НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:43


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Взгляд“ :Какви са шансовете Сърбия да обърне гръб на Русия

„Взгляд“ :Какви са шансовете Сърбия да обърне гръб на Русия

21 Март 2019 | 00:56 | Агенция "Фокус"
Белград. Водачите на протестите в Белград настояват за оставката на президента Вучич и няма да спрат. Представителите на опозицията са в контакт с посолството на САЩ, където специален човек е отговорен за взаимодействието с него. ЕС и САЩ искат Сърбия да преразгледа отношенията си с Русия. Могат ли да разчитат на успех, анализира руският ежедневник “Взгляд“.
Редовните протестни акции са насрочени в Сърбия на 23 март. Добра дата. Тази събота, и в навечерието на двадесетата годишнина от бомбардировките на НАТО, освен това обещават хубаво време. Климатичният фактор е един от решаващите фактори за протестното движение. Пъстрите опозиционери започнаха протестните си действия от ноември миналата година, когато един от лидерите на младежката структура на новото ляво Борко Стефанович е бил бит от неизвестни. Тъй като през зимата десетки хиляди излизаха на митингите, то в очарователната Белградска пролет ще се съберат всичките пет милиона.
Тези подробности са важни за разбирането на случващото се в Белград на нивото на обикновените хора. Цялото население на Сърбия е около седем милиона души. Президентът Александър Вучич, предразположен към сурови изявления на ръба на фала, заяви, че няма да допусне насилственото сваляне на правителството, "дори ако се съберат пет милиона". В отговор се ражда хаштаг # 1od5miliona („един на пет милиона”), при който младите хора се събират за митинги в социалните мрежи. Той се носи на банер пред колоните на протестиращите и е отпечатан на значки и тениски.
Дигиталното поколение обича тази простота на нивото на "цитати от Facebook". Струва им се, че са изпълнени с дълбоко социално значение.
Елена Анасонович отговаря за социалните мрежи, хаштаговете и други радости на модерния уличен протест в обединената опозиция - младо момиче с боядисана червена коса и големи очила. Тя смята себе си за харизматична, в резултат на която активно говори на митинги и заедно с лидерите на опозицията и води тълпата към щурмуването на Белградската телевизия. Нейното нещастие е, че малко преди рязкото засилване на протестните действия Анасонович посети американското посолство заедно с някои други представители на опозицията.
Съветникът Дейвид Линдгрен Геренбек и третия секретар Катрин Вирджиния Валзак отговарят за протестното движение в посолството на САЩ в Белград, а на изпълнителното ниво Центърът за международни въпроси и въпроси на сигурността, който насърчава интересите на НАТО в Сърбия. Освен Анасонович, Денис Ибишбегович, ръководителят на движението „Ние не даваме Белград” и по съвместителство съветник на американския посланик за опозицията, са отговорни за общуването с тях в протестното движение.
Тази среда генерира цялото „цифрово творчество“ („цифрова“ - в смисъл на манипулация с числа, а не сферата на високите технологии). След пребиването на Стефанович се появи хаштагът "кървави ризи" (медиите копираха снимки на бития опозиционер със следи от кръв по дрехите си), последван от лозунга "Спрете насилието!" ) и по някаква причина "Вучич - крадец!". Преди това нямаше обвинения за корупция срещу президента, но корупционният компонент е задължителен атрибут на съвременната протестна акция.
Докато времето се подобряваше и други политически сили се включиха в протеста, а списъкът с искания нарастваше като снежна топка, която до днес придобива размери, несъвместими с реалността. Например, от Вучич се иска едновременно оставката и публикуване на плановете за преговори с албанците.
Либералната опозиция винаги е много чувствителна към изчисляването на своите поддръжници и противници. Оценките за броя на протестиращите в Белград от самата опозиция и от жандармерията дори се различават десет пъти. Например, ако полицията твърди, че 6,5 хиляди души са участвали в протестния марш, тогава опозицията претендира за 60 хиляди. Правителствените медии са на страната на полицията, но имат и очи, което доведе до нападението на телевизията.
Има мнение, че ситуацията се натяга отвън, защото Европейският съюз иска да получи недвусмислени отговори от официален Белград по ключови въпроси преди изборите за Европейски парламент. А въпросите са изпълнението на условията за присъединяване към ЕС, прекъсването на отношенията с Русия, отказа от Косово. На практика всичко това е невъзможно. А опитът да се "изтласка Вучич" е странно решение за разумни хора. Характерът и емоционалният заряд на сръбския президент могат да доведат до резултати, които са противоположни на това, което биха искали да видят в Европа. Просто европейците обичайно вярват, че всяко протестно движение в Сърбия е проевропейско, и няма значение, че Бошко Обрадович предлага да се присъедини към Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС), доминирана от Русия и е за разпръсване на гей-парадите.
Европейските проблеми са чужди на американците, тяхната задача е да приведат на власт човек с изразени либерални проамерикански възгледи.
В сегашната ситуация ЕС и САЩ нямат какво да получат в Белград, защото дори сред протестиращите няма никой, който да споделя изцяло всички изисквания, които чужденците поставят на Сърбия (като се изключат организаторите).
В обозримо бъдеще Белград няма да се измъкне от капана на вечното маневриране между Изтока и Запада, т.е. прословутата „политика на неутралност”, за която Вучич настоява. От време на време махалото може ситуационно да се наклони в една от крайните позиции, но само за кратко и с тъжни последствия.
Никой протест сега или утре няма да доведе до рязка промяна в хода на Сърбия, дори само защото западните искания са толкова нереалистични, че дори най-изявеният еврофил няма да рискува да ги изпълни. Общественото мнение ще остане в позиция от 50 до 50, което ще създаде в заинтересованите НПО илюзията, че изборните резултати могат да бъдат повлияни от творчески и социални мрежи. А това, от своя страна, ще продължи да подхранва недоволството в страна, която е предразположена към вечни граждански войни. Историческата тенденция не променя модерните хаштагове и други творчески идеи.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

