НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:05


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Голос Ислама“ (Русия): Сърбите си играят с огъня на Балканите

„Голос Ислама“ (Русия): Сърбите си играят с огъня на Балканите

12 Април 2019 | 07:07 | Агенция "Фокус"
Сараево. Ескалацията на междуетническото напрежение в Босна и Херцеговина (БиХ), чиято военна фаза бе замразена с подписването на Дейтънския мирен договор, отново започва да засяга въпросите на мира и войната, която може да избухне във всеки един момент в този регион, коментира руското електронно издание „Голос Ислама“ в материал, представен без редакторска намеса.
Конкретно, Милорад Додик, фактическият владетел на т.нар. Република Сръбска (РС), който я представлява в колективното президентство на БиХ, обяви плановете за създаване на резервен състав на полицията на РС. Трябва да е ясно, че тази т.нар. полиция фактически е легално прикритие за създаване на въоръжени сили на федералната единица, което, според условията на Дейтънския мирен договор, не е позвеолено и чиято численост трябва да бъде ограничена,. Създаването на резервен състав на тази „полиция“ не нарушава директно тези ограничения, тъй като тъй като нейните членове няма да бъдат нейни действащи служители. При това те ще бъдат готови за незабавно въвеждане в действие при необходимост, което в условията на БиХ може да бъде само война, за която за тях ще бъдат запазени съответстващото въоръжение и екипировка.
Но открито въоръжаващият своето парадържавно формирование Додик се опитва да прехвърли отговорността от болната глава на здравата. Преди броени дни той заяви, че ръководството на водещата общонационална организация на мюсюлманите-бощняци – Партията на демократическото действие (ПДД), е започнало да съставя списъци на мюсюлмани, участвали в миналата война, с тяхната спецификация по родове войски, военни професии, фронтове, на които са воювали и т.н. Ръководството на партията в лицето на нейния лидер Бакир Изетбегович и представителя на бошняците в Президиума на БиХ Шафик Джаферович нарече тези заявления „абсолютна безсмислица“, целяща да демонизира мюсюлманите в стила на пропагандата на Милошевич и оправдание за агресивните действия и планове на самия Додик.
А той дори не ги крие – наскоро в интервю пред сръбската медия „Еспресо“ той представи карта на „новата сръбска държава“, включваща в себе си освен международно признатата територия на Сърбия, територията на РС от БиХ, част от Черна гора и Косово.
По същество, Додик продължава делото на своите предшественици в строителството на „Велика Сърбия“, осъдени за военни престъпления от Хагския трибунал: Слободан Милошевич, Радован Караджич и Ратко Младич. Наистина, получавайки удар в лицето в миналата война, адептите на „Велика Сърбия 2.0“ съществено са намалили своите апетити – сега те не претендират за цялата Черна гора и Косово и се „задоволяват“ само с техните населени от сърби части, а освен това не са заинтересовани в парче от Хърватия, която бе очистена от сръбската окупация в резултат от операция „Буря“ през 1995 година.
Напротив, в момента великосърбите се опитват активно и небезуспешно да привлекат към своите нови авантюри в БиХ именно хърватите. Показателна в този смисъл бе визитата във вторник на икономическото изложение в Мостар, организирано от Драган Чович (лидер на босненските хървати – бел. прев.), който се обявява за отделяне на хърватската част от Федерация БиХ по примера на РС, не само на Додик, но и на президента на съседна Сърбия Александър Вучич – като босненските национални лидери игнорираха това събиране.
Във връзка с това си струва да припомним неотдавнашния скандал, дължащ се на провала на хърватските разузнавателни служби, които проведоха мащабна кампания за набиране на мюсюлмани в БиХ, за да ги представят като „ислямски терористи“ и Босна като център на такива елементи в Европа.
Всички тези събития се нареждат в една редица, която е възможно да се превърне във фронтова линия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sarajewo Times (Босна и Херцеговина) : Новото тричленно председателство и провело само една сесия след изборите

