НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:00


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Диана Богомилова, Дружество на професионалистите по здравни грижи в МБАЛ „Света Петка“ – Видин: От 13 юни започваме едночасови стачни действия

Диана Богомилова, Дружество на професионалистите по здравни грижи в МБАЛ „Света Петка“ – Видин: От 13 юни започваме едночасови стачни действия

10 Юни 2019 | 18:45 | Агенция "Фокус"
Видин. От 13 юни започваме едночасови стачни действия, каза за Радио „Фокус“ – Видин Диана Богомилова, председател на Дружеството на професионалистите по здравни грижи в МБАЛ „Света Петка“ – Видин. Тя посочи, че професионалистите по здравни грижи във видинската болница не са получили обещаното повишение на заплатите. „Получени са 250 000 лева от първите субсидии от 30-те милиона лева, но те са целеви и ние няма да получим увеличение на заплатите от тези пари. Ефективните едночасови стачни действия ще се до 20 юни, като пациентите няма да бъдат изоставени. Ще има дежурни, които ще се грижат за тях“, каза Богомилова. След 20 юни стачните действия ще бъдат в рамките на два часа, след което следва подаване на колективна оставка. На 13 юни във Видин професионалистите по здравни грижи имат среща с омбудсмана Мая Манолова.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова ще подкрепи протеста на специалистите по здравни грижи в Стара Загора

Омбудсманът Мая Манолова ще подкрепи протеста на специалистите по здравни грижи в Стара Загора

10 Юни 2019 | 17:28 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. По покана на медицинските специалисти от град Стара Загора Омбудсманът Мая Манолова ще подкрепи на 11 юни, техния пореден протест за по-добро заплащане и достойни условия на труд. Това съобщиха от пресофиса на омбудсмана на Р България.
Събитието ще започне от 12.00 часа пред сградата на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жана Павловска, БАПЗГ: Все още не сме видели 50-те милиона лева, които бяха отпуснати  за увеличение на заплатите за професионалистите по здравни грижи

Жана Павловска, БАПЗГ: Все още не сме видели 50-те милиона лева, които бяха отпуснати за увеличение на заплатите за професионалистите по здравни грижи

15 Май 2019 | 19:57 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Все още не сме видели тези 50 милиона лева, които бяха отпуснати от Правителството за увеличение на заплатите за професионалистите по здравни грижи. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново Жана Павловска, председател на Районната колегия на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ). Тя посочи, че тези пари няма как да стигнат директно до медицинските сестри, акушерките и другите професионалисти по здравни грижи, тъй като минават през търговските дружества. „Това не може да стане директно. Къде отидоха тези пари и как ще стигнат до нас, не знам. Медицинските заведения са търговки дружества“, допълни Жана Павловска. Тя отбеляза, че увеличението е с 50-60 лева върху досегашните възнаграждения, което по-думите й е нищожно. „Няма как заплатите ни да станат сравними с тези в чужбина, защото всичко е свързано с икономика и бюджет. В една бедна държава, каквато е България, няма как да станат заплатите ни да са средноевропейски. Затова ще има и изтичане на кадри. Нашите кадри са на доста напреднала възраст. На тази години е много трудно да тръгнеш за чужбина, но младите не се спират. За съжаление, предимно млади хора заминават“, допълни Павловска. Според нея е необходимо да бъдат взети политически решения за целия сектор на здравеопазването, а не само за медицинските сестри, акушерките и специалистите. „Имам чувството обаче, че няма такова желание. То е само привидно и мерките се вземат на парче“, допълни Жана Павловска.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жана Павловска, БАПЗГ – Велико Търново: Не подкрепям желанието на медицинските сестри за отделяне от асоциацията

Жана Павловска, БАПЗГ – Велико Търново: Не подкрепям желанието на медицинските сестри за отделяне от асоциацията

15 Май 2019 | 11:32 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Не подкрепям желанието на медицинските сестри за отделяне от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново Жана Павловска, председател на Районната колегия на БАПЗГ. По думите и едно от исканията на медицинските сестри е насочено срещу асоциацията. „Лично аз не подкрепям всички искания на протестиращите колеги. Не съм виждала официално какви са те, но се говори на парче. Говори се за достойно заплащане и до там. Другите им искания не знам“, посочи Павловска. Тя съобщи, че няма информация за организирано пътуване на професионалисти по здравни грижи от Велико Търново до София във връзка с протеста, който ще се проведе днес от 14.00 часа пред Министерски съвет. „Никой не ни е уведомил. Чуваме само слухове. Нямаме никаква официална информация“, посочи Жана Павловска.
„Фокус“ припомня, че няколко протеста на професионалисти по здравни грижи се проведоха във Велико Търново през последните месеци. На 1 март здравните работници поставиха сини лентички в знак на протест заради ниските трудови възнаграждения. На 21 март около 40 представители на сектора от Велико Търново подкрепиха националния протест, като се събраха в градинката на паметник „Майка България“. Най-много бяха представители на сестринското съсловие, които поискаха и почасово заплащане на нощния труд. Исканията на здравните специалисти са за двойно увеличение на заплащането на труда, без значение дали работят в общинска или държавна болница, почасово заплащане на нощния труд и допълнителни финансови бонуси за медицинските сестри и спешните реанимационни отделения. Те настояват и за равномерно разпределение на персонала в лечебните заведения и единния стандарти за работа, както и възможност за продължаващо обучение.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Даниела Дариткова, ГЕРБ: Смятам, че ще се намери решение за проблемите на медицинските сестри

Даниела Дариткова, ГЕРБ: Смятам, че ще се намери решение за проблемите на медицинските сестри

21 Април 2019 | 12:44 | Агенция "Фокус"
София. Аз смятам, че ще се намери решение за проблемите на медицинските сестри. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова в предаването „Неделя 150“ по БНР във връзка с насрочения за 15 май национален протест на медицинските сестри в София и мнението на медиците, че здравната система не работи добре. „Системата на здравеопазването наистина се нуждае от реформа – и финансова, и организационна. Медицинските сестри на този етап са изложили финансови искания. Те са в постоянна комуникация с Министерството на здравеопазването“ добави тя. „Аз смятам, че ще се намери решение, защото тук дисбалансът в заплащането на медицинските сестри в различните лечебни заведения се оказаха сериозни. И, това по-скоро е повод за напрежение в момента“, каза Дариткова. По думите ѝ реформите, които ще бъдат направени в системата, ще са с оглед на пациента, както и на работещите в болниците. „Отделните протести отнемат от енергията на министерството, защото е важно наистина да се върви по стратегическа промяна на системата“, коментира още председателят на здравната комисия в Народното събрание.
„По отношение на показателите на смъртност и детско здраве ще подчертая, че тази година сме постигнали един достатъчно добър резултат, на фона на това, че детската смъртност от порядъка на 13 и няколко промила преди няколко години, сега достигаме едно ниво, което ни поставя в едно добро положение в Европа. Има наистина върху какво още да се работи и ние затова чертаем ясните стъпки – да подобрим и да направим живота на българите такъв какъвто е на средния европейски гражданин“, добави тя.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: След 1 юни няма да има медицински сестри с по-ниска заплата от 950 лева

Министър Кирил Ананиев: След 1 юни няма да има медицински сестри с по-ниска заплата от 950 лева

12 Април 2019 | 17:56 | Агенция "Фокус"
София. Няма да има медицински сестри с по-ниска заплата от 950 лв. след 1 юни. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в интервю за предаването „Лице в лице“ по бТВ. Ананиев подчерта, че се старае да не противопоставя отделните медицински съсловия, а да премахва диспропорциите, които съществуват в системата. „Убеден съм, че не трябва да стигаме до уравниловка в заплатите, защото различен е трудът, който полагат различните медицински съсловия. Професионалистите по здравни грижи искат 1120 лв. – но ако тръгна да отговарям на това, разговорът ще тръгне в лоша посока. Затова предлагам да се разработи методика, която да определи формирането и разпределението на разходите за персонал за цялото здравеопазване“, заяви той. Здравният министър посочи, че в България има различни болници и те упражняват различен труд и различна степен на компетентност. „Едните извършват много сложни медицински дейности, другите извършват по-ниски като трудност, степен на напрежение и резултат дейности. От тази гледна точка сме длъжни да вземем предвид всички фактори, които влияят върху формирането на заплатата“, коментира Кирил Ананиев. „Необходимо е на базата на новите стандарти, по които ще работим до средата на годината, да се оптимизира структурата на лечебните заведения, за да може те ефективно да работят. Защото ефективната работа води до икономии на разходи, които са ненужни и могат и те да отидат за увеличение на заплатите“, обясни Ананиев. Той изтъкна, че няма да има медицински сестри с по-ниска заплата от 950 лв., но ще има такива с по-висока. „Това ще стане от 1 юни, след като приключа с методиката, която разработваме. Срокът е 15 май. Шефовете на болницата ще имат информацията още във втората половина на май. Тази заплата те ще я получат през юли, но ще е за дейността през юни“, заяви здравният министър. Ананиев уточни, че няма да се допусне лекарите да получават по-ниска заплата отколкото медицинските сестри.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Десислава Кателиева: Остойностяването на труда, а не принципът „Разделяй и владей“ ще даде единно решение на проблемите в сектор Здравеопазване

Д-р Десислава Кателиева: Остойностяването на труда, а не принципът „Разделяй и владей“ ще даде единно решение на проблемите в сектор Здравеопазване

11 Април 2019 | 10:13 | Агенция "Фокус"
София. Остойностяването на труда, а не принципът „Разделяй и владей“ ще даде единно решение на проблемите в сектор Здравеопазване. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната помощ. Тя обърна внимание, че липсва методика по какъв начин ще бъдат разпределяни отделените 50 млн. допълнително за медицинските работници. Кателиева уточни, че исканията на медицинските работници не засягат само заплащането – необходими са още нормативни промени, диференциация на отделните категории медицински специалисти и медицински стандарти. Разрешавайки проблема на специалистите по медицински грижи обаче, не се разрешават проблемите на цялата система – голяма част от лекарите в общинските болници, например, взимат по-ниски заплати, отколкото обещаните по Колективен трудов договор суми за медицинските сестри, добави тя. „Да погледнем работещите в Спешна помощ – още преди четири години там трябваше да бъдат въведени диагностично-терапевтични правила и алгоритми, защото има много случаи, в които във филиалите на Спешна помощ няма дежурен лекар. Много долекарски екипи работят сами. Затова беше редно да бъдат разписани тези правила, но тях все още ги няма. Съмнявам се, че новият Експертен съвет по Спешна медицина към министъра на здравеопазването ще напише нужните протоколи, защото там няма рахабилитирани лица със специалност спешна медицина или такива, които да работи в Спешна помощ“, каза още тя. Д-р Десислава Кателиева обясни, че с увеличаването на заплатите на едните, а липса на такова за други медицински работници се прави противопоставяне на двете големи съсловни организации в здравеопазването. Ключът е в това да бъдат променени нормативни документи, които да доведат до истинско остойностяване на труда на хората в бели престилки, уточни тя. Според нея добър знак е желанието, което виждаме от страна на държавата и Министерство на здравеопазването. За да се спре текучеството на кадри в бели престилки, трябва да бъдат изслушани исканията им, обърна внимание д-р Десислава Кателиева.
Анна АНГЕЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

