НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:33


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

AFP: Изправят пред съда каталунския президент Ким Тора заради неподчинение

AFP: Изправят пред съда каталунския президент Ким Тора заради неподчинение

12 Юли 2019 | 16:34 | Агенция "Фокус"
Барселона. Сепаратистският президент на Каталуния Ким Тора ще бъде съден за неподчинение, след като отказа да премахне символите на своето движение от обществени сгради, съобщи висшия съд на испанския регион, предава AFP.
Най-висшият трибунал на Каталуния заяви в изявление, че ще започне производство срещу Ким Тора "за престъплението неподчинение", но не съобщи кога ще образува делото срещу него.
Прокурорите в региона на Североизточна Испания призоваха на Тора да му бъде забранено да заема публична длъжност в продължение на 20 месеца, което ще направи невъзможно той да остане президент на региона.
През март испанските избирателни власти наредиха на Тора да премахне сепаратистките символи от обществените сгради, за да уважава институционалния неутралитет преди парламентарните избори.
Те се противопоставиха по-специално на банер пред сградата на централното правителство на региона, в който се чете „Свобода за политически затворници и изгнаници“ до жълта лента, показваща подкрепа за задържаните каталунски сепаратистки лидери.
Каталунското правителство игнорира два крайни срока, за да свали банера, преди най-накрая да го направи непосредствено преди планирана полицейска намеса.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АFP: Прокурорът нарече опита за отцепване на Каталуния „преврат“

АFP: Прокурорът нарече опита за отцепване на Каталуния „преврат“

4 Юни 2019 | 21:53 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Опитът за отцепване на Каталуния от 2017 г. беше "държавен преврат", целящ да "унищожи испанската конституция", заяви прокурорът Хавиер Сарагоса в заключителната си пледоария по делото на 12 сепаратисти в Мадрид, цитира думите му AFP
Сарагоса каза пред Върховния съд, че "държавният преврат" е опит да се замени правния ред чрез незаконни средства.
Каталунските сепаратистки лидери са съдени от 12 февруари заради ролята си в организирането на референдум за отцепване, въпреки съдебната забрана, последвана от декларация за независимост през октомври 2017 г.
Девет от 12-те се намират в затвора и са смятани за "политически затворници" от привърженици на независимостта в североизточния район - твърдение, категорично отхвърлено от Сарагоса.
"Не преследваме политически мнения", каза той.
„Обвиняемите са подсъдими за това, че "се опитали да унищожат испанската конституция от 1978 г.", използвайки "насилие, когато е било необходимо", добави той.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: Каталунският парламент блокира избора на испанския премиер за председател на Сената

El Pais: Каталунският парламент блокира избора на испанския премиер за председател на Сената

17 Май 2019 | 09:30 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Каталонският парламент гласува срещу назначаването на Микел Икета, дългогодишен лидер на Каталонската социалистическа партия, за председател на Сената, съобщава испанският национален ежедневник El Pais, като припомня, че кандидатурата му бе издигната от премиера Педро Санчес.
Икета получи 25 гласа "за", 65 "против" и 39 "въздържали се", въпреки предупрежденията на Санчес, че ако кандидатурата му не бъде одобрена, ще се стигне до нарушаване на добрия тон между Мадрид и Барселона.
Сепаратистките партии "Заедно за Каталуния", Каталунската републиканска левица и крайнолявата антикапиталистическа "Популярна кандидатура за единство" Купата обявиха преди заседанието, че ще гласуват срещу Икета. Така стана ясно, че той няма да може да заеме пост в Сената или да бъде назначен за негов председател.
По-рано тази седмица Санчес предупреди, че отказът за назначението на Икета ще представлява "вето върху социалната хармония, взаимното разбирателство и диалога". Преди гласуването в четвъртък самият Икета настоя, че „единственият изход, който имаме, са диалогът и преговорите“.
Според редакцията гласуването е безпрецедентно, тъй като до този момент подобни назначения за възприемани малко или много като формалност.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: Съдът отказа да пусне каталунските сепаратисти за провеждане на предизборна кампания