Sarajewo Times (Босна и Херцеговина) : Новото тричленно председателство и провело само една сесия след изборите

11 Април 2019 | 11:32 | Агенция "Фокус"
Сараево. Действащото председателство на Босна и Херцеговина (БиХ) в лицето на Милорад Додик, Шефик Джаферович и Желко Комшич е провела само една редовна сесия от края на мандата на предишното председателство на 20 ноември миналата година. Сесията се е провела на 12 декември, което означава, че е първата и последната сесия, пише босненското англоезично издание Sarajevo Times.
Като отговорен за подобна ситуация, член на председателството на БиХ, Шефик Джаферович, определи президента Милорад Додик.
„Председателството на БиХ не е провело редовна сесия от декември миналата година, въпреки че сесиите обикновено се провеждат на всеки 14 дни, като десетки материали очакват решението на председателството. Въпреки че Додик трябва да го направи, той не е насрочил специална сесия по моята конкретна молба, с искане председателството да заеме официална позиция относно продължаването на строителството на моста Пелиешац и да изготви становище относно информацията за вербуването на граждани на БиХ от Хърватската агенция за сигурност и разузнаване и да се разгледат възможни дипломатически мерки ”, подчерта Джаферович.
Додик, от друга страна, твърди, че не вижда причината председателството да проведе среща по друг въпрос, докато не бъде решен въпросът за мандата на Съвета на министрите на БиХ.
„Важно е само другите двама членове на председателството да се споразумеят да проведат сесията и да я завършат. Не е необходимо да се насрочва заседание, на което те няма да вземат решение по въпроса. Когато сме съгласни и когато искат да решат, мога да организирам сесия всеки избран от тях ден ”, каза наскоро Додик.
Председателството на БиХ проведе само две извънредни заседания на 18 декември и на 8 март тази година. Първата беше за уволнението на много посланици на БиХ, а другата поиска информация от Министерството на сигурността на Босна и Херцеговина относно твърденията за дейността на Агенцията за сигурност на Република Хърватия и на хърватското генерално консулство в Босна и Херцеговина.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фонд за стратегическа култура“: Как англосаксите се опитват да предотвратят „злонамереното влияние на Русия" на Балканите

„Фонд за стратегическа култура“: Как англосаксите се опитват да предотвратят „злонамереното влияние на Русия" на Балканите

