НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:36


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

REGNUM (Русия): Сръбският президент се заигра с политкоректност

REGNUM (Русия): Сръбският президент се заигра с политкоректност

19 Март 2019 | 23:09 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският президент се заигра с политкоректност, пише в коментарен материал руската агенция REGNUM
Православните обичаи призовават да се прощава на враговете, но само на личните врагове, а не врагове на тяхната вяра и народ, така че повечето сърби не разбират президента на своята страна, коментира репортерът на REGNUM Михаил Демурин във вторник, 19 март, коментирайки изявленията на Александър Вучич за необходимостта да се прости на НАТО. ".
Както вече беше съобщено, Александър Вучич заяви, че Сърбия никога няма да забрави бомбардировките на НАТО, но трябва да прости на Алианса. Действията на НАТО бяха агресия срещу Сърбия, а сега Алиансът иска да я види в редиците си. „Сърбия не иска да се присъедини към Алианса, но иска да има добри отношения с него“, каза Вучич.
„Позицията на сръбския президент е непонятна за мен. Да, според православния обичай, ние трябва да простим на враговете, но само на нашите лични врагове, но не на враговете на нашата вяра, нашата страна и нашия народ. Вучич говори за НАТО като цяло, за агресията му.
Не забравяйте, че НАТО не само унищожи Белград и други сръбски градове. НАТО отне много от много сърби - Родината. НАТО създаде условията за отнемането на Косово от Сърбия - люлката на сръбската вяра и култура. НАТО си позволи да постави задачата да смаже сръбския национален дух. Тази агресия доведе до хиляди жертви. Това, по мое мнение, не се прощава.
Мисля, че повечето сърби няма да разберат Александър Вучич. Дори и тези, които са готови да простят на отделни пилоти или други военни от НАТО. В този случай сръбският президент явно си играеше с политическа коректност. Но защо е започнал да играе по този начин е важен въпрос, който изисква отговор ”, отбелязва Михаил Демурин.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Парламентская газета“ : Неспокойната Сърбия

„Парламентская газета“ : Неспокойната Сърбия

19 Март 2019 | 22:02 | Агенция "Фокус"
Белград. В материал озаглавен „Неспокойната Сърбия“ изданието на Федералното събрание на Руската федерация “Парламентская газета“ разглежда ескалацията на протестите в Белград през последния уикенд. Агенция „Фокус“ представя материала без редакционни промени, като мненията и изразените позиции са на автора и агенцията не носи отговорност за тях.
В нощта от събота до неделя вътрешнополитическата ситуация в Сърбия значително се влоши. Масовите демонстрации, провеждани постоянно в страната от декември миналата година, внезапно станаха по-агресивни. Протестиращите, водени от опозиционери, лидерът на проруската партия „Двери”, Бошко Обрадович и бившият кмет на Белград Драган Джилас, нахлуха в офиса на Държавната телевизионна и радио компания РТС и поискаха да им бъде предоставено ефирно време. Няколко часа по-късно те направиха опит да обсадят резиденцията на президента Александър Вучич.
Правоприлагащите органи успяха да запазят ситуацията под контрол. Специалните части на жандармерията успешно отстраниха демонстрантите от телевизионния център и не им позволиха да проникнат в президентската резиденция. Въпреки това, страстите в града не са затихнали. Хората все още се събират в центъра на Белград. За нападение срещу полицията бяха задържани седем души.
Въпреки случващото се, президентът Александър Вучич се чувства доста уверен. В обръщението си към хората той потвърди факта на нахлуване на опозицията в телевизионния център, но заяви, че "ние не сме жени от телевизията, за да бъдем заплашени". На 17 март Сърбия традиционно си спомня за загиналите и пострадалите в резултат на албанския погром в Косово и Метохия през 2004 година.
Протестите в Сърбия срещу вътрешната политика на държавния глава продължават вече три месеца, но това практически не се показва нито по радиото, нито по телевизията. Властите не коментират исканията на протестиращите и подчертават, че опозицията – това са политически маргинали, преминали всички възможни граници. Противниците на властите твърдят, че резултатите от гласуването са били фалшифицирани и в такава ситуация те трябва да имат право да изразяват мнението си по политически и икономически въпроси чрез водещите медии.
Основните лозунги на протестиращите са за оставката на президента Александър Вучич, министър-председателя Ана Брнабич и лидера на парламента Мая Гойкович, както и отварянето на телевизията към опозицията и началото на открити дебати за ситуацията в страната. За 13 април вече бяха насрочени нови демонстрации, които бяха съгласувани с властите. Очаква се, че поради „легалния“ им статут много повече хора могат да се присъединят към тях.
Експертите казват, че причината за действията на опозицията е политическият курс на Вучич, който се фокусира върху сближаването със Запада. Бошко Обрадович и Драган Джилас, двамата основни лидери на най-голямата опозиционна коалиция за Сърбия, която е основната движеща сила на протестите, смятат, че Белград не трябва да търси начини за интегриране с Европейския съюз и да се присъедини към НАТО. Въпреки това, заобиколена от всички страни от държави, принадлежащи към тези организации, за страната е изключително трудно да изгради своята икономика.
Въпреки че гръбнакът на протеста се формира от недоволни от сближаването на Сърбия със Запада и противопоставянето на Вучич, те по-скоро помагат на Запада, заяви политическият анализатор Владимир Зотов. "Сърбия вече има опит с подобни протестни демонстрации", каза той. "Подобна е ситуацията през 2000 година, когато Милошевич беше свален, преди това, по време на бомбардировките на НАТО и след това, от 2008 до 2012 г., когато ставаше дума за Косово."
Трябва да се знае обаче, че “Съюзът за Сърбия” далеч не представлява цялата опозиция в страната. Що се отнася до външните фактори, сега всички говорят за признаването на Косово от Сърбия, затова много международни играчи се интересуват от влияние върху политическия живот на Сърбия, включително Запада, представен от Австрия, Германия и САЩ. Ако властите на републиката имат план за локализиране на този протест, тогава Сърбия ще остане повече или по-малко стабилна, отбеляза политологът.
Неделните протести в Белград бяха доста разхвърляни. Според информация на журналисти, присъстващи на протеста пред президентството, активистите първо пробиха кордона около президентския дворец и като че ли искаха да го нахлуят, а след това решиха да отцепят сградата и да не пуснат президента Александър Вучич да излезе от нея. Въпреки това държавният глава лесно успя да напусне резиденцията. На раздяла той дори махна с ръка на участниците в протеста, които не реагираха на „бягството“ на обсадения политик.
В същото време, по време на митинга,който вървеше паралелно, според кореспондента на ТАСС, лозунгите постоянно се променяха: протестиращите искаха оставката на правителството и президента, след което призоваха държавния глава да излезе и да се обърне към хората. В същото време една от целите на участниците първоначално беше да не позволят на президента да се обърне към нацията
Сръбската икономика преминава през трудни времена: безработицата достига 25%, а средната работна заплата за 2018 г. е 46 хил. динара, което е около 760 лева. Но освен това много хора са недоволни, че според тях президентът Вучич и неговата Прогресивна партия са узурпирали властта.
Всичко това се случва на фона на преговорите между Белград и Прищина относно признаването на независимостта на Косово. Въпреки това напредъкът в тях все още не е видим. В навечерието на новата година Косово наложи 100% мито върху сръбски стоки, което естествено се възприема в Белград като неприятелска стъпка. Но най-важното е, че през декември миналата година косовският парламент обяви началото на създаването на армията на Косово. В резултат на това преговорите, които се провеждат чрез посредничеството на Европейския съюз, бяха напълно замразени.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йенс Столтенберг: НАТО не възнамерява да намаля присъствието си в Косово