950 лв. ще стане началната заплата на специалистите по здравни грижи (ОБЗОР)

950 лв. ще стане началната заплата на специалистите по здравни грижи (ОБЗОР)

11 Април 2019 | 05:28 | Агенция "Фокус"
София. По време на редовното си заседание в сряда правителството гласува допълнителни около 50 млн. лв. по бюджета на Министерството на здравеопазването за повишаване на заплатите специалистите по здравни грижи. Така началната заплата, предвидена по Колективен трудов договор, на медицинските сестри, акушерките и др., ще стане 950 лв. Премиерът Бойко Борисов посочи, че увеличаването идва на фона на това, че всички сфери на българската икономика се развиват добре. Той подчерта, че е заръчал на здравния министър Кирил Ананиев контролът по разходването на средствата да бъде засилен. "Да не стане така, както имаше сигнали – в някакви болници директорите да ги дадат за ДМС-та ида не стигнат до сестрите. Така че затова го правя публично“, заяви Борисов. По думите му отпуснатите допълнителни средства ще спомогнат за запазване на работните места особено в далечните и труднодостъпните райони.
От своя страна, министър Кирил Ананиев обясни, че направеният от министерството анализ на всички лечебни заведения показва диспропорции и отклонения в механизмите за начините на формиране и разпределение на разходите по икономически елементи – в това число и разходите за персонал. „Основна причина за нуждата от допълнителните средства са демографските проблеми, които съществуват в нашата страна, и нееднаквото разпределение на населението. Така ще се създадат предпоставки да бъде оценен по достойнство трудът на медицинския персонал", обясни здравният министър. Той посочи, че министерството си е поставило за цел да подобри условията в болниците и квалификацията на медицинските специалисти. По думите му до 15 май ще бъде готова методиката за разпределение на средствата.
По-късно за БНР представители на медицинските сестри обявиха, че не са съгласни с предложените от МС заплати и протестите им ще продължават.

Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

950 лв. ще стане началната заплата на специалистите по здравни грижи (ОБЗОР)

950 лв. ще стане началната заплата на специалистите по здравни грижи (ОБЗОР)

10 Април 2019 | 14:07 | Агенция "Фокус"
София. По време на редовното си заседание в сряда правителството гласува допълнителни около 50 млн. лв. по бюджета на Министерството на здравеопазването за повишаване на заплатите специалистите по здравни грижи. Така началната заплата, предвидена по Колективен трудов договор, на медицинските сестри, акушерките и др., ще стане 950 лв.
Премиерът Бойко Борисов посочи, че увеличаването идва на фона на това, че всички сфери на българската икономика се развиват добре. Той подчерта, че е заръчал на здравния министър Кирил Ананиев контролът по разходването на средствата да бъде засилен. "Да не стане така, както имаше сигнали – в някакви болници директорите да ги дадат за ДМС-та ида не стигнат до сестрите. Така че затова го правя публично“, заяви Борисов. По думите му отпуснатите допълнителни средства ще спомогнат за запазване на работните места особено в далечните и труднодостъпните райони.
От своя страна, министър Кирил Ананиев обясни, че направеният от министерството анализ на всички лечебни заведения показва диспропорции и отклонения в механизмите за начините на формиране и разпределение на разходите по икономически елементи – в това число и разходите за персонал. „Основна причина за нуждата от допълнителните средства са демографските проблеми, които съществуват в нашата страна, и нееднаквото разпределение на населението. Така ще се създадат предпоставки да бъде оценен по достойнство трудът на медицинския персонал", обясни здравният министър. Той посочи, че министерството си е поставило за цел да подобри условията в болниците и квалификацията на медицинските специалисти. По думите му до 15 май ще бъде готова методиката за разпределение на средствата.
По-късно за БНР представители на медицинските сестри обявиха, че не са съгласни с предложените от МС заплати и протестите им ще продължават.

Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: С предоставянето на допълнителните средства за заплати ще бъде оценен по достойнство трудът на медицинския персонал

Министър Кирил Ананиев: С предоставянето на допълнителните средства за заплати ще бъде оценен по достойнство трудът на медицинския персонал

10 Април 2019 | 12:01 | Агенция "Фокус"
София. С предоставянето на допълнителните средства за заплати ще бъде оценен по достойнство трудът на медицинския персонал. Това каза на брифинг министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Министерството на здравеопазването направи задълбочен анализ на формирането и разпределнeнието на разходите в болниците, който показа, че има сериозни деформации по икономически критерии", заяви Ананиев. "С тези средства, които МС прие като допълнителни в бюджета на Министерството на здравеопазването, ни се даде възможност да повишим ефективността на разходването и ще се даде възможност за увеличаване на медицинския персонал. Основна причина за нуждата от тях са демографските проблеми, които съществуват в нашата страна, и нееднаквото разпределение на населението. С предоставянето на допълнителните средства ще се създадат предпоставки да бъде оценен по достойнство трудът на медицинския персонал", обясни здравният министър.
Той посочи, че министерството си е поставило за цел да подобри условията в болниците и квалификацията на медицинските специалисти. По думите му до 15 май ще бъде готова методиката за разпределение на средствата.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Повишаваме заплатите на медицинските сестри и специалистите по здравни грижи, за да запазим работните места

Премиерът Бойко Борисов: Повишаваме заплатите на медицинските сестри и специалистите по здравни грижи, за да запазим работните места

10 Април 2019 | 10:36 | Агенция "Фокус"
София. Повишаваме заплатите на медицинските сестри и специалистите по здравни грижи, за да запазим работните места, особено в отдалечените места. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Борисов разпореди на здравният министър Кирил Ананиев да се засили контролът по разпределение на отпуснатите около 50 млн. лв. за заплати за медицинските сестри и специалистите по здравни грижи. „Да не стане така, както имаше сигнали – в някакви болници директорите да ги дадат за ДМС-та ида не стигнат до сестрите. Така че затова го правя публично“, заяви премиерът. „Това, което поехме като ангажимент, това да е минималната цена – и особено за тези болници, които са труднодостъпни или не могат по клинични пътеки да наберат достатъчно клиенти. Там, където болниците са натоварени, заплатите са доста по-високи. Това е, за да можем да запазим тези работни места на медицински сестри и други специалисти по здравни грижи особено в отдалечените места“, посочи Борисов. Той разпореди на Ананиев да се срещне с тях и да им обясни новата методика.
От своя страна, Ананиев посочи, че ще направи справедлива методика за разпределение на разходите за персонал.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правителството гласува допълнителни около 50 млн. лв. за повишаване на заплатите на медицинските сестри и специалистите по здравни грижи

Правителството гласува допълнителни около 50 млн. лв. за повишаване на заплатите на медицинските сестри и специалистите по здравни грижи

10 Април 2019 | 10:28 | Агенция "Фокус"
София. Правителството гласува допълнителни около 50 млн. лв. по бюджета на Министерството за здравеопазването за повишаване на заплатите на медицинските сестри и специалистите по здравни грижи, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев заяви, че това се прави с цел гарантиране на по-добри условия и предпоставки за осигуряване на равнопоставен достъп до медицинска помощ на гражданите в съответствие с потребностите на населението и правилата за добра медицинска практика. „С посочената сума ще се увеличат разходите по политика в областта на диагностиката и лечението в бюджетна програма „Осигуряване на медицинска помощ на специфични групи от населението“, заяви здравният министър. Ананиев посочи, че средствата ще бъдат предоставени като субсидия на болниците. „Направеният анализ на всички лечебни заведения показва диспропорции и отклонения в механизмите в начините на формиране и разпределение на разходите по икономически елементи – в това число и разходите за персонал“, заяви той. Ананиев посочи, че началните заплати за медицинските сестри и специалистите по здравни грижи ще станат 950 лв.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Има политическа воля за увеличаване възнагражденията на професионалистите по здравни грижи

Министър Кирил Ананиев: Има политическа воля за увеличаване възнагражденията на професионалистите по здравни грижи

8 Април 2019 | 18:03 | Агенция "Фокус"
София. Готов съм с методиката за формиране и разпределение на разходите за персонал в лечебните заведение, какъвто ангажимент поех пред вас. Днес запознах министър-председателя с анализа на формирането на разходи за персонал и мога да ви уверя, че имаме политическата подкрепа за повишаването на вашите възнаграждения. Това заяви министър Кирил Ананиев на среща с професионалисти по здравни грижи и директори на лечебни заведения, съобщиха от пресцентъра на министерството.
Министър Ананиев посочи, че изготвеният от здравното министерство анализ на разходите за персонал, в контекста на приходите, които лечебните заведения имат, е взет за изходна база при изработването на методиката. С методиката ще бъдат регламентирани определянето, размерът и структурата на разходите за персонал на ниво лечебно заведение.
Тъй като за нуждите на анализа някои лечебни заведения не са предоставили необходимите данни, а при други са налице явни грешки, методиката ще бъде изпратена веднага, за да бъде тествана болница по болница. На 10 май министър Ананиев ще представи финалния вариант на методиката. Причината е да се избегне увеличаването на диспропорциите при определянето на възнагражденията на категориите персонал. Анализът показва различни съотношения между разходите за персонал и общите приходи – налице е сериозна диференциация от 41% до над 90% в отделните болници. Отделно от това в структурата на брутната работна заплата има необясними несъответствия между дела на основната заплата и този на видовете допълнителни възнаграждения (прослужено време, извънреден/нощен труд, за постигнати резултати и др.). Негативно влияние оказват и действащите медицински стандарти, които поставят изисквания, неотговарящи на спецификата на лечебните заведения. Друг фактор, който има отрицателно влияние върху разходите за персонал, се оказват просрочените задължения на голяма част от лечебните заведения.
„Чрез въвеждането на методиката ще гарантираме прилагането на справедливи и прозрачни принципи и правила за формирането на възнагражденията на професионалистите по здравни грижи“, категоричен беше здравният министър.
Диалогът ще продължи и по други въпроси в сектор здравеопазване, в това число и обучението на професионалистите по здравни грижи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Десетки медицински сестри в Пловдив излязоха на протест пред Общината