REGNUM (Русия): Сръбският президент се заигра с политкоректност

REGNUM (Русия): Сръбският президент се заигра с политкоректност

19 Март 2019 | 23:09 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският президент се заигра с политкоректност, пише в коментарен материал руската агенция REGNUM
Православните обичаи призовават да се прощава на враговете, но само на личните врагове, а не врагове на тяхната вяра и народ, така че повечето сърби не разбират президента на своята страна, коментира репортерът на REGNUM Михаил Демурин във вторник, 19 март, коментирайки изявленията на Александър Вучич за необходимостта да се прости на НАТО. ".
Както вече беше съобщено, Александър Вучич заяви, че Сърбия никога няма да забрави бомбардировките на НАТО, но трябва да прости на Алианса. Действията на НАТО бяха агресия срещу Сърбия, а сега Алиансът иска да я види в редиците си. „Сърбия не иска да се присъедини към Алианса, но иска да има добри отношения с него“, каза Вучич.
„Позицията на сръбския президент е непонятна за мен. Да, според православния обичай, ние трябва да простим на враговете, но само на нашите лични врагове, но не на враговете на нашата вяра, нашата страна и нашия народ. Вучич говори за НАТО като цяло, за агресията му.
Не забравяйте, че НАТО не само унищожи Белград и други сръбски градове. НАТО отне много от много сърби - Родината. НАТО създаде условията за отнемането на Косово от Сърбия - люлката на сръбската вяра и култура. НАТО си позволи да постави задачата да смаже сръбския национален дух. Тази агресия доведе до хиляди жертви. Това, по мое мнение, не се прощава.
Мисля, че повечето сърби няма да разберат Александър Вучич. Дори и тези, които са готови да простят на отделни пилоти или други военни от НАТО. В този случай сръбският президент явно си играеше с политическа коректност. Но защо е започнал да играе по този начин е важен въпрос, който изисква отговор ”, отбелязва Михаил Демурин.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йенс Столтенберг: НАТО не възнамерява да намаля присъствието си в Косово