El Pais: Съдът отказа да пусне каталунските сепаратисти за провеждане на предизборна кампания

16 Април 2019 | 09:43 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Върховният съд на Испания отхвърли петиция за освобождаване на шестимата задържани каталунски сепаратистки лидери, които в момента са съдени за ролята им в опита за отцепване през 2017 година, пише англоезичното издание на испанския вестник El Pais.
Обвиняемите са кандидати за предстоящите избори в Испания - общи избори на 28 април и общински, регионални и европейски избори на 26 май - и техните адвокати са поискали тяхното освобождаване, за да могат да участват в кампанията.
Но съдът обаче допуска, че обвиняемите могат да избягат. Седемте съдии изтъкнаха, че причините, довели до лишаването от свобода на тези лица, остават валидни, особено след като изслушванията все още са в ход и ако някой обвиняем избяга, това ще доведе до "важна дисфункция" в процеса.
Сред номинираните за изборите са бившият заместник-премиер на Каталуния Ориол Джункерас, бившите ръководители на регионалните дирекции Жозеп Рул, Джорди Турул и Раюл Ромева, и Джорди Санчес, бивш лидер на гражданско сдружение за независимост, наречено АНК. Друг обвиняем, Жоаким Форн, обяви плановете си да се кандидатира за кмет на Барселона на изборите на 26 май.
Адвокатите на защитниците на кандидатите поискаха освобождаване и по-лека мярка за неотклонение - електронни устройства за наблюдение, но съдът заяви, че те ще бъдат "недостатъчни".

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: Каталунският лидер е изправен пред съдебно преследване за отказа да премахне сепаратистките символи в Барселона

El Pais: Каталунският лидер е изправен пред съдебно преследване за отказа да премахне сепаратистките символи в Барселона

25 Март 2019 | 08:38 | Агенция "Фокус"
Барселона. Прокуратурата в Мадрид ще повдигне обвинения срещу председателя на Женералитата на Каталуния Куим Тора в неподчинение заради отказа му да разпореди премахването на сепаратистките символи от публичните сгради в Барселона в навечерието на регионалните и местни избори в Испания, съобщава националният ежедневник El Pais.
Тора не е заплашен от затвор, но може да бъде отстранен от длъжността си и да му бъде забранено да заема публични постове в бъдеще, пояснява изданието.
Централната избирателна комисия на Испания бе възложила на регионалното правителство на Каталуния да свали знаците и символите от сградите, които притежава или управлява. Става въпрос преди всичко за Естеладата – каталунското знаме, издигането и окачването на което се счита за знак в подкрепа на привържениците на независимостта на североизточния испански регион и най-вече – за лидерите на Барселона, срещу които Мадрид води процес за организиране на бунт.
На Тора бяха дадени инструкции от да премахне символите още преди две седмици. Крайният срок за изпълнението на разпореждането изтече миналия вторник следобед. Но каталунският лидер игнорира заповедта и вместо това поиска доклад от регионалния омбудсман за съвет. На свой ред той посъветва Барселона да свали символите.
В отговор, в четвъртък, Тора промени банера на балкона на главната сграда на каталунското правителство. Но той бе заменен с идентичен плакат, който призовава за освобождаване на „политическите затворници“. Единствената разлика бе използването на бяла вместо жълта лента във флага.
В петък служители от цивилни от регионалните полицейски сили официално уведомиха кабинета на премиера за указанията на ЦИК, според източници от правоохранителните органи. На каталонската полиция бе наредено да премахне плаката. След като получи това уведомление, Тора разпореди банерът да бъде отстранен. Часове по-късно се появи ново знаме с послание: „Свобода на мнението и изразяването“.
Тора каза, че уважава регионалната полиция дори „когато действат като съдебна полиция за испанската съдебна система". Той увери, че ще обжалва решението на ЦИК и призова гражданите да окичат своите „балкони и домове с Естеслади“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: Каталунските сепаратисти протестираха против делото срещу лидерите си в Мадрид