Пловдив: Десетки медицински сестри в Пловдив излязоха на протест пред Общината

21 Март 2019 | 18:45 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Десетки медицински сестри в Пловдив излязоха на протест пред Общината с искане за по-добри условия на труд и увеличение на възнагражденията, предаде репортер на Радио „Фокус“- Пловдив. Те издигнаха плакати с надписи „Днес подкрепете нас, за да има кой да се грижи за вас“ и „Българи, ще ни оставите ли да си отидем?“. От съсловието настояват за стартова работна заплата, която да е колкото две минимални заплати и допълнително заплащане на нощния им труд. Бе изтъкнато, че навсякъде по света тази професия се радва на голямо уважение, а тук трудът им не е оценен. Чуха се призиви за ефективна стачка и създаването на асоциация, която да защитава интересите им.
Медицинските сестри настояват за незабавно разрешаване на проблемите им и създаването на кризисен щаб, който да заседава веднага, без да се чакат почивни дни. Бе отчетено, че не бива медицинските сестри у нас да се страхуват от ефективна стачка и от това да подадат оставки, тъй като работа винаги може да се намери за тях.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Видин: 90% от медицинските специалисти, работещи болницата,  протестираха в центъра на града

Видин: 90% от медицинските специалисти, работещи болницата, протестираха в центъра на града

21 Март 2019 | 18:40 | Агенция "Фокус"
Видин. 90% от медицинските специалисти, работещи във видинската болница, протестираха в центъра на Видин, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. Заради ремонта на централния площад специалистите по здравни грижи изразиха своето недоволство срещу ниското заплащане на труда им пред сградата на Окръжния съд. Диана Богомилова, председател на дружеството на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи в МБАЛ „Света Петка“ посочи, че техният протест е част от втория национален протест обявен в цялата страна. „Настояваме за достойно заплащане, за влизане в сила на колективния трудов договор, който да бъде подписан и в нашата боница и според който средната заплата на една медицинска сестра ще бъде 900 лв. Сега в болницата най-високата заплата, която взима един специалист по здравни грижи, е 610 лв, като се удържат данъците заплата, получавана по фиш е не повече от 480 лв.“, обясни Богомилова. Тя посочи, че практикуващите професията на професионалистите по здравни грижи – медицински сестри, рехабилитатори, рентгенови лаборанти, фелдшери и други, застаряват. „Младите хора не идват при нас, завършват и отиват в чужбина. След 10-15 години в болницата няма да има кой да работи“, заяви Богомилова. Тя допълни, че в декларация на професионалистите по здравни грижи от Видин се настоява болниците да престанат да бъдат търговски дружества. „Ние не търгуваме със здраве. Не може да преглеждаме определен брой пациенти за да си изкараме заплатите“, коментира Богомилова.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново : Около 40 здравни работници от градаподкрепиха протеста на колегите си от страната

Велико Търново : Около 40 здравни работници от градаподкрепиха протеста на колегите си от страната

21 Март 2019 | 18:33 | Агенция "Фокус"
Велико Търново . Около 40 здравни работници от Велико Търново подкрепиха протеста на колегите си от страната. Те се събраха на паметникя „Майка България“ с искания за увеличение на трудовите възнаграждения, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Те носеха сини лентички в знак на протест и плакати с надписи „За достоен труд и възнаграждения“. Най-много бяха представители на сестринското съсловие, които поискаха и почасово заплащане на нощния труд.
Исканията на здравните специалисти са за двойно увеличение на заплащането на труда, без значение дали работят в общинска или държавна болница, почасово заплащане на нощния труд и допълнителни финансови бонуси за медицинските сестри и спешните реанимационни отделения. Те настояват и за равномерно разпределение на персонала в лечебните заведения и единния стандарти за работа, както и възможност за продължаващо обучение.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград : Общо около 70 медицински сестри излязоха на протест в областния град и Петрич

Благоевград : Общо около 70 медицински сестри излязоха на протест в областния град и Петрич

21 Март 2019 | 18:31 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Общо около 70 медицински сестри излязоха на протест в Благоевград и Петрич, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пирин. В областния център пред поликлиниката протестираха около 50 медицински сестри, а в Петрич пред болницата – около 20. Исканията им са за промяна в системата на здравеопазване, както и адекватни и еднакви възнаграждения за работещите в различните лечебни заведения.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Близо 60 специалисти по здравни грижи се събраха на протест в града

Варна: Близо 60 специалисти по здравни грижи се събраха на протест в града

21 Март 2019 | 18:27 | Агенция "Фокус"
Варна. Близо 60 специалисти по здравни грижи се събраха на мирен протест в 15 часа днес следобед до Паметника на приморците, паднали в Сръбско-българската война във Варна, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Стачкуващите носеха сини протестни лентички на реверите си и плакати, на част от които пишеше: „Без нас здравните специалисти няма здравеопазване“ и „Здравето не се продава, а се осигурява“. Сред присъстващите имаше както представители на държавни и общински, така и на частни здравни заведения. Дошлите да изразят недоволството си от ниското заплащане и от условията на труд, изслушаха обща декларация, подготвена от представители на съсловната организация на специалистите по здравни грижи. На протеста имаше медицински сестри от болниците „Св. Марина“ и „Св. Анна“, Военноморска болница и частна очна клиника във Варна. От болницата в Провадия бяха дошли близо двадесетина души от Вътрешното отделение, както и кинезитерапевти. За да подкрепят исканията на колегите си, присъстваха и медицински сестри от кабинетите в детски градини, ясли и училища. Те също настояват за по-добри условия и заплащане, въпреки че са на подчинение на Общината. Според медиците, заети в системата, предвидените пари по Колективния трудов договор за здравеопазване, който се подписва с местната власт, не са достатъчно. Медицинските сестри от забавачките настояват да се чуе, че също изпитват затруднения, защото техните възможности за протести са ограничени. Те не могат да си позволят да излизат на ефективни протести.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Възложил съм на Кирил Ананиев до две седмици да поправи методиката за възнагражденията в болниците, за да са доволни и медицинските сестри

Премиерът Бойко Борисов: Възложил съм на Кирил Ананиев до две седмици да поправи методиката за възнагражденията в болниците, за да са доволни и медицинските сестри

21 Март 2019 | 17:18 | Агенция "Фокус"
София. Възложил съм на Кирил Ананиев до две седмици да поправи методиката за възнагражденията в болниците, за да са доволни и медицинските сестри. Това каза пред журналисти в Брюксел министър-председателят Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Яд ме е, толкова добри неща правим и енергията ни отива просто ей така. Вчера 53 млн. лв. Представете си новина, която пускате: „Няма да има великденски надбавки“. Днес работят с медицинските сестри. След като оправихме малките болници, общинските. Възложил съм на Ананиев, две седмици максимум, да ми поправи методиката. Даваме огромни пари в здравеопазването, само че шефовете на болниците си дават ДМС-та, правят си някакви такива неща, които не стигат до сестрите. Да ми направи методика, ако трябва ще доплатим и това трябва да се случи, трябва да са доволни. И това сме вършили днес“, коментира Бойко Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: На протест пред сградата на Общината излязоха специалистите по здравни грижи в МБАЛ „Д-р Хр. Стамболски” в Казанлък

Стара Загора: На протест пред сградата на Общината излязоха специалистите по здравни грижи в МБАЛ „Д-р Хр. Стамболски” в Казанлък

21 Март 2019 | 17:04 | Агенция "Фокус"
ж. На протест пред сградата на Общината излязоха специалистите по здравни грижи в Многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Хр. Стамболски”, предаде кореспондент на Радио „Фокус”. Сред исканията на медицинските специалисти от Казанлък, които те изразяват от 1 март са: без търговски дружества в здравеопазването, еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи независимо от местоработата или собствеността на болницата – две минимални работни заплати за страната, допълнителните възнаграждения и техните размери да са с регламентирани правила, връщане на медицинските стандарти, промяна в категорията труд и др.
В декларация адресирана до редица държавни институции медицинските специалисти по здравни грижи в болницата в Казанлък заявяват, че се водят преговори между работодател и синдикати, но до този момент не са предоставени допълнителни споразумения към трудовите договори, съобразени с промените на минималната работна заплата. В декларацията се обръща внимание, че независимо от това те продължават да изпълняват отговорно и качествено професионалните си задължения , въпреки редуцирания състав и недостатъчното финансово положение, в което работят. В декларацията още се заявява, че са необходими незабавни промени в статута на общинските болници и тяхното финансиране.
В началото на седмицата в Община Казанлък се проведе среща между управителя на МБАЛ „Д-р Христо Стамболски” д-р Кети Маналова и кмета Галина Стоянова, председателя на Общинския съвет Николай Златанов и общински съветници, на която д-р Маналова поясни следното: „Никога болницата в Казанлък не е била в по-добро състояние от сега. За първи път ще получим толкова много средства – близо 1,5 млн. лв. - от Правителството чрез Министерство на здравеопазването, Община Казанлък и Националната здравно-осигурителна каса”.
Всички участници в срещата бяха единодушни, че здравните работници заслужават достойно заплащане.
Според Годишния финансов отчет на болницата в Казанлък за 2018 г. показателите в баланса по обем и видове медицински дейности почти по нищо не се различават от последните 2 години. Наблюдава се увеличение на разходите заради увеличението на минималната работна заплата за страната, при разходите се наблюдават незначителни отклонения.
„Болницата е стабилна, а протестите в нейния двор създават впечатление, че не е така. Не искам да има протести, още повече на терена на болницата, още повече те да се политизират. Повярвайте ми, това за всички страни ще е губещо“, заяви д-р Кети Маналова и определи исканията на медицинските специалисти като искания на национално ниво, за които се търси решение, но това не е възможно да се случи веднага.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Плевен: Медицинските сестри в града протестираха на централния площад в града