Йенс Столтенберг: НАТО не възнамерява да намаля присъствието си в Косово

19 Март 2019 | 13:59 | Агенция "Фокус"
Брюксел. НАТО няма намерения да намаля присъствието на своите сили, нито на мисията КФОР в Косово, заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг пред сръбската „Първа ТВ“, като добави, че причината за присъствието на военната организация в региона е защитата на всички хора и сръбското малцинство, предава държавната „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
Попитан защо са се случили погромите срещу сърбите в Косово през март 2004-а година, ако НАТО гарантира сигурността, Столтенберг отговори, че КФОР е там, за да защитава сърбите и ако трябва ще бъдат активни, като припомни, че силите имат големи правомощия, дадени им от ООН.
Той добави още, че НАТО ще направи всичко възможно, за да има достатъчно присъствие на въоръжени сили, които да останат в Косов.
Що се отнася до агресията на НАТО срещу Югославия през 1999 година, генералният секретар отбеляза, че „целта беше да спрем войната и хуманитарна катастрофа и в същото време да предотвратим загубата на животи на обикновени граждани“.
По думите на Столтенберг, „никой не иска от сърбите да забравят какво се е случило през 1999 година“, но му се иска „Сърбия и НАТО да си сътрудничат“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Б92“ (Сърбия): Вучич иска да отмени военния парад по повод 20-ата годишнина от агресията на НАТО срещу Югославия

„Б92“ (Сърбия): Вучич иска да отмени военния парад по повод 20-ата годишнина от агресията на НАТО срещу Югославия

19 Март 2019 | 13:26 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че страната ще отбележи 20-ата годишнина от началото на агресията на НАТО в Ниш на 24 март и предложи планираният за този ден военен парад да бъде отложен за Деня на победата, 9 май, предава белградската медия „Б92“.
„Поисках от министъра на отбраната и полицията парадът, на който ще покажем всичко, което имаме, да не бъде провеждан на 24 март, а на 9 май, в деня на победата над фашизма и тогава да покажем какво имаме и колко сме засилили сръбската армия със собствени пари“, каза Вучич на конференцията „20 години от бомбардировките срещу Югославия – уроци за европейската сигурност през XXI век“, проведена в Белград.
По неговите думи, на 24 март сърбите трябва да си спомнят за всички пострадали и убити по време на атаките на НАТО, но също да гледат към бъдещето, където „няма да има място за мъст към никого, но ще трябва да се защитава и изгражда мира и да благодарят на тези, които са помогнали на Сърбия тогава и които разбират позицията на Сърбия днес“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В92 (Сърбия): Сърбия ще проведе военен парад по повод годишнината от атаката на НАТО

В92 (Сърбия): Сърбия ще проведе военен парад по повод годишнината от атаката на НАТО

14 Март 2019 | 22:38 | Агенция "Фокус"
Ниш. „Минаха 20 години от агресията на НАТО върху една суверенна държава, която не се ръководеше само от бомби от въздуха, това беше направено почти с всякакви средства - политически, медийни“, заяви президентът пред местната телевизия, съобщава сръбското радио B92.
Той посочи, че това не е само въпрос на „бомбардиране“ - защото това е просто технически термин. Вместо това се случи агресия върху суверенна страна, която не я заслужаваше по никакъв начин, но претърпя ужасни жертви.
„Сърбия, въпреки факта, че не провеждаше най-умните и най-мъдрите политики, не направи нищо, за да заслужи това и не е отговорна за агресията на НАТО“, докато ужасните страдания, с които се сблъска страната – „от (убитите малки деца) Милица и Сара , до много войници и полицаи, които са загинали само за защита на закона“.
„Ще бъдем, по достоен начин, вечерта, ще бъдем в Ниш, който беше атакуван няколко пъти, точно на годишнината, за да се обърнем към гражданите. Това ще бъде държавна проява, с молебен, която ще бъде водена от патриарх Ириней и епископите на сръбската църква“, подчерта той.
Той добави, че преди това ще бъде организиран военен парад в Ниш, където гражданите ще могат да видят 1500 войници със специално предназначение, оборудвани по най-новите стандарти, осем до десет МиГ-29 и 19 нови хеликоптера.
„Сърбия сериозно укрепва, сигурността си, своята безопасност. Това е основата за по-нататъшното консолидация на нашата държава“, заяви Вучич и добави, че програмата за изграждане на нови жилища за военнослужещи, полицаи и Сръбската разузнавателна служба ще продължи, както и работата по увеличаване на техните заплати.
Президентът призова жителите на Ниш и живеещите в южната и югоизточната част на Сърбия да „дойдат и да видят армията си“ през деня.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест на
Протест на "жълтите жилетки" в Париж. 21 септември 2019 година

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.