El Pais: Каталунските сепаратисти протестираха против делото срещу лидерите си в Мадрид

19 Март 2019 | 08:54 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Десетки хиляди се стекоха по улиците на Мадрид в събота, за да поискат самоопределение за Каталуния и освобождаване на политиците и лидерите на гражданското общество, срещу които се води дело за едностранен опит за сецесия, пише електронното издание на вестник El Pais.
Маршът започна от гара Аточа и завърши на площад Сибелес и изпълни центъра на Мадрид с „естелади“ – неофициалният флаг, използван от привържениците на независимостта на автономната област – и викове „Делото е фарс!“ и „Свобода!“.
Това бе много различна гледка от тази на друг марш, който се проведе на 850 метра от там пред пет седмици, когато десните „Народна партия“ (НП), „Суидаданос“ (Гражданите) и „Вокс“ организираха демонстрация за единството на Испания на „Плаца де Колон“.
Каталунският премиер Ким Тора и много членове на неговата администрация оглавиха марша, който бе организиран от около 60 асоциации, включително големи сецесионистки групи, чиито лидери в момента са съдени за участието си в опита за обявяване на независимост.
„Дойдохме, за да кажем довиждане“, викаха стотици демонстранти, докато обикаляха испанската столица, след като пристигнаха с 500 автобуса и 15 влака.
Числеността на протестите варира силно: Организаторите твърдят, че е имало 120 хиляди протестиращи, докато полицията казва, че броят на демонстрантите е бил около 18 хиляди. Изчисленията на El Pais са за около 55 хиляди протестиращи.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: "Самоопределението не е престъпление": Десетки хиляди протестираха в Мадрид срещу процеса срещу каталунските сепаратисти

FAZ: "Самоопределението не е престъпление": Десетки хиляди протестираха в Мадрид срещу процеса срещу каталунските сепаратисти

17 Март 2019 | 14:02 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Гневът на десетки хиляди каталунски активисти на независимостта, насочен срещу процеса срещу 12 сепаратистки лидери на Барселона, се премести в Мадрид, отбелязва германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
В събота вечер за първи път известният булевард "Пасео дел Прадо" в центъра на испанската столица беше изцяло потопен в жълто-червено-сините цветове на "Естеладата", знамето на каталунското движение за независимост - непозната до този момент картина в Мадрид, коментира изданието. Въпреки това броят на участниците, обявени от властите и организаторите, се различаваше значително.
Докато представителството на каталунското правителство в Мадрид съобщи за 18 000 демонстранти, организаторите докладваха за 120 000 участници. Митингът премина под мотото "Самоопределението не е престъпление".
Демонстрантите скандираха "Свобода за политическите затворници!" и държава плакати със снимките на подсъдимите в процеса срещу участниците в организирането на референдума и последвалото обявяване на декларацията за независимост на Каталуния. Дванадесет бивши лидери и активисти са привлечени под отговорност пред Върховния съд. Процесът започна в средата на февруари. Те са обвинени в иницииране на бунт, злоупотреба с власт и присвояване на средства заради референдума, проведен на 1 октомври 2017 г. въпреки съдебната забрана.
За масовата демонстрация призоваха организацията "Каталунско народно събрание" и около 50 други сдружения и партии. За придвижване на участниците към столицата, според съобщения в медиите, са били наети 500 автобуса, а в експлоатация са били пуснати и 15 специални влака.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: Баският премиер е посредничил между Мадрид и Барселона преди едностранната декларация за независимост на Каталуния

El Pais: Баският премиер е посредничил между Мадрид и Барселона преди едностранната декларация за независимост на Каталуния