13 Март 2019 | 19:43 | Агенция "Фокус"
Сараево. Електронното издание на руското аналитично списание „Фонд за стратегическа култура“ публикува статия за ситуацията в Босна и Херцеговина, която шест месеца след изборите все още няма формирано правителство. Материалът е под заглавие „Как англосаксите се опитват да предотвратят „злонамереното влияние на Русия" на Балканите“.
Встъпилият в длъжност член на Тристранното председателство на Босна и Херцеговина (БиХ) Милорад Додик не може да сформира Съвета на министрите поради пречките, поставени от лидерите на босненските мюсюлмани. В центъра на противоречието стои въпросът за отношението към НАТО.
Миналия уикенд политиците и журналистите, представляващи интересите на бошняците, отново вдигнаха шум по повод на възпоменателните събития, проведени във Вишеград (Република Сръбска) в чест на годишнината от задържането на лидера на сръбските четници, генерал Драголюб Михайлович, от партизаните по време на гражданската война от 1941-1944 година в Югославия. Събраха се много хора – не само от Босна, но и от Сърбия. Участниците, отдавайки почит на паметта на генерала, скандираха известния четински лозунг „Бог подкрепя сърбите!".
В отговор един от лидерите на босненската мюсюлманска общност Бакира Хашешич подаде жалба до правоохранителните органи на страната, в която подчерта, че границата на БиХ може да бъде пресечена от идващи от Сърбия хора „под формата на военнопрестъпници“. Мюсюлманската „Партия на демократично действие“ на Бакир Изетбегович от своя страна призова прокуратурата на БиХ да започне производство срещу организаторите на подобни събития и да ги забрани като разпространяващи „междуетническа и междурелигиозна нетърпимост". А „Демократичният фронт“ на хърватския член на Президиума Желко Комшич призова за арест на участниците в срещата във Вишеград.
Целият този шум изглежда бе вдигнат, за да отвлече вниманието от важно обстоятелство – шест месеца след изборите, Босна и Херцеговина все още е без правителство. На Запад се опитват да изкарат Русия виновна за ситуацията. В рамките на посещението си в Загреб на 8 март заместник-помощник държавният секретар на САЩ по европейските и евроазиатските въпроси Матю Палмър обвини Москва, че се опитва да „посее хаос и недоверие" на Балканите, да саботира споразумението между Атина и Скопие, и да разгневи босненските сърби...
„Всички тези обвинения срещу Москва се дължат на позицията на Република Сръбска (РС) и Сърбия, които не искат да се присъединят към НАТО", заяви президентът на Република Сръбска Милорад Додик. „Всъщност много от откровено лошите събития, които се случиха на Балканите през последните сто години, са свързани преди всичко с политиката на британците и американците, които се опитват да намалят влиянието на сръбското мнозинство на полуострова. Англичаните отделиха шест милиона паунда за борба със „злонамереното влияние на Русия“, а американците правят същото чрез своите фондове и разузнавателни центрове, които създадоха в Сараево, Подгорица и Тирана. Те съставиха и списък от триста жители на РС и Сърбия, които разпространяват това „злонамерено влияние”. Но нищо няма да се промени, РС няма причина да подкрепя пътя към НАТО - блокът, който ни бомбардира преди двадесет години. От това ще загубим нашето национално достойнство и суверенитет, както и възможността да изградим приятелски отношения с редица държави“.
Междинният резултат от борбата на англосаксите с влиянието на Русия на Балканите вероятно е, че вече половин година в БиХ не могат да формират правителство, което според резултатите от изборите трябва да включва представители на победилия в РС и оглавяван от Додик „Съюз на независимите социалдемократи“ (СНСД). Представители на Демократичната партия на Изетбегович блокираха съставянето на нов кабинет. Причината, както вече беше споменато, са принципните различия в Президиума на Босна и Херцеговина по въпроса за НАТО.
„Интеграцията в НАТО и Европейския съюз е основната цел на външната политика на Босна и Херцеговина”, заяви Шафик Джаферович, босненският член на Тристранното председателство, в рамките на среща с новия американски посланик в Сараево Ерик Нелсън. „И благодарим на САЩ, че ни подкрепиха по пътя“. Въпреки това, той очевидно избързва с подобни изявления.
„Народът на Република Сръбска избра военния неутралитет“, казва Милорад Додик. „Уважавам това решение. Всички стъпки към интеграция в НАТО няма да получат подкрепата ми". В резултат на това, коментира вицепредседателят на СНСД Никола Шпирич, „ние продължаваме да следваме пътя на вътрешните конфликти и самоунищожение”.
Представители на босненските мюсюлмани чакат, губят време. Те изнудват сръбската страна, не предлагат свои кандидати в правителството и не допускат сръбските опоненти, противопоставящи се на членството на страната в НАТО. Още в началото на миналата година Милорад Додик каза: „Нямаме право да забравяме хилядите бомби и смъртни случаи в Сърбия и Република Сърбия. Членството в НАТО би било унижение за всички сърби без изключение".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Милорад Додик: Ако има зловредно влияние на Балканите, то е британско, а не руско

Милорад Додик: Ако има зловредно влияние на Балканите, то е британско, а не руско