Плевен: Медицинските сестри в града протестираха на централния площад в града

21 Март 2019 | 17:00 | Агенция "Фокус"
Плевен. Медицинските сестри в Плевен протестираха на централния площад с искания за достойно заплащане и подобряване на условията на труд, предаде кореспондент на Радио "Фокус". Основните искания са за промяна на възнагражденията и условията на труд - увеличаване на размера на заплащането до две минимални работни заплати. Исканията се разпределят на краткосрочни и дългосрочни - за изпълнение в рамките на една година. Няма яснота дали медицинските сестри от Плевен ще се включат в предвиждания палатков лагер пред Министерството на здравеопазването в понеделник. Здравните работници припомниха за проблема с липсата на кадри, както и напускането на млади служители след среща с непривлекателните трудови условия и ниското заплащане. На протеста присъстваха и студенти от Медицински университет - Плевен, както български, така и чуждестранни, в подкрепа на исканията на сестрите, които бяха подкрепени също от пациенти, съсловни организации на фелдшери, акушерки и движението "Системата ни убива".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Протестиращите специалисти по медицински грижа освободиха кръстовището на бул. „Мария Луиза“ и бул. „Тодор Александров“

София: Протестиращите специалисти по медицински грижа освободиха кръстовището на бул. „Мария Луиза“ и бул. „Тодор Александров“

21 Март 2019 | 16:57 | Агенция "Фокус"
София. Протестиращите специалисти по медицински грижа освободиха кръстовището на бул. „Мария Луиза“ и бул. „Тодор Александров“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Медицинските работници се преместиха отново пред сградата на Министерство на здравеопазването. Протестът преминава мирно под засилено полицейско присъствие, като се регулира движението по бул. „Мария Луиза“. Част от протестиращите започнаха да се разотиват.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Около 100 медицински специалисти по здравни грижи излязоха на протест пред сградата на Общината

Пазарджик: Около 100 медицински специалисти по здравни грижи излязоха на протест пред сградата на Общината

21 Март 2019 | 16:39 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Около 100 медицински специалисти по здравни грижи излязоха на протест пред сградата на Общината в Пазарджик, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик. Медицинските сестри от града се присъединяват към колегите си в страната. Част от исканията им са свързани с уеднаквяване на трудовото възнаграждение за всички специалисти независимо от населеното място и собствеността на болницата, 1,2% за прослужено време, допълнително заплащане за работа в Спешно отделение и ОАРИЛ. По думите на координатора на протеста Димитрия Димитрова са необходими конкретни действия за промяна, а не само обещания. Тя заяви, че протестът няма политически характер и не се иска оставката на министъра на здравеопазването, а напротив – търси се диалог и решение, което да удовлетворява и двете страни. Тя допълни, че медицинските специалисти по здравни грижи са квалифицирани кадри, които трябва да получават достойно за труда си заплащане. По думите и ниското възнаграждение е причина голяма част от тях да напуснат професията и страната, за да търсят други възможности за реализация.
Ваня НИКОЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Протестиращите специалисти по медицински грижа затвориха кръстовището на бул. „Мария Луиза“ и бул. „Тодор Александров“

София: Протестиращите специалисти по медицински грижа затвориха кръстовището на бул. „Мария Луиза“ и бул. „Тодор Александров“

21 Март 2019 | 16:37 | Агенция "Фокус"
София. Протестиращите специалисти по медицински грижа освободиха движението по бул. „Мария Луиза“ в района на Министерство на здравеопазването и затвориха кръстовището с бул. „Тодор Александров“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Протестът протича при засилено полицейско присъствие. Протестиращите пропускат преминаването само на трамваите.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Медицински работници се събраха на протест пред сградата на Общината в знак на съпричастност към колегите им от цялата страна

Добрич: Медицински работници се събраха на протест пред сградата на Общината в знак на съпричастност към колегите им от цялата страна

21 Март 2019 | 16:10 | Агенция "Фокус"
Добрич. Медицински сестри се събраха на протест пред сградата на Община Добрич в знак на съпричастност към колегите им от цялата страна. Те бяха подкрепени и от лекари, предаде кореспондентът на Радио „Фокус”. По численост протестът не отстъпваше на предходния. Всеки от протестиращите носеше на ревера си синя лентичка с надпис „протест“. Както и на първия протест медиците настояват за по-добри условия на труд, по-малка натовареност на работното място, за да не се отразява това на качеството на тяхната работа, и за по-високи трудови възнаграждения. Медиците са категорични, че промяна трябва да има, за да се преустановят негативните процеси на липса на кадри в тази сфера и младите хора да остават в България.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Протестиращите специалисти по медицински грижа блокираха движението по бул. „Мария Луиза“ в района на Министерство на здравеопазването

София: Протестиращите специалисти по медицински грижа блокираха движението по бул. „Мария Луиза“ в района на Министерство на здравеопазването

21 Март 2019 | 16:08 | Агенция "Фокус"
София. Протестиращите специалисти по медицински грижа блокираха движението по бул. „Мария Луиза“ в района на Министерство на здравеопазването, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Медицинските специалисти се заканиха, че протестите ще продължат, докато исканията им за по-високи заплати и по-добри условия на труд не бъдат чути. Те опънаха символично и палатка пред Министерството на здравеопазването, която ще остане до края на днешния протест, а в следващите дни в определени часове отново ще бъде поставяна пред сградата. Протестът протича при засилено полицейско присъствие. Протестиращите пропускат преминаването само на трамваите.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Около сто медицински специалисти се събраха на протест пред сградата на Общината

Бургас: Около сто медицински специалисти се събраха на протест пред сградата на Общината

21 Март 2019 | 15:58 | Агенция "Фокус"
Бургас. Около сто медицински специалисти се събраха на протест пред сградата на Община Бургас, предаде репортер на Радио "Фокус" - Бургас. Протестът в града е част от втория национален протест на специалистите по здравни грижи. В днешния протеста участват медицински сестри, акушерки, медицински лаборанти, рентгенови лаборанти, рехабилитатори, инспектори по обществено здраве, зъботехници, фелдшери, помощник-фармацевти, ортопедични техници и други. Всички те са представители на различни медицински звена в областта. В знак на протест и съпричастност към медицинските лица, избрали работата в чужбина, част от протестиращите пуснаха балони, а други свалиха медицинските си престилки.
Сред основните им искания са по-достойни условия на труд и адекватно възнаграждение. Организаторите на протеста представиха пред участниците декларация, адресирана до министър-председателя. Сред тях са: без търговски дружества в здравеопазването; еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи, независимо от собствеността на болницата - две минимални работни заплати; допълнителните възнаграждения и техните възнаграждения с регламентирани правила; връщане на медицинските стандарти; почасово заплащане на нощния труд; колективният трудов договор на национално ниво да бъде задължителен за всички структури в здравеопазването; възможност за регламентирана самостоятелна сестринска практика и промяна в категорията труд.
Мария ПОПЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът  Мая Манолова: Имаме нужда да задържим медицинските специалисти в България и трябва да направим всичко възможно техните искания да бъдат удовлетворени

Омбудсманът Мая Манолова: Имаме нужда да задържим медицинските специалисти в България и трябва да направим всичко възможно техните искания да бъдат удовлетворени

21 Март 2019 | 15:39 | Агенция "Фокус"
София. Имаме нужда да задържим медицинските специалисти в България и трябва да направим всичко възможно техните искания да бъдат удовлетворени. Това коментира пред журналисти омбудсманът на Р България Мая Манолова, която присъства на протеста на специалистите по здравни грижи пред сградата на Министерство на здравеопазването, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Те имат нужда от нашата помощ, така че се радвам, че тук има толкова хора, които да ги подкрепят. Като национален омбудсман аз стоя зад тях не от вчера и не от онзи ден. Исканията им са абсолютно справедливи - те искат уважение, достойна оценка на техния труд, без който ние като общество не можем. Така че би следвало и ръководството на здравното министерство да разбере, че имаме нужда от тези специалисти, трябва да ги задържим в България и трябва да направим всичко възможно техните искания да бъдат удовлетворени“, коментира Манолова.
„Не е лесно да се воюва за справедливи каузи. Не се залъгвам, че ще стане от веднъж, но хората са решени да си отстояват правата и това трябва да бъде приветствано“, добави омбудсманът.
Манолова заяви, че правото на изразяване на мнение и правото на протест са основни конституционни права и тяхното препятстване се наказва по Наказателния кодекс. „Бих предупредила всички, които се опитват да натискат медицински сестри и медицински специалисти, да пречат на техните конституционни права на протест и на свободно изразяване на мнение, да внимават. Да имат предвид, че границата между обикновено нарушение, неморално поведение и криминално деяние, когато става дума за препятстване на конституционни права, е много тънка“, заяви тя.
По думите ѝ предложението на Министерство на здравеопазването за създаване на методика за остойностяване на услугите е добро начало. „Хората искат ясно определяне на минимална начална основна заплата за медицинските специалисти. Няма как методиката да не стъпи върху минимална начална основна заплата. Това е, което очакват да чуят, плюс възможности за израстване, условия на труд, остойностяване на сестринския труд, на стандарите в клиничните пътеки и т.н.“, отбеляза Манолова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Стотици специалисти по медицински грижи излязоха за втори път на протест с искане за по-високи заплати и по-добри услови на труд

София: Стотици специалисти по медицински грижи излязоха за втори път на протест с искане за по-високи заплати и по-добри услови на труд

21 Март 2019 | 15:21 | Агенция "Фокус"
София. Стотици медицински сестри, акушери, лаборанти и рехабилитатори излязоха за втори път на протест пред сградата на Министерството на здравеопазването, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Те твърдят, че исканията им към момента не са изпълнени, заради което от днес започват ежедневни протести. Сред техните искания са основната заплата да бъде в размер на две минимални работни заплати и да се подобрят условията на труд. Към протеста се присъединиха и представители на Национален синдикат „Защита“.
Професионалистите по здравни грижи издигнаха плакати с лозунги: „Не ни прокуждайте от Родината! Искаме да останем и работим ТУК!“, „Господа Депутати, спрете агонията на българското здравеопазване!“ и др.
Агенция „Фокус“ припомня: На 1 март медицински сестри от редица градове в страната започнаха протест срещу лошите условия на труд и ниското заплащане в сектора. Тогава ръководството на здравното министерство покани на среща представители на недоволните медици, в която да бъдат изяснени техните искания. Двете страни се споразумяха да си дадат срок от 20 дни. За това време се очакваше отпуснатите за общинските и областни болници 30 млн. лв. да достигнат до тях, в този период да се види до каква степен средствата биха могли да решат проблемите със заплатите на медицинските специалисти, след което отново да се проведат преговори. На 20 март се състоя нов среща, след която министърът на здравеопазването обясни, че е изпълнил ангажимента си към медицинските служители и им е предоставил резултатите от анализа на възнагражденията, който екипът му е извършил за всяка болница. Той отбеляза, че анализът налага два извода - сериозен проблем с недостига на кадри и това, че всяка болница работи по различни правила и принципи и няма механизъм за формиране на работната заплата. По думите му работната група ще се събере още на 26 март със задача да изготви методиката в рамките на 2-3 седмици. „До 30 юни, когато е крайният срок за приемането на медицинските стандарти, ще има време да се надгради тази базисна методика. След като бъде постигнат консенсус по нея, същата ще бъде внесена в Министерски съвет“, каза здравният министър.
Въпреки това, медицинските сестри обявиха, че започват да протестират всеки ден, защото не са сигурни, че обещанията, които им дава министър Ананиев, ще се изпълнят.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Ще стоя зад медицинските специалисти, докато не бъдат изпълнени напълно справедливите им искания