1 Март 2019 | 08:06 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Премиерът на Страната на баските Иниго Уркулу потвърди, че е имал „посредническа" роля между правителствата в Мадрид и Барселона в опит да предотврати едностранното обявяване на декларацията за независимост на Каталуния и да бъдат предприети спешни мерки срещу сепаратистите, включително уволнението на местната администрация, съобщава електронното издание на испанския национален ежедневник El Pais.
Съответното Уркулу потвърди в рамките на процеса срещу 12-мата каталунски сепаратисти, по което баският министър-председател се яви като свидетел. Той поясни, че медиирал между Мадрид и Барселона в периода между 19 юни и 26 октомври 2017 г., ден преди гласуването в каталунския парламент.
Уркулу твърди, че е имало предварително споразумение за насрочването на предсрочни избори, но лидерът на Каталуния Карлес Пучдемон го е отхвърлил и под натиска на политическите си партньори е обявил гласуване на декларацията за независимост на североизточния испански регион.
„Той ми разказа за това и се оплака, че хората около него се бунтуват, че е почувствал натиск в собствената си парламентарна група, и че не може да продължи със споразумението за разпускане на парламента и да свика избори в региона”, разказа Уркулу в съдебната зала.
Според баския премиер, който е провел няколко разговора с тогавашния министър-председател Мариано Рахой от Народната партия (НП) и с Пучдемон, официален Мадрид не е имал желание за предприемането на спешни мерки в Каталуния, предвидени в член 155 от Конституцията. На свой ред Пучдемон не е имал намерение да обявява независимост.
„Той по никакъв начин нямаше желание да продължи с едностранна декларация за независимост", увери Уркулу, като допълни, че Пучдемон е поискал „гаранции“ от Мадрид за провеждането на избори.
Но Уркулу не успял да ги предостави, тъй като не е успял да разговаря с Рахой. „Той показа сдържаност към всяка стъпка, която може да се разглежда като предполагаща, че диалогът може да доведе до преговори, надхвърлящи границите на Конституцията", поясни баският премиер. Съгласно думите му, Пучдемон е демонстрирал по-голямо желание за диалог, отколкото Рахой.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мариано Рахой: Не бих преговарял за националния суверенитет или единство на Испания

Мариано Рахой: Не бих преговарял за националния суверенитет или единство на Испания

28 Февруари 2019 | 09:30 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Не бих преговарял за националния суверенитет или единство на Испания, заяви пред съда в Мадрид бившият испански премиер Мариано Рахой, като свидетел на процеса срещу сепаратистките каталунски лидери, който се гледа в испанската столица, пише англоезичното електронно издание на испанския вестник El Pais.
Референдум като този, който се проведе в Каталуния на 1 октомври 2017 г., изисква предварителни конституционни реформи, за да бъде законен, заявиха бивши испански правителствени служители пред съда.
"Те напълно съзнаваха, че няма да свиквам референдум в нарушение на закона", заяви бившият премиер Мариано Рахой, в свидетелски показания за неразрешения референдум и последвалата едностранна декларация за независимост. „Не бих преговарял за суверенитета или националното единство на Испания. "
Рахой и други водещи свидетели дадоха показания в сряда във Върховния съд, който вече е изслушал 12-те обвиняеми в тежки престъпления, включително неподчинение, злоупотреба с публични средства и бунт. Прокуратурата настоява за присъди от 7 до 25 години затвор заради ролята им в организирането на едностранния опит за отделяне на Каталуния.
Рахой заяви, че е казал на тогавашния каталонски премиер Артур Мас и неговия наследник Карлес Пучдемон, че ако искат да проведат референдум, трябва да го обсъдят в националния конгрес, вместо да се стремят да постигнат споразумение с централната изпълнителна власт.
"Казах му, че правилното нещо, което трябва да се направи, е да дойде да защитава това, което смята за правилно пред представителите на националния суверенитет", каза Рахой. "Испания е такава, каквато я искат всички испанци, а не само каквато някои испанци искат да бъде."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: Каталунците маскират със стачки яда си от процеса срещу сепаратиските лидери