9 Март 2019 | 12:46 | Агенция "Фокус"
Сараево. „Ако има зловредно влияние на Балканите, то е британско, а не руско,“ заяви председателят на председателството на Босна и Херцеговина (БиХ) Милорад Додик, цитиран от белградското радо “Б92“.
„Много от лошите неща, които се случваха тук през последните векове, бяха свързани именно с неблагоприятното влияние на анти-сръбската политика, най-вече на британците, които упорито се опитват да ограничат влиянието на сърбите, като мнозинство. И всички тези обвинения срещу Москва са за да може Сърбия и Република Сръбска (РС, сръбска общност в Босна и Херцеговина) да влязат в НАТО, каза Додик пред белградския всекидневник "Вечерне Новости".
Що се отнася до натиска върху РС и Сърбия да се откажат от военния си неутралитет, Додик заяви, че този натиск "няма да изчезне и ще стане по-силен".
"Но всичко е напразно. Британците са одобрили шест милиона лири, за да се борят срещу" злокобното влияние "на Русия, а американците правят същото. В Сараево, Подгорица и Тирана има разузнавателни центрове. Съставиха списък от 300 души от Сърбия и РС, за които твърдят, че разпространяват руското злокачествено влияние и по този начин бележат целенасочено всички тези хора ”, обясни Додик. Според него позицията на РС към НАТО няма да се промени.
"Сърбите не получават нищо от присъединяването си към НАТО, НАТО определено ще бъде мястото на унищожаването на нашия национален дух и нашата национална идея. А, същият този НАТО само преди 20 години хвърли бомби върху нас, а сега трябва да се радваме да приемем присъединяването - каза Додик.
"Повтарям, че РС няма причина да подкрепя пътя към НАТО, защото ще загубим независимостта и суверенитета си и възможността да изградим приятелства с други страни," каза Додик.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Jutarnji List (Хърватия): Милорад Додик определи Босна и Херцеговина като „карикатура“, тръгнала „по пътя на самоунищожението“

Jutarnji List (Хърватия): Милорад Додик определи Босна и Херцеговина като „карикатура“, тръгнала „по пътя на самоунищожението“

6 Март 2019 | 08:27 | Агенция "Фокус"
Сараево. Членът на Тристранното председателство на Босна и Херцеговина Милорад Додик определи страната си като „карикатура", като допълни, че е тръгнала „по пътя на самоунищожението". Същевременно обаче той увери, че нито той, нито някой в Белград подготвя сценарий за отделяне на Република Сръбска от Босна и Херцеговина, отбелязва електронното издание на водещия хърватски ежедневник Jutarnji List.
„В момента Босна и Херцеговина е като карикатура, бих искал да видя хармонична общност, съставена от два равноправни субекта... Като държава Босна може да оцелее, само ако
(БиХ) виждам като карикатура на страната, и бих искал да се види като хармонична общност, съставена от две равни субекти, където никой никой не отрича, нито някой някой си направи труда да продължим напред. Босна като държава може да оцелее само ако политиците осъзнаят, че страната е сложно устроени и няма перспектива да се превърне в унитарна“, анализира Додик ситуацията.
Той също така увери, че е „прозрачен прагматик, който гледа на Босна и Херцеговина с очите на един реалист" и действа от същите позиции. „Не ме разбират добре, но в крайна сметка това не зависи от мен“, допълни Додидк, като подчерта, че е реалист по отношение на териториалния суверенитет на Босна и Херцеговина, който - съгласно думите му, той не е противоречив, а нефункционален.
Додик обяви, че дава максимален срок от една година, в който заедно с останалите двама членове на Председателството – Шефик Джаферович и Желко Комшич, да се опитат да отклонят страната от „пътя на самоунищожението“. Ако това не се случи, Додик ще подаде оставка и „ще се върна в Баня Лука“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕА Daily (Русия) : Новата реалност на Балканите е сърбо-хърватски съюз в Босна и Херцеговина

ЕА Daily (Русия) : Новата реалност на Балканите е сърбо-хърватски съюз в Босна и Херцеговина