Омбудсманът Мая Манолова: Ще стоя зад медицинските специалисти, докато не бъдат изпълнени напълно справедливите им искания

21 Март 2019 | 14:31 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Ще стоя зад медицинските специалисти, докато не бъдат изпълнени напълно справедливите им искания. Това каза пред журналисти в Кюстендил Мая Манолова, омбудсман на Република България, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Мая Манолова присъства на протест на медицинските специалисти в двора на болницата в града. По думите й за тези хора се сещаме, когато имаме нужда от помощ, когато ние сме в беда, а сега те имат нужда от помощ и от подкрепа.
„Мисля, че проблемите са трупани във времето, положението е нетърпимо и те трябва да бъдат решавани. Отговорността е за цялото общество”, каза Мая Манолова. По думите й исканото от страна на медицинските специалисти е напълно оправдано и то трябва да бъде дадено. Мая Манолова заяви, че през вчерашния ден тя е била заедно с представители на протестиращите при министъра на здравеопазването, където е начертан план за решаване на проблемите в тази област. Омбудсманът уточни, че незабавно ще започне изготвяне на правила в методика за формиране на възнагражденията на медицинските специалисти. Настояването е за минимална стартова заплата, върху която да се начисляват съответните добавки. По думите на Мая Манолова самата професия е безценна и държавата трябва да я подкрепи.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Петко Желязков, общопрактикуващ лекар: Ще става все по-трудно в малките населени места да има общопрактикуващи лекари

Д-р Петко Желязков, общопрактикуващ лекар: Ще става все по-трудно в малките населени места да има общопрактикуващи лекари

21 Март 2019 | 12:07 | Агенция "Фокус"
Бургас. Ще става все по-трудно в малките населени места да има общопрактикуващи лекари. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас председателят на Съюза на общопрактикуващите лекари в Бургас Петко Желязков. „Тези практики не са атрактивни, защото са разпокъсани и пациентите в малките населени места и в селата са малко и всичко това е свързано с по-големи разходи“, добави Желязков. По думите му, ако на лекаря му се падат по 7 - 8 села, той трябва да поддържа водоснабдяването, отоплението и наема, а в селата не подпомагат лекарските практики. „Понякога колегата трябва да купи дърва за 8 села, за да се поддържа здравната служба, отделно ако нещо се развали, той трябва да купува всичко, което е свързано с много разходи, а малко постъпления, защото пациентите са малко“, уточни Петко Желязков. Той допълни, че се е случвало негов колега да обикаля в рамките на няколко часа седмично в определени населени места, където няма и аптека. „Все по-трудно става обслужването и ако държавата по някакъв начин не подпомогне този процес, първо общините да могат да осигурят добри места за работа на практиките, тоест да отпаднат ангажиментите по поддръжка на кабинетите, за да се подпомогнат лекарите, които са решили да обслужват тези населени места“, посочи лекарят. По думите му има известно финансиране, но то не е достатъчно при такива отдалечени практики. „Ще става все по-сложно, защото през 2000 година бяха регистрирани около 5800 практики, а сега са около 4100, тоест около 30% за 20 години са намалели и това е засилваща се тенденция. Ние вече остаряваме, много малко колеги започват обща практика. Неглижира се общата медицина за сметка на болничната помощ, а в цял свят трябва да е обратното. Всеки, който отиде до спешното отделение с някакъв проблем, почти винаги влиза в болницата. Парите отпуснати за изследвания и диагностика на личните лекари са много ограничени, така се налага пациентите често да плащат всичко от джоба си, за да си направят пълни изследвания, което пък оскъпява лечение и това е проблем от много отдавна“, заяви Желязков.
Мария КУРТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жана Павловска, Колегия на професионалистите по здравни грижи - Велико Търново: На протеста ще присъстват само тези медици, които не са на работните си места

Жана Павловска, Колегия на професионалистите по здравни грижи - Велико Търново: На протеста ще присъстват само тези медици, които не са на работните си места

21 Март 2019 | 10:40 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Здравните работници във Велико Търново ще излязат на мирен протест заради ниското заплащане и лошите условия на труд. Те подкрепят протеста на своите колеги от страната. В 15.00 часа ще се съберат на паметник „Майка България“ във Велико Търново за да изразят своето несъгласие с досега водената държавна политика спрямо специалистите по здравни грижи. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново Жана Павловска, председател на Районната колегия на професионалистите по здравни грижи. Тя посочи, че на протеста ще присъстват само тези, които не са на работните си места, и увери, че медицинските сестри, акушерките и фелдшерите няма да спират работния си процес. Тя подчерта, че всички пациенти ще получат полагащата им се грижа в днешния ден.
Исканията на здравните специалисти са за двойно увеличение на заплащането на труда, без значение дали работят в общинска или държавна болница, почасово заплащане на нощния труд и допълнителни финансови бонуси за медицинските сестри и спешните реанимационни отделения. Те настояват и за равномерно разпределение на персонала в лечебните заведения и единния стандарти за работа, както и възможност за продължаващо обучение.
Жана Павловска посочи, че протестите ще продължат, докато не бъдат чути.

„Фокус“ припомня, че на 1 март здравните работници във Велико Търново поставиха сини лентички в знак на протест заради ниските трудови възнаграждения.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Изваждането на едни пари сега означава да запазим всичките недостатъци на формирането на работна заплата на медиците

Министър Кирил Ананиев: Изваждането на едни пари сега означава да запазим всичките недостатъци на формирането на работна заплата на медиците

21 Март 2019 | 08:19 | Агенция "Фокус"
София. Изваждането на едни пари сега означава да запазим всичките недостатъци на формирането на работна заплата на медиците. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в „Тази сутрин“ по бТВ във връзка с протеста на медицинските сестри. „Още от самото начало казах, че уважавам претенциите на медицинските сестри, дълбоко уважавам труда, който те полагат, оценявам тяхната роля в лечебния процес. Те искат да има предвидимост в тяхната работа“, каза Кирил Ананиев. Той посочи, че онзи ден е събрал директорите на държавните болници и специално е поставил въпроса за натиска върху медиците. „Беше ми казано категорично, че не е оказвано от тях натиск. Не мога да допусна да лиша хора от законовото им право да протестират“, обясни министър Ананиев.
Той припомни, че на 1 март е провел среща с медиците. „Доста конструктивен разговор проведохме. Установи се диференциация на заплащането на труда на специалистите по здравни грижи“, посочи Ананиев.
По думите му това не изглежда справедливо, защото няма принципни правила за формиране на работната заплата. „Това, което предложих и беше прието, е да разработим методика на базата на правила и принципи, които да се прилагат във всички заведения за болнична помощ“, уточни министърът.
„Първоначалната идея беше да се разработят тези правила и механизми за формиране на работната заплата в държавните болници, в болниците в смесено участие и общинските. Вчера медицинските сестри и всичките професионалисти по здравни грижи поставиха въпроса дали не трябва тези правила да се поставят и в частните болници“, допълни Ананиев. Той посочи, че е поел ангажимента да се срещне с Асоциацията на частните болници. „Мисля, че можем да достигнем до консенсус, тъй като и те имат интерес да има правила и ред при формиране на работните заплати“, допълни той. Според него изваждането на едни пари сега означава да запазят всичките недостатъци на формирането на работна заплата, които съществуват в момента. „Затова предлагам да направим тази методика и каквото покаже, какъвто резултат покаже, тогава ще говорим за размера на парите, които са необходими, за да постигнем целите, които сме си поставили“, каза още Ананиев. По отношение на закона за съсловните организации, Кирил Ананиев заяви, че това е въпрос на парламента.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Медицинските специалисти от града ще проведат протест в двора на многопрофилната болница

Кюстендил: Медицинските специалисти от града ще проведат протест в двора на многопрофилната болница

21 Март 2019 | 07:46 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. В двора на многопрофилната болница ще се проведе протест на медицинските специалисти, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Протестът се организира в една от социалните мрежи. Той е насрочен за 12.00 часа в двора на болницата, очаква се на него да присъства и омбудсманът на Република България Мая Манолова. Сред исканията на медицинските специалисти са без търговски дружества в здравеопазването, както и еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи независимо от местоработата или собствеността на болницата – две минимални работни заплати за страната. Допълнителните възнаграждения и техните размери да са с регламентирани правила. Връщане на медицинските стандарти и други.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова подкрепя националния протест на медицинските специалисти

Омбудсманът Мая Манолова подкрепя националния протест на медицинските специалисти

21 Март 2019 | 07:22 | Агенция "Фокус"
София. Омбудсманът Мая Манолова подкрепя националния протест на медицинските специалисти, който ще се проведе пред сградата на Министерството на здравеопазването. Това съобщиха от пресофиса на Омбудсмана на Република България.
Днес омбудсманът Мая Манолова ще посети град Кюстендил, където ще участва в традиционния празник „Кюстендилска пролет“.
В 12.00 часа омбудсманът ще подкрепи медицинските специалисти от града, които се включват в националния протест с искане за по-достойни условия на труд и заплащане.
От 14.00 часа Мая Манолова ще участва в заседанието на Националния съвет за хората с увреждания към Министерски съвет, което ще се проведе в Министерството на труда и социалната политика, зала Пресцентър. Дневният ред на заседанието включва обсъждане на Правилника за прилагане на новия Закон за хората с увреждания и на Проекта на Методика за извършване на индивидуална оценка на потребностите.
По-късно омбудсманът ще подкрепи и националния протест на медицинските специалисти, който се организира пред сградата на Министерството на здравеопазването.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Медицинските сестри излизат на ежедневни протести от днес

