурността на летища и ключови обекти

AFP: Нидерландската военна полиция затегна сигурността на летища и ключови обекти

18 Март 2019 | 14:26 | Агенция "Фокус"
Хага. Военната полиция на Нидерландия затегна мерките за сигурност по летищата и ключови обекти в страната, предава AFP.
„Във връзка с положението в Утрехт, кралската военна полиция е нащрек по летищата и в други жизненоважни обекти в Нидерландия", стана ясно от съобщение, публикувано в социалната мрежа „Туитър“.
Нападател откри стрелба в трамвай в нидерландския град Утрехт, ранявайки множество хора и отнемайки живота на най-малко един човек, преди да избяга от мястото на инцидента. Към настоящия момент версията е за един нападател, но властите не изключват участието на повече хора.
Нидерландската полиция съобщи, че разследва възможен „терористичен мотив" за стрелбата. „Възможен терористичен мотив е част от разследването", заяви полицията на Утрехт в съобщение, публикувано в социалната мрежа „Туитър“.
Ръководителят на нидерландската национална служба за борба с тероризма, Петер-Яап Аалберсберг, заяви на свой ред, че се провеждат „кризисни консултации". Той подчерта, че „терористичният мотив не е изключен. Информацията все още не е пълна".
На място работят екипи на антитерористичния отдел на полицията. Изпратени са и медицински хеликоптери за оказване на помощ на пострадалите. Движението на трамваите в града е изцяло преустановено.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Нидерландските власти повишиха до най-висока степен терористичната заплаха за Утрехт

ТАСС: Нидерландските власти повишиха до най-висока степен терористичната заплаха за Утрехт

18 Март 2019 | 13:55 | Агенция "Фокус"
Утрехт. Властите на Нидерландия повишиха до най-висока степен терористичната заплаха за провинция Утрехт. Това обяви в понеделник в социалната мрежа „Туитър“ националният координатор за борба с тероризма и сигурността, предава TACC.
„Нивото на заплаха е увеличено до пета степен за провинция Утрехт за период до 18 часа. Нападателите все още се издирват. Терористичните мотиви не са изключени", се казва в разпространеното съобщение.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Стрелецът от Утрехт е избягал след инцидента

AFP: Стрелецът от Утрехт е избягал след инцидента

18 Март 2019 | 13:41 | Агенция "Фокус"
Утрехт. Нападателят, който откри огън в трамвай в нидерландския град Утрехт, е избягал след стрелбата, предава AFP, като се позовава на данни от полицията.
Към настоящия момент версията е за един нападател, но властите не изключват участието на повече хора. Съответното съобщиха местни медии, позоваващи се на правоохранителните органи.
По непотвърдени данни има един загинал и „множество“ ранени. Колко точно не се пояснява.
Полицията съобщи, че разследва възможен „терористичен мотив" за стрелбата. „Възможен терористичен мотив е част от разследването", заяви полицията на Утрехт в съобщение, публикувано в социалната мрежа „Туитър“.
Ръководителят на нидерландската национална служба за борба с тероризма, Петер-Яап Аалберсберг, заяви на свой ред, че се провеждат „кризисни консултации". Той подчерта, че „терористичният мотив не е изключен. Информацията все още не е пълна".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: След стрелбата в Утрехт – движението на трамваите в града е преустановено

Sputnik: След стрелбата в Утрехт – движението на трамваите в града е преустановено

18 Март 2019 | 13:38 | Агенция "Фокус"
Утрехт. След стрелбата в трамвай в нидерландския град Утрехт движението на този тип превозни средства на обществения транспорт е изцяло преустановено, предава Sputnik, като се позовава на информация от електронното издание на местния вестник Gelderlander.
Най-малко един човек е загинал при стрелбата, съобщиха още нидерландските медии. Информацията обаче все още не е официално потвърдена.
На място работят полицейски екипи.
Нидераландската полиция съобщи по-рано, че разследва възможен „терористичен мотив" за стрелбата в град Утрехт, в резултат на която пострадаха множество хора.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: По непотвърдена информация най-малко един е загинал при стрелбата в Утрехт

AFP: По непотвърдена информация най-малко един е загинал при стрелбата в Утрехт

18 Март 2019 | 13:23 | Агенция "Фокус"
Утрехт. Най-малко един човек е загинал при стрелбата, открита в трамвай в нидерландския град Утрехт, предава AFP, като се позовава на данни от местни медии.
Според информацията жертвата е завита с платна. Тялото е положено на земята между два вагона. Информацията обаче все още не е официално потвърдена.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Нидерландската полиция разследва „възможен терористен мотив“ на стрелбата в Утрехт

AFP: Нидерландската полиция разследва „възможен терористен мотив“ на стрелбата в Утрехт

18 Март 2019 | 13:14 | Агенция "Фокус"
Утрехт. Нидерландската полиция съобщи, че разследва възможен „терористичен мотив" за стрелбата в град Утрехт, в резултат на която пострадаха множество хора, предава AFP.
„Възможен терористичен мотив е част от разследването", заяви полицията на Утрехт в съобщение, публикувано в социалната мрежа „Туитър“.
Ръководителят на нидерландската национална служба за борба с тероризма, Петер-Яап Аалберсберг, заяви на свой ред, че се провеждат „кризисни консултации". Той подчерта, че „терористичният мотив не е изключен. Информацията все още не е пълна".
Към момента не се привеждат други подробности, включително за броя на пострадалите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Няколко души са ранени при стрелба в Утрехт

AFP: Няколко души са ранени при стрелба в Утрехт

18 Март 2019 | 12:49 | Агенция "Фокус"
Утрехт. Няколко души са ранени при стрелба на трамвай в холандския град Утрехт, предава AFP, като се позовава на данни от полицията.
Същевременно местни медии съобщиха, че на място на произшествието са пристигнали антитерористични подразделения.
„Инцидент със стрелба... Няколко ранени хора съобщават", се казва в съобщение на полицията в социалната мрежа „Туитър“.
„Става въпрос за инцидент със стрелба в трамвай. Няколко медицински хеликоптери са били разположени за оказване на помощ", се казва още в туита на правоохранителните органи.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Последиците от земетресенията в Албания. 22 септември 2019 г.
Последиците от земетресенията в Албания. 22 септември 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.