3 Март 2019 | 17:14 | Агенция "Фокус"
Сараево. Сегашният председател на президиума на Босна и Херцеговина , бившият президент на Република Сръбска Милорад Додик в играта си срещу Запада и марионетното ръководство на босненските мюсюлмани, изгражда доста интересни съюзи. И не само традиционно - със Сърбия и Русия, но и с босненски хървати, както и с Турция, пише руската медия EA Daily.
Напоследък в сараевските медии цари объркване: ако преди се стараеха усърдно да оформят образа на врага от Милорад Додик, да извадят фразите, които той е изрекъл от контекста, свободно да интерпретират изявленията и фактите от собствената си история, да търсят снимки, на които той абсолютно винаги трябва да гримасничи , сега дори в заглавията изведнъж са принудени да признаят: Додик казва истината!
Причината за това нетипично признание на централните босненски медии бяха думите на сръбския председател на председателството на Босна и Херцеговина, който каза на откриването на икономическия форум, който се проведе на базата на Икономическия факултет на Университета в Сараево: Турция ни прави отлично предложение за реконструкция и изграждане на пътища и пътна инфраструктура в цялата страна, и от наша страна, ние трябва да бъдем максимално отворени към подобни предложения на Анкара. Струва ли си да се говори още веднъж за пиетета, на който Турция се радва в Сараево и мюсюлманската част на Босна, дори ако по време на турското нахлуване в Сирия местните политици, общественици и студенти записваха видеоклипове в подкрепа на Ердоган? В същото време, на фона на охлаждането на отношенията между Анкара и Вашингтон, уважавани западни, включително и европейски партньори, възприемат позиция срещу такава мащабна инвестиционна експанзия на Турция в Босна не само с предпазливост, но и с враждебност и до такава степен, че дори неофициалният лидер на мюсюлманската общност Бакир Изетбегович реши да не прави преждевременни изявления. Додик не само одобри предложението на Ердоган, но и не спести нищо по адрес на Европейския съюз: той каза, че все повече млади граждани напускат Хърватия всяка година и тя е член на ЕС. Затова Босна не трябва да живее от обещанията на Запада, а да сътрудничи с онези, с които е полезно.
И за да отговори на тези въпроси, Милорад Додик е готов да направи различни съюзи, без да жертва собствените си принципи. Така например, в отговор на друга словесна атака на Изетбегович и неговия екип, които заплашваха да оспорят името на Република Сръбска в Конституционния съд - каза , че ако се съгласи да смени името на образуванието, то ще е "Западна Сърбия". В същото време лидерите на босненците не само не се притесняват, но и изглеждат доста доволни от факта, че на територията на мюсюлманско-хърватската федерация сърбите са в открито дискриминирана позиция.
"Федералните власти правят всичко възможно сърбите в мюсюлманско-хърватската федерация да се чувстват несигурни", коментира наскоро Игнат Симич, председател на Федерацията на общинските сдружения на бежанците и разселените лица. „Понякога ми се струва, че незаконните чуждестранни мигранти имат много повече права от сръбските репатрирани“..
Интересен е съюзът ... с лидера на босненските хървати, по-рано член на Президиума на БиХ, ръководител на Хърватския демократичен съюз, Драган Чович. Да, и двамата политици успяха да преодолеят стената на омразата и взаимното отхвърляне, които разделят народите им по време на Втората световна война, а техният съюз се оформи още преди десетилетие. В началото на февруари лидерите Додик и Чович подписаха споразумение в Мостар, което босненските хървати смятат за свой капитал, споразумение за сътрудничество между двете политически сили. Ясно е, че сътрудничеството, както често се случва на Балканите, е насочено не само в името, но и срещу някого. В този случай е ясно, че то е срещу лидера на Босна Бакир Изетбегович и неговите унитаристи.
Защо Милорад Додик се нуждае от съюз с хърватите е съвсем разбираемо - да отслаби мюсюлманите от Сараево, които, с подкрепата на западните куратори, искат да превърнат бошняците в доминираща и почти държавотворна етническа група в БиХ и да унищожат Република Сръбска като такава. Междувременно те всъщност са блокирали създаването на ново правителство, което трябва да бъде сформиран с участието на министри от победителя в Република Сръбска. Но бившият премиер, представител на партията "Изетбегович" ("Партията на демократичното действие") Денис Звиздич всъщност блокира създаването на ново правителство, като твърди, че предишният съвет на министрите все още има нерешени проблеми. Любопитно е, че върховният представител на ООН не забелязва разгръщането на беззаконието. Коя работа е толкова незавършена е съвсем разбираемо: наскоро той проведе пресконференция, на която с удоволствие докладва, че БиХ е отговорила на всичките 3 897 въпроса на Европейската комисия на 23 хиляди страници, свързани с получаване на статут на кандидат в ЕС, пише медията.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Dnevno (Босна и Херцеговина): Хърватски дипломат обвини Желко Комшич за отстраняването си от пост