Медицинските сестри излизат на ежедневни протести от днес

21 Март 2019 | 07:15 | Агенция "Фокус"
София. Медицинските сестри обявиха, че от днес започват да протестират всеки ден, защото не са сигурни, че обещанията, които им дава министър Ананиев, ще се изпълнят. В София медиците ще се съберат пред сградата на Министерството на здравеопазването в 15.00 часа. Протестни действия ще се проведат и в други градове от страната като: Варна, Добрич, Казанлък, Кюстендил, Пазарджик, Сливен и др.
Заявката им дойде след среща с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, която се проведе вчера. Тогава той обясни, че е изпълнил ангажимента си към тях и им е предоставил резултатите от анализа на възнагражденията, който екипът му е извършил за всяка болница. По думите му два са основните извода, които анализът налага. На първо място е сериозният проблем с недостига на кадри, в частност професионалистите по здравни грижи, в системата. Според него е налице трайна тенденция страната ни да разполага със средно 420 сестри на 100 хил. души население, което ни отрежда на предпоследно място в Европейския съюз, при средноевропейско съотношение 820 медицински сестри на 100 хил. души. Той обясни, че съвместно с министъра на образованието и науката е договорено увеличение на приема за медицински сестри със 150 души, което ще бъде държавна политика, а не еднократен акт. Освен това, с изменение на Наредбата за специализациите държавата се ангажира да изплаща стипендиите за обща медицина и педиатрия – дефицитни специалности, към които през последните години се наблюдава занижен интерес. Като друга стъпка за мотивиране на професионалистите по здравни грижи да останат и да практикуват професията си у нас министър Ананиев припомни приетото от Министерския съвет постановление за отпускане на 30 млн. лв. на общинските и областните лечебни заведения, като преобладаващата част от средствата е предназначена за увеличение възнагражденията на персонала.
Ананиев бе категоричен, че заплатите на професионалистите по здравни грижи се очаква да бъдат актуализирани с увеличението още от 1 април. Той посочи, че процентното увеличение ще бъде различно, тъй като от една страна на много места е достигнато равнището на основната начална работна заплата по Колективния трудов договор, а освен това ще се взема предвид видът на лечебното заведение, нивото на компетентност, тежестта и обемът на извършения труд и др. Очаква се с протестиращите професионалисти по здравни грижи съвместно да изготвят методика за формирането и разпределението на разходите за персонал в кратки срокове. По думите на Ананиев работната група ще се събере още на 26 март и със задача да изготви методиката в рамките на 2-3 седмици. „До 30 юни, когато е крайният срок за приемането на медицинските стандарти, ще има време да се надгради тази базисна методика. След като бъде постигнат консенсус по нея, същата ще бъде внесена в Министерски съвет“, каза вчера здравният министър.
Агенция „Фокус“ припомня: На 1 март медицински сестри от редица градове в страната започнаха протест срещу лошите условия на труд и ниското заплащане в сектора. Тогава ръководството на здравното министерство покани на среща представители на недоволните медици, в която да бъдат изяснени техните искания. Двете страни се споразумяха да си дадат срок от 20 дни. За това време се очакваше отпуснатите за общинските и областни болници 30 млн. лв. да достигнат до тях. В този период да се види до каква степен средствата биха могли да решат проблемите със заплатите на медицинските специалисти, след което отново да се проведат преговори. Според здравния министър Ананиев исканията на медицинските служите са напълно справедливи. По думите му обаче техните възнаграждения зависят от положения труд, обема на реализираната дейност, степента на натоварване на отделните структури и постигнатите резултати. Той отбеляза, че е подписан колективен трудов договор, в който са залегнали параметрите на възнагражденията. Кирил Ананиев подчерта, че отделно от това Министерството на здравеопазването работи за подпомагане на държавните и общински болници, така че да бъде възможно увеличаването на възнагражденията на работещите в тях.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев се срещна с протестиращите професионалисти по здравни грижи (ОБЗОР)

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев се срещна с протестиращите професионалисти по здравни грижи (ОБЗОР)

21 Март 2019 | 01:14 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев се срещна с протестиращите професионалисти по здравни грижи. След срещата той обясни, че е изпълнил ангажимента си към тях и им е предоставил резултатите от анализа на възнагражденията, който екипът му е извършил за всяка болница. По думите му два са основните извода, които анализът налага. На първо място е сериозният проблем с недостига на кадри, в частност професионалистите по здравни грижи, в системата. Според него е налице трайна тенденция страната ни да разполага със средно 420 сестри на 100 хил. души население, което ни отрежда на предпоследно място в Европейския съюз, при средноевропейско съотношение 820 медицински сестри на 100 хил. души.
Министър Ананиев посочи, че за времето, през което екипът му е в здравно министерство, са предприети няколко стъпки за решаване на кадровия проблем в сектора. Той обясни, че съвместно с министъра на образованието и науката е договорено увеличение на приема за медицински сестри със 150 души, което ще бъде държавна политика, а не еднократен акт. Освен това, с изменение на Наредбата за специализациите държавата се ангажира да изплаща стипендиите за обща медицина и педиатрия – дефицитни специалности, към които през последните години се наблюдава занижен интерес. Като друга стъпка за мотивиране на професионалистите по здравни грижи да останат и да практикуват професията си у нас министър Ананиев припомни приетото от Министерския съвет постановление за отпускане на 30 млн. лв. на общинските и областните лечебни заведения, като преобладаващата част от средствата е предназначена за увеличение възнагражденията на персонала.
Ананиев бе категоричен, че заплатите на професионалистите по здравни грижи се очаква да бъдат актуализирани с увеличението още от 1 април. Той посочи, че процентното увеличение ще бъде различно, тъй като от една страна на много места е достигнато равнището на основната начална работна заплата по Колективния трудов договор, а освен това ще се взема предвид видът на лечебното заведение, нивото на компетентност, тежестта и обемът на извършения труд и др.
По отношение възнагражденията на професионалистите по здравни грижи министър Ананиев заяви, че в лечебните заведения със 100% държавна собственост средната основна работна заплата към 1 януари е 758 лв., а средната брутна работна заплата 1470 лв.; при болниците с 50% и над 50% държавно участие в капитала средната основна работна заплата към е 668 лв., а средната брутна работна заплата 1166 лв.; при общинските болници средната основна работна заплата е 668 лв., а средната брутна работна заплата 1040 лв. По думите му същевременно към 31 декември средната брутна работна заплата в страната е 1123 лв. „Анализът ни показа, че в отделните лечебни заведения няма механизъм за формиране на работната заплата. Ето защо заедно с протестиращите професионалисти по здравни грижи съвместно ще изготвим методика за формирането и разпределението на разходите за персонал в кратки срокове“, уточни Ананиев. По думите му работната група ще се събере още на 26 март и със задача да изготви методиката в рамките на 2-3 седмици. „До 30 юни, когато е крайният срок за приемането на медицинските стандарти, ще има време да се надгради тази базисна методика. След като бъде постигнат консенсус по нея, същата ще бъде внесена в Министерски съвет“, каза здравният министър.
Въпреки това, медицинските сестри обявиха, че от утре започват да протестират всеки ден, защото не са сигурни, че обещанията, които им дава министър Ананиев, ще се изпълнят. В София медиците ще се съберат пред сградата на Министерството на здравеопазването в 15.00 часа. Протестни действия ще се проведат и в други градове от страната като: Варна, Добрич, Казанлък, Кюстендил, Пазарджик, Сливен и др.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Райна Бояджиева, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи – Варна: Умората и негативизма сред нашето съсловие се отразява пагубно на колегите и на работата им

Райна Бояджиева, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи – Варна: Умората и негативизма сред нашето съсловие се отразява пагубно на колегите и на работата им

20 Март 2019 | 20:53 | Агенция "Фокус"
Варна. Умората и негативизма сред нашето съсловие се отразява пагубно на колегите и на работата им. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна Райна Бояджиева, председател на Регионалната колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи във Варна. Тя съобщи, че на 17 март Национален съвет на професионалистите по здравни грижи е внесъл отворено писмо до парламента, правителството и синдикатите, където са изложени основните проблеми и искания на здравните специалисти. Според Райна Бояджиева, липсата на решение може да доведе до затваряне на болници, тъй като те не могат да функционират без персонал. Тя съобщи, че поради ниското заплащане, много медицински сестри работят на повече от две места. По думите й част от исканията, споменати в писмото са: спазване на договореностите по Колективния трудов договор, политическо съгласие и воля за подобряване на условията на труд, както и дългосрочен план за здравните грижи в България.
„Не можем да допуснем един високо квалифициран труд на медицинска сестра, акушерка, лаборант да бъде сравняван с ниско квалифициран труд на останали работещи в системата. Естествено, нищо против нямаме никой, но все пак това е един високо квалифициран труд и той трябва да бъде възнаграден достойно“, обясни Райна Бояджиева. Според нея, договореностите за минимална работна заплата от 900-950 лв. не се спазва в цялата страна. „Тук във Варна може да се похвалим, че има лечебни заведения, където тези договорености са спазени и нека да бъде пример и за останалите лечебни заведения. Сега казват, че пари в системата има, но проблемите са в разпределението на тези средства. Нас не ни интересува кой ги разпределя, искаме да бъдат разпределени справедливо, за да могат колегите да получават достойни възнаграждения за труда си“, посочи още тя.
По думите й лошите условия на труд, ниските заплати и стреса водят до отлив на специалисти в страната, като според електронния регистър на членовете на асоциацията, голям брой от тях са отписани само през последната година. Според Райна Бояджиева много от квалифицираните здравни специалисти сменят професията с по-високо платена такава или заминават извън България. Според нея, това е ясен признак за кризисна ситуация, която изисква конкретни мерки и решения. Тя съобщи, че в момента върви подписка в лечебните заведения в цялата страна, като се планира тя да бъде предаде в Министерски съвет на 15 май. Тогава ще се проведе и пресконференция с председателите на всички регионални колегии по здравни грижи.
Бояна АТАНАСОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев се срещна с протестиращите професионалисти по здравни грижи (ОБЗОР)

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев се срещна с протестиращите професионалисти по здравни грижи (ОБЗОР)