Йенс Столтенберг: НАТО не възнамерява да намаля присъствието си в Косово

19 Март 2019 | 13:59 | Агенция "Фокус"
Брюксел. НАТО няма намерения да намаля присъствието на своите сили, нито на мисията КФОР в Косово, заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг пред сръбската „Първа ТВ“, като добави, че причината за присъствието на военната организация в региона е защитата на всички хора и сръбското малцинство, предава държавната „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
Попитан защо са се случили погромите срещу сърбите в Косово през март 2004-а година, ако НАТО гарантира сигурността, Столтенберг отговори, че КФОР е там, за да защитава сърбите и ако трябва ще бъдат активни, като припомни, че силите имат големи правомощия, дадени им от ООН.
Той добави още, че НАТО ще направи всичко възможно, за да има достатъчно присъствие на въоръжени сили, които да останат в Косов.
Що се отнася до агресията на НАТО срещу Югославия през 1999 година, генералният секретар отбеляза, че „целта беше да спрем войната и хуманитарна катастрофа и в същото време да предотвратим загубата на животи на обикновени граждани“.
По думите на Столтенберг, „никой не иска от сърбите да забравят какво се е случило през 1999 година“, но му се иска „Сърбия и НАТО да си сътрудничат“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Б92“ (Сърбия): Вучич иска да отмени военния парад по повод 20-ата годишнина от агресията на НАТО срещу Югославия

„Б92“ (Сърбия): Вучич иска да отмени военния парад по повод 20-ата годишнина от агресията на НАТО срещу Югославия

19 Март 2019 | 13:26 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че страната ще отбележи 20-ата годишнина от началото на агресията на НАТО в Ниш на 24 март и предложи планираният за този ден военен парад да бъде отложен за Деня на победата, 9 май, предава белградската медия „Б92“.
„Поисках от министъра на отбраната и полицията парадът, на който ще покажем всичко, което имаме, да не бъде провеждан на 24 март, а на 9 май, в деня на победата над фашизма и тогава да покажем какво имаме и колко сме засилили сръбската армия със собствени пари“, каза Вучич на конференцията „20 години от бомбардировките срещу Югославия – уроци за европейската сигурност през XXI век“, проведена в Белград.
По неговите думи, на 24 март сърбите трябва да си спомнят за всички пострадали и убити по време на атаките на НАТО, но също да гледат към бъдещето, където „няма да има място за мъст към никого, но ще трябва да се защитава и изгражда мира и да благодарят на тези, които са помогнали на Сърбия тогава и които разбират позицията на Сърбия днес“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Последиците от земетресенията в Албания. 22 септември 2019 г.
Последиците от земетресенията в Албания. 22 септември 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.