Dnevno (Босна и Херцеговина): Хърватски дипломат обвини Желко Комшич за отстраняването си от пост

18 Февруари 2019 | 08:53 | Агенция "Фокус"
Сараево. Посланикът на Босна и Херцеговина при ООН Ивица Дронжич написа прощално писмо до генералния секретар на международната организация Антониу Гутериш, в което твърди, че отстраняването му от поста е отмъщение на члена на Тристранното председателство Желко Комшич, отбелязва електронното издание на сараевския вестник Dnevno.
В текста Дронжич изразява съжаление за прекратяване на мандата му и изтъква причините за уволняването му. „След общите избори в Босна и Херцеговина, проведени през октомври миналата година, новоизбраният хърватски член на председателството, когото босненците избраха в резултат на дупка в Конституцията и Закона за изборите... той отзова всички хървати, които са служили като посланици и генерални консули, общо 11, само заради тяхната националност, а аз случайно бях един от тях, въпреки че имах безупречна дипломатическа кариера, която продължи повече от 32 години“, пише Дронжич в писмото си до Гутериш.
Дипломатът увери, че е служил Босна и Херцеговина с гордост и чест и отбеляза, че ще се окаже един от постоянните представители на ООН с най-кратък мандат – пет месеца.
Комшич, който според някои хървати е нелегитимен член на Председателството на Босна и Херцеговина, бе избран на последните избори. Едно от първите му решения беше отстраняването от длъжност на 11 хърватски посланици, назначени от неговия предшественик Драган Чович, припомня изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич: Учудва ме, че не искат и Сърбия да си смени името

Ивица Дачич: Учудва ме, че не искат и Сърбия да си смени името

26 Януари 2019 | 16:20 | Агенция "Фокус"
Белград. Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич заяви в събота, че инициативата на най-голямата партия на босненските мюсюлмани – „Партията на демократическото действие“, за промяна на името на Република Сръбска не може да завърши успешно, защото противоречи на Конституцията на Босна и Херцеговина (БиХ), предава скопското електронно издание „МКД“.
Той добави, че инициативата противоречи и на Дейтънския мирен договор, а всичко това представлява продължение на деструктивната антисръбска политика. „Учудва ме, че не искат и Сърбия да си смени името“, заяви Дачич.
Дипломатът добави, че Дейтънският договор е международно признат документ и че промяната на името на Република Сръбска по никакъв начин не е тема, по която може да се говори. „Нужна е промяна на Конституцията, но не може да се направи нищо без съгласието на трите народа и двата ентитета“, каза сръбският министър.
Дачич заяви, че подобни идея се използват с пропагандистка цел и за дестабилизация на БиХ. „Това е продължение на деструктивната политика и няма да излезе нищо от него“, подчерта той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sarajevo Times: Какво каза Милорад Додик на Владимир Путин на срещата им в Белград?

Sarajevo Times: Какво каза Милорад Додик на Владимир Путин на срещата им в Белград?