El Pais: Каталунците маскират със стачки яда си от процеса срещу сепаратиските лидери

22 Февруари 2019 | 10:16 | Агенция "Фокус"
Барселона. Стачката, която се проведе в Каталуния в четвъртък, е своеобразен протест срещу процеса срещу 12-те лидери на североизточния регион в Мадрид, коментира испанският национален ежедневник El Pais, като отбелязва, че стачните действия са оказали слаб ефект върху бизнеса, индустрията или обществените услуги, тъй като не бяха подкрепени от големите профсъюзи.
Регионалното правителство в Барселона изрази солидарност с участниците в стачката. Въпреки подкрепата на властите, към нея се присъединиха едва 18% от служителите в администрацията.
По оценка на местните власти около 13 хиляди души са се събрали на площада пред Университета в Барселона, за да протестират срещу процеса в Мадрид. Съобщено бе за епизодични инциденти, при които демонстранти са хвърляли предмети срещу правоохранителните органи и превозните средства на полицията.
Заради стачката е имало проблеми с трафика заради горящи барикади – подход, който каталунците са прилагали и в предходни протести. Според съобщенията регионалната полиция на Каталуния, са извършени два ареста.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Броят на пострадалите по време на протест в Каталуния достигна 53

ТАСС: Броят на пострадалите по време на протест в Каталуния достигна 53

21 Февруари 2019 | 23:04 | Агенция "Фокус"
Барселона. Най-малко 53 души са ранени в Каталуния по време на протеста на привърженици на независимостта на региона. Това се съобщават от медицинската служба на автономията и пресслужбата на каталунската полиция, предава агенция TACC.
От полицията уточниха, че сред тях има поне 16 служители на правоохранителните органи.
Действията на привържениците на независимостта на Каталония започнаха в региона сутринта. Протестиращите се противопоставят на процеса срещу регионалните сепаратистки политици. Митингите се провеждат като част от общата стачка в автономията. Участници в действия блокират пътища и жп линии и горят гуми.
Изслушванията по делото на лидерите в сепаратисткия процес започнаха на 12 февруари. Пред Върховния съд на Испания се появиха 12 обвиняеми, включително бившия заместник-председател на правителството на Каталуния, Ориол Жункерас, както и бивши членове на кабинета и парламента на региона. Очаква се изслушванията да продължат няколко месеца, а присъдата да бъде произнесена през лятото. Прокуратурата на Испания обвинява някои политици по делото в подбуждане към бунт и присвояване на държавни средства и иска за тях до 25 години затвор.
На 1 октомври 2017 г. в Каталуния се проведе гласуване за излизане от състава на кралството. Мадрид определи този референдум като незаконен и отказа да признае резултатите. На 27 октомври каталунският парламент прие резолюция за провъзгласяването на независимост. В отговор властите на страната използваха член 155 от конституцията, който никога не е бил прилаган досега и ограничи самоуправлението в региона.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Около 30 души пострадаха при сблъсъци на протестите в Каталуния