20 Март 2019 | 19:35 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев се срещна с протестиращите професионалисти по здравни грижи. След срещата той обясни, че е изпълнил ангажимента си към тях и им е предоставил резултатите от анализа на възнагражденията, който екипът му е извършил за всяка болница. По думите му два са основните извода, които анализът налага. На първо място е сериозният проблем с недостига на кадри, в частност професионалистите по здравни грижи, в системата. Според него е налице трайна тенденция страната ни да разполага със средно 420 сестри на 100 хил. души население, което ни отрежда на предпоследно място в Европейския съюз, при средноевропейско съотношение 820 медицински сестри на 100 хил. души.
Министър Ананиев посочи, че за времето, през което екипът му е в здравно министерство, са предприети няколко стъпки за решаване на кадровия проблем в сектора. Той обясни, че съвместно с министъра на образованието и науката е договорено увеличение на приема за медицински сестри със 150 души, което ще бъде държавна политика, а не еднократен акт. Освен това, с изменение на Наредбата за специализациите държавата се ангажира да изплаща стипендиите за обща медицина и педиатрия – дефицитни специалности, към които през последните години се наблюдава занижен интерес. Като друга стъпка за мотивиране на професионалистите по здравни грижи да останат и да практикуват професията си у нас министър Ананиев припомни приетото от Министерския съвет постановление за отпускане на 30 млн. лв. на общинските и областните лечебни заведения, като преобладаващата част от средствата е предназначена за увеличение възнагражденията на персонала.
Ананиев бе категоричен, че заплатите на професионалистите по здравни грижи се очаква да бъдат актуализирани с увеличението още от 1 април. Той посочи, че процентното увеличение ще бъде различно, тъй като от една страна на много места е достигнато равнището на основната начална работна заплата по Колективния трудов договор, а освен това ще се взема предвид видът на лечебното заведение, нивото на компетентност, тежестта и обемът на извършения труд и др.
По отношение възнагражденията на професионалистите по здравни грижи министър Ананиев заяви, че в лечебните заведения със 100% държавна собственост средната основна работна заплата към 1 януари е 758 лв., а средната брутна работна заплата 1470 лв.; при болниците с 50% и над 50% държавно участие в капитала средната основна работна заплата към е 668 лв., а средната брутна работна заплата 1166 лв.; при общинските болници средната основна работна заплата е 668 лв., а средната брутна работна заплата 1040 лв. По думите му същевременно към 31 декември средната брутна работна заплата в страната е 1123 лв. „Анализът ни показа, че в отделните лечебни заведения няма механизъм за формиране на работната заплата. Ето защо заедно с протестиращите професионалисти по здравни грижи съвместно ще изготвим методика за формирането и разпределението на разходите за персонал в кратки срокове“, уточни Ананиев. По думите му работната група ще се събере още на 26 март и със задача да изготви методиката в рамките на 2-3 седмици. „До 30 юни, когато е крайният срок за приемането на медицинските стандарти, ще има време да се надгради тази базисна методика. След като бъде постигнат консенсус по нея, същата ще бъде внесена в Министерски съвет“, каза здравният министър.
Въпреки това, медицинските сестри обявиха, че от утре започват да протестират всеки ден, защото не са сигурни, че обещанията, които им дава министър Ананиев, ще се изпълнят. В София медиците ще се съберат пред сградата на Министерството на здравеопазването в 15.00 часа. Протестни действия ще се проведат и в други градове от страната като: Варна, Добрич, Казанлък, Кюстендил, Пазарджик, Сливен и др.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: В работната група за съставяне на методика за формиране на заплатите ще бъдат включени и представители на медицинските сестри

Министър Кирил Ананиев: В работната група за съставяне на методика за формиране на заплатите ще бъдат включени и представители на медицинските сестри

20 Март 2019 | 18:41 | Агенция "Фокус"
София. В работната група за съставяне на методика за формиране на заплатите ще бъдат включени и представители на медицинските сестри. Това каза по време на пресконференция министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след среща с представители на медицинските сестри, предаде репортер наАгенция „Фокус“. До петък те трябва да представят своите представители, които да се включват в работната група. „В нея ще участваме и ние, представители на работодателите, за да може да обхванем всички институции и да направим една добра методика“, изтъкна министър Ананиев.
„Във вторник ще се съберем тук, и всяка една от страните ще направи един модел, как вижда тази методика и ще започнем да говорим по същество“, допълни той. „Всички положителни неща, които биват предложени ще ги приемем. Ако се наложи и не можем да финализираме този сериозен документ, може да го удължим с една седмица“, отбеляза той, като уточни, че възложеният срок за съставяне на проекта е за 2 седмици. По думите му предложението на сестрите е тяхното възнаграждение да бъде сбор от две средни заплати. Според него методиката най-добре ще покаже необходимата цифра за увеличение на средствата.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Предложих на протестиращите медицински сестри да направим справедлива методика за формиране и разпределение на средствата за персонал

Министър Кирил Ананиев: Предложих на протестиращите медицински сестри да направим справедлива методика за формиране и разпределение на средствата за персонал

20 Март 2019 | 18:28 | Агенция "Фокус"
София. Предложих на протестиращите професионалисти по здравни грижи да седнем заедно в рамките на не продължителен период от време и да направим методика за формиране и разпределение на средствата за персонал. Това каза по време на пресконференция министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след среща с представители на медицинските сестри, предаде репортер наАгенция „Фокус“. „Да създадем едни правила на базата, на които ръководителите на лечебните заведения за болнична помощ да разпределят по един справедлив начин ресурса, който имат за работна заплата и да има съотношение върху заплащането, което да съответства на вида на лечебното заведение“, отбеляза министър Ананиев. Според него тази методика трябва да отговаря на определената степен на трудност на полагане на труд.
„Да създадем една система, която да стимулира работещите в лечебните заведения и да стига справедливо до тези, които допринасят за приходите съответните лечебни заведения“, посочи той. До 30 юни ние имаме задължението да разработим медицинските стандарти, ние ще ги надграждаме, но на базата на определени правила“, изтъкна здравният министър.
Даяна ДЮЛГЕРОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Ако извадим нов ресурс за лечебните заведения, това в момента ще задълбочи проблема със сформирането на заплатите в тях

Министър Кирил Ананиев: Ако извадим нов ресурс за лечебните заведения, това в момента ще задълбочи проблема със сформирането на заплатите в тях

20 Март 2019 | 18:16 | Агенция "Фокус"
София. Ако извадим нов ресурс за лечебните заведения, това в момента ще задълбочи проблема със сформирането на заплатите в тях. Това каза по време на пресконференция министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след среща с представители на медицинските сестри, предаде репортер наАгенция „Фокус“. Министър Ананиев припомни и увеличението с 30 млн. лв. за общинските и областни болници и уточни, че част от тях ще бъдат разпределени за възнагражденията. „Те не са го усетили, защото има чиста процедура. В момента ние сме уведомили съответните директори на болници и може би от 1 април хората ще получат своето увеличение“, обясни той.
„Анализът го разделихме на 9 вида лечебни заведения за болнична помощ. Акцентирам на трите основни групи - държавни, болнични с 50% държавно участие и общински болници“, отбеляза той. По думите му изследването, което е възложил не се отнася само до сестрите, а е обхванат целият персонал във всички лечебни заведения на територията на страната.
„В държавните болници средната основна заплата към 1 януари 2019 г. възлиза в размер 758 лв., като отчетената най-ниска е 592 лв., а най-високата стойност 945 лв. Средна брутна работна заплата е 1 470, най-ниската е 850, а най-високата 2 455 лв. В болниците с 50% държавно участие, средна работна заплата е 668 лв. Средната брутна работна заплата е 1166 лв. В общинските болници средната основна заплата е 668 лв“, посочи той.
„Няма една с една болница, които да са направили и да работят на някакви правила и принципи за да има ред за формиране на работната заплата в общинските и областни болници. Ако ние днес и сега извадим нов ресурс, както извадихме 30 млн. това ще означава, че само ще задълбочим в момента проблемите за формирането на работните заплати в тези лечебни заведения“, допълни той.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

От утре медицинските сестри ще протестират всеки ден

От утре медицинските сестри ще протестират всеки ден

20 Март 2019 | 17:52 | Агенция "Фокус"
София. Медицинските сестри обявиха, че от утре започват да протестират всеки ден, защото не са сигурни, че обещанията, които им дава министър Ананиев ще се изпълнят. Това стана ясно след среща на медицинските сестри със здравния министър Кирил Ананиев, предаде репортер на Агенция „Фокус“ . В София медиците ще се съберат пред сградата на Министерството на здравеопазването в 15.00 часа.
Агенция „Фокус“ припомня: На 1 март медицински сестри от редица градове в страната започнаха протест срещу лошите условия на труд и ниското заплащане в сектора. Тогава ръководството на здравното министерство покани на среща представители на недоволните медици, в която да бъдат изяснени техните искания. Двете страни се споразумяха да си дадат срок от 20 дни. За това време се очакваше отпуснатите за общинските и областни болници 30 млн. лв. да достигнат до тях. В този период да се види до каква степен средствата биха могли да решат проблемите със заплатите на медицинските специалисти, след което отново да се проведат преговори. Според здравния министър Ананиев исканията на медицинските служите са напълно справедливи. По думите му обаче техните възнаграждения зависят от положения труд, обема на реализираната дейност, степента на натоварване на отделните структури и постигнатите резултати. Той отбеляза, че е подписан колективен трудов договор, в който са залегнали параметрите на възнагражденията. Кирил Ананиев подчерта, че отделно от това Министерството на здравеопазването работи за подпомагане на държавните и общински болници, така че да бъде възможно увеличаването на възнагражденията на работещите в тях.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Предвиждаме приемът за медицински сестри да бъде увеличен със 150 души и държавата да изплаща стипендии по специалност обща медицина и педиатрия

Министър Кирил Ананиев: Предвиждаме приемът за медицински сестри да бъде увеличен със 150 души и държавата да изплаща стипендии по специалност обща медицина и педиатрия

20 Март 2019 | 17:51 | Агенция "Фокус"
София. Предвиждаме приемът за медицински сестри да бъде увеличен със 150 души и държавата да изплаща стипендии по специалност обща медицина и педиатрия. Това каза по време на пресконференция министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след среща с представители на медицинските сестри, предаде репортер наАгенция „Фокус“. „Целта на срещата с протестиращите медицински сестри е поетият от мен ангажименти на 1 март. Аз обещах на този ден да им представя информация и анализ, който сме направили на база от получените материали от РЗИ от болниците в цялата страна“, обясни Ананиев.
Той смята, че е необходимо анализът да бъде разширен не само за възнагражденията, но и да включва човешкият ресурс, който обслужва лечебните заведения. „Анализът показва, че наистина имаме проблем със сестрите. На базата на данните от 2015, 2016 г., 2017 г. в България има около 420 сестри на 100 хил. души население. Ние сме на пред последно място, след нас са само Гърция“, обясни той. По думите му средното съотношение е 820 сестри на 100 хил. души население. "Направихме първи стъпки. На първо място заедно с министъра на образованието и науката е предвидено да бъде увеличен приемът на сестрите с 150 души и това да бъде трайна тенденция за напред. Освен това, държавата ще поеме изплащането на стипендиите по специалност обща медицина, педиатри“, отбеляза той, като припомни, че досега медиците са си заплащали обучението и са нямали интерес към тях.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Специалистите по здравни грижи ще проведат мирен протест пред Общината на 21 март