21 Януари 2019 | 10:42 | Агенция "Фокус"
Белград. По време на официалната визита на руския президент Владимир Путин в Сърбия, председателят на Президиума на Босна и Херцеговина (БиХ) Милорад Додик използва възможността да проведе кратка среща с руския лидер, пише електронното издание Sarajevo Times.
В хода на краткия им разговор, Додик се е оплакъл, че правителството на БиХ се забавя от действията на бошняците и условието, което те поставят, страната да започне процеса за присъединяване към НАТО.
В началото на срещата Путин е поздравил лидера на босненските сърби за избирането му в Президиума на БиХ и е изразил желанието на Русия да се приложат вече договорените проекти между страните.
„В БиХ винаги нещо е под условие. Условието на бошняците за формиране на правителство е да приемем членството в НАТО, на което ние твърдо се противопоставяме, така че реализацията на изборните резултати ще се забави“, е заявил от своя страна Додик.
Той е подчертал, че реализацията на съвместните проекти в сферата на енергетиката е в ход.
Лидерът на босненските сърби е изтъкнал важността на това да се продължи производството на петролната рафинерия в Брод, както и участието на руските компании в реконструкцията на два ТЕЦ-а в БиХ.
Желка Цвиянович, президент на Република Сръбска (РС – сръбската част на БиХ), от своя страна, заяви, че има много съвместни проекти с Русия и е важно да бъде запазено доброто разбирателство между страните, за да се разшири сътрудничеството.
По-рано Додик съобщи, че е в Белград на частна визита, а не като председател на тричленното Президентство на БиХ, но на срещата с Путин зад гърба му беше знамето на Босна.
По този начин лидерът на босненските сърби продължи да демонстрира несъгласието си с присъединяването на БиХ към Северноатлантическия алианс, отбелязва изданието.
На 9 януари Държавният секретар на САЩ Майк Помпео изпрати писмо до членовете на Президиума на БиХ, в което ги призова да приемат Годишната национална програма за БиХ, която НАТО предложи след последните си решения по този въпрос.
В посланието си до босненските власти, Помпео отбелязва, че Комисията за интеграция на Алианса е приела Ежегодния национален план и призовава Сараево да започне да работи по него възможно най-скоро, припомня Sarajevo Times.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бивш президент на Хърватия: Посещението на Драган Чович в Баня Лука беше срам за всички, които гласуваха за него

Бивш президент на Хърватия: Посещението на Драган Чович в Баня Лука беше срам за всички, които гласуваха за него

10 Януари 2019 | 09:30 | Агенция "Фокус"
Загреб. „Вече нищо от това, което прави Драган Чович не е изненадващо, защото той отдавна има споразумение с Милорад Додик за разделянето на Босна и Херцеговина (БиХ)“, заяви Стипе Месич, бивш президент на Хърватия, относно присъствието на лидерите на Християн-демократичния съюз на БиХ (ХДЗ БиХ) на честванията по случай Деня на Република Сръбска (РС) в Баня Лука в сряда, пише електронното издание Sarajevo Times.
Месич подчерта, че празненствата на 9 януари са анти-конституционен акт, защото Конституционният съд на БиХ е отсъдил така по-рано.
„Конкретно, РС е основана след подписването на Дейтънския договор и тази дата няма нищо общо с РС и всички, които са участвали в честванията на този ден, по този начин казват също мнението си за БиХ“, заяви бившият държавен глава пред Vijesti.ba.
Той отбеляза, че Додик не крие, че е противник на БиХ и го показва публично, докато Чович е по-сдържан, докато е сред хора, които искат оцеляването на страната.
„Но, когато е с хора, които споделят неговото мнение, а това е партията на Додик, тогава той е много честен. Неговата истинска политика е разделянето на БиХ“, добави Месич.
Бившият хърватски президент вярва, че визитата на Чович в Баня Лука е срам за всички, които са гласували за избирането му в Президиума на БиХ.
„Това е срам за всички, които се застъпиха той да е член на Президиума на БиХ от хърватския народ“, заключи Месич.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Най-малко един загинал и десетки ранени след пожар в японска аниме компания. 18 юли 2019 г.
Най-малко един загинал и десетки ранени след пожар в японска аниме компания. 18 ...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.