РИА Новости: Около 30 души пострадаха при сблъсъци на протестите в Каталуния

21 Февруари 2019 | 16:52 | Агенция "Фокус"
Барселона. В Каталуния 28 души пострадаха в хода на сблъсъци между протестиращи и местната полиция „Мосос д‘Ескадра“, предава РИА Новости, като се позовава на съобщение от силите за сигурност.
Сред получилите наранявания има 12 служители на органите на реда. Също така се съобщава за един пострадал журналист от каталунския ТВ канал TV3. Трима души са задържани за оказана съпротива на полицейски служители, са заявили пред РИА Новости от пресслужбата на местните сили за сигурност.
В четвъртък в Каталуния започнаха стачка и протести на привържениците на независимостта на региона, които са организирани от движението „Комитети за защита на републиката“. Те блокират ж.п. линии и магистрали и горят гуми. В момента продължават да са блокирани всички големи пътни възели.
Също така в различни градове на автономната област, включително в Барселона, се провеждат митинги против разглеждането на „каталунското дело“ във Върховния съд на Испания. Профсъюзът CSC иска всички фигуранти да бъдат признати за невинни.
Към безредиците се присъединиха студенти, каталунското правителство (женералитет) и три партии, които се обявяват за независимост на Каталуния – „Левите републиканци“, „Каталунската европейска демократическа партия“ и „Кандидати за народно единство“.
Освен това демонстрациите бяха подкрепени от организациите „Каталунско народно събрание“ и Omnium Cultural.
Бившият председател на каталунския женералитет Карлес Пучдемон призова в „Туитър“ за „постоянна мобилизация“ и подкрепи започналите вълнения.
На 12 февруари във Върховния съд на Испания започнаха същинските заседания по „каталунското дело“. На скамейката на подсъдимите са 12 души. На тях са им предявени обвинения във връзка с проведения на 1 октомври 2017 година референдум за независимост на региона и последвалото обявяване на самостоятелност на региона.
Конституционният съд и правителството на Испания признаха референдума за незаконен.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: Процесът срещу каталунските сепаратисти – обвиняемите изтъкват липсата на „морален авторитет“ в съдебната система

El Pais: Процесът срещу каталунските сепаратисти – обвиняемите изтъкват липсата на „морален авторитет“ в съдебната система

21 Февруари 2019 | 09:15 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Дванадесетте обвиняеми за ролята им в провеждането на референдума и последвалото обявяване на независимост на Каталуния изтъкват липсата на „морален авторитет“ в съдебната система на Мадрид, съобщава електронното издание на испанския ежедневник El Pais.
Петият бивш член на каталунското правителство бе изслушан във Върховния съд, където подчерта, че предложението от 2017 г. за отцепване на североизточния регион е логичен отговор на „мандата, даден от избирателите“.
Жозеп Рул, който по-рано отговаряше за регионалните въпроси на Барселона, заяви, че решението за провеждане на референдум и обявяването на независимост е оправдано поради липсата на „морален авторитет на испанския конституционен съд“.
Рул, който е изправен пред 16 години затвор за организиране на бунт и злоупотреба с публични средства, последва линията на защита на четиримата обвиняеми, които се явиха в съда преди него. Всички те твърдят, че в събитията от 2017 г. са се стремили да намерят баланс между спазването на закона и зачитането на „мандата, даден от народа".
Рул призна, че е игнорирал до шест предупреждения от Конституционния съд срещу пътната карта, която бе изготвена за независимостта на Каталуния; че е подписал указ за референдума от 1 октомври 2017 г. и че е гласувал с „да“ за едностранната декларация за независимост, приета на 27 октомври с.г. в регионалния парламент в Барселона.
Бившият член на правителството на Каталуния подчерта, че въпреки че Конституционният съд е изключил възможността за референдум за независимост на основание, че това ще наруши Основния закон на страната, „в него е предвидена възможност за провеждането на такъв, ако има политическа воля".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: 200-хиляден протест в Барселона заради процеса срещу каталунските сепаратисти

AFP: 200-хиляден протест в Барселона заради процеса срещу каталунските сепаратисти

16 Февруари 2019 | 20:15 | Агенция "Фокус"
Барселона. Около 200 хиляди души шестваха в Барселона заради процеса срещу каталунските сепаратистки лидери, който започна тази седмица, съобщи полицията в средиземноморския град, предава AFP.
„Самоопределението не е престъпление“, гласеше банер най-отпред на протеста, който беше воден от регионалния лидер Ким Тора.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Париж празнуват 75 години от освобождението на града. 25 август 2019 година
В Париж празнуват 75 години от освобождението на града. 25 август 2019 година

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.