Варна: Специалистите по здравни грижи ще проведат мирен протест пред Общината на 21 март

20 Март 2019 | 17:46 | Агенция "Фокус"
Варна. Специалистите по здравни грижи ще проведат мирен протест пред Община Варна на 21 март. Той ще се състои от 15.00 часа. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна Райна Бояджиева, председател на Регионалната колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи във Варна. По думите й организацията подкрепя протестните действия. „Нашата съсловна организация застава зад тези прости, които се организират от колегите и, ако и този път не бъдем чути, то със сигурност вълна от протести ще бъде залята в цялата страна. Не, че правим някакви заплахи, но това са очакванията и това ще се случи. Това, което искаме и за пореден път желаем да бъдем чути, е че трябва да има политическо съгласие и политическа воля за едни достойни възнаграждения и за едни добри условия на труд за колегите“, заяви Райна Бояджиева.
Тя посочи, че според здравните специалисти, е недопустимо техни колеги от Варна да получават между 560 и 600 лв. заплата, както и да се налага те да работят на две или повече места. Райна Бояджиева обясни, че независимо от лечебното заведение или получаваното месечно възнаграждение, всички работещи в сферата на здравеопазването трябва да се включат в активните действия.
Бояна АТАНАСОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев ще даде пресконференция в Министерството на здравеопазването

Министър Кирил Ананиев ще даде пресконференция в Министерството на здравеопазването

20 Март 2019 | 13:45 | Агенция "Фокус"
София. От 17.00 часа в Министерството на здравеопазването министър Кирил Ананиев ще даде пресконференция във връзка с исканията на медицинските сестри и изпълнението на ангажиментите, поети към тях. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Медицинските специалисти в града организират нов протест на 21 март

Кюстендил: Медицинските специалисти в града организират нов протест на 21 март

20 Март 2019 | 11:07 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Медицинските специалисти в Кюстендил организират нов протест, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Протестът се организира в една от социалните мрежи. Той е насрочен за 21 март от 12.00 часа в двора на болницата, очаква се на него да присъства и Мая Манолова, омбудсман на Република България. Сред исканията на медицинските специалисти са без търговски дружества в здравеопазването, както и еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи независимо от местоработата или собствеността на болницата – две минимални работни заплати за страната. Допълнителните възнаграждения и техните размери да са с регламентирани правила. Връщане на медицинските стандарти и други.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Спрете натиска върху медицинските специалисти

Омбудсманът Мая Манолова: Спрете натиска върху медицинските специалисти

19 Март 2019 | 10:11 | Агенция "Фокус"
София. Спрете натиска върху медицинските специалисти. Това се посочва в позиция на националния омбудсман Мая Манолова във връзка с информация за упражнен натиск и психически тормоз над професионалисти по здравни грижи, заради участието им в протестни действия.
Професионалисти по здравни грижи от цялата страна потърсиха помощта на омбудсмана на Република България, за това че над тях се упражнява психологически тормоз, заради участието им в националния протест за по-добро заплащане и по-добри условия на труд.
"Получих съобщения за отправени заплахи и предприети действия срещу организатори и участници в протестите от гр. София, гр. Варна, гр. Бургас, гр. Пазарджик, гр. Монтана, гр. Казанлък, гр. Габрово, гр. Велинград и др.", казва Манолова.
Предоставени са данни, включително аудиозаписи, за директни заплахи за уволнение, както и за други прояви на натиск. На следващия ден след участие в протеста, медицинска сестра е била командирована от ръководството на една столична университетска болница в друга болнична структура, без да бъдат предупредени преките ѝ началници за това, без да е инструктирана за новото работно място, а друга сестра в същата болница е заплашена с уволнение, неизвестни на какво законово основание.
"Има и сигнали, че в някои случаи, представители на местната власт са се опитвали да окажат въздействие на протестиращите медицински работници", посочва Манолова.
"Като омбудсман подкрепям исканията на медицинските специалисти, намирам ги за напълно справедливи и настоявам да бъде намерен механизъм за гарантиране на техните трудови възнаграждения, осигуряването на нормални условия на труд, както и за разглеждане на останалите проблеми и искания", казва още тя.
"Намирам за абсолютно недопустимо оказването на натиск под каквато и да е форма срещу хора, протестиращи в защита на своите права и професионални интереси. В този случай е без никакво значение дали административните ръководители споделят или не исканията на протестиращите.
Свободата на изразяване и правото на протест са закрепени в чл. 39 и чл. 43 от Конституцията на Република България. Искам да обърна внимание на всички, които са си позволили да посегнат на тези конституционни права, че такъв тип действия противоречат на Конституцията, поради което някои от тях са обявени за престъпления в Наказателния кодекс", добавя омбудсманът.
"Като омбудсман на Република България, отчитайки особената обществена опасност на подобен тип деяния, които заплашват или обезкуражават гражданите да упражняват конституционните си права, ще поискам от прокуратурата да извърши проверка и да предприеме съответните законни действия.
Призовавам министъра на здравеопазването да излезе с официална позиция, в която ясно и недвусмислено да осъди посегателството върху гражданските права на протестиращите професионалисти по здравни грижи, като по този начин разсее всякакви съмнения, че явно или мълчаливо стои зад тях", казва още Манолова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Медицинските сестри  от града отново излизат на протест на 21 март

Сливен: Медицинските сестри от града отново излизат на протест на 21 март

18 Март 2019 | 12:51 | Агенция "Фокус"
Сливен. Протест на медицинските сестри ще се проведе в Сливен на 21 март. Това съобщи пред Радио „Фокус“ – Сливен Надежда Маргенова, един от организаторите на събитието.
Протестът е насрочен за 15.00 часа пред сградата на Община Сливен. Вече е получено разрешение, заявени са 100 участници. „Надяваме се да съберем повече хора, не само медицински работници, но и хора,които ни подкрепят“, заяви Маргенова.
На митинга ще бъдат прочетени декларация с исканията на медицинските работници, както и декларации от подкрепящи ги пациентски организации.
В небето над Сливен ще бъдат пуснати сини балони, като символ на медицинските сестри, напуснали системата или страната.
Това е втори протест на медицинските специалисти в Сливен. Исканията им остават същите – достойно заплащане и подобряване условията на труд.
Идеята в Сливен да има палатков лагер няма да се реализира, заради натоварения график на медицинските сестри, много от които работят на две места, посочи Маргенова и допълни, че специалисти от Сливен ще се присъединят към своите колеги в палатковия лагер в столицата.
Специалистите по здравни грижи настояват за еднакви стартови възнаграждения, в размер на две минимални работни заплати, почасово заплащане на нощния труд, допълнително възнаграждение за работата в спешно или интензивно отделението и добавяне на клас за прослужено време в размер на 1.2 % годишно. Сестрите се обявяват още за отпадане на търговския статут на болниците, за връщането на медицинските стандарти, както и за промяна в категорията труд и възможност за регламентирана сестринска и кинезитерапевтична практика. В декларацията, изпратена и до премиера Бойко Борисов, се настоява също Колективният трудов договор да е задължителен за всички структури в системата, а не да има пожелателен характер.
Людмила ЙОРГОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: Омбудсманът Мая Манолова присъства на протеста на медицинските специалисти в Казанлък

Стара Загора: Омбудсманът Мая Манолова присъства на протеста на медицинските специалисти в Казанлък

14 Март 2019 | 15:42 | Агенция "Фокус"
Казанлък. Омбудсманът Мая Манолова се срещна с протестиращите специалисти по здравни грижи в МБАЛ "Д-р Хр. Стамболски" в Казанлък, предаде кореспондент на Радио "Фокус". Пред омбудсмана медицински сестри, клинични лаборанти, рентгенови лаборанти, акушерки, рехабилитатори и физиотерапевти поставиха своите искания. Сред тях са такива за еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи независимо от местоработата или собствеността на болницата – две минимални работни заплати за страната, без търговски дружества в здравеопазването, допълнителните възнаграждения и техните размери да са с регламентирани правила, в зависимост от натовареността, връщане на медицинските стандарти, заплащане на нощен труд, допълнително заплащане за работа в Спешно и ОАИЛ, клас прослужено време 1.2 процента на година, КТД на национално ниво да бъде задължителен за всички структури в здравеопазването, промяна в категорията труд и др.
Мая Манолова изрази своята съпричастност към протестиращите. "Стоя твърдо зад вашите искания и ще ви подкрепям докрай, докато бъде удовлетворено искането за справедливо заплащане на вашия труд – минимум 900 лв. Дълги години този проблем е неглижиран и на него се е гледало несериозно", каза тя.
На протеста бе прочетена декларация с исканията на специалистите по здравни грижи. Прочетен бе и част от отговора на кмета на община Казанлък Галина Стоянова по повод поставени питания от страна на медицинските специалисти, от който става ясно, че през 2019 година в МБАЛ „Д-р Христо Стамболски” ще влязат свежи близо 1 млн. 500 хил.лв.
На протеста присъства и зам.-кметът Лилия Цонкова, която обясни на протестиращите, че Общината прави каквото е в нейните правомощия и възможности, за да подпомогне общинската болница. Тя обърна внимание на това, че от 2013 година до сега е направено много по отношение на саниране на болничното заведение, което води до намаляване на стопанските разходи, оборудване на отделенията, изплащане на стари задължения, подпомагане на лекари – стажанти в болницата и др.
Общественият посредник на Казанлък Гинка Щерева заяви пред протестиращите, че МБАЛ „Д-р Христо Стамболски” обслужва населението на пет общини, освен Казанлък и на общините Павел баня, Мъжлиж, Гурково, Николаево. В този смисъл тя подчерта, че от години се настоява останалите общини, които здравното заведение в Казанлък обслужва, да подпомагат дейността му, но до момента без резултат.
Утвърдения бюджет за здравното заведение в Казанлък за 2019 е 6 млн.835 хил. 838 лв. или от Здравната каса бюджета му спрямо предходната година е увеличен с 325 хил 324 лв.
Славяна ГАЙДАРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пороен дъжд наводни Капалъ чарши. 17 август 2019 година
Пороен дъжд наводни Капалъ чарши. 17 август 2019 година

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.